Folkrádió

Tallózó

Az Almássy táncház a Dürer Kertben újra életre kel!

Éppen két év várakozást, keresést követően a nagy múltú Almássy táncház végre hagyományaihoz méltó helyszínen, a Dürer Kertben folytathatja működését. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtak egymásra Fabinyi András, az Almássy táncház utolsó szervezője és a Dürer Kert managementje. Kiderült, hogy a Kert már régebb óta szeretne olyan kulturális eseményeknek is teret adni, amelyek a magyar népzenei, néptánc hagyományokat érintik, Fabinyi András pedig az Almássy Téri Szabadidőközpont bezárása óta keresi azt a helyet, ahol a táncház a tevékenységét tovább folytathatná. A nagy összecsodálkozást megállapodás követte, mely értelmében a városligeti Ajtósi Dürer soron található, kiváló adottságokkal és hangulattal bíró intézmény befogadja a két éve Csipkerózsika álmát alvó projektet.

Antropos.hu, 2010. január 31.


„Szeretet sugározzon mindenüvé” - Beszélgetés Barsi Ernővel
Élő internetes közvetítés!

Dr. Barsi Ernő néprajzkutatóval életpályájáról beszélget Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató és Gülch Csaba újságíró.
A beszélgetést megnézheti, meghallgathatja a Magyar Élet honlapján. Aki szeretne személyesen részt venni a beszélgetésen, jöjjön el a győri Petőfi Sándor Művelődési Központba (Győr, Árpád út 44.)
2010 január 31. vasárnap, 16.00 óra (közép-európai idő)

Magyar Élet, 2010. január 31.


Arckép: Dr. Nagymarosy András - geológus, egyetemi docens

Apai ágon sváb családból származik, földműves ősei 1711-ben telepedtek le Nagymaroson. Nagyapja parasztgyerekként került egyetemre, és katonaorvosi pályát bejárva tábornoki rangig emelkedett.

Demokrata, 2010. január 30.


A tánc maga az élet – Audió

Kevesen tudják, hogy 1956-ban a magyarországi forradalom hatására, az erdélyi értelmiség bátor kiállása eredményeként, több éves huzavona után a román vezetés megengedte, hogy Marosvásárhelyen az állami Székely Népi Együttes megalakuljon. Az együttes létrehozásának kezdeményezője a korondi Lőrincz Béla volt, aki bátyjával, Lajossal együtt kiváló szólótáncos lett. Az alapító, szülőföldjétől távol, Kanadában írta meg a sóvidéki néptáncgyűjtéseit. Az örök- mozgó testvér, Laji bá – így hívják Erdély-szerte Lőrincz Lajost – maradt Korondon, ahol azt vallotta Perjés Klárának, hogy a tánc maga az élet.

Erdély ma, 2010. január 30.


Rendszert adni a világhoz

Tavaly, karácsony előestéjén jelent meg a Csíkszereda Kiadóhivatal égisze alatt egy téli ünnepi népszokásokat, énekeket és jókívánságokat tartalmazó CD-lemez, a hozzá tartozó szövegeket közlő, azok szelleméhez illő – nagyrészt gyerekek közül toborzott előadókat ábrázoló művészfotókkal illusztrált – díszes füzettel együtt. A kiadvány pár nap alatt elkelt, összeállítójától és szerkesztőjétől, a Hargita megyében „Kati néniként” ismert kézműves oktatótól, aprók táncháza irányítójától, azóta is az újabb kiadást és a folytatást kérik számon.

Új Magyar Szó, 2010. január 29.


Sárospatak
Évzáró táncházzal zárult A Művelődés Háza és Könyvtára egyéves táncházi sorozata

A miskolci Tényleg Zenekar húzta a talpalávalót, a táncot kedvelők mezőségi, kalotaszegi, Küküllő-menti, gömöri, hegyközi és moldvai táncokkal múlathatták az időt. A kezdetekben főleg a nagyobb ünnepekhez, vagy népzenei rendezvényekhez kapcsolódó táncházakat rendezett az intézmény. Folyamatosan jelentkezett azonban az igény, hogy rendszeresen, legalább havonta egyszer összegyűljenek a környék táncot, népzenét kedvelői egy-egy közös mulatságra.

Borsod Online, 2010. január 29.


A képek beszédes emlékezete
Erdély egy angol fotográfus szemével a Hagyományok Házában

Zene, tánc, szokás. Archaikus létmód és megtartó hitvilág. Erdély, ahogy nagyanyáink láthatták. A magyar kultúra napján egy utazó polgárból lett modern krónikás, Dennis Galloway festőművész-fotográfus felbecsülhetetlen értékű erdélyi fényképeiből nyílt kiállítás a Budai Vigadó épületében.

Magyar Nemzet, 2010. január 28.


Nagykorú lesz a megyei farsangbúcsúztató

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központnak egyik kiemelkedő programja a megyei farsangbúcsúztató. Ezúttal Csíkszentkirály vállalta a házigazda szerepét, február 13-án, szombaton itt találkoznak a népszokást éltető csoportok, hogy tizennyolcadik alkalommal közösen temessék el a telet.

Csíki Hírlap, 2010. január 28.


Esztétikai remekek a régi Erdélyből

Festői szépségű, az 1920-as, 1930-as években erdőhátsági, kalotaszegi, hátszegi, bánsági falvakban, avasi és bukovinai településeken készült fotókból nyílt kiállítás a Hagyományok Házában. Dennis Galloway walesi származású festőművész 1926-tól 1950-ig élt Erdélyben – beszédes felvételei a falvak hagyományos világát mutatják be, értékük elsősorban esztétikai minőségük.

Magyar Hírlap, 2010. január 27.


Internetre kerül a magyar folklórarchívum

Akár világszenzáció is lehet a Hagyományok Házának kezdeményezése: a ma még mágneses adathordozókon tárolt óriási folklórarchívumot bedigitalizálják és egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják. A 220 milliós fejlesztésnek köszönhetően az eddig csak kutatók által elérhető, nehezen kezelhető és folyamatosan pusztuló állomány végre az internetre kerül.

Prím Online, 2010. január 27.


A Jászság Népi Együttes és a Dűvő zenekar műsora
Boldog Lelkek Tánca
Hagyományok Háza, 2010. február 6.

A „BOLDOG LELKEK TÁNCA” az erdélyi Kis és Nagy Küküllő közti terület magyar, román és cigány tánc-, zenekultúrájába ad betekintést a teljesség igénye nélkül, törekedve az elmélyült hitelességre. Egy - egy kép a mai kor érzésvilágán keresztül, a régmúlt megidézésén át, lelkületünk pillanatnyi állapotának tükröződése az ének, zene és tánc nyelvén.

Hagyományok Háza, 2010. január 27.


Hazatért a Gyilkos-tó legendája

A Gyilkos-tó legendája című táncszínházi előadás a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes tulajdonába került. A darab szövegírója és zeneszerzője lemondott a jogokról a gyergyóiak javára. Fordulóponthoz érkezett a Gyilkos-tó legendája című táncjáték sorsa: Gyergyószentmiklósra érkezett C. Tóth Zoltán szövegkönyvíró és zeneszerző, hogy adománylevelet nyújtson át a Hóvirág Néptáncegyüttesnek, melyben minden jogot a gyergyóiakra ruház át, hogy minél több helyen bemutassák, népszerűsítsék a legendát.

Hargita Népe, 2010. január 27.


Szép szóval, muzsikával

Különleges CD-t kapott a népzenét szeretők hatalmas tábora, Köles Éva Szép szóval, muzsikával című lemezével. A válogatás felöleli a Székelyföld, Kalotaszeg, Szék, a Küküllő-mente, Gyimes, Moldva, a Felvidék és nem utolsó sorban a szeretett szűkebb pátria, a Galga-mente népdalait.

Dr. Gerzanics Magdolna zenei, népzenei és művészeti lapja, 2010. január 24.


Maradt a tánc
A ruhákat „klónozták”, a csizmák utánozhatatlanok

Magyar népzenétől és felállva tapsoló közönségtől volt hangos a múlt vasárnap a legelegánsabb uruguayi színház: a dél-amerikai magyarok tartották tizedik fesztiváljukat. A fináléban kilenc együttes százhatvan táncosa ropta népviseletben a színpadon – nehéz elképzelni olyan anyaországi várost, ahol ki lehetne állítani ennyi hagyományőrző fiatalt. A másod- és harmadgenerációs magyarok zöme már nem beszéli ősei nyelvét, de a gyökerektől nem akarnak elszakadni.

Magyar Nemzet Online, 2010. január 23.


Néptáncosok kellékboltja - Több mint kereskedelem

Idén nyáron lesz 6 éve, hogy megnyílt Budapesten a Néptáncosok kellékboltja. Az elmúlt években a tulajdonosok, Hudákné Farkas Sára és Hudák János rengeteg energiát és időt öltek ebbe a vállalkozásba, hogy létrehozzák azt, amit megálmodtak.

Népzene.hu, 2010. január 22.


Díjazott táncosok
Válságban sem mondanak le a művészetről

Balatonfüred - Átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést. Az elismerést idén a Balatonfüred Néptáncegyüttes vehette át a magyar kultúra napján. A Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést idén a 2000-ben alakult Balatonfüred Néptáncegyüttes kapta. A tánccsoportban az óvodásoktól kezdve az ifjúsági korosztályig 130 gyermek és fiatal táncol művészeti vezetőjük, Bácsi Gabriella irányításával.

Napló, 2010. január 22.


Eltáncolt élet

Gulyás Gyula és Gulyás János Széki lassú című alkotása 1969-es amatőrfilmek felhasználásával a mezőségi Szék folklórja egy család három generációjának életén keresztül. Január 22-én látható az Aranytízben. Az Aranytízben 19 órakor kezdődő vetítés előtt dr. Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig dr. Halmos Bélával beszélgethetnek az érdeklődők a látottakról.

Kultúra.hu, 2010. január 22.


Együtt a népzenéért
Koncert. Harmadik éve ünnepelünk a Müpában a népzene legjobbjaival

Három évvel ezelőtt alakult meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a várva várt népzenei tanszak – ez alkalomból ünnepeltünk együtt a műfaj legjobbjaival kedd este a Művészetek Palotájában. A népzenei csúcstalálkozón fellépett többek között Sebestyén Márta, a Fonó zenekar, Berecz András, a Makám és Balogh Kálmán is.

Magyar Hírlap, 2010. január 21.


A Kerka Táncegyüttes népi hagyományokat igyekszik feldolgozni

A néptánc oktatásának az a lényege, hogy megszerettesse, élővé tegye a kultúrát - mondja Kiss Norbert koreográfus, a lenti Kerka Táncegyüttes vezetője, akit a város önkormányzata Közművelődésért Díjjal tüntetett ki. A Kiss Norbert által vezetett Kerka Néptáncegyüttes 2009-ben ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. A vezető részben az évfordulónak, részben az egyéb eredményeknek köszönhetően úgy fogalmaz: nemcsak jó évet zártak, hanem a jövőt is sikeresen megalapozták. A Kerka ugyanis 2010-ben a Martin György Néptáncszövetség minősítő versenyén kíván részt venni, s az ott elért eredmény egyik fontos fokmérője lehet a további tevékenységüknek.

Zalai Hírlap, 2010. január 19.


Néptáncban kevés párjuk akad

A szarajevói EUFOR-parancsnokságon is fellépett, de a Balatonkenesei Honvéd Üdülőben is rendszeresen elkápráztatja a nézőket előadásaival a komoly hagyományokra visszatekintő Honvéd Bakony Táncegyüttes. A táncegyüttes vezetőjével, Simon Gáborral beszélgetett a honvedelem.hu.

2010. január 19.


A zene olyan, mint a jó pálinka
Lázár Zsófival és Móser Ádámmal, a Bácsi Gyurka zenekar két tagjával Virágh Szabolcs beszélgetett

Moldvai népzenét sokan játszanak Magyarországon, táncházat sem túl nehéz találni egy átlagos budapesti hétvégén, de január 23. különlegesnek ígérkezik a műfaj honi kedvelői számára: együtt lép fel a Bácsi Gyurka és a Fanfara Complexa zenekar az alapvetően jazzre szakosodott Take 5-ban, hogy DJ Snare-rel kiegészülve megpörgessenek és felrakjanak minket a Budapest – Bacau gyorsvonatra egy moldvai zenei kortúra keretében.

prae portál, 2010. január 19.


Az együttlét öröme
Nyolcadszor is Őseink zenéje Szenttamáson – Értünk-díj Gion Nándornak és a szenttamási művelődési élet előmozdítóinak

Többszázan tolongtak szombat este a szenttamási Zmaj-iskola épületében, a nyolcadízben megszervezett Őseink zenéje népzenei rendezvényen. Az érdeklődés elsősorban a fellépő zenekaroknak: a topolyai Csalóka, a Szökős, a Véka tagjainak, a szabadkai Juhász zenekar, Zsadányi Sándor cimbalmos, Ölveczki Tamás klarinétos, valamint Savelin László és Savelin Zellei Zsuzsanna, Gazsó Tibor és Varga Viola táncosoknak tudható be, bár minden bizonnyal az együttlét öröme is vonzotta a csontig hatoló hideg ellenére összesereglett nagyszámú népzenekedvelőt.

Magyar Szó, 2010. január 18.


Nemzedékek táncai

A Debreceni Népi Együttes érdemeinek se szeri se száma. Tavaly februárban részt vettek az Országos néptánc antológián is, ahol az ország legjobb együttesei az év kiemelkedő, új koreográfiáit mutatták be. Itt a Herz Beáta és Herz Vilmos vezette együttest Martin György-emlékplakettel tüntették ki, mivel három egymást követő fesztiválon is kiváló minősítést szereztek. A népi együttes az év zárásaként december 11-én az Ifjúságom tükörcserepei című koreográfiáját mutatta be a MÁV Járműjavító Színháztermében. A sikeren felbuzdulva évnyitó gyanánt megismételték a rendezvényt, újabb telt ház előtt január 8-án.

Debrecen Online, 2010. január 18.


Kettős évfordulót ünnepeltek Bonyhádon

Azok a csoportok köszöntötték Steiner Józsefnét, a Völgység Néptánc Egyesület vezetőjét ötvenedik születésnapja alkalmából, akikkel táncpedagógusként együtt dolgozott az évek során. A vasárnapi jubileumi gálának a Vörösmarty Művelődési Központ adott otthont, ahol a vendéglátó bonyhádi egyesületen kívül, a Bogyiszlói Gyermektánc Csoport, az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes, valamint a sióagárdi óvódások mutatták be tudásukat.

Tolnai Népújság, 2010. január 18.


Hidegen fújnak a szelek
A tévé műsoráról – Lőcsei Gabriella jegyzete

Karácsony másnapján kezdték el vetíteni a Duna Televízióban azt az ötrészes dokumentumfilmet, amely a méltán világhírű Muzsikás együttest mutatja be. Aki a szombat esténkénti, kivételesen jól időzített bemutatókról lemaradt, a 41. Magyar Filmszemlén is megtekintheti azt – Tóth Péter Pál rendezését szerencsére nem hagyták ki az egyetlen rangos hazai filmfesztivál programjából.

Magyar Nemzet Online, 2010. január 18.


Országos Nagyecsedi Verbunk Verseny

Örömmel tájékoztatjuk a szíves érdeklődőket, hogy a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Nagyecsedi Polgármesteri Hivatal, a Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, a Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola közreműködésével Verbunk Versenyt hirdet szóló táncosok részére, ezzel tisztelegve a Nagyecsedi táncos hagyományok előtt. A verseny időpontja: 2010. március 13. A verseny helye: Nagyecsed, Városi Művelődési Ház

Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, 2010. január 18.


Galloway-fotók Erdélyről a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza 2010-ben hiánypótló fotókiállítást rendez a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum birtokában lévő Galloway-hagyaték anyagából. William Albert Dennis Galloway 1927 és 1950 között élt Erdélyben. A húszas évek végén készített festői szépségű képeket és végzett tárgygyűjtést többek között az erdőhátsági, a kalotaszegi, a hátszegi és a bánáti falvakban, az 1930-as években pedig végigfotózta Beszterce környékét, a Barcaságot, az avasi és bukovinai településeket.

Kultúra.hu, 2010. január 17.


Amikor nem a néptáncosok miatt szól a muzsika
Szombaton Őseink zenéje Szenttamáson

Ha január, Szenttamás és népzene, akkor nem lehet más, mint Őseink zenéje. Egy rendezvény, melyet Gojko Alilović, a Szökős együttes bőgőse álmodott és valósított meg. Idén január 16-án, szombaton immár nyolcadszor szervezik meg a szenttamásiak hathatós támogatásával. Alilović elképzelése az volt, hogy legyen egy alkalom, amikor nem a néptáncosok miatt szól a muzsika, hanem magáért a zenéért. Az ötlet nemcsak megvalósult, hanem helyét is megállta, a vajdasági népzenekedvelők magukévá tették, hiszen rendszeresen visszajárnak a szenttamási rendezvényre.

Magyar Szó, 2010. január 14.


Táncművészeti Iskolák Találkozója

A Nemzeti Táncszínház 2010. februárjának első két napján rendkívüli nyílt napot szervez az alapfokú művészeti iskolák 10-14 éves tanulói számára. Az immár második alkalommal megrendezendő program célja, hogy a továbbtanulás előtt álló, táncművészet iránt érdeklődő fiatalok számára betekintést engedjen a profi táncművész-képző középfokú intézmények munkájába.

Napvilág.Net, 2010. január 11.


Karancslapujtőről a Pótkulcsba

Lemezbemutató koncertet tart a palócföldi Dobroda zenekar. Táncházas gyakorlattal ugyan már rendelkezik a fiatal banda, de lemezen most debütálnak. Az öt tagú karancslapujtői zenekar 2007. májusában alakult, autentikus magyar népzenét játszik. Nevét a Karancs hegység vonulatai között tekergő Dobroda patakról vette. Frissen megjelent lemezük zenei anyaga felöleli a Kárpát-medence több tájegységének világát. Céljuk természetesen mindenek előtt a hagyományőrzés, no meg az, hogy bekerüljenek a népzenei élet körforgásába. Lemezüket szerzői kiadásban jelentették meg.

Fidelio, 2010. január 11.


Táncház az Édenben

Január 11-től nagyböjtig folytatódik a Virtus-táncházak sora Csíkszeredában. Táncházba hívja a népzene- és néptánckedvelőket a csíkszeredai Virtus Táncház Egyesület. Január 11-én, hétfőn 19.30-kor táncoktatással kezdődik a mulatság az Éden vendégházban (a Nagyrét utcában, a vasúti felüljáró mellett). Udvari Róbert ördöngösfüzesi táncokat oktat, a zenéről helybéli és környékbeli fiatal zenészek gondoskodnak.

Székelyhon.ro, 2010. január 10.


Hang-szer-szám - A citera

2010 januárjától a Müpában új sorozat várja a 6-12 éveseket, amely arra vállalkozik, hogy a zenélés instrumentumait, a hangszereket mutassa be autentikus élőzenével. A sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál – az első félévben a magyar népi hangszerekre.

Fidelio, 2010. január 9.


Sikerek után bizonytalanság

Székesfehérvár - Mozgalmas, sikerekben bővelkedő évet zárt az Alba Regia Táncegyesület. Erről és az idei tervekről beszélgettünk az egyesület elnökével, Botos Józseffel, valamint az Alba Regia Tánccsoport művészeti vezetőivel, Majoros Andorral és Majoros Róberttel.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. január 8.


Ballada és mesejáték táncban

Erdélyi turné és magyarországi előadássorozat – lendületes programmal kezdi az új évet a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az erdélyi közönség a Kádár Kata balladáját feldolgozó táncjátékot, a magyarországiak a Mátyás király ajándéka című mesejátékot láthatják.

Új Magyar Szó, 2010. január 7.


Gyermekeknek szóló hangszerbemutató-sorozat indul a Müpában

Januártól új sorozat várja a Müpában a 6-12 éveseket, amely arra vállalkozik, hogy a zenélés instrumentumait, a hangszereket mutassa be autentikus élőzenével. A sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál - az első félévben a magyar népi hangszerekre.

Kultúra.hu, 2010. január 7.


Advent a Kis-Küküllő mentén

v vége felé közeledve az első hópelyheket megpillantva felcsillan a szemünk: közeleg karácsony! Mi, erdélyi emberek el sem tudjuk képzelni a karácsonyt hó nélkül. És bár ilyenkor úgy tűnik, megáll az élet, hisz a hótakaró befed erdőket, réteket, és a hideg megdermeszt minden élőt, ez csak látszat. A szobákban meleg van, a kéményekből vastagon áradó füst jelzi: van élet. A házfalak védelmébe menekülnek, akik tehetik. Ilyenkor összegyűl a család apraja-nagyja, rokonok és barátok, és varázslatos világba csöppen az idegen. Múltidézésbe.

Vásárhelyi Hírlap, 2010. január 5.


Népzenész Bál a Fonóban - Muzsikál a Magyarpalatkai Banda
2010. január 23.

„Össze kéne jönni” – sokszor hangzott és hangzik el.
Végre egy alkalom, hogy a régi és az új népzenész nemzedék találkozzon egymással, beszélgessen, muzsikáljon kötetlenül. Egyszóval bulizzon egy jót. Ezért szerveztük ezt a bált. Természetesen várunk minden énekes, táncos, táncházas, nem zenész érdeklődőt is!
Hangszert hozz magaddal! (Zongora van!)

Fonó Budai Zeneház, 2010. január 5.


Népművészeti Szakmai Kollégium pályázati felhívása

A Népművészeti Szakmai Kollégium a népművészet hagyományainak ápolása, illetve annak megismertetése céljából pályázatot hirdet. Pályázni az alábbi témakörökben lehet: 1. Az élő népművészet (néptánc, népzene, tárgyalkotó népművészet) országos, regionális és megyei hatókörű táborainak, továbbképzéseinek megvalósítására. 2. Rendszeres táncházak programjainak megvalósítására. A pályázat 2010. február 1-jéig beérkezően nyújtható be.

Nemzeti Kulturális Alap, 2010. január 4.


Paks
Ötvenen őrzik a Mezőföld hagyományait a Rezedában

Sárszentlőrincen vendégszerepelt legutóbb a pálfai Rezeda Néptánccsoport. Az esztendő során több helyen is megmutatták szépen gyarapodó repertoárjukat, jártak Nagyszékelyben, Pincehelyen, a gyerekcsoport táncolt Györkönyben is. Idén is részt vettek az önkormányzat támogatásával az országos táncháztalálkozón. A gyerekcsoport több mint tíz éve dolgozik Iker Ibolya irányításával, a felnőtt csoport két éve alakult.

Tolnai Népújság, 2010. január 1.