Folkrádió

Tallózó

Nagyvárad – Kezdődik a gyermektáncház

A gyermektáncház lassacskán immár tíz éve folyamatosan működik Váradon. Az új évad jövő héten, október 6-án kezdődik. A gyermektáncház tevékenységéről és a Csillagocska néptánccsoportok terveiről Benedek Árpád zenepedagógussal, néptáncoktatóval beszélgettünk.

Reggeli Újság, 2009. szeptember 30.


Egy legendára emlékezünk

Az etnográfus Vikár Bélára emlékező, fotókból és dokumentumokból álló kiállítás nyílt kedden a fővárosi Hagyományok Házában. A tárlatot Voigt Vilmos néprajzkutató professzor vezette be és ő mutatta be a Vikár Béla népzenei és népköltési gyűjteménye című DVD-t, valamint a Lajtha László zenefolklorista című könyvet és a Népzenei olvasókönyv új kiadását is.

KultúrPart, 2009. szeptember 30.


Cserkészbál Buenos Airesben II.
Palotás

A száműzöttségben szakadatlanul folytatódtak, fájdalomcsillapítóként a hazai szokások. Ezt tudjuk, ezt tiszteljük és elfogadjuk jelképként. Ez sem engedi meg hogy felejtsünk! Úgy menetelünk, kacskaringós sorban, mint a kis dolgozó hangyák: hátunkon cipeljük testünk súlya tízszeresét: magyarságunkat! A hagyományőrzésnek sok fokozata van, ugyanis ahhoz képest fejlődik, saját ismerettsége vagy célja szerint, aki végrehajtja az ápolást.

2009. szeptember 30.


A világörökség részévé vált a mohácsi busójárás

Felkerült a szellemi világörökség előkelő listájára a mohácsi busójárás. Erről szerdán Abu Dhabiban döntött az UNESCO illetékes bizottsága. A hírt a döntés helyszínéről Szekó József, Mohács polgármestere telefonon közölte tudósítónkkal.

Népszabadság Online, 2009. szeptember 30.


Mentés Másként Trió
Élővé varázsolni az ősi dallamokat

A trió tagjai közül csak ketten tudtak eljönni a beszélgetésre, a harmadik zenésztárs, az iskolakezdésre való tekintettel ’igazoltan’ hiányzott. Az őszi bágyadt fényben egy rétesház teraszán ülve hallgattam ámulva a két fiatal élményeit.

Népzene.hu, 2009. szeptember 29.


Vikár Béla a középpontban

A folklorista Vikár Béla címmel készült az a fotó- és dokumentumkiállítás, amely emléket állít a magyar néprajz és népdalgyűjtés 150 éve született úttörőjének és amely szeptember 29-én nyílik a Hagyományok Házában. Vikár Béla az 1870-es évek végétől kezdte gyorsírással lejegyezni népmesék és népdalok szövegeit, s 1896-ban Európában elsőként rögzített fonográfra népdalokat. Gyűjtései során mintegy hétezer dalt jegyzett föl füzeteiben. A Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum szeptember 29-én nyíló közös kiállítását Pávai István és Sebő Ferenc szerkesztette.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 28.


Táncházregisztráció
Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

A Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2009. március 25-től megváltozott.
A következő negyedéves regisztráció most esedékes. A határidő OKTÓBER 11.! A Hagyományok Háza honlapján keresztül on-line lehet regisztrálni, írott nyomtatványt nem kell küldeni.

Hagyományok Háza, 2009. szeptember 28.


Hagymányokból épített házat
Sebő Ferenc mesélt pályafutásáról

Énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, egyetemi tanár, a népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő együttes vezetője. Az általa alapított Hagyományok Háza szakmai igazgatója. Hozzá még építészmérnök is.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. szeptember 27.


Közösségerősítő néptánc

Mezőségi szórványturnéra indul jövő héten, október 1–6. között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Táncba fordulva című produkciójával. A turné célja, hogy a szórványban élő magyarokhoz is eljuttassanak olyan programokat, melyek saját kultúrájukat népszerűsítik.

Krónika, 2009. szeptember 25.


Vasárnap folklórfesztivál!

Huszadik alkalommal rendezik meg a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivált. A rangos, a megye magyar kulturális életében meghatározó szerepet játszó rendezvényt az idén Ungváron, a helyi népművészeti múzeum kertjében, ismertebb nevén a skanzenben tartják szeptember 27-én, vasárnap 11 órai kezdettel (közép-európai idő szerint).

Kárpáti Igaz Szó, 2009. szeptember 24.


Fotókiállítás és táncház Tusnádfürdőn

Tíz éve alakult a tusnádfürdői Gyöngyvirág néptáncegyüttes. Május végén a Millenniumi parkban tartották a jubileumi ünnepséget, ma 21.30-tól pedig az Apor pizzázóba táncházba várják a mulatni vágyókat. Ezt megelőzően kiállítás nyílik az együttes egy évtizedes munkáját dokumentáló fényképekből. Ma este a Heveder zenekar muzsikusai: Molnár Szabolcs, Bajna György és Szilágyi László húzzák a talpalávalót. Jövő hónaptól a táncházat kétheti rendszerességgel megszervezik.

Csíki Hírlap, 2009. szeptember 24.


Elismerés a Csík Zenekarnak

Magyar Örökség Díjban részesült a Csík Zenekar. Az elismerést szeptember 19-én, szombaton a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében vehették át az együttes tagjai. Október 2-án, a város napján pedig a Kodály Díj is a zenekarhoz kerül.

Kecskeméti Lapok, 2009. szeptember 24.


Autentikus gyökereink nyomában

Közel négyszáz zenész, énekes és néptáncos vendégeskedett városunkban az elmúlt héten, akik a Kárpát-medence valamennyi szegletéből érkeztek a 22. Kecskeméti Népzenei Találkozóra. A fesztivál, mely az autentikus magyar népi kultúra népszerűsítését, hagyományaink, értékeink közkinccsé tételét tűzte ki célul, igazi összművészeti rendezvény volt. A 42 éves múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót, idén már második alkalommal rendezte közösen az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ és a budapesti Hagyományok Háza.

Kecskeméti Lapok, 2009. szeptember 24.


Di Naye Kapelye és a Técsői Banda a Müpában

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, eredetileg a Csernyavec család tagjaiból állt, ma már hegedűsük és cimbalmosuk Taracközről való. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták úgy, hogy már gyermekfejjel ott játszottak a mulatságokban apjuk mellett. Rendkívül változatos repertoárjukban szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 24.


Táncra magyarok!

Szeptember 12-én, Buenos Aires városában megtartottuk az 51. cserkészbálunkat. A sok-sok év után csakis azt állíthatjuk, hogy ez a gála egy kifejezetten továbbélő hagyomány. Hány nemzedék ragyogó elsőbálos leányka és gavallér, mennyi kedves emlék, és emellett ugyanannyi magyar tanúságtétel! Minden bál egy szebbnél-szebb rítussorozat. Egy óriási magyar találkozó.

2009. szeptember 23.


A II. Prímásverseny eredménye

A Hagyományok Háza és a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ közösen meghirdetett második prímásversenye a XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozón, 2009. szeptember 18-án 13.00 órától zajlott az EFKKK színháztermében. A két fordulóban a pályázóknak egy kötelező és egy szabadon választott programot kellett előadniuk, egyenként 5-5 perc időtartamban.

Hagyományok Háza, 2009. szeptember 23.


Táncos ősz Nagyváradon

A Crişana és a Nagyvárad Táncegyüttes pénteken este hat órától lép fel a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán, tájékoztatott Ciucur Leontin, a Crişana és Miklós János, a Nagyvárad folklóregyüttes vezetője, valamint Tódor Albert, a Filharmónia vezetője, kedden a táncegyüttes évadnyitó előadásáról.

Új Magyar Szó, 2009. szeptember 23.


Olcsóbban adják Kalotaszeget

A Nemzeti Táncszínház szeptember 29-én, 19 órai kezdettel meghirdetett Honvéd Táncszínház: Kalotaszeg című előadására kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosít. Az előadásra 2100 Ft helyett most 1000 forintos áron lehet jegyeket vásárolni a készlet erejéig.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 23.


Jelentkezés a IV. Erdélyi Néptánc Antológiára

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület ezennel megnyitja a jelentkezést a 2010. október 1-2-án sorra kerülő IV. Erdélyi Néptánc Antológiára.
A rendezvényre Kolozsváron kerül sor. A bejelentkezni óhajtó együttesek részéről kérjük a bejelentkezési ív minden pontjának pontos kitöltését.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2009. szeptember 22.


22. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót

Közel 400 vendég érkezett hozzánk, nem csak Magyarországról, de Moldvából, Erdélyből és a Felvidékről is. Szombat este „Zeng a lélek, zeng a szó” elnevezéssel gálaműsorra várták az érdeklődőket a főtérre. Ezen bemutatkozhattak a táncházmozgalom ifjú zenekari nemzedékei.

Kecskeméti TV, 2009. szeptember 21.


25 éves a Bogáncs Együttes
Interjú Könczei Csongorral

Minden negyedik kolozsvári családban volt, vagy van „bogáncsos”, mondta Könczei Csongor a Kolozsvári Rádióban, a Bogáncs Néptáncegyüttes 25 éves fennállása kapcsán. A kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes elődje, a Brassai Sámuel Líceum Folklórköre 1985-ben alakult, elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúra ápolása volt, hogy az iskola diákjai megismerkedhessenek a népzenével és néptánccal.

kolozsvar.info, 2009. szeptember 18.


Beszámoló a X. Nemzetközi Tekerős és Dudás találkozóról Kétbodonyban.

...2000 év augusztusa. Ez volt az-az idő, amikor először találkoztak dudások és tekerősök Kétbodonyban, hogy együtt eltöltsenek néhány napot, és elmerüljenek a hagyományos paraszti népzene dudán és tekerőn való játékának elsajátításában. A tekerős-dudás népzenei tábor Havasréti Pál, és Lányi György ötlete, immár éppen tíz éve működik.

2009. szeptember 17.


Lakodalom gyermek-módra

Gyermek a menyasszony, a vőlegény, a két gazda, a vőfély, a koszorúslány és a násznép többsége – a legkisebbeknek szerveztek lakodalmat szombaton Csobotfalván. A letűnőben lévő helybéli lakodalmas szokások felelevenítése a cél, az, hogy a gyermekek, a fiatalok is megszeressék, megtanulják ezeket. Minden évben próbáljuk, ha van rá igény, és bebizonyosodott, hogy van. Ősz közeledtével mindig kérdezik a gyermekek, mikor lesz a lakodalom – mondta lapunknak Antal Imre, a rendezvény kezdeményezője.

Csíki Hírlap, 2009. szeptember 15.


Ősz az idő... Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán zenés műsora
a Háló Népzenei Estek rendezvény keretében

Aki valaha járt már Pál Pista bácsi dudakoncertjén, vagy megfordult az Egyszólam Népzenei Táborban, az Pista bácsi kedélyessége, anekdotái és szívből fakadó dudajátéka előtt bizonyosan tiszteleg.

2009. szeptember 22-én 19.00-kor játszik a 90 éves utolsó magyar dudás Budapesten a Háló Közösségi Központban.

Demokrata, 2009. szeptember 15.


Célegyenesbe fordult a II. Kecskeméti Prímásverseny!

A kötelező, illetve a választott produkciókat két fordulóban, egyenként 5-5 perc terjedelemben mutatják be a prímások. Az állandó kísérőzenekar tagjai: Árendás Péter (brácsa), Liber Endre (brácsa, cimbalom) és Lelkes András (nagybőgő), valamennyien a Tükrös zenekar muzsikusai.

Hagyományok Háza, 2009. szeptember 15.


XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó
2009. szeptember 17-20.

A Hagyományok Háza idén másodszorra társrendezője a több mint negyvenéves múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozónak. A 2009-es népzenei találkozó eseménysorozatát a 150 éve született jeles népzenekutató, Vikár Béla emlékének szenteljük.

Hagyományok Háza, 2009. szeptember 15.


Szolnok pörög-forog, csattog és dobog

Nemzetközi néptáncünnepnek ad otthont szeptember 17-19. között Szolnok; a rendezvényen 11 külföldi és 14 hazai együttes vesz részt. Az Élő hagyományok - születő hagyományok témához kapcsolódó szakmai programok mellett a rendezvénysorozat középpontjában a nagyközönség számára vonzó, ingyenesen látogatható programok állnak. A megyei önkormányzat angol, észt, francia, finn, lengyel, olasz és román testvérmegyei kapcsolatainak köszönhetően tizenegy külföldi csoport mutatkozik be a közönségnek tizennégy Jász-Nagykun-Szolnok megyei táncegyüttes társaságában.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 15.


Beszélgetés Vrábel Jánossal
„Nagyapám citerája vitt erre az útra”

A csókai Vrábel János népihangszer-készítővel, népzenésszel, népi kultúránk őrzőjével, terjesztőjével néhány hete találkoztam először, amikor egy magyarországi szakmai díj átvétele után beszélgettünk. A kitüntetésről is szó esett, de arra voltam inkább kíváncsi, hogyan lett népi hangszerek készítője, milyen hangszeren játszik legszívesebben és milyen szerepet tölt be életében a népzene.

Magyar Szó, 2009. szeptember 14.


Újra szól a muzsika
Mától a néptáncban is vége a nyári szünetnek · Szezonnyitó a Petőfi Csarnokban

Hivatalosan is megnyitották a táncházi évadot: szombat este a Petőfi Csarnokban a szezonnyitó táncházzal egyben ennek a szokásnak a huszadik évfordulóját is megünnepelték. A hét végétől megkezdődnek a szokásos táncházak a régi bevált időpontokban és helyeken. [...] A táncházak pontos listájáról, időpontjairól és helyszíneiről a Folkrádió honlapjának naprakész naptárában tájékozódhatunk.

Magyar Nemzet, 2009. szeptember 14.


XIX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny
A szervezőbizottság felhívása

A versenyen fellépők a KÓTA XV. Országos Népzenei Minősítését is megkapják a szakmai bírálóktól. A minősítések az elődöntősöknek térségi szintű (azaz Megfelelt, Dicséretes, Kiváló) a döntőbe jutott énekeseknek országos szintű (Bronz, Ezüst, Arany, Arany Páva). A zsűri hasznos szakmai tanácsokkal látja el a fellépőket. Az Arany Páva minősítést elérőket a KÓTA meghívja az Országos Arany Pávás Népzenei Gálára, ahol a legjobbak Arany Páva nagydíjban részesülnek!

Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, 2009. szeptember 14.


Néptánctalálkozót rendeztek Bogdándon

A korábbi évekhez képest idén egy jóval nagyobb ünnepség keretében szervezték meg a XIX. Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozót, ahol ezúttal tizennyolc néptánccsoport mutatkozott be. Az idei év különösen fontos a bogdándiak számára, hiszen idén nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek a néptánctalálkozó szülőatyjára Sipos László halálának tizedik évfordulójára.

Szatmar.ro, 2009. szeptember 13.


Évadot nyitnak a táncházak

Kerek két évtizede jött szokásba, hogy az új szezon elején közös mulatsággal nyitják meg a táncházakat, amelyek többsége a nyáron az iskolákhoz hasonlóan szünetet tart. Az idén jubiláló Országos Szezonnyitó Táncház ezúttal a Petőfi Csarnokban lesz, ahol holnap estétől vasárnap hajnalig megállás nélkül szól majd a muzsika. Ötkor a Kolompossal kezdődik a gyermekprogram, amely kézműves-foglalkozással is kiegészül, este nyolckor pedig a felnőttek táncháza.

Magyar Nemzet, 2009. szeptember 11.


Hétfőtől lehet pályázni
A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma Szabadkán ülésezett

Első alkalommal történt meg, hogy a Szülőföld Alap Budapesten kívül ülésezett. Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében tartotta meg Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumának ülését. A tegnapi rendhagyó tanácskozás utáni sajtótájékoztatón dr. Zilahi László, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal keretében működő Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgató-helyettese jelentette be, hogy a kulturális kollégium 248 millió Ft támogatás kiírásáról döntött, szeptember 14-én írja ki a felhívást a pályázatokra, amelyekre október 15-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés pedig november folyamán várható.

Magyar Szó, 2009. szeptember 11.


Táncház vagy folkkocsma?
Kerekasztal arról, milyen a jó táncház

Milyen a jó táncház? Mik a közreműködők és a résztvevők elvárásai
iránta? Változtak-e a táncház tartalmi összetevői, módszertana
jelentősen az elmúlt három-négy évtized során? Van-e szükség és igény
korrekcióra e területen?

Kerekasztal a Szezonnyitó táncház keretén belül.
Budapest, Zichy Mihály út 14. Petőfi Csarnok Kisterem
szeptember 12. 21:00

Folklista, 2009. szeptember 11.


Új évad a Fonóban: racionálisabb működés, megmaradt értékek

Az elmúlt hónapokban racionálisabbá tette működését a hagyományőrző tevékenységét másfél évtizede folytató Fonó Budai Zeneház. Lukács József ügyvezető igazgató elmondta: az új évadban kisebb stábbal is az eddigi értékek továbbvitele a cél. A Fonó alapítója kiemelte: részben a gazdasági válság, részben az elmúlt tizenöt év tapasztalatai, az erősödő konkurencia miatt kellett áttekinteni a ház működését. Az alapító kitért arra is, hogy jelentős létszámleépítést kellett végrehajtani (hét főt bocsátottak el). Az ésszerűsítés következtében ősztől nincs mindennap program a Fonóban, ám arra törekednek, hogy amit bemutatnak, az színvonalas legyen, és legalább nullszaldós.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 10.


Népzenekutatás Vajdaságban

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének növendékei tanulmányi kiránduláson vesznek részt Vajdaságban. A tanszékvezető, Richter Pál zenetörténész tegnap a sajtó képviselőivel való beszélgetés során kiemelte, hogy a stúdium két évvel ezelőtti létrejötte a magyar szellemi kultúra egyik legjelentősebb eseménye volt, hiszen a népzenei hagyomány egykori éltető közege kihalófélben van, így a kutatókra hárul e kincs megőrzésének felelőssége.

Magyar Szó, 2009. szeptember 10.


Könczei Csongor
ADJÁTOK VISSZA
„Magyaros” táncház?

Nyár, a tánctáborok ideje. A kilencvenes években induló hazai népzenei és néptánctáborok választéka egyre bővül, jelenleg majdnem kéttucat erdélyi és moldvai településen szerveznek június első felétől augusztus közepéig ilyen jellegű táborokat, gyakran egymással párhuzamosan többet is. A régiós, minőségi és mennyiségi eltérések, üzleti vagy kevésbé üzleti vonatkozások mellett egyben valamennyi megegyezik: fiatalokat (és kevésbé fiatalokat) próbál a tánc és a muzsika erejével összehozni.

Transindex, 2009. szeptember 10.


Elhunyt Dövényi Péter, a Kalamajka zenekar kontrása

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és becsülték, hogy Döf, a Kalamajka zenekar kontrása (Dr. Dövényi Péter geofizikus, az ELTE egyetemi docense) a mai napon örökre itt hagyott bennünket. Hosszas betegeskedését nagy lelkierővel, belső derűvel viselte.

Nagyon fog hiányozni mindannyiunknak, akiket magunkra hagyott.

Aranytíz Kultúrház, 2009. szeptember 10.


Van „vevő” a folklórra

Telt ház előtt zajlott tegnap az Öregek Tánca Folklórfesztivál a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében. Valós érdeklődéssel követték a nézők a csoportok fellépését, s esetenként erős tapssal jutalmazták a produkciókat.

Vásárhelyi Hírlap, 2009. szeptember 8.


Minden nap táncház

A Bírlak táncklub és Étterem (1077 Hevesi Sándor tér 1.) a nagyközönség előtt szeptember 5-én nyitja meg a kapuit. A helyet hárman alapították azzal a céllal, hogy új, állandó helyszínt és programot biztosítsanak a hazai és nemzetközi táncházmozgalom számára. A 400 nm-es, igényesen kialakított klubban élőzenei koncertekkel, lemezbemutatókkal, felnőtt és gyermek táncházakkal, hagyományápoló programokkal, valamint igényes vendéglátással várják az érdeklődőket.

Kultúra.hu, 2009. szeptember 5.


XX. Jubileumi Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság
2009. szeptember 12., Petőfi Csarnok

2009. szeptember 12-én immár huszadik alkalommal nyitjuk meg az új táncházi évadot. A mulatságnak a Petőfi Csarnok ad otthont, s a rendezvényen bemutatkoznak a Magyarországon és a határainkon túl működő magyar táncházak és a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak. A délután ötkor kezdődő programban először a gyermekjátszó, kézműves foglalkozás és aprók tánca kap helyet. Ezt követően a felnőttek hajnalig tartó Táncházban tanulhatják – akik tudják, táncolhatják – a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek táncait.

Táncház Egyesület, 2009. szeptember 5.


Hagyományok Háza: táncokat vegyenek!
TÁNCVÁSÁR

Táncvásárt rendez a Hagyományok Háza, a mai egész napos programot Eszközös táncok – Eszközök a tánctanításban címmel hirdették meg.
A táncvásár minden korcsoport oktatóinak szól, az óvodai néptánctanítástól kezdve egészen a felnőtt táncegyüttesekig. A bemutatók és előadások egyrészt az oktatás módszereinek kibővítéséhez, másrészt a szakmai részhez is segítséget nyújtanak, legyen szó kiegészítő játékokról, a tánc elsajátításához nélkülözhetetlen háttértudásról, ami az énekes és a zenei ismereteket egyaránt magába foglalja.

Magyar Nemzet, 2009. szeptember 4.


Erdélyben is startol az évad

Indul az évad az erdélyi népi együtteseknél is: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes már hagyományos programjai mellett a székelyföldi településeken való hangsúlyosabb jelenlétet, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes pedig Erdély bejárása mellett több magyarországi fellépést és fesztivál-vendégjátékot tervez.
Az új szezon terveit vázolva András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője az MTI-nek elmondta: legfontosabb célkitűzésük a székelyföldi településeken való hangsúlyosabb jelenlét, ugyanakkor továbbra is szeretnének bekapcsolni programjaikba szórványban élő magyarokat.

KultúrPart, 2009. szeptember 4.


Népek tánca, népek lába Balatonfüreden
A kétnapos program alatt harminc együttes lép fel: több száz táncost, zenészt, énekest láthat a közönség

Népek tánca, népek lába elnevezéssel nemzetiségi néptánc és népzenei gálaműsort rendeznek szeptember 18-19-én Balatonfüreden - közölte a szervező Kalyi Jag Művészeti Egyesület elnöke Balatonfüreden. Varga Gusztáv elmondta: húsz évvel ezelőtt hozta létre a Nemzetiségi Népzenei és Néptánc Gálát, s bár a tizenhárom hazai nemzetiségi együttes bemutatkozásain évről évre sok ezren vettek részt, vidékre nem jutottak el a programjaik.

MTV Híradó, 2009. szeptember 4.


XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó

Az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ 2009. szeptember 17. és 20. között huszonkettedik alkalommal rendezi meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót, mely az autentikus magyar népi kultúra Kárpát-medencei értékeinek népszerűsítését tűzte ki célul. Az 1967-ben indult Kecskeméti Népzenei Találkozó a magyar népi kultúra XX. és XXI. századi reneszánszában központi szerepet játszik. Elősegíti annak a társadalmi (alkotói – befogadói) közegnek a kialakulását, amely népi kultúránk, népzenei anyanyelvünk autentikus gyökereit kívánja megismerni és megismertetni itthon és külföldön egyaránt.

Kecskeméti Népzenei Találkozó, 2009. szeptember 4.


„Elindultam szép hazámból...”
Magyar táncház Berlinben

Kevesen tudják, hogy létezik Berlinben egy budapesti kávézó, amely – a kávé mellett – fröccsel, pálinkával, valamint színes programkínálattal: dzsessz- és világzenei koncertekkel, mi több, táncházzal várja a vendégeket. Ha a város egyik fiatalos negyedében, Friedrichshainban egy szép szombat estén sétál tehát egy turista, nem kell meglepődnie azon, ha a Gärtnerstrasséra érve magyar népzenét hall kiszűrődni egy kávéházból.

Népzene.hu, 2009. szeptember 1.