Folkrádió

Tallózó

A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes bemutatója
Kultúrkáosz az Ördögtérgyével
Ki mint veti táncát - Népkézláb fantázia

Csaknem teltháznyi közönség volt kíváncsi szombaton este 8 órakor az Ördögtérgye néptáncegyüttes új, Ki mint veti táncát... című előadására a kolozsvári magyar operában. Az előzetes híradásokból arról értesülhetett a közönség, hogy az együttes szinte egy éven át dolgozott Orza Călin rendező-koreográfussal a produkció létrejöttén: a közös munka gyümölcse egy sokszínű, dinamikus, érzelemgazdag összeállítás lett. Mondhatnánk azt is: olyan igazi ördögtérgyés, hiszen az együttestől megszokhattuk az újszerű, időnként meghökkentő, de a profizmust csöppet sem nélkülöző megoldásokat, a tánc egészen más síkokon történő értelmezését, az első pillantásra talán oda nem illőnek tűnő, mégis az előadás szövetébe simuló kellékek alkalmazását.

Szabadság, 2011. október 31.


Vajdaság legszebb értékei
Topolyán tartották a Nemzetek Fesztiválját

Szombaton színvonalas néptáncfesztiválnak adott otthont a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola tornaterme. A Nemzetek Fesztiválját a Vajdaságban immár 9. alkalommal szervezeték meg, és az eseményen 11 néptáncegyüttes lépett fel, amelyek a vajdaságban élő népek táncait mutatták be a nagyszámú közönség előtt.

Magyar Szó, 2011. október 31.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kellékbolt

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal, néptáncos házaspár, akik elindultak szerencsét próbálni. A csepeli menyecske éppen végzős néprajz hallgató volt, aki beadta jelentkezését néptáncpedagógiára, a zsámbéki ura meg egy kisvállalkozó családból származó közgazdász volt. Gondolták, olyan fába vágják a fejszéjüket, amilyet még nem látott a világ…

Népzene.hu, 2011. október 30.


Sebestyén Márta elvarázsolta a Kodály Központ közönségét

Október 24., este fél nyolc. Varázslatos személyiség. Mindannyian miatta vagyunk itt, a pécsi Kodály Központban, ahol első koncertjét adja és ahogy körbenézek, boldogan nyugtázom, hogy nem látok üres helyeket. Miatta vagyunk itt, a világ által is megcsodált hangja miatt, de a hang, amely CD-ről szólva is lenyűgöző, most intenzív jelenléttel is párosul.

Eozin Blog, 2011. október 30.


Vastaps a magyar virtusnak

Állva tapsolták meg a 2011-es Womex nyitó gálájának magyar válogatottját szerdán Koppenhágában, a Hungarian Heartbeats című műsor vérpezsdítően hatott a vérszegény dán őszben. A piaci és diplomáciai pozíciók megerősítése mellett nem titkolt cél, hogy néhány év múlva Budapest rendezze a World Music Expót.

Magyar Nemzet Online, 2011. október 30.


Leépülőben az operajátszás, sokk alatt a táncművészet
Beszámolók a Parlamentben

Gulyás Dénes az operatársulatok leépülésére, Mihályi Gábor a magyar táncművészet háttérbe szorulására, Kelemen László pedig a valódi népművészettel szemben a gagyi térhódítására figyelmeztetett az Országgyűlés pénteki kulturális szakmai nyílt napján.

Színház.hu, 2011. október 29.


Amit mi játszunk, az a magyar zene

„A zenekar mindegyik tagjára jellemző a nyitottság, a befogadókészség, ennek köszönhetően mindig is minőségre törekvő gondolatok találnak táptalajt, amelyekből meggyökerezik és kinő egy szép virág” - interjú Kunos Tamással és Szabó Attilával, a Csík Zenekar tagjaival.

Krónika, 2011. október 28.


Ki mint veti táncát... – az Ördögtérgye új bemutatója

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes október 29-én, szombaton este mutatja be legújabb műsorát a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás több mint egy tucat erdélyi település hagyományos táncait, dallamait, énekeit idézi meg fiatalos, alternatív értelmezésben. Közreműködik a Gázsa zenekar Budapestről.

Transindex, 2011. október 26.


Nagyítás-fotógaléria
Ha te húzod, én meg járom - 35 éves a Téka együttes

Fergeteges és mégis szívhez szóló jubileumi koncertet és táncházat tartott a 35 éves Téka együttes a 10 éves Fonóban. Fellépett az egykori mentor Ifj. Csoóri Sándor, a régi zenekartag Porteleki Zoltán, a Magyar Tekerőzenekar, és a Magyar Dudazenekar.

HVG, 2011. október 25.


Bartóki mérce

Bartók Béláról megjelent egy könyv és egy CD, s ennek ürügyén nyilatkozott róla Sebő Ferenc. Az énekes, népzenekutató, aki sokat tett a néptánc mozgalomért, azt állítja, hogy Bartókék nélkül eltünt volna a magyar népzene. És Bartók mérce is lehetne...

MIX Magazin, 2011. október 25.


Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék
Táncantropológiai és táncfolklorisztikai intenzív kurzus
2011. december 5-9.

A kurzus célja, hogy egyhetes intenzív program keretében megismertesse a magyar hallgatókat (BA, MA, PhD), táncoktatókat és érdeklődőket a néptánckutatás kutatási problémáival és feladataival. A program szorosabb kapcsolatokat teremt a néptánckutatás és oktatás különféle korú művelői között, s igyekszik ellensúlyozni a tánckutatás intézményi széttagoltsága miatti hátrányokat.

2011. október 24.


Dúsított hangzás: félidőnél a Csík Zenekar erdélyi koncertkörútja

A hét erdélyi városban zajló koncertkörútja keretében a Csík Zenekar csütörtökön Csíkszeredába is ellátogatott, ahol telt ház fogadta őket a szakszervezetek művelődési házában. A koncert páratlan hangulatban zajlott, és úgy tűnt, Hargita megye központjának lakói aligha bánták kiadni a borsos belépő árát.

Krónika, 2011. október 23.


Valami mjúzik Dániában

Nem túlzás: a WOMEX nyitógáláján fellépni tényleg nagy durranás. Szerda este a világ legnagyobb zenei vásárán a szakma abszolút megmondói hallgatják majd többek között Dresch Mihályt, Szalóki Ágit, Both Miklóst és a Tükröst Koppenhágában.

2011. október 23.


Felnőtt a feladathoz
Prima Junior-díjas lett a furulyavirtuóz

Idén először osztottak Junior Prima díjakat „népzene és közművelődés” kategóriában. A tíz fiatal elismert között van Eredics Salamon, akit elsősorban a Söndörgő Együttesből ismerhet a közönség, a fiatal muzsikus azonban egyre keresettebb a komolyzenészek legfelsőbb köreiben is. A furulya bajnoka lapunknak elárulta, miért választotta e hangszert, valamint arra is fény derül, mire fordítja pénzjutalmát.

Családháló, 2011. október 23.


Csokonai-díjat kaptak a debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetői

Debrecen – Ünnepi közgyűlést tartott a cívisváros önkormányzatának képviselő-testülete az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából vasárnap a régi városházán. A kulturális életben képviselt kimagasló alkotó tevékenységért járó Csokonai-díjat adományoztak többek közt Tiszai Zsuzsának és Lovas Bálintnak, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetőinek, akik – mint az a méltatásban olvasható – meghatározó alakjai a debreceni, a hajdú-bihari és az országos néptáncszakmának.

Hajdú Online, 2011. október 23.


Átadták a népművészeti és közművelődési Junior Prima Díjakat

Első alkalommal adták át a népművészetben és közművelődésben kiemelkedő teljesítményt elérő fiatal tehetségeknek a Junior Prima Díjakat pénteken Budapesten. Junior Prima Díjat vehetett át Csepcsányi Éva kortárs irodalmár, Enyedi Ágnes népdalénekes, Eredics Salamon fúvós, pengetős, Guessous Majda Mária pengetős, énekes, a Marczibányi Téri Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskola leánykara, Nyitrai Tamás vonós, Soós András vonós és Soós Réka vonós, énekes, Tímár Sára énekes, Zsákai István késes, kovács.

MTI, 2011. október 22.


A népi tánc arra jó, hogy jó embereket neveljen, ne pedig rosszakat
Interjú Szappanos Tamással, az 50 éves Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetőjével

A magyar néptáncmozgalom a XXI. században is él és virul, sőt úgy tűnik, hogy egyre több fiatal jár táncházba, csatlakozik valamelyik alkotóműhelyhez. Az ilyen fiatalok kinevelésében, utánpótlásában segít többek között az 50 éves Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (BT) is. Szappanos Tamással, az együttes művészeti vezetőjével az együttesnek helyet adó Budapesti Művelődési Központban beszélgettem ... és aki szerint az itt kapott tudás egész életükben végigkíséri az ide járó gyerekeket, kihat a gondolkodásmódjukra, a cselekedeteikre is.

Kaleidoskop, 2011. október 20.


Bartók – a népdalok gyűjtője

Hihetetlenül pontos, alapos és soha meg nem alkuvó ember és zeneszerző volt. Igazi magyar volt, akinek sokak számára máig érthetetlen a zenéje. Hogyan lesz fejezet egy cselédlány a magyar kultúra szakirodalmában? Az 1885-ben született székely lány, Dósa Lidi 1904-ben a budapesti Nagy Molnár István minisztériumi számvevői főtanácsos szolgálatában állt, és Gerlicepusztán (ma Szlovákia) énekelt. Ott nyaralt ugyanis a főtanácsos, de ami ennél sokkal fontosabb, ott nyaralt Bartók Béla is. Bartók meghallotta az éneket, és az zenetörténeti pillanat volt.

Metropol.hu, 2011. október 20.


15. Mezőségi Néptánc és Népzene Fesztivál

15. alkalommal rendezik meg a Mezőségi Néptánc és Népzene Fesztivált, amelyre Szamosújváron kerül sor idén 2011. november 4-5 között. A szervezők színes programmal várják az érdeklődőket.

Erdély ma, 2011. október 20.


Néptánc, zene és vigadalom
Folklórhét az egyetemen

Veszprém - Néptánc kifulladásig, magyar népzene és vigadalom. Mindez az egyetemi folklórhéten történt. Öt napon át a néptánc és népzene játszotta a főszerepet a Pannon Egyetemen tartott folklórhéten. Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem közművelődési titkára elmondta, a rendezvény már hagyománynak is nevezhető, hiszen az ötlet több mint hét éve pattant ki a szervezők fejéből. A rendezvény házigazdái és fellépői főként egyetemi körök, hallgatókból álló társulatok tagjai. Az idén az Egyetemi folklórhét ötnaposra bővült.

Napló, 2011. október 20.


„Saját életérzéseinken keresztül formáljuk a zenét”
Interjú a Csík zenekarral

A tavalyi két helyszínes koncertturné után idén hét városban, köztük Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson lép fel a Csík zenekar. Az együttes repertoárjában az autentikus zene mellett a kortárs könnyűzenei műfaj feldolgozásai is helyet kapnak, illetve a november 5-re elkészülő új lemez dalaiból is nyújtanak ízelítőt.

Hargita Népe, 2011. október 19.


Újrainduló táncház Csíkszeredában

Egy év szünet után hétfő esténkét újra táncházba invitálja az érdeklődőket a csíkszeredai Köpince néptánccsoport és a Virtus Egyesület. A talpalávalót Román Hunor és barátai húzzák, a táncoktatást Udvari Róbert tartja.

Hargita Népe, 2011. október 18.


Sokszínű Baranya
Konferencia zajlott a megye magyarságának tánchagyományáról

Az országban kevéssé ismert baranyai magyar táncfolklór állt a középpontjában annak a szakmai tanácskozásnak, amelyet október 14-én rendeztek Hosszúhetényben. Az előadásokat kétnapos táncoktatás követte, amelynek folytatásaként novemberben további két hétvége kínál lehetőséget a néptáncosok számára e vidék hagyományainak beható megismerésére.

Pécsi Napilap, 2011. október 18.


Sok ember, ha összekerül, a mosolyuk nevetés lesz

A csuvas rokondicsérő sörköltészet után most a gyergyói székely népdalok felfedezésében segít a közönségnek az idén Kossuth-díjjal elismert Berecz András énekes, mesemondó, aki legújabb, Hazakísérlek című lemezét október 17-én mutatja be a Művészetek Palotájában.

Kultúra.hu, 2011. október 16.


A prímás, akit Szalonnaként ismernek

Szülői hatásra fordult a népzene felé a kárpátaljai származású Pál István Szalonna: kamaszként öreg cigány muzsikustól tanult. A Magyar Állami Népi együttes vezető prímása lett 23 évesen, a walesi herceg előtt is felléptek – titka, hogy jól tud bánni az emberekkel. Idén megkapta a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét.

Délmagyarország Online, 2011. október 16.


Csík: a kotta sosem adja vissza az ízt, ami a dalt egyedivé teszi

Kecskemét - A Csík Zenekar névadó tagjának, Csík Jánosnak régi álma vált valóra, amikor idén szeptemberben szülővárosában, Kecskeméten kezdhette el a városban elsőként a népzene oktatását vonós hangszereken. A neves művész betekintést engedett a delmagyar.hu-nak egy hegedű órába, ahol két tehetséges növendékével is találkozhattunk.

Délmagyarország Online, 2011. október 15.


Sárközi néptáncokat vittek

PAKS | Október elején Spanyolországban vendégszerepelt az Iker Ibolya által alapított és vezetett Szarkaláb Néptánc Együttes. A csoport művészeti vezetője elmondta, hogy régi személyes kapcsolatnak köszönhető a meghívás, az előzőekben több együttessel megfordult már ezen a fesztiválon. A nemzetközi seregszemlét Barcelona-Calellaban rendezték 27 együttes részvételével.

Tolnai Népújság, 2011. október 14.


Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!
Táncházregisztráció
Határidő: 2011. október 14.

Amennyiben egy táncházban előfordulnak jogvédett művek, úgy azok arányához igazodva a korábbinál mérsékeltebb jogdíjat kell befizetni az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részére.

Hagyományok Háza, 2011. október 14.


Bessenyei Ferenc Művészeti Díj
Jelölés országosan, népdal és néptánc kategóriában is!

A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely Díszpolgáráról elnevezett díj évente egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers és prózamondás kategóriákban, 1 személy és 1 csoport részére adományozható az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenység elismerésére, amely méltóan képviseli Bessenyei Ferenc szellemiségét.

A díj adományozására 2011. november 1-jéig lehet javaslatot tenni!

2011. október 13.


A Népművészeti Szakmai Kollégium pályázati felhívása alkotói támogatásra
Beérkezési határidő: 2011. november 4.

A Népművészeti Szakmai Kollégium alkotói pályázatot hirdet a 2011. november 1. – 2012. május 1. között időszakban a népművészethez kapcsolódó, a néphagyományból táplálkozó táncos, zenei, kézműves és írásbeli alkotások megszületésének támogatására.

Nemzeti Kulturális Alap, 2011. október 13.


Preßburger Werbung – Nemzetközi verbunkos verseny
Jelentkezési határidő 2011. október 31.

Versenykategória: a versenyzők szabadon választott verbunkkal nevezhetnek Szlovákia és Magyarország területéről. Korhatár: a versenybe benevezhet minden 16. életévét betöltött táncos. Időtartam: szabadon választott verbunk a fent említett területekről 2-3 perc terjedelemben

Ifjú Szivek, 2011. október 13.


Dobbantás a gyimesi csángókért...
Honvéd Táncszínház: Gyimes

Új bemutatóra készül a Honvéd Táncszínház, az „Élő Martin Archívum sorozat VI. állomásaként az ezeréves határ mentén fekvő erdélyi Gyimes táncanyagát dolgozzák fel Zsuráfszky Zoltán koreográfus vezetésével.

Színház.hu, 2011. október 13.


Húsz éve ragyog a Gyöngykoszorú
Nyárádmenti táncmaraton

Harminchárom együttes és néptánccsoport jelentkezett a hétvégi maratoni Gyöngykoszorú-találkozóra. A Maros és a Nyárádmente, a Kis-Küküllő, a székely Mezőség településeiről érkeztek a dalosok és táncosok a Nyárádszeredában megtartott jubileumi seregszemlére. Szervezői: a Bekecs táncegyüttes, a nyárádszeredai önkormányzat, az EMKE Maros megyei szervezete, valamint a Bocskai István Közművelődési Egyesület, támogatója a Művelődési Minisztérium. A rendezvény megnyitóján beszédet mondott Kelemen Hunor művelődési miniszter, az RMDSZ országos elnöke.

Népújság, 2011. október 11.


35 éves a Téka
Lányi Gyuri válaszolt kérdéseinkre

- A hazai táncház- és népzenei mozgalom egyik úttörő együttese a Téka. Milyen volt ez a 35 év? - Rövidnek tűnik, mégis, mikor végiggondolom azt a sok élményt, tanulást, utazásokat, turnét, hihetetlen emberekkel való találkozást, lepődök meg, mennyire tartalmas volt. Úgy érzem értelmes dolgot csináltam az életemben, sok-sok embernek, zenekarnak segítettem, miközben a mai napig tanulok, hiszen egy élet nem elég arra, hogy azt mondhassam, kész a nagy .

Fonó Budai Zeneház, 2011. október 11.


Húsz éve a magyar kultúráért
Az adai Vadvirág HK jubileumi gálaműsorán felléptek jelenlegi és egykori tagok is

A hétvégén ünnepelte fennállásának húszéves évfordulóját az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, mégpedig táncgálával, kézimunka- és fotókiállítással, ismeretterjesztő előadással és énekoktatással, valamint mesemondói elbeszéléssel és táncházzal. A rendezvénysorozat fénypontja a péntek esti gálaműsor volt a színházteremben, ahol telt ház előtt léptek fel a hagyományápoló kör egykori és jelenlegi néptáncosai, népzenészei, valamint népdalénekesei.

Magyar Szó, 2011. október 11.


Pályázati kiírás
„Táncház - Népzene 2012
Beérkezési határidő: 2011. november 7.

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2011. október 10.


Zurboló Táncfórum

2011. október 14-én, péntek este 1900 órától Mezőség, táncban és zenében címmel kerül sor a huszonhetedik Zurboló Táncfórumra a Tranzit Házban. A magyarpalatkai hagyományőrző fiatalok, a széki Szalmakalap Néptáncegyüttes, a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes és a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes közös előadásában bonchidai, csabaújfalusi, feketelaki, magyarpalatkai, mezőszopori, ördöngösfüzesi és széki táncokat láthat a közönség.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2011. október 10.


Nyolcvan évet ünnepelt a néptáncegyüttes

Az 1931-ben, Gyöngyösbokrétaként alakult kapuvári Hanság néptáncegyüttes szombaton ünnepelte fennállásának nyolcvanadik évfordulóját. A műsorban a házigazdák mellett felléptek az illmitzi és a szanyi táncosok is. A kapuváriak bemutatták többek közt a járóestét és a kapuvári lakodalmast.

Kisalföld, 2011. október 10.


Rendezvénysorozattal jubilált a Vadvirág
A hétvégén ünnepelte húszéves fennállását az adai hagyományápoló kör

Zeng a lélek, zeng a szó címmel péntektől vasárnapig tartó népművészeti rendezvénysorozattal ünnepelte a Vadvirág HK fennállásának húszéves évfordulóját Adán, ahol táncgála, kézimunka és fotókiállítás, ismeretterjesztő előadás és énekoktatás, valamint mesemondó és táncház várta az érdeklődőket.

Magyar Szó, 2011. október 10.


Megint kukoricáztak Kanizsán
Immár hatodik fesztiválját rendezte meg a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület a hétvégén

A hagyományteremtés szándékával indította útnak a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület a kukoricafesztivált – öt évvel ezelőtt. Az idei, tizenötödik jubileumán így már a hatodik fesztiválját szervezhette, és bátran elmondhatjuk, hogy megvalósult a szándék: hagyományt teremtve immár a kukoricához, a termesztéséhez és felhasználásához fűződő hagyományokat is ápolja az egyesület.

Magyar Szó, 2011. október 10.


A Fonó Budai Zeneház új rendszeres programja
Játszó – táncoló. Babát váró és kisgyermekes családok kedvére

Kodály Zoltán szerint a kisgyermek zenei nevelése megszületése előtt kilenc hónappal kezdődik. A gyermekeiket váró és kisgyermekes szülőké pedig most kezdődhet és folytatódhat is egyben... Ezekből a nemes gondolatokból kiindulva várjuk sok szeretettel a babájukat váró és a kisgyermekes családokat is!

2011. október 9.


Táncház négy tételben kicsiknek és nagyoknak

Négy alkalommal különböző tájegységek táncaival ismerkedhetnek a hódmezővásárhelyi gyerekek és felnőttek a Petőfi utcai Tánciskolában. Október 8-án este egészen pici, totyogó gyerkőcök is próbálkoztak a legegyszerűbb alaplépésekkel.

Promenád, 2011. október 9.


Fabatka Trió táncháza a Gondozó Kertben
október 8. 20:00

A Kalagor zenekarból ismert Csibi Szabi, s Kelemen Pityu most két hétig a Fabatka nevű mindig változó felállású világzenei formáció vezetőjével Ségercz Ferivel, a szentgyörgyi csángó mozgalom egyik alapítójával trióznak szerte Kelet-Európában, s még azelőtt szombat este a Gondozóban.

2011. október 7.


Jubilál a Vadvirág!

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör péntektől vasárnapig „Zeng a lélek, zeng a szó” című népművészeti rendezvénysorozattal ünnepeli fennállásának húszéves évfordulóját Adán, ahol a házigazda és vidéki táncegyüttesek részvételével táncgála, továbbá kézimunka- és fotókiállítás, énekoktatás, mesemondó és táncház várja az érdeklődőket.

Magyar Szó, 2011. október 6.


A Folklórközpont budapesti bemutatkozása

Október 7-én, pénteken Budapesten a Polgárok Házában a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont (VMF) kézműves tagságának alkotásaiból nyílik kiállítás. Az este hatkor kezdődő kiállítást fél héttől a Délvidéki hagyományőrzők estje elnevezésű program követi. A rendezvényen fellép a bácskertesi (kupuszinai) Krajcárka énekcsoport; a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület Gyöngyösbokréta néptánccsoportja és fúvószenekara; a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csörgő citerazenekara; a Dobradósi asszonykórus a dobradópusztai Petőfi Sándor Kulturális Egyesületből; a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara; valamint Lőcsei Antal mesemondó, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesületből.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2011. október 6.


Szüreti felvonulás, néptánc, népzene fokozza a hangulatot
Böndörödő, negyedszer

Székesfehérvár - Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője és Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója szerdán délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az október 8-i Böndörödő szüreti mulatságról.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. október 5.


Táncház - Népzene 2012
Pályázat beérkezési határidő: 2011. november 7.

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2011. október 5.


A legjobb táncos. Az ormányi terepmunka tanulságai
Varga Sándor előadása

Október 4-én, kedden délután 4 órakor Népismei Tudománytár sorozat keretében Varga Sándor tart ismeretterjesztő előadást az ormányi terepmunka tanulságairól a Hagyományok Háza közösségi termében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hagyományok Háza, 2011. október 3.


Medvés
Mesék és dalok Berecz András legújabb gyergyói gyűjtéséből

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesítgeti, hanem mindig keres újakat is. Legújabban Gyergyóban járva székely népdalokat gyűjtött össze és tett egymás mellé Hazakísérlek című CD-jén. Ezen az estén tehát a magyar műzenét megújító, világrangra emelő gyergyói dal a főszereplő.

Művészetek Palotája, 2011. október 3.


A többdimenziós látás és a cimbalom
Portré Szabó Dánielről

Koncertezik szólóban és zenekarral, játszik népzenét, klasszikust és jazzt, tanít, énekel, és persze egyetemre jár. Szabó Dániel, aki a Zeneakadémián tavaly megszerezte a cimbalom előadóművészi diplomát, és ősztől a mesterképzésen folytatja a tanulmányait, sok irányba nyitott, és a különböző utak – szerencsés módon – keresztezik egymást.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Baráti Köre, 2011. október 3.


Táncantropológiai és táncfolklorisztikai intenzív kurzus
Szeged, 2011. december 5-9.

A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke az MTA Tánctudományi Munkabizottsága és a Magyar Etnokoreológiai Társaság támogatásával Táncantropológiai és táncfolklorisztikai intenzív kurzust szervez. A kurzus célja, hogy egyhetes intenzív program keretében megismertesse a magyar hallgatókat (BA, MA, PhD), táncpedagógusokat és a magyar tánckultúra kutatásának és oktatásának problémáival és feladataival. A program szorosabb kapcsolatokat teremt a tánckutatás és tanítás különféle korú művelői között, s igyekszik ellensúlyozni az intézményi széttagoltság miatti hátrányokat.

2011. október 3.


„Vallásos kultúra és életmód a Kárpát-medencében”

2011. október 5–8 között a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem és a Veszprémi Megyei Múzeumi Igazgatóság összefogásával kerül megrendezésre „Vallásos kultúra és életmód a Kárpát-medencében” című konferenciánk. Az immáron hagyománynak számító, 9. tudományos találkozást az idén szép kerek évszámot megélt Erdélyi Zsuzsanna tiszteletére, munkássága előtt tisztelegve szerveztük meg.

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, 2011. október 3.