Folkrádió

Tallózó

Cinegést jár Körmenden a Sárpilisi Gerlicemadár

Vannak idõk, amikor az egy-ívásúak egymásra találnak hívás, keresgélés nélkül… És vannak célok, amiknek megvalósításához valahogy adódik az eszköz is, az ember is. Ilyenkor megnyugszunk, hogy nincs is olyan nagy baj, elrendezõdik minden, ahogy kell, biztonságban vagyunk ebben a szaladós, furcsa világban.

Körmend.hu, 2010. október 28.


Összekovácsoló moldvai táncok

Székesfehérvár - Újra megszólalt a furulya, a hegedű, a dob, a koboz, a táncosok köre majd szétfeszítette a termet a moldvai csángó táncházban, ahová havonta lehet járni. A Kákics együttes tavalyi kezdeményezése - a moldvai zenével, tánccal megismertetni a Fejér megyei közönséget - sikeres volt, a helyőrségi klubban megrendezett foglalkozások sokszor teltházasak voltak.
A sorozat újraindult, az emberek már az első alkalommal szinte körbefonták a teret a körtáncokkal. Átizzadt ingek, kibomlott copfok, kipirult orcák tanúskodtak arról, hogy mindenki önmagához mérten a lehető legjobban, kellő lelkesedéssel próbálta elsajátítani a lépéseket, a Kákics zenekar pedig fáradhatatlanul húzta a talpalávalót.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. október 26.


A Népművészet Ifjú Mestere pályázat díjazottjai 2010-ben

Előadóművészi kategória:

Navratil Andrea (népdalénekes)
Farkas Tamás (néptáncos szólista)
Bolya Dániel (furulyás)
Appelshoffer János (néptáncos szólista)
Endrődi Judit (citerás)
Szabó Sándor (néptáncos szólista)
Hajdu Zsuzsanna (néptáncos szólista)

Hagyományok Háza, 2010. október 25.


A legkisebbek az alaplépéseket, az idősebbek a cifrázásokat is megtanulhatták
Somogy bemutatkozott

Nagykanizsa - Újabb megye népi hagyományait mutatták be szombaton Kiskanizsán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban zajló A Dunántúl kincsei sorozat keretében. Ezúttal somogyi néptáncokat, zenei motívumokat tanulhattak az érdeklődő fiatalok és felnőttek.

Zalai Hírlap, 2010. október 25.


Kitüntetések

A Köztársasági Elnök és a Nemzeti Erőforrás Miniszter megbízásából nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából kimagasló színvonalú tevékenységért Beszprémy Katalin népművész, a Hagyományok Háza tárvezetője a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje, Pál István népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása pedig a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át Halász János parlamenti államtitkártól.

Hagyományok Háza, 2010. október 23.


Timár Sándor: hat évtized kemény munkáját ismerték el

Nemzetközileg is elismert, a színpadi néptáncot megújító koreográfusi és művészetoktatói tevékenységéért, népművészeti örökségünk ápolásáért, életműve elismeréseként kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést Timár Sándor pénteken, a nemzeti ünnep alkalmából.

Kultúra.hu, 2010. október 23.


XVI. Bakony Néptáncfesztivál
„A hagyományokhoz hűen!”
2010. november 5–7. Ajka

Ajka Város Önkormányzata és az Ajka-Padragkút Néptánc Egyesület az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület együttműködésével 2010. november 5-6-7-én, Ajkán megrendezi a XVI. Bakony Néptáncfesztivált.

2010. október 22.


Átadták a közgyűjteményi és közművelődési díjakat

A Néprajzi Múzeumban adta át pénteken a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók miniszteri díjait Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmával szervezett kitüntetési ünnepségen. Szőcs Géza és Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter megbízásából Életfa-díjat adott át Budai Ilona népdalénekesnek, Kobzos Kiss Tamás művésztanárnak, valamint Lengyelfi Miklósnak, a Magyar Televízió nyugalmazott szerkesztőjének. Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült Navratil Andrea népdalénekes, Farkas Tamás néptáncos, Bolya Dániel furulyás, Appelshoffer János néptáncos, Endrődi Judit citerás, Szabó Sándor néptáncos, Hajdú Zsuzsanna néptáncos, Benő Tamás bőrműves, Haszmann Gabriella népi bútorműves, Dede Orsolya gyapjúszövő, Szántó Szabolcs késes, Balogh Ildikó tojásfestő, Kádár Barbara fazekas, Bereczné Lázár Nóra tojásfestő, valamint Farkas Túri Enikő nemezkészítő.

Echo TV, 2010. október 22.


Debreceni Hajdú Táncegyüttes - Kiválók közül a legkiválóbbak a „Hajdúk”

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes ismét megvédte a legmagasabb, Kiválóan Minősült Együttes címet, mostani minősítő műsorukkal az eddigi legnagyobb sikerüket aratva. A Martin György Néptáncszövetség október 16–17-én rendezte meg a felnőtt együttesek minősítő versenyét. A salgótarjáni helyszínen két nap alatt 18 együttes mutatkozott be az ország minden részéről, még a határainkon túlról is – tájékoztatta a Naplót csütörtökön Tiszai Zsuzsa együttesvezető.

Hajdú Online, 2010. október 21.


Feketetó, eltáncolva
Ördögtérgye: egy legényesben benne van egy élettörténet

Feketetó – a feketói vásár táncban és énekben című, felújított előadását adta elő a hétvégén Budapesten a kolozsvári Ördögtérgye Néptánccsoport. A produkciót novemberben a sepsiszentgyörgyi Országos Néptánctalálkozó gálaműsorában is előadják, közben pedig készülődnek a 7. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra is, amelyet november 20-án szerveznek meg a Diákművelődési Házban. A találkozó vendége számtalan tánccsoport és hagyományőrző mellett Berecz András népdalénekes, mesemondó lesz. Both Józseffel, a néptáncegyüttes művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Transindex, 2010. október 21.


Kulturális és ifjúsági párbeszéd Felcsík és Mezőség között

Sikeresen pályázott a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület Hargita Megye Tanácsa programkiírására, így támogatást nyert ahhoz a rendezvénysorozatához, amelynek keretében a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes tagjai vesznek részt a hétvégén zajló XIV. Botorka Néptáncfesztiválon, majd október 29–31. között a Botorka Művelődési Egyesület ifjúsági tagozata látogat el Szamosújvárra, hogy helyszínen ismerkedjen a Mezőségi Szórványprogrammal.

Transindex, 2010. október 21.


A Nagyvárad Táncegyüttes Tragédia című táncjátékának európai turnéja
2010 október 22-31.

Harmadik nagyobb kiszállás-sorozatát szervezi idén Partium hivatásos néptáncegyüttese, a Nagyvárad Táncegyüttes. Harmadik nagy körútjukra Közép-Kelet-Európa három országában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovákiában kerül sor október 22. és 31. között.

Folkrádió, 2010. október 20.


Sebestyén Márta a békéért

Sebestyén Márta kedden este átvette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székhelyén a Művész a békéért elnevezésű elismerést. A kitüntető címet a népdalénekesnőnek Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója adta át. A párizsi székhelyű szervezet Művész a békéért elismerését fennállása óta először kapta magyar művész.

MTV Híradó, 2010. október 20.


Tiszta forrás a Muzsikással és Jandó Jenővel

Olyan gyakran idézik a tiszta forrás szókapcsolatot Bartók (és Kodály) zenéje, szellemisége kapcsán, hogy mielőtt a Müpa október 24-i, egészen különleges matinékoncertjéről szó esne, álljon itt a tiszta forrás forrása, Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka.

OTS, 2010. október 19.


A Debreceni Népi Együttes 60 éves születésnapja

A Debreceni Népi Együttes 60 éves születésnapját ünnepli. Ez alkalmból október 23-án a Főnix Csarnokba közös ünneplésre hívják az érdeklődőket.
Az egész napos forgatagon tánctanítás, népi kirakodó vásár, kézműves foglalkozások várják a kicsiket, nagyokat, családokat.
19.00 órától ünnepi gálaműsorral ünnepel a Debreceni Népi Együttes.

FőnixInfo, 2010. október 19.


Őszi népzenei tábor Bordányban
2010. november 4-7.

November elején újra népzenei tábor lesz a Dél-Alföldön Virágvölgyi Márta szakmai irányítása alatt. Vajdaszentiványi vonós népzenét oktatnak alap- és haladó szinten, igény szerint a korábbi tanfolyamok rábaközi, széki és ördöngösfüzesi anyagát is átismétlik. Énektanulásra is lehetőség van. Tanárok: hegedű - Virágvölgyi Márta (haladó), Sturmann Jenőné „Toncsi”; brácsa, nagybőgő – Fekete Antal „Puma”;
ének – Lóránt Éva.

2010. október 19.


Egy Csudajó Hétvége Félben

Királyhelmectől Pozsonypüspökiig az ország mintegy húsz településéről érkezett a szenci járásbeli Fél községbe pénteken közel százharminc cserkész, hogy részt részt vegyen a helyi 24. sz. Szent László cserkészcsapat által szervezett Csudajó Hétvégén, azaz a CsuHé-n.

Új Szó, 2010. október 18.


Kanalas Éva hangszínháza az Aranytízben

Erdélyben, Moldvában, az Altáj hegységben, Tuvában, Baskíriában gyűjtötte azokat a dalokat, archaikus imádságokat, népi mondókákat, gyógyító rigmusokat Kanalas Éva népdalénekes, amelyeket október huszonegyedikén este héttől énekel az Aranytízben Dél- Szibériától a Kárpát-medencéig című estjén, Keresztes Nagy Árpád koboz kíséretével.

Magyar Nemzet Online, 2010. október 16.


Rost Andrea a Dohány utcai zsinagógában

Rost Andrea három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzol képet a zsinagógabeli koncerten Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Rost Andrea tágabb szülőföldje jelenik meg Pannon dalok című vasárnapi estjén a Dohány utcai zsinagógában. A program zenei anyagát az énekesnő saját koncepciója alapján Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte, az est vendége Bognár Szilvia lesz.

MTV Híradó, 2010. október 13.


Moldvai csángó táncház, szombattól újra

Székesfehérvár - Az elmúlt évben indította el a Kákics együttes a moldvai csángó táncházat, amely a nyári szünet után folytatódik a helyőrségi klubban. A moldvai csángó zenére, táncokra épülő, de időnként mesemondással, dalokkal, más néptáncok tanításával kiegészülő, havonta egyszer megrendezett programnak népes közönsége lett. A visszatérő résztvevők mellett alkalmi táncosok is akadtak, vagy olyanok, akik csak a látvány, a zene élvezetének kedvéért ülték végig a jó 3-4 órás alkalmakat. Az estek végén nem egyszer előfordult, hogy a gyerekek a színpadon ismerkedtek a hangszerekkel, vagy spontán éneklésbe kezdtek a mikrofonok előtt.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. október 13.


Kihagyhatatlan az egy hétig tartó feketetói vásár

A romániai Feketetón (Negreni) minden év októberének közepén megrendezik a kihagyhatatlan, ma már egy hétig tartó, népünnepélynek is beillő nagyvásárt. Közép-Európa egyik legnagyobb, csaknem tíz hektáron megtartott kirakodóvásárán naponta ezrek keresik fel az árusokat, akik régiséget, kézműves-terméket, használt ruhát, háztartási cikket kínálnak, s mintha sohasem lett volna gazdasági vásár, úgy forog itt a vevő, a pénz és a portéka. A feketetói vásárra egyre többen, külföldről is érkeznek érdeklődők.

Magyar Hírlap, 2010. október 11.


Ismét Újvidéken tartották meg a Vajdasági Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, immár tizenötödször

A színhely ezúttal is a József Attila Általános Iskola volt, a szervezők pedig a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Újvidékről és a Vajdasági Magyar Folklórközpont Szabadkáról. A hétvégén megtartott rendezvényen vajdasági és magyarországi táncosok léptek fel, kézművesek mutatták be a korongozás, agyagozás, szövés, fonás, hímzés, csuhézás, kosárfonás, gyöngyfűzés és egyéb kézműves szakma fortélyait.

Magyar Szó, 2010. október 11.


Versengenek a szólótáncosok

A Dunántúl legjobb szólistái versengenek Somogyjádon pénteken. Az ifjúsági korosztály programjait az Egri Kulturális és Művészeti Központ rendezi idén immár 6. alkalommal. Az Országos Szólótánc Verseny dunántúli területi döntőjét október 8-án 10.00 órai kezdettel bonyolítja le a kiíró intézmény, a Somogy Megyei Néptáncszövetség és az Illyés Gyula Iskola Óvoda Szakmai és Szakszolgálat közreműködésével a Somogyjádi Művelődési Házban.

KaposPont, 2010. október 7.


Hungarikum: Kodály Zoltán zenepedagógiai módszere

„Folyik a víz, áll a part, mi elmegyünk, marad más.” (cseremisz népdal)
Az alábbiakban Fehér Anikó III. Hungarikumok a Parlamentben konferencián elhangzott előadását tesszük közzé.

Népzene.hu, 2010. október 6.


Cseppekből a tenger…
avagy a püspökladányi néptáncosok tengernyi élménye

A gazdagság nem az anyagi javakkal, sokkal inkább a lelkiekkel mérhető….ez a régi bölcsesség hatja át a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület immár 32 éves éves tevékenységét.

Népzene.hu, 2010. október 5.


Jön XXI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), a megyei állami közigazgatás művelődési főosztálya, nemzetiségi osztálya és a Tiszapéterfalvai Községi Tanács szervezésében 2010. október 17-én 11 órai kezdettel (közép-európai idő szerint) Tiszapé terfal ván, a helyi kultúrházban és kertjében kerül sor a XXI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválra.

Kárpáti Igaz Szó, 2010. október 5.


Fehér tánc

A Zene és a Látás világnapja alkalmából a Fehér Bot Alapítvánnyal együtt idén is népzenei estet szervez a Debreceni Művelődési Központ október 4-én, 17 órától a DMK Belvárosi Közösségi Házában.

Kultúra.hu, 2010. október 4.


A néptánc 21. századi színpadi nyelvén beszélnek

Pénteken „családi” összejövetellel ünnepelte meg az Ifjú Szivek Táncszínház profi pályafutásának tizedik évfordulóját, de természetesen nem marad el a nyilvános ünnepség sem. Hégli Dusannal, az Ifjú Szivek művészeti vezetőjével az elmúlt egy évtizedről vontunk mérleget.

Új Szó, 2010. október 3.


Ide nézz a figurára!

A hagyományos kultúra népszerűsítése érdekében kampányt indít a Hagyományok Háza, amelyet ismert emberek is támogatnak. Népviseletbe öltöztetett bábukat helyezünk el a város forgalmas helyszínein, a járókelőket pedig játékra invitáljuk.

Hagyományok Háza, 2010. október 2.