Folkrádió

Tallózó

Szólótáncverseny
Pozsony, 2010. december 3.

A Felnőtt- és Ifjúsági Szólótáncverseny Szlovákiai Magyar Néptáncosok számára elnevezésű versenyünkre 2010 december 3-án, az Ifjú Szivek MT Székházában (Mostová 8., 811 02 Bratislava) kerül sor.

Táncfórum - Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, 2010. november 30.


Díjat nyert a Muzsikás film

Magyar sikerrel ért véget Indonézia nemzetközi filmfesztiválja Bali szigetén. A november végén 8. alkalommal megrendezett seregszemlén Tóth Péter Pál dokumentumfilmje, a világhírű Muzsikás együttesről készített Muzsikás történet a zsűri első díját nyerte el.

Magyar Hírlap, 2010. november 30.


Táncra lábam!
Ötéves a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ

Öt évvel ezelőtt fiatal táncosok egy csoportja az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központtól különválva megalapította a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központot (VMNKK). Az évforduló alkalmából a táncosok szombaton Táncra lábam! címmel a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nagytermében, telt ház előtt, gazdag műsorral mutatkoztak be.

Magyar Szó, 2010. november 30.


A koreográfus nyomában járnak kései követői
Táncosok tanítója

A 20 évvel ezelőtt, 1990-ben elhunyt legendás néptáncoktató-koreográfusra, Papp Lászlóra emlékeztek szombaton egykori tanítványai, barátai, s családjának tagjai.

Zalai Hírlap, 2010. november 29.


Táncoltak kortól nemtől függetlenül (videóval)

Tegnap este néhány lelkes halasi úgy döntött, elsajátítják a dél-alföldi és a cigánytáncok alaplépéseit. Kiváló lehetőség adódott erre a Helyi Érték Csoport által szervezett táncház, melynek a Tiszti Klub nagyterme adott otthont.

Halas Média, 2010. november 28.


Magyar táncház Tokióban

Évente egyszer közös örömtáncra gyűlnek össze a magyar néptánccal foglalkozó japán csoportok, s a magyar mintára megszervezett táncház két napja alatt új táncokat is tanulnak egymástól. Idei seregszemléjüket a napokban tartották Tokióban, ahol jelenleg három nagy hagyományú táncklub működik. A táncház alkalmat adott arra, hogy Nagoja és a Kanszai-régió táncosai is ellátogassanak a japán fővárosba a közös táncünnepre. A japán néptáncosok többek között Erdélyi Tibor és Timár Sándor irányítása alatt kezdtek el ismerkedni a magyar néptánccal a hetvenes években, akiket azóta is rendszeresen meghívnak Japánba tanítani.

MTI, 2010. november 27.


Elismerésben részesült a Veszprém megyei Kőris együttes

A veszprémi kötődésű Kőris zenekar a közelmúltban nagy elismerésben részesült. A Bonyhádon megrendezett XIV. Országos Népzenei Fesztiválon az öttagú együttes Szatmári dalok összeállításával érdemelte ki a szakmai zsűri elismerését és nyerte el a kiemelt nívódíjat. A 2004-ben indult és azóta több alkalommal bővült csapat tagjai: Bódis Erika zenekarvezető, hegedű, Farády Tamás brácsa, koboz, citera, tekerőlant, Búzás Csaba nagybőgő, dob, Baksa Kata és Szabó Sándor (A Népművészet Ifjú Mestere) ének, tánc, közreműködő: Csatlós Melinda klarinét.

Apte Táncegylet, 2010. november 27.


Ricsaj Óbecsén

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben ma szervezik meg hetedik alkalommal a Ricsaj Népművészeti Fesztivált, amely művelődésre és időtöltésre ad lehetőséget, célja pedig a magyar népművészet bemutatása és a hagyományőrzés.

Magyar Szó, 2010. november 27.


A Muzsikás együttes az Etnoklubban

A világ legjelentősebb koncerttermei után a Duna Televízió stúdiójában, az Etnoklubban muzsikál az a zenekar, amely talán a legtöbbet tett a magyar népzene híréért. A műsorvezető, Katona Erika november 27-én, szombaton 12.30-tól a Muzsikás együttest és állandó közreműködőit látja vendégül!

MIX Magazin, 2010. november 26.


Antal Ildikó beszélgetése Szalay Zoltán zeneszerzővel
Akinek életét hagyományaink szeretete alakítja

Ha népzenéről, néptáncos rendezvényekről, táborokról, iskolai zenei oktatásról van szó Csíkszeredában, Szalay Zoltán neve mindenképpen felmerül. Ha a kortárs zeneszerzők műveit vesszük számon, ugyancsak találkozunk vele, de a sportélet területén is, köszönhetően a tájfutásban nyújtott sportolói és szervezői tevékenységének. Az utóbbi időben a magyar nyelv és népzene – főként a pentatónia – tükrében szemlélt magyar lélek jellemzőit hallhattuk tőle több alkalommal is.
A kolozsvári születésű, magát már csíkszeredainak tartó népzenekutató, zeneszerző, néptáncoktató, tánccsoport-vezető, tánctáborszervező, népdalvetélkedő szervező – gyűjtőszóval élve: közművelődési szervező –Szalay Zoltánt arról kérdeztük, hogy e sokféle tevékenységének miként tud eleget tenni. Mint kiderül: noha ő úgy tartja, túlságosan szétforgácsolja idejét, megvalósításai céltudatos és kiegyensúlyozott egyéniségről árulkodnak.

Székelyföld, 2010. november 26.


Ünnepváró kiadvány- és kézművesvásár a Hagyományok Házában
2010. december 3., 10-19 óráig

Idén decemberben is megrendezzük, immár negyedik alkalommal a Hagyományok Háza egész napos ünnepváró vásárát. Ezen a napon kiadványainkat (népzenei CD-k, táncos DVD-k, módszertani és ismeretterjesztő kiadványok, szakkönyvek) hatalmas kedvezménnyel – akár féláron – kínáljuk. Idén is meg lehet csodálni – és természetesen vásárolni – a meghívott népi iparművészek, kézművesek szemet gyönyörködtető portékáit. A vásár alkalmából egyes előadásainkra 20 százalékos kedvezménnyel kaphatók belépőjegyek. A gyermekeket és kísérőiket délután 5 órától aprók táncába várjuk.

Hagyományok Háza, 2010. november 26.


Ötvenöt éves lett az Ungaresca néptáncegyüttes

Hej, táncra körbe, körbe! címmel ad jubileumi műsort az Ugnaresca Táncegyüttes november 27-én, szombaton 19 órától az Agora-Művelődési és Sportházban. A fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Ungaresca számára Horváth János Gedi előbányászta régi emlékei közül azt a vendégkönyvet, amit az első időkben vezettek egy darabig. A fél évszázados könyv első bejegyzése 1958-ból való. Egy Berzsenyi-idézet alá írta oda a nevét harminc olyan fiatal, aki részt vett a velemi tánctáborban. Ember, az ki magyar táncra jól terme,/Örüljön, férfierő s nemes szikra hevíti erét - így szól a Berzsenyi verse, amit az ifjú ungarescások már akkor - még tizenévesen - komolyan vettek.

Vas Népe, 2010. november 25.


20 éves a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – ünnepeljen velük!

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes folyó év december 16-18. között rendezi meg húszéves évfordulós ünnepségsorozatát.

Erdély ma, 2010. november 24.


A dél-zalai Kiskomáromból táncolt el Európába a szegény ember legkisebb gyermeke
Egy méltatlanul keveset emlegetett táncpedagógus

A Papp László Nyomában programsorozat utolsó állomásaként Papp Lászlóra emlékezünk. Az Emlékestre november 27-én 18 órakor kerül sor a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Papp László 1941. szeptember 16.-án született Zalakomárban /Kiskomáromban/, C kategóriás néptánc oktató volt. Fiatal korában kedvenc szórakozásai közé tartozott a foci és a tánc. Szerette ropni a bálokban, innen indult a késztetés a magyar néptánc felé.

Zalai Hírlap, 2010. november 24.


Egy kiállítás hangszerei
A Délvidék egyetlen dudakészítője, Vrábel János hangszerei a csókai könyvtárban

Az Életfa Díjjal kitüntetett Vrábel Jánosnak, tájékunk egyetlen dudakészítőjének a hangszereiből szerveztek kiállítást szülőfalujában, Csókán. A megnyitón nemcsak nézegetni lehetett a sokféle népi hangszert, hanem – a közönség nagy örömére – készítőjük és barátai, Varga Attila és Erdő Béla közreműködésével meg is szólaltathatták őket.

Magyar Szó, 2010. november 24.


Gergely Edó
Valami szent idő
Bartók drága románjai és egyéb erdélyiek

[...] szombat este a kolozsvári néptáncfesztivál keretében zajló előadáson nagy örömmel töltött el, hogy pont a bihari román népi táncokkal kezdődött az előadás. Felujjongani, hogy időm, mint égen a csillag, itt vannak bizonyítékként ezek az öreg táncosok, akik már nem szerepelnek, nem bizonygatnak, nem akarnak táncukkal semmit, tánccá válnak, amikor táncolnak, csujjogatássá, amikor csujjogatnak. S a néző, ha nem ügyel, egyszer csak azon veszi észre magát, hogy valami szent időben van, a ráérősen kijárt, módjával kilépett lépések idejében, a rend, a férfi és női egymásbafonódás ősi rendjében.

Transindex, 2010. november 24.


Sokan nem is ismerik az igazi népzenét
Kárpátaljai lemezt, táncos bemutatót is tervez Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes prímása

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehette át október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából Pál István „Szalonna” népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes prímása, akivel többek között a népzenével kapcsolatos tévhitekről, illetve azok feloldásának lehetőségeiről beszélgettünk.

Magyar Nemzet Online, 2010. november 22.


Jubileum: 20 éves az Ungaresca Senior Együttes

Egy szép táncot jókedvemből - ezt könnyed hangú címet adta az Ungaresca Senior Együttese 20. jubileumi műsorának, és tényleg ilyen könnyedén, jókedvvel táncolták végig.

Vas Népe, 2010. november 22.


Virrasztás a Fonóban

November 24-én, szerdán este hat órától éjfélig a Fonó Budai Zeneházban virrasztással emlékezünk a Jászság Népi Együttes három fiatalon, tragikus hirtelenséggel elhunyt táncosára. Zenész barátainkat arra kérjük, jöjjenek, és muzsikájukkal segítsenek feldolgozni a veszteséget.

Fonó Budai Zeneház, 2010. november 22.


Véget ért az Erdélyi Prímások Találkozója

Közönség, zenész és szervező egyaránt elégedetten mérlegelt a kétnapos Erdélyi Prímások Találkozója után. Mindenki azt kapta, amit várt: maradandó élményt, megerősítést – van, aki ápolja hangszeres hagyományainkat, és van, aki befogadja azt.

Hargita Népe, 2010. november 22.


Változóban a prímási szerep?

A 13. Erdélyi Prímások Találkozójának második napján (pénteken) az Üsztürü együttest láthattuk a színpadon. Jó választásnak tűnt, hogy a szervező, vagyis a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ezt a népi zenekart hívta meg, hiszen több prímás muzsikájából kaphattunk ízelítőt. Szász József brácsással beszélgettünk.

Székelyhon.ro, 2010. november 21.


ÉM-interjú: Szalay Zoltán fotóriporterrel

Az 1970-es években a Magyar Televízió Röpülj Páva címmel országos népművészeti vetélkedőt hirdetett meg. A művészeti produkciókat fotók is színesítették, amelyek azokon a helyszíneken készültek, ahonnan az együttesek érkeztek. Szalay Zoltán fotóriporter a stáb tagjaként két évig járta az országot. Ebből a gyűjteményből készült a reprezentatív fotókiállítás, amelyet a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után most a Miskolci Galériában láthat a közönség. A 75. születésnapját idén ünneplő művészt a kiállítás megnyitóján kérdeztük.

Borsod Online, 2010. november 21.


Döbbenetes baleset, értelmetlen halál: gyászol az ország

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka történt a döbbenetes baleset, de még mindig özönlenek a részvétnyilvánítások a táncegyütteshez. Két 19 éves néptáncos lány és egy 17 éves néptáncos fiú halt értelmetlen halált a Lágymányos hídon.

Heti Válasz, 2010. november 21.


Dr. Bali János- Korzenszky Tamás:
Mundruc Népfocitorna
Jegyzetek a foci és a néptánc kapcsolatának társadalomtudományos magyarázatához

Mátyás István Mundruc táncművész (Magyarvista 1911- uo. 1977), Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb táncos egyénisége. Mátyás István 1911-ben született a kalotaszegi Magyarvistán(Vistea). Magyarvista a Nagyvárad-Kolozsvár közti vasútvonal közelében, Kolozsvártól 18 km-re, nyugatra, a Nádas patak völgyében futó főútról leágazó zsákfalu.

ELTE BTK Néprajzi Intézet, 2010. november 20.


A világjáró mesemondó
Szombaton Kolozsváron lép fel Berecz András

Telefonon értük utol Berecz Andrást, a VII. Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozó vendégét. A világjáró mesemondó és népdalénekes szombat este hét órától a Diákművelődési Házban lép színpadra az Ördögtérgye Néptáncegyüttes meghívására.

2010. november 19.


A soproni színházban főszerepet kap a néptánc

November 21-én a néptáncé lesz a főszerep a Petőfi Színházban. Este a Sopron Táncegyüttes, délelőtt és délután a Pendelyes Táncegyüttes ad műsort. Amíg a világ… címmel a Sopron táncegyüttes lép a Petőfi Színház színpadára november 21-én 18 órakor, ahol a Kárpát-medencei táncok harmonikus, esztétikus mozgásának színpadra állításával fogalmazza meg gondolatait – a tánc nyelvén. A ˝holnapra sztár leszek˝ helyett a ma már mulandó értékrendet képviselik, egyén és közösség harmóniáját egyszerűen és természetesen – hirdetik műsoruk első felében. A második rész az Anno… – az elhajított múlt címet kapta. A Fajkusz Banda zenéje ihlette a táncösszeállítást. A lomtalanítás hatását keltő díszletből sorra kerülnek elő egykori gazdájának már értéktelen tárgyak, melyeknek a puszta érintése, látványa előhívja egy korábbi világ értékrendjét.

Kisalföld, 2010. november 19.


A Jászság Népi Együttes három tagja hunyt el a szörnyű balesetben
A népi együttes saját halottjának tekinti a tragédia áldozatait

Szűcs Gábor elmondta, hogy pénteken este nyolc órakor a népi együttes Víz utcai székházánál egy-egy emlékmécses meggyújtásával róhatják le kegyeletüket, akik szeretnének megemlékezni az elhunytakról. A Jászság Népi Együttes, a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola, minden jászberényi táncos saját halottjaként emlékezik a csütörtök hajnalban elhunyt fiatalokra.

Szoljon, 2010. november 18.


Népművészet Ifjú Mestere díj egy újabb megyei néptáncosunknak
Tanítványaitól tanul

Litér - Szabó Sándor néptáncos, néptánc pedagógus Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést vehetett át ünnepi körülmények között a Néprajzi Múzeumban október 23-án. Szabó Sándor - vagy ahogy néptáncos berkekben ismerik, Sanci idén pályázta meg először a Népművészet Ifjú Mestere díjat, amelyre egy több mint harminc oldalas szakdolgozatot készített. A nagy megmérettetésre három tánccal készült, amelyek közül az egyik a szakdolgozata témája volt, míg a másik kettőből a zsűri választott.

Napló, 2010. november 16.


Néptáncpanoráma Körmenden: hagyomány, korszerűség, emlékezet

Az elmúlt hétvégén ismét Körmenden ünnepelt Nyugat-Magyarország néptáncos társadalma. Az első napon a MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Osztálya és a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség közös szervezésében tudományos konferencia zajlott, a második napon pedig Néptáncpanoráma címen az év Antológiájára került sor.

Vas Népe, 2010. november 16.


Zöld erdőben lakom
Pál István lemezbemutató koncertje a Hagyományok Házában
2010. november 19., 19 óra

A magyar népzene történetének legendás alakjai között foglal helyet a 91 éves Pál István, aki élő láncszem a régi magyar pásztorok és a mai nemzedékek között. Dalokat, a dalokba foglalt üzeneteket, furulya- és dudazenét, hangszerkészítést tanulhatunk tőle 100 évvel azután, hogy Bartók Béla 1910. november 13-án Ipolyságon fonográf felvételeket készített az Ipoly menti magyar pásztorok zenéjéről. Ez a híres gyűjtés az egyik fogódzónk a magyar népzene megismeréséhez. A felvételeken ma is hallható dudás, furulyás pásztorok utóda a köztünk élő Pál István. Mindazt, amit akkor illett tudni egy pásztornak, ma még tőle megkérdezhetjük. A hozzá hasonló régi vágású énekesek és zenészek sora az utóbbi 100 évben egyre foghíjasabb lett, ezért lett szokás ezt az időszakot a népzene gyűjtők körében utolsó órának nevezni. Pista bácsi pontosan tudva, hogy milyen időket élünk, s hogy mi van rá bízva, igyekszik átadni az útravalókat, hogy az új nap első órájában is boldoguljunk. Ebből a tarisznyából valók a most bemutatandó lemez dalai.

Hagyományok Háza, 2010. november 15.


Táncházi hangulat kedden este a Csík zenekarral
Debrecen

Több mint egy év után újra a Csík zenekar koncertezik a Lovardában. Kapunyitás november 16-án, kedden este 19 órától, Csík János és társai pedig 20 órától veszik kezükbe hangszereiket.

Hajdú Online, 2010. november 15.


Ritka csárdás, ritka gála
XXII. népzene- és néptánctalálkozó

Ha igaz a mondás, miszerint a vers az, amit mondani kell, akkor a tánc az, amit járni kell. S kinek van hozzá lába, járja is, meg nézi is. A Háromszék Táncegyüttes pedig a még mindig található eredeti folklórforrások felkutatásával nem csupán a gyűjtést gazdagítja, de a népzene- és néptánctalálkozók tudatos szervezésével a nagyközönség elé is tárja e — manapság már — ritkaságszámba menő táncokat. Hasonló találkozókat egyébként mostanában már a legtöbb erdélyi városban szerveznek, hogy a sepsiszentgyörgyi rendezvény talán a legrangosabb mind közül, azt nem csak sokadik kiadása jelzi, hanem az is, hogy részt vett rajta Novák Ferenc „Tata”.

Háromszék, 2010. november 15.


Ismét megszervezik Erdély legrégibb néptánctalálkozóját Szentgyörgyön

Huszonkettedik alkalommal szervezi meg hétvégén a népzene- és néptánctalálkozót a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Erdélyben a kilencvenes évek elején a sepsiszentgyörgyi volt az első ilyen jellegű találkozó. Mivel terepen, a házak előtt, csűrökben, lakodalmakon nem lehetett jó minőségű hang- és videofelvételeket készíteni, ezért az adatközlőket meghívták az együttes székházába, ahol rögzítették a népdalokat és a táncokat.

Krónika, 2010. november 11.


13. Erdélyi Prímástalálkozó Csíkban

Az Erdélyi Prímások Találkozója idén 13. alkalommal ad lehetőséget zenei hagyományaink kedvelőinek, hogy élvezhessék a népi muzsikát, idén november 18-án és 19-én, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A 19.00 órakor kezdődő csütörtök esti gálaműsorban Felcsíkról Antal Csanád és Antal Adorján, Gyimesből Antal Tibor és Timár Viktor lépnek fel, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene tanszékének növendékei és tanárai bizonyítják újra, hogy tanult zenészek által is hitelesen előadható a hamisítatlan népzene.

Erdély ma, 2010. november 11.


A tánc kortalan

Bár megszokhattuk, hogy a néptáncot általában fiatalok művelik a különböző együttesek keretein belül, vannak üdítő kivételek - elvégre táncolni az idősebbek is tudnak, sőt! Egy miháldi szereplés után keresték meg a Kanizsa Hagyományápoló Egyesület két vezetőjét, a nagykanizsai Vizeli házaspárt azzal a javaslattal: ne csak fiataloknak, hanem az idősebb korosztályok képviselőinek is tartsanak néptánc-foglalkozásokat.

Zalai Hírlap, 2010. november 11.


Ahol a szívem dobban!
Folkbeats népzenei és világzenei tehetségkutató
Nevezési határidő: november 30.

Nem hétköznapi fődíjjal került meghirdetésre a Folkbeats népzenei és világzenei tehetségkutató. Az amerikai turné fődíjával kecsegtető fesztiválsorozatra még jelentkezhetnek az érdeklődő előadók határon innen és határon túl.

Folkbeats Tehetségkutató Fesztivál, 2010. november 10.


Csodálatos Kalotaszeg

A Honvéd Táncszínház és zenekara lenyűgöző november 5-ei esti előadását többszöri tapsvihar kísérte. Az Élő Martin Archívum sorozat második darabját, a nagy néprajzkutató Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát követve Kalotaszeg címmel mutatta be az együttes a Stefánián.

Honvédelem.hu, 2010. november 9.


Jubileum után
Negyed évszázadra emlékezünk

Szombaton, Péterrévén a színházteremben a helybeli dr. Kiss Imre Művelődési Kör néptánccsoportja fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte. A jubileumhoz csatlakozott a negyed évszázados jubileumot ünneplő Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő.
Huszonöt évvel ezelőtt az Újvidéki Rádióban akkor még létező Gyermekrádió szerkesztőségéből Borsi Ferenc és Dudás Anikó indította útjára a vetélkedőt. Később szervezőként csatlakozott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, ahol Szabó Gabriella vette át a rendezvény szervezését. A negyed évszázad alatt sok minden történt, sokan, sajnos, már nincsenek is az élők sorában, de azért munkájuk, szellemi hagyatékuk, útmutatásuk tovább él a felnövekvő generációkban.

Vajdasag MA, 2010. november 9.


Folkmásfélnap: Jézus ereje, mit míveltek ezek!

Debrecen – Legyen elég egy adalék ahhoz, hogy (irigykedve) elképzeljük, milyen volt a Folkmásfélnap. Hírszerzőnk, aki nagyon is bennfentes hajdús körökben, vasárnap hajnali 5.15-kor ment haza. De akkor még százan voltak...

CivisHír, 2010. november 7.


Elhunyt a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora

Zórándi Mária 1975-ben végzett a főiskola jogelődje, az Állami Balett Intézet első néptánc tagozatán. Később ugyanitt klasszikus balett- és néptánc-pedagógus oklevelet, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen gyógytestnevelői diplomát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA doktori fokozatot szerzett. Táncművészként a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes szólistája volt.

MTV Híradó, 2010. november 7.


Folkmásfélnap Debrecenben, hatodszor

A Debrecenben az ezen a hétvégén immár hatodik alkalommal megrendezett Folkmásfélnap két estéjén ugyanis a muzsikáé és a táncé a főszerep, szombaton napközben azonban a férfiaknak kispályás labdarúgásban kell helyt állniuk (a DEAC-pályán), a hölgyeknek pedig bogrács mellett, fakanállal kell bizonyítaniuk délután a Hajdú Táncegyüttes Hatvan utcai székházában.

Hajdú Online, 2010. november 6.


Koreográfus, rendező az ELTE BTK-n
Dr. Farkas Jenő Drakula című kurzusának vendége októberben Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója volt.

Dr. Farkas Jenő Drakula című kurzusának (ELTE BTK) vendége októberben Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója volt.
Drakula valamennyiünk képzeletében elegáns, frakkos vámpír. Hideg kézfogása, előugró szemfogai, parázsló szemei borzongást keltenek a Drakula-regények és filmek szereplőiben, és bennünk, olvasókban vagy nézőkben egyaránt. Ezt a közismert, „népszerűvé” vált Drakula-figurát Bram Stoker ír regényíró hívta életre, 1897-ben.

ELTE Online, 2010. november 6.


Felhívás
Bíborpiros Szép Rózsa (Örökség) Országos Népzenei Vetélkedő - 2011

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya főszervezőként és a Csemadok Művelődési Intézete szakmai rendezőként hetedik alkalommal hirdetik meg a Bíborpiros Szép Rózsa (Örökség) országos népzenei vetélkedőt népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2010. november 4.


Együtt-lét. Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében
pályázati határidő november 30.

A Magyar Országgyűlés meghirdeti az „Együtt-lét. Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében” c. nemzetközi fotópályázatot, a Magyar Fotográfusok Háza Nonprofit Kft. szakmai partnerségével.

Folklista, 2010. november 4.


XXII. Népzene- és néptánctalálkozó – Sepsiszentgyörgyön

November 13-14-én, szombat-vasárnap kerül sor Sepsiszentgyörgyön a XXII. Népzene- és néptánctalálkozó programjaira, ahol idén is minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást kínálnak a rendezvény szervezői.

Erdély ma, 2010. november 4.


Simoncsics János nyugdíjba vonul, de a néptáncfesztivált továbbra is szervezi

Szeged - Simoncsics János elérte azt az életkort, amikor szögre akaszthatná csizmáját: 62 évesen a tápéi művelődési házból nyugdíjba vonul. A népművelői tevékenységgel felhagy, a néptáncfesztivált azonban továbbra is odaadással szervezi.

Dél-Magyarország, 2010. november 2.


Sokuknak szép emlékként maradunk meg

Elkezdődött a visszaszámlálás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Sanghaji Világkiállításról való hazatéréséig. Hetedik hete, hogy megfeszített tempóban tartanak táncelőadásokat, képviselik az országot a román pavilonban. Keddi érkezésük előtt faggattuk az együttes igazgatóját, András Mihályt.

Hargita Népe, 2010. november 2.