Folkrádió

Tallózó

A magyar gödör csúcsai
Salgótarjáni sikerrel ért véget a 41. zakopanei nemzetközi folklórfesztivál

Váltás előtt áll a népművészet, magyarázza Braun Miklós, hiszen az érdeklődés fenntartása érdekében az egyre kevesebbeket megmozgató értékeket kénytelenek olyan elemekkel ötvözni, amelyek inkább az eladhatóság, a kommersz felé lendítik a folklórt.

Népszabadság Online, 2009. augusztus 29.


A Gyilkos tó legendája - Szent István-i összefogás napjainkban

Az idei ünneptől talán mást is fog e település neve jelenteni. Csütörtök este itt mutatták be A Gyilkos tó legendája című táncjátékot, melynek forgatókönyvírója és zeneszerzője C. Tóth Zoltán. Az alkotóval az ünnepi forgatagban, a próbák közepette beszélgettem.

Népzene.hu, 2009. augusztus 28.


Néprajzi Értesítő digitalizált formában

A Néprajzi Múzeum munkatársai örömmel értesítenek mindenkit, hogy felkerültek a honlapra a Néprajzi Értesítő 1900 és 2004 közötti, digitalizált, PDF-be átírt számai.

eMotívum, 2009. augusztus 27.


Pécsi sikerek a Jón-tenger partján

A Mecsek táncegyüttes Tíznapos görögországi túráról, Lefkas szigetéről és azonos nevű székvárosából tért haza a napokban a Mecsek Táncegyüttes. A Jón-tenger sziklás partjairól és kitűnő strandjairól híres gyöngyszeme augusztus 16-23. között adott otthont nemzetközi folklórfesztiválnak, melyen tíz ország zenészei és táncosai között képviselte hazánkat a Mecsek.

Kultúra.hu, 2009. augusztus 26.


Prodigy vs. kakaspörkölt

Mostantól minden évben egy hagyományos magyar népi szokás elevenedik meg a Szigeten. Az új vállalkozás idei témája a lakodalom volt. Öt különböző tájegység hagyományőrzői mutatták be, hogy mi mindenen kellett végigmennie az ifjú párnak a házasság előtt és után.

Népzene.hu, 2009. augusztus 25.


Csávási ballada
Évadnyitó előadás a Lajtha László Stúdióteremben

2009 augusztus 28-án ismét látható Sepsiszentgyörgyön a Lajtha László Stúdióteremben a Háromszék Táncegyüttes „Csávási ballada című előadása. Az egész estés előadást 31 alkalommal mutattuk be a nagyközönség előtt, ezen kívül, kiragadott részleteket több helyen játszodtunk ízelítőül a repertoárunkból (a legközelebbi ilyen fellépés a Kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom alkalmával lesz: augusztus 30-án 13.30-kor a Központi Színpadon részletek a Csávási ballada és a Gyöngyszemek című előadásokból).

Erdély ma, 2009. augusztus 25.


Állami kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-a alkalmából díjazottak, a Népművészet mestere-díj, a Népművészet ifjú mestere-díj, a Csángó Kultúráért-díj és az Életfa-díj kategóriákban.

Oktatási és Kulturális Minisztérium, 2009. augusztus 25.


A stílusajtó-nyitogató
Sokféle csalafintasággal népszerűsíti a Csík zenekar a népzenét

Hogy érzéki kaland-e vagy hagyományőrzés, amikor Majorosi Marianna Az árgyélus kismadár után egy Quimby-dalban szilánkos mennyországról, folyékony torztükörről énekel, nem fontos. Ami fontos, hogy a dalok hatnak, és a közönség alkalmi kíséretként dúdolja az énekessel az ismerős dallamokat.

Népszabadság Online, 2009. augusztus 25.


Új ifjú vezetők az Angyalföldi Vadrózsa élén

Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes 2009. áprilisától új művészeti vezetők irányításával dolgozik. A két fiatal táncpedagógus, Hortobágyi Ivett és Fundák Kristóf, legfontosabb feladatának tartja a hagyományos paraszti tánc- és zenekultúra mélyreható megismerését és megismertetését a táncosokkal, és általuk, a színpad törvényeihez igazítva a közönséggel is.

Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes, 2009. augusztus 24.


A Somos húzta a talpalávalót a Somos aljában

Telekfalván végig menni nem lehetett köszönés nélkül a néptánctábor napjaiban. Kalapot emelve üdvözöltek a helybeli férfiak, és mosolyogva kívántak békességet Istentől az asszonyok. Úgyszintén az autókból is kiköszöntek. Érződött: a falu népe így is befogadta az immár nyolcadik alkalommal megszervezett Telekfalvi Néptánctábort. „A jótét lelkek” háztáji adományokkal is megvendégelik évek óta a fiatalokat. Mégis a legmegérintőbb a táborlakók falujárása. Mindjárt elmesélem.

Udvarhelyi Híradó, 2009. augusztus 21.


Új lehetőségek a Borsika előtt

Az udvarhelyi Boróka néptáncegyüttes utánpótlás csapata, a Borsika szép elismerésben részesült a múlt hétvégén a Vâlcea megyében, Călimă neşti-en szervezett néptánc fesztiválon. Az Olt énekei, azaz Cântecele Oltului elnevezésű 41. fesztiválon több megyéből érkeztek néptánccsoportok, itt ugyanis olyan oklevelet kap hatnak az együttesek, mellyel nemzetközi fesztiválok, megmérettetések fellépői lehetnek. Ezek a zsűrizések összességében figyelik a versenyzőket, egyszóval a csoporttagok viselkedésétől a viseletig mindent figyelembe vesznek, mondta el a Borsika vezetője, Liszkovics Irma.

Udvarhelyi Híradó, 2009. augusztus 20.


A legőszintébb önéletrajz
Félnek, ezért nem vállalják magyarságukat

A néptáncmozgalom ma már megállíthatatlan, átlépte Magyarország és Európa határait - állítja Kallós Zoltán, Kossuth-díjas és Corvin-láncos néprajzkutató. A Kallós Alapítvány idén augusztusban tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az erdélyi Válaszúton az egyre népszerűbb mezőségi néptánctábort.

Heti Válasz, 2009. augusztus 20.


Szent István-napi Néptánctalálkozó immár XI. alkalommal

XI. alkalommal rendezik meg Kolozsváron a Szent István-napi Néptánctalálkozót. Augusztus 20-án a Magyar Opera termében este 7 órakor kezdődik a fesztivál az ünnepi nyitógálával. A nyitógálát este 10 órától Nemzetközi Est követi a Béke téri Diákművelődési Házban. Majd augusztus 21-én pénteken délelőtt 10 órától fogadással folytatódik a program a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban.

Paprika Rádió, 2009. augusztus 20.


„Mert mibennünk zeng a lélek”
Magyarország táncos nagykövetei a budapesti Csillagszemű Gyermektáncegyüttes

„Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyja beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell illesse gyermekeinket.” Ez az alapvető mottója a 16 éve alakult Csillagszemű Táncegyüttesnek. Tímár Sándor koreográfus és Tímár Böske táncművész irányítása alatt immáron 500 diák lesheti el a néptánc alapjait, a táncos lét minden fortélyát.

Népzene.hu, 2009. augusztus 18.


Csárdásrekord született Mikepércsen

Mikepércs - Összesen 318-an, azaz 159 pár táncolta együtt Béres András Mikepércsi csárdás című koreográfiáját szombaton 14 órától a település sportpályáján.

Hajdú Online, 2009. augusztus 16.


Táncvásár
Hagyományok Háza, 2009. szeptember 4.

Az idei módszertani napon az eszközös táncokat helyezzük előtérbe, amelyek ügyességi, mutatványos jellegük miatt valamennyi korosztály oktatásakor jól hasznosíthatóak és a fejlesztésben is alkalmazhatóak. A módszertani nap az iskolai kezdést, a módosított alaptanterv újabb követelményrendszerének megvalósítását is eredményesebbé kívánja tenni.

Hagyományok Háza, 2009. augusztus 13.


Újra a régi a Gyimesi Tánctábor

Mind hangulatában, mind pedig a résztvevők létszámában visszanyerte kezdeti éveinek jellegét a Gyimesi Tánctábor – vélik a szervezők, oktatók és résztvevők a XIII. tánctáborból hazatérve. A korábbi évekhez hasonlóan az idei (július 26.–augusztus 2.) gyimesközéploki tábor is a felcsíki, illetve gyimesi táncok elsajátításának jegyében telt, de a nem kevesebb mint háromszáz résztvevőnek lehetősége volt a moldvai táncokat, illetve dallamokat is megtanulni, hangszeres ismereteiket bővítették, kézműves foglalkozásokon vettek részt, néprajzi előadásokat hallgattak, kirándultak, esténként pedig a táncház és az azt követő mulatság került előtérbe.

Hargita Népe, 2009. augusztus 11.


Prímásverseny
XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó

A Hagyományok Háza a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2009. szeptember 18-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét.

Beérkezési határidő: 2009. augusztus 21.

Hagyományok Háza, 2009. augusztus 11.


Csángó Fesztivál volt Jászberényben

Csángó fesztivált rendeztek Jászberényben a hét végén. A tizenkilencedik eseményen ötszáz művész, zenész, hagyományőrző és énekes vett részt Erdélyből, de érkeztek venezuelai, francia és görög előadók is. Fellépett a Szászcsávási Banda, az Árgyélus zenekar és Palya Bea, de megemlékeztek Hodorog Luca moldvai csángó énekesről is, ezenkívül konferenciát rendeztek a felcsíki székelységről. A fesztivál célja, hogy a csángó magyarok kulturális értékeit bemutassa.

Magyar Hírlap, 2009. augusztus 9.


Megkezdődött a XIX. Csángó fesztivál

Koncertekkel és hagyományőrző együttesek műsorával pénteken megkezdődött a XIX. Csángó fesztivál Jászberényben; a három napig tartó rendezvénysorozaton csaknem félezren - köztük énekesek, táncosok és zenészek - vendégeskednek a Jászság központjában.

KultúrPart, 2009. augusztus 8.


Élőnépművészet.hu – új honlap azokról, akik értenek hozzá

Élőnépművészet.hu címen új honlap indult mindazoknak, akik érdeklődnek a népi kultúra iránt, és azoknak, akik ma is éltetik azt. Számos népművészeti egyesületnek, kézműves mesternek, együttesnek van már saját oldala, de ezekre sokszor nem könnyű rátalálni a világháló oldalrengetegében. Sokaknak viszont nincs olyan ismerősük, akik olcsón el tudnák készíteni a honlapjukat – miért ne kerülhetnének fel ők is látványos, bőséges tartalommal az internetre? Az Élőnépművészet.hu célja, hogy egy honlapon, könnyen megtalálható módon minél többen legyenek fent a világhálón – legyenek szem előtt, hiszen sokak számára már csak az létezik, amit megtalálnak a böngészőjükkel.

Élőnépművészet.hu, 2009. augusztus 8.


Százhalombatta felrázza az egész világot

Európa egyik legnagyobb táncos rendezvényeként augusztus 12-én kezdődik Százhalombattán a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amelyre 23 ország több mint 700 fellépője érkezik.
Dobos Ágnes sajtóreferens elmondta, hogy a tíznapos program új vendégeként Baskíriából is bemutatkozik egy együttes, amely mellett egyebek között Mexikó, Törökország, Nigéria, Thaiföld és Szlovákia táncosai mutatnak be műsort saját zenei és tánckultúrájukból. Százhalombattán kívül a szomszédos Tököl és Ráckeve is bekapcsolódik a szervezésbe, az együttesek estéről estére e városokban is fellépnek - tette hozzá.

KultúrPart, 2009. augusztus 8.


Nemzetközi néptáncfesztivál Gyöngyösön

Ciprusi, szibériai, indonéz és venezuelai néptáncegyütteseket is láthat Gyöngyösön a közönség a pénteken kezdődő IX. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválon. Idén 10 ország 12 néptáncegyüttese mutatkozik be augusztus 7. és 13. között a seregszemlén, amelyen népviselet-kiállítással, dudástalálkozóval, illetve gasztronómiai ínyencségekkel is várják a látogatókat.

Kultúra.hu, 2009. augusztus 7.


A csángó hagyaték megőrzése

Három napon keresztül a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő magyar kisebbség, a csángók néphagyományainak bemutatásától lesz hangos Jászberény, ugyanis ma kezdődik a Csángó Fesztivál. A magyarországi Jászberény augusztus 7–9. között már 19. alkalommal ad otthont a Csángó Fesztiválnak. E hagyomány 1990-ben, egy utazással kezdődött. Ekkor látogatott el ugyanis a magyar élő néptánc gyökereit kutató Jászság Népi Együttes Moldvába, hogy felfedezze az ott élő népcsoport különleges kultúráját.

Új Magyar Szó, 2009. augusztus 7.


Öt nemzet mutatkozik be a folklórtalálkozón

A folkzene és a néptánc művelői és szerelmesei adnak randevút Kazincbarcikán és térségében szerdától; a hét végéig tartó Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált tizennegyedik alkalommal rendezik meg.
A rendezvényen öt nemzet képviselteti magát; a zenés felvonulással és menettánccal kezdődő megnyitót szerda este tartják Kazincbarcikán. A magyarok mellett olasz, görög, török és lengyel hagyományőrző együttesek, népdalkörök és citerazenekarok lépnek fel.

KultúrPart, 2009. augusztus 5.


XI. Szent István-napi Néptánctalálkozó

Ünnepi nyitógálával kezdődik augusztus 20-án, csütörtökön este 7 órakor a Magyar Operában a XI. Szent István-napi néptánctalálkozó, a megnyitót este 10 órától Nemzetközi Est követi a Béke téri Diákművelődési Házban. Másnap, augusztus 21-én délelőtt 10 órától fogadással folytatódik a program a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban, majd este 7 órától a résztvevők egyik csoportja Bánffyhunyadon tart népviseleti felvonulást és gálaműsort, míg egy másik csoportja Zsobokon, illetve Kidében lép fel ugyanabban az órában.

Szabadság, 2009. augusztus 3.


XIX. Csángó Fesztivál Jászberényben

Zenés-táncos felvonulás, folklórműsor, viseleti és kézműves bemutatók, valamint népzenei koncertek várják augusztus 6. és 9. között a látogatókat a XIX. Csángó Fesztiválon Jászberényben.

Kultúra.hu, 2009. augusztus 2.


Új stúdiólemezre készül a Muzsikás

A napokban ismét külföldön lépett fel a Muzsikás. Hazatérésük után hamarosan hozzálátnak egy új album elkészítéséhez is, de most még a decemberben megjelent Allegro Barbaro című DVD promotálása a legfontosabb. Hamar Dánielt, az együttes vezetőjét kérdeztük.

Kultúra.hu, 2009. augusztus 1.


A Muzsikás együttes folytatja a világjárást

A Muzsikás együttes a nagysikerű amszterdami koncert után szombaton Petrás Mária moldvai énekessel Csíkszeredán lép fel, a Csíkszeredai Városnapok rendezvényen, a nagyszínpadon. Hamar Dániel, az együttes egyik alapítója elmondta, hogy a Muzsikás már többször adott hangversenyt az amszterdami Concertgebouw színpadán, de ekkora ünneplésben, mint legutóbb, még nem volt részük.

KultúrPart, 2009. augusztus 1.


Tengertánc

Megszületett a Tengertánc pályázat végeredménye. A három altéma nyerteseinek listája letölthető a Hagyományok Háza vagy az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjáról.

Hagyományok Háza, 2009. augusztus 1.


Bonyhádon találkoznak a Bukovinából származók

Az elmúlt évek fesztiváljait megörökítő fotókból készült kiállítással veszi kezdetét a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál hazai programja Bonyhádon. Öt településen szomszédolnak majd a vendégegyüttesek, és első ízben megválasztják Bukovina szépét is.

Kultúra.hu, 2009. augusztus 1.