Folkrádió

Tallózó

Néptáncoktatás indul Nádszegen

November 3-án, 20:00 órakor néptáncoktatás indul kezdő szintről a nádszegi kultúrházban felnőttek részére. Az érdeklődők hozzanak magukkal kényelmes ruhát és cipőt, a lányok/asszonyok szoknyát. A táncoktatásra heti rendszerességgel kerül sor. Anyagiak terén mindössze a terembért és az oktató honoráriumát kell megfizetni – az egy főre eső rész a létszámtól függ.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2009. október 30.


Nagykároly: IX. táncháztalálkozó

A kilencedik táncháztalálkozót rendezi meg a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület szombaton, október 31-én. Ahogy azt az elmúlt évek során megszokhattuk délelőtt a gyermekeket várják a szervezők kézművesfoglalkozásokkal. Így 10 órától a Nagykárolyi Kulturális Központban lesz csuhézás, gyöngyfűzés, nemezés, fafaragás stb. 12 órától pedig egyórás táncház várja a gyerekeket.

Nagykárolyi Napló, 2009. október 29.


Emlékkonferencia a 100 éve született Lükő Gábor tiszteletére
Újszegedi Rendezvényház, 2009. november 4.

A magyar népi kultúra több tudományágat felölelő kutatásával Lükő Gábor, Kossuth- és Bethlen Gábor-díjas néprajzkutató volt az első, aki Bartók Béla nyomdokain a magyar és a szomszédos népek folklórjának, tárgyi kultúrájának összehasonlító vizsgálatára törekedett. Kutatásaiban a régészet, a nyelvészet, a népzene, a szövegfolklór, az etnográfia és a népi díszítőművészet eredményeit úttörő módon ötvözte, és kultúránk keleti elemeinek beható elemzésével ősepikai és őstörténeti kérdésekre is válaszokat keresett.

Moldvahon.hu, 2009. október 27.


Kalotaszegi lakodalmas Budapesten

A budapesti Polgárok Háza őszi programsorozatának keretén belül az elmúlt héten a mákói amatőr színjátszókör mutatkozott be. A rendezvény célja Nádasmente népművészetének egy töredékét, konkrétan a lakodalom ősi hagyományát bemutatni a népművészet iránt érdeklődőknek.

Szabadság, 2009. október 27.


Telt házas előadások a hivatásos táncegyüttesek találkozóján, Székelyudvarhelyen

Minden eddiginél színvonalasabb volt az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek VI. Találkozója, melynek idén Székelyudvarhely adott otthont. Ezúttal szakmai zsűri bírálta el a produkciókat, így nemcsak találkozó, verseny is volt az összejövetel. Minden előadás telt házas volt a hatodik alkalommal megrendezett Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján, még az állójegyek is elkeltek, noha a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen számos előadást láthatott a közönség.

Krónika, 2009. október 27.


Csángó énekes nyert Szatmárnémetiben
XIX. Hajnal akar lenni kárpát-medencei népdalvetélkedő

Pusztinai csángó nyerte a Szatmárnémetiben rendezett XIX. Hajnal akar lenni kárpát-medencei népdalvetélkedő fődíját. A Birinyi József budapesti népzenekutató vezette zsűri maximális pontszámmal jutalmazta Feraru Cristian előadását.
A második díjat megosztva kapta a balánbányai Nagy Noémi és a debreceni Káplár Géta, míg harmadik helyen a budapesti Kiss László végzett. A szatmári döntőn 52 népdalénekes vett részt.

Új Magyar Szó, 2009. október 27.


Negyven éve alakult a Szőttes

Negyven éve, 1969 novemberében alakult meg a Szőttes. Negyven év egy együttes életében hosszú idő, mely tele van műsorokkal (20 egész estés), előadásokkal (több mint 1600), próbákkal, emberekkel (az együttesben megalakulása óta kb. 1500 tag fordult meg), egyéni lemondásokkal, egyéni és közös sikerekkel, életre szóló barátságokkal, szerelmekkel.

Új Szó, 2009. október 27.


Jókedv, moldvai csángó módra

Székesfehérvár - Igen hamar fergetes hangulat kerekedett a moldvai csángó táncházban, amelyet a Helyőrségi klubban rendeztek hagyományteremtő szándékkal. A népzenét játszó, Fejér megyei Kákics együttes szervezett a megyében egyedülálló módon moldvai csángó táncházat, amelyet a későbbiekben szándékuk szerint minden hónap harmadik szombatján megrendeznek.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. október 27.


Stimmolnak a táncházszervezők Pécsett

Hírek és érdekességek a déli végekről című rovatomat olvashatjátok. Régóta járom a népzenészek és kultúra-fogyasztók rögös útját Baranyában, de eleddig ritkán tapasztaltam, hogy az azonos műfajban mozgó rendezvényszervezők összeültek volna, és közösen, egymásra való tekintettel alkották volna meg az új évadot. Pedig most éppen ez történt. Ráadásul ezek a valakik szemtelenül fiatalok.

Népzene.hu, 2009. október 25.


Máléfejtő - hagyományidéző
Néprajzi Múzeum

Bontó, máléfejtő, tengerihántó: mondanak még nekünk, városi szülőknek bármit ezek a szavak? Talán a kukoricafosztó már közelebb visz a valósághoz, de még mindig hezitálunk, legföljebb, ha az általános iskolából dereng valami – szamárfüles néprajzoldalak egyolvasókönyvből.

Népszabadság Online, 2009. október 23.


A Kalyi Jag is fellép az Ördögtérgye kolozsvári néptánctalálkozóján

Minden eddiginél bővebb programmal várja az érdeklődőket az egy hónap múlva, november 21-én megszervezendő VI. Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozón a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes. Lesz kézműves műhely és játszóház, gyermektáncház és gyermekelőadás is: fellép a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékával.

Transindex, 2009. október 22.


Új évad a Háromszék Táncegyüttesnél

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes az idei évadban új és frissített előadásokra készül, valamint a XXI. Népzene és Néptánctalálkozóra. A Böjttől böjtig produkció bemutatójára szerdán kerül sor 19 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében, a következő előadások 21-én és 29-én, ugyanabban az órában és ugyanott láthatók.

Székely Hírmondó, 2009. október 21.


Néptánc, Böjttől böjtig

A szeretetről és a szerelemről szól a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes új bemutatója. A Böjttől böjtig című produkciót Furik Rita rendező-koreográfus vitte színre, a táncos előadás Erdély és Felvidék népzenéjére építkezik. Az előadást tegnap este mutatták be a Tamási Áron Színház nagytermében. Furik Rita meglátása szerint a böjt az ember legbensőbb ügye. Az előadásban körvonalazott plátói szerelem, az önként vállalt erkölcsi magatartás vagy a testi-lelki nélkülözés, mind a böjt formái. A darabban a szeretet, a szerelem születése és elmúlása a tét.

Új Magyar Szó, 2009. október 21.


Nagybánya, Koltó
Várunk a TáncHázba!

Nagybányán nagy az érdeklődés a táncház iránt, amelyben két hete indult újra az oktatás; hétről-hétre harmincan-negyvenen is összegyűlnek a Teleki Magyar Ház nagytermébe. Koltón is indul a táncház! A Somfa Együttes minden pénteken 17-20 óra között játszóházba, táncházba és népdaléneklésre várja a koltói-katalini gyermekeket, a katalini kultúrotthonba.

Nagybánya.ro, 2009. október 21.


Kalotaszegi lakodalmas a Polgárok Házában

A Polgárok Háza az ősztől indította útjára a Kárpát-medence népművészetét bemutató sorozatát. Tájegységenként ismerhetik meg az érdeklődők tágabb otthonunkat a gasztronómiától a népzenén, néptáncokon át a népmesékig. Az első esten, szeptember 15-én a Matyó Népművészeti Egyesület mutatkozott be Mezőkövesd – Matyóföld szíve címmel. Október 20-án a Kalotaszegi lakodalmast láthatják-hallhatják az érdeklődők a Mákófalvi Színkör előadásában.

Magyar Hírlap, 2009. október 17.


Felhívás a Néptáncosok Országos Bemutatószínpadára

A Martin György Néptáncszövetség (Budapest), a Vajdasági Magyar Folklórközpont (Szabadka), Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ (Újvidék) meghívja a vajdasági és határon túli felnőtt, magyar hagyományápoló és hagyományőrző néptáncegyütteseket a minősítési értékelést adó Néptáncosok Országos Bemutatószínpadára.
Jelentkezési határidő október 30. A rendezvény időpontja 2009. november 28–29.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2009. október 15.


IV. Somnakuno Kher (Aranyház) Cigány Művészeti Fesztivál

A Somnakuno Kher (Aranyház) Cigány Művészeti Fesztivál immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre, a Khamoro Egyesület és a Fonó Budai Zeneház közös szervezésében. Az idén október 24-én négy zenekar fog koncertezni többek között a Téka együttes, akik táncházzal várják a közönséget, Gáspár Kálmán, a kiváló és virtuóz fiatal cimbalom művész, és természetesen az egyedi arculattal bíró Khamoro Táncegyüttes is, ahol cigány és nem cigány fiatalok dolgoznak évek óta együtt. A fesztivál teret ad a gyerekek tudásának bemutatására is, hisz a tehetséges Romano Glaszo együttes és Gyermekkórusa is fellép az Aranyház Fesztiválon.

2009. október 15.


Egy fesztivál margójára
A XIII. balatonboglári Méta Fesztivál
Gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia versenye

Magyarországon a gyermekek számára megrendezett néptáncfesztiválok között a balatonboglári Méta fesztiválnak két okból is különös jelentősége van. Az egyik, hogy a versenyszabályzat igyekszik kizárni az esetleges részrehajlást; a szereplő csoportok és koreográfusok anonimitása miatt a zsűri nem tudja, hogy kik szerepelnek a színpadon, sőt a zsűri összeállítása évenként változik, megelőzve ezzel azt, hogy a zsűritagok korábbi tapasztalataik alapján felismerjék a táncosokat. Magyarországon talán ez az egyetlen verseny, ahol a lehető legnagyobb esélyegyenlőséget biztosítják a szereplők számára.

2009. október 15.


Miért nem emigrálnak a magyarok?

Mi az: fekete pólós metálosok is táncolnak, külföldiek bámulnak, és alig lehet bejutni? Válasz: kéthetente csütörtökönként a Gödör, az Erzsébet téren. Tátott szájú külföldiek, nézelődő és csatlakozó kívülállók, új és régi szimpatizánsok, táncosok ropják itt estétől pirkadatig. Pedig azt gondolnánk, hogy a ma embere nem néptáncol.

Reakció, 2009. október 15.


Szamosújvári Őszi Fesztivál

Fotókiállítás, táncjáték, dzsessz- és orgonakoncert is szerepelt nem csak a magyar, hanem a román közönség körében is érdeklődést keltő Égtájak–XI. Őszi Fesztivál műsorkínálatában, amelyet a Téka Alapítvány és a budapesti Égtájak Iroda rendezett Szamosújváron a hétvégén.

Szabadság, 2009. október 12.


Hajdúk a magyar kultúra képviseletében

Büszke és derűs tekintetek fogadtak a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában, abban az épületben, ahol már évtizedek óta ropják, s ahol a miliő továbbra is magával ragadó. Rózsavölgyi Bálinttal, az együttes szervezőjével, táncosával beszélgettem.

Népzene.hu, 2009. október 11.


Körútra indul ma az Ifjú Szivek

Pozsony | Egyhetes körútra indul ma az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes két műsorával. Délelőttönként a Rendhagyó történelemórát adja elő az alapiskolások, illetve a középiskolások számára, este pedig a Bartók Béla emlékére, tiszteletére alkotott Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsorát adja elő, amellyel egyebek közt Budapesten, a Művészetek Palotájában, valamint Ausztráliában is hatalmas sikert aratott.

Új Szó, 2009. október 10.


Néptáncosok versenye
A 24. Kállai kettős fesztivált vásár és kézműves-bemutató egészíti ki

Tizennégy hazai és öt külföldi együttes részvételével kezdődik ma a huszonnegyedik Kállai kettős néptáncfesztivál Nagykállón. Kelet-Magyarország legnagyobb folklórfesztiválján az idén európai uniós támogatással kísérőprogramok is lesznek.

Magyar Hírlap, 2009. október 9.


Osskó Endrénéért táncolnak

Osskó Endréné Magdi nénire, a néptáncmozgalom emblematikus alakjára a Bem Együttes több generációja, az Ürömi Öröm Nagy Csillag, a Bihari gyerekek és a Csepp Csepel Együttes, összesen közel 100 résztvevő közös műsorban emlékezik szombaton este a Hagyományok Háza színháztermében.

Kultúra.hu, 2009. október 9.


Népzenei Filmklub az Aranytízben

Október 9-én, pénteken este 7-kor a HAJNALBAN INDULTUNK (Sebő – Halmos) című, 1973-ban készült dokumentumfilmet vetítjük a táncházmozgalom indulásáról. Rendező: Székely Orsolya. A vetítés előtt Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig Halmos Bélával beszélgetünk a látottakról.

Aranytíz Kultúrház, 2009. október 8.


Nagybánya
Indul a táncház!

Ajándéktábort nyerhetsz, ha rendszeresen résztveszel a nagybányai táncházban! A jövő évi Válaszúti Néptánc és Kézműves Táborba való ingyenes résztvételt a 2009-2010-es táncházidény legaktívabb táncházasai között fogjuk kisorsolni. A rendszeres oktatás október 12-én kezdődik; minden hétfőn 18 órától várjuk a néptánc iránt érdeklődő kisebbeket és nagyobbakat, a Teleki Magyar Házba. A Kézmíves szombatokhoz hasonlóan minden táncházas kis könyvecskét kap, amelybe a jelenlétet igazoló pecséteket lehet gyűjteni.

Nagybánya.ro, 2009. október 8.


Néptáncfesztivál Nagykállóban

Öt ország 19 együttesének részvételével a hét végén rendezik meg a 24. Kállai kettős néptáncfesztivált Nagykállóban. A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon 15 hazai tánccsoport mellett egy-egy német, román, spanyol és szlovák együttes lép színpadra. A táncosok versenye mellett könnyűzenei koncertek is színesítik a háromnapos rendezvényt, illetve utcai táncos felvonulást is láthatnak az érdeklődők.

Kultúra.hu, 2009. október 7.


Népzenei tanfolyam vonósoknak

Örömmel értesítünk benneteket, hogy idén lesz őszi népzenei tanfolyam.
Időpont: 2009. október 23-25. (érkezés péntek de., távozás vasárnap ebéd után). Hely: Mórahalom, Nagyszéksósi iskola. Program: zeneoktatás: Vajdaszentiványi népzene (nyári tábor anyagának ismétlése, bővítése). Tanítanak: hegedű - Virágvölgyi Márta (haladó), Sturmann Jenőné Toncsi (alap), brácsa - Fekete Antal Puma, nagybőgő - Szabó Csobán Gergő

2009. október 7.


Folklórműsor és táncszínház – mindkettő kell

Első ízben zajlott vetélkedő jelleggel az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója Székelyudvarhelyen. Az öt együttes által bemutatott folklórműsorok és táncszínházi produkciók seregszemléjét így nemcsak a közönség, hanem egy szakmai zsűri is végigkísérte.

Hargita Népe, 2009. október 6.


Csutorás klub és tánc indul a Fonó zeneházban
Táncház. Birinyi József népzenész és népzenekutató vezeti az új sorozatot

A negyedszázados Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor Csutorás klubot indít a Fonó Budai Zeneházban Birinyi József népzenész vezetésével. Az első, toborzó rendezvény holnap délután négykor kezdődik. A rendezvény ingyenes. Legelőször a gyermekeket táncoltatja meg Nemcsics Detti (Boros), Pál Pista bácsi (Tereske) és Birinyi József.

Magyar Hírlap, 2009. október 3.


Táncháztalálkozó és kirakodóvásár
Szombaton a Petőfiben

A XIV. Vajdasági Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt Újvidéken tartják 2009. október 3-án a Petőfi Sándor MME épületében (21000 Újvidék, József Attila u. 16.). Ez a rendezvény a magyarság hagyományos tárgyi és szellemi kultúráját hivatott népszerűsíteni. A szervezők lehetőséget kívánnak nyújtani a rendezvény látogatóinak, hogy aktívan kipróbálják azokat a népművészettel kapcsolatos dolgokat, melyeket egyébként csak passzív nézőként csodálni szoktak.

Magyar Szó, 2009. október 1.


(N)épzenésznek maradni

Örvényes - Koncz Gergely polgári foglalkozása népzenész. Azt mondja, szerencsés, mivel korán eldöntötte, hogy muzsikus lesz. Jelenleg több népzenei együttes hegedűse. - A nyolcvanas évek elején, hét-nyolc éves koromban kezdtem zenét tanulni - meséli Koncz Gergő. - A népzene iránti vonzalom magától jött, egészen kicsi koromtól. Hallottam otthon, lemezekről, és az egyetem E kamarájában szervezett népzenei koncerteken élőben. A családban elsősorban az apai ághoz kötődik a zene tanulása, művelése. A családban mindenki tanult hangszeres zenét, hegedűt, zongorát, cimbalmot is. A felmenők közül többen református kántortanítók voltak, nagyapámmal együtt.

Napló, 2009. október 1.