Folkrádió

Tallózó

Grecsó Krisztián: Jönnek a fiatalok

Mozgás van a kortárs magyar népzenei életben, változnak a dolgok, ahogy mindig, meg úgy is változnak, ahogy eddig nem. A nagyok hátraléptek, vagy az utódneveléssel foglalkoznak, mint Sebő és Halmos, vagy a régi anyagból élnek, mint a Muzsikás. Szabad a pálya, hatalmi és szakmai értelemben egyaránt, a népzene megkapta végre a régen áhított akadémiai képzési rangot, a tágabb közönség is bevehető, mióta a világzene nevű értelmezői pozíció a népzene hóna alá nyúlt. Másfelől meg virulnak az adatközlő bandák, a Magyarpalatkaiak, a Técsőiek vagy a Szászcsávásiak többet húzzák Battonyától Nemesmedvesig, mint otthon. Talán ezekre a folyamatokra akart reagálni a Duna Televízió, amikor lecserélte az Élő népzene című műsorát, és Etnoklub címmel indított egy újat.

Élet és Irodalom, 2010. április 30.


Eldúdolni egy életet

Vasárnap a Dúdoltam én… sorozat részeként Majorosi Marianna, a Csík Zenekar énekese ad koncertet a budai Hagyományok Házában. Majorosi Marianna sok népdalénekeshez hasonló pályáját járt be eddig: a Magyar Állami Népi Együttes női karának tagja, majd vezetője volt, énekesi feladatokat már az együttesnél is kapott, de saját elmondása szerint Bodza Klára faragott belőle igazi énekest. 1994-ben csatlakozott a Csík Zenekarhoz, amely azóta is életének vezérfonala. A muzsikálás mellett azonban a tánc sem maradt el az életéből: mind a mai napig tanít gyerekeket.

Magyar Nemzet, 2010. április 30.


V. Barcasági néptáctalálkozó - In memoriam Reiff István

Szombaton, április 24.-én Négyfaluban, a Csángó Házban került sor az V. barcasági néptánctalálkozóra. Tatrang, Apáca, Bodola, Ürmös után idén Négyfaluban ropta a táncot a megye magyar településeiből ideérkező 18 tánccsoport több mint 300 tagja.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2010. április 30.


Örökség, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes legújabb előadása

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes legújabb előadása Bartók is Kodály Csík vármegyei gyűjtésére épül. A tánc világnapja alkalmából beszélgetett a rendezőkkel, Oláh Gál Elvira. Kelemen László, a Hagyományok Házának igazgatója: „Akkor, amikor kutattam a budapesti archivumokban és ráleltem a fonográf gyűjtésekre, amelyeket az 1910-es évek elején végeztek a nagy klasszikusok és összehasonlítottam ezeket a gyűjtéseket az én gyűjtéseimmel – amelyek 10 éve történtek, ugyanezen a vidéken – azt kellett látnom, hogy szinte ugyanazokat a nótákat ma is tudják a gyergyói és csíki zenészek.”

Erdély ma, 2010. április 30.


SugoVica Balladája

Nem mindennapi látványban lehetett része tegnap délután azoknak, akik Baja belvárosában sétáltak: ostorcsattogtatással és énekszóval hirdették a városban a SugoVica Balladáját a darab szereplői. 2010. januárjától ugyanis intenzíven folynak a 25 éves Gemenc Néptánc Egyesület és az a’la cARTe Theatrum színjátszó csoport közös próbái, hiszen a fiatalok egy igazi kuriózummal lepik meg a bajai közönséget.

BajaOnline, 2010. április 30.


Cegléden a Csillagszemű

A Csillagszemű Táncegyüttes tartott táncházat és mutatott be díszelőadást a tánc világnapja alkalmából. A Magyar Örökség és Európai Táncdíjjal is kitüntetett társulat a világ legkülönbözőbb tájain képviselik hazánkat, Európa nagyvárosaiban éppúgy, mint Brazíliában, Új-Zélandon vagy Japánban.

Cegléd Városi Televízió, 2010. április 30.


Ismét Berka táncházak Csángóföldön!

Az elmúlt évben két alkalommal látogatott el hozzánk és tartott felejthetetlen hangulatú táncházakat a fiatal budapesti zenekar. Ezen alkalmak sikerein felbuzdulva 2010. május 1-4-e között újra Moldvában, Csángóföldön vendégszerepel a Berka együttes!

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2010. április 30.


Szekszárd
Népzenével szólították meg a diákokat

A Babits Mihály Művelődési Ház első alkalommal szervezte a Térségi Népzenei Találkozót a hét végén. A fellépők népi hangszer valamint népdal kategóriában mérték össze tudásukat, bár a találkozó elsődleges célja a fiatalok népzene iránti kötődésének erősítése volt - mondta Szanyóné Lóki Gabriella főszervező.

Tolnai Népújság, 2010. április 29.


Ismét táncházak a Csürrentővel

A tavalyi nyári évad sikerére való tekintettel idén is elindulnak a csütörtöki szabadtéri táncházak az óbudai Kobuci Kertben. A talpalávalót a Gödör Klubból jól ismert Csürrentő együttes és a Bivaly zenekar szolgáltatják.

Kultúra.hu, 2010. április 29.


Betyárokat toboroznak Ópusztaszeren

Szombaton és vasárnap újra törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol ismét Betyártoborzót rendeznek. Zelena András, a park kommunikációs munkatársa elmondta, e két napra visszatérnek a letűnt idők Ópusztaszerre, ahol a látogatók is cselekvő részeseivé válhatnak a betyárok és pandúrok harcának, maguk is kiállhatják a betyárpróbákat. A vendégeket tudós pásztorok okítják majd szállásépítésre, pásztorétek-készítésére. Az izgalmakba belefáradt vendégeket a szép csárdásné fogadja a Becsali csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak. Szombaton azokat, akik bírják, napnyugta után pásztortűz, muzsika, táncház várja.

Magyar Nemzet Online, 2010. április 28.


Színes hagyományok

Nem kis szám: már 17 éve rendezik meg az Országos Nemzetiségi Fesztivál Ráckevén. Különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan Nemzetiségi Fesztivál, ahol a hazánkban élő összes nemzetiség megjelenik a színpadon. Idén május 8-án és 9-én tartják.
Május második hétvégéjét érdemes lesz Ráckevén tölteni. A színes, látványos kavalkád, és az igényes hagyományőrzés jól megfér egymással a Nemzetiségi Fesztiválon. Szombaton délszláv táncház, és az együttesek minősítő bemutatója várja a látogatókat.

MIX Magazin, 2010. április 28.


Táncparketté alakul az egész világ

Hivatásos táncosok, táncos lábú civilek perdülnek táncra holnap, amikor világszerte a tánc napját ünnepeljük. Több népi és társastáncprogram is lesz Sepsiszentgyörgyön, nyílt napot tart a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Csíkszeredában, Magyarországon az esemény tiszteletére két gálát is épp holnapra időzítettek.

Új Magyar Szó, 2010. április 28.


Életet leheltek Örökségünkbe

A Hargita Nemzeti Székely Együttes bemutatót tart szerdán 19 órától a városi művelődési házban. Az Örökség. Dalok és táncok Csík vármegyéből című előadásra a jegyek már elkeltek, de pénteken 19 órától megismétlik a folklórműsort. Ezúttal inkább a történelmi Csík vármegye népdalaira, mint táncaira építették az előadást. Történelmi, mivel a műsor gyergyói dalokat, táncokat is tartalmaz.

Székelyhon.ro, 2010. április 27.


Együtt daloltak, csujogattak a Muzsikással

Tényő - Száznégy gyerek dalolt-csujogatott együtt a Muzsikással hétfőn a sportcsarnokban. Az együttes öt éve tart minden térítés nélkül rendhagyó énekórákat. Eddig kétszáz település kétszázötven iskolájába jutottak el. A sportcsarnokban kezdődött tegnap a tanítás a tényői diákoknak, akik egy képzeletbeli zenei utazás állomásain ősi magyar népdalokat, már-már elfeledett régi népi hangszereket ismerhettek meg a Muzsikás együttes kalauzolásával. A hegedű, a hosszú furulya, a tambura és a gyimesi ütőgardon hangja után együtt csujogatták muzsikásékkal a ˝Járd ki lábam, járd ki most˝ kezdetű lakodalmi rigmust.

Kisalföld, 2010. április 27.


Palatkai vagy kalotaszegi
A magyar kultúrának nagyon rossz a reklámja

Minél több tájegység zenéjét minél eredetibb formában eljátszani – ez lehetne a mottója annak az új zenekarnak, amelynek célja a magyar zenei hagyomány újraélesztése. Kalász Mátéval beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2010. április 26.


„Isten homlokán” a jószágok
Kihajtási ünnep a Hortobágyon

Látványos ünnepséggel emlékeztek meg a Szent György-napi kihajtásról. Több ezren látogattak ki Szent György-napján a Hortobágyra, ahol már reggel megkezdődött a főzőverseny, és akadt látnivaló a felsorakozott sátrakban is.

Hajdú Online, 2010. április 26.


Szivárvány Fesztivál: néptáncos gyerekek forgataga

A napfényes szombaton a környező utcákban is szállt a muzsikaszó; mint a szivárvány, olyan színes volt a néptáncos gyerekek forgataga a Nyitra Utcai ÁMK udvarán. A színpadtól távolabb babgulyás rotyogott az üstben.

Vas Népe, 2010. április 26.


VIII. Vass Lajos Népzenei Verseny

A VIII. Vass Lajos Népzenei Verseny első országos középdöntőjét rendezték meg április 24-én, az Ady Endre Általános Művelődési Központ színháztermében. Az egész napos megmérettetés során mintegy negyven színvonalas produkció örvendeztette a zsűrit és a nézőközönséget.

Hajdú Online, 2010. április 25.


Emlékkönyv a Bogáncsos évfordulóra

Bogáncs 25 – ezzel a címmel jelent meg a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes fennállásának 25. évfordulójára szerkesztett emlékkönyv, amelynek csütörtök délutáni bemutatásával kezdetét vette a Bogáncs – Zurboló Egyesület háromnapos évfordulós ünnepsége. Mi sem természetesebb, hogy a könyvbemutatóra a Brassai Sámuel Elméleti Líceum dísztermében került sor, azon a helyszínen, amely otthont adott az 1985-ben, Tolna Éva kezdeményezésére alakult folklórkör – amely csak később vette fel a Bogáncs nevet – tevékenységének.

Szabadság, 2010. április 24.


Ha Szent György-nap, kihajtják az állatokat

Az idei hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnep és biovásár egyidejűleg a Fesztiválok éve programsorozatának észak-alföldi nyitórendezvénye is; szombaton több ezren keresték fel a pusztát, hogy részesei lehessen a látványos eseményeknek.

Népszabadság Online, 2010. április 24.


Galagonyás siker Szegeden

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szegeden a XX. Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált. A fesztivál három napján 6 bemutatón 50 táncegyüttes közel 100 koreográfiával mutatkozott be a szakmai zsűri előtt, köztük két koreográfiával a jászberényi Galagonya Gyermektáncegyüttes.

Jászberény Online, 2010. április 23.


Hibáink a Föld teremtése óta - táncban elbeszélve

Figyelemfelkeltés, figyelmeztetés, kiáltás a Földért - ez az üzenete a paksi Tűzvirág Táncegyüttes új műsorának, amelyet ezen a hétvégén láthat először a közönség. Hagyomány, hogy április környékén új műsorral jelentkezik a Tűzvirág Táncegyüttes. Hosszú hetek munkája eredményeként összeállt az idei program is, amelyről Mádi Magdolna koreográfus, az együttes művészeti igazgatója azt mondta, hogy két, egymástól teljesen különböző felvonásból áll.

Stop!, 2010. április 22.


„Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek...”
Interjú Füzesi Alberttel, a Maros Művészegyüttes tánckarvezetőjével

Az ősi gyökerek mindenikünkben genetikailag kódolva vannak, ezeket felismerni, életre hívni és büszkén megmutatni kevesünk elkötelezettsége. Füzesi Albert, a Maros Művészegyüttes tánckarvezetője egész életét a hagyományőrzésnek szentelte, munkájával pedig nemcsak felkutatja és megőrzi, de generációknak mutatja be és adja tovább népi kultúránkat. A néptáncról, a hozzá fűződő kapcsolatáról, az együttesről kérdeztük.

Központ, 2010. április 21.


Meghódították Szegedet a berényi néptáncosok

Hatalmas sikert aratott a mezőberényi Berény Néptáncegyüttes a hét végén Szegeden megtartott XX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon. A több mint félszáz tánccsoport a program nyitóakkordjaként felvonult a csongrádi megyeszékhely belvárosában, a Kárász utcán. A „bemelegítést” követően jöhettek a produkciók, amelyeket feszített tempóban kellett előadniuk a fiataloknak.

Békés Megyei Hírlap, 2010. április 21.


Hetet egy csapásra
Lemezbemutató a Zentai Alkotóházban

Kedden 18 órakor a Zentai Alkotóházban Hetet egy csapásra címmel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet legújabb lemezeit mutatják be a szerkesztők és az előadók közreműködésével. A Vajdasági magyar élő népzene című sorozat első három lemeze a 2005 júniusában Horgoson megrendezett XXIX. Durindó népzenei együtteseinek és szólistáinak összesen 53 legsikerültebb műsorszámát tartalmazza. Az albumhoz melléklet is kapcsolódik, amely részletesen bemutatja a vajdasági magyarság körében ápolt népzenei örökség élő forrását. Az album szerkesztője és a melléklet szerzője Bodor Anikó magiszter, népzenekutató.

Magyar Szó, 2010. április 20.


Gardony, koboz, nagybőgő
Népi hangszerek kerülnek ki egy sepsiszentkirályi kis műhelyből

A hangszereket két fiatalember készíti, akik nem csak fúrják-faragják a népi hangszereket, hanem dalra is fakasztják azokat.
A népzene mindkettőjük lételeme: Csibi Szabolcs gyermekkorától muzsikál különböző hangszereken, Érsek Csaba pedig népdalaival a Duna Televízió Mentor című műsorának aranyérmese volt.

Duna TV, 2010. április 19.


A tavaszt köszöntötte Gátéron a Kismakkos Néptánc Egyesület

Minden évben megrendezi tavaszköszöntő ünnepségét a Gátéri Kismakkos Néptánc Egyesület. Ezúttal a művelődési ház udvarán felállított színpadon mutatták be tánctudásukat. Rügyfakadástól lomhullásig címet viselte előadásuk, melyben nem csak a felnőtt táncosok, de az utánpótlás csoportok is felléptek.

Baon, 2010. április 18.


20 éves a Tátorján

A tőle megszokott jó hangulatú, fergeteges gálaműsorral, vendég előadókkal is közreműködve ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Tátorján népzenei együttes április 17-én. A Balaton Színházban zsúfolásig megtelt nézőtér ékesen bizonyította, hogy a népzene iránti érdeklődés nem veszett ki és el, és a közönség hálás mindazoknak, akik ezeket az értékeket képviselik és közvetítik.

Monitor Magazin, 2010. április 17.


XXXIV. Durindó és a XLVII. Gyöngyösbokréta
Házigazda Péterréve

2010. június 4-én, 5-én és 6-án házigazdája lesz Vajdaság legnagyobb népművészeti fesztiváljának, a 34. Durindónak és a 47. Gyöngyösbokrétának. A falu és az egyesület 12 év után rendezheti meg ismét a vajdasági magyarság legrangosabb, legjelentősebb, legtömegesebb népzenei és néptánc fesztiválját. A fesztivál három napja alatt 150 vajdasági és külföldi egyesület mintegy 3500 résztvevője lép színpadra.

Magyar Szó, 2010. április 17.


Ifjúsági néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

Mintegy ötven együttes részvételével rendezik meg a hétvégén Szegeden a XX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált, amelynek három napja alatt több mint ezerötszáz gyermek és fiatal mutatkozik be. A legkisebbek Kalocsáról érkeznek, a többiek elsősorban a dél-alföldi területekről, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből érkeznek, de a fesztivál vendége lesz a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Utánpótlás Csoportja is, és szerepelnek táncosok a vajdasági Topolyáról és Óbecséről is.

Kultúra.hu, 2010. április 17.


A siker receptje a kemény munka
Nagyapámék nem néptáncoltak, csak táncoltak

Tizenöt éve, tizenöt évesen alapította meg öccsével, Viktorral és barátjával, Námor Csabával a Kerekes együttest Fehér Zsombor. A zenekar azóta - Kerekes Band néven - a legfelkapottabb csapatok egyike.

Heves Megyei Hírlap, 2010. április 17.


Antal Tibor a gyimesi népdalkincs legavatottabb előadója

Antal Tibort a gyimesi népdalkincs legavatottabb előadójaként emlegetik. A gyimesi csángó fiatalembernek nemrég jelent meg legújabb albuma. A kolozsvári zeneakadémián diplomázott művész visszatért szülőföldjére, ahol zenetanáraként keresi kenyerét.

Duna TV, 2010. április 16.


Új módszertani kiadványok

Figyelmükbe ajánljuk Szövetségünk új módszertani kiadványait, melyben a helyi hagyományok feltérképezéséhez, értelmezéséhez és használatához adunk szakmai tanácsokat. Füzeteinkben közlünk gyűjtési útmutatókat, forrásjegyzéket és azoknak az intézményeknek, szervezeteknek az elérhetőségét, melyek szolgáltatásaikkal segíteni tudják az Önök munkáját. A „Helyi emlékezet, kulturális örökség, örökségvédelem” c. sorozatunk füzetei: Felföldi László: Örökségünk van. Mit kell tudni róla? (A szellemi kulturális Örökség védelméről), Bathó Edit: Viseleti örökségünk, Gombos András: Táncos örökségünk, Varga Sándor: A hagyományőrző munka folyamatai. (Tervezés, módszerek, források, gyakorlatok), Németh István: Népzenei örökségünkről, Tátrai Zsuzsanna: Ünnepi szokások

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2010. április 16.


A Nagyvárad Táncegyüttes bihari turnéja

Megyei kiszállásokkal folytatja tevékenységét a jelenlegi évadban a Nagyvárad Táncegyüttes. Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának nyomán elkészült Tragédia c. táncjáték nagy sikerű bemutatója március 14-én volt a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán.

Reggeli Újság, 2010. április 15.


Kamaratánc fesztivál 300 táncossal
Néptáncosok lepik el Zalaegerszeget a hét végén

E hét végén rendezik a 24. Zalai Kamaratánc Fesztivált Zalaegerszegen. A rangos versenyen az ország legjobb hivatásos és amatőr együttesei mérettetnek meg a két nap során, közel harmincan, mintegy 300 fellépővel. A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, az ország legnívósabb együttesei vesznek részt. Csak új produkciókkal lehetett nevezni, és a szabályok szerint egyszerre csak nyolc táncos léphet színpadra - mondta Varga János, a rendezvény házigazdája csütörtökön.

Kultúra.hu, 2010. április 15.


Elhunyt Péter Zsolt, a felvidéki magyar néptáncmozgalom egyik kiemelkedő egyénisége

Április 10-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Péter Zsolt, kedves barátunk, néptáncos társunk, aki az Új Nemzedék, a Szőttes, és az Ilosvai felvidéki együttesekben tevékenykedett, valamint a Kisbalaton együttest is tanította. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a felvidéki táncanyagok a magyarországi együttesek repertoárján, így a magyarországi néptánc-színpadokon megjelenjenek.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2010. április 15.


Negyedszázada ropják
Nem száradt ki: 25 éves a Bogáncs Néptáncegyüttes

Erdély legrégebbi, folyamatosan működő magyar gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttese születésnapját ünnepli Kolozsváron. “Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, / hogy melegednének az emberek” - serkentett ez a József Attila-i idézet, pedig micsoda bátorságra volt szükségünk abban a nehéz időben. Amikor próbáltak elhallgattatni, érdemes volt kipróbálni a táncot – fogalmaz Tolna Éva magyartanárnő, a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes elődje, a Brassai Sámuel Gimnázium Folklórkörének kezdeményezője.

2010. április 14.


Cifra szoba Mérából

Páratlan kiállítás költözik a diósdi közösségi házba április végén. A győri Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület és a diósdi Fonó Alapítvány jóvoltából egy mérai cifra szoba elevenedik meg a ház kistermében.

dko.hu, 2010. április 14.


Távoli világok szimbólumai a paraszti otthonokban

A New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében Korniss Péter képeiből nyílik kiállítás a tengerentúlon. A kiállítás az eltűnőben lévő, hagyományos paraszti életet és kultúrát mutatja be. A New York-i tárlaton számos fotó látható a Kossuth-díjas művész Kötődés című, nemrég az Egyesült Államokban is megjelent könyvéből.

National Geographic Magyarország, 2010. április 14.


„Húzzad édes muzsikásom” - Magyar népi hangszerek kiállítása

Több mint egy hónapig ismerkedhettek az érdeklődők a paraszti zenélés hangszereivel Debrecenben. A „Húzzad édes muzsikásom” című kiállításnak a Tímárház adott otthont, ahogy a hozzá kapcsolódó “Verjed, verjed a citerát!” – népi hangszer bemutatónak, illetve “Hangadó játékszerek” – játszóházi foglalkozásnak is. A zenészek, hangszergyűjtők és készítők tulajdonában lévő népi hangszerek autentikus környezetet varázsoltak mindehhez.

Népzene.hu, 2010. április 13.


Nóri tiszta forrása

Kovács Nóri harminc éves és a magyar népzene egyik legnagyobb tehetsége, kultúránk hazai és külhoni népszerűsítője, aki megszállottan gyűjti az eredeti népi dallamokat. Hangja különlegesen cizellált, éteri hang, még azokat is elvarázsolja, akik nem igazán a népzene rajongói. Művészetének üzenete: gyökereinkből kell táplálni mai kultúránkat, őrizzük meg ezt a tiszta forrást, ám formáljuk olyanná, hogy a mai kor embere is megértse, befogadja és megszeresse.

MIX Magazin, 2010. április 13.


Szombaton Topolyán
Népi zenekarok, énekcsoportok és táncegyüttesek szemléje

Április 10-én, szombaton 10 órától a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában szervezik a gyermek népi zenekarok, énekcsoportok és táncegyüttesek Topolya községi szemléjét. A megmérettetésen Ljubomir Vujčin, a néptánc és népviselet szakértője, továbbá Brezovszki Roland, a kisebbségi csoportok szakkonzulense vállalta a zsűrizést. A versenyre benevezettek között van a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület Bokréta és Cimborák néptáncegyüttese, a topolyai V uk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ három csoportja, a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület Pacsirta énekcsoportja és Pitypang néptánccsoportja.

Magyar Szó, 2010. április 10.


„KARSAI ZSIGMOND 90”
Kiállításmegnyitó zenével, tánccal

Karsai Zsigmond 1920-ban született Lőrincrévén, Erdélyben. A falusi fiatalok szokásos életét élve, szülőfalujában magába szívta a népi hagyományok szeretetét, amit egész életében nagy gonddal őrzött és osztott meg minden közösséggel, ahol megfordult. A festészet mindig érdekelte, de csak a katonai szolgálat és a Magyarországra szökés után volt lehetősége a tanulás elkezdésére, amikor 1943-ban beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Később Pécelen telepedett le, és a mai napig ott él és alkot. A képzőművészet mellett a lőrincrévi táncok és énekek legkitűnőbb adatközlőjeként vált ismertté. Karsai Zsigmond a táncházmozgalom tagjainak példaképévé vált. Habár sok kiállításon bemutatták festményeit, mégis ritka alkalom, hogy képeiben gyönyörködhetünk. A kiállítás „Zsiga bácsi” 90. életévét ünnepli.

2010. április 9.


Tizenegyedik néptáncfesztivál

Évről évrel megszervezi Székelyudvarhelyen a Kékiringó Néptánccsoport a Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivált, melyre immár tizenegyedszerre kerül sor – a fesztivál gálája április 10-én 17 órakor kezdődik az udvarhelyi Művelődési Házban.

Székelyhon.ro, 2010. április 8.


Etnoklub fiatal zenészekkel

Április 10-én, szombaton a fiatal zenész-generáció jeles képviselőit látja vendégül Katona Erika a Duna Televízió Etnoklubjában: a Rekontra zenekar és a Buda Folk Band húzza felváltva a talpalávalót. Nézőink találkozhatnak egy nagynevű zenész-család sarjával: Ifj. Csoóri Sándor (Sündi) és Martin György unokája, Éri Márton is az Etnoklub meghívottja. A táncosokat pedig Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója, a műfaj egyik legnagyobb szakembere képviseli.

Duna TV, 2010. április 6.


Ötvenöt éves és ördögi

A Fesztivál Színházban teltház előtt, nagy sikerrel szerepelt a magyar tánc- és népzenei hagyományőrzés pozsonyi fellegvárának számító Ifjú Szívek együttes, alapításuk 55. évfordulója alkalmából. A jubiláló Tavaszi Fesztivál több évfordulónak is helyt adott a program összeállításakor, így a nem kerek évszámot ünneplőknek is, de a pozsonyi vendégjátékhoz, hiszen olyan magas színvonalú volt, nem is kellett volna efféle ürügy. A Hégli Dusán vezette társulat a Kárpát-medence változatos zenei világát és tánckultúráját viszi színpadra kimagasló sikerrel.

Fidelio, 2010. április 6.


Gratuláljunk együtt Csík Jánosnak!

2010. április 8. 19 óra lehetőség nyílik a frissen kitüntetett Csík Jánosnak és zenekarának személyesen gratulálni az Aranytíz Kultúrházban. Csík János kimagasló színvonalú munkájáért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült 2010. március 15-én. Mint azt honlapjukon is írta: Igazán megtisztelő a sok éves munka elismeréseként ilyen magas kitüntetést kapni, de ez nem egy személynek szól elsősorban, hanem a zenekarnak. A magyar népzene szeretetében és az annak továbbadásának módjában történő gondolati egyetértésnek és az utóbbi évek sikereinek köszönhető ez a kitüntetés. Ezért a zenekar minden tagja magáénak érezheti a díjat.

Heti Válasz, 2010. április 6.


Táncok a „bűnös” táncról

„… senki a táncot csak szökdösésért nem szereti, hanem a kézfogások, szorítások, ölelések, tapogatások, a lassú beszélgetések tetszenek…” Petrarca több száz éve lejegyzett sommás véleményét választotta új műsora mottójául az Ifjú Szivek – Az ördög táncát április 3-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében telt ház előtt a Művészetek Palotájában mutatta be profi táncegyüttesünk.

Új Szó, 2010. április 6.


Az ördög tánca - az Ifjú Szivek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Szombaton a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatta be legújabb műsorát az Ifjú Szivek Táncszínház. Az ördög tánca című műsor premierjét a Művészetek Palotájában tartották, ott készültek Somogyi Tibor fotói is. Ez az előadás már a tizenkettedik Szivek-produkció volt azóta, hogy tíz évvel ezelőtt hivatásos státust kapott az együttes. A műsorban magyar, román, morva és szlovák forgós-forgatós táncok szerepelnek. S hogy miért éppen Az ördög tánca lett a címe, arról Hégli Dusán művészeti vezető, koreográfus beszélt.

Új Szó, 2010. április 6.


A Gencsapáti Legénycéh tagjai tizenkét éve ápolják a hagyományokat
Hagyományőrzésre felesküdve: locsolás vödörből, patakvízzel

A Gencsapáti Legénycéh működése ékes példa arra, hogy a mai, értékválságos időkben is van igény a szép és igaz dolgokra. A hagyományőrzésre felesküdött gencsi legények hétfőn is megmerítik vödreiket a Gyöngyösben és a Perintben, és meglocsolják a lányokat.

Vas Népe, 2010. április 4.


Forgatós az Ifjú Szívekkel

Holnap este a Művészetek Palotájában a pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes lép fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként. Az Ördög tánca című előadásukban a pozsonyi fiatalok a Kárpát-medencében mai napig fennmaradt forgós-forgatós táncokat gyűjtik egy csokorba: autentikus székely, gyimesi csángó, szlovák, román, morvai páros és körtáncokból szemezgetnek.

Magyar Nemzet, 2010. április 2.


Nem telik a szászcsávási cigányzenészek gázsijára
Szászcsáváson jártunk, húsvétról érdeklődtünk

Ma már nem csak bor és tojás fejében muzsikálnak a népszerű szászcsávási cigányzenészek, hanem bizony csak lakodalmi áron vállalják el a húsvéti kíséretet, amely hajdanán szokásban volt Szászcsáváson. Ozsváth Katica néni mesélt nekünk leánykoráról és a szászcsávási húsvéti népszokásokról, melyek ma már nem élnek olyan elevenen a falu életében.

Székelyhon.ro, 2010. április 1.


Dunáról fúj a szél

Népdalokat tanít vasárnap óta a Duna Televízióban a Dunáról fúj a szél című műsorban Selmeczi Borbála, s a bukovinai székelyektől éppúgy énekel, ahogy alföldi és dunántúli népdalok sem hiányoznak majd a repertoárból. A Duna TV küldetése fölöttébb nemes, de örülnünk kell-e, hogy a Kodály-módszer hazájában a népdalokat újra kell tanulni?

MIX Magazin, 2010. április 1.