Folkrádió

Tallózó

Húsvéti néphagyomány-éltetés április 4-én és 5-én

Lesz hagyományos tojásdíszítés, ünnepi tésztasütés, családi tavaszi nagytakarító verseny, rendhagyó tárlatvezetés és birkaszépségverseny. Tánctanítás, népdaltanulás, János vitéz előadás a nagyszínpadon, az Egészség csűrben pedig szakemberek segítségével űzhetjük el a tavaszi fáradtságot

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2010. március 31.


Háromszék Táncegyüttes áprilisi programtervezete

Április első felében is táncház lesz minden szerdán este 8-tól éjjel 1-ig Sepsiszentgyörgyön a Városi Művelődési Házban. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház házigazdái: Hunor és Marcsi, az érdeklődők a táncház első felében gyimesi táncokkal ismerkedhetnek meg. Az évadzáró táncházra a Szent György Napok alkalmával kerül sor, a Lajtha László Stúdióteremben. Vendégeink lesznek: Pali Marci és zenekara Székről.

Erdély ma, 2010. március 31.


Húsvéti fesztivál Hollókőn

Idén is megelevenednek a régi népszokások húsvét vasárnapján és hétfőjén a Nógrád megyei Hollókőn, az UNESCO világörökségi listáján szereplő egyetlen magyarországi faluban - a programokról a szervező Hollókőért Közalapítvány vezetője tájékoztatta az MTI-t kedden.
Hollókő mintegy 400 lakosa húsvét mindkét napján szinte együtt él a fesztiválra érkező vendégsereggel - mondta Sztrémi Zsuzsanna.

prae portál, 2010. március 31.


Mint a jégre ültetett virág
Táncháztalálkozó: tízezreket vonz, mégis magára maradt a mozgalom

A hetvenes évek a városba hozta, a fogyasztói multikulti szétdúlta, az utóbbi néhány év kultúrpolitikájának tétlensége pedig erejét vette annak a hagyományos népi kultúrában gyökerező mozgalomnak, amely tízezreket formál közösséggé a határokon innen és túl. És mégis: a táncházmozgalom él, ha nem is virul. Ezrek ropták a hét végén a sportaréna küzdőterén, a szakma viszont riadót fújt. Kérdések és dilemmák két verbunkos között.

Magyar Nemzet, 2010. március 30.


Többen vagyunk, mint valaha

Magyarország kezdi elveszíteni nagyhatalmi szerepét a népművészetben. Ezt megakadályozandó kétnapos konferenciát tartottak a táncháztalálkozó keretein belül a hétvégén, ahol azt is megvitatták, hogyan lehet több kormányzati támogatást szerezni, és mivel lehet jobban felkelteni a média érdeklődését a hagyományápolás iránt.

Heti Válasz, 2010. március 30.


Sörény lábbal, víg orcával: néptánc 55 éven át

Sörény lábbal, víg orcával, ez a mottója a Mecsek Táncegyüttesnek, amely 55 éve elkötelezett híve a Kárpát-medencei magyarság táncainak, a népművészeti értékek bemutatásának. A jubileumot ünneplő társaság ma és hétfőn (valamint a hihetetlen érdeklődést látva májusi és nyári szabadtéri ismétléssel) öt generáció másfél száz táncosával mutatja be a Pécsi Nemzeti Színházban eddigi pályafutásának jelentős állomásait, kiemelkedő koreográfiáit.

2010. március 29.


Dallal, néptánccal - A Zalai Művészeti Fesztivál két programjáról

Zalalövő, Tornyiszentmiklós - Két település is otthont adott a Zalai Művészeti Fesztivál programjának a hét végén. Néptánc-, kórus- és komolyzenei produkciókat láthatott a közönség. Nyolc társulat lépett színpadra szombaton délelőtt Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény sokéves múltra visszatekintő rendezvényén. Bemutatóról lévén szó, továbbjutási esélyeket most nem kellett latolgatniuk a táncosoknak, ám természetesen így is legjobb tudásuk szerint teljesítettek.

Zalai Hírlap, 2010. március 29.


Két lépés jobbra, kettő pedig balra
Táncház. Hangulatos népi kavalkád a sportarénában

Megnyugtató, hogy fővárosunkban rendszeresen szerveznek táncházakat. Ennek a műfajnak is, ugye, megvan a maga népes tábora, a táncháztalálkozó azonban látványosan nagyobb embertömeget képes megmozgatni. Ide az emberek nem körömcipőben érkeznek, így az előttünk lépkedő kisasszonyok példája is jól mutatja, hogy a népzenére, népi iparművészetre már nem kizárólagosan egy szűk, táncházas réteg a vevő. A hét végén a néptáncé és a népművészeté volt a Papp László Budapest Sportaréna, ahol huszonkilencedszer rendezték meg a Kárpát-medencei magyarságot és a hazai nemzetiségeket összefogó országos táncháztalálkozót és kirakodóvásárt.

Magyar Hírlap, 2010. március 29.


Szabad a tánc!

A szokás szerint a Papp László Budapest Sportarénában zajló Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár idén egy kis ízelítő erejéig kimerészkedett a hatalmas falak közül. Bár az időjárás-előrejelzés nem kecsegtetett semmi jóval a hétvégét illetően, csodák csodájára napos, igazán tavaszias klíma fogadta szombat délután a Vörösmarty térre látogatókat. A Deák tér felől érkezve ugyan még mocorog bennem némi aggodalom a környező épületek felújítási munkálatainak köszönhető, éktelen zaj miatt, de ez is rövidesen tovaszáll a színpad felől szállingózó - és nem utolsósorban remekül hallható - dallamfoszlányok révén.

Kultúra.hu, 2010. március 28.


Áll a bál az Arénában

Javában áll a bál a Papp László Budapest Sportarénában: pénteken este a Hagyományok Házában tartották az ünnepi megnyitót, szombaton és vasárnap pedig az egész Aréna a népművészeké. A küzdőtéren rendezték be a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett kirakodóvásárt, a Lajtha László-teremben a Galloway-hagyaték fotói tekinthetők meg - az angol fotós a húszas-harmincas években végigfotózta Erdély apró falvait -, a Vásárhelyi-teremben pedig konferencia zajlik a magyar népművészet jövőjéről (a Magyar Népművészeti Tanács, a Teleki Alapítvány, az MTA Néprajzi Kutatóintézete szervezésében).

Heti Válasz, 2010. március 27.


A népzenét népszerűsíti

Szabó László élete a népzenéről és a néptáncról szól. A Bartina zenekar prímásának munkásságát a bonyhádi képviselő-testület idén Perczel-díjjal ismerte el. Úgy érzi Szabó László, hogy a Perczel-díjat nemcsak személyes érdemeiért kapta. Szerinte ez a műfaj - a népzene, a néptánc - elismerését is jelenti. A bonyhádi táncház messze földön híres.

Tolnai Népújság, 2010. március 27.


Népdaltanítás a Duna Televízióban
Dunáról fúj a szél

Kultúránk, nemzeti identitásunk egyik legszebb, legsajátosabb része a magyar népdal. Bartók Béla, Kodály Zoltán, és az őket követő jeles népzenekutatók munkássága óta tudjuk, hogy ez nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, hanem összeurópai kultúrkincs. A népdal tömören megfogalmazott érték és érzelem, amely összeköt bennünket Gyimestől Sopronig, Felvidéktől Szabadkáig, hisz a néprajzi tájegységek és országhatárok ellenére nagyon sok népdalunk közös az egymástól távol eső helyeken is. A Duna Televízióban heti rendszerességgel szeretnénk a népdalainkat népszerűsíteni, tanítani a képernyőn keresztül, 4-5 perces műsorokban. A Dunáról fúj a szél című műsort Selmeczi Borbála vezeti, aki módszeresen, következetesen tanítja a népdalokat. Selmeczi Borbála mellett a tanításban részt vesznek fiatal, tehetséges és képzett énekesek is, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói is.

Duna TV, 2010. március 27.


Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Huszonkilenc éve minden tavasszal egy hétvége a néptáncé és az értékes kézműves termékeké, idén március 26-28. között rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt. Táncházaktól, koncertektől, vásároktól, mesterség-bemutatóktól lesz hangos a Papp László Sportaréna. Budapesten rendszeresen találni táncházakat, ennek a műfajnak megvan a maga nem is kicsi közönsége, de a XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár nem csak őket célozza meg, garantáltan a hétvége legjobb és legszórakoztatóbb rendezvénye bárki számára. Ez nagyrészt a program változatosságnak köszönhető, mely egyaránt megszólítja a kicsiket és nagyokat egyaránt, amatőröket és profibbakat egyaránt.

Napvilág.Net, 2010. március 26.


Tánc életre-halálra

Magyarország kezdi elveszíteni nagyhatalmi szerepét a népművészetben. Ezt megakadályozandó kétnapos konferenciát tartanak a táncháztalálkozó keretein belül a hétvégén, ahol azt is megvitatják, hogyan lehet több kormányzati támogatást szerezni, és mivel lehet jobban felkelteni a média érdeklődését a hagyományápolás iránt. Még hetekkel ezelőtt is bizonytalan volt, hogy az 1982 óta minden évben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megtartott Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár zökkenőmentesen lebonyolítható - a rendezvény ugyanis a korábbi évekkel ellentétben nem kapta meg kedvezményesen a Papp László Budapest Sportarénát. A programokat szervező nyolcvan-száz ember, a közreműködőként részt vevő háromezer fellépő, táncos, zenész, művészeti iskolás, kézműves, vásározó és 15-20 ezres vendégsereg lassan megnyugodhat: lesz táncháztalálkozó március 26-28. között, még ha lapzártánkkor nem lehetett is tudni, hogy ki és miből fizeti ki a helyszín bérleti díját.

Heti Válasz, 2010. március 24.


Hagyományőrzés mesterfokon

A XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egyik legsikeresebb, telt házas programja volt a szabadkai Róna Táncegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes táncszinházi estje 2010 április 20-án a Kecskeméti Kulturális Központban. A Róna Táncegyüttes Más(kor) c. előadása humorba oltottan foglakozott a a néphagyomágyok megmaradásának kérdéseivel. Az est második részében a Kecskemét Táncegyüttes Kétvízköze (Lelkünk tükre) c. új műsorának ősbemutatóját láthatta a közönség.

Kecskeméti Lapok, 2010. március 24.


Erdély, a népművészeti mennyország

Európa népzene-tudományi fővárosa lesz Marosvásárhely 2012-ben néhány napra, hiszen a szakma 60–70 jeles képviselője gyűl majd össze a városban. Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tegnap megszervezett sajtótájékoztató keretében Gáspárik Attila rektor, valamint a zene szak tudományos titkára, Lucian Roşca egyetemi tanár számolt be arról, hogy 2012 szeptemberében az egyetem lesz a házigazdája az Európai Etnomuzikológiai Szeminárium (ESEM) soros értekezletének, ahol sok európai ország és egyes amerikai államok is képviseltetik magukat. Idén Skóciában, jövőre Budapesten lesz ugyanilyen rendezvény.

Krónika, 2010. március 23.


Áttáncoltak a sorompókon

Szenvedélyes keresés és egymásra találás, a zene, tánc és a próza eszközével, kárpát-medencei előadók közreműködésével. Ez jellemezte az idén tizenötödik születésnapját ünneplő Égtájak Iroda évnyitó gálaestjét hétfőn a budapesti Vígszínházban.

Új Magyar Szó, 2010. március 23.


Alternatív Kossuth-díj Szvorák Katalin népdalénekesnek

Az Alternatív Kossuth-díjat minden évben az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelyet öt, Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkot: Makovecz Imre építész, kuratóriumi elnök, Jankovics Marcell filmrendező, Melocco Miklós szobrászművész, Schrammel Imre keramikus és Szőnyi Erzsébet zeneszerző.

InfoRádió, 2010. március 21.


Tavaszi népzenei tanfolyam

Kedves Barátaink! Örömmel értesítünk benneteket, hogy idén lesz tavaszi népzenei tanfolyam. Időpont: 2010. április 16-18. Hely: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék, Budapest IX. ker. Köztelek u. 8. Program: Vajdaszentiványi népzene. Tanítanak: hegedű – Virágvölgyi Márta (haladó), Sturmann Jenőné „Toncsi” (alap), brácsa – Fekete Antal „Puma”, nagybőgő – Szabó Csobán Gergő.

2010. március 21.


A népzene ünnepe Csorváson

A Nefelejcs Népzenei Egyesület olyan programsorozat szervezésére vállalkozott, melynek sikere garantált, hiszen ennyi népzenész és citerás még egyetlen hazai találkozón se jött össze, mint amennyit szombattól Csorvásra várnak. Bartók Béla emléke előtt is tiszteleg a település az egy héten át tartó népzenei fesztivállal, találkozóval és versennyel.

Békés Megyei Hírlap, 2010. március 20.


Táncház és Téka az Etnoklubban

Március 20-án Katona Erika Etnoklub című Duna Tévés műsorában az erdélyi népzene és a Téka Együttes új lemeze a főszereplő, és látogatást tesznek a táncháztalálkozók világába is. Katona Erika és az Etnoklub március 20-án igazi lemezbemutatóra invitálja a Duna Televízió nézőit: itt hallható-látható először, alig néhány órával az élő koncert előtt a Téka Együttes új lemeze, a Vadvirágok. Ez a válogatás, akárcsak az 1976 óta működő Téka minden műve, hamisítatlan, igazi magyar zene, hiszen, mint azt Havasréti Pál és Lányi György elmondták: ez az együttes a kezdetektől a falusi muzsikusoktól tanult mindent, és a sok generáció által felhalmozott közös tudást viszi tovább.

Kultúra.hu, 2010. március 20.


Ifjú szívvel ropják Nyergesen

Az ötvenöt éve alapított, tíz éve hivatásos csoportként tevékenykedő pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes március 25-én 19 órától a nyergesújfalui művelődési házban szerepel Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsorával. Reicher Gellérttel, az Ifjú Szívek táncegyüttes titkárával, druszája, Kákonyi Gellért, a művelődési központ igazgatója irodájában találkoztunk.

24 Óra, 2010. március 19.


Megkésett nekrológ
Egy taggal ismét bővült az égi zenekar

December végén köszöntöttük – mint arról a Tornalja és Vidéke januári számában be is számoltunk – a 90. születésnapját ünneplő sajógömöri prímást, Farkas Elemért, Imi bácsit, most meg már abban az égi zenekarban húzza, amelybe az utóbbi néhány évben oly sokan távoztak.

Tornalja és Vidéke, 2010. március 18.


Országos nagyecsedi verbunk verseny

A Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Nagyecsedi Polgármesteri Hivatal, a Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, a Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola közreműködésével Verbunk Versenyt hirdetett szóló táncosok részére, ezzel tisztelegve a Nagyecsedi táncos hagyományok előtt.

SZON, 2010. március 18.


Csík János: A feldolgozások révén a népzene virágait mutatjuk meg

Az ember munkája iránti szeretetet tartja a legnagyobb inspiráló erőnek Csík János előadóművész, a Csík zenekar vezetője, akit március 15. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntettek ki kimagasló színvonalú munkájáért.

InfoRádió, 2010. március 18.


„A magyar népművészet helye és jövője a Kárpát-medencében”
Nemzetközi konferencia

A magyarországi országos népművészeti szövetségek, a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Táncház Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza létrehozták a Magyar Népművészeti Tanácsot (MANÉTA). A MANÉTA célja a népművészeti mozgalom különböző ágazataiban működő szakmai szervezetek közötti állandó kapcsolattartás, a népi kultúra értékeinek védelme és terjesztése, a népművészeti mozgalom érdekképviselete, tömegbázisának növelése, színvonalának emelése. A MANÉTA 2010-ben olyan nagyszabású elméleti konferencia megszervezésére vállalkozik, amely tisztázni kívánja a hagyományőrzéssel kapcsolatos elméleti, a népművészeti mozgalommal kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, és hangsúlyosan foglalkozni kíván a népművészeti mozgalomnak a magyar társadalomban elfoglalt szerepével és stratégiájával.

Hagyományok Háza, 2010. március 18.


Muzsikás-Balanescu koncert a West-Balkánban

Újra együtt zenél az egyik legfontosabb magyar népzenei együttes és a közép-európai, balkáni térség nagy kísérletezője: a Muzsikás és Alexander Balanescu csütörtökön ad közös koncertet a fővárosi Nyugati téren újranyílt West-Balkánban, a Globalizer (Folk Is Sexy) című rendezvénysorozat első eseményén.

Metropol.hu, 2010. március 17.


Alternatív Kossuth-díj Szvorák Katalin népdalénekesnek

Szvorák Katalin Liszt-díjas népdalénekesnek ítélték oda idén az Alternatív Kossuth-díjat, amelyet csütörtökön este adnak át a művésznek a budapesti Pintér Galériában. Mint azt az elismerést odaítélő Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának egyik tagja, Jankovics Marcell animációs filmrendező az MTI-nek szerdán elmondta, Szvorák Katalint régóta ismeri, s úgy véli, a Kossuth-díjat eddigi munkásságáért nagyon is megérdemelte volna.

InfoRádió, 2010. március 17.


Tragédia: az ördög közöttünk táncol

Nagyvárad - A Nagyvárad Táncegyüttes László Csaba rendezésében vitte szinpadra Az ember tragédiája alapján készült Tragédia című táncjátékot. A darab hatalmas sikert aratott a vasárnap délutáni premieren.

Erdély Online, 2010. március 16.


Új évtized! Új helyszín!
XIV. Méta fesztivál

Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoportok Koreográfia Versenye és Futó Méta Bajnokság, BALATONBOGLÁR. Amit tudni kell a fesztiválunkról:
- A Helyiérték Egyesület minden tagja önkéntesként dolgozik a fesztivál megvalósításáért
- Sok segítőnk és támogatónk van, gyerekekről és fiatalokról szól a programsorozat
- A résztvevőknek 3 felejthetetlen napot szeretnénk nyújtani
- Oktatók munkáját zsűriztetjük, „kegyetlenül”, ám anonim a koreográfia verseny,
- 4 csoportban versenyeztetünk
- Van Balaton, nem messze a fesztiválhelyszíntől (400 m)! Van jó kedv
- Futó métázunk, Pünkösdi királyt- és királynét választunk
- Táncolunk, nótázunk, fürdünk, sokat bulizunk, nagyon várunk benneteket!

2010. március 16.


Kinek szíve merre vezet – Néptáncgálával ünnepeltek Balánbányán

Rendkívüli megemlékezésre került sor hétfőn Balánbányán. Az 1848-as forradalom ünnepét egy színvonalas táncprodukcióval koronázta meg három néptáncegyüttes, a balánbányai Ördögborda, a csíkszentdomokosi Elevenek és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Köpice néptánccsoportja. „Kinek szíve merre vezet” címmel mutatták be a kortárs- és néptáncelőadást.

Erdély ma, 2010. március 16.


Tavaszkodás határon innen és túl

Véget ért a Kolozsvári Tavasz elnevezésű népzene- és néptáncfesztivál a kincses városban. Az ötnapos rendezvény után is van élet a fesztiválokat kedvelők számára, hiszen Magyarországon ebben az évben a fesztiváloké a főszerep. Véget ért Kolozsváron a második alkalommal megrendezett Tavaszi Fesztivál. Idén is, mint két évvel ezelőtt, a főszerep az erdélyi népzenéé és néptáncé volt, de az egyhetes rendezvénysorozat programjában minden korosztály talált megfelelő elfoglaltságot.

Új Magyar Szó, 2010. március 16.


Kitüntették Fokanov Anatolijt és Zsuráfszky Zoltánt

Március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából Köztársaság Kiváló Művésze Díjat adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton Budapesten Zsuráfszky Zoltánnak és Fokanov Anatolijnak. Zsuráfszky Zoltán Harangozó Gyula-díjas koreográfus. A magyar táncművészet emblematikus alakja, az autentikus néptánc egyik legjobb hazai ismerője. A Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetői posztja mellett 1984-től a Kodály Kamara Együttes művészeti vezetőjeként kiterjedt táncpedagógiai munkát végez. Számos táncgyűjtést szervezett, gyűjtései anyagát az MTA Táncosztályának archívuma őrzi. Hatalmas tudását, tapasztalatát az elmúlt harminc évben színpadra állított számtalan koreográfiában, táncjátékban és néptánc műsorban gyümölcsöztette.

Zene.hu, 2010. március 14.


Kell-e a népzene?

Szombatonként délben új program látható a Duna Televízióban. Az EtnoKlub műsorvezetője Katona Erika, aki egyben a csatorna stratégiai igazgatója is. Saját életében is fontos szerepet játszik a folklór, mivel a Galga mentéről származik.

Szabad Föld Online, 2010. március 13.


48 éves a Kankalin néptáncegyüttes

Hódmezővásárhely - 48 esztendővel ezelőtt alapította meg a legutóbbi díszközgyűlésen Bessenyei-díjat kapott Kankalin néptáncegyüttest B. Szűcs Istvánné. Sárika néni sportolóból véletlenül lett néptáncoktató. Hivatalosan 1962-re teszi a Kankalin néptáncegyüttes megalakulását alapítója, B. Szűcs Istvánné Sárika (76), de azt mondja, hogy a legutóbbi díszközgyűlésen Bessenyei Ferenc művészeti díjat elnyert együttes története korábbra nyúlik vissza.

Dél-Magyarország, 2010. március 12.


Jeles napokat elevenítenek fel a táncházban

Böjtmás havi táncház lesz a Szeres népzenei együttessel március 14-én, vasárnap este hat órától Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban. Moldvai csángó és gyimesi magyar dallamokkal ének- és tánctanulás várja a táncoslábú érdeklődőket. A kellemes hangulatú, zenés programban szerepel a jeles napok felelevenítése, népi hangszerek bemutatása, közmondások és szólások, valamint a Gergely-járás, szőlőnyitás, Sándor-, József, Benedek-, Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi szokások.

Szoljon, 2010. március 12.


„Pásztorok Öröksége” - mesemondók, furulyások-dudások és táncosok versenye

A Csemadok Várhosszúréti Alapszervezete, a Meseszínház, a Gömöri Kézművesek Társulása, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ a Pásztorok Öröksége - Pásztorok Áldomása II. Pásztortalálkozó részeként meghirdeti a „Pásztorok Öröksége” mesemondók, furulyások-dudások és táncosok versenyét.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2010. március 11.


Tavasz a kincsesben
Másodszor lesz népzene- és néptáncfesztivál Kolozsváron

A népzene és a néptánc segítségével próbálják Kolozsvárra bűvölni a tavaszt a ma kezdődő és 13-ig tartó Kolozsvári Tavasz fesztivállal. A rendezvény, amelyet első alkalommal 2008 márciusában szerveztek meg, a kolozsvári magyar néptáncegyüttesek és az azokat támogató civil szervezetek összefogásának köszönhetően jött létre.

Új Magyar Szó, 2010. március 10.


Hatos fogat a Zeneiskolában

Hatvanéves évfordulóját ünnepli a napokban a kolozsvári zeneiskola. A jubileumi ünnepségre megjelenő monográfiát március 11-én, csütörtökön délben 12 órakor mutatják be a S. Toduţă Zenelíceum dísztermében. Az alábbiakban a kötet egyik részletét olvashatják, szerzője Kostyák Alpár zenetanár, tv-szerkesztő.

Szabadság, 2010. március 9.


Különdíj a „stílusos” táncért is

Fóton rendezték meg március 5-én és 6-án a IV. Országos Néptánc (szólótánc) versenyt az országban működő szakközépiskolák tanulói számára. Az előző 3 versenyt a nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium tánc tagozata rendezhette meg. Az Oktatási Minisztérium kiírása szerint a Művészeti Középiskola és Kollégium ebben az évben 24 produkcióval nevezhetett. A szóló és páros kategóriákban kiosztott 26 helyezésből az oktatási intézmény tanulói 18 helyezést kaptak, s még Fót város különdíját a „Stílusos táncolásért”, valamint Szeles Lajos csizmadia mester különdíját is hazahozták a nyíregyházi diákok.

SZON, 2010. március 9.


Kodály Hét Finnországban! Enyedi Ágnes és Juhász Dénes is ott lesz

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Kodály Hetet, melynek keretében a főváros, Helsinki és a környező városok, Espoo, Vantaa, Hyvinkdd Kodály-módszerrel oktató zeneiskoláinak jelenlegi és egykori híres diákjai mutatják be tudásukat. Egyhetes koncertsorozaton vesz részt a finnországi Kodály Héten négy nagyvárosban Enyedi Ágnes népdalénekes, akit Juhász Dénes kísér hegedűn és furulyán.

MTV Híradó, 2010. március 9.


Bontakozóban a 70 éves Töreki Imre nagy álma

Nagy ünnepe volt a napokban a szanyi Bokréta néptáncegyüttesnek. Vezetőjüket, Töreki Imrét hetvenedik születésnapján köszöntötték. Negyvenhat esztendeje áll az együttes élén. A Rábaköz egyik legelismertebb néptáncpedagógusától azt kérdeztük, mi tartja benne közel ötven éve a ˝néptáncos lelket˝.

Kisalföld, 2010. március 6.


Kolozsvári Tavasz
Márciusban kerül sor a népzene- és néptáncfesztivál második kiadására

A Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál a kolozsvári magyar néptáncegyütteseket támogató civil szervezetek közös rendezvénye, amelyet 2008 márciusa után másodjára szerveznek meg. A szinte egyhetes műsor megpróbál egy színvonalas programot biztosítani a tradicionális népi kultúrát, s ezen belül hangsúlyosan a népzenét és néptáncot kedvelő közönségnek. A fesztivál keretében kerül sor a X. Ifjúsági Néptánctalálkozóra, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozójára is.

Transindex, 2010. március 3.


Örömzene a javából

A Tiszahát jeles zenészei és táncosai verbuválódtak össze a Tiszapéterfalvai Művelődési Házban, hogy ország-világ előtt megmutassák, mi a magyar virtus és néphagyomány, és hogyan kell megőrizni úgy, hogy a jövő nemzedéke is profitálhasson az elődök munkájából.

Kárpáti Igaz Szó, 2010. március 2.


XII. Hagyományaink Ünnepe

Szombaton este a zentai Művelődési Ház színháztermében immár tizenkettedik alkalommal léptek közönség elé Zenta község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjai, népi zenekarok, népdalkórusok, táncosok, énekesek és mesemondók.

Magyar Szó, 2010. március 2.


Szem fölött, szív mögött
A Maros Művészegyüttes új bemutatójáról

Elfeledett táncok, rítusok, a múlt visszatérő mozgóképei. Egymást követő lépések, egymásra rakódó idézetek, igézések, áldások és átkok sorozata, egy olyan hitvilágban gyökerező dramaturgia és koreográfia, amelynek számottevő részét régen elfelejtettük már. Ami megmaradt, azt a mesékbe, rigmusokba, táncokba kódolta a menteni igyekvő kollektív emlékezet. És vannak, maradtak még, akik e kódokat kibontják, az őket rejtő táncokat legjobb tudásuk szerint rekonstruálják, betanítják, majd meg is mutatják. És a siker e táncok további fennmaradásának kulcsát rejti a vastaps mögött.

Népújság, 2010. március 1.