Folkrádió

Tallózó

XIII. Homoródmenti Népdalvetélkedő

A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban február 26-án szombaton tartották a XIII. Homoródmenti Népdalvetélkedőt.

2011. február 28.


Etnoklub – Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola

Február 19-én ifjú tehetségekkel, lelkes tanárokkal és hamisítatlan népzenével várta a Duna Televízió nézőit Katona Erika, az Etnoklub műsorvezetője. Vendégei ezúttal az első állami támogatású zeneiskola, a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, valamint oktatói voltak.

Erdély ma, 2011. február 28.


Fókuszban az egészséges mozgáskultúra

Az egészséges és örömteli mozgáskultúra kialakítása a célja annak a Muravidéki mozdulatiskola elnevezésű szlovén-magyar projektnek, melynek keretében harminc órás tanfolyamon vehettek részt a határon túli terület pedagógusai Lentiben.

Zalai Hírlap, 2011. február 27.


Árendás Péter
Variációk egy csárdásra
Népzenészek és cigányzenészek Magyarországon

Az 1970-es évek elejétől újfajta zenei mozgalom indult el: a hagyományos falusi paraszti muzsika és néptánc felfedezése és stílushű megtanulása a városi fiatalok körében. Az első táncház 1972 májusában volt Budapesten, és ebben az időben megjelentek az első zenekarok is, amelyek már ebben a szellemben muzsikáltak. Korábban a hivatásos néptáncegyüttesekben (például Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes) a zenét nagy létszámú kórusok és cigányzenekarok szolgáltatták, amelyek számára neves zeneszerzők dolgozták fel a népi dallamokat - itt a falusi zenészek játékstílusának átvétele föl sem vetődött.

Élet és Irodalom, 2011. február 25.


Rendhagyó ének-zene órák a Muzsikással

A rendszeres zenei élmény és az éneklés nemcsak a testi-lelki harmóniára hat jótékonyan, hanem a koncentrálóképességet és a teljesítményt is fokozza — vallja a Muzsikás Együttes. A nemzetközi hírű népzenei formáció hetedik éve teljesít missziót, tart országszerte rendhagyó énekórákat. Eddig 250 település 300 iskolájában 75 ezer diák és négyezer pedagógus tapasztalta meg általuk is a zene és az éneklés felszabadító érzését.

Békés Megyei Hírlap, 2011. február 25.


Disznótoros borkóstoló Borospatakán

A történet olyan, mint egy színes és ízes, cselekménybonyolításában fordulatos, humorral megspékelt igazi mese... a Gyimes völgyébe, Borospatakára invitáltak az ország egyetlen, falurésznyi, télen is az élet füstkarikáit pipáló, jó leheletet eregető rusztikus falusi tájházcsoportjába, amelyet én Háromszéken részben a csernátoni Haszmann Pál Múzeumhoz tudnék csak hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ez a muzeális értékű tájházegyüttes és ennek lakóit kiszolgáló, a helyi építészeti hagyományok ápolására alapozott melléképületek is tájba illeszkedők, és a skanzen törzshelye Borospataka lapályára telepedett, de Gyimes völgyéből, a Csíki-medencéből idetelepített épületek egész hegyoldalt lefoglaló területen szépségeskednek.

Háromszék, 2011. február 24.


Tíz éve ropják a Rámás Csizma tagjai
A szürettel kezdődött

Lovasberény - Szoros az első félév programja a Rámás Csizma Néptánccsoportnál. Ráadásul ünnepelnek: tíz éve alakultak, azóta ropják falunapokon, néptánctalálkozókon.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. február 24.


Farsang farkán is fellépnek, vigadnak

Székesfehérvár - Komoly fellépésekre készül a hét végén az Alba Regia Táncegyüttes: nemcsak a felnőttegyüttest, de az ifjúsági és a gyermekcsoportot is meghívták a nagyszabású hét végi táncos antológiára.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. február 23.


Szabályozott népművészet

Tajvanon készült kalocsai terítőkről, a táncház-mozgalomról, a népzenei feldolgozásokról beszélgetünk Kelemen Lászlóval a 10 éves Hagyományok Háza főigazgatójával, és arról, hogy szlovák fiatalok Kassán miért táncolnak kalotaszegi magyar táncokat.

Népszava, 2011. február 23.


Hagyományaink ünnepe
Bodor Anikó és Györe István emlékének szentelik

Február 26-án, szombaton tartják meg Zentán, a Művelődési Házban a XIII. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvényt, amely ezúttal a „Homokos a, kavicsos a kispej lovam lába” címet viseli majd. Az ünnepség főszervezője, Hajnal Anna elmondta: azért választották éppen ezt az elnevezést, mert az idén Bodor Anikó népzenekutatóraés Györe István hagyományápolóra emlékeznek majd, és köztudottan ez a népdal volt Bodor Anikó nagy-nagy kedvence.

Magyar Szó, 2011. február 23.


Néptáncantológia, Néptáncosok bálja, Farsang farka
Február 26-27

A közel ötven éves múlttal rendelkező, évenként megrendezésre kerülő Néptáncantológia a néptáncosok legnagyobb országos téli ünnepe. A Budapesti Operettszínházban tartandó, egyedi, impozáns színházi bemutatón az elmúlt év legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthatja a közönség. A műsorban az ország különböző pontjairól érkező, több mint 600 néptáncos és népzenész mutatkozik be.

Népzene.hu, 2011. február 21.


Tavaszi népzenei tábor Virágvölgyi Mártával és barátaival
Piliscsaba, 2011. március 11-14.

Tervezett program: zeneoktatás: (alap) bodrogközi, rábaközi népzene, vajdaszentiványi alapok – igény szerint korábbi tanfolyamok anyagának ismétlése (széki, ördöngösfüzesi) ; (haladó) bonchidai népzene – korábban tanult vajdaszentiványi ismétlése. Tanítanak: Virágvölgyi Márta, Sturmann Jenőné „Toncsi”, Fekete Antal „Puma”. Legalább három jelentkező esetén a nagybőgősöket Szabó Csobán Gergő tanítja.

2011. február 19.


Mindenki néptáncol

Budapest kulturális életének rangos téli eseménye, a nagy hagyományú Újév köszöntő - Néptáncantológia programsorozat, amelyet idén február 26-27-én rendeznek meg. A rendezvénysorozat ezúttal is bővelkedik színházi és szabadtéri programokban.

Kultúra.hu, 2011. február 19.


Maguknak táncolnak a Főnixesek?

Debrecen nemcsak futball- és kézilabda-fellegvár, hanem példának okáért fontos centruma a népi kultúra (tánc, zene, tárgyalkotás) ápolásának is - írja olvasónk. Örülünk a nagyszerű Szeredás együttes működésének, s a remek néptánccsoportok (Hajdú, Főnix, Debreceni Népi Együttes, Hortobágy, Forgórózsa) sikereinek. Egyik-másik bejárta már csaknem az egész világot. A Főnix Néptáncegyüttes nemrégiben ünnepelte a Csokonai Színházban huszadik születésnapját. Aki tanúja volt az elképesztően bájosan, szellemesen, tehetségesen előadott jubileumi műsornak, az meg lehet győződve a Főnix illetékességéről, például arról, hogy milyen sikeresen képviselhetné külhonban a magyar néptáncművészetet.

Hajdú Online, 2011. február 19.


Poros Zenekar: Kezdjük újra

Ének és tánctanulás alapfokon. Zenei, tánc és viselet bemutatók, előadások, igaz történetek a zenekartól és meghívott vendégeitől, azoknak, akik még nem jártak vagy régen voltak táncházban. Elsőként széki (Erdély) táncok, énekek.

Fonó Budai Zeneház, 2011. február 18.


II. Baranyai Felnőtt Néptáncfesztivál
Felhívás

Nevezhetnek a megye, és a határon túli baranya felnőtt éptáncegyüttesei. Minden együttes egy számmal mutatkozhat be, max. 10 percben, akik baranyai táncokat is előadnak, azok két számmal, max. 20 perc időtartamban.

2011. február 18.


Táncház Külsőrekecsinben

Nem ez volt az első alkalom, amikor a Berka Együttes vendégünk volt a Gyermekek Házában. Sokszor tartottak már nekünk táncházat, a falu mindig nagy örömmel fogadta a zenekart. A gyermekek most talán még nagyobb számmal jöttek el, mint eddig, hogy egy jót táncolhassanak, idővel a felnőttek talán már el sem fognak férni az egyébként sem kicsi táncparketten.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2011. február 17.


Elmarad a Csík Zenekar amerikai turnéja

Elmaradt a kecskeméti Csík Zenekar február– márciusra tervezett amerikai turnéja. A hétfői, Kecskeméti büszkeségeink című gálaesten még elhangzott: a népzenészek másnap elutaznak, hogy koncertezzenek számos tengerentúli nagyvárosban.

Baon, 2011. február 16.


A Muzsikás együttes és Berecz András közös előadása a Millenárison

Különleges program várja az ünnepelni vágyókat 2011. március 15-én a Millenáris Teátrumában: a Muzsikás együttes és Berecz András ének- és mesemondó közös estje valódi szórakozást ígér minden korosztály számára. A nemzeti ünnepen tartott előadáson előreláthatólag szem nem marad szárazon, és bizonyára a rekeszizmokat is igénybe veszik majd a fellépők.

Napvilág.Net, 2011. február 15.


Három éve él a táncház Bodrogkeresztúrban

Egy több, mint három éve működő, élő, gazdagodó közösségi rendezvénysorozatról szeretnék hírt adni, hogy a megismerésével, meglátogatásával gazdagodhassunk mindnyájan. A bodrogkeresztúri Táncháznak első időpontja 2007. október 22-én volt, amit próbálnak a szervezők azóta másfél havi rendszerességgel megtartani.

Borsod Online, 2011. február 10.


Három éve húzzák el a nótánkat

Hároméves születésnapját ünnepli hazánk legnagyobb rendszeresen működő táncháza. A rendezvénysorozat a hazai népzenei együttesek mellett határon túli magyar és más népek zenei hagyományait őrző zenekarokat is felvonultat. A felhőtlen szórakoztatásról és az értékőrzésről a Táncház a Gödörben című rendezvény egyik ötletgazdagjával, Tárkány-Kovács Bálinttal beszélgettünk.

Magyar Nemzet Online, 2011. február 10.


A csángó gyermekkórus az Óbudai Népzeneiskola születésnapján
Audó

A világon az egyetlen olyan általános állami iskola, amelyben az oktatás szerves része az éneklés és a hangszeres népzene, az az Óbudai Népzeneiskola. Mivel egyetlen, ezért természetes, hogy határon túlról is járnak ide diákok. A Kobzos Kiss Tamás által vezetett intézmény szombaton ünnepelte huszadik születésnapját a budai várban, a Magyar Kultúra Házában.

Erdély ma, 2011. február 10.


Brazilok is ropják a cinkefőző fesztiválon

Szatmárcseke - Népi ételek, különleges ínyencségek és kulturális programok sokasága várja az érdeklődőket a szatmárcsekei nemzetközi cinkefőző fesztiválon és nép ételek bemutatóján, amelyet immár XIII. alkalommal rendeznek meg február 19-én.

SZON, 2011. február 9.


Újra Pusztinán járt a Berka Együttes

Már össze szoktuk a Berka Együttessel, ez a negyedik alkalom hogy vissza járnak a csángófalvakba muzsikálni, és ez alkalommal sem hagyták ki Pusztinát sem. Örömmel fogadtuk őket, mert jó velük lenni, jó együtt mulatni.

Pusztina.ro, 2011. február 9.


XX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny
A szervezőbizottság felhívása

Az énekverseny zenei anyaga:
Minden versenyzőnek két dalcsokorral kell jelentkeznie, vagy lehet egy ballada és egy dalcsokor is. Törekedjenek régi stílusú dalokból meríteni. Egy dalcsokor előadási időtartama nem lehet több 4 percnél. Népies műdalokat és feldolgozásokat nem fogadunk el.

Jelentkezési határidő 2011. március 15.

2011. február 8.


A Békefi-örökség

Huszadik születésnapját ünnepli a HangMűhely: a Békefi Antal-napokkal tegnap megkezdődött a jubileumi év a Nyugat-magyarországi Egyetem - Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékén. A HangMűhely jubileumi évét útnak indító Békefi Antal-emléknapok Elmúlott a rövid farsang... című, személyes emlékezésekkel tűzdelt nyitókoncertjén - tegnap este a Géfin utcai Liszt Teremben - a népzenekutató, népzenegyűjtő öröksége került előtérbe. A programban helyet kapott mások mellett a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes Ispiláng csoportja (Spiegel Zoltán vezetésével), a Boglya együttes közreműködésével - és természetesen vasi táncokkal.

Vas Népe, 2011. február 8.


Feltüzelte a Szárazfa a közönséget: negyvenhárom zenész játszott a színpadon

Fergeteges kétórás koncertet adott a Szárazfa zenekar a szombathelyi Nyitra Utcai ÁMK-ban. Utána hajnali fél háromig táncház volt 70-80 Vas megyei fiatal részvételével. A teltházas koncerten kétszáz lelkes népzene-rajongó élvezte a muzsikát pénteken este a Nyitra Utcai ÁMK-ban, ahol 43 zenész húzta egyszerre a színpadon. Köztük negyven tehetséges gyerek, Földesi János és Földesi Jánosné tanítványai, a Bartók Béla Népzene Tanszakának növendékei.

Vas Népe, 2011. február 7.


Az elfeledett nyugati végek

Új programot indít útjára a keszthelyi Balaton Színházban a Goldmark Károly Művelődési Központ. A több évre tervezett rendezvénysorozat a Kárpát-medence népművészetéből ad ízelítőt.

2011. február 7.


Tegnap is ma mentünk haza, meg ma is holnap fogunk!

Kisebb legényke sűvítette a címbeli jelmondatot szombaton, a kiscsőszi farsangi mulatságon a hallgatóság derültsége közepette, s a hangulat valóban arra engedett következtetni, hogy egyhamar nem ér végét a muzsika, tánc és jókedv. Ha az útszélen nem parkoltak volna a modern autók, a nézelődő azt is gondolhatta volna, hogy itt az idő megállt, úgy a múlt évszázad első harmada körül. Népviseletbe öltözött kicsik, és nagyok, főkötős lányok, szoknyás asszonyok, csizmás férfiak, kalap a fiúkon is. A délutáni felvonulásba persze belekeveredtek a huszonegyedik századi farmer- és kabátviseletek is, ám ez a momentum csak színesítette a kavalkádot.

Eyko Magazin (Ajka), 2011. február 6.


XX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny
A szervezőbizottság felhívása

A Szent-Györgyi Albert Társaság, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Dinu Lipatti Filharmónia, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Szatmárnémeti MADISZ, a szatmárnémeti Szentlélek plébánia, a KÓTA, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége szakmai támogatásával 2011. március 25 – 27 között rendezi meg Szatmárnémetiben a XX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt, (HAL) a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

2011. február 6.


Fennállásának húszéves jubileumát ünnepli az Óbudai Népzenei Iskola

Jubileumi koncerttel ünnepli fennállásának húszéves évfordulóját szombaton az Óbudai Népzenei Iskolai a fővárosban. A Magyar Kultúra Alapítvány székházában tartandó koncerten fellépnek az intézmény növendékei, a gálaműsorban közreműködnek Csángóföldről válaszúti és pusztinai iskolások, valamint a Csillagszemű néptáncegyüttes. A programot végül táncház zárja.

Kultúra.hu, 2011. február 5.


Rendszeres táncház indul Tornalján

Havi rendszerességgel táncház indul a Tornaljai Városi Művelődési Központ márványtermében. Az első alkalom február 11-én lesz. A Parapács zenekar muzsikál, Nyíri Gábor tanítja a táncokat.

2011. február 5.


Közösségi Kultúráért-díj: Gömböcz Róbert érdemelte ki

Répcelak - A magyar népzene és néptánckultúra ápolása, megőrzése és továbbadása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Közösségi Kultúráért díjat kapott Gömböcz Róbert.

Vas Népe, 2011. február 2.


Teljes az Új Pátria sorozat
Interjú Kelemen Lászlóval, a tízéves Hagyományok Háza főigazgatójával

Tíz éve nyitotta meg kapuit a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére a Hagyományok Háza. Az intézmény népzenész-zeneszerző főigazgatója, Kelemen László számol be a tíz év eredményeiről, többek közt a grandiózus Új Pátria sorozat teljessé válásáról, küzdelmeiről, az autentikus népzene és a világzene kapcsolatáról, a női és férfiének köztik különbségekről, az erdélyi művész-értelmiség hagyományőrző szolgálatáról.

Gramofon, 2011. február 1.


Meseszerető
Interjú Berecz Andrással

... A mesék, főleg az úgynevezett tündérmesék küzdelmet és irgalmat, vitézséget és becsületet tanítanak. Igazszerelemre készítenek. Vigaszt is nyújtanak. Jól felépített, tömör és tartalmas beszédre nevelnek. Ha a végtelen éjszakákon és milliókon kipróbált népmesék kiforrott, tömörítő, képes gondolkozása vérré válik, a lényegre törő és lélekismerő beszédnek nyújt védelmet...

Demokrata, 2011. február 1.


Szombaton tartják a Csángó Bált Budapesten

Szombaton tartják az immár hagyományos Csángó Bált Budapesten, az eseményen a Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes is bemutatkozik - közölte a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület az MTI-vel. A műsor ihletője az idén 110 éve született Domokos Pál Péter néprajzkutató, zenetudós és tanár, aki a XX. század első felében kiemelkedő jelentőségű munkát végzett a moldvai magyar kultúra megismertetése érdekében.

MTI, 2011. február 1.


Tehetségek tiszta zenei forrásból

Észak-amerikai turné és egy New York-i menedzsmenttel kötött szerződés a jutalma annak a formációnak vagy előadónak, amely megnyeri a Folkbeats zenei tehetségkutató fesztivált. Az elődöntők a hét végén kezdődnek a budapesti Fáklya Klubban.

Magyar Hírlap, 2011. február 1.


A zenészek a népzene tanszakról jönnek
A Szárazfa húzza

Szombathely - A Szárazfa és a Boglya együttes muzsikál február 4-én, pénteken este a Nyitra Utcai ÁMK-ban. A Szárazfa Nagyzenekarral a Boglya Népzenei Együttes ad közös koncertet pénteken 18 órától. Földesi János népzenész a Szárazfa zenekarról elmondja, hogy öt évvel ezelőtt alakult a Szárazfa Nyugat-Dunántúli Népzenei Egyesület, mely a környékbeli megyék népzenészeit foglya össze. Népzenei táborokat, előadásokat, táncházakat szervez, képviseli tagjai érdekeit. A zenészek nagyrészt a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Népzene Tanszakának volt és jelenlegi tanítványai.

Vas Népe, 2011. február 1.


20 évesek, ők voltak az elsők

Jubileumi koncerttel ünnepli fennállásának húszéves évfordulóját szombaton az Óbudai Népzenei Iskolai a fővárosban. A Magyar Kultúra Alapítvány székházában tartandó koncerten fellépnek az intézmény növendékei, a gálaműsorban közreműködnek Csángóföldről válaszúti és pusztinai iskolások, valamint a Csillagszemű néptáncegyüttes. A programot végül táncház zárja.

Magyar Nemzet Online, 2011. február 1.