Folkrádió

Tallózó

Mérlegkészítés a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttesnél

Az év folyamán nyújtott kiegyensúlyozott teljesítmény, fergeteges hangulatú fellépések, Varró Huba látványos, minden generációt magával ragadó koreográfiái, közönségsiker, előadások, tucatnyi fellépés, részvétel neves magyarországi, illetve erdélyi fesztiválokon, reprezentációk, alkalmi fellépések, saját tulajdonú edzőterem kialakítása – így foglalhatnánk össze röviden a Kökényes Néptáncegyüttes több mint sikeres elmúlt évadját.

Népújság, 2010. december 29.


Koncertekkel, néptánccal búcsúzik a Pécs az Európa Kulturális Fővárosa címtől

Három napon át koncertekkel, táncos programokkal, utcai rendezvényekkel várják az érdeklődőket Pécsett: december 29-e és 31-e között a Kossuth tér és Irgalmasok utcája ad majd otthont az Európa Kulturális Fővárosa program záróeseményének. [...] 30-án a régió népzenei, világzenei és néptánc előadói közül a Dutár, Mecsek, Tanac, Vizin együttesek, valamint a Somogy Táncegyüttes lép majd fel.

Borsod Online, 2010. december 29.


Tizenöt éves lesz a Gyöngyharmat
– interjú Both László néptáncoktatóval –

Zabolán hagyománya van a néptáncnak, a település lakói elmondhatják, hogy az elmúlt közel másfél évtizedben szervezett keretekben zajlott ennek művelése. Both László a zabolai polgármesteri hivatal alkalmazottjaként, kulturális előadó tisztségében 1997- től irányítja a község hírnevét öregbítő tánccsoportot, amely jövőben kerek évfordulót ünnepel. A vele készült beszélgetésünk az elmúlt tizenöt év számadása.

Székely Hírmondó, 2010. december 28.


Táncházba invitálnak
2010 a Kutyakölykök és a Zalai Táncegyüttes fellépő éve volt

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Zalai Táncegyüttes. Rengeteg fellépésen vannak túl, s ez nemcsak a nagyegyüttesre, hanem a Kutyakölykökre is elmondható. Merthogy az egyik nincs a másik nélkül, s fordítva is elmondható.

Zalai Hírlap, 2010. december 28.


A Táncház mint világörökség
Elővették őket

Nemzetközi védettséget kaphat a közel negyven éve útjára indított táncházmozgalom, amelybe a fiatalok mellett egykor az állambiztonság is nagy buzgalommal kapcsolódott be. Tanecny dom, illetve Dom tanca – így, vagyis táncházként hirdeti magát egy szlovák és egy lengyel „intézményhálózat” is. A kizárólag saját nemzetük népzenéjét és -táncait közösségi szórakozásként kínáló klubok elnevezése nem véletlenségből egyezik meg magyar megfelelőjével: Lublintól Krakkóig, Pozsonytól Besztercebányáig mindenütt magyar módszertan alapján dolgoznak – mondja Agócs Gergely, a fővárosi Hagyományok Háza népzenész-néprajzkutató munkatársa.

HVG, 2010. december 21.


Néptánc ajándékba

Karácsonyi hangulatot varázsolt a színpadra a Somogy Táncegyüttes hétfő este, Kaposváron. Ezúttal nem a nagyközönségnek, hanem szüleiknek, barátaiknak tartottak bemutatót. A lucázásban, betlehemezésben a Vikár kórus és az Együd művészeti iskola diákjai is részt vettek.

KaposPont, 2010. december 21.


Király nemből méltóság
A hit legyőzi a zsarnokságot

Zsúfolt ház előtt mutatták be advent negyedik vasárnapján a váradi filharmónia termében a Csillagocska Alapítvány gyermek- és ifjúsági néptánccsoportjának táncosai a Király nemből méltóság című táncjátékot.

Reggeli Újság, 2010. december 21.


Muzsikás: Újult erővel

2010 a Muzsikás együttes életében az elmélyülés, a koncentráció, és alkotás éve. Tizenöt évnyi folyamatos utazás után idén dolgozzák fel azt a roppant mennyiségű muzsikát, inspirációt és ötletet, amely a koncertek és fellépések alatt vált sűrű szövetté a zenészek lelkében. A muzsika, amely ebben az évben a Karácsonyi koncerten válik első alkalommal hallhatóvá, lenyomatát képezi annak az anyagnak, amely Magyarország egyik vezető együttesének következő éveit befolyásolja. Az ősbemutató mellett az ünnep közeledtéhez kapcsolódva karácsonyi dalok és egyéb kincsek kapnak helyet a Muzsikás évzáró koncertjén. Állandó vendégművészként a csodálatos moldvai csángó származású énekesnő, Petrás Mária közreműködik.

Fidelio, 2010. december 20.


Betlehemek a Balatonnál

Karácsonykor érdemes felkeresni a Balaton melletti településeken felállított Betlehemeket, feleleveníteni a Balaton-felvidéki népszokásokat.

Vehir.hu - a veszprémi hírportál, 2010. december 20.


Születésnapját ünnepli a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
Videó

Húsz éve alakult újra Csíkszeredában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A születésnapot film- és könyvbemutatóval, fotókiállítással és fergeteges gálaműsorral ünnepelték.

Duna TV, 2010. december 20.


Erdélyi táncházzenészek
Még karácsony előtt megjelenik az új CD

Az 1977-ben született erdélyi táncházmozgalom kezdeti fénykorában négy-öt kiváló zenekar muzsikált Erdélyben. Most, több mint harminc évvel később, ezen a CD-n tizenegy erdélyi zenekar munkája hallható. A bandák egyrésze alkalmi felállású, másrészük már hosszabb ideje működő zenekar. A felvételek egy parasztházban készültek az V. Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján Gyimesközéplokon, Borospatakán.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2010. december 20.


Elsők között a megyében

A megyeszékhelyen nincs olyan, a kulturális élethez kicsit is kötődő ember, aki ne ismerné a Gajdos Zenekart, hiszen lassan huszonöt éve húzzák a talpalávalót. A Megyei Prima Díjjal kitüntetett népzenei formációról Okos Tibort, a zenekar egyik frontemberét kérdeztük.

Heves Megyei Hírlap, 2010. december 18.


Elhunyt Szabó Viktor mezőkölpényi prímás

Szabó Viktor mezőkölpényi prímás december 15-én este, hosszú betegség után eltávozott e világból. 71 éves volt.

Nyugodjék békében!

2010. december 17.


Másfél hónap Kínában

Több világkiállításon is jelen volt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, de eddig egyiket sem dolgozták fel dokumentumfilm formájában. Csütörtökön este – a húsz éves évfordulójuk apropóján – levetítették a Katyi Antal által készített, az együttes Sanghaji Világkiállításon gyűjtött élményeit megörökítő másfél órás dokumentumfilmet.

Székelyhon.ro, 2010. december 16.


Nemzeti intézmény

Nem tudom, kié a keresztapaság a Hargita együttes nemzeti jelzővel való ellátásában, ki mondta ki a végső szót az állami jelző ily módon való felcserélése ügyében, de arra emlékszem, hogy András Mihály az én véleményemet is kikérte az ügy kapcsán.

Hargita Népe, 2010. december 15.


Átadták a Népművészet Mestere díjakat

A Népművészet Mestere-díjban részesült Cselényi József néptáncos (Lökösháza, Szlovákia), Csepeli István faragó, népi iparművész (Dunaföldvár) Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész (Balatonalmádi), Hideg Istvánné énekes, mesemondó (Ördöngősfüzes, Kolozs megye, Románia), Nagy Mária és Vidák István alkotóművészek, megosztva (Kecskemét) Réti János néptáncos (Ördöngősfüzes, Kolozs megye, Románia), Schneider Péterné, bútorfestő népi iparművész (Harta) Tímár János, népzenész (Gyimesközéplok, Hargita megye, Románia) Toldi István mesemondó (Kupuszina-Bácskertes, Vajdaság, Szerbia) és Verseghy Ferenc fazekas (Tolna).

Kultúra.hu, 2010. december 15.


Népművészet Mestere díjátadó gála

Kedd este Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nefmi) és Szőcs Géza kulturális államtitkár (Nefmi) adta át az idei Népművészet Mestere díjakat tizenegy, a népművészet terén kimagasló eredményt elért alkotó- és előadóművésznek.

Hagyományok Háza, 2010. december 15.


Húszéves a Hargita Táncegyüttes

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A jeles esemény alkalmából könyvet adnak ki, fotókiállítást szerveznek, és a 2010-es sanghaji világkiállításon való szereplésükről készült filmet is levetítik a közönségnek.

Krónika, 2010. december 15.


Szenyéri Dánielre emlékeztek

Szenyéri Dániel tekerős, a Népművészet Mestere születése 125. évfordulója tiszteletére december 4-én 11 órától Szentesen az Ady E. u. 32. sz. háznál – egykori lakhelyén – koszorúzási ünnepségre került sor.

Városi Visszhang - Szentes és környéke független lapja, 2010. december 14.


Idén még kétszer látható Udvarhelyen a Négy Tánc

Mozgalmas az év vége az Udvarhely Táncműhelynél. Miután legújabb előadását idegenben (Gyergyószentmiklóson, Baróton, Csíkszeredában) is bemutatta, újra hazai közönség elé áll az együttes. Idén még két alkalommal adja elő a Négy táncot: december 18-án, szombaton és 28-án, kedden 19 órától.

Erdély ma, 2010. december 14.


Lezajlott a II. Érsemjéni Néptánctalálkozó

A napokban rendezték meg a II. Érsemjéni Néptánctalálkozót, melyen a helyi mellett az érmihályfalvi és az élesdi néptánccsoport is részt vett. Az eseményt jó hangulatú táncház követte.

Erdély Online, 2010. december 14.


Magas rangú vendége volt a csángó keresztszülők egyesületének

Berecz András előadásában két, felnőtteknek szóló mesét, a magyarfalusi származású Iancu Laura költőnő saját versével ajándékozta meg a közönséget, a pusztinai Nyisztor Ilona és Mátyás Mónika Liliána népdalokat énekeltek, Kovács Krisztián és Kovács Gábor furulyán játszottak, illetve a somoskai Demsa Emanuellel karácsonyi népszokások elemeit elevenítettek fel.

Csángó Rádió, 2010. december 13.


Megelevenedő ünnepi játékok

Székesfehérvár - A Kákics zenekar karácsonyi ajándéka a népzene kedvelőinek a Nagyapám betleheme címmel megjelent lemez, amelynek bemutatója december 19-én lesz.

Fejér Megyei Hírlap, 2010. december 13.


Ünnepvárás az Esztenással

Miskolc - Az Esztenás zenekar húzta a talpalávalót szombat délután a Város ház téren. Ennek most leginkább a gyerekek örülhettek, mert főleg őket és szüleiket várták táncházba a közkedvelt miskolci zenészek. Jól is esett egy kis mozgás mindenkinek a kemény hidegben.

Borsod Online, 2010. december 11.


Magyar tánc miatt rúgták ki a romániai biztost
Emil Boc kormányfő felmentette tisztségéből a világkiállítások romániai biztosát.

A felmentés - amelyet újságcikkekre hivatkozva interpellációban kért Valer Marian szociáldemokrata szenátor - indoka többek között az volt, hogy a román nemzeti pavilonban magyarul énekelt és magyar táncokat vitt színre a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Népszabadság Online, 2010. december 11.


Nagy Ferdinánd: semmi köze felmentésemnek a székely táncegyüttes kínai szerepléséhez

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke a Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz (CNCD) fordult Nagy Ferdinánd, a külügyi tárca volt államtitkár-helyettesének, idén, Kínában megszervezett világkiállítás Románia pavilonjáért felelő kormánybiztos ügyében.

Transindex, 2010. december 10.


Dunaújváros
Zeneiskola: táncház – gyerekeknek

Az immár évek óta népszerű óvodai néptáncoktatás mellett új kezdeményezéssel rukkolt ki Molnárné Miklán Jolán: a nebulók körében méltán népszerű táncpedagógus gyerektáncházat is tart – mégpedig a zeneiskolában. Legközelebb vasárnap.

Dunaújváros Online, 2010. december 10.


Télköszöntő Fesztivál az FMH-ban

A Fővárosi Művelődési Ház Télköszöntő programsorozatának keretében a karácsony előtti, ünnepre hangoló készülődés napjait és a szilveszteri lazítás idejét is pergő ritmusú magyar népzenével és tüzes táncházi forgataggal élénkíti fel. A kicsiket, nagyokat egyaránt megtáncoltató, jólesően megforgató programsor a Muzsikás együttes karácsonyi és gyermek koncertjét, évzáró táncházi mulatságot és moldvai csángó szilvesztert fűz egybe.

Kaleidoskop, 2010. december 10.


Könczei Csongor
Olvasói levél
Ada(lék) az anyanyelvű szakoktatáson 2.

Folyó év augusztusában számon kértem az erdélyi magyar (elsősorban hivatásos) néptáncos közösségen, hogy miért nem él a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tavaly beindult mozgásművészeti szaka által nyújtott lehetőséggel. Nos, azóta le- és elfolyt egy s más a Maroson, így többek között az említett mozgásművészeti szakon megszüntették (na jó, legyünk optimisták: felfüggesztették) a néptánc oktatását.

Transindex, 2010. december 9.


A népzene fellegvára szombaton Beszterec

A szervezők lelkesedésének és fáradhatatlan munkájának, valamint a besztereci önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően az idén újra megrendezik az Őszikék Népzenei Fesztivált és Versenyt, amely immár a XIV. lesz a sorban.

SZON, 2010. december 8.


Prima Primissima Díjas a Csík Zenekar

Nem mindennapi elismerésben, a Prima Primissima Díjban részesült az 23 éve működő és egyre népszerűbb, Csík Zenekar, a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Mindenkinek, aki megtisztelte Zenekarunkat bizalmával, szavazatával, és támogatott Bennünket, hogy e nívós elismerésben részesülhessünk. - ezekkel a szavakkal köszönte meg a kecskeméti zenekar a sok támogatást, és a közönség töretlen szeretetét, mely végül a díj elnyeréséhez vezetett.

Kecskeméti Televízió, 2010. december 8.


Utolsó óra
Megjelent a teljes Új Pátria sorozat

Végéhez közeledik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat, valamint négy könyv (a tervezett hétből) az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Az Új Pátria sorozat egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így minden eddiginél könnyebben kutatható, megismerhető lesz a Kárpát-medence hangszeres népzenéje.

Fonó Budai Zeneház, 2010. december 8.


Ötven CD a magyar népzenekincsből

Elkészült az Új Pátria népzenei sorozat, az 50 CD-ből álló gyűjtemény eredeti felvételeket tartalmaz. A sorozat mellé tervezett hét könyvből eddig már négy jelent meg. A népzenei CD-sorozatot a Hagyományok Háza jelenteti meg az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával, a Jövőnk öröksége XX-XXI. című, csaknem 220 millió forint összköltségvetésű projekt keretében. A sorozatot és a könyveket a Hagyományok Házában (HH) hétfőn mutatták be.

Népszabadság, 2010. december 6.


Szőcs Géza mutatta be az Új Pátria népzenei CD-gyűjteményt

Hétfőn Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója bemutatta a Kárpát-medence hangszeres népzenéjéből készített, 50 CD-ből álló reprezentatív válogatást.

Kultúra.hu, 2010. december 6.


Szlovákia Magyar Felnőtt Néptáncegyüttesek Minősítő Versenye és Néptáncantológia 2010
Oroszvár, 2010. december 4.

A Hagyomány Alap 2010. december 4-én, Oroszvárott rendezte meg a Szlovákiai Magyar Néptáncegyüttesek Minősítő Versenyét és a seregszemlével egybekötött 2010-es Néptáncantológiát, amelyen a legjobb felvidéki együttesek mutatták be válogatott alkotásaikat. A minősítő verseny zsűrijének munkájában a színpadi néptánc megjelenítésének jelentős, meghatározó szakemberei vettek részt: Hégli Dusán művészeti vezető (a zsűri elnöke, Ijfú Szivek), Kocsis Enikő táncművész (Honvéd Táncszínház), Agócs Gerely népzenekutató (Hagyományok Háza), Richtarcsík Mihály koreográfus-néptáncpedagógus és Varga János koreográfus, művészeti vezető (Zala Táncegyüttes, Maros Művészegyüttes).

Táncfórum, 2010. december 5.


„Bújj, bújj zöldágacska...”

Hagyományőrzés egy Veszprém megyei községben - a múltat és a jelent mutatják be a veszprémi könyvtárban. Egy rendhagyó zenei sorozat indult útjára 2010. október 20-án Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetben, a megyei feladatokat ellátó Közművelődési Csoport szervezésében. A program összeállítása a magyar a kodályi múltat, a zenészek kiválasztása egyaránt az élménydús koncerteket hivatott szolgálni.

Vehir.hu - a veszprémi hírportál, 2010. december 4.


Halmozza a sikereket a Nyírség

November 13-14-én rendezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű fesztivált Budapesten, a Hagyományok Házában, ahol a Nyírség Táncegyüttes ismét elérte a Kiválóan Minősült címet. Ezzel a címmel a 130-150 pont között teljesítő együtteseket jutalmazzák. A Nyírség 145 pontot kapott, amely a kétnapos fesztivál legmagasabb pontszámát jelentette.

KultúrPart, 2010. december 3.


Mennek a fiúk

A Virtus Együttes új albumán a legkedvesebb és az együttes tagjaihoz leginkább illő népdalok szerepelnek. A Virtus Együttes 2003 őszén alakult a veszprémi Lovassy László Gimnázium „megérés” felé haladó, népzene iránt lelkesedő diákjaiból. Ekkor még nem voltak távlati céljaik, fiatalok voltak és bohók. Csak a 2004. tavaszi keszthelyi Helikoni Ünnepségekre készültek, mivel az iskolának nem volt a népdal kategóriában indítható nevezője. Az ad hoc jellegű szerveződés „viszonylag” jól sikerült: az együttes (ekkor még, mint a Lovassy László Gimnázium Népzene Együttese) nagy sikert aratva elhozta a kategória fődíját. Ekkor döntöttek a „tartós együttélés” mellett. Ezzel új fejezet kezdődött mindannyijuk életében, új program került mindenki határidőnaplójába: a „VIRTUS PRÓBA”.

Vehir.hu - a veszprémi hírportál, 2010. december 3.


Folkbeats – Ahol a szívem dobban!
Lezárult a jelentkezés a Folkbeats Tehetségkutatóra, már lehet szavazni a kedvencekre!

Közel száz, jobbnál jobb népzenei és világzenei együttes nevezett az észak-amerikai turné fődíjával kecsegtető tehetségkutatóra! Közülük csak egy induló lehet olyan szerencsés mindkét kategóriában, hogy valóban az Újvilág földjére léphet!

FolkBeats, 2010. december 2.


Nép(zenészek)ek nagy tanára
Karsai Zsigmond 90 éves

Néha igazságos a természet: hosszú életkort engedélyez azoknak, akik méltán rászolgáltak. Közéjük tartozik Karsai Zsigmond, aki október 4-én töltötte be 90. életévét. Aki akár csak egyszer is látta táncolni, örökre megjegyezte nevét s művészetét. Pontosabban, egy szeletkéjét annak a sokműfajú világnak, amelyben Zsiga bácsi otthonos.

Parlando, 2010. december 1.