Folkrádió

Tallózó

Várhosszúréten hajnalig tartott a pásztortalálkozó

Az egykori északi vármegyék – Gömör, Abaúj, Torna, Nógrád, Borsod, Heves és Hont – területén szokásban volt pásztorhagyományok elevenedtek meg a II. Pásztortalálkozón, amelyet május 29-én rendeztek meg Várhosszúréten a Buzgó-fogadóban és környékén.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2010. május 31.


Értő közönség előtt nagy siker volt az előadás

Litér - Zsúfolásig megtelt a litéri Alkotmány művelődési ház a közelmúltban, ahol az érdeklődők Herczku Ágnes rendkívül szórakoztató és színvonalas előadásának részesei lehettek.

Napló, 2010. május 31.


Bonchidától a Corvin térig

A Kolozsvár melletti Bonchida a népek testvériségének jelképe. A Honvéd-együttes Zsuráfszky-féle koreográfiájának felújítását a Hagyományok Házában adják elő. Bonchidán három nemzetiség, a magyar, a román és a cigány mindig is a legnagyobb egyetértésben élt egymás mellett, az emberek szívesen eljártak, és eljárnak ma is egymás mulatságaira, ismerik, és tiszteletben tartják egymás kultúráját, zenéit és táncait - ez a példaértékű tolerancia ihlette a Honvéd Táncszínház Bonchida háromszor című darabját, amelyet 1999-ben mutattak be az Ökrös együttes zenéjére.

Fidelio, 2010. május 31.


„Méranap” gazdag műsorral, bivalytalanul

Óriási előrelépést könyvelhet el a IX. Mérai Napok szervezőbizottsága: a korábbi évekkel ellentétben, idén sikerült a falu központját megtenni a falunap fő vonzerejévé. Az iskola előtti téren felállított színpadon jó néhány hazai és külföldi néptánccsoport mutatkozott be, de a központ volt a helyszíne az utcabálnak is.

Szabadság, 2010. május 31.


Sárospatakról, Győrből és Budapestről is érkeztek az országos néptánc versenyre

Közel 750 gyermek érkezett városunkba, a IV. Országos Néptánc Tanulmányi Versenyre. A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központba várta a fiatalokat és az érdeklődőket a rendező kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola. Jöttek többek között Sárospatakról, Győrből és Budapestről is.

Kecskeméti TV, 2010. május 28.


III. Vajdasági Szólótánc Fesztivál

2010. október 30-án Horgoson kerül megszervezésre a III. Vajdasági Szólótánc Fesztivál. A fesztivál elsődleges célja a hagyományok megőrzése és széles körű népszerűsítése. Szólótánc esetén kötelező anyag: Improvizáció Rákóczi Kovács Gusztáv Nagyecsedi verbunkjából (max. 3 percben). Szabadon választott anyag: Egy legényes vagy verbunk a Martin György által meghatározott 3 táncdialektus bármelyik nyelvterületéről (max. 3 percben). Páros tánc esetén kötelező anyag: Magyarpalatkai lassú és gyors csárdás improvizáció (max. 4 percben).
Szabadon választott anyag: A Martin György által meghatározott 3 táncdialektus bármelyik nyelvterületéről lassú és friss csárdás (max. 4 percben)

Délvidéki Civil Portál, 2010. május 28.


Jótékony est a Kodály Iskolában

Októberben lesz hatvan éve, hogy Nemeszeghyné Szentkirályi Márta vezetésével megkezdődött a tanítás a kecskeméti Kodály Iskolában, az ország első ének-zenei oktatási intézményében. [...] Csík János kezdeményezésére szeretnék bevezetni az intézményben a hangszeres népzene tanszakot, ezzel kapcsolatban már megkezdték a tárgyalásokat a kecskeméti önkormányzattal. Ha sikerül megegyezni a részletekről, akár már 2011 szeptemberétől is választhatják ezt a szakot a diákok.

Kecskeméti Lapok, 2010. május 26.


Ezer Székely Leány Napja képekben – Ádám Gyula fotókiállítása

Immár hagyományosan július első szombatján – 2010. július 3. – szervezik meg Csíkszeredában, azaz Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt. A rendezvény keretén belül bemuatatásra kerül Ádám Gyula csíkszeredai etnófotós tárlata, egy válogatás az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen készült képeiből.

Erdély ma, 2010. május 26.


Kiváló hangulatú Bakony Népművészeti Találkozó

Magyarpolány - Tizenhárom felnőtt és ifjúsági táncegyüttes, összesen több mint négyszáz táncos vett részt a pünkösdi Bakony Népművészeti Találkozón. A több kategóriában lezajlott versenyeket, bemutatókat neves szakemberekből álló zsűri értékelte. A testület tagja volt Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes igazgatója, Hahn-Kakas István, a Kodolányi János Főiskola tanára - mindketten örökös aranysarkantyús táncosok -, valamint Appelshoffer János, a Honvéd Együttes aranysarkantyús tánckarvezetője.

Napló, 2010. május 26.


Önmegtartóztatás és szerelem tánckölteménye

A szeretet, a szerelem és az önmegtartóztatás önként vállalt terhének témáját dolgozza fel a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Böjttől böjtig című előadása, amelyet hétfőn este mutattak be a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. Furik Rita, az előadás felvidéki származású vendégrendezője koreográfiájában különböző tájegységekhez kapcsolódó dallamokat ötvöz. Az előadás az autentikus formákat megtartva, de azokat továbbgondolva szeretné felhívni a figyelmet az érzelmi gazdaságra, a letisztult tartalmak felhasználásával erdélyi népzenére és felföldi, erőteljesen vokális muzsikára alapozva.

Szabadság, 2010. május 26.


Országos Népművészeti Fesztiválra kerül sor Deákin

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Csemadok Művelődési Intézete, a Deáki Önkormányzattal és a Csemadok Deáki Alapszervezetével közösen 2010. május 28-30-án, három helyszínen - Galánta, Deáki, Jóka - rendezik meg a 44. Országos Népművészeti Fesztivált.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2010. május 25.


Megnyílt a Kallós Zoltán Múzeum

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken a Kolozsvártól 26 kilométerre fekvő Válaszúton a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot. A 84 éves Kallós Zoltánnak régi álma volt ez a múzeum, amelynek anyagában több ezer népművészeti tárgyat lehet megtekinteni, ezek főként mezőségi gyűjtések eredményeképpen kerültek a néprajzkutató birtokába, nemcsak magyar, hanem szász és román tárgyak is szerepelnek a magángyűjteményben.

Krónika, 2010. május 25.


A „székely siker” zálogai

A több mint ezerkétszáz gyerek tánccal, a szakemberek pedig konferencián értekezve hangsúlyozták a kultúra fontosságát az elmúlt hétvégén Csíkszeredában az I. Székelyföld Napok keretében.

Új Magyar Szó, 2010. május 25.


Táncház mindenkinek

A pincejáratos buszra várakozókat népzene és néptánc szórakoztatta a Szabadság téren. A Táncház Mindenkinek - a művelődési központ rendezvénye volt, mégpedig egy uniós pályázat részeként. A kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, pünkösdi játékok mellett a fő attrakció az amatőr és profi néptáncosok fellépése volt. Mivel minden általános iskolában működik néptánccsoport, így a gyerekeknek is lehetőség nyílt a bemutatkozásra.

Cegléd Városi Televízió, 2010. május 25.


Gencsi Söprű: néptáncfesztivál a pünkösdi vigasságokon

Remek választásnak bizonyult a szólótáncverseny megrendezése (is) a Gencsi Söprűn: öröm volt látni a sok gyereket, akik nem kompetenciaprogramok révén őrzik a hagyományt, hanem belenevelődnek - hallottuk a pünkösdi vigasságokon.

Vas Népe, 2010. május 24.


Ha pünkösd, akkor Boglár

Új helyszínre költözött a balatonboglári Méta Fesztivál, a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia-versenyét először rendezték a helyi Urányi János Sport- és Szabaidőközpontban. A hagyományos boglári pünkösdi programon ezúttal huszonnégy csoport mutatkozott be az ország és a megye különböző részeiből. A találkozó különlegessége, hogy a verseny anonim, azaz a bírálók nem tudhatják, hogy mely tánccsoport, s ezáltal melyik koreográfus munkája látható. Az elfogulatlanságot hivatott szolgálni az is, hogy az elnököt kivéve öt éven belül nem lehet a zsűri tagja ugyanaz a személy.

Somogyi Hírlap, 2010. május 24.


Felavatták a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot
„Az Erdélyben élők közötti kölcsönhatásban rejlik a népművészet szépsége”

Bensőséges, szinte családias hangulatban avatták fel tegnap Válaszúton a Kallós-kúriában a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot, amely több ezer értékes népművészeti tárgyat tartalmaz Kallós Zoltán magángyűjteményéből. A háromszintes (alagsor, földszint és tetőtér) épületben szakkönyvtár és multimédiás terem is áll az érdeklődők részére. A tetőtérben időszakos kiállításokat terveznek, a földszinten raktárhelyiségeket és restauráló műhelyt alakítanak ki. A befektetés összértéke meghaladja a 100 000 eurót. Az eseményen felszólalt Szép Gyula, az RMDSZ művelődési alelnöke, Kelemen Hunor művelődési miniszter, Balázs-Bécsi Gyöngyvér, a Kallós Alapítvány elnöke, Andrásfalvy Bertalan, Magyarország volt művelődési minisztere. Kallós Zoltán, az alapítvány névadója a rá jellemző szerénységgel állt régi álmának megvalósulása előtt, és csak a sajtó ösztökélésére mondott pár szót.

Szabadság, 2010. május 22.


Van képed a hagyományok ápolásához? Bulizz, fotózz, nyerj!
2010-ben is fesztiválfotó pályázat a KultúrParton

Sok fiatal tehetség szeretné, ha egyszer fotóit viszontláthatná plakátokon, műsorfüzetekben vagy akár egy kiállításon. Most valóra válhat az álmuk! A KultúrPart idén nyáron is komoly megjelenési, bemutatkozási lehetőséget kínál a vállalkozó kedvű fotósoknak: a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége (CIOFF Hungary) által meghirdetett pályázatra augusztus 31-ig magyarországi népművészeti fesztiválokon, rendezvényeken készült fotókat vár.

KultúrPart, 2010. május 22.


Etnoklub – az autentikus népzenén túl

Alig néhány adáson van túl, de már nagy népszerűségre tett szert a Duna Televízióban szombatonként jelentkező Etnoklub című népzenei magazin. Talán azért, mert a többek között Kelemen László, Sebő Ferenc és Sebestyén Márta által is támogatott műsor az autentikus magyar népzenén túl rámutat a műfaj mai elágazásaira is, a népzene 21. században járható útjaira. Katona Erika műsorvezetővel beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2010. május 21.


„Magyarul” táncolók

Mi kell egy jó táncházhoz? Nagy tér, kiváló zenészek, és lelkes táncosok. A Hortobágy Néptáncegyüttes vállalkozó kedvű tagjai mindhárom feltételt előteremtették, és útjára indították a Táncoljunk magyarul! elnevezésű táncház-sorozatot, mely a néptánc népszerűsítése mellett a kikapcsolódás reményével is kecsegtetheti az érdeklődőket.

Debrecen Online, 2010. május 21.


„Bartók zongoraművek és népzenei környezetük”
Szokolay Balázs és a LFZE Népzene Tanszék növendékeinek közös koncertje

Meghívjuk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke rendhagyó előadására. A Bartók műveket zongorán előadja
Szokolay Balázs. A műsorban közreműködnek a Tanszék hallgatói. A hangverseny ingyenes, a koncert közben adományt gyűjtünk, hogy a Tanszék meg tudja vásárolni Karsai Zsigmond “Lőrincrévi néptáncjelenet” festményét, hogy ezzel a képpel tisztelje és emlékezzen a legendás lőrincrévi adatközlőre és inspirálja diákjait.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2010. május 21.


Pásztortalálkozó Várhosszúréten

Az egykori északi vármegyék – Gömör, Abaúj, Torna, Nógrád, Borsod, Heves és Hont – területén szokásban volt pásztorhagyományok elevenednek meg a II. Pásztortalálkozón, amelyet május 29-én, szombaton rendeznek meg a szlovákiai Várhosszúréten, a Buzgó-fogadóban és környékén.

MiNap Online, 2010. május 20.


Újra Sebestyén Márta lába előtt hever a világ

Sebestyén Márta énekesnőnek ítélte oda az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet a párizsi székhelyű szervezet. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elismerését fennállása óta először kapja magyar művész - jelentette be szerdán az UNESCO párizsi állandó magyar képviselete.

KultúrPart, 2010. május 19.


XVIII. Csűrdöngölő Hargita Megyei Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó
Csíkszereda 2010. május 21.

Tizennyolcadik alkalommal kerül sor a Csűrdöngölő Hargita Megyei Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóra május 21-én, pénteken 11 órától az András Alapítvány, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Hargita Megye Tanácsa és a Romániai Magyar Néptánc Egyesület Csíkszeredai Fiókszervezetének közös szervezésében.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2010. május 19.


Történelmi pillanat a Zeneakadémián

Diplomát szerzett az első népzeneszakos osztály az oktatási intézményben. A Kossuth Rádió 180 perc mai adásában Házi Hunor Sebő Ferenccel, a Népzene Tanszék tanárával, Richter Pál tanszékvezetővel és Eredics Áronnal, a Söndörgő együttes tagjával beszélgetett. A táncházmozgalom, a népzene a 70-es 80-as években még alternatívnak számított, mára elismert művészeti ág lett. 2007-ben kezdték meg tanulmányaikat a Zeneakadémia első népzene szakos osztályának diákjai, diplomakoncertjeiket pedig a múlt héten tartották. A szakra négyszeres-ötszörös a túljelentkezés.

Zene.hu, 2010. május 19.


Súlyos károk a szentendrei Skanzenban

Nem kímélte a vihar a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot. Tetőket rongált meg és fákat döntött ki az erős szél, kilépett medréből a Sztaravoda-patak maga alá temetve néhány átjárót és a Skanzenvasút töltésének egy szakaszát. A károk ellenére megtartják a májusi programokat, a tavaly átadott kisvasút újbóli beindításához azonban komoly pénzügyi segítségre lesz szükség.

..Az első felmérések alapján a múzeum vezetősége úgy döntött, hogy nem törli el a hétvégi Pünkösdi Játékok fesztivált.

hg.hu Blog, 2010. május 18.


Megjárta Kínát a Mecsek Táncegyüttes

Hazaérkezett távol-keleti vendégszerepléséről a Mecsek Táncegyüttes. A pécsi táncosok az Európa Kulturális Fővárosa program nagyköveteként bemutatkoztak a Sanghaj Expón, s kétórás estet adtak Hangcsou városában.

Kultúra.hu, 2010. május 17.


Bölcske
Igazi örömtáncot jártak

Igazi örömtánc volt a néptánc találkozó, amelyet másodízben szervezett meg a Bölcskei Néptánc Egyesület. Bakáné Kulbert Klára elnök elmondta, hogy az első alkalom olyan nagy érdeklődésnek örvendett, hogy úgy döntöttek, idén is meghívják a térség néptánccsoportjait, hogy együtt töltsenek egy táncos délutánt. Az még plusz öröm volt - tette hozzá -, hogy népes közönség gyűlt össze a Rákóczi moziban erre az alkalomra. Az összejövetlen bemutatkoztak a házigazdák, fellépett a baracsi, a dunakömlődi és dunaszentgyörgyi együttes. Dunaföldvárról két csoport is tiszteletét tette a találkozón, láthatta a közönség az Ördögszekér Néptánc Egyesületet és a Levendula Művészeti Iskola néptánccsoportját is.

Tolnai Népújság, 2010. május 15.


Pál Istvánról a Folkszemlében

Már régóta készültünk közreadni részleteket Agócs Gergely 1997-ben Pál István, nógrádi pásztor hagyományos szellemi kultúrájáról írt szakdolgozatából. Úgy terveztük, hogy hang- és videófelvételekkel is illusztráljuk a tanulmányt. Ezekkel még nem készültünk el, de most mégis közreadjuk a szöveget, hogy akik még nem ismerték Pista bácsit, és most keresnek rá a nevére az interneten, találjanak hiteles információt. Természetesen nemcsak nekik ajánljuk a tanulmány és a példatár szemelvényeinek olvasgatását, hanem mindenkinek, akit érdekel a nógrádi pásztor által megőrzött hagyományos műveltség.

Folkrádió, 2010. május 15.


Becsalták a dudást a Megasztárba - Pál István bácsi rövid fellépése
Népikultúra-közvetítésből megbukott a TV2

Sokan megdöbbenve láttuk a 91 éves Pál István dudást, pásztort, a Magyar Kultúra Lovagját, a népművészet mesterét, Madách Imre- és Artisjus-díjas előadóművészt a múlt szombati Megasztár válogatóján a versenyzők között. A zsűri sem mondta, a feliratozás sem jelezte, hogy a magyar népi kultúra jeles alakja énekel éppen a képernyőn.

Magyar Nemzet Online, 2010. május 15.


Hagyományőrzők ropják Marosvásárhelyen
Maros Népzene- és Néptánctalálkozó – ötödszörre is

Hagyományőrző bemutatók, este pedig táncház – ez a május 14-ei Maros Népzene- és Néptánctalálkozó programja röviden, amelyet immár ötödjére szervez Marosvásárhelyen a Dancing and Music Egyesület és a Maros Művészegyüttes.

Pénteken 17 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában már gyülekeznek is a feketelaki, palatkai, petei, marokházi, visai, ördöngösfüzesi hagyományőrzők, ők ugyanis az idei találkozó meghívottjai.

Székelyhon.ro, 2010. május 14.


Hangszersimogató gyerekeknek

Május 15-én, szombaton délután, a Fonó zenekar műsorában a gyerekek játékos keretek között ismerkedhetnek meg a magyar népzene jellegzetes hangszereivel (hegedű, brácsa, bőgő, koboz, duda, furulya, tárogató, flóta, tilinkó, doromb, tekerőlant, ütőgardon, stb.) és az ezekhez tartozó dallamvilággal. Kézbe vehetik, megszólaltathatják az egyes hangszereket, megismerkedhetnek a zenei hang keletkezésének, illetve az egyes hangszercsoportok hangkeltési módjának akusztikai alapelveivel. A koncertet rövid gyermektáncház követi, amelyben a közönség apraja-nagyja belekóstolhat a magyar néptánc mozgásvilágába.

Origo, 2010. május 14.


A Mecsek Néptáncegyüttes Kínában

A Sanghaji Expón május 9-én Európa-napot tartottak, melynek keretében egy díszes felvonulást is láthattak a látogatók. Magyarországot Pécs, közelebbről a Mecsek Néptáncegyüttes képviselte. Az idén 55 éves együttes igen komoly jubileumi programsorozatot tudhat az elmúlt három hónappal a háta mögött. A fellépések sorra követték egymást, ezt az időszakot zárja most ez a hétnapos kínai látogatás. A világkiállítás helyszínén interjút készítettünk a tánccsoport két vezetőjével: Molnár Jánossal és Molnár Péterrel.

CRI, 2010. május 14.


A Szászcsávási bandától az őskorig
Három napig folk, népzene és világzene szól a pécsi Uránia moziban

A Szászcsávási banda, a Makám és a Szélkiáltó, a külföldiek között pedig az andalúz La Chata con su Gente és a szibériai Vedan Kolod lép fel Pécsett a május 20. és 23. között a huszonhatodik alkalommal sorra kerülő Pécsi Folknapokon. A régió legjelentősebb népzenei fesztiválja az idén is a Kárpát-medence nemzetiségeinek és a világ népeinek tradicionális zenei értékeiből nyújt bő válogatást.

Magyar Hírlap, 2010. május 13.


Júniusban jönnek az Utolsó Óra első cd-i

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX. → XXI. címmel közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet valósít meg 2011 áprilisáig. Elkészült a Hagyományok Házában a folklórfelvételek digitalizálásának központi helyisége, amely könyvek, lemezek, a Táncházarchívumban összegyűjtött anyagok tárolása mellett a Jövőnk öröksége projekt új munkatársai számára jelent munkahelyet. Júniusban megjelennek az Utolsó Óra keretében rögzített, 50 részesre tervezett cd-sorozat első darabjai.

Kultúra.hu, 2010. május 13.


Megasztár meghívásos alapon

Ismételten bocsánatot kért a TV2 Pál Istvántól, aki rossz érzéssel távozott a Megasztár selejtezőjéből. Bár az idős művész mai napig állítja, hogy fogalma sem volt arról, milyen jellegű műsorba hívták, abban mindkét fél egyetért, hogy a félreértést egy napilap korábbi cikke okozhatta. Mindemellett a csatorna azzal védekezik, tehetségkutatóknál bevált szokás, hogy közvetlenül keresnek meg előadókat.

Velvet, 2010. május 13.


Átverte a Tv2 a Madách-díjas dudást

Rossz érzésekkel és szégyenkezve távozott a Megasztár színpadáról a 91 éves Pál István, aki múlt szombaton lépett fel a TV2 műsorában. A Madách Imre-díjjal kitüntetett nógrádi pásztor azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy egy tehetségkutató versenyről van szó, ahová nem is ő jelentkezett, hanem a csatornától kapta a meghívást.

Velvet, 2010. május 12.


Abcúg TV2!

Folytatja a TV2-n a Megasztár ötödik szériája az ámokfutást: utoljára szombat este a válogatóban a 91 éves Pál István dudásmesemondó- népdalénekes, a népművészet mestere, a zeneművészeti egyetem munkájában is részt vevő mester, Artisjus-díjas előadóművész lépett váratlanul a néző és a zsűri elé, kalapján sorszámmal. Nyilván nem én sápadtam bele egyedül ebbe a látványba. Nem csak én gondoltam, hogy teljességgel hihetetlen, hogy Pista bácsi megasztár akarna lenni. Nem én vagyok az egyetlen, aki nem engedtem volna össze az asztalnál trónoló díszes társasággal sem annak az archaikus népi kultúrának az egyik utolsó élő letéteményesét, amely nélkül nem lenne Móricz, se Ady, se Arany, se József Attila, se Sinka, se Nagy László, Kodályról, Bartókról és napjaink egyedülálló népzenei-néptánc kultúrájáról nem is beszélve.

Magyar Nemzet, 2010. május 12.


A Csík Zenekar cd és dvd bemutatójával indul a Folk Fest

Egy ízig-vérig folk fesztivál otthona lesz a budapesti Fonó Budai Zeneház május 11 és 15 között. A szervezők úgy érezték, hogy ma Magyarországon nincsen olyan rendezvény, ahol egy hétig csak népzene hallható. De nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról. Ezért rendezték meg idén 5 helyszínen, 19 előadóval a Folk Fest 2010-et, melyre jönnek előadók Belgiumból, Lengyelországból, Szerbiából, Romániából, Tuvaiból és jelen lesznek sokan a hazai népzenészek legjobbjai közül.

Heti Válasz, 2010. május 12.


A csodálatos furulya – Csíkszentkirályon

A csodálatos furulya című előadásával Csíkszentkirályon vendégszerepel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes május 13-án, csütörtökön. A hargitások produkciója előtt kézműves foglalkozás és táncház is lesz a helyi kultúrotthon előterében, ahová minden csíkszentkirályi fiatalt szeretettel várnak a szervezők. Ezt követi a helyi hagyományőrző néptánccsoportok bemutatkozása, majd végül a hargitások táncjátékával zárul az este.

Új Magyar Szó, 2010. május 12.


Népzenészek első diplomakoncertje

A Zenekadémián régóta oktatják a népzene tantárgyat, de mint szakirány csak három éve nyújt önálló képzést. Az alapképzésben részt vevők most érkeztek el a diplomakoncertjükhöz. A Népzene tanszék több szellemi műhelyre támaszkodva vált önállóvá: a Zeneakadémia zenetudományi és egyéb tanszékein kívül a Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza (illetve a Corvin téren működő előd- és társintézmények) adták a magasan kvalifikált oktatók zömét. Sebő Ferenc, Halmos Béla és mások aktív jelenlétével az egész táncházmozgalmat is hasonló összefüggésben lehet emlegetni.

Kultúra.hu, 2010. május 11.


Andalúziától a Küküllő-mentén át Szibériáig
A XXI. század igényei és tradicionális népzene a Pécsi Folknapokon

A Pécsi Folknapok a dél-dunántúli régió legjelentősebb népzenei fesztiváljaként 1986 óta nyújt válogatást a Kárpát-medence nemzetiségeinek és a világ népeinek tradicionális zenei értékeiből. A műfaj legszínvonalasabb hazai előadói mellett más európai népcsoportok, valamint távolabbi, egzotikus kultúrák képviselői gazdagítják a koncertsorozat palettáját.

Heti Válasz, 2010. május 11.


Erkel Ferenc és kora: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Székelyföldön turnézik

Az Erkel Ferenc és kora című produkciót mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes zenekara több székelyföldi helyszínen. Május 16-án, vasárnap, 19 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, május 17-én, hétfőn, 20 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban, május 18-án, kedden, 19 órától a baróti Művelődési Házban, május 19-én, szerdán, 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban és május 20-án, csütörtökön, 19 órától a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban hallhatja a közönség koncertet.

Transindex, 2010. május 11.


Dudákkal van tele Budapest

Kiss Ferenc hangszergyűjteménye a Fesztivál alatt állandó kiállításként minden érdeklődőt szeretettel vár. A Budapest Folk Fest 2010 állandó programjaként, Kiss Ferenc méltán híres hangszergyűjteménye is megtekinthető. A szakértői vélemény ekképp vélekedik eme reprezentatív gyűjteményről:
A 72 tételből álló népi hangszer gyűjtemény egyedülálló, pótolhatatlan darabokat tartalmaz. A Kárpát-medencében gyűjtött, vásárolt hangszerek közül is kiemelkednek a Népművészet Mesterei által készített, illetve az emblematikus adatközlők által használt hangszerek: a Bársony Mihály készítette tekerőlant, citera, a dévaványai Kádár Ferenc tárogatója, a sándorfalvi Budai Sándor hagyatékából megvásárolt hangszerek.

KultúrPart, 2010. május 11.


Táncház a Petőfi Házban

Élő zenés táncházba várják a bukarestieket a kolozsvári Szározfa zenekarral, május 14-én a Petőfi Házba. Délután 6 órától képességfejlesztő gyermekjátékok és gyermektáncház kezdődik óvodásoknak és kisiskolásoknak, majd fél nyolctól kezdő szintű táncoktatás és táncház. Zsíros kenyér, alma, üdítő és bor is lesz bőven, ígérik a szervezők.

Új Magyar Szó, 2010. május 10.


XV. Nemzetközi Néptáncfesztivál

Népzenétől zengett Szamosújvár főtere a hétvégén, szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak a népviseletbe öltözött fiatalok, a kézműves portékák és az alkotó gyerekek. Mivel a kultúrház kicsinek bizonyult, már tavalytól a térre költözött a kezdetben két-, idén már háromnapos rendezvény. Pénteken népzenekoncerttel kezdődött az esemény, ahol a Harmadik zenekar mellett fellépett a Cununa Transilvană kolozsvári zenekar is. Szombat délelőtt 10 órától kezdődött a tánccsoportok fellépése, ezzel párhuzamosan zajlottak a kézműves foglalkozások.

Szabadság, 2010. május 10.


Bennlakó néprajzosok
Évtizedeken át vizsgálták a kutatók a Heves megyei Átányban élők mindennapjait

Hogyan kerül egy kiszáradt sündisznóbőr a Néprajzi Múzeum tárlójába? Miként lesz a terebélyes férfikapából sok-sok évi használat után kapircs? Mekkora a szűk marok? Egy Magyarországon még sosem látott kiállítás ezekre a kérdésekre is válaszol a Néprajzi Múzeum.

Népszabadság Online, 2010. május 8.


Élő hagyomány Mérán

Kolozsvártól nem messze, a kalotaszegi Mérán ma is él a hagyomány, hogy a református vallású házaknál a konfirmálásra készülő lánynak teljesen új népviseletet varrnak. Ilyenkor a család összes női tagja besegít a kalotaszegi népviselet elkészítésébe, hisz csak egy kötény kivarrása és hímzése is többhónapos munka.

Duna TV, 2010. május 7.


Néptánc Szamosújvár főterén

Tizenötödször szervezi meg a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szamosújváron a Téka Alapítvány május 7–9. között. A háromnapos ünnepi fesztivál ebben az évben is a város főterén zajlik majd. A szervezők elmondása szerint az örmény katolikus templom előtti téren „alternatív városnapot” szerveznek, ahol „a hiteles népi kultúrából tartanak bemutatót a fellépők”.

Krónika, 2010. május 7.


2010 a Csárdás Éve Baján

Egy Guinness világrekord-kísérlettel és számos színes programmal készül Baja városa a Csárdás Éve megünneplésére. A csárdás, ez a világszerte ismert magyar tánc Bajáról indult hódító útjára. Történt ugyanis, hogy az 1830-as, 40-es években Rózsavölgyi Márk, korának hegedűvirtuóza, ünnepelt zeneszerzője bajai tartózkodása alatt Szőllősy-Szabó Lajos koreográfussal együttműködve megalkotta az azóta is legismertebb magyar társastáncot, a csárdást. Baja városa büszke arra, hogy nevéhez köthető a csárdás születése, ezért a bajai önkormányzat az év elején 2010-et a Csárdás Évévé nyilvánította.

Turizmus Online, 2010. május 6.


Jövőnk öröksége XX. → XXI. – Az európai örökség megőrzése

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX. → XXI. címmel közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet valósít meg 2011 áprilisáig. A projekt célja a szellemi kulturális örökség megőrzése és átörökítése XXI. századi technológiával, illetve a népi kultúra széleskörű terjesztése, népszerűsítése. Az előkészítő munkák után a projekt most újabb szakaszához érkezett. A támogatásnak köszönhetően elkészült a Hagyományok Házában a folklórfelvételek digitalizálásának központi helyisége, amely könyvek, lemezek, a Táncházarchívumban összegyűjtött anyagok tárolása mellett a Jövőnk öröksége projekt új munkatársai számára jelent munkahelyet.

Echo TV, 2010. május 5.


Budapest Folk Fest - Presser Gáborral és Palya Beával

Öt helyszínen, egy híján húsz előadót, együttest vonultat fel az idén először megrendezett Budapest Folk Fest, május 11-15 között. A fesztivál legtöbb koncertjének a Fonó Budai Zeneház lesz a helyszíne, de a nyitó napon - hogy azok is rácsodálkozhassanak a népzene szépségére akik eddig még nem találkoztak vele - három utcai helyszínen is megjelennek együttesek a XI. kerületben. A nagy érdeklődésre számítva a fesztivál záró koncertjét a Millenáris Teátrumban tartják meg, de záró mulatság, a hajnalig tartó Népzenész bál már a Fonóban lesz.

Népszava, 2010. május 5.


Elhunyt Fehér Márton

Szomorú hírt kaptak a külsőrekecsiniek és a moldvai csángó népzene szerelmesei. Május 1-jén este meghalt az idén 76 esztendős Fehér Márton, külsőrekecsini származású, dumbravéni hegedűs. Az idős prímás már évek óta ágyban fekve betegeskedett, jó ideje nem vette a kezébe hegedűjét. Márton bácsit rendszeresen hívták Magyarországra fellépni, a rekecsini felnőttek tánccsoportját is sokszor kísérte. Helybéli nuntákba, mulatságokba fiaival - akik dobon, tangóharmonikán játszanak - sokszor együtt is járt muzsikálni. A Külsőrekecsini Faluhéten is minden nyáron hallhattuk hegedülni.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2010. május 4.


Elhunyt Falvay Károly

A 85 éves korában elhunyt Falvay Károly táncos, koreográfus, szakíró temetése május 14-én, pénteken 10.15 órakor lesz Budapesten, az Új köztemetőben - tudatta a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Török Jolán hétfőn. Falvay Károlyt hosszú, súlyos betegség után, április 16-án érte a halál. Falvay egész életét a magyar néptánc kutatásának és színpadi művészi feldolgozásának áldozta. Még mérnöki tanulmányai alatt ismerkedett meg a néptánccal 1942-ben. Mestere Molnár István volt, akinek később asszisztense és munkatársa lett.

KultúrPart, 2010. május 3.


Lovász Irén: Szerelmes virág

Lovász Irén Szerelmes virág című lemezéről ad koncertet a Művészetek Palotájában május 8-án, szombaton. Igényes, populáris zene a reneszánsz korából. Így jellemezhető talán legjobban a kiváló népdalénekes nagy sikerű lemeze. Az új album repertoárját népdalok, valamint kéziratos énekeskönyvekben megőrzött szövegek, versek és korabeli hangszeres táncdallamok alapján készült átíratok, szerzemények alkotják.

Művészetek Palotája, 2010. május 3.


Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron

A szamosújvári Téka Alapítvány 2010. május 7-9. között szervezi meg a jubileumi, 15. Nemzetközi Néptáncfesztivált Szamosújváron. A háromnapos ünnepi fesztivál ebben az évben is „kiköltözik” a város főterére. A fesztiválon lesz szabadtéri néptánc-, népzene- és népdalbemutató, kézműves foglalkozások és eredeti kézműves termékek vására. A néptáncfesztiválon fellépnek majd a balánbányai, kolozsvári, dési, nagyváradi magyar néptáncegyüttesek, de lesznek külföldi vendégek is. Az érdeklődők esténként a Téka Alapítvány Művelődési központjában megrendezett táncházba is ellátogathatnak.

Paprika Rádió, 2010. május 3.


Boldog-szomorú ünnep

Nagyatád fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a nagyatádi Fürjecske néptáncegyüttes; zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. A negyed évszázad során öt országban jártak, kilószám gyűjtöttek okleveleket, több tízezren tapsoltak nekik.

Somogyi Hírlap, 2010. május 3.


A magyar népművészeti oktatás Európában is példaértékű
Trágyaszag és népi rütyütyü?

Alcsútdoboz - Hogy mennyire élő, élettel teli a hagyomány, azt a kétnapos rendezvény bizonyította. Május 1-jén a fiataloké, azaz a muzsikáé, a táncé volt a főszerep, előző napon pedig konferencián beszéltek a művészeti oktatás értékeiről.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. május 2.