Folkrádió

Tallózó

Néptáncosok a pácban

Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus felemeli a szavát amiatt, hogy még mindig nem sikerült változtatni azon a rendeleten, ami szerint a néptáncosok nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat. Miközben virágzik az amatőr néptáncmozgalom, hivatásosnak kevesen állnak, mert alig lehet megélni belőle.

Népszava, 2012. április 30.


A tánc világnapja – híd a nemzetek között

A tánc világnapja alkalmából idén is odaítélték a szakma elismeréseit: életműdíjjal Pártay Lillát, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas táncművészét, koreográfusát és Erdélyi Tibort, a Vadrózsák Együttes művészeti vezetőjét ismerik el. A tánctudományért díjjal Pálfy Gyula néptánckutatót, A táncművészetért díjjal pedig Hegedűs Sándor esztétát, tánckritikust, illetve, Deák Gyula Leventét, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes igazgatóját, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnökét ismerik el.

MTI, 2012. április 29.


Nyílt Napok a Táncművészeti Főiskolán

A főiskola korábbi hagyományaihoz híven idén, közvetlenül a Tánc Világnapja előtt, ismét kinyitja a kapuit az érdeklődők számára és a Nyílt Napokon szabad, amit máskor sohasem… ki-ki bekukkanthat a balett termekbe, az órákra, a próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei…

Színház.hu, 2012. április 27.


Az Értől az Óceánig

Négy intézmény, a Hagyományok Háza, a MÜPA, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó példaértékű összefogásával május 24-e és 27-e között a magyar nép- és világzenei élet több mint húsz előadója mutathatja meg magát Az Értől az Óceánig című koncertsorozaton, melyre a világ minden részéről fesztiváligazgatókat, koncertszervezőket és újságírókat hívtak a rendezvény szervezői.

KultúrPart, 2012. április 26.


Szlovákia magyar népzenészek a képernyőn és a rádióban

A Fölszállott a páva verseny nyomán számos közszolgálati műsor foglalkozik e héten népzenével és a népi kultúrával. A Ma reggel szerdai vendége Agócs Gergely, a 180 percben Szvorák Katalin beszél pályafutásáról, Eredics Gábor és népes családja pedig a csütörtöki Megoldások Magazinjában szerepel.

Paraméter, 2012. április 24.


Színes, fergeteges néptáncgála a Gyik Rendezvényházban

Színes, fergeteges néptáncgála helyszíne volt április 21-én szombaton a GYIK Rendezvényház. Negyvenen innen, negyvenen túl címmel a soproni Lajtha László Néptáncegyüttes műsorát láthatták a zsúfolásig megtelt nézőtér vendégei.

Kisalföld, 2012. április 24.


Negyvenéves a „múló divat”

Az idén Kossuth-díjat kapott Sebő Ferenc népzenekutató-zenetörténész, a Sebő együttes alapítója, számos népszerű dal szerzője, akinek nem kis szerepe volt abban, hogy a táncházmozgalom negyven éve elindult és mára intézményes keretek között működhet. Arról nem is beszélve, hogy az önálló műfajjá vált énekelt verseket is a Sebő együttes hozta be a köztudatba, így hosszú idő óta nincs is költészet napja az általuk feldolgozott Rejtelmek vagy A hetedik nélkül.

Magyar Nemzet Online, 2012. április 23.


Örökérvényű európai értékek
Negyedszer tartottak néptánctalálkozót Törökkanizsán

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület 2009 áprilisában rendezte meg első alkalommal az Észak-Bánáti Néptánc-találkozót, a Bánság rendkívül gazdag néphagyományait felvonultató fesztivált. A szombaton megtartott negyedik néptánc-találkozón húsz csoport lépett színpadra, a helybeli műkedvelők mellett érkeztek vendégek Magyarországról, Szlovákiából és Romániából.

Magyar Szó, 2012. április 23.


A fesztivál autentikus kategóriájában zalai győzelem született
Ősi és kortárs a 25. Zalai Kamaratánc Fesztiválon (képgalériákkal)

Zene, csizmakopogás és sok-sok izgalom töltötte be a hét végén a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház minden zugát - 30 együttes többszáz táncosa jött el a 25. Zalai Kamaratánc Fesztiválra.

Zalai Hírlap, 2012. április 22.


Miskolczy Ambrus előadása a Népismei Tudománytárban

Dr. Miskolczy Ambrus történész, az ELTE BTK Román Filológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást Folklór, művészet, politika. A román Báránykától a magyar Cantata profanáig címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk április 24-én, kedden délután 5 órakor a Hagyományok Háza közösségi termében.

Hagyományok Háza, 2012. április 22.


Zene után jobban megy a tanulás: rendhagyó énekórák a Muzsikással

Nem könnyű sokféle korosztálynak énekórát tartani, a Muzsikás együttes azonban kiválóan megoldja ezt a feladatot: az elmúlt hét évben nagyjából nyolcvanezer gyerek és 380 iskola vett részt országszerte „Rendhagyó énekórájukon. A nemzetközi hírű népzenei együttes titkára mi is kíváncsiak voltunk, így ellátogattunk egy órájukra. Sok zenét, sok mesét hallhattunk.

Kisalföld, 2012. április 21.


Tradicionális moldvai csángó népzene Kecskeméten

Kecskemét - Autentikus moldvai dallamokkal mutatkozott be Kecskeméten a Tűzmalom együttes. Tradicionális csángó muzsikájuk táncra csábította a hallgatóságot.

Hírös.hu, 2012. április 20.


Elhunyt Bakonyi Ernő Savanyú

Bakonyi Ernő Savanyú, érdemes táncos, kiváló tanár és még kiválóbb ember ma délután egy óra körül a Veres Péter Gimnázium aulájában táncóra közben tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából.

Folklista, 2012. április 20.


Varga Sándor: Változások egy mezőségi falu XX. századi tánckultúrájában

Varga Sándor néptánckutató, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója szeretettel várja az érdeklődőket a Változások egy mezőségi falu XX. századi tánckultúrájában című PhD disszertációjának nyilvános vitájára.

2012. április 19.


Reggeltől estig muzsikáltak. Népzenei verseny a Pikéthyben

Hétvégén rendezték meg a Pikéthy iskolában a III. Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyt. A rendezvényt a 120 évvel ezelőtt született zeneszerző, népzenekutató, Lajtha László emlékére szervezték meg. A megmérettetés már pénteken kezdetét vette, akkor a szólóhangszerekkel léptek színpadra a diákok a Bartók zeneiskola nagytermében. A zsűri ekkor a hegedűn, klarinéton, tekerőn és cimbalmon előadott műveket pontozta. Este kerültek sorra a hangszeres együttesek, másnap pedig a szólóénekesek versenyeztek. A program vasárnap a citerások előadásaival, majd az énekegyüttesek produkcióival zárult.

ESTV Online, 2012. április 18.


Mindahányan
Három, mint a mesében...
A 15 éves Pöndöly műsora

A hármas egy bűvös szám! Megpróbáltuk a harmadik bemutató műsorunkat - az 5., 10. után, most a 15-et - e szám köré csoportosítani! A nép ihlette hármas számrendszerben szeretnénk Önöket végigvezetni és eljuttatni az igazságig, kezdve a ráadással.

BaranyaFolk, 2012. április 18.


„A sikerélmény nélkülözhetetlen egy gyerek számára”
Interjú a Csillagszemű Táncegyüttes „szívével”

„Van egy plusz, amit más nem adhat, csak a magyar néptánc: hogy ez az én nemzetemnek a gyökere, és már az ükapám, meg az ő apja is ezt csinálta! (...) Ki nem élvezi, ha a közönség neki tombol, ő meg hajlong - már három évesen - az Operaház színpadán? (...) Maga a tánc is nevelőerő, de van egy másik ereje: a közösség. (...) A sikerélménytől pedig egészséges önbizalmat, ebből eredően tartást kap a gyerek, és ez a legtöbb, ami ma adható a fiatalságnak.” Tímár Böskével, a Csillagszemű Táncegyüttes „szívével” beszélgettünk.

Családháló.hu, 2012. április 18.


Módosul a Fölszállott a páva jelentkezési határideje, bővülnek a jelentkezési lehetőségek
A versenyzők április 30-áig nevezhetnek a népzenei és néptánc vetélkedőre

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza március 28-án elindította a Fölszállott a páva népzenei és néptánc vetélkedőt.
Annak érdekében, hogy a vetélkedő a népművészet igazi ünnepévé váljon, megszólíthasson minél több népzenét-néptáncot szeretőt és művelőt, a kiírók módosítják a verseny jelentkezési határidejét és kiterjesztik a népzenei kategóriákat. A fenti cél érdekében ugyancsak módosítják a versenykiírást.

Hagyományok Háza, 2012. április 18.


Régi és új előadási hagyomány a népzenében
A Népzene Tanszék nyílt szakmai napja

Az előadásokat a Zenetudományi Intézet népzenekutatói, valamint a tanszék oktatói tartják. Közreműködnek a tanszék népzenész hallgatói. Szeretettel várnak minden érdeklődőt! A belépés díjtalan.

2012. április 17.


Táncházmozgalom 40
Meg kell mentenünk az identitásunkat
Kelemen László a hagyományos kultúra megőrzésének fontosságáról

Társadalmi összefogással és a klasszikus mecenatúra mellett, illetve helyett önkéntes segítségnyújtással próbálja átvészelni a válság nehéz éveit a Hagyományok Háza. Kelemen László, az intézmény igazgatója elmondta: az idei év az anyagi problémák ellenére számos különleges programot kínál, hiszen ünnepel a táncházmozgalom: idén májusban lesz negyven éve, hogy megtartották az első táncházat. A Magyar Nemzetben hétfőn közölt interjú bővebb változata.

Magyar Nemzet Online, 2012. április 17.


Cigány hagyományok és szokások: A cigány kultúra ünnepe

1996 óta nemcsak az országos, hanem a települési cigány szervezetek is szerveznek az ünnepnap táján tartanak szakmai és kulturális rendezvényeket, köztük gyermek-programokat. Egyes cigány szervezetek Roma Kulturális Hét rendezvényeket szerveznek április 8-16. között (tekintettel arra, hogy az 1971-es világkongresszus április 8-tól 16-ig tartott). Összekapcsolva ezzel a költészet napját, a Magyarországi Cigányok napját és a Roma Kultúra Nemzetközi Napját.

Hajdú Online, 2012. április 17.


„Szívesebben nyúlnak a tiszta néptánchoz
Beszélgetés Varga Jánossal

Itt mindig lehetett kísérletezni, vad ötleteket megvalósítani, amelyekből szintén rengeteget tanult a mozgalom. Egyszerűen: ha valaki be akart lépni a szakmába, itt teljesítenie kellett.

Színház.hu, 2012. április 16.


Csak a szerelem: Misina-előadás a Tánc Világnapjára

A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház április 30-án, hétfőn 16.30, és 19.30 órakor új, kétrészes programmal várja a tánc iránt érdeklődőket a Pécsi Nemzeti Színházba. A Csak a szerelem című műsor első része táncszínházi bemutató, a második része többgenerációs folklórműsor.

PécsMa.hu, 2012. április 16.


Arcok a megyéből: Szilasi Ildikó

Általa (is) éltetődik a hagyomány: A megyei tehetségkutató versenyre 15 tanítványát készítette fel; valamennyien továbbjutottak.

Borsod Online, 2012. április 15.


Hatvanéves a Bocskai Néptáncegyüttes

A hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes 1952-ben alakult, és idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt esztendő folyamán sok generáció több száz táncosa öregbítette az együttes hírnevét Magyarországon és országhatárainkon kívül egyaránt.

Hajdú Online, 2012. április 15.


Mindenki folytassa!
Tehetségkutató verseny Miskolcon

Miskolc – Népzene, népdal, néptánc, népmese kategóriákban versenyeztek a megye számos településének fiataljai a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház szombati tehetségkutató versenyén.

Borsod Online, 2012. április 15.


Etnokuckó
Nézd a tánc nemeit, mint festik játszi ecsettel a népek lelkét

A Debreceni Életfa Egyesület szervezésében 2011 szeptemberében induló EtnoKuckó programsorozat lebonyolításában részt vállal a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma is. Ez a szerepvállalás azt jelenti, hogy az esti mulatságok előtt 18:00 órai kezdettel a magyar szellemi kulturális örökség részét képező, a hagyományos népi kultúra értékeit bemutató előadások hangzanak el.

debrecenbár, 2012. április 14.


Felhívás – VI. Erdélyi Néptánc Antológia

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület idén hatodik alkalommal nyitja meg a jelentkezést az Erdélyi Néptánc Antológiára. A rendezvény egy kétlépcsős válogatás, melynek első lépése a jelen felhívással megkezdődik.

Erdély ma, 2012. április 11.


Népzenei megasztárok
Sebő Ferenc: nem szorulunk behozatalra

Ma már Sebő Ferenc szerint minden valamirevaló művelődési házban vannak táncházak a fővárosban és vidéken is, de külföldön is megtalálhatók Svájctól Németországon át Amerikáig és Japánig, a közönség létszáma pedig több százezerre tehető. Sebő Ferenc úgy véli, a zenei anyagot és a táncokat sikerült átörökíteni, és ismét élővé tenni, így most már nem fog elveszni.

Heti Válasz, 2012. április 10.


Popdívák helyett a magyar folklór csillagait keresik

Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc vetélkedőt szervez az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza. Az ötmillió forint összdíjazású versenyre 2012. április 30-ig várják a magyarországi és a külhoni jelentkezőket.

Pozitív Nap, 2012. április 10.


„Van mit megmutatnunk a nagyvilágnak”

Magyarország 2013 nyarán a Smithsonian Folklife Festival vendége lehet, a kivételes publicitású esemény szervezésében fontos szerepet kaphat a New York-i Magyar Kulturális Központ - jelentette ki vasárnap az MTI-nek Fülemile Ágnes, az intézet igazgatója.

MTI, 2012. április 9.


Tánc locsolkodva – Húsvét az élő hagyomány jegyében

Székesfehérvár - A Galiba zenekarral rendeztek kicsiknek és nagyoknak locsoló táncházat vasárnap délután és este a székesfehérvári Táncházban. Az esemény ismét bizonyította a néptánc töretlen népszerűségét a megyeszékhelyen.

Fejér Megyei Hírlap, 2012. április 8.


Pálinka minden igaz férfinál

Az egész Kárpát-medence folk-face-ei összegyűlnek egy hétvégén Budapesten, hatalmas a zsivaly, mindenki régi ismerősökkel találkozik, zenél, táncol, mulat. A kézművesek kirakodják a cuccaikat, olyan dolgokhoz juthatsz hozzá, amikhez máskor nem.

Egy nap a városban blog, 2012. április 4.


Táncházak Fergeteges Találkozója

Beszámolómat Márai Sándor szavaival kezdem azért, mert ezzel is bizonyítani szeretném, hogy ahány ember annyiféle, s így annyiféle zenei és táncszeretet. Mindenkiből mást vált ki a muzsika ereje és ez legjobban akkor mutatkozik meg mikor táncolunk, mindenki másképp fordul, másképp hajol, másképp emeli a lábát, de az egység mind e mellett jelen van.

Táncház Blog, 2012. április 4.


Jászberény díszpolgárává avatják Kallós Zoltánt

Erre a jászberényi városnapok keretében kerül sor. A folklór-kutató több évtizedes munkájának elismeréseként, a jászberényi Csángó Fesztivál létrehozásában végzett munkájáért, és a Jászság Népi Együttesnek nyújtott szakmai segítségért kapja meg a díszpolgári címet.

Erdély ma, 2012. április 3.


A táncház napja
2012. május 5., Liszt Ferenc tér

2012. május 6-án éppen 40 éve lesz, hogy megtartották a budapesti Liszt Ferenc téren az első táncházat. Ennek apropóján május 5-ére, szombatra a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület egész napos szabadtéri rendezvényt hirdet, amelyhez szeretnénk, ha országszerte minél többen csatlakoznának.

2012. április 3.


Több ezren ünnepelték a táncházmozgalmat
Vasárnap ért véget a XXXI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Vasárnap ért véget a XXXI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár. Minden évben ezrek özönlenek – az utóbbi időben már – a sportarénába, és most aztán tényleg volt mit ünnepelni. Negyven éve rendezték az első táncházat, a mozgalom pedig azóta is él.

Magyar Nemzet Online, 2012. április 2.