Folkrádió

Tallózó

Újra táncra perdít a MADISZ

A Szatmárnémeti MADISZ ismét tartalmas kikapcsolódást ígér a táncoslábú gyerekeknek és felnőtteknek, ugyanis október 4-től kezdődően újra táncházat szerveznek. Az oktatók a megszokott helyre, a Szatmárnémeti Református Gimnázium földszinti 9-es termébe várják az érdeklődőket. Az oktatás 17 órától veszi kezdetét, amikor óvodások és I-IV osztályos tanulók felcsíki gyermekjátékokat és táncokat tanulhatnak. A Fiatalok és Felnőttek Táncháza 18 órától indul, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a szatmári táncok szépségeivel.

Szatmar.ro, 2010. szeptember 30.


Kelemen László: nem versenytársak vagyunk, hanem kiegészítők

Kelemen László kilenc éve a Hagyományok Háza főigazgatója, mégis a mai napig erős a kötődése a Fonóhoz. 1997 és 2001 között az ő vezetésével folyt nálunk a jelentőségében Bartók, Kodály és Lajtha gyűjtéseihez mérhető Utolsó Óra projekt. A több mint ezerkétszáz órai felvételből az Új Pátria sorozatban a Fonó eddig 18 CD-t jelentetett meg, a Hagyományok Házával karöltve pedig további 50 CD publikálása várható még ebben az évben. Interjú Kelemen Lászlóval.

Fonó Budai Zeneház, 2010. szeptember 28.


Hungarikum Törvény születőben! - Ahol az érték a mérték!

Szeptember 25-én került megrendezésre a III. Hungarikumok a Parlamentben konferencia. Sok tartalmas és olykor megindító elóadást hallhattunk, most mégis inkább a készülő törvény tervezetéről eddig ismerté váltakat és az eddig történteket szedtük csokorba.

Népművész.hu, 2010. szeptember 25.


Tánc a könyvben

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes fennállásának 20. évfordulója alkalmából megjelent a Táncbeszéd című könyv, amelyben az együttes csaknem negyven egykori és jelenlegi tagjával készített beszélgetés is olvasható.

KultúrPart, 2010. szeptember 24.


Akadj fenn a NéptáncHálón

Rekordszámú résztvevővel és újdonságokkal várja szombaton az érdeklődőket a néptánc nemzetközi seregszemléje, a FolkdanceNet, avagy NéptáncHáló eseménysorozata Szolnokon. A harmadik alkalommal megvalósuló program minden eddiginél több résztvevőt vonultat fel: nyolc ország tucatnyi külföldi együttese mellett 17 Jász-Nagykun-Szolnok megyei néptánc- és hagyományőrző csoport fogadta el a szervezők meghívását.

KultúrPart, 2010. szeptember 24.


Táncházat avatnak Battán

Százhalombatta, a 18.000 lakosú kisváros szeptember 24-én Táncház néven egy új épületet ad át a népi kultúra ápolásának céljaira a Szent István tér 12. szám alatt. Itt kap helyet a 25 éve működő Forrás Néptáncegyüttes, a közel ötszáz növendéket számláló Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az ország egyik legjelentősebb nemzetközi folklór fesztiválja, a Summerfest szervezői irodája, és a mindezek hátterét biztosító Magyarok Öröksége Alapítvány, illetve a fesztivál lebonyolításában tíz éve közreműködő, kifejezetten ezt a célt segítő szándékkal létrehozott Önkéntes Baráti Kör.

Fidelio, 2010. szeptember 24.


Ünnepel a Debreceni Népi Együttes

A 60 éves Debreceni Népi Együttes kamaratánc-bemutatójára és táncházába várnak minden érdeklődőt szeptember 24-én, 14 órától a DMK Homokkerti Közösségi Házába. A kisebbek kézműves foglalkozásokon és gyermek táncházban vehetnek rész. A népzene és a hagyomány tisztelői Nyírségi, Szilágysági, Somogyi, Berettyó menti és Mezőségi táncokat sajátíthatnak el a hivatásos táncosok irányításával. Közreműködik: a Bürkös és a Törköly Zenekar.

Kultúra.hu, 2010. szeptember 24.


Könyvet és filmet mutattak be a Háromszék Táncegyüttesről

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes húszéves évfordulójára jelent meg Fekete Réka Táncbeszéd című könyve, amely az együttes történetét tekinti át. A Cova-print Kiadó gondozásában megjelent igényes, Henning János válogatta előadásfotókkal illusztrált kötetet szerda este a Székely Nemzeti Múzeumban mutatták be, majd levetítették Kató Zsolt és Dobondi Lehel Úton című rövidfilmjét, amely szintén a táncegyüttes színpadon és színfalak mögött zajló életéről készült.

Krónika, 2010. szeptember 24.


Nemzetek táncai
Szerb, szlovák, ruszin, bunyevác és szlovén vendégei is lesznek a topolyai fesztiválnak

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ nyolcadik alkalommal szervezi meg a Nemzetek Fesztiválját Vajdaságban. A műsorban fellép több hazai néptáncegyüttes, köztük a Csűrdöngölő és egy szlovák néptáncegyüttes Újvidékről, a Rizgetős táncegyüttes Kishegyesről, a szerb táncegyüttes Szivácról, a bunyevác táncegyüttes Tavankútról, valamint a ruszin táncegyüttes Zentagunarasról.

Magyar Szó, 2010. szeptember 22.


„A jó játékos gyerekből lesz a jó munkás”
A népi gyermekjátékok szerepe

Mi is a népi játék? A népi játékok a folklór egyéb alkotásaihoz hasonlóan hosszú időn át formálódtak, alakultak olyanokká, amilyeneknek ma ismerjük őket. A játék mai értelmezésben szabad cselekvést jelent, de ne feledkezzünk meg arról, amit már réges-régen tudtak őseink. Az egyszerű, iskolázatlan nép is nevelte gyermekeit az életből vett tapasztalatokkal, mégpedig sokszor a játék által.

Új Szó, 2010. szeptember 21.


Sanghaji vendégszereplés után tovább vándorolnak a Tragédiával

Másfél hónapig vendégszerepelt Kínában a Nagyvárad Táncegyüttes a sanghaji Világkiállítás alkalmából. A messzi útról csütörtök éjjel érkeztek haza. A vendégjátékról, az elkövetkezendő turnékról, évadtervekről Miklós János társulatvezetővel beszélgettünk.

Reggeli Újság, 2010. szeptember 21.


FolkdanceNet - Két nap múlva kezdődik a nagyszabású nemzetközi néptánc fesztivál

Tizenkét külföldi és tizenhét megyei néptánc együttes részvételével csütörtökön kezdődik a FolkdanceNet Forever című rendezvény, melyet harmadik alkalommal szervez meg a megyei önkormányzat Jász-Nagykun-Szolnok Megye Európa Ünnepéhez kapcsolódóan. A gálaműsorok és a szabadtéri fellépések mellett szakmai programok is színesítik a NéptáncHálót.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2010. szeptember 21.


A Kárpát-medence táncos öröksége
Néptánc tanfolyam pedagógusoknak

„A Kárpát –medence táncos öröksége” elnevezésű programunkat leginkább olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni, újabb és elmélyültebb komplex tudás birtokába kívánnak jutni.

Hagyományok Háza, 2010. szeptember 21.


Ünnepi rendezvények Perkátán

Szombaton délelőtt Perkáta gazdag kulturális örökségéből a népdal, néptánc Perkátán gyűjtött gazdag anyagát elevenítette fel Botos József, az Alba Regia Táncegyesület elnöke. Az előadás során vetített képeken, filmrészleteken a helybéliek nagy örömére olyan, többnyire már nem élő, de sokak által ismert és szeretett öregek tűntek fel, mint Krein Józsi bácsi, Szakács Józsi bácsi, Nikolica Imre bácsi, Mosonyi Józsi és Mosonyi István bácsi, valamint Paraszt Bandi és zenekara. A főleg 60-as, 70-es évek év elején folytatott gyűjtésben egyebek mellett részt vett Pesovár Ferenc, Pesovár Ernő, Rábai Miklós is.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. szeptember 20.


Országos hírű a velemi népzenei tábor
Megy a szekér a Boglyával

A 16. Boglya-tábor záró koncertműsora bekerült a Magyar Televízió vasárnapi műsorába. A népzenei együttes tagjai fognak tanítani a 2011. szeptemberében induló népzenei tanszakon a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában.

Vas Népe, 2010. szeptember 19.


A shanghaji Zöldalmában ropják a Hargitások

Fél almába zárt színpadon, gyönyörű tájképekkel a háttérben, felcsíki dallamokhoz illő hegyes-völgyes tájakkal hívják közös táncba a közönséget táncosaink a hűs levegő által átjárt világkiállítás nézőterén, Shanghajban.

Erdély ma, 2010. szeptember 18.


Húszéves a Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Néptáncegyüttes háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli húszéves fennállását szeptember 21.- 23. között, a szervezők az együttes egykori tagjait is visszavárják erre az alkalomra. A táncegyüttes, valamint az 5 éves M-Stúdió mozgásszínházi társulat bemutatóinak plakátjaiból, illetve a táncpróbák alatt készült pillanat- és művészfotókból nyíló kiállítással indul a programsorozat a Székely Nemzeti Múzeumban. Az évforduló kapcsán kerül sor Fekete Réka Táncbeszéd című kötetének bemutatására is. Az érdeklődők többek közt népzenei koncerteken, közönségtalálkozón, beszélgetéseken és nyílvános próbán vehetnek részt, az együttes gálaműsorának szeptember 23-án a Tamási Áron Színház ad helyet.

Erdély ma, 2010. szeptember 17.


Évadnyitó táncház

Szeptember 23-án, csütörtökön este 8 órától ismét szabad a tánc a komáromi Európa-udvarban. A Madách ART Café rendezte táncházak idei szezonnyitóján hagyományos falusi tánczene szól majd az erdélyi Mezőségről és Kalotaszegről.

Paraméter, 2010. szeptember 17.


Kecskemét
Népdaléneklő verseny a refiben

Az ország minden tájáról érkeztek népdalénekesek péntek délelőtt a Kecskeméti Református Gimnáziumba, hogy az idén 4. alkalommal megrendezett Kálmán Lajos Országos Népdaléneklési Verseny összemérhessék tudásukat. A versenyen 80 gyerek vett részt, akik csoportosan vagy egyedül adták elő a lakóhelyükhöz köthető népdalokat.

Kecskeméti TV, 2010. szeptember 17.


A népzenét ünneplik Kecskeméten

Kecskemét - A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ szervezésében rendezik meg szeptember 16. és 19. között a Népzene napját. A színpad a Városháza bejárata előtt lesz, a Kossuth szobor mellett pedig kézműves sátrakat állítanak fel és játszóházat alakítanak ki.

Dél-Magyarország, 2010. szeptember 15.


Bordalok
Itt a tele csutora – ezzel a címmel jelent meg a Törköly zenekar új lemeze.

A 2005-ben alakult hajdúsági együttes eredeti és feldolgozott magyar népzenét játszi igen magas szinten.
Friss korongjukon bordalokat fűztek sorba, s ezt a világszerte ismert,
nálunk némileg méltatlanul háttérbe szorult műfajt új életre keltették.

Debrecen On-line, 2010. szeptember 15.


Magyar autentikus népzene a középpontban Győrben

Már „hagyománynak számít, hogy a Magyar hagyományok fesztiválja ad teret a magyar dal napja országos rendezvénysorozat győri helyszínének, a Magyar népzene színpadnak.
Ezen a magyar autentikus népzene ígéretes tehetségei és előadói lépnek fel, megkoronázva a többnapos fesztivált, amelyen a kilátogatókat vásári komédiák, néptáncfesztivál, koncertek, folkkocsma és pálinkafesztivál várják.

Kultúra.hu, 2010. szeptember 12.


Délvidéki Etnoklub - a Juhász zenekar és Borsi Ferenc

A Juhász zenekar, valamint Borsi Ferenc lesz a Duna Televízió UNESCO kitüntető címet viselő Etnoklubjának vendége szeptember 11-én. Katona Erika citerával, nyírségi tirpák táncokkal, vajdasági hagyományőrzőkkel és Zsuráfszky Zoltán elmaradhatatlan táncleckéjével várja Önöket szombaton, 12.35-től.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2010. szeptember 11.


Kárpát-medencei Kulturális Nap a Budai Vigadóban

Fotókiállítás, népzenei és világzenei produkciók, filmvetítés, könyvvásár és játszóház is szórakoztatja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Kulturális Napon szombaton a Budai Vigadóban.

prae portál, 2010. szeptember 10.


Hol volt, hol nem volt...

...egy varázslatos hely, az Óbudai Népzeneiskola ahova 1988-ban még gyerekként jutottam el. Tanáraim, Ifj. Csoóri Sándor (Ifjú Muzsikás együttes) és Lányi György (Téka együttes) nagy önzetlenséggel és lelkesedéssel mutatták meg minden érdeklődőnek a hagyományos paraszti muzsikálás fogásait. Nem kottából, hanem az évszázadokon át jól működő módszerrel tanították a magyar népzenét: minél többet kell hallgatni az adott dallamot és megpróbálni a legjobban ellesni az öreg, falusi mesterek muzsikálását.

Ördöngös Népzenetanoda, 2010. szeptember 10.


Húszéves néptáncfesztivál

„Az évfordulóhoz méltóan tartjuk meg vasárnap a Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivált, ami azt jelenti, hogy az eddigieknél is színesebb lesz a műsor és tartalmában is bővítjük”– tájékoztatta lapunkat a rendezvény főszervezője.

Új Magyar Szó, 2010. szeptember 9.


Fonó-jubileum: kezdődik az őszi idény

Régi sikeres programok folytatásával, több újdonsággal – köztük az új weboldallal és kicsinosított helyiségekkel – vág neki az új, immár 15. idényének a Fonó Budai Zeneház.

Infovilág, 2010. szeptember 8.


NéptáncHáló Örökké

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat szeptember 23-26. között ismét megrendezi nagyszabású nemzetközi programját, mely ezúttal a Néptáncháló Örökké/FolkdanceNet Forever címet viseli. Idén rekordszámú résztvevő jelezte, hogy részese kíván lenni ennek az évről-évre sikeresebb programnak, amely a néptánc és népzenei hagyományok ápolását és széles körű terjesztését tűzte zászlajára.

MTI, 2010. szeptember 7.


A magyarok ebben lelkiismeretesebbek.
Simon Broughton a Quartnak

A legtekintélyesebb angol világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője egyben a magyar népzene legismertebb külföldi szakértője is. Harminc éve jár rendszeresen Magyarországra és nehéz neki újat mondani a magyar népzenéről. Elmeséli, mit gondol az operettről, a magyar és a cigány népzene viszonyáról és mit szeret bennünk általában.

Quart, 2010. szeptember 7.


Nyit a Fonó

A 15 éves Fonó elkezdi a következő tizenötöt, nem áll le, nem akar nosztalgiázni, csak egy hosszú születésnapi bulit rendezni szeptembertől decemberig, ahol bemutatja mindazt, amit gondol a kultúráról, zenéről, értékekről, magáról. Az első 15 esztendőt meghatározó és a Fonónak, mint műhelynek és megkerülhetetlen kulturális intézménynek profilt adó előadók eljönnek egy-egy különleges koncert erejéig újra hozzánk. Szeptember 8-án Utolsó Óra táncház címen ingyenes szezonnyitóval indít a Fonó.

MIX Magazin, 2010. szeptember 6.


15 éves a Fonó

A kisebb felújítások után megújulva és új weboldallal nyitja a Fonó Budai Zeneház tizenötödik, most kezdődő évadját. „Azt akartuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni, megismerni mások örömét, bánatát, gondolatait, a zenét, a táncot, a szót... A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a hangszeres népzene, a jazz és az ezeket ötvöző világzene számára. - írták legelső bemutatkozó anyagunkban. Ugyan tizenöt év alatt sok minden megváltozott a Fonóban, a városban és a világban, de ehhez továbbra is ragaszkodnak.

Fidelio, 2010. szeptember 4.


15 éves a Fonó Budai Zeneház

Tizenöt esztendeje nyitotta meg kapuit a Fonó Budai Zeneház. A hely „gazdái” nem akarnak nosztalgiázni, csak egy hosszú születésnapi bulit rendezni szeptembertől decemberig, ahol bemutatják mindazt, amit gondolnak a kultúráról, zenéről, értékekről, magunkról.

Kultúra.hu, 2010. szeptember 4.


Etnoklub különkiadás a csángókról

Szeptembertől visszatér a Duna Televízióra az Etnoklub, amely most már az UNESCO kitüntető jelvényét viselheti kulturális közvetítő szerepéért. Az Etnoklub stábja nemrég Jászberénybe, a XX. Csángó Fesztiválra látogatott el, így csángó, erdélyi és magyarországi kisebbségi hagyományőrzőkkel, valamint Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatóval várja a nézőket Katona Erika műsorvezető a szeptember 4-i Etnoklub különkiadásban, 12.35-től.

Kultúra.hu, 2010. szeptember 3.