Folkrádió

Tallózó

20 éves az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

Október 15-én tartjuk konferenciával egybe kötött születésnapi ünnepségünket, majd az ezt követő két napon 16-án és 17-én rendezzük meg szokásos őszi továbbképzésünket. Az események helyszíne Százhalombatta lesz.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2010. augusztus 30.


Mi minden múlik azon, hová születtél?

Halmos Béla prímásként a hazai táncházmozgalom egyik elindítója 1946-ban született. Gyerekkorától klasszikus zenét tanult, mégis építészmérnöknek készült. Az egyetemen ismerkedett meg Sebő Ferenccel, s ezzel a sorsuk megpecsételődött. Az irány 1969-től egyértelműen a népzene lett. Kezdetekben “csak” zenélt, később gyűjtött és tanított is. Hegedűtanárként kollégáival együtt legalább 300 hazai és külföldi muzsikusnak tanított táncházi népzenét, ennek köszönhetően több száz ilyen zenekar működik itthon és a világban.

Ötvenentúl.hu, 2010. augusztus 29.


Mi minden múlik azon, hová születtél?
Interjú Halmos Bélával

Halmos Béla prímásként a hazai táncházmozgalom egyik elindítója 1946-ban született. Gyerekkorától klasszikus zenét tanult, mégis építészmérnöknek készült. Az egyetemen ismerkedett meg Sebő Ferenccel, s ezzel a sorsuk megpecsételődött. Az irány 1969-től egyértelműen a népzene lett. Kezdetekben “csak” zenélt, később gyűjtött és tanított is. Hegedűtanárként kollégáival együtt legalább 300 hazai és külföldi muzsikusnak tanított táncházi népzenét, ennek köszönhetően több száz ilyen zenekar működik itthon és a világban. 1987 óta a zenetudományok kandidátusa. Szerepelt filmekben, volt zenei rendező, szerkesztő televíziós műsorokban, kutatta, rendszerezte a népzenét tudományos intézetekben, publikációkat készített, létrehozta a Táncház Archívumot, és számtalan lemezen örökítette meg a tudását.

Ötvenentúl.hu, 2010. augusztus 29.


Háromszék táncolja be Portugáliát

A sepsisszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes olyan bemutatók és előadások létrehozásával szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Számukra a tánc ünnep, mint ahogyan minden magyar számára is az, hiszen népünk, mint minden nép, az ősidők óta minden jelentős eseményt tánccal ünnepel meg.

KultúrPart, 2010. augusztus 29.


A Farkasfalkáé a győzelem
Koreográfia 024 – avagy fél nap alatt elkészülő produkciók

Néptánc-koreográfusoknak hirdettek egyedülálló versenyt a szabadkai Interetno Fesztivál szervezői. Ilyen megmérettetés eddig még sehol sem volt. Hét koreográfus vállalkozott arra, hogy néhány óra gyakorlás után egy teljes színpadi produkciót állítson színpadra. A Koreográfia 024 elnevezésű versenyre vállalkozó koreográfusoknak 8-tól 18 óráig kellett egy általuk nem ismert tánccsoporttal (összesen 39, hazai és magyarországi fiatalokból álló táncospár működött közre), az előző este kalapból kihúzott régió zenei anyagára egy legfeljebb 7 perces koreográfiát elkészíteniük, és azt bemutatniuk a Furik Rita, Mihályi Gábor, Szűcs Gábor, Brezovszki Roland koreográfusok alkotta zsűri és a közönség előtt a IX. Interetno Fesztivál keretében.

Magyar Szó, 2010. augusztus 28.


Táncház és élőzene sátorban, színpadon

A Partiumi Magyar Napok keretén belül augusztus 28-án este 19 órától élőzenés Táncházat szervez a szatmárnémeti MADISZ a közfürdő mellett felállított katonasátorban – tájékoztatta lapunkat Normák Melinda, a szövetség tagja. A táncház kitűnő hangulatáról, az élőzenéről a Parapács együttes, Fischer Botond és a Serege zenekar furulyása gondoskodik, az oktató pedig Maier Reimond (Raji) táncpedagógus lesz.

Szatmári Magyar Hírlap, 2010. augusztus 28.


Sikeres volt a MADISZ néptánctábora

Ebben az évben is nagy sikernek örvendhetett a MADISZ immár tizennegyedik alkalommal megszervezett Kézműves és Néptánctábora. A tábor helyszíne a hadadi Dégenfeld kastély volt, ide érkezett augusztus 8-án a százötven fős táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó csoport.

Szatmar.ro, 2010. augusztus 27.


A Csutora Győrújbaráton

A szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület idén ünnepelte alakulásának 10. évfordulóját. Szakmai munkájaként minden évben megrendezi a győrújbaráti nemzetközi néptánc-táborát. Az egyesület tagjainak szakmai munkája már korábbra nyúlik vissza, 20 éve kezdték a tábori munkát, ahová az egész nagy Magyarország területéről, de még Németországból érkeznek gyerekek. A táborban a táncon kívül kézműves foglalkozásokat, népzenetanítást, néprajzi előadásokat tartanak.

Kisalföld, 2010. augusztus 26.


A jó bornak nem kell cégér

Kilencedik alkalommal kerül sor Szabadkán az Interetno Fesztiválra, amely népművészeti tartalommal, a különféle népek hagyományaival, népszokásaival, zenéjével és táncaival ajándékozza meg közönségét hat napon keresztül. A rendezvény színhelye a város központjában kialakított ún. Etnopolis, ahol a kézműves mesterek kirakodóvásárán és a legkisebbeknek szánt játszóházon kívül még sok más gazdag műsor fogadja a látogatókat.

Hét Nap, 2010. augusztus 25.


Tízéves a szabadkai Juhász zenekar
A magunkénak érezni azt, ami a miénk

A népzene szeretete, az együtt muzsikálás öröme hozta össze egy évtizeddel ezelőtt a szabadkai Juhász fivéreket, Gábort és Gyulát, Szabó Ottóval, s vele együtt megalakították a Juhász zenekart.

Hét Nap, 2010. augusztus 25.


Népművészeti fesztivál lesz Gútán

Népművészeti fesztivált rendeznek Gútán a Tájházban, a Hidegoldal 22 cím alatt, augusztus 28-án (szombaton), 9 órától 17 óráig. Az egynapos programban szerepel táncoktatás, táncház, egésznapos kézműves foglalkozások gyerekeknek.

Bumm.sk, 2010. augusztus 25.


Gyerünk a táncházba be!
Az idei újdonság: Koreográfia 024, a néptánc-koreográfusok versenye - INTERETNO 2010

Ahogyan várható volt, a tegnap a Városháza dísztermében megrendezett fogadáson a szabadkai IX. Interetno Fesztivál külföldi néptánccsoportjait Saša Vučinić polgármester, Slavko Parać, a városi képviselő-testület elnöke és Kudlik Erika regionális és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácstag természetesen Szabadka multietnikus jellegét, interkulturális közegének fontosságát hangsúlyozva köszöntötte. Az idei fesztivál egyik újdonsága a néptánc-koreográfusok versenye, a Koreográfia 024. A koreográfusoknak – a horgosi Szécsi Balázsnak, az óbecsei Cseszák Balázsnak és Korcsik Anikónak, a budapesti Sikentánc Szilveszternek, a kecskeméti Böde Istvánnak és Ádler Irisznek, valamint a jászberényi Farkas Tamásnak – egyetlen nap alatt kell koreográfiát készíteniük a rendelkezésükre álló néptáncosokkal egy meghatározott régió zenéjére.

Új Szó, 2010. augusztus 25.


Nagysikerű néptánctalálkozó Kolozsvár főterén

A Szent István-napi Néptánctalálkozót idén is megtartották immár XII. alkalommal a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes szervezésében 2O1O. augusztus 19-23 között Kolozsvár, Bánffyhunyad, Zsobok, Várfalva, Mákófalva, Magyarfenes, Kalotaszentkirály székhelyekkel.

Nemzeti Hírháló, 2010. augusztus 25.


Litériek mezőségi tapasztalatai
Fiatalok és idősek együtt - Jól sikerült a senior találkozó

Litér - Az erdélyi Búzában táborozott a litéri táncegyüttes a közelmúltban, azzal a céllal, hogy természetes közegben sajátítsák el a mezőségi táncokat.

Napló, 2010. augusztus 24.


A záróesten bemutatott nagyszerű horvát lakodalmas jelentette a slusszpoént
Jubileumi népzenei táborozás

A tótszentmártoni általános iskola és a Kulturális Egyesület (KUD) idén is megrendezte a gyerekek körében népszerűségnek örvendő horvát népzenei és néptánc tábort.

Zalai Hírlap, 2010. augusztus 24.


Novák Ferenc: Megpróbálom a néptáncot közérthetővé tenni

Mozgásnyelv-újítóként dolgozom - mondta Novák Ferenc koreográfus-rendező az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kossuth-díjas alkotó az interjúban beszélt a táncművészet nehéz helyzetéről, a fiatal táncosok problémáiról, és arról, hogy több mint öt évtizedes pályája során hogyan próbálta meg közelebb hozni a néptáncot az emberekhez.

InfoRádió, 2010. augusztus 23.


Királyi módon búcsúztak a táncosok

Székesfehérvár - Pénteken este ismét zsúfolt Fő utcán vonulhattak végig a XV. Királyi napok néptáncfesztivál szereplői, akik gálaműsorral búcsúztak a közönségtől.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. augusztus 21.


Élménybeszámoló

Azok voltak a legokosabbak, akik a nemezelést választották a somogydöröcskei kézműves tábor gazdag programkínálatából, így legalább könyékig vízben tölthették a napot – de az is lehet, hogy az árnyékot adó fák alatt ücsörögve végezhető fafaragás vagy hímzés mégiscsak kíméletesebb foglalatosság volt a folyamatos gyapjúgyúrásnál. Véget ért a Hagyományok Háza szokásos nyári családi tábora.

Hagyományok Háza, 2010. augusztus 20.


A Kecskemét Táncegyüttes Két víz köze című műsora
Augusztus 20. péntek 19:00 óra - Nagyszínpad

„A Duna-Tisza köze név a tudomány által kreált jellegzetes mű tájnév. A nép, a magyar tájnévadási hagyományok szellemében, a kisebb folyót előre véve, inkább a Tisza-Duna köze kifejezéssel, évszázadokkal ezelőtt pedig a Kétvízköze névvel illette a két nagy folyó között húzódó változatos felszínű, alföldi jellegű tájat.” (Bárth János)
A Kecskemét Táncegyüttes új műsorában ezen tájegység még senki által íly módon össze nem foglalt néptánc kincsét tárja néző elé, betekintést nyújtva ezen területen élők, elődeink tánckultúrájába, életébe. Egyfajta utazásra hívja a nézőt, elindulva Tápé táncaitól a bácskai települések és Kecel motívumain keresztül a híres Kalocsa hagyományain át a közreműködők szűkebb hazája, a Kiskunság, és az Apaj pusztán, Bugacon élt pásztorok tánclépéséig.

Kecskeméti Lapok, 2010. augusztus 20.


Jubileumát ünnepli a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes

Megalakulásának húszéves évfordulójára készül a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. „A szeptember 21–23. között sorra kerülő ünnepségre meghívjuk az együttes minden régi tagját, akik hosszabb vagy rövidebb ideig együtt dolgoztak a csapattal, amely a térség legizgalmasabb néptánc- és táncszínházi előadásaival írta be magát a köztudatba” – fogalmazta meg Czili Balázs, a táncegyüttes irodalmi titkára.

Krónika, 2010. augusztus 19.


Húszéves a Háromszék Táncegyüttes

Húszéves a Háromszék Táncegyüttes és az Erdélyi Magyar Hivatásos
Táncegyüttesek VII. Találkozója, amelyet idén szeptember 21-26. között rendeznek meg Sepsiszentgyörgyön.

2010 szeptember 21-23. között ünneplik meg Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes huszadik születésnapját. Az alkalomra az együttes meghívta az összes régi tagot, aki rövidebb vagy hosszabb ideig tagja volt annak a nagy családnak, amely a térség legizgalmasabb néptánc és táncszínházi előadásaival elmaradhatatlan színfoltja lett Sepsiszentgyörgynek, Kovászna megyének és az erdélyi magyarságnak.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 18.


Apáról fiúra
Járványveszélyes a hely - Kalotaszentkirály feltámadása

Egy erdélyi falu, amely korábban már elfeledett néptáncának köszönheti világhírét. Idegenek jöttek visszaadni a régi hagyományt, s Kalotaszentkirály élt is a lehetőséggel. Koreai, spanyol, lengyel, olasz, svájci, svéd, angol, francia, dán, egyesült államokbeli, s még ki tudja, hány nemzet. Közös bennük, hogy az elmúlt években valamennyien a kalotaszegi népzene- és néptánctábor résztvevői voltak. Az augusztus 1-8. között immár huszadik alkalommal megtartott kalotaszentkirályi rendezvényen korábban előfordult, hogy japán turista indult a népdalversenyen, és osztrák férfi a legényesversenyen.

Heti Válasz, 2010. augusztus 18.


A hagyományőrzés hagyománya

A kolozsvári Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 19–23. között szervezi meg 12. alkalommal a Szent István-napi Néptánctalálkozót. A találkozó az idén első alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok része lesz. A rendezvényen kilenc országból 360, hat Kolozs és Szilágy megyei településről pedig 180 hagyományőrző fiatal vesz részt.

Krónika, 2010. augusztus 18.


Remény a szép hajnal eljövetelére
Kallós Zoltán a magyar népi kultúra és a jövő összefüggéseiről, a táncházmozgalmak átfogó szerepéről és a kölcsönhatásokról

Nyolcvanötödik évében jár, de nemrég Pomázon megnyitotta a Magyar Vár Alapítvány táborát, aztán már ismét Erdélyben tanít és terjeszti a magyar népdal- és néptánckultúra alkotásait. Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, népi kultúránk élő klasszikusa szerint a magyarság Kárpát-medencei megmaradásának alapvető feltételei közé tartozik, mennyire tudja megőrizni és magáévá tenni évezredes népművészetének nagyszerű darabjait.

Kecskeméti Lapok, 2010. augusztus 17.


Kilenc ország tánccsoportja a szabadkai Interetno fesztiválon

Az idén kilenc ország tánccsoportja vendégeskedik a vajdasági Szabadkán az augusztus 21-én kezdődő Interetno fesztiválon. A rendezvény jövő szombaton kezdődik a nulladik nappal a szabadkai városháza előtti téren kialakított Etnopolisban. Az érdeklődők hat napon át kilenc ország néptánckultúrájából kaphatunk ízelítőt, a fellépők még táncokat is tanítanak.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 16.


Nemzetközi Folklórnapok Sárváron: idén harminc éves a fesztivál

A sárvári Nemzetközi Folklórnapoknak több titka is van. Az egyik, hogy harminc éve él, mert tartja a közönség szeretete, az európai rangja, hiszen messzeföldről keresett fesztivál. A másik, hogy amikor tízmilliókkal dobálóznak más fesztiválszervezők, itt ezt 6-9 millió forintból meg lehet csinálni.

Vas Népe, 2010. augusztus 16.


Mesterségek ünnepe: bemutatkoznak a jeles napok kismesterségei

A mézeskalács-készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe is beavatják a népi hagyományok iránt érdeklődőket augusztus 19. és 22. között a XXIV. Mesterségek ünnepén a budai Várban.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 15.


Hoppá: Hitler a táncházban!

A felvételen feltűnik még valaki, aki nagyon hasonlít valakire a Bem térről: sört iszik és öleli a babáját...

A Csoóri Sándor gyűjteményéből a youtube-ra felhajított rövid filmen a híres prímás, Nonika Miklós húz egynémely kalotaszegi hajnali nótát. A falubeli humor által Hitler-nek becézett cigány bácsit Sztojka János kíséri a néhai budapesti Molnár utcai táncház büféjében valamikor 1992. környékén.

gondola.hu, 2010. augusztus 15.


Gencsapáti hagyományőrzők a Művészetek Völgyében

Egy Vas megyei kisbíró hívta játszani a bámészkodókat a Művészetek Völgyében. Varga Albin, aki a Gencsapáti Legénycéh hétpróbáját reklámozta: ki a legény a talpán. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a kapolcsi Malomszigeten adott közös műsort a Vitnyédi hagyományőrzőkkel. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a fesztivál partnereként szervezte és mutatta be az ország hagyományőrző mozgalmát a Muharay színpadon.

Vas Népe, 2010. augusztus 15.


Királyi Napok - vasárnap este kezdődik a fesztivál

Augusztus 15. és 20. között tizenötödik alkalommal rendezik meg a Királyi Napokat Székesfehérváron. Idén mintegy 110 program várja a látogatókat a fesztivál a Városház téren és a Táncházban. Tíz országból érkeznek táncosok, akik a hagyományokhoz hűen a nyitó és a záró napon táncolva vonulnak fel a Táncháztól a Városház téri színpadig. Ha vasárnap este esne az eső, akkor az ARÉV Sportcsarnokban lesznek a programok.

Székesfehérvár online, 2010. augusztus 15.


10-zel ünneplik a tízet
Jubileumot ünnepel a szabadkai Juhász zenekar – Milyen út vezet a nyekergésféleségtől a misszióig?

Tízéves jubileumát ünnepli a szabadkai Juhász zenekar. Bizton állíthatjuk – már nem kell bemutatni, hiszen ismerik a zenekart Vajdaság-szerte, sőt külföldön is. Rengeteg táncházi muzsikálás, koncert, néptánclépések zenei kísérete van már mögöttük és még előttük. Egyfajta missziónak tekintik a népzene népszerűsítését. Teszik ezt élőben zenéléssel és lemezek kiadásával is. Most megjelent lemezük az elmúlt tíz év jegyében született.

Magyar Szó, 2010. augusztus 14.


Százlábúak a Gyimesekben

Virág Endrével, a Százlábú együttes vezetőjével újraismerkedünk — valamikor a Háromszék néptáncegyüttes táncosaként ismertem meg —, a tánccsűr melletti ebédlő egyik rusztikus asztala mellé telepedünk. Ezt megelőzően hosszasan figyeltem a csűrben zajló életet. Előbb az éppen soron levő tájegység zenei életét — énekelt kincsét — tanulták. Idén a mezőségi táncok voltak a táborozás programjában. Utána fergeteges tempójú táncokba kezdtek.

Háromszék, 2010. augusztus 14.


Újabb 28 CD-vel bővült az Új Pátria sorozat

A lemezeket augusztus 12-én, a Sziget Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón mutatták be a nagyközönségnek. Eddig 28 CD készült el az Új Pátria sorozatban, amely az Utolsó óra gyűjtéseinek reprezentatív részét ismerteti meg a hallgatókkal. Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által támogatott Jövőnk öröksége XX. Ÿ XXI. projekt keretében összesen 50, eredeti népzenei felvételeket tartalmazó CD jelenik meg 2010 novemberéig, amelyek aztán többek között Európa nagyobb könyvtáraiba jutnak el, hogy az érdeklődők bárhol megismerhessék a Kárpát-medencei hangszeres népzenét.

Fidelio, 2010. augusztus 13.


Sebő Ferenc Diósdon térített

Boldog ember, aki zenél, boldog ember, aki versel, s még boldogabb az, aki meg is énekli a verseket. Ha még táncra is perdít, az igazán elégedett lehet a sorsával. Sebő Ferenc ilyen ember lehet, aki mindvégig a muzsika, a tánc bűvöletében él. Legfeljebb csak az veheti el kicsit az örömét, hogy találmánya a táncház mozgalom mostanában már nem virágzik kedvére...

MIX Magazin, 2010. augusztus 13.


A népzene a biztos talapzat - RICHTER PÁL

Az első alapfokú diplomák kiosztásával történetének harmadik tanévét zárta a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene tanszaka. Richter Pál alapító tanszékvezetővel, zenetudóssal, a Zenetudományi Intézet munkatársával ennek az időszaknak az értékeléséről és a népzene mai funkciójáról, a világzene helyéről beszélgettünk.

Fidelio, 2010. augusztus 12.


Az Új Pátria népzenei-sorozat bemutatója lesz a Szigeten

Észak-mezőségi, gyergyói, szilágysági, vízmelléki, zempléni és szatmári népzene is hallható azon a 28 cd-n, amely az Új Pátria sorozatban jelent meg. A kiadványokat a Sziget fesztiválon mutatják be csütörtökön.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 12.


Apró gyöngyökből koszorút

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a népművészet iránt érdeklődő gyermekek és fiatalok hagyományos sátortáborát, a Batyu-tábort.

Magyar Szó, 2010. augusztus 11.


Néptáncünnep Tusnádfürdőn

2010. augusztus 26-29. között háromnapos kulturális rendezvényt szervez a tusnásdfürdői Gyöngyvirág Egyesület és Tusnádfürdő Önkormányzata. Meghívottak: Tisza Művelődési Egyesület, Vajdaság, Péterréve, Kárpátaljai vendégek, Szalókáról.

Erdély ma, 2010. augusztus 11.


II. Pusztinai Zenetábor - 2010. július 26-augusztus 1.

Részt vettek a budapesti Óbudai Népzenei Iskola növendékei és a pusztinai magyar oktatás diákjai. Július 25. vasárnap érkeztek meg a vendégeink a Pusztinai Magyar Házhoz. Jó volt újra találkozni velük, a gyerekeket elszállásolták a pusztinai iskolások, a tanárokat pedig a Magyar Házban, illetve családoknál láttuk vendégül.

2010. augusztus 11.


Foklórfesztivál Battán

E hétvégén kezdődik a XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán, valamint Tökölön és Ráckevén.
Tizenöt éve a három település összefogott, hogy az agglomerációs szélcsendből kilépve, saját folklór hagyományaikra alapozva mutathassák meg magukat. A számok tükrében kifejezve törekvéseik sikerét: tavaly 45, idén 23 ország művészei vesznek részt a fesztiválon, melyre éves átlagban összesen közel tízezer ember kiváncsi. A vásár és fesztivál egyik sajátossága, hogy a külföldi művészeknek családok adnak szállást, így lassan népmozgalom alakul ki a battaiak között, hogy ki milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 10.


Elmarad a VIII. Szűcs Béla tánctábor
tervezett új időpont: 2010. november 2-6.

Ezúton sajnálattal szeretnénk értesíteni Önöket/Titeket, hogy a 2010. augusztus 24-28. között a Tordason megrendezendő VIII. Szűcs Béla tánctábort az iskolai felújítások, építkezés miatt ebben az időpontban nincs módunk megrendezni.

2010. augusztus 10.


Hagyomány és megújulás Holtmaroson

„Még az európai művelődés csúcspontján sem mondhatunk le arról a kiaknázatlan, nagy nemzeti megújhodást jelentő forrásról, amit a néphagyomány jelent, aminthogy eszünkbe sem jut a magyar nyelvet egy világnyelvvel felcserélni – idézte nyitóbeszédében Győrffy István professzort Fazakas Ildikó, az EMKE Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke. – Egyébként Európa is azt kérdezi tőlünk, hogy mi az, amivel az európai műveltséget a magunkéból gazdagítottuk, és nem azt nézi, hogy átvettünk-e mindent, amit az európai művelődés nyújthat. Európa az egyéniséget keresi bennünk, és nemzeti elfogultság nélkül mondhatom, hogy azok is vagyunk.” És ezt a jeles néprajztudós 1939-ben vetette papírra!

Népújság, 2010. augusztus 9.


Etno lights - A Néprajzi Múzeum a Sziget 2010 Fesztiválon

A Néprajzi Múzeum 2010-ben első alkalommal települ ki a Sziget Múzeumi Negyedébe Etno lights elnevezésű programjával.

Néprajzi Múzeum, 2010. augusztus 9.


Az utolsó kolemajka

A Técsői Bandáról szóló dokumentumfilm újra megtekinthető a hétfői filmklubban a Pótkulcsban, majd ­élőben­ is muzsikál a Banda. Árva Csilla, a Pótkulcs egyik vezetője így vall a Técsői Bandáról: ­A banda első alkalommal 2004-ben lépett fel a Pótkulcsban és bevallom, 10 éves fennállásunk alatt nem hallottam ennél őszintébb, természetesebb zenét. Ezek a zenészek megismételhetetlenek, az utolsó közlői egy olyan világnak, amit csak hallomásból vagy onnan sem ismerhetünk. Az eredeti bandából azóta hárman maradtak, a cimbalmos sajnos már nincs köztünk.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 8.


Nikola Parov estje után jött a táncház

Nem változott, de bővült a huszadszor megrendezett Csángó Fesztivál eszmeisége: a moldvai, gyimesi csángók táncait, viseletét számos kísérő programmal dúsították a szervezők. Szűcs Gábor fesztiváligazgatóként olyan hírességeket is Jászberénybe hívott, mint Nikola Parov Quartettje és Herczku Ágnes. A nyitógálán őket követte a Jászsági Népi Együttes Boldog lelkek tánca című műsora.

Magyar Hírlap, 2010. augusztus 7.


Indul a Szatmári Fesztivál

Hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen turisták tízezreit várják a híres Szatmári Fesztivál népi hagyományőrző és gasztronómiai programjai augusztus 7-22. között.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 7.


Ausztráliai magyarok is ropták a jászberényi tánctáborban

TÁNCHÁZ | Ha egy hagyomány megszakad, annak újraindítása már sokkal nehezebb. Ráadásul az sem biztos, hogy egy újraindított rendezvény olyan lesz, mint amilyen korábban volt. A jászberényi Nemzetközi Táncháztábor szervezői ezért döntöttek úgy, hogy minden nehézség ellenére idén is megtartják az immár 29. néptánctábort.

Szoljon, 2010. augusztus 7.


A Muzsikás együttes Csehországban

A Muzsikás együttes tavalyi prágai vendégszereplése után ismét Csehországban koncertezett. A nemrég a helyi legjelentősebb nemzetközi folkfesztivál, a Námest nad Oslavou-i „Folkszünidő“ (Folkové prázdniny) „Szláv- és Kárpát-medencei szertartások“- estjén lépett fel.

Kultúra.hu, 2010. augusztus 6.


V. Lázárfalvi Hagyományőrző Kaláka

Augusztus 5-14. között zajlik az V. Lázárfalvi Hagyományőrző Kaláka, amelynek célja, hogy a résztvevők falusi környezetben ismerkedhessenek hagyományainkkal: a népzenével, néptánccal, népi mesterségekkel és a falusi életformával.

Erdély ma, 2010. augusztus 5.


Igazi csemegéket kínálnak az érdeklődőknek
Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál Borsodban

A szerdán kezdődő és vasárnapig tartó kulturális rendezvénysorozat idén is igazi csemegéket kínál az érdeklődőknek. Különböző európai kultúrák, gyönyörű viseletek és autentikus néptánc jellemezi a következő napokat a Borsod megyei Kazincbarcikán és vonzáskörzetében, ahol tizenötödik alkalommal rendezik meg a Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált.

kulturport.hu, 2010. augusztus 4.


Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden

Görög, grúz, indiai, kongói, tajvani, szenegáli táncegyüttesek kalauzolják a résztvevőket a Távol-Kelet és Közép-Afrika világába az idei Matyóföldi Folklórfesztiválon a Borsod megyei Mezőkövesden.
A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényen számos, érdekes programmal várják az érdeklődőket.

Echo TV, 2010. augusztus 3.


A 20. első néptánctábor

Vasárnap vette kezdetét Kalotaszentkirályon a 20. Nemzetközi Népzene- és Néptánctábor. A rendezvény idei mottója az „Erdélyben az első”, hiszen 1991-ben ez volt az első erdélyi néptánctábor. A napi tánc-, ének- és hangszeres tanfolyamok mellett szórakoztató programok is színesítik a tábori életet. Tegnap este 10 órai kezdettel Henics Tamás bécsi fotóművész Apáról fiúra című kiállításának megnyitójára került sor, szerdán pedig Bardocz Sándor filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet a szerző a tábor 20 évének felvételeiből állított össze.

Krónika, 2010. augusztus 2.