Folkrádió

Tallózó

Gencsapáti hagyományőrzők sikere a Művészetek Völgyén

Idén ismét völgylakó lett a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, minthogy nagy sikerrel szerepelt a Művészetek Völgye programjában. Vigántpetend a hagyományok faluja, ahol a gencsapátiak a Kapuvár Néptáncegyüttessel a Boglya népzenei együttessel közösen mutatták be a régiós hagyományokat.

Vas Népe, 2011. július 31.


Földesi lakodalom a sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

A különböző tájegységek menyegzőit rendre bemutató Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban augusztus 6-án, szombaton a földesi lakodalom ceremóniáján vehetnek részt a látogatók.

MTI, 2011. július 31.


Csángó Fesztivál Jászberényben

A Csángó Fesztivál célja - a különböző országok kisebbségeinek bemutatása mellett, hogy fényt szórjon a csángók kulturális értékeire, mindennapjaira. Az ötletgazdák, szervezők pontosan tudják, hogy minden nép számára fontos a saját értékek megismerése és ápolása de azzal is tisztában vannak, hogy nem érdemes megfeledkezni a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról. Ez az attitűd hívta életre a háromnapos, a jászberényi Margit-szigeten megrendezendő programsorozatot.

Népszabadság, 2011. július 31.


Véget ért a XV. Nemzetközi Gyimesi Tánctábor

Vasárnap hajnalig tartó mulatsággal ért véget a július 24–31. között Gyimesközéplokon megrendezett XV. Nemzetközi Gyimesi Tánctábor. A résztvevők egy héten át gyimesi és felcsíki táncokat, valamint népdalokat tanulhattak adatközlő énekesek segítségével.

Erdély ma, 2011. július 31.


Rétyi néptánctábor

Számos táncot tanultak, játékosan ismerkedtek a néptáncoktatás módszereivel, valamint kedvükre kézműveskedtek azok a pedagógusok, akik részt vettek idén negyedik alkalommal Rétyen megszervezett néptáncoktató táborban.

Erdély ma, 2011. július 30.


Egy hét néptánc

Vasárnapig tart a XVII. Batyu Tánctábor, amely ezúttal is a Topolya melletti Zentagunarason zajlik. Ez talán Vajdaság legtömegesebb, néptánccal foglalkozó tábora, noha az idei évben picit kevesebb résztvevője van, mint korábban, de létszámuk így is meghaladja a százat. Kisimre Szerda Anna, a tábor egyik szervezője elmondta lapunknak, hogy a gyerekekkel három csoportban zajlik a foglalkozás, három helyszínen.

Magyar Szó, 2011. július 29.


Mezőségi táncok a Várban

Idén is zajlanak a táncestek a Budai Várban. A Nemzeti Táncszínház minden nyáron a történelmi múltat sugárzó Karmelita Udvaron rendezi meg táncestjeit, ahol most is változatos programmal várják a közönséget. Az előadásokon láthatóak néptánc, balett, tangó és flamenco is, a műfajok kiválóságainak előadásában. Július 26-án, kedden este a Honvéd Táncszínház lépett fel telt ház előtt, hatalmas sikerrel.

Honvédelem.hu, 2011. július 28.


A dicsőséges tikverőzés
A dödöllének is a listán volna helye

Újabb három tétellel bővül az UNESCO védernyője alatt készülő magyar szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke. A lajstrom azonban sajnos még így is sokkal, de sokkal rövidebb, mint amilyen hosszú lehetne – mondja az egyik illetékes.

Népszabadság Online, 2011. július 27.


Minden összeköt
Égtájak művészeti fesztivál – Vendégségben Farnadon

Az Égtájak művészeti fesztivál tizenegy éve folyamatosan járja a Kárpát-medence magyar régióit. A rendezvény célja, hogy a különböző országokban élő magyar fiatalok megismerjék egymás mindennapi életét és kultúráját, valamint, hogy személyes kapcsolatokat építsenek ki. A hét végén a felvidéki Farnad adott otthont a közel kétszáz határon túli vendégnek, akik Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről és a Vajdaságból érkeztek.

Magyar Szó, 2011. július 27.


Tánctábor Egervölgyön

Az elmúlt hétvégén három napig Egervölgyön táboroztak a nyőgéri néptáncosok. A gyakorlás és az új lépések elsajátítása mellett jutott idő egyéb szabadidős tevékenységekre is.

Vas Népe, 2011. július 26.


Hogyan kerültek a budapesti népzenészek Borzovára...

Hétfőn kezdődött Borzován az első Népzenetábor, melynek résztvevői az Erkel Ferenc általános iskola és a Dohnányi Ernő zeneiskola növendékei Budapestről. A tábor Koczka Andrea, aktív népzene tanár kezdeményezésére és főzervezésében valósul meg július 25 -31-e között, melynek a református egyház biztosít otthont Borzován.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2011. július 26.


I. Felvidéki Népzene Tábor
Hogyan kerültek a budapesti népzenészek Borzovára...

Hétfőn kezdődött Borzován az első Népzenetábor, melynek résztvevői az Erkel Ferenc általános iskola és a Dohnányi Ernő zeneiskola növendékei Budapestről. A tábor Koczka Andrea, aktív népzene tanár kezdeményezésére és főzervezésében valósul meg július 25 -31-e között, melynek a református egyház biztosít otthont Borzován.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2011. július 26.


Elsöprő sikert aratott a Bartina Franciaországban

SZEKSZÁRD, LE PUY | Rég koptak már ennyit táncosaink cipői! Matókné Kapási Julianna eme megjegyzése jól érzékelteti a feladatot, ami a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesületre várt Franciaországban.

Tolnai Népújság, 2011. július 26.


Nyugat-Magyarországi Táncok tábora

2011. július 11-17 között csendes volt a körmendi néptáncosok próbaterme is többek között, mert Szőcén ebben az időszakban tartott tábort a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség. A tábor célja a Szigetköz, Rábaköz, Vas és Zala megye területén még élő tánchagyományok feldolgozása, betanítása és színpadra állítása volt.

Körmendi Híradó, 2011. július 26.


Az NKA Népművészeti Szakmai Kollégiumának pályázati felhívása

A Népművészeti Kollégium nyílt pályázatot hirdet nemzetközi, országos és regionális szakmai rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére. A megvalósítás időszaka: 2012. május 1. – 2012. augusztus 31. Pályázhatnak: A népművészettel foglalkozó magyarországi és határon túli civil szervezetek, intézmények, nonprofit gazdasági társaságok. A pályázatok 1 eredeti példányban
2011. augusztus 29-ig beérkezően nyújthatók be kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának levelezési címére.

Nemzeti Kulturális Alap, 2011. július 26.


Folklórfesztivált tartanak Nógrád megyében és Szlovákiában

Nógrád megyében és Szlovákiában hét helyszínen zajlik a pénteken kezdődő XVI. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál; a rendezvényen többek között ghánai és szerb néptáncegyüttesek is bemutatkoznak.Máté Lászlóné Kaszás Mária, a szervező salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a magyarországi fellépők mellett Bulgáriából, Szlovákiából, Ghánából, Szerbiából és Lengyelországból érkező néptáncegyüttesek, illetve népi együttesek műsorait is láthatják az érdeklődők.

Bumm.sk, 2011. július 26.


Hagyományápolás táborokkal

Táborból táborba mehetnek a néptánc és népzene kedvelői. Tegnap ért véget a XIV. Maros és Kis-Küküllő menti Népzene és Néptánctábor Magyarlapádon, illetve a nagyenyedi nemzetközi folklórfesztivál. Innen a Hargita és Bákó megye határában levő Gyimesközéplokra mehetnek a táncoslábúak, elkezdődött ugyanis a XV. Gyimesi Tánctábor.

Új Magyar Szó, 2011. július 25.


Létéért küzd Magyarország legrégebbi fesztiválja

BALATONLELLE | Megtartották azt ötvenedik Balatoni Folklórtalálkozót – ennek van a legnagyobb hírértéke Magyarország legrégebbi fesztiválja kapcsán. Ötvenedik jubileumot ünnepelt a hétvégén Balatonlellén rendezett Balatoni Folklórtalálkozó. Az 1962-ben Balatonföldvárról indult és néhány évvel ezelőttig évről évre ugyanott megtartott találkozó az ország legnagyobb múltra visszatekintő fesztiválja, mely pályázati támogatás tekintetében néhány éve mostohagyerekké vált, s tulajdonképpen a létéért küzd.

Somogyi Hírlap, 2011. július 24.


Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden

Messzi tájak művészei, így Mexikó, Kazahsztán, Törökország, Olaszország táncegyüttesei lépnek fel azon a fesztiválon, amelyet Mezőkövesden, a matyó fővárosban és a környező településeken - Szentisván, Tard - rendeznek augusztus 5. és 7. között.

MTI, 2011. július 24.


Aratnak is a táncosok Halászin

A Lajta Néptánc Egyesület a halászi Babosmajorban tartja nyári táborát. Az éves munkát követően a kötetlen együttlét lehetőséget ad a felszabadult játékra, mulatságra. A tanult elemek elmélyülnek, szeptembertől erre a biztos alapra építhetnek.

Kisalföld, 2011. július 21.


Nemzetközi folklór fesztivál Zágrábban magyar dudással

Megkezdődött a hagyományos nemzetközi folklór seregszemle Zágrábban szerdán a Jelacic bán téren; Magyarországot a vasárnapig tartó rendezvényen Végh Andor, a régió legjobb dudása és dudakészítője képviseli.

MTI, 2011. július 20.


Mit tartogat a MADISZ néptánctábora?

A szervezők a XV. Kézműves és Néptánc táborral szeretnék elérni, hogy a népzene, néptánc, népdal szerelmeseinek helyet, alkalmat biztosítsanak népzenehallgatásra, néptánc tanulásra, népdaléneklésre. A néprajzosok két alkalommal is gyűjtöttek népdalokat és néptáncokat adatközlőktől Szilágy megyében. A gyakorlat azt igazolta, hogy már csak a nagyszülők, a harmadik generáció táncolja ezeket a táncokat. Sajnos utolsó óráit éli Szatmár és Szilágy megyében az eredeti néptánc.

Szatmar.ro, 2011. július 20.


Néptánc és népzenei tábor Körösszakálban

A körösszakáli táncos fiatalok jó szervező munkáját dicséri az, hogy ebben az évben tizedik alkalommal rendezik meg a településen a Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábort. Július 11-től tizenhatodikáig tartó bentlakásos táborban mintegy hetven fiatal érezte nagyon jól magát a kis bihari településen. Far Éva Bernadett, Pálfi Tamás, Pataki Attila főszervezők már hónapokkal előbb hozzákezdtek a tábor megszervezéséhez. A legnagyobb gond a tábor költségeinek összegyűjtése volt.

Hajdú Online, 2011. július 20.


Kaszáló kaláka úgy, mint hajdanán

Hajdanán a székely ruha hétköznapi viselete a falusi ember számára természetes, megszokott dolog volt. A kommunista rendszer beköszöntével, a lakosság nagy része áttért a kényelmesebb ruha viselésére, eltűntek a fehérharisnyák, csupán néhány korosabb, székelységét mélyen megélő férfi folytatta tovább a gazdálkodást székely népviseletben.

Csíkszentkirály honlapja, 2011. július 19.


Nekem nagyon nagy megtiszteltetés
Művészportré Gerák Andrea népdalénekessel

Andrea már ötéves korában helyet követelt magának a színpadon. Nagyon fiatalon, szinte még gyerekként gyakran énekelt és táncolt a Borsod, Avas, Csepel és Bartók táncegyüttesekben. A népdal és a világzene előadójaként, szerelmeseként bejárta Európát.

Zene.hu, 2011. július 18.


Autentikus citerazene Bárándon

A citerázás fortélyait sajátíthatják el Bárándon az immár ötödik alkalommal megrendezett Alföldi Citerás Népzenei Táborban a hangszer kedvelői, ahol elismert művészektől és egymástól is tanulhatnak a hangszer kedvelői.

Hajdú-Bihari Napló, 2011. július 18.


Le Puy-ban mutatja be tudását a Bartina
Dombori

Vajdaszentiványi táncstílust tanult a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület ifjúsági és nagyegyüttese Domboriban, a most zárult, ötnapos táborban. Matókné Kapási Julianna művészeti vezető elmondta, hogy Kocsis Enikő és Fitos Dezső oktatók jó hangulatban, nagy energiával és sodró lendülettel adtak élményt jelentő elfoglaltságot a résztvevő hatvanöt fiatalnak.

Tolnai Népújság, 2011. július 16.


A hagyományok faluja

Vigántpetend, a „hagyományok faluja” néptánc, népzene, népszokás, népviselet bemutatókkal, néprajzi filmfesztivállal, közös mulatsággal és népi játékok sokaságával várja vendégeit. Várják mindazokat, akik nemcsak szeretik, hanem meg is akarják ismerni hagyományaikat. Várják azokat, akik szeretnek énekelni, táncolni! Valamint a gyerekeket, akik megtanulhatják a mesterségek fortélyait és akik próbára akarják tenni erejüket, akik meg akarják mutatni ügyességüket, leleményességüket!

KultúrPart, 2011. július 16.


Tánc minden mennyiségben
Gyermeknéptánctábor volt a horgosi Kucora-tanyán

A horgosi Bartók Béla Magyar Közművelődési Egyesület az idén is megszervezte gyermeknéptánctáborát a falu melletti Kucora-tanyán. A részvevők Kalocsa kincseivel, tánc- és dallamkultúrájával ismerkedtek. Mindemellett kézműves-foglalkozások zajlottak Tóth Tamara, Radics Noémi, valamint Körmöci Csilla és a Barka kézművescsoport vezetésével. Az énekeket Vas Brezovszki Tímea és Juhász Gábor, a táncokat Juhász Szécsi Viktória és Szécsi Zsolt oktatta. A változatos programokat íjászkodás, esti táncházak, tábortüzek és Radetity Ádám hangszerbemutatói színesítették. A tábor résztevői horgosi, szabadkai, kispiaci, zentai és ljubjanai (szlovéniai) táncműhelyekből érkeztek.

Magyar Szó, 2011. július 15.


V. Csángó Hétvége és Tatros Forrásánál Csángófesztivál

2011. Július 16–17-én Gyimesfelsőlok Polgármesteri Hivatala Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal valamint az Országos Néptánc Baráti körrel együttműködve rendezi meg az V. Csángó Hétvégét és ezen belül a Tatros Forrásánál Csángófesztivált.

Erdély ma, 2011. július 13.


III. Pusztinai Zenetábor
2011. július 3-10.

Ez a harmadik esztendő amikor az Óbudai Népzenei Iskola tanáraival, diákjaival együtt megszervezzük a Pusztinai Zenetábort.
Jól sikerült minden szempontból. Úgy az Óbudai Népzene Iskola növendékei, mind a pusztinai gyerekek nagyon komolyan vették a tanulást, ez bizonyítja az a színvonalas fellépés is, amit a záróesten tartottunk.

Pusztina.ro, 2011. július 13.


Elnémult népdalok

Kedves Anikó, talán nem illendő így szólnom Hozzád, gyermeteg monológba csepegtetve az emlékezés erejét, de a népzene embere voltál és maradtál, az eredendő, gejzírként feltörő, egysoros dallamoké, melyek számtalan lelken átszűrődve ma is tájékunk történetét visszhangozzák, és úgy gondolom, ennek a visszhangnak prózai töredéke e néhány szó is.

Magyar Szó, 2011. július 11.


Csíkszentkirályon életre kelt a hagyomány

Valószínű nem sokan emlékeznek azokra a régmúlt időkre, mikor a hagyományokat nem csak tisztelő, hanem egyben megélő nagyszüleink népviseletbe öltözve végezték a mezei munkát. Ezt az életérzést sikerült feleleveníteni a hétvégén a Csíkszentkirályon szervezett kaszáló kaláka alkalmával.

Székelyhon.ro, 2011. július 10.


Véget ér a Dunamenti Folklórfesztivál

Ma (vasárnap) véget ér a XIX. Duna menti Folklórfesztivál. Az táncház és a vidéki települések táncos bejárása mellett az eddigiekhez képest igazi különlegességet a szombati nap tartogatott, a sétálóutcában ugyanis felvonul a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékében szereplő nyolc elem. Így a mohácsi búsokkal, a mezőkövesdi matyókkal, a karcagi birkafőzőkkel, a magyar solymászokkal, a mezőtúri fazekasokkal is találkozhatnak a vendégek. De a halasi csipke, a kalocsai hímzés és pingálás, illetve a népművészet mesterei is megmutatták mivel érdemelték ki a jegyzékbe történő felvételt.

Petőfi Népe, 2011. július 10.


Hegedű- és brácsaszó – több százan húzták a vonót a XX. Méta táborban

Huszadik alkalommal gyűltek össze a Méta táborban a népzene kedvelői. Ezúttal a Dinnyési Hagyományőrző Központban volt alkalmuk a résztvevőknek arra, hogy elmélyítsék hegedű vagy brácsatudásukat.

Fehérvár TV, 2011. július 10.


Finnországban fesztiváloznak a misinások

A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház felnőtt tánckara a hét végén Finnországba indul: az együttes útja során érinti Varsót, Tallint, és Helsinkit is, a célállomás a finnországi Kaustinen nívós nemzetközi népzenei fesztiválja.

PécsMa.hu, 2011. július 9.


Kezdődik a felújítás, költözik az együttes

VÍZ UTCA | A héten megkezdte a költözést Jászberényben a Jászság Népi Együttes. A tánccsoport Víz utcai székházának felújítása miatt az elkövetkező hónapokra ideiglenes bázist alakítanak ki.

Új Néplap, 2011. július 8.


Néptánc minden időben
A héten rendezték meg Adán a XVII. Vadvirág-tábort

Szombaton este gálaműsorral zárul Adán, a lóversenypályán az idei Vadvirág népzenei és néptánctábor, amelyet tizenhetedik alkalommal szervezett meg a vajdasági és anyaországi magyar fiatalok számára a Vadvirág Hagyományápoló Kör. A gálaműsor 20.30-kor kezdődik a csűrben, ahol fellépnek a táborlakók, és bemutatják mindazt, amit az elmúlt napokban elsajátítottak a magyar népzene és néptánc gazdag kincsestárából. A szervezők várnak minden érdeklődőt a záróműsorra.

Magyar Szó, 2011. július 8.


Kelemen László marad a Hagyományok Háza főigazgatója

Kelemen László marad a fővárosi Hagyományok Háza főigazgatója, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán adta át a vezetőnek újabb öt évre szóló kinevezését.

MTI, 2011. július 7.


Kisebb csapat, több néző: elégedett az Udvarhely Táncműhely

Bár az évad leépítéssel kezdődött, az Udvarhely Táncműhely előadásaira többen voltak kíváncsiak, mint a korábbi évadokban, de sikeres volt a két fesztivál is.

Krónika, 2011. július 7.


Pezsdülni készül Jobbágytelke

A marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány július 10. és 17. között 13. alkalommal szervezi meg a Marosszéki Népzene- és Néptánctábort Jobbágytelkén. A szervezőknek minden évben sikerült gazdag programot összeállítani, színvonalas szolgáltatást biztosítani és meghívni olyan neves oktatókat, zenészeket, előadókat, adatközlőket, akik eredeti forrásból szerzett ismereteiket, tudásukat osztják meg a táborozókkal.

Népújság, 2011. július 6.


Zenészek, zenekarok figyelem!

Júliusban és augusztusban minden szombaton kötetlen zenélésre hívunk mindenkit a Millenáris parkjába. Várjuk azokat a zenekedvelőket, zenészeket, profikat, amatőröket, akik kaphatóak egy kötetlen hangulatú spontán örömzenélésre. Célunk az, hogy bemutatkozási lehetőséget adjunk fiatal együtteseknek, zenészeknek, és a Millenáris parkja állandó befogadójává váljon a közös muzsikálásra vágyó, zenére fogékony közönségnek.

KultúrPart, 2011. július 5.


Dukat Fest folklórfesztivál: nagydíjas lett a SEK Szökős Néptáncegyüttese

A Nemzetközi Néptánc Szövetség által rendezett Dukat Fest folklórfesztiválról a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját hozta el Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese.

Vas Népe, 2011. július 5.


80 éves találkozó
Az Ezer Székely Leány Napja fotókban (Gábos Albin fotói)

Ez nem profi fesztivál, sem néptánctalálkozó, a szervezők nagyrészt önkéntesek. A résztvevők minden évben vidékük népviseletében jönnek el Csíksomlyóra. [fotóriport]

Transindex, 2011. július 4.


Hangszerek a sublótban - látogatás a Cserta-famíliánál

Székesfehérvár - Zenés, táncos család a Cserta família, otthonukat a 19. század elején építette az ács nagypapa. A rokonságot sok derék palotavárosi mesterember színesítette.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. július 4.


VII. Martin György Országos Néptáncfesztivál
versenyerdmények

Jegyzőkönyv VII. Martin György Országos Néptáncfesztivál zsűri döntéséről.

Martin György Néptáncszövetség, 2011. július 3.


Mégsem csak egy tánc volt: újra próbálnak a 30–40 évesek a Maros jubileumára

Makó - A néptáncos gyerekek szülei mellett újból próbákra járnak azok a 30-asok, 40-esek, akik gyerekkorukban néptáncot tanultak. Ez országos jelenség, amelyre Makón a Maros Táncegyüttes 30 éves jubileuma alkalmából vetül reflektorfény.

Délvilág, 2011. július 1.


Ezer Székely Leány Napja – ezerhétszázan már bejelentkeztek

A néptánc és népzene hagyományának életben tartása mellett különös hangsúlyt kell fektetni a székely népviselet autentikus megőrzésére is, többek között ezt a célt szolgálja az idén nyolcvanéves Ezer Székely Leány Napja – vallják a szervezők. Szerdáig máris több mint 1700 táncos jelezte részvételét a szombati ünnepségen, amelyen egyébként külön figyelmet szentelnek a kisgyermekes anyáknak.

Hargita Népe, 2011. július 1.