Folkrádió

Tallózó

Sebő-klub és a Tamburakönyv

És igen, tavaly év végén megjelent az a könyv, amivel Iván az elmúlt két évet töltötte. Ezt tessék szinte szó szerint érteni, zenekari szinten nagyon is végigéltük, minden utazás erről szólt, autó, vonat, repülő.

Sebő együttes honlapja, 2011. január 31.


XIV. Csángó Bál

A rendezvény célja, hogy bemutassa a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetét és hagyományait. A bál alkalmat szeretne teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok megmutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat.

Népzene.hu, 2011. január 30.


Könyvbemutató és táncház Sepsiszentgyörgyön

Az erdélyi magyar táncművészet és tánctudomány az ezredfordulón című könyvet mutatják be Sepsiszentgyörgyön, február 2-án 20 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban, a Háromszék Táncegyüttes szokásos szerdai táncháza előtt.

Transindex, 2011. január 28.


Népzene - Gépzene 1:0 ! A népzene ünnepe a MÜPÁ-ban

1:0-ra győzött a népzene a gépzene ellen, telt házas közönséget vonzott a Népzene Ünnepe. Talán eljön még az idő, amikor a hangulatos kisvendéglőkben fiatal népzenészek húzzák a talpalávalót, a hangszórókból áradó kereskedelmi rádiók zenéje helyett.

Zene.hu, 2011. január 28.


A magyar népzene a világ zenei térképén
Űrfizikus nagybőgővel

Könnyebb úgy sikert elérni, ha valaki majdnem népzenét játszik, kevesen ragaszkodnak az eredeti hangzásvilághoz - véli Hamar Dániel, a Muzsikás együttes alapító tagja. A bőgős állítja: a magyar népzenében óriási erő működik, és képes gyógyítani is.

Heti Válasz, 2011. január 28.


NKA
Népművészeti Szakmai Kollégium nyílt pályázat
Felhívás

A Népművészeti Szakmai Kollégium nyílt pályázatot hirdet két altémában a népművészet hagyományainak ápolása, illetve annak megismertetése céljából. Pályázni az alábbi témakörökben lehet:
1. Az élő népművészet (néptánc, népzene, tárgyalkotó népművészet) országos, regionális és megyei hatókörű alkotótáborainak, továbbképzéseinek megvalósítására.
2. Rendszeres táncházak programjainak megvalósítására

Nemzeti Kulturális Alap, 2011. január 27.


Tikverőzés nem lesz, minden más igen – a farsangról Cimbivel

Kovács Norbert Cimbit szinte mindenki ismeri Ajkán és környékén. Pajtafesztivál, néptáncoktatás, népzene – fogalmak, amelyek Cimbi védjegyei. Farsang táján mi másról is beszélhetnénk vele, minthogy milyen volt, s persze, hogy milyen lesz az idei farsang.

Eyko Magazin (Ajka), 2011. január 27.


XIV. Nemzetközi Legényesverseny felhívás
Nevezési határidő: 2011. március 25.

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és a Budapesti Művelődési Központ közös rendezésében április 16-án kerül megrendezésre a XIV. Tedd ki a pontot! Nemzetközi Legényesverseny. Idén Mátyás István Mundruc magyarvistai adatközlő táncanyagát választottuk a verseny témájául.
Nevezési határidő: 2011. március 25.

Folkrádió, 2011. január 25.


Berecz András tíz kérdése
Az angyal füttye

Új esttel jelentkezik Berecz András, melyben a népzenét dallal, tánccal, mesével fonja kalácsba a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, november 24-én.

Heti Válasz, 2011. január 24.


A hangszeridomár
Micsik Béla törökbecsei citerakészítő a babonákról, a tudomány savanyodásáról és a muzsikáló állatkákról

„Szeretöm a citurát, családom mög nemzetöm örökséginek tekintöm. Másnak is olyant csinálok, mintha magamnak csiná’nám. Mögválogatom az anyagot, összerakom szeretette’, mögsímogatom, ha kész. E’játszok rajta valami szépet… Én köll, hogy elsőnek játsszak rajta, hogy mögtanítsam beszé’ni. Benne van mindön ének, amit a magyar éneköl.
Ezök az énekök remélöm, hogy szó’nak Amerikába’ úgy, mint Kanadába’, a »sógorokná’«, némötökné mög neköm kedves Kárpát-medöncébe mindönfelé, ahova csak e’jutottak kedvesim.”

Magyar Szó, 2011. január 24.


Zengő Délvidék
Bodor Anikó szellemi hagyatékára építve új népzenei szemle indult útjára Temerinben

Bodor Anikó népzenekutató emlékének szentelt rendezvénnyel köszöntötték szombaton Temerinben január 22-ét, a magyar kultúra napját. A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott rendezvényt, mely a Zengő Délvidék nevet kapta, a hagyományteremtés szándékával hívták életre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hozzájáruljon a vajdasági, délvidéki népzenei hagyaték jobb megismeréséhez, és népszerűsítéséhez.

Magyar Szó, 2011. január 24.


Pro Cultura elismeréssel

A keszthelyi Balaton Színház Simándy-termében a város önkormányzat által alapított Pro Cultura kitüntető cím átadásával együtt ünnepelték vasárnap a magyar kultúra napját. A város képviselő testületének döntése alapján a Pro Cultura kitüntető címet ezúttal az 1969-ben alakult Nagyváthy Néptáncegyüttes kapta.

Zalai Hírlap, 2011. január 23.


Ajkai táncos sikere Békéscsabán - jegyzőkönyv

A hét végén zajlott Békéscsabán a huszadik Országos Szólótáncverseny döntője. A versenyen Magyarország és a határon túli magyarlakta vidékek legkiválóbb néptáncosai mérték össze tudásukat. Az elődöntőkről bejutott, összesen hatvan résztvevőből csak néhányan érdemelhetik ki a legnagyobb szakmai elismerést jelentő Aranygyöngyöt, vagy Aranysarkantyút. Megyénkből idén egyetlen versenyző büszkélkedhet a díjjal. Ramasz László, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagja második alkalommal vehetett át Aranysarkantyút.

Apte Táncegylet, 2011. január 22.


XV. Csángó Bál Budapesten

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2011. február 5-én (szombaton) tizenötödik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban. Az idei műsor Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, valamint a csángómagyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait.

Erdély ma, 2011. január 22.


Az ördög táncát járják

Az Ifjú Szívek Táncszínház Az ördög táncát járja január 22-én a Hagyományok Házában. Az előadás a Kárpát-medence régi stílusú, forgós-forgatós tánctípusának megjelenését, elterjedését és utóéletét tematizálja.

Kultúra.hu, 2011. január 22.


Már idén újra színpadra lépne a tragédiát túlélő táncművész

Hetek óta várta már azt a pillanatot Dudás Dániel, a Jászság Népi Együttes táncosa, koreográfusa, amikor orvosai végre engedélyt adnak hazatérésére. Feleségével, Líviával már most azt tervezik, hogy a tánc miként segítheti minél jobban a gyógyulását.

Szoljon, 2011. január 20.


Független kiadók bemutatkozása: Fonó
Fonó Budai Zeneház, 2011. január 21.

Ma lemezt kiadni anakronizmusnak tűnő elfoglaltság. Sebaj, mondják azok, akik valamikor kiadót alakítottak és mai napig is hisznek abban, hogy érdemes ezekre a kicsi csillogó korongokra rögzíteni a zenét. Azon kiadók, akik ebben a sorozatban bemutatkoznak fennállásuk óta mindig is a mainstreamen kívül, saját elképzeléseik, esztétikai vagy bármilyen más meggyőződésük mentén teszik a dolgukat. Olyan zenéket adnak ki, olyan zenészeket mutatnak be, amelyek és akik soha nem voltak a fősodor részei, nem is tudtak és nem is akartak oda tartozni. Jelenlétük, megszólalásuk fontos. Egyre több ember számára. Ezért csinálják. Tisztelet Nekik. Első alkalommal a Fonó mutatkozik be. Három fontos és kedves együttes, az Eszterlánc, a Fonó zenekar és a Cimbaliband tart koncertet.

Fonó Budai Zeneház, 2011. január 20.


Nagyvárad
Élőzenés népzenei est a Sárgában

A Sorogja zenekar csütörtökönként 20.00-01.00 között ÉLŐZENÉS népzenei estet tart a nagyváradi Music Café-ban.A zenekar (Szabó Lóránt, Román Hunor, Bartalis Botond, Bacsó László, Kelemen-Molnár János, alkalmanként Antal Sándor és Gáll László által is kisegítve) hagyományos erdélyi népzenét játszik, vonós hangszereken és cimbalmon. A kellemes kávéházi környezetben táncolási lehetőség is van. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, töltsünk együtt hetente egy kellemes estét!

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2011. január 20.


Aranyosszéki népzene

A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat első lemeze Aranyosszék népzenéjét mutatja be. Aranyosszék népzenei gyűjtése már a 20. század elején elkezdődött: Vikár Béla Sinfalván, Bartók Béla pedig Torockón gyűjtött összesen 17 dallamot. Az alapos terepmunkát azonban Almási István végezte el, aki 1963-64-ben öt aranyosszéki faluban több mint 200 népdalt és balladát rögzített. Ebből az anyagból Régi népdalok Aranyosszékről címmel tíz régi stílusú dal meg is jelent 1971-ben. A részletes gyűjtéssorozat Demény Piroska vezetésével folytatódott: 1970-81 között közel ötven (!) alkalommal jártak ezen a vidéken, melynek eredményeként nemcsak 17 Aranyos-parti falu népzenei anyagát tárták fel, de a tájegység Mezőséggel határos, valamint Maros menti szakaszának zenéjéről is átfogó képet kaptak.

Fidelio, 2011. január 19.


Indiába indul a Magyar Állami Népi Együttes

Magyarország indiai nagykövetsége magyar kulturális fesztivált szervez a soros EU-elnökség alkalmából, amelyet a MÁNE fellépése nyit meg csütörtökön az Újdelhiben található India Habitat Centre-ben. Ezt követően a társulat 16 tagja az Indian Council for Cultural Relations (ICCR) meghívására többek között Mumbai, Pune (Púna) és Bengaluru (Bangalor) városaiban is színpadra lép a Magyar rapszódia című műsorral.

Kultúra.hu, 2011. január 19.


Román-magyar fotóművész szalon Budapesten

Idén is megrendezik a román és magyar fotóművészek nemzetközi szalonját: a Budapesti Román Kulturális Intézetben ez alkalommal a két ország népi hagyományait bemutató fotókból láthat válogatást a közönség.

Kultúra.hu, 2011. január 18.


A népzene ünnepe

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2011. január 23. - A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg a nagy seregszemlét, kezdetben a Zeneakadémia Népzenei Tanszékével közösen, ahol a népzenét művelő és a népzenéből táplálkozó szakma színe-java lép fel, és adja tudásának legjavát, hogy az est valóban a népzene ünnepe legyen.

Művészetek Palotája, 2011. január 17.


A Kárpát-medence táncos öröksége

A 60 órás akkreditált továbbképzést olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni, újabb és elmélyültebb komplex tudás birtokába kívánnak jutni.

Hagyományok Háza, 2011. január 15.


Felhívás külföldön élő néptáncosok és népzenészek számára
Minden magyarok tánca a XXX. Országos Táncháztalálkozón

Kedves magyar néptáncosok és népzenészek világszerte!

Mint azt bizonyára tudjátok, a Táncház Egyesület 1982 óta minden tavasszal megrendezi az Országos Táncháztalálkozót, mely a magyar néptáncosok, népzenészek talán legfontosabb szakmai eseménye. A programnak otthont adó Papp László Sportaréna (egykor Budapest Sportcsarnok) évről-évre zsúfolásig megtelik a Kárpát-medence minden részéről érkező táncosokkal, muzsikusokkal, falusi hagyományőrzőkkel és persze érdeklődőkkel.

eMotívum, 2011. január 13.


Nép- és világzenei fesztivál

Közel száz autentikus népzenei és világzenei együttes és előadó jelentkezett Magyarországról és a környező magyarlakta területekről a fődíjként egy észak-amerikai turnéval kecsegtető Folkbeats Autentikus Népzenei és Világzenei Tehetségkutatóra. A szakmai zsűri január 5-én kihirdette döntését, és kategóriánként 15 zenekart már továbbjuttatott a budapesti Fáklya Klubban februártól májusig zajló élő rendezvénysorozatra. A közönség azonban meghallgathatja az indulókat, és január 15-éig még szavazhat, hogy további 5-5 együttest állítson rajthoz a következő fordulóban.

Krónika, 2011. január 13.


Belenőttek a délszláv népzenébe

Négyötöd részt Vujicsics gyerekként a Söndörgő tagjai szó szerint belenőttek a délszláv népzenébe. Nemcsak hitelesen és energikusan görgetik a családi örökséget, hanem további erőteljes színekkel gazdagítják azt. Derűsen, játékosan, fiatalosan. A Művészetek Palotájában nemrég nagyszabású, sokvendéges koncerttel ünnepelték fennállásuk tizenötödik évfordulóját. Ma este a Fonóban állandó klub beindításával köszöntik a szerb újévet.

Népszabadság, 2011. január 13.


Nyílt nap a Népzene Tanszéken

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke ebben a tanévben 2011. január 15-én, szombaton tartja nyílt napját. Sok szeretettel várunk minden középiskolai végzős diákot, érdeklődőt, aki szeretne betekinteni tanszékünk életébe, munkájába.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2011. január 12.


Bemutatkozik a Bartók Béla Egyesület

Január 15-én bemutatkozik Szatmár Megye legfiatalabb kulturális szervezete, a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület - tájékoztatott Bertók Béla, az egyesület elnöke. A hagyományőrző egyesület Bertók javaslatára alakult meg, aki hegedű és klasszikus gitár tanárként már hosszú ideje belevetette magát a szatmári kultúréletbe. Harminc évvel ezelőtt táncházat indított, különböző zenekarokat, énekkarokat alapított és több együttesben zenélt. A tehetséges zenész Fehér Kálmán tanár úr hatására megszeretett a magyar népzenét és a néptáncot, ezért úgy gondolta, a szatmári közösségnek szüksége van egy olyan egyesületre, amely őrzi és átadja a hagyományokat.

Szatmar.ro, 2011. január 11.


Jubilál a Hagyományok Háza

Kettős jubileumot ünnepel a Hagyományok Háza 2011-ben: hatvan évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Állami Népi Együttes, és tíz éve jött létre a Hagyományok Háza. A Hagyományok Házának vezetői leginkább a sok millió látogatóra büszkék, akikhez eljuttatták a hagyományos kultúra egy-egy szeletét, mindezek jegyében 2011-ben még színesebb, még változatosabb évvel várják a látogatókat és a tanulni vágyókat.

Fidelio, 2011. január 11.


Groza: a románok is tanulhatnak a magyar fiatalok lelkesedéséből
Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte a Szarkaláb Néptáncegyüttes

Pirospozsgás leányok és legények táncától, jókedvtől és az elmaradhatatlan muzsikaszótól volt hangos szombaton este a kolozsvári Diákművelődési Ház nagyterme: a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Szarkaláb Néptáncegyüttes ünnepi gálaműsorában a Zurboló és a Bogáncs is fellépett, koncerttel készült a Harmadik zenekar, és a közönség a Szarkaláb észak-mezőségi, magyar és román táncokat elegyítő új produkcióját is megtekinthette. Tiberiu Groza, a Népi Alkotások Házának igazgatója elismerően értékelte a Kolozs megyében működő magyar táncegyüttesek munkáját, amelyek rendületlen elhivatottsággal tevékenykednek a népi kultúra fennmaradásáért. Az intézményvezető úgy vélte, a lelkesedés és a hagyományőrzés terén a románok is sokat tanulhatnak tőlünk.

Szabadság, 2011. január 10.


Közönségszavazás a tehetségkutatón

Közel száz ígéretes népzenei és világzenei együttes nevezett az ősszel indult versenybe, de közülük kategóriánként csak egy utazhat a fődíj birtokában az észak-amerikai turnéra. A zsűri január 5-én meghozta szakmai döntését és kategóriánként 15-15 zenekart juttatott tovább a budapesti Fáklya Klubban 2011. februártól májusig zajló élő rendezvénysorozatra. A közönség azonban a www.folkbeats.hu oldalról meghallgathatja az indulókat és január 15-ig még szavazhat, ezzel további 5-5 együttest juttathat a következő fordulóba.

Fidelio, 2011. január 9.


Asszonyfarsang a Balaton-felvidéken

A farsang időszaka vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig a tél végét, a tavasz kezdetét jelentő évnegyedkezdet.

Amikor a hiedelem szerint megnő a gonosz, ártó hatalmak ereje, amelyek ellen fokozott védekezésre van szükség. Hagyományai több pogánykori ünnepre vezethetők vissza. A hozzá kapcsolódó mágikus cselekmények gonoszűzők, bajelhárítók, de termékenység- és bõségvarázslók is.
A farsang három utolsó napja (vasárnaptól szerdáig) a legjelesebb, legmozgékonyabb, szokásokban és hiedelmekben a leggazdagabb. A farsangvasárnapot követő hétfőt a Balatonfelvidéken húshagyóhétfőnek vagy farsanghétfőnek nevezik. Ez a nap itt az asszonyoké, ez az asszonyi mulatságok ideje.

vehir.hu, 2011. január 7.


Tizenöt éves a Szarkaláb

Fennállásának 15. évét ünnepli a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes. Ennek alkalmából január 8–9-én ünnepi találkozót szerveznek Kolozsváron, amelynek keretében szombaton 19 órától ünnepi gálaműsorra kerül sor a Diákművelődési Házban, 21 órától a Heltai Alapítvány székhelyén pedig táncházba invitálják az érdeklődőket.

Krónika, 2011. január 7.


Újabb fordulóponthoz érkezett a Folkbeats Tehetségkutató!

Közel száz, jobbnál jobb népzenei és világzenei együttes nevezett az észak-amerikai turné fődíjával kecsegtető tehetségkutatóra! Közülük csak egy induló lehet olyan szerencsés mindkét kategóriában, hogy valóban az Újvilág földjére léphet!

Zene.hu, 2011. január 6.


Csalóka, Juhász és Csík
Igazi népzenei csemegének ígérkezik a szenttamási Őseink zenéje

Január harmadik szombatját immár hagyományosan a szenttamásiak foglalják le a népzenekedvelők számára. Ezen a napon, azaz január 15-én rendezik meg az Őseink zenéje rendezvényt 20 órai kezdettel a helybeli Zmaj iskolában. Az immár kilencedik találkozó egyfajta táncházi évadkezdést is jelent, melyen a vajdasági magyar népzenészek a vendégeikkel mutatkoznak be, majd a rendezvény hajnalig tartó táncházzal fejeződik be.

Magyar Szó, 2011. január 5.


Fény született Dicsőszentmártonban

Igencsak szűknek bizonyult december 27-én délután a dicsőszentmártoni művelődési ház a Kökényes Néptáncegyüttes évzáró műsorán, de a karácsonyi szeretettel áthatott közönség bebizonyította, hogy a jó emberek egymás hegyén-hátán is elférnek.

Népújság, 2011. január 4.


Kettős jubileum
Hagyományok Háza

Kettős jubileumot ünnepelünk 2011-ben: hatvan évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Állami Népi Együttes, és már annak is tíz éve, hogy a Hagyományok Háza létrejött.

Hagyományok Háza, 2011. január 4.


Visszapillantott a Kökényes – és tetszett, amit látott
Beszámoltak az elmúlt év sikereiről

Fellépésekben, újonnan összeállított táncjátékokban gazdag esztendőt zárt a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes. Régi-új koreográfiáikkal pedig nem csak a közönség, de a szakma elismerését is elnyerték.

Vásárhelyi Hírlap, 2011. január 3.


Dr. Fehér Anikó
Miért szép a magyar népdal?

A népdal – népzene szavak ismerete elkerülhetetlen azok számára, akik zenét tanítanak. Vajon értjük-e, tudjuk-e pontosan mit is jelentenek ezek? A népzene szó összetevőinek meghatározása talán segít. A zene – muzsika rokon értelmű szavakat nap, mint nap használjuk, öntudatlanul rámondjuk olyan auditív ingerekre, melyekben valami rendszert vélünk fedezni. Furcsa, de a használatban lévő nyomtatott zenei lexikonok nem ismerik ezeket a kifejezéseket, használják, de nem magyarázzák őket.

Parlando, 2011. január 1.