Folkrádió

Tallózó

A néptánc és a népzene összeköt
A hétvégén Adán megtartották a Tavaszi Vadvirág Fesztivált

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton kilencedik alkalommal rendezett egynapos népművészeti fesztivált, amelyen kézműves-foglalkozások, gyermek- és felnőtt-táncház, valamint táncgála várta az érdeklődőket. A helyi színházteremben megrendezett esti gálaműsoron a házigazda táncosok mellett a horvátországi Laskóról a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai, valamint a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület két tánccsoportjának tagjai léptek fel.

Magyar Szó, 2011. május 31.


A jövőnk öröksége

A budapesti Hagyományok Háza többéves gyűjtésének köszönhetően az interneten mindenki számára hozzáférhetővé vált a reprezentatív Kárpát-medencei népzenei válogatás. Az idei esztendő bővelkedik évfordulókban: a budapesti Hagyományok Háza egy évtizede folytatja sikerrel működését, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt harmincadik alkalommal szervezte meg a Táncház Egyesület, a Magyar Állami Népi Együttes pedig hatvanéves lett. A Hagyományok Háza főigazgatójával, Kelemen László val ezúttal a hétköznapi szorgos munkáról beszélgettünk.

Magyar Szó, 2011. május 30.


Sikerrel zárult az országos néptáncfesztivál Szolnokon

Péntektől vasárnapig közel ezer fellépő szórakoztatta a közönséget az ország egyik legrangosabb néptáncos seregszemléjén, melyet huszonegyedik alkalommal rendeztek meg Szolnokon. Az első díjat az együttesek kategóriájában megosztva a Szentendre Táncegyüttes és a győri Lippentő Táncegyüttes nyerte. A zenei alkotók kategóriájának győztese Horváth Zsófia és Makó Péter lett, míg a koreográfusok legjobbjának a zsűri döntése alapján ugyancsak Horváth Zsófia bizonyult. Hasonló elismerést vehetett át a szólótáncosok közül Prohászka Ágnes és Módos Máté, a párosok közül pedig Lévay András és Ágfalvy György.

Kultúra.hu, 2011. május 30.


Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

Idén június 5-én (vasárnap), a Székelyföldi Napok nyitórendezvényeként kerül sor az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára, a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen. A találkozóra 24 csoport hivatalos, közel 700 fellépő, Hargita, Maros és Kovászna megyékből, illetve két magyarországi és egy vajdasági csoport.

Erdély ma, 2011. május 30.


Világelső a makói Forgatós Néptáncegyüttes

Első helyezést ért el a makói Forgatós Néptáncegyüttes az ESDU nemzetközi táncszervezet horvátországi Porecben megrendezett világversenyén - -tájékoztatta portálunkat Doktor László művészeti vezető. Egyéniben is kiváló makói eredmény született, hiszen a csoportban is táncoló Szabó Éva második helyezést ért el.

Promenád, 2011. május 27.


Néphagyományok, néprajz – Iskolapélda
(videó)

Néphagyományok, néprajz. Lehet-e és miként szerves része az oktatásnak? Hogyan szerettethetjük meg az óvodában? Miként segíti a valóságismeretet, a kapcsolatkultúrát, a történeti szemléletet fejleszteni az általános és középiskolában? Vagy éppen mi a szerepe a mérnökképzésben a népi építészetnek?

HírTV, 2011. május 26.


Népzene- és néptánctalálkozó a székelykeresztúri Sóskúton

A Székelykeresztúrhoz tartozó Sóskúton június 5-én, vasárnap tartják a vidék tanulóinak részvételén alapuló, idén Sóskút találkozó nevet viselő rendezvényt. A Cimbora Gyermekek Klubja és a keresztúri Szitakötő Egyesület a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal szervezi az eseményt, ami vasárnap 10 órától a résztvevők ünnepélyes felvonulásával kezdődik: a fiatal népdalénekesek, kórusok, népi zenekarok, néptáncosok a keresztúri Gyermekek Klubjától vonulnak a városon végig, a Sóskútra.

Erdély ma, 2011. május 26.


Táncszínházi sikertörténetek
Beszélgetés Novák Ferenc rendező-koreográfussal

A Háromszék Táncegyüttes A magyar tánc évszázadai című produkciójának előadó-­moderátoraként Erdélyben járt Novák Ferenc rendező-koreográfus. A Nagyenyeden született művész többször dolgozott már együtt erdélyi hivatásos táncegyüttesekkel, ezúttal viszont ezer év magyar tánchagyományának változásairól szóló előadásával maga is a szín­padon szerepelt (a Háromszék Táncegyüttes illusztrálta az elhangzottakat).

Erdélyi Napló, 2011. május 25.


Hagyományok Háza „Forgószél” Hon- és népismereti levelező versenyének eredményei
2010/2011-es tanév

2010/2011-es tanév
I. helyezést elért diákok:
Antal Dávid, Árva Nikolett, Csepela Richárd, Csordás Anna, Fekete Armand Márk, Futó Anett, Fülöp Fanni, Kakuk Virág, Kaszás Nikolett, Kristóf Karolina Kamilla, Kőszegi Zsuzsanna, Kremzner Gábor, Nagy Imre, Párdi Anna, Petrovics Anna, Valérius Keve

Hagyományok Háza, 2011. május 25.


Sátorral, vásárral

Gencsapáti - Pünkösdkor több ezren jönnek a faluba. 2011-ben már a 20. Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok összművészeti fesztivált rendezik, azon belül a 15. a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál.

Vas Népe, 2011. május 25.


Az ország legjobb néptáncosai Szolnokon

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg az ország egyik legrangosabb néptáncos seregszemléjét Szolnokon; most péntektől vasárnapig mintegy ezer fellépő szórakoztatja a közönséget.

Kultúra.hu, 2011. május 25.


Guessous Mesi és a Magos Együttes nyerte a Folkbeats fődíját az autentikus népzenei kategóriában

Közel 11 hónappal a Folkbeats első sorozatának meghirdetése után Törökbálinton, igen kiélezett versenyen megszületett a végeredmény: Folkbeats autentikus népzenei kategóriában a zsűri megosztotta az első helyet Guessous Mesi és a Magos Együttes között. A második helyezett a Berka Együttes lett, a harmadik díjat az Illangó kapja. A Tarsoly végzett a negyedik helyen. A döntőt a Duna Televízió rögzítette és a nyár folyamán 6 blokkban adja le a versenyzők döntős műsorát.

FolkBeats, 2011. május 25.


Arany fokozatú elismerés a 60 éves Kállai Kettős Néptáncegyüttesnek

Az I. Nemzetközi Néptánc és Világtánc Fesztiválon szerzett második helyezés után újabb nagy eredménnyel büszkélkedhet a Kállai Kettős Néptáncegyüttes. A Nyíregyházán megrendezett Pulyabál 2011. elnevezésű megyei néptánc találkozón idén 34 tánccsoport közel kilencszáz táncosa versenyezhetett négy korcsoportban. E rangos eseményen a neves zsűri arany fokozattal értékelte a Kállai Kettős Néptáncegyüttest, különdíjban részesültek a táncosok a stílusért és a szép viseletért. Az együttes vezetői, Marinka Nagy Katalin és Marinka Tibor pedagógiai díjat kapott munkájukért.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2011. május 24.


XI. Néptánctalálkozó Désen

A fennállásának huszonegyedik évét ünneplő dési Aranyeső néptánccsoport és egyesület Dezső Attila vezetésével immár tizenegyedszer szervezte meg a XI. dési néptánctalálkozót.

Szabadság, 2011. május 24.


Hagyományok és ősi tapasztalatok

Veszprém - Néprajz, a jövő tudománya címmel tartott előadást dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár a Padányi katolikus iskolában a veszprémi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényeként.

Napló, 2011. május 23.


Adok néktek aranyvesszőt...
Kallós Zoltán születésnapjára

Többszázan köszöntötték szombaton a válaszúti kultúrházában Kallós Zoltán néprajzkutatót 85. születésnapja alkalmából. Tizenöt, főleg Kolozs megyei népzene- és néptáncegyüttes bűvölte el tökéletes produkciójával a jelenlevőket. Szép Gyula, az RMDSZ művelődésügyi alelnöke töltötte be a moderátor-konferanszié szerepét, Andrásfalvy Bertalan volt magyar művelődési miniszter mellett pedig Balázs-Bécsi Gyöngyvér alapítványi elnök is szólt az egybegyűltekhez.

Szabadság, 2011. május 23.


Vérében van a dudálás
Pál István Fehérváron lépett föl

Székesfehérváron járt a 92 éves Pál István, aki még paraszti környezetben sajátította el a dudálás tudományát, amelyet az országot járva ad tovább, s hozzá még népmesékkel, dalokkal is szórakoztatja közönségét.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. május 23.


Ötvenkilenc műsorszám a Kőketáncon

Tizenötödik alkalommal tartották meg szombaton, május 21-én Óbecsén a Kőketáncot, az óvodások és általános iskolások énekes népijáték- és néptáncvetélkedőjét. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezte meg támogatók segítségével. Az idén is nagyon tömeges volt a verseny, mintegy ezerháromszáz résztvevő mutatkozott be, összesen 59 versenyszámot láthatott a szépszámú közönség. A produkciókat háromtagú bírálóbizottság értékelte és rangsorolta, Lázár Katalin Budapestről, Taba Csaba néptáncoktató és Szerda András népzenész.

Magyar Szó, 2011. május 23.


Néptáncoktató tábor erdélyi pedagógusoknak

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. június 20-25 között, Rétyen szervezi meg a néptáncoktató tábort, erdélyi pedagógusoknak. A tábor célja, az erdélyi pedagógusok szakképzése, a Kárpát-medencei magyarság népi kultúrájából a táncos elemek oktatása, hogy a következő generációknak helyesen adják át a hagyományokat.

Erdély ma, 2011. május 23.


A mesében mindenki megtalálja a magának fontosat

Kossuth-díjjal tüntették ki Berecz András mesemondót március 15-én: örül, hogy ilyen nagy kitüntetéssel hívták fel a figyelmet a közösségi tudatra. Úgy tapasztalta, a jókor, jól elmondott mesét szeretik az emberek. Gyermekei is a népmesék, népdalok világában élnek, három fiával többször lépett fel együtt. Lánya a Ghymes turnéján énekelt.

Dél-Magyarország, 2011. május 22.


Élni segít a hagyomány

A közelmúltban zenés irodalmi estet tartottak az Edvy malom nagytermében, ahol Vathy Zsuzsa írónő mellett a Sebő együttest látták vendégül a szervezők. Fellépése előtt Sebő Ferenc népzenekutatóval, előadóművésszel kultúráról, hagyományokról beszélgettünk.

Napló, 2011. május 22.


Muzsikás szavak
Kallós Zoltán 85 éves

Gyimesben, májusban hó hullott, és elolvadt hirtelen: mikor Zoli bácsi születésnapján hatvan zenészfia muzsikált ünnepesen. Kallós Zoli bácsinak mi, erdélyi táncházasok vagyunk a gyermekei. Kiket egy terebélyes életfa alá terelgetett, megtanácsolt-megfeddett, százszorszépszavas népdalokon nevelgetett.

Szabadság, 2011. május 21.


Kallós Zoltánt ünneplik Válaszúton

A 85. születésnapját ünneplő Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtőt köszöntik szombaton szülőfalujában, Válaszúton. A Művelődési Otthonban 17 órától ünnepi műsor lesz, melyen hivatásos és műkedvelő néptánccsoportok lépnek fel. Kallós Zoltán 1926. március 26-án született, de most kerül sor köszöntésére.

Kolozsvári Rádió, 2011. május 21.


Mesés kelettel ünnepel az Ilosvai

Születésnapot ünnepel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. A 60 szál gyertyát persze tánccal fújják el szombaton a Hagyományok Házában. Az idén hatvanéves jubileumát ünneplő együttes fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselése, közvetítése otthon és külföldön egyaránt. Előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása jellemző. Mesés kelet című műsorukban Felső-bodrogközi, magyarbődi, gömöri, parnói és sajórédei táncokat láthatunk.

Kultúra.hu, 2011. május 21.


Hat évtized az Magyar Állami Népi Együttessel

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára május 20-án a Budai Vigadóban tartott zárkörű előadáson köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttest, amely fennállásának 60. évfordulóját ünnepli 2011-ben.

Kultúra.hu, 2011. május 20.


Könyvbemutató
Szlovákiai magyar népzene

A Szlovákiai magyar népzene. Válogatás Tari Lujza népzenegyűjtéséből (1983-2006) c. könyv és két CD melléklete bemutatója 2011. május 24-én 15:30-kor lesz a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete (1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.) Bartók termében.

2011. május 20.


Kicsipkézni a közöst
Edó mesél egyik legszebb legyőzetéséről

Tegnap este, miután a Háromszék Táncegyüttes s Novák Ferenc Tata teljesen lenyűgöztek, felelevenedett bennem egyik legszebb táncélményem. Szorgalmasan jártam táncházba. Maroknyi magyar, akik nagyon szerettük összetáncolni magunkat jó magyarosan, fogdosósan, ölelős-pörgetős csujjogatósan. Jól esett péntek esténként ilyen elevenen zárni a finn hétköznapok langyosságát.

Transindex, 2011. május 20.


A kászoni Eszterlánc első nagy fellépése

A második legjobb minősítéssel, különdíjjal, kirándulások élményeivel és szakmai feltöltődéssel tértek haza kedden Magyarországról a kászoni Eszterlánc néptáncegyüttes tagjai.

Hargita Népe, 2011. május 19.


Irányjelzők

A hétvégén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese. Fordulópont volt ez a műsor a 10 évvel ezelőtt alakult gyermekcsoport, az azóta ifjúsági csoporttá fejlődött Tátika együttes életében is.

Magyar Szó, 2011. május 18.


Zenésztalálkozó Borospatakán

Hatodik alkalommal szervezték meg az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóját a Borospataki Skanzen, Panzióban. A korábbi évekhez viszonyítva több résztvevő jött el, mintegy 75 beregisztrált népzenész húzta a szebbnél szebb darabokat.

Erdély ma, 2011. május 16.


A népzene és a néptánc közös hagyatékunk!

Május 14-én, szombaton immár tizenhatodik alkalommal szervezték meg a Vicei Hagyaték Néptánc- és Népdaltalálkozót. Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk szórványprogramja révén harmadik éve kiemelkedő támogatója e rendezvénynek. Idén Óradna, Beszterce, Lakitelek, Bethlen, Szentes, Búza, Tacs, Szék, Almásmálom, Vice, Magyardécse, Ördöngösfüzes, Felőr, Teke, Szentmárton képviseltette magát, ugyanakkor fellépett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is. A népviseletbe öltözöttek Vice határától vonultak végig a falun, majd részt vettek az ökumenikus istentiszteleten.

Erdély ma, 2011. május 15.


Folkbeats - Ahol a szívem dobban!

A Folkbeats tavaly óta keresi az észak-amerikai turné fődíjának nyerteseit autentikus magyar népzene és világzene kategóriában. A Folkbeats zárórendezvénye, a díjátadó gála és zárókoncert május 28-án a Millenáris Fogadójában, a Szomszédünnep keretén belül kerül megrendezésre.

KultúrPart, 2011. május 14.


Ismét mezőségi turnén a Hargita táncegyüttes

Mezőségi turnéra indul a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – a már hagyományosnak számító szórványvidéki rendezvénysorozat idén május 14–21. között zajlik gazdag programkínálattal, a csoport összesen hét településen vendégszerepel. Az egyhetes turné megszervezésében partnerként vesz részt a Hargita Megyei Tanács, a Hargita Megyei Kulturális Központ, illetve a Szárhegyi Alkotóközpont.

Krónika, 2011. május 12.


Néptáncfesztivált tartottak Egriben

Vasárnap tartották a Szatmár megyei Egri községben az első Orgona Néptáncfesztivált. Szarvas Károly főszervező elmondta: nagyon elégedett, hisz a hagyományteremtő szándékkal tartott összejövetelen igen sok volt a résztvevő, a körülbelül 400 érdeklődő alig fért a művelődési házban. A fesztivál szekeres felvonulással kezdődött, majd az Egri Csodaszarvas, a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese, a nagykárolyi Rekettye néptáncsoport, a domahidai, az avasújvárosi, a nagymajtényi és a kökényesdi néptáncsoportok, illetve az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes táncolt.

Krónika, 2011. május 10.


Kisalföldi népszokások a skanzenben

Palenik József feleségével mintegy háromszáz gyermeket tanít a néptánc szeretetére. A Lajta néptáncegyüttes határon innen és túl is népszerűsíti a kisalföldi táncokat és népszokásokat.

Kisalföld, 2011. május 9.


Előadások és koncert a Zeneakadémia Népzene Tanszékének napján

A Népzene Tanszék senior oktatóinak (Ferenczi Ilona, Tari Lujza, Jánosi András, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Kobzos Kiss Tamás, Pávai István) tiszteletére 2011. május 6-án tanszéki napot tartanak. Helyszín: Budapest, Köztelek u. 8. II. emeleti díszterem.

2011. május 6.


Tánc Világnapja Bogánccsal és Zurbolóval

A Tánc Világnapját, valamint ötödik bogáncsos nemzedékének búcsúzását ünnepelte egyidőben a kolozsvári Zurboló Néptáncegyüttes április 29-én, péntek délután a Tranzit Házban. A táncról szóló filmek és dokumentumfilmek vetítése után a legkisebbeknek szerveztek táncházat, majd bemutatták Az erdélyi magyar táncművészet és tánctudomány az ezredfordulón című tanulmánykötetet, amely egy 2009-ben megszervezett háromnapos táncművészeti konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.

Szabadság, 2011. május 3.


Muzsika a hegygerincen

Az ősi gyökerekhez nyúlva kutatják, hogyan is alakulnak, fejlődnek a népzenei motívumok, de a talált dallamokat nem lemásolják, hanem továbbélik – ezért lett Mentés Másként a trió neve. A saját hangjukon zengetik tovább a moldvai dalok, a régi magyar történeti énekek, a régies kelet-európai vonós és pengetős zene világát.

Magyar Szó, 2011. május 3.


Ifjú népzenészek és táncosok találkoznak Miskolcon

Miskolc - Második alkalommal rendezi meg az Ifjú népzenészek és néptáncosok baráti találkozóját május 14-én délelőtt 10 órakor a Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Borsod Online, 2011. május 3.


Lajthától a Szeretig

Vizeli Balázs, Koncz Gergely, Mester László „Pintyő”, Szabó Dániel, Szabó Csobán Gergő. Szeret zenekar. Egy kevésbé ismert zenekar, öt jól ismert zenész. Egy nagyszerű, frissen megjelent lemez. Vizeli Balázzsal és Szabó Csobán Gergővel beszélgettem a zenekar létrejöttéről, célokról, tervekről, környezettudatos életszemléletről, és természetesen az első lemezükről, amely a „Lajthától a Szeretig” címet viseli.

Népzene.hu, 2011. május 1.