Folkrádió

Tallózó

Elindult a Magyar Rádió népzenei honlapja

A Magyar Rádió www.nepzene.radio.hu címen új, tematikus honlapot indított népzenei műsorok és programok iránt érdeklődők számára. A honlap összefogja az MR népzenei témájú műsorait, valamint hétről hétre a népművészet és az élő néphagyomány aktualitásairól ad számot.

Magyar Rádió Online, 2009. november 30.


Vőfélyek mérték össze erejüket

Fergeteges hangulatban zajlik a ötödik Kárpát-medencei vőfélytalálkozó a hajdú-bihari Földesen. Csaknem 120 vőfély nagyszámú érdeklődő előtt idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét: rigmusokban, énekekben, történetekben, táncokban elevenednek meg az egykori lakodalmi hagyományok.

KultúrPart, 2009. november 29.


Igrice – citeramuzsika a szívek mélyéről

A „citerások” szerintem külön kategória a népzenész-lelkek erdejében, bár interjúalanyom azt állítja: nincs olyan, hogy jó citerás, csak olyan, hogy jó muzsikus. De kérdem én: ki az, aki manapság rendszeresen szinte ingyen zenéli ki a szívét a népeknek?

Népzene.hu, 2009. november 28.


Turnéra indult a Háromszék Táncegyüttes

lkezdődött a Háromszék Táncegyüttes turnéja. November 28-án Szegeden, 29-én Budapesten, 30-án Szatmáron és elsején Kolozsváron mutatják be Kádár Kata balladájának táncszínházi feldolgozását. Magyarországi és erdélyi fellépéssorozatra indult a Háromszék Táncegyüttes. Hol jársz, hová mész? című táncjátékukat a Szegedi Nemzeti Színházban 28-án délután 5-től, Budapesten a Hagyományok Házában 29-én este 7-től, a Szatmárnémeti Északi Színházban 30-án este 8-tól és végül Kolozsváron az Állami Magyar Opera nagytermében december elsején este 7-től mutatják be a nagyközönségnek.

KultúrPart, 2009. november 28.


Régi lakodalmak hangulatában Földesen

Földes - Ötödik alkalommal találkoztak pénteken és szombaton Földesen a Kárpát-medence vőfélyei, hogy számba vegyék a magyar nyelvterület vőfélyeinek közösségi szerepét, a hagyománykörhöz tartozó lakodalmi szokásokat.

Hajdú Online, 2009. november 28.


Vőfélytalálkozó Földesen

A rendezvényen először részt vevők lehetőséget kapnak az egymás előtti bemutatkozásra. A vőfélyek szakmai programjának idején a vőfélyfeleségek és a földesi asszonyok csigacsinálással múlatják az időt. Esti programként pedig „csigavíg taposás” várja a vendégeket hajnalig tartó tánccal, énekléssel.

MaxFM, 2009. november 27.


Vándorvigadalom

Tapolca - Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a hagyományos, Vándorvigadalom néven ismert néptánctalálkozót, amely a megye felnőtt- együtteseinek egyfajta seregszemléje. A Tamási Áron Művelődési Központban Császár László tapolcai polgármester köszöntötte a résztvevőket, valamint a szépszámú közönséget. Mint mondta, a Kinizsi néptáncosai számára a mostani nívós esemény rendezése még inkább emlékezetessé teszi az idei esztendőben ünnepelt évfordulót, hiszen éppen tizenöt évvel ezelőtt alakult meg Tarjányi Sándor és Vajda Csilla vezetésével az azóta számos sikert elért tapolcai együttes.

Napló, 2009. november 27.


Jövőnk öröksége

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX. > XXI. című, közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet tud megvalósítani 2011 áprilisáig. A program nyitó sajtótájékoztatóját november 25-én tartották.

Fidelio, 2009. november 26.


Csaknem ezren voltak kíváncsiak a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó műsorára

Egy évtizede nem voltak kíváncsiak ilyen sokan Kolozsváron néptáncbemutatóra, mint a 6. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón. A rendezvény keretében a szervező Ördögtérgye táncegyüttes fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte.

Krónika, 2009. november 24.


Jövőnk öröksége az Utolsó óra

Rendhagyó és ingyenes Utolsó óra táncházra kerül sor
november 25-én a Fonóban. Rendhagyó, ugyanis ezzel az eseménnyel veszi kezdetét a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház közös, a Jövőnk öröksége XX. → XXI. című, az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által támogatott projektje, amelynek célja a népzene és néptánc széles körben történő terjesztése és népszerűsítése.

Hagyományok Háza, 2009. november 24.


25 éves a Boglya

Telházas előadással ünnepelte szombaton fennállásának 25. évfordulóját a Boglya Népzenei Együttes. A vasi előadók műsorára olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy az MMIK színháztermében többen csak állva tudták végignézni az előadást.

Szombathelyi Televízió, 2009. november 23.


Nézőrekord Kolozsváron

Az elmúlt évtized zárt helyen rendezett néptáncos eseményeinek legnagyobb nézőszámát érte el az Ördögtérgye Néptáncegyüttes 10. születésnapját ünneplő szombati táncháztalálkozó gálaműsora. Az összesítés után kiderült, 953 személy vett részt az esti ünnepi előadáson, ami Kolozsváron sokéves rekord.

Új Magyar Szó, 2009. november 23.


„Az ünnep nyelve a tánc”

Hétvégén, november 21-én ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes. „Örülünk, hogy ilyen szép számban gyűltek össze az emberek, és mindenki jól érezte magát. A délelőtti gyerekfoglalkozásokra sok gyermek a vírusjárvány miatt nem jött el, de így is több mint kétszáz kicsi volt velünk” – mondta el lapunknak Stanik Bence, az Ördögtérgye Egyesület elnöke.

Új Magyar Szó, 2009. november 23.


Nézőrekord az Ördögtérgye szülinapi kolozsvári táncháztalálkozóján

Valószínűleg az elmúlt évtized zárt helyen rendezett néptáncos eseményeinek legnagyobb nézőszámát érte el az Ördögtérgye Néptáncegyüttes 10. születésnapját ünneplő szombati táncháztalálkozó gálaműsora. Az összesítés után kiderült, 953 személy vett részt az esti ünnepi előadáson, ami Kolozsváron sokéves rekord. A végleges szám azonban több, mint ezerre tehető.

Transindex, 2009. november 23.


Nézőrekord a kolozsvári Táncháztalálkozón

Az elmúlt évtized zárt helyen rendezett néptáncos eseményeinek legnagyobb nézőszámát érte el az Ördögtérgye Néptáncegyüttes 10. születésnapját ünneplő szombati táncháztalálkozó gálaműsora. Az összesítés után kiderült, 953 személy vett részt az esti ünnepi előadáson, ami Kolozsváron sokéves rekord.

Paprika Rádió, 2009. november 23.


Tízéves születésnapját ünnepelte az Ördögtérgye

A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes megalakulásának tívéves évfordulója alkalmából tartalmas és színes programokkal várta az érdeklődőket szombaton, a hatodik Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón. Az egésznapos rendezvény délelőtti programjai elsősorban gyermekeknek szóltak, délután pedig felnőtt táncoktatással, a Kriza János Néprajzi Társaság könyvbemutatóival, nemez- és fotókiállítással folytatódott a program.

Szabadság Online, 2009. november 23.


Orza Călin: a táncban újból felfedezzük saját magunkat

A tánc más síkon való újrafogalmazása a valóságnak. El kell határolódnia, nem kell más művészeti ágak eszközeivel élnie. És ez az, amit sokáig nem értettek meg, a táncot nem is tartották művészetnek, mert nem felelt meg annak az elméletnek, miszerint a művészet a valóságot képezi le. A tánc a belső valóságot képezi le.

Krónika, 2009. november 20.


Trunk
VI. Szeret menti Népdalvetélkedő

Az elmúlt évi bákói premiert követően ismét olyan helyszínen került megrendezésre a Szeret menti Népdalvetélkedő, ahol még sosem került sor ilyen nagyszabású magyar vonatkozású eseményre. Örömmel írhatom, hogy az egykori apró halászfalu, Trunk méltó vendéglátónak bizonyult!

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2009. november 20.


VI. Ricsaj Népművészeti Találkozó
Óbecse

A rendezvényre ellátogatott érdeklődők egész napon át betekintést nyerhettek őseink hagyományaiba, életmódjába, megismerkedhettek kultúránkkal, és szórakozhattak a magyar népművészet világa adta zenével, táncokkal.

Magyar Szó, 2009. november 19.


Békés harcosok építik Kodály országát

Ami Magyarországon a zeneoktatásban eddig megvalósult, az egyedülálló az egész világon – mondta el lapunknak Domonkos Máté. A most induló KodályOrszága mozgalom egyik megálmodója szerint ezt a hatalmas értéket meg kell védeni és nem szabad a drasztikus pénzelvonásoknak kitéve kidobni. A zenetanárral a muzsika nevelésbeli fajsúlyos hatásáról is beszélgettünk.

Magyar Nemzet Online, 2009. november 19.


Erdélyi prímások találkozója Csíkszeredában

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes immár 12. alkalommal szervezi meg az Erdélyi Prímások Találkozóját csütörtökön és pénteken Csíkszeredában. Céljuk Erdély élő népzenéjének ápolása, gyűjtése és továbbadása. A találkozó első napján, csütörtökön népzenei koncerten vehetnek részt az érdeklődők. A budapesti Gázsa zenekar először mutatkozik be a csíkszeredai Városi Művelődési Házban, majd a koncertet követő táncházban is a magyarországi zenekar húzza a talpalávalót.

Kultúra.hu, 2009. november 19.


Néptáncvarázs a Hagyományok Házában

November második felében két kitűnő néptáncműsor várja az érdeklődőket a Hagyományok Házában. A Magyar Állami Népi Együttes a Három a tánc című darabot, míg a Háromszék Táncegyüttes a Hol jársz, hová mész? című táncjátékot adja elő.

Kultúra.hu, 2009. november 19.


VI. Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozó

Minden eddiginél bővebb programmal és egy egyedülálló koncerttel jelentkezik a tíz éves születésnapját ünneplő Ördögtérgye Néptáncegyüttes. Az esti gálaműsorban fellép a budapesti KALYI JAG. A teljes felállású zenekar (8 személy) autentikus cigány muzsikájával és tánccal több kontinensen nagy sikerrel szerepelt, a cigányfolklór egyik legnagyobb múltú együttese látogat el Kolozsvárra. Itt lesz Kallós Zoltán és Lengyel Türei László, konferál a Duna TV által is díjazott Érsek Csaba. A gála keretében Feketetó – a feketetói vásár táncban és énekben című műsorát mutatja be az Ördögtérgye Néptáncegyüttes.

Ördögtérgye Néptáncegyüttes, 2009. november 19.


Szófiában varázsoltak

Báta Magyar varázslat Szófiában, így hirdették a bolgár fővárosban a Bátai Sárköz Néptánc Együttes fellépését. Nem ok nélkül, hiszen a táncosok teltház előtt adták elő közel kétórás produkciójukat Szófia második legnagyobb színházában, a Katonai Színházban. Az ottani Magyar Kulturális Intézet vezetője, Móger Ildikó az interneten bukkant az egyesületre, s úgy döntött őket hívja meg a Magyar Köztársaság kikiáltásnak huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.

Tolnai Népújság, 2009. november 19.


Kiöntött a Kis-Küküllő…

Szemet és szívet gyönyörködtető látványban volt részük mindazoknak, akik az elmúlt hétvégén részt vettek Dicsőszentmártonban a Maros megyei ifjúsági néptánccsoportok találkozóján. Szombaton délután tizenévesek talpa alatt porzott a színpad, s a zsúfolásig megtelt művelődési ház nézőterén boldogan sóhajtottunk fel: van utánpótlás.

Népújság, 2009. november 17.


V. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó
Földes

Több mint 120 vőfély, közel száz régi magyar településről érkezve idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét a hajdú-bihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Általános Művelődési Központjában 2009. november 27-én és 28-án. (4177 Földes, Karácsony Sándor tér 6.)

Folkrádió, 2009. november 17.


K.O. – Kodály országának vége?
KodályOrszága mozgalom

Kétmilliárd, egymilliárd? Még nem tudjuk, hogy végül mekkora összeget vesznek el ismét a zeneiskolák támogatásából. Így megy ez már lassan tíz éve: elsőként mindig a zeneoktatás kerül elő, hogyha karcsúsítani akarnak a költségvetésen. A mostani tervezet azonban végképp ellehetetlenítené a zeneiskolai oktatást. Iskolák zárnának be, a tanári kar jelentős része munkanélkülivé válna, és ami a legfontosabb: még kevesebben tanulnának zenét Kodály országában.

Hangszer és Zene on-line, 2009. november 16.


A Gázsa zenekar először Csíkszeredában

Az erdélyi táncházmozgalom harmincéves évfordulója kapcsán az elmúlt években több személyt is emlékezésre kértünk, akik a mozgalom kovászai voltak. A közelgő prímástalálkozó apropóján a Hargita Népe munkatársa Papp István Gázsát, a budapesti Gázsa zenekar névadó prímását kérdezte.

Hargita Népe, 2009. november 16.


Ünnep a javából – XXI. Népzene- és Néptánctalálkozó

Kicsinek, nagynak ünnep az évente megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó, ezt előre tudjuk, mégis várjuk, mi az idei meglepetés. Kiderült, a legnagyobb öröm újból az, hogy ennyien eljönnek, ilyen sokan, két-három teremnyien, az esti táncházat is beleértve, legalább ezren érdeklődnek, három napon át kitartanak a néptánc és népzene mellett.

Háromszék, 2009. november 16.


Az emlékőrzés jegyében gyűltek össze

Már csak képek és hangfelvételek tanúskodnak a legnevesebb kalotaszegi táncosok és muzsikusok páratlan tehetségéről, de emléküket őrzi az utókor, figuráikat, zenei fordulataikat, cseleiket ellesték, megtanulták az utánuk következő nemzedékek.

Háromszék, 2009. november 14.


Szvorák Kati: harminc év népdalai

Szvorák Kati lesz ma este hét órakor a Hagyományok Háza rendkívül sikeres és lényegében hiánypótló kezdeményezésének, a Dúdoltam én… sorozatának következő vendége. A táncházmozgalom legendás énekeseit, nagy „öregjeit”, példaképeit és az általuk ismertté tett népdalokat bemutató est következő műsorában pályája elmúlt harminc évének azóta közkinccsé vált népdalait, népszerű albumait idézi fel a felvidéki születésű énekesnő.

Magyar Nemzet, 2009. november 13.


„A mestert legjobban a tanítványai minősítik...”

Foltin Jolán, népművészet, közművelődés kategóriában Prima Primissima jelölt tánckoreográfussal beszélgettem munkásságáról, hagyományokról, tánctanításról.

Népzene.hu, 2009. november 10.


Ajkai néptáncfesztivál: Tizenötödször is ropták

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bakony Néptáncfesztivált, amely a zsűri tagjai szerint joggal nőtte ki magát országos versennyé. Az idei találkozóra olyan sok csoport jelentkezett, hogy anyagiak hiányában néhányat már vissza kellett utasítani. Ettől függetlenül a szervezők - az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, annak művészeti vezetője, Kádár Ignác, a helyi művelődési központ és a Országos Néptánc Baráti Egyesület - elégedett volt a bemutatkozó 12 csoporttal.

Napló, 2009. november 8.


Magyar varázslat Szófiában

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet a Magyar Köztársaság 20. évfordulóját az autentikus néptáncot bemutat Bátai Sárköz Néptánc Együttes fellépésével ünnepli meg november 8-án a szófiai Katonai Színházban. A Sárköz tájegység legdélibb településén működő Bátai Sárköz Néptánc Együttes története közel 80 éves, hiszen gyökerei az 1930-as évek Gyöngyösbokréta mozgalmában kereshetők. A Paulini Béla nevével fémjelzett mozgalom hatására 1932-ben Bátán is megalakult a Gyöngyösbokréta, fényes sikereket aratva nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Kultúra.hu, 2009. november 8.


Kulturális átjárás a határokon

dén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei magyarok zenéje elnevezésű koncertet, ezúttal a Hagyományok Háza színháztermében, ahol ma este hét órakor Jókai Anna Kossuth-díjas író ünnepi köszöntőjével kezdődik a műsor.

Magyar Nemzet, 2009. november 7.


Előkerültek a népviseletek a ládafiából

Az, hogy a vicei néptánc-találkozón idén októberben a helyiek mutatták be nagyapáik táncait, nagy elégtételt jelentett a szórványturné és a vicei találkozó szervezőinek, a Hargita népi együttes vezetőségének, de táncosainak is. Ugyanis sokévi törekvésük igazolódott vissza.

Hargita Népe, 2009. november 6.


XXI. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

November 13-a és 15-e között kerül sor Sepsiszentgyörgyön a XXI. Népzene- és néptánctalálkozóra, melynek programjaira idén is szeretettel várnak minden érdeklődőt. Megszokott programjai mellett az idei Találkozó rendhagyó módon kíván emléket állítani két elhunyt jeles adatközlőnek: Berki „Árus Ferencnek és Fodor „Neti Sándornak. Rájuk emlékeznek a meghívott adatközlőkkel és táncegyüttesekkel együtt, és a háromnapos programot róluk szóló szakmai előadások gazdagítják.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2009. november 6.


Néptáncosok és hagyományőrzők találkozója Dicsőszentmártonban

Mozgalmas hétvége elé néznek a dicső­szentmártoniak, a péntektől szombatig a tartó kulturális napok, néptánc- és hagyományőrzők találkozója keretében gazdag programmal várják az érdeklődőket a Küküllő menti városban.

Vásárhelyi Hírlap, 2009. november 6.


Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Népszabadság Online, 2009. november 6.


Szamosújvár
XIII. Mezőségi Népzene és Néptánc Fesztivál

November 6. és 8. között 13. alkalommal szervezik meg Szamosújváron a Mezőségi Népzene és Néptánc Fesztivált. A rendezvénysorozat pénteken este 8 órakor kezdődik a szamosújvári Művelődési Házban, fellép a Szalmakalap Széki Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Szinvavölgyi Táncegyüttes Miskolcról, utóbbi Nem úgy van most mint volt régen címmel erdélyi táncetűdöket ad elő. A nap a Téka Házban, táncházzal ér véget, zenélnek Szilágyi Tóniék és a széki Pali Marci zenekar.

Szabadság, 2009. november 5.


Utolsó Óra táncház - Kalotaszegi tánctanítás, táncház és meglepetések

Novembertől tizenhat héten keresztül, minden szerdán, Erdély néprajzilag egyik leggazdagabb vidéke, Kalotaszeg mutatkozik be az Utolsó Óra táncházban. A táncházi közönség körében legnépszerűbb vidék kultúrájának bemutatása során kiemelt figyelmet fordítunk a legényes tanítására, de a csárdás és a szapora is tanulható. A táncok tanítása alatt és azt követő táncházban Pál István Szalonna és zenekara, valamint az Üsztürü zenekar játszik.

Fonó Budai Zeneház, 2009. november 4.


Lükő Gábor-sorozat a Tabánban

A Tabán Filmszüret és a Snitt mellett újabb vetítéssorozat indul a budai Tabán moziban, melynek során Lükő Gábor néprajzkutató születésének századik évfordulója alkalmából láthatunk portréfilmeket. Lükő Gábor néprajzkutató születésének századik évfordulójára Halmy György dokumentumfilm-rendezőnek sikerült elkészítenie egy, a tudós halála előtt forgatott, eddig még nem közzétett anyagokból összeállított újabb négyrészes filmet.

Est.hu, 2009. november 2.


Sikeres volt a néptánctalálkozó

A szombaton kilencedik alkalommal megrendezett találkozón a délelőtt a gyerekeké volt: a kicsik különböző kézműves-foglalkozásokon (gyöngyfűzés, csuhézás, bogozás, képeslapkészítés, fafaragás és nemezelés) próbálhatták ki ügyességüket, utána pedig a Kicsi és barátai zenekar kísérete mellett tartott gyermek táncházban mulathattak. A gyermekek számára a művelődési házban szervezett programokban körülbelül 120-an vettek részt. A felnőtteknek szóló táncelőadások este héttől kezdődtek a Károlyi-kastélyban, ahol helybéli és meghívott néptáncegyüttesek léptek fel, melyhez a nagyváradi Kicsi és barátai zenekar muzsikált.

Szatmári Magyar Hírlap, 2009. november 2.


Népzenét és világzenét a hangversenytermekbe!

Felvidéki és vajdasági muzsikusok is fellépnek november 7-én Budapesten a Hagyományok Háza színháztermében. A Kárpát-medencei magyarok zenéje elnevezésű gálakoncert célja, hogy bemutassa: a népzenének, a világzenének is ott a helye a hangversenytermekben és a színházakban.

KultúrPart, 2009. november 1.