Folkrádió

Tallózó

Új olvasnivalók és játékos tudáspróba a Folkszemlében

A Folkrádió honlapjának Folkszemle rovata újabb cikkekkel és játékos Tudáspróbával bővült. Megjelent Varga Sándor szerkesztésében a Globalizáció vagy hagyományápolás? Táncos hagyományok kutatása és továbbél(tet)ése című cikksorozat 2. része, melyben hat tanulmány szerepel. Tovább folytatjuk a kolozsvári Művelődés folyóirat népzenéről és néptáncról szóló cikkeinek utánközlését is. A Tudáspróba segítségével bárki könnyedén tesztelheti és bővítheti népzenével, néptánccal kapcsolatos tudását. Egyelőre a 3 szinten összesen 300 kérdés várja a próbálkozókat, de folyamatosan készülnek az újabb feladatok, ezért érdemes később is visszanézni. Jó szórakozást, kellemes és hasznos időtöltést!

Folkrádió, 2009. december 31.


Téka, lencse, palatka

A Fonó Budai Zeneházban hagyományos és egyben hagyománytisztelő szilveszteri murit rendeznek. A táncházak két igazi kedvence, a Magyarpalatkai Banda és a Téka együttes muzsikál, és a menü is méltó lesz az alkalomhoz.

Fidelio, 2009. december 31.


A Pántlika negyedszázada

Huszonöt éves idén a csornai Pántlika néptáncegyüttes. Országos és Európa-hírű sikerek, kiváló szakmai eredmények jellemzik munkájukat. De ami még ennél is fontosabb: a fiatalok büszkék rá, hogy a Pántlikához tartoznak.

Kisalföld, 2009. december 29.


Újra aktív a régi-új Fonó

A nyár eleji útkeresés után ismét teljes gőzzel üzemel a Fonó: a programok gerincét latal, a népzenét új módon megközelítő zenekarok, a népzenei programok adják. Mint azt megírtuk, az 1995-ben megalapított Fonó Budai Zeneház egykori „kitalálói” júniusban újra összeültek, hogy arról beszélgessenek, hogyan tovább. A népzenének, dzsessznek otthont adó helyszín veszteségei ugyanis olyan mértékben megnőttek, hogy át kellett gondolni a működést.

Népszabadság, 2009. december 28.


Muzsikás karácsony

Szép karácsonyi ajándékot készítettek elő az idén rajongóiknak a Muzsikások. December 21-én a már több, mint három évtizede működő együttes közös zenélésre invitálta barátait a Művészetek Palotájába.
Az Éri Péter, Hamar Dániel, Pórteleki László és Sipos Mihály alkotta együttes rajongótábora több generációból kerül ki: vegyesek vagyunk nagyon. Nem mindenki népzenés, van, aki a jazz miatt jött, mert, hogy itt lesz a Dresch Quartet is. Van, aki a katolikus dalokba tud beszállni, és van, aki a reformátusba dúdol.

KultúrPart, 2009. december 25.


Új népzenei rádió a világhálón

Új, tematikus online adót indított a napokban a Magyar Rádió: az MR7 a műsoridő felében népzenét, másik felében pedig magyar nótát és operettet sugároz.

Népszabadság, 2009. december 24.


Jubileumi koncertet ad szerdán a Csürrentő

A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő, főként moldvai csángó népzenét játszó Csürrentő együttes karácsonyi koncertet ad szerdán Budapesten, a Fővárosi Művelődési Házban. Mint arról Kárpáthegyi Bálint, a zenekar tagja elmondta, a koncerten megszólalnak majd a 2006-os Csángó utca című album legismertebb dalai, valamint lesznek a készülő lemezről új számok, amelyeket eddig még nem lehetett élőben hallani. Az ünnephez kapcsolódva a zenekar különleges, karácsonyi összeállítással is készül.

Kultúra.hu, 2009. december 23.


Tükrösön innen és túl – Interjú Liber Endrével

Liber Endrét, a táncházi zenélés egyik meghatározó együttesének, a Tükrösnek a brácsását-cimbalmosát kérdeztük „A mi Mezőségünk” lemezükről, zenei hitvallásáról, személyes pályájáról, továbbá a népzene és táncházmozgalom jelenéről-jövőjéről.

Népzene.hu, 2009. december 23.


Keserű és édes: kulturális örökségünk
Egy pécsi néphagyományos konferencia margójára

A „néphagyomány” helyzete, társadalmi és közösségi szerepe a kultúra jelenében zajlott Pécsett konferencia a Pécsi Kulturális Központ szervezésében még az év végéhez közeledvén.

Népzene.hu, 2009. december 22.


Karácsonyi táncház
2009. december 22. 18 óra - Fonó Budai Zeneház

Bográcsozás, mici sütés, fadíszítés, tánc- és ügyességi játékok, örömzene és mindenek előtt táncházazás, ez várja a Fonó vendégeit. A szervezők célja a rendezvénnyel az, hogy közelebb hozzák egymáshoz a magyar népzenét, táncot kedvelő és művelő fiatalokat, ezáltal is erősítve ezt a közösséget. Az egész estét betöltő mulatság minden érdeklődőt vár, azokat is, akik nem tagjai a táncegyütteseknek, de szeretik a táncházak hangulatát.

Fidelio, 2009. december 22.


Rapülőkkel és betlehemmel ünnepelt a Honvéd Együttes

Pénteken tartotta meg karácsonyi ünnepségét a Stefánia Palotában a Honvéd Együttes. A rendezvényen oklevelet vehettek át azok a társulati tagok, akik húsz vagy annál több esztendeje az Egyesület tagjai. Az ünnepségen megjelentek az együttes alapító tagjai is, így például Soós Sándor, Kóborné Németh Erzsi, Pálfi Györgyi, Lami István és Seregi László is.

Honvédelem.hu, 2009. december 19.


Új honlap indult a népzenei kultúra számára

Nemrég indult el a Magyar Rádió új, tematikus honlapja, amely a rádió népzenei műsorait fogja össze, valamint számot ad a népművészet és az élő néphagyomány aktualitásairól. Hogy milyen az internetes oldal látogatottsága, s mennyiben járul hozzá a műfaj népszerűsítéséhez, arról Farkas Zoltán, az MR3-Bartók rádió főszerkesztője és Kelemen László, a Hagyományok Háza (HH) főigazgatója beszélt.

Magyar Hírlap, 2009. december 18.


Télköszöntő fesztivál

December 18. és 31. között Télköszöntő fesztivállal várja az érdeklődőket a Fővárosi Művelődési Ház, melyet a Muzsikás hagyományos karácsonyi koncertje nyit meg és csángó szilveszteri bál zár. A Fővárosi Művelődési Ház életében meghatározó jelentőségű a magyar folklór, a népzenei, illetve néptáncos hagyományok ápolása és átörökítése nemzedékről nemzedékre. Ennek a tevékenységnek a kezdetektől, a táncházmozgalom születésétől része a Muzsikás Együttes. December 18-án 19:30-kor kezdődik a Muzsikás karácsonyi koncert, másnap délelőtt pedig az együttes gyermekkarácsonyára és táncházára kerül sor, ahol az énektanítás mellett kézműves foglalkozások lesznek.

Fidelio, 2009. december 18.


Kecskemét
Kodály mindörökké

A mai napon városunk nagy szülöttére: Kodály Zoltánra emlékezett Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a zeneszerző születésének 127. évfordulója alkalmából. Az ünnepi megemlékezések délelőtt 11 órakor kezdődtek a Kodály emlékműnél. Itt a Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kórusának éneke nyitotta meg a rendezvényt, majd Csík János, a 2009-ben Kodály Zoltán-díjjal kitüntetett Csík Zenekar vezetője mondott emlékező beszédet – melyben Kodály népzenekutatói, és a népzenét műveibe interpretáló jelentőségét méltatta.

Kecskeméti Televízió, 2009. december 17.


Variációk az ünnepre

Betlehemes játék, kolozsi és boncidai cigány karácsonyi énekek és kántálások, a Harmadik Zenekar és a Szászcsávási Cigányzenekar koncertjei színesítették a kolozsvári Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes évadzáró karácsonyi táncházát. A mulatság választékos programjával nemcsak a városban működő tánccsoportok tagjait, de a népzenét kedvelő és táncolni vágyó érdeklődők népes csoportjait is a Heltai Alapítvány székházába vonzotta.

2009. december 17.


Lemezbemutatót tart Enyedi Ágnes

Gerlemadár szerelmével című albumának bemutatóját tartja december 16-án Enyedi Ágnes a Fonó Budai Zeneházban. Enyedi Ágnes a fiatal népdalénekes-generáció legújabb felfedezettje. Az erdélyi származású énekes hangját Kallós Zoltán lemezeiről (Mezőségi magyar népzene I-II.) és az utóbbi évek Táncház-Népzene lemezeiről már jól ismerik a népzene kedvelői.

Kultúra.hu, 2009. december 16.


Nagyvárosi hagyományőrzők Hétmérföldes léptei

Táncházzal ünnepli fennállásának 10 éves jubileumát a debreceni Hétmérföldes Kulturális Egyesület. A magyar néptánc és népzene iránt elkötelezett fiatalok által 1999 szeptemberében létrehozott egyesület olyan nagy sikerű rendezvényeket tudhat magáénak, mint a Szabad Bál táncházsorozat vagy a Folkmásfél Napok.

Élőnépművészet.hu, 2009. december 16.


Folk bábuk Budapest-szerte

A Summa Artium Alapítvány ötödik Mecénás Napi árverésére ajánlott projektek között szerepelt a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által benyújtott, a Hagyományok Házát népszerűsítő rendhagyó kültéri marketingkampány. A Folk bábuk Budapest-szerte című projektre a Hargita Gyöngye (Perla Harghitei) tulajdonos-vezérigazgatója, Kurkó Árpád egymillió forintot ajánlott fel és még 150 ezer forint értékű felajánlás érkezett.

Hagyományok Háza, 2009. december 16.


Ereikben a tűz lángja - ünnepelt a 30 éves Százszorszép Táncegyüttes

Ereikben a tűz lángja - ünnepelt a 30 éves Százszorszép Táncegyüttes
Martonvásár - Fergeteges - csak így jellemzi mindig mindenki, aki ír, szól a Százszorszép Táncegyüttesről. Nem azért, mert nincs fantázia, más jelző, hanem mert ez a legpontosabb. A népitáncolás nem egyszerűen szórakozás, hagyományápolás, művészeti forma, önkifejezés, hanem ez mind-mind együtt, s ráadásul életforma. Akkor is, ha valaki aktívan már nem táncol, hanem alkalmankint újfent magára ölti a viseletet, s megmozdul a lába a soha nem felejthető muzsikaszóra, a memóriába örökre bevésődött mozdulatsorral.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. december 15.


Jótékonysági műsorral zárja az évet a Misina Táncműhely

Az idén ötödik születésnapját ünneplő táncműhely alkotó, összetartó, és kreatív hónapokat jegyezhet fel 2009. évi krónikájába. A műhely célja a közreműködők és a közönség érdeklődésének felkeltése olyan produkciók iránt, amelyek témájukban lokális kötődésűek, lépést tartanak az európai és nemzetközi kulturális folyamatokkal, emellett fontos közösségfejlesztő funkcióval bírnak.

Pécsi Újság, 2009. december 15.


Népzenei és operettrádió indul a neten

A Dalok és dallamok című netrádióban 24 órán át hallgatható a népzene, magyar nóta és az operett. A Magyar Rádió új, tematikus zenei webrádiót indított MR7 Dalok és dallamok elnevezéssel, a népzene, a nóta és az operett kedvelőinek. Az mr7.hu felét a népzene adja, amelyben az autentikus ugyanúgy megtalálható, mint a táncházi muzsika. A zenei kínálat másik részét a magyar nóta és az operett teszi ki.

Index, 2009. december 15.


Magyar Népművészeti Tanács

2009-ben öt országos hatáskörű civil szervezet (a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Táncház Egyesület, a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület) és a Hagyományok Háza a közös szakmai munka szorosabbá fűzésének érdekében létrehozták a Magyar Népművészeti Tanácsot (MANÉTA).

eMotívum, 2009. december 15.


Luca-nap: Ma ne csinálj semmit!

A Luca-nap hagyománya egy szenttől származik, a néphit mégis a boszorkánysághoz is kötötte hosszú századokon át. A lányoknak, asszonyoknak a mai napon nem szabad dolgozniuk, mert az nem hoz szerencsét.

Népszabadság Online, 2009. december 13.


Almási István népzenekutató 75 éves

Almási István népzenekutató köszöntésére kerül sor 2009. december 15-én délután 18.00 órától a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházában (Ion Ghica utca 12 szám). Almási István december 8-án volt 75 éves. Köszöntési ünnepségére mindenkit szeretettel várunk.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2009. december 10.


A legjobb táncosok bokrétája

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében és a Kazinczy születésének 250. évfordulójára meghirdetett Magyar Nyelv Éve jegyében tartották meg 2009. október 18-án, vasárnap Csókán a XLVI. Gyöngyösbokréta gálaműsorát.

Hét Nap, 2009. december 9.


Megmaradni a magyar népdaloknál
Ebben a műfajban megszokott, ha valaki nem tanulja az éneklést

Generációjának egyik legjobb népdalénekesnője, mégis évekig kellett győzködnie magát, hogy otthagyja a táncos pályát, és az éneklést válassza. Herczku Ágnes azóta rengeteg formációban bizonyított, tíz éve a világzene hazai nagykövetével, Nikola Parovval dolgozik együtt. Az énekesnővel a kezdetekről, új, Megéred még című albumáról és a mai népzenéről beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2009. december 9.


Téli népzenei tanfolyam Cegléden

Örömmel értesítünk benneteket, hogy idén lesz téli népzenei tanfolyam Időpont: 2010. január 8-10. Hely: Ceglédi Diáktábor, Cegléd Fürdő út
Program: zeneoktatás: vajdaszentiványi, rábaközi, ördöngösfüzesi népzene (nyári, őszi tábor anyagának ismétlése, bővítése). Tanítanak: hegedű – Virágvölgyi Márta (haladó), Sturmann Jenőné „Toncsi” (alap),
brácsa – Fekete Antal „Puma”, nagybőgő – Szabó Csobán Gergő.

2009. december 9.


Muzsikás és barátai a Müpában

Annyiszor elmondtuk, leírtuk már: hagyományaink ismerete talán mindennél fontosabb. Oké az, ha bírod a trendet, mégis kell, hogy tudd, honnan, hová. A Muzsikás egyszerre mesél múltunkról és jövőnkről.

Est.hu, 2009. december 8.


Húsz év táncvarázs

Húsz év nagy idő. Igaz ez az egyén életére, és igaz egy közösségére is. Különösen akkor, ha van mire visszaemlékezni. Márpedig az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes, amely nemrég lépte át a második ikszet, számtalan sikert, elismerést tudhat magáénak.

Kárpáti Igaz Szó, 2009. december 8.


A Folkrádió köszöni az 1 %-ot!

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány a 2008. évi adók 1 százalékának felajánlásából 387.300 forintot kapott. Az összeget az internetes rádiósugárzás költségeire, pályázati önrészek finanszírozására és hardvereszközökre fordítottuk. A pályázati önrészek révén az 1% hathatós segítséget nyújtott a Folkrádió hang- és szövegtárának bővítésében, népzenéről és néptáncról szóló ismeretterjesztő cikkek publikálásában, valamint a Folkszemle internetes folyóirat fejlesztésében.

Folkrádió, 2009. december 7.


Szvorák Katalin népdalénekes Béres Ferenc-díjat kap

Szvorák Katalin Liszt-díjas népdalénekes Béres Ferenc-díjat vehet át szerdán a Művészetbarátok Egyesületétől Budapest, Béres-emlékest keretében. A Művészetbarátok Egyesülete Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő előterjesztésére ítélte oda az elismerést Szvorák Katalinnak. Az egyesület Béres Ferenc halála után, 1997-ben a legendás Liszt-díjas dalénekes nevével fémjelzett díjat alapított a magyar népzene, a népdal terjesztésében és népszerűsítésében jeleskedők elismerésére. Eddig tizennégyen kapták meg ezt a kitüntetést.

Kultúra.hu, 2009. december 7.


Az ékszerdoboz tizenöt éve
Jubiláló koncerttel ünnepelte másfél évtizedes fennállását az óbecsei Szelence táncegyüttes

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a néptánc szakosztály 1994 őszén alakult meg. Két csoport kezdte meg munkáját akkor, a gyermekek alkotta Cimbora táncegyüttes és az ifjúsági Szelence táncegyüttes. Szombaton, október 31-én, a Szelence táncegyüttes fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából ünnepi műsort tartottak a kultúrkörben, melynek támogatója a budapesti Szülőföld Alap, a szabadkai Szekeres László Alapítvány és az óbecsei önkormányzat volt.

2009. december 7.


Koncert és gálaműsor

Pozsony. Pénteken népzenei koncerttel, szombaton nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. A rendezvényre a fővárosi Pavol Országh Hviezdoslav Színházban került sor; a műsorban az együttesben korábban táncolt generációk is felléptek. Ezt követően a jelenlegi és az egykori tagok a pozsonypüspöki kultúrházban báloztak. A hét végén ünnepelték mindazokat, akik a Szőttest jelentették, jelentik még ma is, a kartáncostól kezdve a kosztümösön és a nézőtér csillogó szemű közönségén keresztül az elismert művészekig.

Új Szó, 2009. december 6.


Csillogtak a gyöngyszemek

Gyöngyszemek vannak a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület birtokában. Ezt nyugtázhatta tegnap este - újfent - a közönség a csapat Télköszöntő című évzárójának megtekintésekor. A Babits Mihály Művelődési Házban tartott hagyományos rendezvényen néhány korábbi, nagy sikerrel játszott táncdarab is színre került: így Foltin Jolán Izenetös izenet, valamint Szabadi Mihály Szőlőőrzés című koreográfiája.

Tolnai Népújság, 2009. december 6.


Sikeres évet zár a Debreceni Népi Együttes

A Debreceni Népi Együttes ebben az évben is rangos eredményeket tudhat magáénak. Az év zárásaként december 11-én az Ifjúságom tükörcserepei című koreográfiájukat mutatják be a MÁV Járműjavító Színháztermében.
A Debreceni Népi Együttes 2009 februárjában részt vett az Országos néptánc antológián, Budapesten, ahol az ország legjobb együttesei az év kiemelkedő, új koreográfiáit mutatják be. Itt az együttest Martin György Emlékplakettel tüntették ki. Ezzel a elismeréssel az a társulat büszkélkedhet, amely három egymást követő minősítő fesztiválon kiváló minősítést szerez.

Kultúra.hu, 2009. december 6.


Csillag születik: szétverik magukat a versenyzők

Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Örülök is meg nem is. De alapvetően mégiscsak az van, hogy nem értem a Csillag születik című műsort. A siker, a nézettségi rekord oké; a sok totális hulladék közepette örvendez a nép, hogy egyáltalán, illetve végre pozitív történetekkel is találkozhat. A semmiből jövő senkik egyszerre naggyá lesznek, kiderül, hogy titkos tehetségekkel teli a Kárpát-medence, dagad a honfiúi kebel. Szóval a közönség feladata rendben van, ellentétben a szolgáltatói résszel.

Heti Válasz, 2009. december 4.


Sebestyén Márta Baszkföldön énekel

Sebestyén Márta népdalénekes San Sebastiánban lép fel, a baszk népdallal kísért női körtánc, az Axuri beltza felújításának 40. évfordulójára rendezett ünnepi előadáson. Az estre vendégként meghívást kapott Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus is.

Kultúra.hu, 2009. december 4.


Pályázat módszertani tanulmányok megjelentetésére
A pályázat benyújtásának határideje. 2010. január 15.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Magyar Kultúra Kiadó módszertani füzetek megjelentetését tervezi. A szakmában nagy hiány van olyan kiadványokból, amelyek a táncpedagógusok munkáját segítik, miközben kiváló módszertani szakdolgozatok, tanulmányok születnek, csak kevés a lehetőség ezek kiadására.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2009. december 4.


Koreográfia-pályázat

A Pécsi Kulturális Központ pályázatot hirdet néptánckoreográfusok számára a 2010. május 22-én a Sétatéren bemutatásra kerülő koreográfia készítésére. A művet 150-250 pécsi és Pécs környéki gyermek néptáncos adja elő, a Pünkösdölő című rendezvény keretében.

Folkrádió, 2009. december 4.


Hetedszerre is megmérettettek a vajdasági néptáncosok
Mind a kilenc együttes megállta a helyét a Martin György Néptáncszövetség minősítőjén

A vajdasági magyar néptánc ünnepe, a Martin György Néptáncszövetség Országos Bemutatószínpadának vajdasági minősítője volt ismét az Újvidéki Színházban a hétvégén, ádvent első vasárnapján. 1997-ben volt az első ilyen jellegű megmérettetés tájunkon, és ez a hetedik volt a sorrendben, mivel minden páratlan évben tartják itt, a páros években pedig Magyarországon. Idén is igen elégedett volt a zsűri, de nemcsak a zsűri, hanem a néptáncmozgalom követői is örömmel állapították meg, hogy az elmúlt 12 év nem múlt el nyomtalanul.

Vajdasag MA, 2009. december 3.


A menyasszony lába közé lyukat csippantott

A Hajdú-Bihar megyei Földes kultúrházában tartották az V. Kárpát-medencei vőfélytalálkozót. Százhúsz vőfély jött el november 27-28-án. A találkozó a helyi falunapból nőtte ki magát különleges kulturális rendezvénnyé, vőfélyworkshoppá.

Index, 2009. december 2.


Boldog lelkek tánca
Jászság Népi Együttes

A produkcióban Magyarszentbenedeki, Magyarózdi magyar táncok, Haranglábi, Gombostelki román és Désfalvi, Szászcsávási cigány táncok jelennek meg.

Hagyományok Háza, 2009. december 1.