Folkrádió

Tallózó

Világörökség a hétköznapokban

1972. május 6-án megnyílt Budapesten az első táncház Sebő Ferenc, Novák Ferenc, Halmos Béla és Martin György szervezésében, részvételével. Vajon melyikük gondolta volna a hőskorban, melyik lelkes, fiatal zenész, táncos fejében fordult meg 70-es években, hogy egyszer, messze a Bali-szigeteken, a világörökség része lesz az általuk életre keltett, elindított, ma már táncházmozgalomnak nevezett csoda? Valószínűleg egyikük sem. Egyszerűen belső igényük diktálta a megvalósítást. Mindannyiunk öröme ez a megtisztelő cím, de hogy éli hétköznapjait világörökségünk?

Tutihír, 2011. november 30.


Eleven emlékezet – In memorian Mosóczi István

Két tételes esttel emlékezett meg hajdani vezetője, Mosóczi István születésének hatvanadik évfordulójáról az eseményt szervező Duna Művészegyüttes. A program első felében a koreográfus műveinek csokrát láthattuk, a másodikban egy kedves ismerőst, a társulat Aranyág című előadását.

Kultúra.hu, 2011. november 30.


Aki mindenki nótáját elhúzza: Csík János

Huszonhárom éve működik a Csík Zenekar, amely ma már nem csak a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Évtizedeken át a rockzene fordult újra meg újra a népzenéhez, ha munícióra volt szüksége. A Csík Zenekarnak azonban – a néphagyományon túl – ezt tradíciót is sikerült újraírnia: muzsikájuk egész egyszerűen bekebelezte a rockzenét. Vezetőjük néhány hét múlva születésnapot ünnepel: Csík János 1964. december 30-án született.

Ötvenentúl.hu, 2011. november 29.


Megjelent a 9 albumból álló Folkbeats népzenei és világzenei CD sorozat!
Lemezbemutató: Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, december 2.

Az utolsó lemezbemutató december 2-án lesz, amikor is a magyar népzenét, reggeavel, drum and bass ritmusokkal, beatbox-szal ötvöző, kecskeméti Drum And Folk és a vokális népzenét játszó Illangó mutatja be debütáló albumát. Az este vendége Szalonna és a második lemezét bemutató Ba-Ra-Ka zenekar lesz.

FolkBeats, 2011. november 28.


Szeret együttes: muzsika, határok nélkül (videóval)

A zene nem ismer határokat - e gondolat hatja át a Szeret együttes első, Lajthától a Szeretig című lemezét, amit szombaton a nagykanizsai Magyar Plakát Házban mutatott be a formáció.

Zalai Hírlap, 2011. november 28.


Rendhagyó előadás Bartók nyomán

A népzene és néptánc, a költészet és a kortárs művészet talált egymásra a Nagyvárad Táncegyüttes pénteken bemutatott előadásában. A Bartók Amerikából című darab alapvetően néptáncokból összeállított „műsor” volt, de nem félt ennél sokkal messzebbre menni: nemcsak az nem volt itt előírás, hogy kizárólag autentikus muzsika szóljon, de még az sem, hogy a táncosok népviseletbe öltözzenek.

Krónika, 2011. november 28.


Kulturális örökség lett a fado és a mariachi zene is

A héten a magyar táncház módszer is szellemi kulturális örökség lett. Az UNESCO örökségi listája immár 213 hagyományt számlál. Többek közt a portugál fado és a mexikói mariachi zene, valamint a japán hirosimai rizsfesztivál is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó listájára a szervezet indonéziai tanácskozásán vasárnap.

MTV Híradó, 2011. november 27.


40 éves a Jászsági Népi Együttes

Jubileumi Vigadalmi Napokat szerveznek a Jászberényi Belvárosi Sportcsarnokban annak apropóján, hogy fennállásának 40. születésnapját ünnepli a Jászság Népi Együttes. A december 9. és 11. között megtartott nagyszabású rendezvénysorozaton a több mint 500 táncos komplex képet ad a magyar néptánc és népzene kultúrájából a vendégeknek.

Népszava, 2011. november 27.


„A jó hírünk terjed ezzel a döntéssel”

Magyarország újabb nemzetközi eredményt mutathat fel a kulturális örökség megőrzése terén – mondta Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője szombati, a budapesti Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatóján, amelyet annak kapcsán tartott, hogy pénteken felvették Magyarország felterjesztését, a táncházmódszert az UNESCO nyilvántartásába.

Magyar Nemzet Online, 2011. november 26.


Szombaton délelőtt 11 órakor
Ünnepélyes sajtótájékoztató a Hagyományok Házában

A táncház módszer felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára: a részleteket ünnepélyes sajtótájékoztatón ismerteti Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a Hagyományok Házában 2011. november 26-án (szombaton) 11.00 órakor. A sajtótájékoztatón közreműködik Pál István dudás Tereskéről, Halmos Béla és Sebő Ferenc, a magyarpalatkai banda, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és táncosai.

Hagyományok Háza, 2011. november 25.


A magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján
Agócs Gergely nyilatkozata

Szigorú előírásoknak kellett megfelelni, egy csaknem 10 oldalas beadványt készítettek A táncház, mint a szellemi, kulturális örökség védelmének magyar modellje címmel, számos hivatkozással, amelyek a Hagyományok Háza webes felületeire irányítják az érdeklődőt.

MTI, 2011. november 25.


Felkerült a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára

Felkerült a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága Bali szigeti ülésén magyar idő szerint pénteken reggel hozta meg a kedvező döntést.

Galamus-csoport, 2011. november 25.


Tánc, megállás nélkül

Ajka - Október utolsó hétvégéjén nyüzsgő élet töltötte meg az ajkai VMK épületét és környékét: néptáncosok érkeztek az ország minden pontjáról, a XVII. alkalommal megrendezett kétnapos Bakony Néptánc Fesztiválra.

Napló, 2011. november 24.


Hagyományos gálaestjére készül a Délibáb

Idén is megtartja immár hagyományos gálaestjét a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület. Az egyesület különböző csoportjai szombaton lépnek ismét színpadra a Haus der Begegnung, magyarul a Találkozások Háza rendezvényteremben. A programban a hagyományos magyar néptánc és népzene mellett modern tánc és improvizációs színjátszás is szerepel.

Kultúra.hu, 2011. november 24.


Népi mesterségek bemutatója, táncház

A Szárazfa Népzenei Egyesület az úgynevezett LEADER-program támogatásával táncházsorozatot szervez, melynek első rendezvénye december 2-án, pénteken lesz a csornai tánciskolában, ahol „Csornai hagyományok címmel táncos programok mellett népi mesterségeket is bemutatnak.

Kisalföld, 2011. november 23.


Szervátiusz Jenő-díj a nemzeti kultúra három képviselőjének

A Szervátiusz Alapítvány az idei Szervátiusz Jenő-díjat a nemzeti kultúra három elkötelezett képviselőjének, Páll Lajos korondi festőművésznek, Juhász Zoltán népzenésznek és posztumusz Losonci Miklós művészettörténésznek ítélte oda; a díjátadó szerdán lesz Budapesten.

Kultúra.hu, 2011. november 23.


Volt egyszer egy Vigadó Néptáncegyüttes

Pénteken este a kézdivásárhelyi művelődési ház színháztermében jubileumi díszelőadással ünnepelték a húsz esztendővel ezelőtt alakult Vigadó Néptáncegyüttest. A régi tánccsoportból tizenkilencen álltak színpadra, mintegy ötven egykori táncos a teremben foglalt helyet. Vendégként fellépett a Harmatfű gyermeknéptánccsoport, a Vigadó jelenlegi néptánccsoportja és az Apor Péter Iskolaközpont néptánccsoportja.

Háromszék, 2011. november 23.


20. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

A hagyományos Katalin napi bálok a legjobb alkalmat nyújtják az idei második, összesen huszadik Csűrdöngölő, gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó megtartására. Húsz. Aki benne él a sodrásban, annak szinte hihetetlen, mennyire gyorsan telnek az évek, sorjáznak az események. A huszadik egy lassan hagyománnyá váló rendezvény életében kellő alkalom a számvetésre, az elért célok és a be nem váltott álmok mérlegelésére, a jövőre kitűzendő tervek, elérendő és elérhető reális elvárások megfogalmazására.

Erdély ma, 2011. november 22.


Az énekesnő villámgyors zenei karriere

Az idei év látványos sikereket hozott a 23 éves népiének-előadóművésznek, aki Debrecenben született, s itt végezte alap- és középfokú tanulmányait. A Tócó-völgyi lány – aki egy ideje Kecskeméten lakik – megnyerte a Folkbeats nevű országos népzenei versenyt (amit sokan „népzenei Megasztárnak” emlegetnek), ennek jutalmaként egy kisebb amerikai koncertkörútra utazhat, Príma Junior-díjat kapott, megjelent első szólólemeze, a Szivárványhíd. Ráadásul meghívták tanítani a Zeneakadémia népzenei tanszékére.

Hajdú Online, 2011. november 21.


Néptáncverseny Újvidéken

Az Újvidéki Színház nagytermében tegnap rendezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű rendezvényt. Az idei manifesztáció sorrendben a nyolcadik volt. A Martin György Néptáncszövetség, a Vajdasági Magyar Folklórközpont és a Vajdasági Magyar Népművészeti- és Közművelődési Központ szervezésében megtartott bemutatón hét csapat – a Csűrdöngölő, a Szelence, a Tiszavirág, a Rizgetős, a Tisza, a Csalogató és a Cirkalom táncegyüttesek – vett részt, fellépésüket egy öttagú, magyarországi szakzsűri kísérte figyelemmel és osztályozta, a bizottságot Diószegi László vezette.

Magyar Szó, 2011. november 21.


A Műpában tartja karácsonyi koncertjét a Muzsikás

A december 27-es eseményen a Muzsikás mellett közreműködik: Petrás Mária, Palatkai zenekar, Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske táncosok. Magyarország legjelentősebb népzenei együttese évtizedek óta van jelen itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain, fesztiváljain, hangversenytermeiben. Élettel teli zenéje, közvetlen előadásmódja lenyűgözi a hallgatót, már-már intézmény, igazi hungaricum, a magyar népzene, a magyar kultúra nagykövete. Az együttes évről évre különleges, nagyszabású koncerttel ünnepli meg a karácsonyt.

Zene.hu, 2011. november 20.


Vastaps elismerésként a néptáncosoknak

Veszprém - Fantasztikus hangulatú fergeteges gálaműsorral lepte meg a közönséget a litéri Szárazág néptáncegyüttes, akiknek produkcióját nem egyszer hosszas vastaps kísérte a Hemo-t zsúfolásig megtöltő közönség soraiból.

Napló, 2011. november 19.


UNESCO-listára került a magyar táncház módszer

Tizenegy másik hagyományőrző gyakorlat mellett a magyar táncház módszer is szerepel az UNESCO szellemi örökség listáira jelölt kulturális értékek között. Az UNESCO honlapja szerint az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára - amelyen egyelőre egyetlen magyar elemként a mohácsi busójárás is szerepel - 49 szokás, illetve hagyomány pályázik, köztük az indonéz sámán tánc, a portugál fado és a mexikói mariachi zene. A sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listájára 23 jelölt közül választhat a bizottság. A magyar táncház módszer 11 másik hagyományőrző gyakorlattal együtt a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok, projektek és tevékenységek regiszterébe felterjesztett elemek között szerepel.

HVG, 2011. november 18.


Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó Földesen

Hatodik alkalommal tartják meg a Hajdú-Bihar megyei Földesen a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozót pénteken és szombaton. Minden évben egy-egy tájegységnek a szokásai kerülnek előtérbe a hagyományápoló találkozón. Az idén több térség is kiemelt szerepet kap: a résztvevők megismerkedhetnek a csíki gazdák, a moldvaiak, a hajdúságiak és kalotaszegiek népművészeti értékeivel - olvasható a kétnapos programsorozatról a szervezőktől az MTI-hez eljuttatott ismertetőben.

MTI, 2011. november 18.


Négy generáció találkozik
Húszéves a Vigadó Néptáncegyüttes

A ma 18 órától kezdődő jubileumi eseményen a régi táncosok mellett fellép a Harmatfű Gyermek Néptánccsoport, a Vigadó jelenlegi néptánccsoportja, valamint az Apor Péter Szakközépiskola néptánccsoportja is Kézdivásárhelyen. Az előadás utáni találkozóra az iskola étkezdéjébe várnak minden régi tagot az emlékek felidézésére, illetve táncmulatságra. Az elmúlt húsz évről Radu Józsefet, a Vigadó Néptáncegyüttes egyik alapítóját faggattuk.

Székely Hírmondó, 2011. november 18.


Hódmezővásárhely
Szombat esti tánc: újjáéledő táncházmozgalom

Nullától kilencvenkilenc éves korig, a botlábúaktól a gyakorlott táncosokig várják a táncos kedvű érdeklődőket a Petőfi utcai Tánciskola magyar táncházába november 19-én, szombaton este hat órától. A kezdő lépések megtételét Kis-Jakab Péter, a Kankalin Néptáncegyüttes vezetője segíti, a talpalávalót a Kender zenekar húzza.

Promenád, 2011. november 18.


Néptáncosok Országos Bemutató Színpada az Újvidéki Színházban

Vasárnap, november 20-án, az Újvidéki Színházban rendezik meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű néptáncvetélkedőt.
A rendezvény voltakppen egy Kárpát-medencei szintű, kétévenként megrendezésre kerülő néptáncverseny. A vetélkedő magyarországi része páros években zajlik, itt Vajdaságban pedig minden páratlan évben rendezik. A résztvevő együtteseknek 20 és 30 perc közötti, önálló műsorral kell bemutatkozniuk, melyet öt tagú magyarországi szakmai zsüri bírál el.

Vajdasag MA, 2011. november 18.


Népzene- és Néptánctalálkozó lesz Kolozsváron

2011. november 26-án kerül megrendezésre a VIII. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó. Reggel 10-től kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket a Diákművelődési Ház Transilvania termében (Béke tér 1-3.). A foglalkozás alatt gyermektáncház lesz Both József és Both Zsuzsa vezetésével.

Transindex, 2011. november 17.


Jótékonysági koncertet ad Szvorák Kati

Hálaének címmel Szvorák Katalin Liszt- és Alternatív Kossuth-díjas népdalénekesnő ad jótékonysági koncertet november 21-én az Óbudai Társaskörben. Szvorák Kati bensőséges hangulatú koncertjén az adventi készülődés jegyében kedvenc dalaiból ad elő. Az esemény bevétele A rák ellen, az emberért, a holnapért! Alapítvány ingyenes betegtájékoztató és támaszadó munkáját támogatja.

Népszava, 2011. november 15.


II. Lackó Katalin Népdalverseny
Pusztina

Minden versenyző oklevelet és ajándékot kapott a szép éneklésért. A november 19-i Szeret menti Népdalvetélkedőn az I-IV. osztályosoknál Száros Marika 3. osztályos diákunk, az V.-VIII. osztályosoknál pedig Kaszap Johanna 7. osztályos diákunk képviseli majd Pusztinát. Sok sikert kívánunk nekik!

Pusztina, 2011. november 14.


Kisebbségi Néptánctalálkozó volt Pécskán

Változatos, színvonalas és a korábbiakhoz képest színesebb programmal rukkolt elő szombaton délután Pécskán a Búzavirág Egyesület, az immáron hagyományosnak tekinthető Kisebbségi Néptánctalálkozón.

Nyugati Jelen, 2011. november 13.


A tánc, a zene nyelvén
Nyugat-magyarországi néptáncantológia Körmenden

Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Nyugat-magyarországi Néptáncantológiát. Idén a házigazda a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt. Szombaton már délután egy órától elkezdődtek a programok a kastély udvarán, várudvari kótya-vetyén bárki vásárolhatott a házi lekvárokból, süteményekből, befőttekből, vagy a kézzel készített termékekből.

Vas Népe, 2011. november 13.


Eseménydús november a Hargita együttesnél – VIDEÓ

Három fontosabb esemény zajlik novemberben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél. Új előadást mutatnak be, 14. alkalommal szervezik meg az Erdélyi Prímások Találkozóját és jubileumot ünnepelnek a Csűrdöngölővel. Az együttes célja ezúttal, egy kis vidámságot lopni az emberek szomorúbb hétköznapjaiba.

Erdély ma, 2011. november 12.


III. Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia
Körmend, 2011. november 12.

A program rendezője a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, körmendi házigazdája a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Közhasznú Kulturális Egyesület, befogadója pedig a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár. 2010-ben is Szent Márton idején rendeztük meg az Antológiát, akkor 400 táncos, 6 zenekar szerepelt a szépszámú közönség előtt, nagyon reméljük, idén is hasonlóan jó hangulat lesz a rendezvényen.

Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, 2011. november 10.


Megőrizni, megtartani és továbbadni
40 év a székely népdalok szolgálatában

Október 22-én egész napos ünneplés keretében kapott a közönség – e mottó jegyében – áttekintést, a bukovinai székelyek Magyarországra való hazatérésének 70., az Érdi Bukovinai Székely Népdalkörnek pedig 40 éves, gazdag munkájáról.

Dr. Gerzanics Magdolna zenei, népzenei és művészeti lapja, 2011. november 10.


Indulnak a Folkbeats népzenei lemezbemutatók

A világzenei albumokat bemutató koncertek után novembertől elkezdődik népzenei sorozatunk. November 11. Édes Málé Trió - Úton - lemezbemutató és táncház, közreműködik Draskóczy Lídia és Tóth Viktor. Az Édes Málé moldvai és gyimesi népzenét játszik hagyományos formában, ezen az estén a régimódi csángó muzsika mellett különböző
szemléletű népzenefeldolgozások is megszólalnak a másik két zenekar előadásában.

FolkBeats, 2011. november 9.


Országos ifjúsági néptáncfesztivál Nyíregyházán

Csaknem ezer táncos, zenész és oktató részvételével rendezik meg a X. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivált Nyíregyházán pénteken és szombaton. A kétnapos rendezvényen 19 település tehetséges néptáncosai mutatkoznak be. A fesztiválon szakmailag is értékelik a fellépők teljesítményét és új táncokat is tanulhatnak a résztvevők.

MTI, 2011. november 9.


Táncbemutató és táncház kíséretében debütált A halálba táncoltatott leány

Táncbemutatóval és táncházzal összekötött premier előtti vetítésen debütált Hules Endre filmje, A halálba táncoltatott leány a magyar közönség előtt. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnap este 6-kor tartott nyilvános vetítést a Honvéd Táncszínház előadása előzte meg, melyet a világhírű koreográfus, Zsuráfszky Zoltán konferált fel.

Mozinet, 2011. november 9.


Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön: lassan kiöregednek az adatközlők

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes huszonharmadik alkalommal szervezi meg a hétvégén a népzene- és néptánctalálkozót. Ivácson László, az együttes művészeti vezetője tegnap sajtótájékoztatón elmondta, a két gálaműsor címét a Kriza János gyűjtötte anyagból vették, ilyen módon tisztelegve a néprajzkutató, unitárius püspök születésének 200. évfordulója előtt.

Krónika, 2011. november 9.


Kövecsös út mellett...
XXIII. Népzene- és néptánctalálkozó

Péntektől vasárnapig kicsik és nagyok, ifjak és hajlottkorúak mutatkoznak be Sepsiszentgyörgyön a XXIII. Népzene- és Néptánctalálkozón, amelynek kiemelt vendégei a különböző vidékekről érkező hagyományőrzők és az a meghívott amatőr együttes, amely a találkozó első napján önálló műsorral lép közönség elé.

Háromszék, 2011. november 9.


A XIII Bécsi Magyar Táncháztalálkozóról

November 5-én, ahogy meghirdettetett, meg is tarttatott a 13. táncháztalálkozó, Bécs egyik legrangosabb magyar népzenei és néptáncos eseménye. Aki ott volt, bizton most is úgy távozott, hogy érdemes volt eljönni, hallgatni a zenét, nézni az amatőr és profi táncműsorokat, együtt tanulni a táncokat és jó zenére jókat táncolni, énekelni. Engedtessék meg, hogy szabadon válogatva kiemeljek néhány dolgot, inkább azok számára, akik most nem, vagy még sohasem jutottak el hozzánk.

Folkrádió, 2011. november 7.


A néptánc ünnepe
Nyolc néptáncegyüttes mutatkozott be a Gyöngyösbokréta-gálán Temerinben

Négy falu összefogásával, hetvenöt évvel ezelőtt, 1936-ban Gomboson kezdődött minden. A Gyöngyösbokréta, a vajdasági magyarok néptánc szemléje azóta nagy utat járt be, nemcsak fennmaradt, hanem kiterebélyesedett, gazdagodott, évről évre újrafiatalodott, ha úgy tetszik megújult. Erre emlékeztet immár nemcsak az éves szemle – melyet idén 48. alkalommal rendeztek meg Csonoplyán –, hanem a legeredményesebb produkciókból összeálló fesztiváli gála is, melyet szombaton Temerinben rendeztek meg a Szirmai Károly MME szervezésében.

Magyar Szó, 2011. november 7.


Nem Womex, hanem Womax

„Ez nem Womex volt, hanem Womax” - mondja egy kipirult, motoros szerelésbe öltözött kétméteres dán, miután a közönség álló ovációval ünnepeli Magyarország Hungarian Heartbeats című nyitókoncertjét a legnagyobb világzenei vásáron, a koppenhágai Womexen.

Fidelio, 2011. november 6.


Hagyományos őszi vásár a Kolozs megyei Széken – VIDEÓ

Október utolsó hétvégéjén tartották az őszi vásárt a Kolozs megyei Széken. Több mint 80 éves kihagyás után idén ismét elkezdődött az egykori vásárok hangulátanak felidézése – hagyományőrzés, kirakodóvásár, sütés-főzés, jó hangulat.

Erdély ma, 2011. november 5.


Rév Fesztivál már tizenharmadszor

Komárom | Berecz András, a Tükrös és a Hárompatak zenekarok, valamint a népszerű Szevasz Színház színészei lépnek fel a Rév Fesztiválon, melyet már tizenharmadszor rendeznek a RÉV Magyar Kultúra Házában ma délután 5 órai kezdettel.

Új Szó, 2011. november 5.


Magyar néptánc po polsku

Halina Pacanowska egyetemistaként egy kellemes bulgáriai nyaralásra vágyott. A terv kissé módosult, ő pedig egy életre megfertőződött a magyar néptánc iránti rajongással. Vezetésével több mint harminc éve döngölik a képzeletbeli csűrt és pörgetik a szoknyákat egy külső kerületi lengyel iskola diákjai Poznańban. A Piroska Táncegyüttes a magyar kultúra előretolt helyőrsége, avagy egy darabka Magyarország a nyugat-lengyel vidéken.

Magyar Nemzet Online, 2011. november 5.


II. Potta Géza Prímásverseny
Jelentkezési határidő: 2011. november 20.

A verseny meghirdetője és szervezője: Fonográf Polgári Társulás. A verseny helyszíne: Rév - a Magyar Kultúra Háza, Komárom. Időpont: 2011. november 26, 13.00 órakor. Minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, egy kötelező, és egy szabadon választott programot, egyenként maximum 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban Potta Géza abaújszinai prímás repertoárjából kell egy zenei összeállítást bemutatni. A szabadon választott versenyszám a Kárpát - medencei népi hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti.

2011. november 3.


Táncművészeti fesztivál kezdődik Székelyudvarhelyen

Harmadszor rendezi meg az Össztánc – ősszel elnevezésű fesztivált, a tánc- és társművészetek találkozóját az Udvarhely Táncműhely és az Örökség Egyesület Székelyudvarhelyen november 3–6. között. A programkínálat ezúttal is igencsak gazdag, válogatni lehet a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesejáték, néptáncon alapuló táncjáték, balladaműsor, népzenei koncertek, könyvbemutató és táncház között – adták hírül a szervezők.

Krónika, 2011. november 3.


Egy jó hullám elején vagyunk

Tímár Sára talán sohasem fogja megtudni, ki jelölte Junior Príma díjra. Mindegy is. Füleket hegyezni! A magyar népművészet és közművelődés kategória idei egyik nyertese szerény, de tudatos folk-trónkövetelő.

Magyar Nemzet Online, 2011. november 3.


Táncházat tartott a Tükrös a gála után
Womex: divatba jöhet Kelet-Európa?

Vasárnap átadták a világ legnagyobb zeneszakmai dzsemborija, a World Music Expo (Womex) díjait Koppenhágában. Az előadói nagydíjat a dél-afrikai Hugh Masekelának ítélte a „hét szamurájként” emlegetett zsűri; a Hangvető által szervezett magyar gála után Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója úgy látja, a következő néhány évben végre helyzetbe kerülhet a kelet-európai zene is.

Magyar Nemzet Online, 2011. november 1.


Néptánctalálkozóra készül a nagyváradi Csillagocska Alapítvány

A nagyváradi Csillagocska Alapítvány immár kilencedik alkalommal szervez gyermeknéptánc-találkozót. A gálán tíz tánccsoport fog fellépni. A részletekről Benedek Árpád táncoktató, a rendezvény egyik főszervezője számolt be.

Reggeli Újság, 2011. november 1.