Folkrádió

Tallózó

Sűrű sorsok – Kallós Zoltán és a válaszúti szórványkollégium

Jelenleg 93 I–IV. osztályos gyermek tanul a Kolozsvár melletti Válaszút szórványkollégiumában. Az intézményt Kallós Zoltán néprajzkutató hozta létre az állam által elvett, majd az 1989-es fordulat után visszakapott családi birtokán.

Heti Válasz, 2012. január 31.


Újabb országos sikerek a „Hajdúnál”

Az országos ifjúsági szólótáncverseny döntőjére – melyet 2012. január 20–21–én rendeztek meg Egerben – a Debreceni Hajdú Táncegyüttes három produkciója is továbbjutott az elődöntőkről.

Hajdú Online, 2012. január 30.


Martin György 80

A táncházmozgalomnak (az élő hagyomány megtestesítőjének) több oka is van az ünneplésre: egyrészt idén lesz negyven éves, másrészt tavaly felkerült az UNESCO világörökségi listájára, harmadrészt pedig idén lenne nyolcvan éves Martin György, a híres gyűjtő, kutató és folklorista. Emlékének tiszteletére január 30-án gálaműsort ad a Nemzeti Táncszínházban a Duna Művészegyüttes, a Honvéd Táncszínház és a Magyar Állami Népi Együttes.

Mandiner, 2012. január 30.


Porlepte képek adták az ötletet

BÁTA | A zsúfolásig telt művelődési házat a „Slingőtt bodor czifra gyöngysor a nyakán” népdal dallamai töltötték be szombaton a Bátai „Sárköz” Néptánc Együttes könyvbemutatóján.

Tolnai Népújság, 2012. január 30.


Vérpezsdítő születésnapi táncgála Nyíracsádon

Nyíracsád – Táncházzal egybekötött gálaműsorral ünnepelte a nyíracsádi és nyírábráyni fiatalokból álló Eördögh Forgó Néptánc Együttes magalakulásának ötéves évfordulóját.

Hajdú Online, 2012. január 29.


Háromszék Táncegyüttes
Fogy a tánckar

Négy másik erdélyi hivatásos táncegyüttessel együtt a Magyar Táncművé­szek Szövetségének tagjává vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Ennek előnyei nyilvánvalóak, csupán az a kérdés, az egyre apadó tánckar milyen súllyal tud részt venni az összmagyar táncművészet életében.

Háromszék, 2012. január 29.


Tíz év táncház, tíz év jókedv

Pompás hangulatú táncházzal ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját a Fejér Megyei Népzenei Műhely. Aki ellátogatott a VOKE-ba, farsangi álarcokat is készíthetett.

Fejér Megyei Hírlap, 2012. január 28.


Versenyfelhívás
„Pásztorok Öröksége” mesemondók, furulyások-dudások, táncosok és népdalénekesek versenye

A Gömöri Kézművesek Társulása, a Meseszínház valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ a „Pásztorok Öröksége- Pásztorok Áldomása” III. Pásztortalálkozó a Krasznahorkai uradalomban c. rendezvény részeként meghirdeti a „Pásztorok Öröksége” mesemondók, furulyások-dudások, táncosok és népdalénekesek versenyét.

2012. január 25.


Néptáncosok közös ernyő alatt

Megtiszteltetésként, szakmai elismerésként értékelik az erdélyi és partiumi együttesek, hogy a Magyar Táncművészek Szövetsége hétfői közgyűlésén nyitott a határon túli társulatok felé, felvéve őket is soraiba. Az erdélyiek ugyanakkor azt remélik, hogy ezáltal több anyaországi fellépésre is lehetőségük lesz.

Krónika, 2012. január 25.


Nyílt nap a Népzene Tanszéken

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke ebben a tanévben 2012. január 27-én, pénteken tartja nyílt napját. A program révén lehetőség nyílik óra- és koncertlátogatásra, találkozásra és beszélgetésre a tanszékvezetővel, tanárainkkal, hallgatóinkkal.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2012. január 25.


Járni jár, csak nem jut
Idén sem kapott állami támogatást a Fonó

Bazseválás után a prímás osztja körben a bandának a gázsit, és a bőgős valahogy mindig kimarad. A végén méltatlankodva kérdi: hát nekem nem jár? Mire a prímás: Há­ járni jár, csak nem jut... A Fonó munkatársai ezzel a régi viccel érzékeltetik azt a helyzetet, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium továbbra sem tartja támogatandónak a Fonó Budai Zeneházat.

Heti Válasz, 2012. január 24.


Zenés könyvbemutató: A folklorista Vikár Béla
A bemutatón a könyv féláron megvásárolható!

A Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László népzenekutatói tevékenységét bemutató fotó- és dokumentumgyűjtemények után Pávai István ezúttal Vikár Béláról szerkesztett kötetet. A könyvet Voigt Vilmos folklórkutató mutatja be a Hagyományok Háza közösségi termében január 26-án (csütörtökön) 17 órakor.

Hagyományok Háza, 2012. január 24.


Sebestyén Márta kapta a Kölcsey-díjat

Sebestyén Márta énekművész kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet; az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen adták át vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

MTI, 2012. január 22.


Kezdődik az idei magyar táncházsorozat a bécsi Collegium Hungaricumban

Ebben az évben is folytatódnak a bécsi Collegium Hungaricum magyar táncházai, amelyeket a bécsi Napraforgók néptáncegyüttessel szerveznek közösen. Az idei első estet pénteken, január 20-án tartják.

MTI, 2012. január 20.


Szabadfogású publicisztika
Keleti folk, nyugati pop - a mi zenénk?

Jellemző módon a „nagyvilág” sokkal inkább kíváncsi a népzenénkre, mint a popzenénkre, népzenészeink a világ számos pontján rendszeresen megfordulnak. Sikertörténet, mondhatnánk.

Transindex, 2012. január 19.


Pénteken táncház Komáromban
Zenél a Pengő és a Hárompatak zenekar

Január 20-án, pénteken este táncház és tánctanítás lesz a komáromi RÉV Magyar Kultúra Házában. Magyar vonós muzsika a Kárpát-medencéből és furulyás csángó zene a terítéken.

Bumm.sk, 2012. január 19.


Berecz András-est

Berecz András legújabb, Hazakísérlek című lemezét mutatja be január 25-én este a Hagyományok Házában. A CD Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal 1907 és 1911 közötti gyergyói népzenegyűjtése alapján készült.

Hagyományok Háza, 2012. január 19.


Fölszállott a páva – népdal-, népzene- és néptáncvetélkedő a Dunán

A Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedőt szervez. Az eseménysorozattal a két intézmény tisztelegni kíván mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként a Röpülj pávától a Fölszállott a páváig, az elmúlt négy évtized alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát – tájékoztatta az MTI-t Balogh Júlia, a Duna Televízió kiemelt szerkesztője.

Krónika, 2012. január 18.


A népzene ezer arca a Müpában

2008 óta ad otthont a Müpa a Népzene Ünnepének, ahol az autentikus előadóktól a folklórt jazz-zel, blues-zal és más stílusokkal vegyítő együtteseken át a szakma legjobbjai váltják egymást a színpadon.
2012 január 27-én itt lesz Herczku Ágnes is, aki minden stílusban megtalálja a hangját: együtt dolgozott már Nikola Parovval és DJ Palotaival, most pedig Cseh Tamás egyik dalát is elénekli a Müpában.

KultúrPart, 2012. január 17.


II. Nagyecsedi Verbunk Verseny
Jelentkezési határidő: 2012. február 24. (Péntek)

A verseny kiírása: Szeretettel várunk minden olyan táncos fiatalt és idősebbet egyaránt, aki szereti, és szívesen táncolja az Ecsedi Verbunkot. Fontosnak tartjuk az improvizatív, szabad táncolást, figyelembe véve Molnár „Lasa” Lajos, Bujáki „Pokróc” Gergely, „Rákóczi” Kovács Gusztáv, és Murguly Lajos táncait, kiemelten hangsúlyozva a táncszerkesztéseiket.

2012. január 16.


Táncház - Népzenére szórakoznak
Az én lábam kijárja, csak a padló kiállja !

Izgatott nyüzsgés tölti be a Zalai Táncegyüttes Keresztury Dezső ÁMK-beli székhelyét. Fiatalok érkeznek csapatostul, nagy a csivitelés, készülődés. A hamarosan kezdődő táncháznak szól a felfokozott hangulat, szombat este van, hangolnak a zenészek.

Zalai Hírlap, 2012. január 16.


Könyvbe foglalták a Bartina 45 évét
Szekszárd

Negyvenöt éves fennállása alatt első alkalommal született könyv a szekszárdi Bartináról. A tánc az életünk - A szekszárdi Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület története 1966-2011 címet viselő kötetet Nyemcsokné Kárpáti Katalin jegyzi. Talán mondanunk sem kell, a szerző maga is Bartinás: immár huszonöt esztendős táncos múltat mondhat magáénak a csapatban.

Tolnai Népújság, 2012. január 15.


Barsi Ernő zenepedagógust köszöntik Győrben

A 92 éves Barsi Ernő zenepedagógus, néprajzkutató névnapja és gyógyulása alkalmából örömünnepet rendeznek volt tanítványai és tisztelői szombaton Győrött, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Kisalföld, 2012. január 14.


Cserefa táncház lesz Győrben január 20-án

Cserefa táncház lesz 2012. január 20-án (pénteken) 20 órai kezdettel a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.). A Cserefa zenekar 2000 nyarán alakult Győrben. Az együttes tagjai különböző zenei műhelyekben, táborokban ismerték és szerették meg a moldvai énekes és zenei hagyományokat.

Kisalföld, 2012. január 13.


Folklór nagyhatalom vagyunk

A novemberben UNESCO-listára került táncházmozgalmat a népi értékek felismerése indította útjára. Ez az 1970-es évek elején a kutatók, zenészek és táncosok legjobbjait az élő népzene és -tánc helyszínen való tanulmányozására ösztönözte.

Székely Hírmondó, 2012. január 12.


Moldvai táncház Székesfehérváron

A Zombori zenekar hagyományteremtő jelleggel moldvai táncházat indít a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban, minden hónap második péntekén. A rendezvényre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, családokat és baráti társaságokat egyaránt.

Regio Regia, 2012. január 12.


Népzenész Bál a Fonóban
2012. január 13.

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Népzenész Bál, amelynek vendége a Heveder együttes. A muzsikát a Heveder szolgáltatja, de természetesen a hagyományoknak megfelelően mindenki kedvére muzsikálhat. A zenészeken kívül szertettel várunk minden táncos,táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is.

Fonó Budai Zeneház, 2012. január 9.


Az első Csikvár-díjas - ő az az egy, aki sosem adhatja fel

Az UNESCO éppen a közelmúltban vette fel a magyar táncházmódszert a szellemi kulturális örökség megőrzendő kincsei közé, de Szigeti Angéla szerint ez nem jelenti azt, hogy „minden rendben volna”. Az nem táncház-mozgalom, hogy egy évben egyszer elmegyek egy ilyen alkalomra. Régen valódi közösség alakult ki általa, azért gyűltek össze, hogy egymást tanítsák a táncra. Tudás nélkül táncházba menni, egyet „lötyögni”, ez tévút. Sokszor gondoltam már rá, hogy jó volna bevezetni a somogyi táncokba az embereket. De éppen most ez különösen meddő kísérletnek tűnik, hiszen sosem zárkózott be ennyire a társadalom. De talán éppen a mindennapi bajainkra is orvosság lehetne. Először annak az érzésnek, a hangulatnak kéne kialakulni, egyfajta „táncház-lelkiállapotnak”, amivel el tudják mondani, táncolni az érzéseiket, beszélgetni, táncot tanítani és tanulni, s így alakulhatna ki egy közösség. Ez volna a táncházmódszer.

Somogyi Hírlap, 2012. január 7.


Megjelent a folkMAGazin 2011/6. száma

Szabó Zoltán – Gadányi Pál dudás | Rangyák József – Erdélyi Prímások 14. Találkozója | Karácsony Zoltán – Fügedi János: Tánc – Jel – Írás | Kóka Rozália gyermekrovata – Egyszer volt, hogy is volt? – Luca-naptól kiskarácsonyig | Serfőző Melinda – „A közönségnek táncolunk” | Csonka-Takács Eszter – UNESCO-listán a táncház | CD-ajánló – A halálba táncoltatott leány...

Táncház Egyesület, 2012. január 3.


Debrecen köszönti a 35 éves Téka zenekart
2012. február 18. szombat 19.00 óra

A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban.

Folkrádió, 2012. január 3.


Táncház a Grundon
Új táncházi helyszín Budapesten!

Kalotaszegi, vajdaszentiványi, széki, szatmári, bondhidai és magyarpalatkai táncokkal várnak minden táncoslábú érdeklődőt a szervezők.

Táncház Egyesület, 2012. január 2.


A moldvai csángók életét mutatják be

A moldvai csángók életét és kultúráját vizsgáló falukutató tábor tapasztalatait bemutató előadás-sorozatot, kiállítást és táncházat szervez a Duna Palota január 5-én 17 órai kezdettel.

Magyar Nemzet Online, 2012. január 2.