Folkrádió

Tallózó

Péntektől néptáncfesztivál

Szeged - Péntek délután fél 6-kor a hagyományos menettánc vezeti fel a Széchenyi téren és a Kárász utcán a háromnapos VII. Martin György Országos Néptáncfesztivált. A megnyitó 6-kor kezdődik a Dugonics téren. Este 8-kor és szombaton délután 3-kor a kisszínházban láthat folklórbemutatót a közönség. Szombaton este 8-kor az újszegedi szabadtéri színpadon kétrészes gálaműsor kezdődik. A programokra a belépés díjtalan.

Dél-Magyarország, 2011. június 30.


Az I. Tajték

A 2011. július 30 – augusztus 07. között megrendezésre kerülő, I. „Tajték” népzenei és néptánc tábor alkalmából Bajnok József Buráló rendhagyó módon mutatja be önmagát és a tábort.

Népzene.hu, 2011. június 27.


Egy hét múlva néptáncfesztivál

Szeged – Jövő hétvégén rendezik meg a VII. Martin György Országos Néptáncfesztivált Szegeden. A tradicionális néptánc ápolásán és közvetítésén túl megemlékeznek a magyarországi táncház-találkozók 30. és a magyar táncházmozgalom közelgő 40. évfordulójáról.

Dél-Magyarország, 2011. június 24.


Törökök is ropták Algyőn

Ötödik alkalommal rendezi meg a Szeged Táncegyüttes Egyesület a Folk-Híd Nemzetközi Néptánc Fesztivált, melynek egyik állomása Algyő volt. Az érdeklődők csütörtök délután még egy török együttes produkcióját is megtekinthették.

Promenád, 2011. június 23.


Hagyományőrzők jubileuma Domaházán

Ózd, Domaháza - Fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából ünnepi jubileumi műsort rendezett a Domaházi Hagyományőrző Egyesület a község Művelődési Házában,ahol több vendégegyüttes is színpadra lépett.

Borsod Online, 2011. június 23.


Sopron
Ismét a Fő téren rendezik meg a Kékfrankosok Éjszakája Szent Iván Folk Festet

Tűzvarázslattal, változatos programokkal készülnek a szervezők, a nyári napfordulón, a szerelmesek éjszakájára. Az immár hagyományos Kékfrankosok Éjszakája – Szent Iván Folk Fest, hétvégén visszatér a Fő térre.

SopronTV, 2011. június 23.


Dokumentumfilm készült az Ezer Székely Leány Napja rendezvényről

Régi idők ezer leánya – Ezer Székely Leány Napja 1931–1940 között címmel készített átfogó összefoglalót a címadó rendezvény kezdeti időszakáról a Mementó Stúdió Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának megbízásából és Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Daczó Katalin, Daczó Dénes, Szabó Ádám és T. Bányai Péter közös alkotása az Ezer Székely Leány Napja első éveit öleli fel, képet adva egy korról, annak kisebbségi létkérdéseiről és a megmaradást veszélyeztető helyzetről: a nagyvárosi cselédkedésről, a népviselet, népszokások elhagyásáról.

Erdély ma, 2011. június 23.


Folk session, Törökül
A népzene nyelvén kicsit másként

Az adai Török testvérek – Tilla, Flóra és Ádám – azok sorába tartoznak, akik nem tartják összeegyeztethetetlennek a hagyományos népzene művelését és azt a tényt, hogy ízig-vérig modern fiatalok. Tilla tavaly szerzett kisdiplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán, Flóra a Budapesti Műszaki Egyetem, Ádám pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola másodéves hallgatója.

Magyar Szó, 2011. június 20.


II. Baranyai Felnőtt Néptáncfesztivál:Egy ízes falat a térség néptánc-kultúrájából

2009 után másodízben rendezték meg Komlón a Baranyai Felnőtt Néptáncfesztivált. A Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, a Közösségek Háza és Komlói Színház szervezésében lebonyolított fesztiválon kilenc résztvevő – köztük a házigazda Pöndöly, valamint a Hajdú-Biharból érkezett berettyóújfalui Bajnóca együttes –lépett színpadra.

Komlói Újság, 2011. június 19.


Zselic, ahol a szívem dobban!

Két napon keresztül a népzenéjé, a néptáncé és a világzenéjé lesz a főszerep a Petörke-völgyben. Július 9-én és 10 -én hagyományteremtő szándékkal a zselici régió, a Folkbeats és a Hangászprodukció összefogásának eredményeképpen először kerül megrendezésre a Zselic, ahol a szívem dobban! Folkbeats fesztivál. 2 színpadon folyamatos Koncertek, táncbemutatók, táncház, családi programok, eszem-iszom, dínom-dánom, minden ami a jó hangulathoz kell!

KaposPont, 2011. június 18.


Népművészet Veszprém megyében

„Az ékítés módja és jelleme…” címmel néprajzi kiállítás nyílt tegnap délután a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A múzeum három éves tudományos kutatást indít Veszprém és Zala megye népművészeti monográfiájának megalkotásáért. Ezen alkalomból rendezték a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság gyűjteményéből válogatott kiállítást.

vehir.hu, 2011. június 16.


Feléledő hagyomány

Régi sárközi pünkösdi szokás éledt fel a Csingellő fesztivállal, amelyet tegnap tartottak Decsen. A rendezvény házigazdája a helyi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület volt. A programra - amelyben többek között istentisztelet, folklórműsor és táncház is szerepelt - a decsi Csillagrózsa együttes mellett a sárpilisi Gerlice madár az őcsényi Bogár István- és az alsónyéki hagyományőrző együttes kapott meghívást.

Tolnai Népújság, 2011. június 15.


Jubileumi játék

A kettős jubileumát ünneplő Hagyományok Háza játékra invitál kicsiket, nagyokat. Az év során összesen négy fejtörőt állítunk össze, amelyek után külön-külön is sorsolunk a kvízt hibátlanul kitöltők között, aki pedig mind a négyet beküldi hibátlanul, akár a Hagyományok Háza nyári táborába is nyerhet 2 fő részére részvételi lehetőséget.

Hagyományok Háza, 2011. június 15.


Táncos sziget a Margitszigeten

Június 18-án Táncos Szigetté változik a Margitsziget! Egész napos rendezvény várja a családokat. Délelőtt Táncos Séta, napközben nemzetiségek táncai és táncház, este Duna Karnevál Gála a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

OTS, 2011. június 14.


Néptáncfesztivál Szatmáron

Jeles piros pünkösd napján címmel tegnap első ízben szervezett magyar néptáncfesztivált Szatmárnémetiben a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság. A rendezvény célja egyrészt az volt, hogy számba vegyék a megyében működő tánccsoportokat, másrészt pedig az, hogy ismét népszerűvé tegyék a fiatalok körében a magyar néptáncot.

Krónika, 2011. június 14.


Vásárváros a falu szélén - pünkösdi mulatságok Gencsapátiban

Már a 15. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált rendezték meg a gencsi Pünkösdi Vigasságokon belül vasárnap. Nagy közösségépítő program, az itteniek közül szinte mindenkinek a gyereke, unokája táncol.

Vas Népe, 2011. június 12.


Össznépi banzáj ’Ladikos’ módra

Hagyományőrzés, népzene, jó magyar pörkölt, Duna, pálinka, tánc hajnalig. Nagyjából az ezek összességéből kialakult különleges hangulat varázsa kerítette hatalmába a június 11-én Mecséren tartózkodókat. A Ladikos Fesztivál idén hatodszorra nyújtott alkalmat a Mosoni-Duna partján arra, hogy a falu apraja-nagyja és a kedves vendégek együtt színvonalas szórakoztatásban részesüljenek.

Kisalföld, 2011. június 12.


Palóc Szőttes Kulturális Napok Nógrád megyében

Öt nógrádi helyszínen, Hollókőn, Nógrádsipeken, Szécsényben, Rimócon és Varsányban zajlanak a Palóc Szőttes Kulturális Napok programjai június 12. és július 24. között; néptánc, tűzugrás vagy gasztronómia egyaránt szerepel a rendezvények sorában.

Kultúra.hu, 2011. június 12.


Erdélytől Kanadáig: a Heveder Együttes montreáli fellépésre készül

Bár a Heveder banda tagjai igen fiatalok, komoly és mélyen gyökerező hagyományokat ápolnak. A dallamok, amiket muzsikálnak, egyenesen az erdélyi és magyarországi falvakból hozzák magukkal, ezt az örökéletü tradíciót az új kanadai közönségnek.

Kanadai Magyar Hírlap, 2011. június 10.


Néptáncőrület

15. alkalommal rendezik meg Balatonbogláron a nívós néptánc-koreográfia versenyt, a Méta Fesztivált. A szervező Helyiérték Egyesület és az ötven főt számláló önkéntes csapat pörgős folklór műsorral, népi játékokkal három vidám balatoni napra invitálja a családokat.

MIX Magazin, 2011. június 9.


Helyi termékek vására Kolozsváron

Kizárólag Kolozs megyei termékekből szervez vásárt a hétvégén a Kolozs megyei önkormányzat Kolozsváron, a Cora bevásárlóközpont parkolójában – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Alin Tişe, a megyei önkormányzat elnöke. Népzenei maraton várja a termékkiállítás látogatóit. Összesen mintegy húsz néptáncegyüttes lép fel, köztük a kolozsvári Bogáncs, Erdély legrégebbi, folyamatosan működő magyar gyermek-néptáncegyüttese, valamint a Téka Alapítvány által támogatott mezőcsáni, mócsi, bálványosváraljai és szamosújvári néptáncegyüttes.

Krónika, 2011. június 8.


Piros Pünkösd Jeles Napján

A Szatmár megyei magyar néptáncosok találkozójára kerül sor június 13-án, Pünkösd napján. Az eseményt a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza szervezi.

Szatmar.ro, 2011. június 8.


A népzene művészete – Interjú Kallós Zoltán néprajzkutatóval

Kallós Zoltán Kossuth díjas néprajzkutatót, népdalgyűjtőt köszöntötték ezekben a hetekben-hónapokban Erdély és Magyarország szerte, 85 éves születésnapja alkalmával, és köszöntik egész évben is ahová csak ellátogat.

Erdély ma, 2011. június 8.


Néptáncőrület Balatonbogláron - jön a 15. Méta Fesztivál!

Június 11. és 13. között 15. alkalommal rendezik meg Balatonbogláron a nívós néptánc-koreográfia versenyt, a Méta Fesztivált. A szervező Helyiérték Egyesület és az ötven főt számláló önkéntes csapat pörgős folklór műsorral, népi játékokkal három vidám balatoni napra invitálja a családokat.

Kultúra.hu, 2011. június 6.


Folklórfesztivál Szatmárnémetiben

Külön fesztiválnapot kapnak a kétkezi paraszthagyomány jellegű, népdaléneklési-népzenei és néptáncos programok Szatmárnémetiben. A Polgármesteri Hivatal és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ június 12-én, 16 órától folklórfesztiválra invitálja a nagyérdeműt.

Szatmar.ro, 2011. június 6.


Mesél és dalol

Zalaegerszeg - Kóka Rozália a népművészet elkötelezettje, úgy is mint mesemondó, énekes és mint néprajzkutató. A minap a József Attila Városi Könyvtárban tartott estjén találkoztunk vele.

Zalai Hírlap, 2011. június 6.


Egy nagy bokréta népzene

A hétvégén lezajlott a XXXV. Durindó és XLVIII. Gyöngyösbokréta – Az első Bodor Anikó Népzenei Díj Tóthfaluba került, a Fehér Akác Művelődési Egyesület énekcsoportjához és citerazenekarához. Mindannak ellenére, hogy a fesztiválszervezés utolsó napjait megnehezítette, sőt a szemle megtartását is bizonytalanná tette a még pénteken is fennálló közlekedési káosz, az utolsó pillanatokban szerencsére minden jól alakult: a XXXV. Durindón és a XLVIII. Gyöngyösbokrétán a bejelentkezett csoportok közül csupán néhány nem tudott rész venni, ami azt jelenti, hogy hétvégén az idei fesztiválnak otthont adó Csonoplyán majdnem a teljes létszám megvolt.

Magyar Szó, 2011. június 6.


Világzene, népzene, fergeteges néptáncok a várban

E hétvégén rendezik meg tizenötödik alkalommal a Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivált a diósgyőri várban. Világzenei és népzenei koncertek, fergeteges néptáncok, hagyományőrző csoportok fellépései és magyar népi gasztronómiai különlegességek szerepelnek a diósgyőri folklórfesztivál idei programkínálatában.

Borsod Online, 2011. június 5.


Keleti szél: A film

Június 3-tól az Uránia Mozi műsorán Szomjas György filmje, a Keleti szél: A film. Szereplők: Michel és Baltazar Montanaro, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Vujicsics együttes, Romano Drom, Salamon Beáta, Écsi Gyöngyi...

2011. június 3.


Még lehet jelentkezni a Hagyományok Háza somogydöröcskei táborába

Az egyhetes népművészeti tábor jelentkezési határideje június 1-ről június 8-ra módosult. Programok: Gyermekek számára egész nap 3-8, és 9-14 éves korosztályi bontásban szervezünk kézműves, táncos, énekes foglalkozásokat, sok-sok játékkal fűszerezve. Felnőtteknek: Délelőttönként kézműves programokat ajánlunk: nemezelést, bútorfestést, faragást, parasztszövőszéken szövést, gyöngyfűzést, hímzést, vízparti növényekből történő tárgykészítést, növényi festőanyagokkal való festést. Délután közös tánc és énektanulás (somogyi, magyarbődi, moldvai, domaházi). Az esti program pedig közös táncház, éneklés, valamint néprajzi filmvetítés lesz.

Hagyományok Háza, 2011. június 3.


Szeretettel várja vendégeit a XXXV. Durindó és XLVIII. Gyöngyösbokréta Fesztivál

A Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsa a helyi szervezőkkel közösen úgy döntött, hogy az utazási nehézségek ellenére a tervek és a megadott program szerint megszervezi a vajdasági magyarság legrangosabb és legtömegesebb népzenei és néptáncrendezvényét.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2011. június 3.


Elmarad a Durindó és a Gyöngyösbokréta?

Ha a kormány és az elégedetlen gazdálkodók csütörtökön éjfélig megegyeznek, akkor e hétvégén megtartják a rendezvényt. Amennyiben csütörtökön éjfélig nem születik megegyezés, a vajdasági magyarság népzenei és néptánc-seregszemléjét őszig elnapolják.

Magyar Szó, 2011. június 2.


Országos Koreográfiai Szemle ― 2011
Szlovákiai magyar néptáncegyüttesek részére kiírt koreográfiai verseny

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete 2011. február 12-i közgyűlési határozatában rögzítette, hogy útjára kíván indítani egy új típusú szakmai rendezvényt, amely évente ad alkalmat az egyes néptáncegyüttesek műhelyeiben született új alkotások megmérettetésének.

Táncfórum, 2011. június 2.


Háromnapos népzenei és néptáncfesztivál Szejkefürdőn

Háromnapos lesz az idén a Szejke népzene- és néptáncfesztivál. A június 3–5. közötti hagyományőrző eseményt negyvenötödik alkalommal szervezik meg a székelyföldi Szejkefürdőn, ahol nyolc néptánccsoport lépik színpadra.

Erdély ma, 2011. június 2.


A kistérség legjelentősebb művészeti iskolája

A kapuvári néptánciskola a Kapuvár–beledi kistérség legjelentősebb alapfokú művészetoktatási-nevelési intézménye. Az elmúlt évek során a Kapuvár Néptáncegyüttes tagjai és a táncpedagógusok, felismerve a hagyományőrzés fontosságát és a benne rejlő értékeket, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a Kapuváron már-már feledésbe merült szokásokra.

Kisalföld, 2011. június 2.


Négyszeresen kiváló a Kapuvár Néptáncegyüttes

Négyszeres kiváló minősítést ért el az 1989-ben alapított Kapuvár Néptáncegyüttes. A harminc tagot számláló felnőtt-tánckarnak hivatásos oktatók tanítják a lépéseket.

Kisalföld, 2011. június 2.


Herczku Ágnes tüzet visz

Kilenc évvel a nagy visszhangot kiváltó Arany és kék szavakkal című bemutatkozó albuma után újra autentikus népzenei lemezt készít Herczku Ágnes, aki a Fidelio.hu olvasói által legjobbnak tartott koncertet adta 2010-ben. A Tüzet viszek anyagát júniusban veszik fel, várhatóan ősszel kerül a boltokba. INTERJÚ

Fidelio, 2011. június 1.