Folkrádió

Tallózó

Herczku Ágnes különleges estre készül

Június 28-án 19 órától a győri Richter Teremben mutatják be a Pár-ének című táncszínházi darabot. Herczku Ágnes A produkció zenei anyaga Herczku Ágnes Bartók Béla: Népdalfeldolgozások énekhangra és zongorára című 2007-es lemezére, Bartók- és Ligeti-művekre, valamint autentikus népzenére épül. A darabot Silló Sándor rendezi, Horváth Zsófia, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Gera Anita koreografálják. A zenekar tagjai Pál István Szalonna, Balogh Kálmán, Vizeli Balázs, Bognár András és Mester László.

Kultúra.hu, 2010. június 27.


Néptáncos falu a víz alatt
Felhívás

Június 22-én este nagy erővel és hirtelen elöntötte a víz Magyarlapádot. Az embereknek védekezni sem nagyon maradt idejük. 75 házat öntött el a víz.
Arra kérjük barátainkat, mindazokat, akik valaha tánctáborban jártak Magyarlapádon, vagy megfordultak családunk vendégeként ott, mindazokat, akiknek mi mutathattuk meg Erdélyt és azokat is, akiknek kedvet csináltunk hozzá, mindazokat, akik ismernek minket, és tudják, mit jelent nekünk Magyarlapád, azokat, akik személyesen is szívesen odatennék most magukat segítsenek.

Facebook : Segítsünk a magyarlapádi árvízkárosultaknak!, 2010. június 27.


Romániai népviseletek
19. századi metszetek kiállítása az Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Részlegén

2010. június 25-én, pénteken 13,00 órától kerül sor a kolozsvári Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Részlegén (központi épület, I. em.) a Romániai Népviseletek című metszetkiállítás megnyitójára.
A kiállítás több mint 50 színezett és fekete-fehér metszet, 19. századi metszet segítségével mutatja be Románia történelmi régióinak (Erdély, Bánság, Moldva és Havasalföld) népviseleteinek sajátosságait.
A különböző román népviseletek mellett több erdélyi kisebbség népviseletét (így a 19. századi magyar, szász és tatár közösségét is) is megtekinthetjük a kiállított litográfiákon.

kolozsvar.info, 2010. június 25.


Szezonzárás az Etnoklubban

Június 26-án egy sikeres évad záró adását láthatják a Duna Televízió nézői az Etnoklubban. A műsorvezető, Katona Erika autentikus népzenével búcsúzik: vendégei a székelyföldi muzsikát játszó, eMeRTon-díjas Bekecs együttes és táncos meghívottai, valamint a Harmonicum együttes lesznek. És természetesen lesz Tánclecke is a neves koreográfussal, Zsuráfszky Zoltánnal.

Kultúra.hu, 2010. június 24.


Folklórfesztivál Zalaapátiban

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a Zalaapáti Folklórfesztivált, melyhez idén Katonadal Fesztivál is csatlakozik. A 2010. július 10-én 13 nyitják meg a Fesztivált a Gábor Áron Általános Iskola udvarán. Az idei programon 11 népdalkör és 21 néptánccsoport lép színpadra, de lesz legényes és kalocsai mars verseny, fellép a Kutyakölykök és a Zalai Táncegyüttes, a napot pedig táncház zárja.

Zalai Hírlap, 2010. június 24.


Dunaújváros
Bartók: baracsi vendégjáték

Új meseelőadással rukkol ki a Bartókban a Baracs Néptáncegyüttes: a társulat szombaton viszi színre a Tolvaj Marci kisködmöne című játékot – a népmesefüzért ráadásul egy nap kétszer is bemutatják az intézmény kamaratermében.

Dunaújváros Online, 2010. június 24.


Megőrizni a fesztivál rangját - Királyi napok tizenötödször

Székesfehérvár - Az idei nyár sem múlhat el Királyi napok nélkül, elvégre a nemzetközi táncfesztivál ma már a legnépszerűbb, legrangosabb rendezvénysorozatnak számít a megyeszékhelyen. A 15. fesztivál programját szerdán sajtótájékoztatón ismertették.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. június 23.


Egyszerre nézhetik a vb mindkét mérkőzését a Kobuciban

A Kobuci Kert dupla élményt ígér a focirajongóknak, hiszen a vb mindkét mérkőzését egyszerre adják a Zichy-kastély ódon falai között. A szervezők azonban nem csak a szurkolóknak kedveskednek, mert a meccsek után a Bivaly zenekar húzza a talpalávalót csütörtökön.

Magyar Nemzet Online, 2010. június 23.


Nyolcszáz táncos lép fel az Ezer Székely Leány Napján

Minél több népviseletbe öltözött résztvevőt várnak július 3-án, az Ezer Székely Leány Napján a csíksomlyói Nyeregbe. Az egész napos műsor egyik legkiemelkedőbb momentuma minden bizonnyal a történelmi zászlósor bemutatása és megszentelése lesz. Előreláthatóan több mint nyolcszáz táncos lép színpadra ezen a napon.

Új Magyar Szó, 2010. június 21.


Második mezőségi turnén a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja keretében második alkalommal tart az idén mezőségi turnét a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A hivatásos együttes Táncba fordulva című produkcióját mutatja be a szórványtelepüléseken. Június 23 és 27. között Marosludason, Szamosújváron, Felőrön, Désen és Magyardécsében lép színpadra a csíkszeredai társulat.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2010. június 21.


Guinness-rekord Baján: 1597-en csárdásoztak a főtéren

A közel fél óráig tartó rekordkísérlet a Guinness hivatalos hitelesítőjének jelenlétében zajlott, aki a táncot követően, a színpadon jelentette be az eredményt, amelyet hatalmas ováció és tűzijáték is kísért.

MTI, 2010. június 21.


25 éve alakult és még hosszú távra tervez a Harangláb együttes

Mielőtt Schreiner Jenő, a Harangláb együttes prímása 1980-ban a megyeszékhelyre került, azt hitte, mindent tud a népzenéről. Most, a zenekar negyedszázados jubileuma kapcsán azt mondta: ezt a kincset sosem lehet tökéletesen megismerni.

Zalai Hírlap, 2010. június 18.


Ladikos fesztivál népzenével, tánccal és ízekkel

Mecsér - Ismét százakat vonzott hétvégén a mecséri Mosoni-Duna parton megrendezett Ladikos fesztivál. A rendezvénynek helyet adó kemping még múlt hétfőn combig érő vízben úszott. Csaplár Zoltán polgármester szerint már új helyszínen is gondolkodtak. Szombatra levonult az ár: az idén ötéves fesztiválra a szükséges fertőtlenítéseket, rendezést elvégezték. A Mecsérre kilátogató vendégsereget színvonalas kulturális programokkal várták: népzene és néptánc mellett fotókiállítás is nyílt.

Kisalföld, 2010. június 16.


Duna Karnevál a belvárosban

Idén 11 külföldi együttes érkezik a néptáncot, népzenét, kortárs táncot, fúvós, szimfonikus és világzenét felvonultató budapesti Duna Karneválra, amelyre keddtől várják a belvárosba a közönséget.

Kultúra.hu, 2010. június 15.


Vasárnap térzenék, szerdánként táncházak a pécsi belvárosban

Tizenhárom hétig tartó fúvószenei és táncházsorozat vette kezdetét a pécsi belvárosban. Nyár végéig vasárnap délutánonként baranyai fúvósegyütteseket hallgathat a közönség, szerda esténként pedig tucatnyi népcsoport tánclépéseivel koptathatják a macskakövet az érdeklődők.

Kultúra.hu, 2010. június 15.


Gyermekek tánca
Képek a péterrévei nemzetközi táncszemléről

Péterrévén az elmúlt két hét alatt két rangos fesztivál volt, a múlt hétvégén a Gyöngyösbokréta, ezen a hétvégén pedig a Nemzetközi Gyermek Néptánc- és Népművészeti fesztivál. Ez utóbbin több mint 350 gyerek vett részt hat vajdasági és két magyarországi önkormányzatból.

Magyar Szó, 2010. június 15.


Szépen szól a pecellói nagyharang

A néptánc az utolsó óráit éli. A mai fiatal nemzedéket a nemzetközi tánc teljesen megfertőzte. A fenti mondatokat még 1939-ben jegyezte le Györffy István néprajzkutató. De úgy hiszem, nincs teljesen igaza. Négy napot töltöttem Péterrévén, ezért gondolom így.

Magyar Szó, 2010. június 14.


Vasas Táncegyüttes: nemzetközi trófea!

Dunaújvárosi diadallal ért véget a Nemzetközi Tánc Szövetség Néptánc Fesztiválja a németországi Riesa városában a hét végén: a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a hagyományteremtő szándékkal rendezett megméretés első díját érdemelte remek összeállításáért!

Dunaújváros Online, 2010. június 14.


Felléptek a szatmári táncházasok

A június 6-án megrendezésre került XXI. Gyermeknapon először kaptak lehetőséget tudásuk bemutatására azok a fiatalok, akik a 2009-2010-es évadban a Szatmárnémeti MADISZ által szervezett táncházakat látogatták. A fellépők három csoportja (óvodások, kisiskolások, V-VIII. osztályosok és felnőttek) egyszerre vonult fel a színpadra, ahol különböző táncok előadásával próbálták a táncház hangulatát felidézni.

Szatmári Magyar Hírlap, 2010. június 14.


Bőrözéstől a kötélverésig - népművészeti fesztivál Fóton

Hatodik alkalommal, június 12-én, 13 órától rendezték meg Fóton, az Ybl műemléktemplom kertjében a Zeng a lélek nyárköszöntő népművészeti fesztivált. Főleg a régió amatőr előadói zenéltek, táncoltak, gyerekektől kezdve komoly hagyományokkal rendelkező együttesekig bezárólag. Közben párhuzamosan több mint 20 féle kézműves foglalkozást lehetett kipróbálni a bőrözéstől kezdve a fafaragáson, kosárfonáson, nemezelésen át a kötélverésig. A napot Csürrentő moldvai táncháza zárta.

Kultúra.hu, 2010. június 13.


Csángó Rádió a világban élő csángóknak

A múlt év novemberében egy régi ötlet alapján elindult, az első online csángó rádió Csíkfalván, amelynek alapítója és egyszemélyes szerkesztője Lőrinc Cselesztin. Elmondása szerint a rádió mindenkihez szól, zenei felépítésében kiemelt helyet kap a csángó népzene, ez 24 órából 15 órán át hallgatható.

Kitekintő, 2010. június 10.


Egy éteri hang a tiszta forrásból

Lenyűgöző élményben részesül a közönség. A vetített háttérben egy idős erdélyi ember ül a fűben és érdes, rekedtes hangon kezdi énekelni: „Szerelem, szerelem, átkozott szerelem, mért nem termettél meg minden falevelen?” Majd egyszer csak bekapcsolódik az éneklésbe, immár a színpadon, élőben Kovács Nóri, s bár egymástól messze távol vannak, lélekben és hangban együtt szól a dal, közösen éneklik az örökzöld, szép szerelmes melódiát.

SZON, 2010. június 9.


Véget ért a hagyományápolók seregszemléje
XXXIV. Durindó és XLVII. Gyöngyösbokréta, Péterréve

2800 fellépő 70 vajdasági településről – ez a mérlege a népzene és néptánc tegnap zárult fesztiváljának, amelynek házigazdája idén a 30 éves fennállását ünneplő péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület volt.

Magyar Szó, 2010. június 7.


Néptánc a hegyen
Immár ötödízben tartották meg a gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek találkozóját Perkőn

Idén, egy év kimaradás után, ismét a néptánc és a népdal több száz kedvelőjétől volt hangos a kézdiszentléleki Perkő, ahol a Megyei Művelődési Központ szervezésében – Kovászna Megye Tanácsa, a kézdiszentléleki önkormányzat, a Communitas Alapítvány és a kézdivásárhelyi Vigadó támogatásával – immár ötödízben tartották meg a gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek találkozóját.

Székely Hírmondó, 2010. június 7.


Gyökerünk az ősök hagyatéka
XXXIV. Durindó és XLVII. Gyöngyösbokréta: pénteken megkezdődött a hagyományápolók péterrévei seregszemléje

A nemzeti himnusz eléneklése, majd Kódé Károlynak, a Tisza mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület művészeti vezetőjének, Kiss Zoltánnak, a péterrévei helyi közösség titkárának és dr. Korhecz Tamásnak, a tartomány jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségekért felelős titkárának üdvözlő szavai után dr. Szöllősy Vágó László, a Fesztiváltanács elnöke megnyitotta a XXXIV. Durindót és XLVII. Gyöngyösbokrétát.

Magyar Szó, 2010. június 5.


„Bizony nagyon szegény ember az, aki nem tud énekelni”

Sebestyén Márta népdalénekest, kiadványunk mai címlaphősét nem kell bemutatni az olvasónak. Nemcsak azért, mert a magyar népdal egyik legismertebb interpretálója világszerte, és nem is csak azért, mert több ízben megfordult, énekelt vidékeinken, hanem elsősorban azért, mert egy rendkívül kifinomult, sokoldalú, kiforrott művészegyéniség, akinek a hangja könnyen rabul ejt magyar és nem magyar embert egyaránt. Legutóbb egy szinte fagyos májusi estén köszönthettük köreinkben, amikor a magyar kulturális napok keretében, a MađArt ­10 vendégeként lépett fel az újvidéki zsinagógában. Közhelyként hangzik, hogy a csúf idő sem riasztotta vissza az érdeklődőket, de ez valóban így volt. Nemcsak újvidéki, hanem távoli, még magyarkanizsai nézők is ültek a patinás terem megtelt padsoraiban.

Magyar Szó, 2010. június 4.


Durindó és Gyöngyösbokréta
Pénteken, szombaton és vasárnap Péterrévén

Az idén a péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület lehet a házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. Ez az év kimagasló jelentőségű a helyi néptánc- és népzene kedvelőinek körében, ugyanis a Tisza Néptáncegyüttes, amely köré megalakult az egyesület, fennállásának 30 éves évfordulóját ünnepli.

Magyar Szó, 2010. június 3.


Sebő: A népzenét használni kell!

Ha a fiatalokat nem tanítják semmire, akkor nem is tudnak majd semmit. Mi tanítottuk őket zenére, költészetre, és megtanultak szórakozni - magyarázta a muzsikus, aki a mostani helyzetet aggasztónak látja. - A mai gyerekek élnek, mint a kis vadállatok, dől rájuk a sok információ, de nincs kapaszkodójuk. Ez világszerte probléma. Mi lehetnénk a kivétel. Sehol nincs olyan kultúrája a népzenének, mint Magyarországon. Felkutattuk, összegyűjtöttük, hozzáférhető, használható.

Helyi Téma, 2010. június 2.


A népdalok bűvöletében

A legenda szerint Szent Gellért püspök hallván, hogy a magyarok ajkán még munka közben se némul el a dal, azt mondta: boldog a nép, amelyik így tud énekelni. Azóta sok évszázad telt el, és a magyarok már alig énekelnek. A spontán, szívből jövő nótaszó vígságukban nem társuk, magányukban nem vigaszuk többé – elfelejtették a dalokat, amelyek minden örömöt kifejeztek, gondot, bánatot feloldottak. De ha felcsendül valahol egy réges-régi népdal, belefeledkezve hallgatják, úgy értik és érzik, mintha a saját lelkükből teremne. Korpás Éva előadóestjein ebben az élményben lehet része a közönségnek.

Vasárnap, 2010. június 2.


Több mint ezerkétszáz versenyző a Kőketáncon

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Kőketáncot, az óvodások és általános iskolások énekes népijáték- és néptáncvetélkedőjét az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör. Idén is igen tömeges volt a verseny, több mint ezerkétszáz versenyző mutatkozott be, akik énekes népi játékokkal, néptánccal és szólótánccal versengtek. Összesen 53 produkciót láthatott Óbecsén a szépszámú közönség és a zsűri, melynek tagjai Tóth Zoltán és Mikó Erika érsekcsanádi néptáncpedagógusok, valamint ifj. Szerda András , a Batyu együttes brácsása voltak.

Magyar Szó, 2010. június 2.


Táncház a Madách Art Caféban

Június 3-án, csütörtökön este 20:00-tól a Madách Art Caféban, az Európa-udvarban Komáromban népzenével és táncházzal várják az érdeklődőket. Az este folyamán hagyományos falusi tánczene szól majd az erdélyi Mezőségből és Kalotaszegről. Szabad a tánc! Lehet táncolni, csapásolni, énekelni, dúdolgatni, csujogatni, dajdajozni, stb.

Bumm.sk, 2010. június 2.


Megőrizhetjük nagyhatalmi státuszunkat

Bartók és Kodály óta is több generáció gyűjtötte a különböző kárpát-medencei népzenei és néptánc hagyományokat. A folklórkincsben Magyarország világnagyhatalom, ám a fellelhető anyagokat sürgősen digitalizálni kell. A Hagyományok Háza jóvoltából hamarosan többezer órányi népzenéhez férhetünk hozzá ingyen az interneten.

FigyelőNet, 2010. június 1.