Folkrádió

Tallózó

Hivatalosan is véget ér a nyár

Bármennyire is szomorú ezt leírni, de véget ért a nyár, habár az időjárás ezt a tényt még csak részben képes elfogadni, hiszen napközben augusztust megszégyenítő magasságokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Éjszaka azonban már érezhető, hogy a hétvégével beköszönt az október. S ez azt jelenti, hogy a „kinti” szórakozóhelyek elzárják a sörcsapokat. A Kobuci Kert szombaton nemcsak az idényt, hanem a Zuboly zenekart is elbúcsúztatja. Az MNO az óbudai szórakozóhely vezetőit, Kaszap testvéreket faggatta az elmúlásról és a megújulásról.

Magyar Nemzet Online, 2011. szeptember 30.


A III. Kecskeméti Prímásverseny eredménye

A III. Kecskeméti Prímásversenyen a zsűri három díjat ítélt oda. 1. helyezett: Pusko Márton (Tornalja, Szlovákia), díja: Péteri Károly mesterhegedű (Kecskemét város díja, cca 1.000.000 Ft). 2. helyezett: Nyitrai Tamás (Páty, Magyarország), díja: Új Pátria lemezsorozat (a Fonó Budai Zeneház díja, cca 100.000 Ft); 3. helyezett: Gelencsér János (Salgótarján, Magyarország), díja: a HH népzenei kiadányainak csomagja (a HH díja, cca 50.000 Ft)

Hagyományok Háza, 2011. szeptember 30.


Újabb néptáncoktatói képzés indul Székelyudvarhelyen

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és az Udvarhely Táncműhely októberben újra elindítja a pedagógusoknak szóló 72 órás alapképzését. Jelentkezési határidő: 2011. október 15.

Udvarhelyi Híradó, 2011. szeptember 29.


Csűrben tanulták a szatmári táncot a fiatalok

Egy héten keresztül táborozott összesen 30 fiatal Szamoskéren. A géberjéni, nagyecsedi és mátészalkai iskolások néptánc és kézműves táborban vettek részt, ahol megismerhettek és megtanulhattak több, a szatmári térségre jellemző táncot és népi kézműves foglalkozást.
Kalapálástól volt hangos nemrégiben Szamoskér. A település gyermek és ifjúsági táborában ugyanis a régi kovácsmesterség sajátosságaival ismerkedtek a szatmári középiskolások, akik patkókat és ólomkatonákat is készítettek. Mindezt a kézműves foglalkozások keretében, amelyek során többek között üveget festettek, valamint fadobozt is készítettek.

SZON, 2011. szeptember 29.


Magyar folklórfesztivált rendeznek Kárpátalján

A magyar népzene, néptánc és népdal kincseiből adnak ízelítőt a műfaj legjelesebb kárpátaljai képviselői vasárnap a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon, amelynek ezúttal a Beregszászhoz közeli Mezővári ad otthont.

prae portál, 2011. szeptember 29.


Véget ért a népzenei találkozó

A Felvidékről érkezett Pusko Márton nyerte meg a Kecskeméti Népzenei Találkozó Prímásversenyét. A hét induló szombaton mérte össze tehetségét, tudását az Erdei Ferenc Kulturális Központ nagyszínpadán. A második helyet Nyitrai Tamás szerezte meg, a harmadik helyen Gelencsér János végzett. Az első díjat, a 800 ezer forint értékű mesterhegedűt Pusko Márton a Magyar Állami Népi Együttes fergeteges szombat esti főtéri fellépésén szólaltatta meg először.

Baon, 2011. szeptember 26.


Vásári muzsika, tiszta forrásból Sepsiszentgyörgyön

Mintha egykori Szent György-napok tértek volna vissza e szeptember végi hétvégére, ahol vásár és zene a szentgyörgyiekről, a szentgyörgyieknek szólt, nem tízezreknek, „csupán százaknak. S a muzsika is ekképpen találkozott az otthonosan álló, táncoló, vagy éppen szalmára heveredő közönséggel, személyre szabottan, szívet, lelket melengetően.

Háromszék, 2011. szeptember 26.


Évadnyitó táncház Gyergyószentmiklóson

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ évadnyitó táncházat szervez szept. 28-án, szerdán, melyre mindenkit szeretettel várunk. Nemcsak gyakorlott táncházasokat várunk, hanem kezdők számára is biztosítunk oktatást, de egyszerűen hallgathatsz muzsikát is barátaid társaságában.

Erdély ma, 2011. szeptember 25.


Abauji lakodalmas vigasságok
Vándorfesztivál Szádudvarnokon

A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye és Szádudvarnok – Méhész községek közös szervezésében Vándorfesztiválra került sor szeptember 17-én szombaton délután 14:00 órától a Bódva-völgyi Szádudvarnok főterén.

Paraméter, 2011. szeptember 25.


Erdélyország az én hazám
Háromszék Néptáncegyüttes előadása

Szerdán este az Erdélyország az én hazám felújított változatával varázsolta el telt-házas közönségét a Háromszék Néptáncegyüttes. Az évadnyitó előadásban a rendezők, táncosok, koreográfusok újrafogalmazták mindazt, amin már húsz éve fáradoznak: gyűjtik, megőrzik és felmutatják az erdélyi népzene- és néptánckultúrát. Mindezt magas művészeti színvonalon teszik.

Székely Hírmondó, 2011. szeptember 23.


Novák Tata nem nézi hülyének a gyereket

Novák Ferenc, akit legtöbben csak Tataként ismernek, sokadik mesejátékát viszi színre, mégpedig úgy, hogy közben „nem nézi hülyének a gyereket”. Mert szerinte ettől lesz jó egy mesejáték. Ennek szellemében készült a János vitéz is, amelyet Marosvásárhelyen mutat be a Maros Művészegyüttes szeptember 23-án. Novák Tata úgy véli olyanra sikerült a Petőfi ihlette mesejáték, hogy azt az unoka és a nagypapa egyaránt élvezi majd.

KultúrPart, 2011. szeptember 23.


A cigányság felemelkedéséért - nem csak zenével
Húsz éves a Kalyi Jag

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Kalyi Jag, s a jubileum alakalmából Varga Gusztáv és csapta egész rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket.

Heti Válasz, 2011. szeptember 21.


Tudósítás a Táncfórum által szervezett válogatóversenyekről
A Táncfórum Országos Koreográfiai Szemle, az Eszterlánc Fesztivál és a Gyermek Szólótáncverseny előválogató-versenyeiről

Az elmúlt héten lezajlottak a Táncfórum Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete által kiírt és szervezett szakmai versenyek fordulói, amelyeket a legaktívabb néptáncegyütteseinket tömörítő Táncfórum szlovákiai magyar néptáncegyüttesek számára hirdetett meg 2011 tavaszán.

Táncfórum, 2011. szeptember 21.


Ámultak a diákok - Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

Monostorapáti - Évek óta rendhagyó énekórákkal igyekszik terjeszteni a magyar zenei kultúrát általános iskolások körében a Muzsikás együttes. A napokban Taliándörögdön, Monostorapátiban és Lesencetomajon vehettek részt muzsikás órán a gyerekek. A monostorapáti művelődési házban a tanulók figyelmét mindvégig sikerült lekötni, a szöveges, zenés részek átgondolt, kellően gyors váltogatásának, és a négy kitűnő zenész közvetlen stílusának köszönhetően. A zenei nevelést, képzést segítő, Bartók és Kodály örökségét továbbítani, terjeszteni szándékozó kezdeményezés nem új keletű az ismert népzenei együttesnél, a négy tagú társulat már évek óta járja a magyar iskolákat.

Napló, 2011. szeptember 20.


Felhívás a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára

A Martin György Néptáncszövetség (Budapest), Vajdasági Magyar Folklórközpont (Szabadka), Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ (Újvidék) meghívja és várja a vajdasági, magyarországi és a Kárpát-medence más magyarlakta régióiból érkező felnőtt magyar néptáncegyütteseket, hogy vegyen részt a szakmai minősítést adó Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2011. évi fesztiválján. A minősítőt november 19-én és 20-án Újvidéken tartják meg. Jelentkezési határidő szeptember 30.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2011. szeptember 18.


Hódmezővásárhely
Találkoztak a „tavasz hírnökei”

Jövőre ünnepli 50. évfordulóját a Kankalin Néptáncegyüttes. Ez alkalomból találkozóra hívta a Városháza Dísztermébe a Bessenyei Ferenc-díjas táncegyüttes egykori és jelenlegi tagjait B. Szűcsné Sári néni, a Kankalin alapítója.

Promenád, 2011. szeptember 17.


Népzenei továbbképzés Budakeszin

A Vass Lajos Népzenei Szövetség, ebben az évben is megrendezte szeptember 10-én Budakeszin, az Énekes Műhely c. regionális népzenei továbbképzését. A továbbképzés meghívott előadója Budai Ilona népdalénekes volt. Téma a Moldvai csángók dallamvilága és zenéje. Meghívottak a Vass Lajos Népzenei Szövetség tagjai, népdalkörök vezetői és minden népzenét kedvelő, énekelni szerető földi halandó.

Dr. Gerzanics Magdolna zenei, népzenei és művészeti lapja, 2011. szeptember 16.


Meglopták a táncosokat a Széchenyi téren

Nagy sikerű fellépésük alatt ellopták a Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes pénzét és iratait a napokban. A Széchenyi téri előadás közönsége szinte percek alatt 140 ezer forintot adott össze a csoport megsegítésére.

Kisalföld, 2011. szeptember 15.


Minden a lakodalomról fog szólni

Abaúji lakodalmi szokások elevenednek meg szombaton a Bódva-völgyi Szádudvarnok (Zádielske Dvorníky) főterén. Népdalkörök, néptánccsoportok, népzenészek, utcaszínházi és gólyalábas mulattatók, tűznyelők szórakoztatják majd a közönséget. A kézműves vásáron ki-ki apró „nászajándékot” is vásárolhat, sőt készíthet is, múltidéző esküvői fotókból rendeznek kiállítást, és nem marad el a jellegzetes ételek és borok kóstolója sem.

Magyar Nemzet, 2011. szeptember 15.


Moldvai csángó táncház, kifulladásig

Székesfehérvár - A moldvai táncház lelkes törzsközönségének és az új érdeklődőknek jó hír, hogy szeptember 17-én 18 órától újra indul a program. A gyermek táncház már 17 órakor elkezdődik.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. szeptember 14.


VII. Mundruc „népfocitorna” Mérán

A Kárpát-medence különböző területeiről érkező neves néptánc-együttesek illetve népi zenekarok közötti futballtorna és össznépi mulatság, a Mundruc „népfocitorna”, ezúttal Erdélyben, a kalotaszegi Mérán kerül megrendezésre, 2011. szeptember 23-25 között.

2011. szeptember 14.


Népi mesterek jelentkezését várják
Nagyvárad

Szeptember 29.-október 1. között szervezi meg a Temes megyei Tanács kulturális központja a Bánáti Múzeummal közösen a népi mesterek országos vásárát.
A vásárra szeptember 15-éig jelentkezhetnek a nagyváradi, Bihar megyei érdeklődők.

nagyvarad.ro, 2011. szeptember 14.


Nyílt héttel ünnepli 10. születésnapját a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza nyílt héttel, valamint fotó- és dokumentumkiállítással ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Az intézmény történetét bemutató tárlatot Sebő Ferenc nyitja meg kedden délután a Budai Vigadóban, csütörtökön pedig bemutatják a Magyarországi Kallós Alapítvánnyal közös kiadásában megjelenő Adok néktek aranyvesszőt című kötetet, Kallós Zoltán és Korniss Péter könyvét.

Stop!, 2011. szeptember 14.


Ideális körülmények kamaraelőadások számára Pozsony központjában, az Ifjú Szivek székházában
A harmadik magyar színház

Sok az újdonság az Ifjú Szivek háza táján, és a „ház“ szó ez esetben szó szerint is értendő. A táncszínház székháza ugyanis az elmúlt időszakban újjászületett, kialakítottak egy befogadóteret, és nagy terveik vannak. A részletekről Hégli Dusán igazgatót kérdeztük.

Új Szó, 2011. szeptember 13.


„Új élő népzene 2012”
Rendhagyó CD-pályázat!

Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár tizennyolcadik darabját az eddigiektől eltérő módon, izgalmasabban szeretnénk létrehozni. A legfontosabb változás abban áll, hogy a zsűri által kiválasztott pályázókkal nem stúdióban készül majd a hangfelvétel, hanem közönség előtt, különleges hangversenyen rögzítjük a CD anyagát. Ez minden szempontból nagyobb kihívás, hiszen a koncerten nincs ismételgetésre vagy rájátszásra lehetőség, viszont a „live” CD „itt és most” hangulata kárpótolhatja a hallgatót az esetleges fésületlenségért.

Táncház Egyesület, 2011. szeptember 13.


I. Erdélyi Legényestánc Találkozó
2011. november 19.

A XX. század második felének változásai gyökeresen megváltoztatták a népi mozgáskultúra fejlődésének lehetőségeit. A táncot a falusi ember ösztöne hívta életre, a közösség zsigerből jövő alkotó szelleme formálta és éltette századokon át. Az iparosodás azonban szétzilálta a közösségeket, a falu értékteremtő ereje szinte megszűnt. A tánc elvesztette eredeti szerepét, jelentőségét, az új körülmények megfosztották megújulási képességétől. Vajon saját természetes medrében hová fejlődött volna tovább ez a különleges mozgáskultúra, ha a változást generáló körülmények továbbra is minőségi javulásra ösztönözték volna a falusi táncosokat? Többek között erre a kérdésre keresi a választ az 1. Erdélyi Legényestánc találkozó. A válaszkeresésben te is részt vehetsz, ha bemutatod saját elképzelésed szerint összeállított legényesedet!

Ördögtérgye Néptáncegyüttes, 2011. szeptember 13.


Kultúránkat művelni és éltetni kell!
A Székelyek üzenete

A zentai városnapi ünnepségsorozat egyik legizgalmasabb programja az erdélyi Pipacsok néptáncegyüttes produkciója volt. A székelykeresztúri-rugonfalvi csapat előadásában Székelyek üzenete címmel pénteken este láthatott rendkívül színvonalas táncos összeállítást a zentai közönség. Az együttes a topolyai Csalóka zenekar kíséretében állt színpadra, s mellettük népdalokat énekelt László Anna Ildikó. A műsort éjszakába nyúló táncház követte Baji Endre vezetésével, ahol a talpalávalót a Véka együttes szolgáltatta. A csoport létrejöttéről, céljairól és eredményeiről László Csabával, a táncegyüttes vezetőjével beszélgettünk.

Magyar Szó, 2011. szeptember 13.


Táncházak Éjszakája
Gödör Klub, 2011. szeptember 17.

Idén szeptemberben 10. évadát nyitja meg az Erzsébet téri Gödör Klub. A huszonkettedik szezonnyitón szeptember 17-én, szombaton bemutatkoznak a Magyarországon és a határainkon túl működő magyar táncházak és a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak. Délután négykor gyermekjátszóval, kézműves foglalkozásokkal és az aprók táncával kezdődik a program. Ezután a felnőttek hajnalig tartó, egymást váltó táncházakban táncolhatják, tanulhatják a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek táncait.

Cseppek.hu, 2011. szeptember 13.


Táncházak Éjszakája - 10. évad a Gödör Klubban

Idén szeptemberben 10. évadát nyitja meg az Erzsébet téri Gödör Klub. A klub erőssége aktualitásában és társadalmi felelősségvállalásában rejlik, amely éppúgy megjelenik művészi kínálatában.

Népzene.hu, 2011. szeptember 12.


A magyar népzene sokszínűségét mutatja be a Folkbeats

A 2010-ben indult Folkbeats közel egy éven át kereste Magyarország tehetséges népzenei és világzenei előadóit. A verseny májusban ugyan véget ért, sokak számára a történet csak most kezdődik. A Folkbeats 2011 őszén debütáló albumokból álló, a magyar népzenét és a kárpát-medencei világzenét bemutató CD sorozatot jelentet meg a megjelenéshez kapcsolódó lemezbemutatókkal. A kollekció két hónap leforgása alatt, október és november folyamán jelenik meg.

KaposPont, 2011. szeptember 11.


Nagyvárad
Népdal- és néptáncoktatás

A 2011/2012-es tanévben is indul a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Nagyvárad Táncegyüttes közös magyar népdal énekes és néptáncos képzése, mely a gyakorlati néptáncoktatás mellett népzene- és néptáncelméleti, néprajzi és művészettörténeti elméleti oktatást is tartalmaz.

nagyvarad.ro, 2011. szeptember 9.


Pátyi Lyukas Hordó – Szüreti felvonulás és mulatság
Páty - Pincehegy, 2011. szeptember 17.

Pátyon, a Pincehegyen, több mint száz régi pince bújik meg a lombos fák között, várva a szomjazó vándort egy pohár jó borra. A hangulatos séta mellett a régi-új gazdák szívesen mutatják meg a környéket, ahol a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt pince-sora található. Ezekre az értékekre alapozva kerül megrendezésre a Lyukas Hordó fesztivál. A mulatság délelőtt kezdődik a faluban, hagyományos zenés, táncos felvonulással.

2011. szeptember 9.


Magyarországi turnén a Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes

Az Erdélyország az én hazám című darabbal szeptember 11. és 16. között Magyarországon szerepel a Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes és a Heveder Zenekar. Az Erdélyország az én hazám című táncszínházi előadás azonban nemcsak Erdély táncaival és zenéivel ismerteti meg a közönséget, hanem a produkció képzeltbeli hajóként utazza körbe Erdélyt, a tánc eszközeivel idézi fel a természeti, a történelmi és a kulturális kincseket.

Kultúra.hu, 2011. szeptember 9.


Tánccal őrzik a hagyományt

Tíz éve alakult meg a kapuvári néptánciskola, mely fennállása alatt megháromszorozta az oda járó gyermekek létszámát. A térség legnagyobb művészeti iskolája a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézménye.

Kisalföld, 2011. szeptember 9.


Dobszay László halálára

Great passing, írta közös angol barátunk, mikor már tudható volt az elkerülhetetlen. Nagy és rendkívüli ember távozását nem lehet ennél kifejezőbb tömörséggel tudatni.

Magyar Tudományos Akadémia, 2011. szeptember 8.


Chmel kitüntette a Szőttes alapítóját

A Szlovák Köztársaság kormányának Aranyplakettjét adományozta Quittner Jánosnak, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítójának, koreográfus-rendezőnek a szlovákiai magyar néptáncmozgalom és a kultúra terén kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréséül Rudolf Chmel csütörtökön Pozsonyban.Az emberi jogokért és a kisebbségi ügyekért felelős kormányfőhelyettes, aki a Híd magyar-szlovák pártot képviseli a kabinetben, az ünnepségen méltatta Quittner János eredményekkel teli munkásságát.

Bumm.sk, 2011. szeptember 8.


Végső búcsú Dobszay tanár úrtól - a gyászmise időpontja 2011. szeptember 20.

Az életének 77. évében, 2011. augusztus 26-án, türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt Dobszay László tanár úr, Egyetemünk professor emeritusának temetése végakarata szerint családi körben lesz. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszéke és a Magyar Egyházzenei Társaság a tanár úrtól, a tanszék újraalapítójától, a Társaság alapító elnökétől a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban (Bp. VI., Király u. – Nagymező u. sarok) szeptember 20-án, kedd este 18.30 órai kezdettel bemutatott gyászmisén vesz végső búcsút.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2011. szeptember 8.


Nyílt nap pedagógusoknak a Hagyományok Házában
2011. szeptember 16. péntek 9.30-16.00

Bemutatkoznak a Hagyományok Háza óvodás és iskolás korosztálynak szóló oktató, ismeretterjesztő programjai (gyermek és ifjúsági bérletes előadások, komplex oktatóprogramok - Jeles napok, Mesterségünk címere, rendhagyó órák), akkreditált pedagógus továbbképzései, valamint azok a szolgáltatások, amelyeket az intézmény a néphagyomány óvodai, iskolai, művészeti iskolai szakmai munkájához nyújt (archívum, könyvtár, kiadványok, szakmai tanácsadás). A programon a részvétel térítésmentes. Előzetes regisztrációt kérnek szeptember 10-ig.

Hagyományok Háza, 2011. szeptember 7.


Magyar hagyományok fesztiválja a hétvégén Győrött

Autentikus népzenéket és néptáncokat előadó együtteseket, köztük a Zerkula Zenekart Gyimesből, a Csűrös Bandát Kalotaszegről, a Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttest Sepsiszentgyörgyről látja vendégül Győr a hétvégi Magyar Hagyományok Fesztiválján.

Népszava, 2011. szeptember 7.


Népzenetábor kilencedik alkalommal Szentegyházán

Szeptember 5–9. között zajlik Szentegyházán a Prímásképző és Tánctábor, amelyre immár kilencedik alkalommal kerül sor. Idén a vállalkozó szelleműek a mezőségi táncokkal ismerkedhetnek meg, táncosok és zenészek közösen kidolgozott koreográfiája alapján. Kis körökben, négyes csoportokban, egymásba karolva járták a mezőségit a vállalkozó fiatalok a szentegyházi kultúrotthon nagytermében, míg a karzaton felsorakozott zenészek húzták a talpalávalót. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Prímásképző és Tánctáborban több mint száz olyan 8 és 20 év közötti fiatal vesz részt, akik érdeklődnek a néptáncoktatás iránt, vagy éppen hegedűn, vonós hangszeren játszanak, és tudásukat szeretnék továbbfejleszteni.

Hargita Népe, 2011. szeptember 7.


Zeng a lélek, zeng a szó! - Hagyományőrző fiatalok lendületben
EtnoKuckó programsorozat - Debrecen

Egy évvel ezelőtt még az jelentett kihívást a frissen alakult debreceni Madaras Zenekar számára, hogy népzenei estjeikhez megfelelő közösségi teret és közönséget találjanak, később az általuk szervezett táncházak egymás után nőtték ki a cívisváros befogadótereit. A fiatalok munkája ősztől nem csupán táncban és muzsikában mutatkozik meg: szeptembertől EtnoKuckó néven 10 hónapon át tartó kulturális programsorozatot indítanak útjára, amely a Debreceni Egyetemmel karöltve a magyar szellemi örökséggel való beható megismerkedést és a hagyományos népi kultúra műveltségelemeinek közvetítését állítja a középpontba.

MTI, 2011. szeptember 6.


Tizenöt éves a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes

Szombaton ünnepli megalapításának 15. évfordulóját a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes. A nyáron alakult Gyöngyharmat Egyesület és a helyi önkormányzat közös rendezésben megtartandó ünnepségen táncházra és fotókiállításra lehet számítani.

Székely Hírmondó, 2011. szeptember 2.


Hódmezővásárhely
50 éves lesz a Kankalin

Fennállásának 50 éves évfordulójára készül a vásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes. A jövő évre tervezett gálaest szervezési munkálatai már idén megkezdődnek mondta el B. Szűcs Istvánné Sárika, az együttes alapítója.

Promenád, 2011. szeptember 2.


Újra hallat magáról a „göder”
X. jubileumi zselyki falunap

„Hun vót, hun nem vót, vót egyszer egy nagy göder…” – így kezdődik egy zselyki népmese a falu keletkezeséről. A zselykiek ma is így nevezik településüket: fekvése, elszigeteltsége és a bekötőutak hiánya miatt. A X. jubileumi falunapi ünnepséget 2011. augusztus 27-én tartották. [...] Sor került Pintér András: „Zselyk táncos hagyománya” című könyvének bemutatására, melyet Guther M. Ilona szerkesztett, Borsos K. László és Gy. Demjén Györgyi lektorált, a borítóterv Szemereyné Szandavári Emese munkája. A kiadvány a magyarországi tanár, néptáncoktató ez év áprilisában történt zselyki gyűjtésén alapul, és nemcsak a tánchagyományt mutatja be, hanem archív felvételek és a gyűjtés során készített felvétek révén a helyi népi szokásokat és népviseletet is.

Erdély ma, 2011. szeptember 1.