Folkrádió

Tallózó

Zene egy esztendőn át - határok nélkül

Dunaszerdahely | Nagyszabású projektet zárt a napokban a dunaszerdahelyi Ágacska Polgári Társulás és a budapesti Fonó Budai Zeneház. A Zene határok nélkül címmel meghirdetett, egyéves időtartamú program célja a fiatal dzsessz-, komoly- és népzenei tehetségek felkutatása volt.

Új Szó, 2010. július 31.


XII. Kommandói Cigányfolklór Tábor

Talpán legyen, aki kezdőket — többségében nem magyarokat — tud megtanítani néhány nap alatt az egyik legvirtuózabb tánc, a cigány tánc alapjaira legalább olyan szinten, hogy a tanoncnak némi sikerélménye is legyen a sok izzadás mellett. Ma ér véget a XII. Kommandói Cigányfolklór Tábor a Nagy-Bászka völgyében.

Háromszék, 2010. július 31.


Nemzetközi folklór fesztivál Nógrád megyében és Szlovákiában

Három napon át tizenhárom fellépő csoport részvételével öt helyszínen zajlik a Nógrádi Folklór Fesztivál július 30. és augusztus 1. között, a nógrádi régió folklór értékeit bemutató fesztivált idén már 15. alkalommal rendezik meg.

Kultúra.hu, 2010. július 30.


Chick Corea a Dohnányiban

Chick Corea és Kenny Garrett felejthetetlen látogatást tett a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában. Chick Corea és Kenny Garrett nagyon kíváncsian várta a részükre összeállított programot, mely Bartók zenéjéből és a magyar népzenéből adott kis ízelítőt.

Vehir.hu - a veszprémi hírportál, 2010. július 30.


A népművészeti bóvli sokszor elnyomja az igazi kincseket

Héra Éva a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke és motorja. Vele beszélgettünk arról, hogy hol a helye a népművészetnek mai világban. - A népművészet funkcionális művészet. Nem azért teremtette a nép, hogy színpadra vigye, hanem ezzel fejezte ki önmagát. Ha bánata vagy öröme volt, akkor énekelt. Az énekben és a zenében sokkal többet el lehetett mondani, mint egyébként. Zsilipként működött, mint manapság a pszichiáterek. A tánc, a szokások, a zene adtak egy keretet az életnek. Nem tudott az ember elveszni, mert mindig volt egy dolog, amire készülnie kellett.

KultúrPart, 2010. július 30.


800 láb ropja hajnalig Marcaliban

Csütörtökön kezdődik a VI. Eurofolk fesztivál Marcaliban, ahol 8 ország 12 tánccsoportjának 400 táncosa lép fel a rendezvény négy napja alatt - számolt be Bőszné Kiss Katalin fesztiváligazgató.
Az Eurofolkot, vagyis a Néptánccsoportok Nemzetközi Fesztiválját azzal a céllal rendezik meg a Somogy megyei városban, hogy bemutassák a különböző országok kultúráját, népzenéjét, táncait, énekeit és népviseleteit.

KultúrPart, 2010. július 28.


Negyvenéves lett a Nagyváthy Néptáncegyüttes

Gálaműsorral ünnepli idén alapításának 40. évfordulóját a Nagyváthy Néptáncegyüttes. Működése révén az idők során mintegy 600 fiatal került közel a folklórhoz.

Zalai Hírlap, 2010. július 28.


Nyírségi lakodalmas Nagykálló-Harangodon

Kedden, a tábor negyedik napján a hagyományos foglalkozások mellett újabbak is szerepet kaptak. Ilyen volt a tyúkpucolás és a csigacsinálás. A táborban ugyanis szerdán nyírségi lakodalmat tartottak. Az ifjú pár szerepét a táborban Marinka Nagy Katalin és Marinka Tibor vállalta fel, akik éppen egy hónapja fogadtak egymásnak örök hűséget.

SZON, 2010. július 27.


Táncba fordult Magyarlapád

Több mint száz vendég érkezett idén is a Nagyenyedtől alig néhány kilométerre, a Maros és Küküllő összefolyásánál elhelyezkedő, vendégszeretetéről, néptáncairól és dalairól híres Magyarlapádra, a július 25-ig tartó néptánctáborba.

Új Magyar Szó, 2010. július 22.


Fergeteges nyári-esti táncházak a forró macskakövön
Ha szerda, akkor táncház Pécsett

Június eleje óta nagy siker – és kegyes időjárás – közepette zajlik a Térzenék és táncházak a belvárosban című sorozat Európa Kulturális Fővárosában. Szerda esténként több száz érdeklődő ismerkedik a legkülönfélébb népek táncaival a pécsi Színház téren, míg vasárnaponként ugyanitt fúvós koncerteket hallgat a közönség.

Pécsi Napilap, 2010. július 20.


Bodor Anikó – Ancsa

Az ötvenes évek közepén ismertem meg, akkortájt jártam először náluk. Akárha egy igazi polgári szalonban. Akkor pillantottam volt meg a nappali falán Czóbel festményét, amely egész életemben végigkísért aztán, olyannyira, hogy egyfajta ismerője, szakértője lettem a párizsi-szentendrei festőnek, jóllehet a Czóbel-monográfiákban még sokáig nem szerepelt az a kép, amelyen Lehel műtörténészt, az első Csontváry-monográfia szerzőjét látni Nagybánya határában, fehér kalapban, sötét öltönyben, kis bőrcsizmában (Bartók is ilyen csizmát viselt, ha népdalt ment gyűjteni). Azért említem ezt, mert Zenta is egy magas színvonalú művésztelepi város volt, Konjovićtyal, Áccsal, Boschánnal, az ifjú Benessel. És én akkor úgy valahogy tekintettem Zentára, mint Lehel műtörténész azon a festményen, kicsit kívülről, ám annál nagyobb reményekkel, új izgalmakkal a láthatáron…

Magyar Szó, 2010. július 19.


IX. Nemzetiségi népzene és tánctábor Körösszakálban

Körösszakál – Nemzetiségi népzenei és néptánc tábor Körösszakálban, melyet kilencedik alkalommal szerveznek a település fiataljai. Far Éva, Pataki Attila, Pálfi Tamás, Szakadáti Orsolya a tábor főszervezői már hónapok óta azon fáradoznak, hogy megteremtsék annak a feltételeit, hogy így nyaranta a népzenét és a néptáncot szerető fiatalok összegyűljenek a település szabadidő központjában, és hasznosan eltöltsenek egy hetet.

Hajdú Online, 2010. július 17.


Megtáncoltatják Dózsa Györgyöt

Látványos előadáson, több száz táncos részvételével idézik fel Dózsa György életét a Szegedi Szabadtéri Játékokon; a Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával színpadra állított produkciót pénteken és szombaton este láthatja a közönség a Dóm téren.

Kultúra.hu, 2010. július 16.


In memoriam Bodor Anikó

Drága Anikó! Ettől féltünk, hogy elragad tőlünk a kegyetlen halál, és már nem mulathatsz velünk olyan vidáman, jókedvűen, nem kóstolod velünk a jóféle házipálinkát, és nem nem mondasz se biztatót, sem elmarasztalót, de azt is olyan szépen csomagolva, hogy még véletlenül se legyen sértő a rossz vélemény sem.

eMotívum, 2010. július 16.


Gyilkostói Sokadalom

Gyilkostói Sokadalomra idén július 25-én, vasárnap, Szent Kristóf napján kerül sor. A kápolna búcsúja után a színpadon elkezdődnek a műsorok. A programokat úgy válogatták össze a szervezők, hogy a népzene, a néphagyományok nyelvén minél több embert megszólítsanak, mindenki találja meg a kedvére valót.

Erdély ma, 2010. július 16.


Pásztó-Mátrakeresztes erdei iskola
Népzenei tábor vonósoknak

2010. augusztus 12. és 15. közt ismét népzenei tábor lesz a mátrakeresztesi erdei iskolában. A hegedűsöket Virágvölgyi Márta és Sturmann Jenőné „Toncsi”, a brácsásokat és bőgősöket Papp Endre tanítja.

2010. július 16.


Milyen a Somló hangja?

A kérdésre a választ ezúttal nem az LGT, hanem nép- és világzenei, valamint jazz előadók adják meg, népművészeti környezetben, a borkultúra jegyében.

Kultúra.hu, 2010. július 16.


Ezreket indított el a művelt emberré válás útján
Eltemették Bodor Anikó népzenekutatót

Bodor Anikó zentai népzenekutatót családtagjai, barátai, nagyszámú tisztelője és tanítványa kísérték el utolsó útjára a zentai Felsővárosi temetőben. Olsvai Imre népzenekutató búcsúbeszédében kihangsúlyozta, hogy Bodor Anikó számos boldog órával, rengeteg felemelő és fejthetetlen élménnyel gazdagította lelkünket, hivatása és választott küldetése pedig tíz – és százezrek életét tette szebbé, boldogabbá és gazdagabbá, ugyanakkor ezreket indított el a művelt emberré válás útján.

Magyar Szó, 2010. július 13.


Népművészeti vásár Nagyváradon

Nagyvárad - Július 16 és 18 között tizenhetedik alkalommal szervez népművészeti vásárt a Körösvidéki Múzeum, különböző partnerekkel karöltve. Pénteken 18 óra 30 perctől fellép a Crisana Népi Együttes. Szombaton fél tíztől látogatható a vásár. 18 órától színpadra lépe a Lioara Népi Együttes, a Mezőtelegdi-Mezőtelki Népi Együttes, valamint a Feciorii Bihorului Énekkar. Vasárnap 15 órától a Bodonos (Budoi), Felsőderna (Derna), Barátka (Bratca), Sonkolyos (Suncuius), Nagyszalonta településekről érkezett néptánccsoportok lépnek fel.

Erdély Online, 2010. július 12.


Kallós Zoltán: a magyar népdal még mindig érzelmeket ébreszt az emberekben

Egy új generációnak kell felnőnie ahhoz, hogy a határon túli magyarok ismét Magyarországhoz tartozónak érezhessék magukat - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kallós Zoltán, a Kallós Alapítvány alapítója. Ő végezte magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést.

InfoRádió, 2010. július 12.


Forró hangulatú táncház

A már hagyományosnak mondható Pásztortűz Estén, július második szombatján a Halas Táncegyüttes és külföldi barátaik voltak a díszvendégek. A kanadai csoport remek hangulatban zárta magyarországi ittlétét, jövő héten viszont már Erdélybe látogat. Cornea Zsolt és Vörös Sándor néptáncosok főszervezésében itt töltött hét nap alatt igazán jól összeismerkedtek a magyar és a külhoni társaságok.

Halas Média, 2010. július 12.


Emlékezetes emlékidézés

A vasárnap esti Barozda-koncerttel teljesedett ki a Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmincéves múltjára való emlékezés. A szervezők által különlegesnek ígért idei rendezvény valóban a fesztivál elindulását és kezdeti éveinek emlékét, hangulatát idézte.

Honline, 2010. július 12.


Aratókaláka Jobbágytelkén

Szombaton reggel 9 óra után talán az egész falu hallotta az énekszót először az utcáról, majd távolabbról, a domboldalról és tudták, hogy a zenészeket népviseletbe öltözött, mintegy ötven helybéli gyerekből, fiatalból, idősből, valamint a hozzájuk csatlakozó magyarországi és hazai meghívottakból álló menet Orbán Veronka földje felé tart kalapszalmás búzát aratni. A 14 ár búzaparcella a Nagyborozda fertályban van, amely egyike azoknak a domboknak, amelyek körülölelik Jobbágytelkét. Fent, a kissé sima és nem nagyon meredek oldalakon kukorica, kalapszalmás (nevezik még csóréfejű vagy kalászosnak) búza, alább pedig takarmány terem. Ezt a fajta búzát ma csupán Jobbágytelke környékén termesztik, mert a szalmája alkalmas a szalmakalap és egyéb dísztárgyak készítésére.

Népújság, 2010. július 12.


Tánc és barátság

Szombat délelőtt a baróti református templom előtti parkolóban több száz ifjú mutatta meg messziről érkezett társainak és az erdővidéki népes közönségnek a szűkebb pátriájára jellemző táncát.A nemzetközi néptánctalálkozón részt vettek a törökbecseiek (Szerbia) és a magyarországi Komló és Zirc táncosai, itthonról Barót mellett Bölön, Vargyas, Bardoc, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Olasztelek, Nagybacon, Magyarhermány, Bodzaforduló és Sepsiszentgyörgy csapatai.

Háromszék, 2010. július 12.


Csángó rádió az interneten – AUDIÓ

Egy csíkfalusi fiatalember elhatározta, hogy csángó rádiót indít. Ez pedig már szól, és remélhetőleg még sokáig szólni is fog, igaz, egyelőre csak az interneten. A fő program a népzene, amely 15 órát ölel fel, de gyermekműsor, fiatalok számára sugárzott zene és a vasárnapi Kaleidoszkóp is szerepel a műsorban. A 24 órás műsor megálmodójával, szerkesztőjével, szolgáltatójával – egyszóval mindenesével -, Lőrincz Celesztinnel beszélget Oláh-Gál Elvira.

Erdély ma, 2010. július 11.


Vasárnaptól ünneplőbe öltözik Jobbágytelke
XII. marosszéki népzene- és néptánctábor

Július 11–18. között a marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány a 12. alkalommal – népes hazai és külföldi részvétellel – tartja meg Jobbágytelkén az immár hagyományos marosszéki népzene- és néptánctábort. A tánc- és énekoktatás mellett a táborozók néprajzi előadásokat hallgathatnak, találkozhatnak adatközlőkkel és kirándulhatnak a közeli esztenához is.

Népújság, 2010. július 10.


Grecsó Krisztián:
Hová tűntek a táncosok?

A nyolcvanas évek közepén felnőtt a táncházmozgalom második, harmadik vagy ki tudja, hányadik generációja, és az újak valahogy másképp zavarták a régieket, mint a régi újak a régi régieket. Viszonylag egyszerű oka volt ennek: az akkori suhancokból hiányzott minden ellenzéki, ezzel együtt - ki se merem mondani -: értelmiségi attitűd. Ráncolták a szemöldöküket a régiek, hiszen még nem volt biztos, túléli-e a rendszerváltást a mozgalom, kinek lesz fontos, és milyen formában. Az új generáció, ha már építeni nem lehetett rá, persze önfeledtséget hozhatott volna, ha lett volna benne lendület és fantázia. De így maradt a sok parasztinges, jármából kiszabadult amatőr, aki nem tudta, Kelet-Európa mely részén bujkálhat Mezőség, de félig-meddig tudott „mezőségizni.

Élet és Irodalom, 2010. július 9.


Bodor Anikó halálhírére

Hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bodor Anikó magiszter, zentai népzenekutató, intézetünk kiváló munkatársa, a Délvidéki Népzenei Archívum megálmodója és létrehozója. Temetése hétfőn, július 12-én 14 órakor lesz a zentai Felsővárosi temetőben. Előtte 12 órai kezdettel a Városháza dísztermében gyászülésen emlékezünk a nagyszerű kutatóra és elragadó emberre.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2010. július 9.


Emlékezés három évtizednyi múltra

A Barozda, illetve Kájoni együttes tagjainak a fesztivál létrejöttéért, a szervezőknek és támogatóknak pedig annak fenntartásáért mondtak köszönetet a Csíkszeredai Régizene Fesztivál csütörtök esti megnyitóján. Az emlékezés jegyében zajló, jubileumi fesztivál nem szűkölködik a premierekben. A 60 éves Kobzos Kiss Tamás énekmondó idén huszadjára vesz részt a rendezvényen. A vele készült interjúból kiderül, a nevében is viselt hangszer hogyan hozott számára új hivatást.

Hargita Népe, 2010. július 9.


Elhunyt Bodor Anikó

Mára virradó éjszaka meghalt Bodor Anikó zenetudós, népzenekutató, tanár, a vajdasági magyar művelődési élet kiemelkedő tagja.
Élt 69 évet. Bodor Anikó 1941. június 15-én született Zentán. Az általános iskolát és gimnáziumot szülővárosában (1960), jogi tanulmányok Zágrábban és Újvidéken, művészettörténeti tanulmányok Stockholmban. Upsalában zenetudományi (1972), a belgrádi Zeneakadémia etnomuzikológia szakán népzenekutatói diplomát szerez (1982). Magiszteri fokozat zenefolklórból (Belgrád, 1984).

Vajdasag MA, 2010. július 9.


Bor és tánc a budai Várban

A budavári idegenforgalmat lendítené fel a Királyi Borház és Pincemúzeum és a Csillagszemű Táncegyüttes nyárra tervezett együttműködése. A borház a tánccsoport nyári fellépéseihez helyszínt és színpadot biztosít udvarában (rossz idő esetén a pincemúzeumban), ahol minden szombaton és vasárnap határon belüli és túli magyar táncokkal ismerkedhet a külföldi és a hazai közönség. Azt remélik, hogy a magyar tánc, a magyar bor és a műemléki környezet értékeinek összeadásával több turistát lehet esténként a Budai Vár területén marasztalni.

gondola.hu, 2010. július 7.


Magyarlapád, a Bivaly és a Csürrentő a Gödörben

Különleges táncház várja az érdeklődőket csütörtökön, a Gödör Klubban, az összejövetel „díszvendégei” az árvíz sújtotta, erdélyi Magyarlapádról érkeznek. A szervezők gyűjtést szerveztek a rászoruló, határon túli nemzettársaink részére.

Magyar Nemzet Online, 2010. július 6.


Marosszéki tánctábor

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg július 11-e és 18-a között a marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány Jobbágytelkén a Marosszéki Népzene és Néptánctábort. A szervezők tapasztalata és a visszajelzések szerint a jobbágytelki rendezvény Erdély egyik leghangulatosabb tábora lett az elmúlt esztendőkben.

Új Magyar Szó, 2010. július 6.


Dózsa életét dolgozza fel a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

Hamarosan kezdődik a XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyen kilenc csoport több mint háromszáz táncosa mutatkozik be, s gálaestjükön Dózsa György életét elevenítik fel.

Kultúra.hu, 2010. július 6.


Zenében élő hagyomány

„A zenén keresztül élő hagyományt akarunk továbbítani” – szólt a kolozsvári Tranzit Napok rendezvénysorozat nyitányára összegyűlt közönséghez Bob Cohen. A Di Naye Kapelye zenekar alapítója négy nyelven szólt a hallgatósághoz, jiddisül, magyarul, románul és angolul, annak függvényében, hogy a bemutatandó zenedarab melyik nyelvterületről ered.

Új Magyar Szó, 2010. július 5.


Túl a harmincon a Kaláka Fesztivál

Július 9. és 11. között ismét a Diósgyőri vár ad otthont a Kaláka Fesztiválnak. A 31. alkalommal megrendezett összejövetelen a hazai és nemzetközi folk- és világzenét játszó ismert előadók lépnek föl.

Népszabadság, 2010. július 5.


Néptánc- és népzenei tábor

Dunasziget | Idén nyáron, július 5–11. között első alkalommal rendez közös néptánc- és népzenei tábort az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és a Tükrös zenekar Dunaszigeten, a Szigetköz szívében.

A néptánc kedvelői Kádár Ignáctól és Nagypál Anettől kalotaszegi táncokat tanulhatnak, Hégli Dusan és Lépes Anikó nagysajói táncokat tanít, Codoba „Florin” Martin pedig palatkai férfitáncokat. Emellett minden este felvidéki (gömöri, Ipoly menti, Zólyom környéki) táncokat oktatnak ínyenceknek az Ifjú Szivek táncosai. Kalotaszegi és palatkai zenét pedig a Tükrös együttestől, Codoba „Florin” Martintól és Radák Mihálytól tanulhatnak az érdeklődők.

Új Szó, 2010. július 3.


Üres hassal énekelni...
Évadzáró a Háromszék Táncegyüttesnél

Keserű szájízzel zárta a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a huszadik és az M Stúdió az ötödik évadot, bár az előadások és a nézők száma, valamint az elért sikerek tekintetében lenne okuk örömre, a megnyirbált fizetések miatt inkább megalázottnak, mint megbecsültnek érzik magukat. A két társulat évadzáró gyűlésén többek között erről is szó esett.

Háromszék, 2010. július 3.


Ünnepel a Dél-Alföld

Tizenegyedik alkalommal július 2-4. között rendezik meg Gyulán a Körös-völgyi sokadalmat, mely a Dél-Alföld népművészetének ünnepe.
A Körös-völgyi sokadalom a Gyulai Várszínház évadnyitó rendezvénye, így természetesen az ágyúlövés is felhangzik majd az ódon falak mögül.

Kultúra.hu, 2010. július 2.


Hajnalig rózsám, háromezerért
Bár a néptánc kötelező tantárgy, válságban van a magyar táncházmozgalom

Szomorú sorsra juthat az UNESCO-védjegy-várományos magyar táncházmozgalom, ha a kultúr- és oktatáspolitika és a média nem ismeri el: a táncházak a nemzeti kultúra részei, amelyeket ápolni kell, nem eltakarni.

Népszabadság, 2010. július 2.


FolkBeats Tehetségkutató felhívás

A FolkBeats tehetségkutatót hírdet kezdő, amatőr zenekarok számára, autentikus magyar népzene és világzene kategóriákban. Mindkét kategóriában 2-6 fős zenekarok jelentkezhetnek. Mind az autentikus, mind a világzene esetén lényeges, hogy tükrözze a Kárpát-medence szellemiségét és zeneiségét, elsősorban a magyar népzenét. Elsősorban önálló albummal nem rendelkező együtteseket várunk, de egy, szerzői kiadásban, vagy szakmai szervezet (pl. Hagyományok Háza) által kiadott CD még nem kizáró ok.

FolkBeats, 2010. július 2.


Jelenti magát Jézus
Válogatás a magyar népzene keresztény szellemiségű anyagából

A magyar néprajzkutatás jó ideje foglalkozik a folklór eme igen jelentős ágával, mely az ideológiai állásfoglalásokat, népi tudattartalmak összefüggéseit vizsgálja. Ismerünk és számon tartunk az egyház hivatalos repertoárjából átvett, gyakran átformált, átértékelt vagy megváltoztatott: folklórizálódott népénekeket, archaikus népi imádságokat, melyeket a paraliturgia körébe sorolunk. Ezek a műfajok könnyen elválaszthatóak a népköltészet, népzene egyéb műfajaitól.

Parlando, 2010. július 1.


Komoly tánc a Táncház körül

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat eladásra kínálja a Táncházat. Bár mindenki a táncosokkal van!(?) A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők vita és hozzászólás nélkül döntöttek erról, hogy a Malom utca 6. számú ingatlan értékesíthető. Igen ám, de ez az ingatlan a Táncház épülte, amelyben az Alba Régia tánegyüttes gyakorol, próbál, működik. Az indoklásban benne volt, hogy az épületet bérlő egyesület nem írja alá az új, emelt összegű szerződést. s februártól semmiféle bérleti díjat nem fizetett. Jött tehát a döntés az eladásról...

Fejér Megyei Hírlap, 2010. július 1.