Folkrádió

Tallózó

Sebő Ferenc: Nem kegyeletből kell foglalkoznunk a népzenével”

A táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott. Ebből az alkalomból készítettünk vele életút-interjút.

Fidelio, 2012. május 31.


Sóskút-fesztivál Székelykeresztúron

A Cimbora Gyermekek Klubja, a székelykeresztúri Szitakötő Egyesület és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont június 3-án, vasárnap szervezi a hagyományos Sóskút-fesztivált a Székelykeresztúrhoz közeli fürdőhely szabadtéri színpadán.

Erdély ma, 2012. május 31.


X. Vándorcsizma néptáncfesztivál

2012. június 2-án, szombaton X. alkalommal szervezik a medgyesi Vándorcsizma fesztivált a Szeben megyei RMDSZ, a medgyesi RMDSZ, a Szeben megyei EMKE, a Medgyesi MADISZ és a Gyöngyvirág Néptánccsoport a Greweln parkban. Idén 9 néptáncegyüttes érkezik a fesztiválra Maros, Kovászna, Szeben megyéből, valamint Magyarországról - Sopronból.

Medgyes honlapja, 2012. május 30.


Többezer vendég a hétvégi pünkösdi fesztiválon Gencsapátiban

A négynapos programsorozat keretében hagyományosan a régió néptáncosai is bemutatkoznak: vasárnap több mint 70 szólótáncos és 17 együttes szórakoztatta a közönséget. A 16. Gencsi Söprű Fesztivál nyitányaként Vas megyében most először mutatták be a Muravidéki lakodalmast, amelyben szlovéniai magyarokkal közösen táncoltak a helyiek.

Szombathelyi Televízió, 2012. május 29.


„A taps a magyar kultúrának is szólt” - csepeli bravúr Törökországban

Ötödik alkalommal képviselte hazánkat a Csepp-Csepel Néptáncegyüttes a törökországi Intervíziós Fesztiválon. A minden évben Atatürk vezér tiszteletére rendezett nagyszabású ünnepséget idén Konya városában rendezték meg április 15-e és 25-e között. A Csepp-Csepel tíz táncosa 42 ország meghívott fellépőiből álló mezőnyben adott ízelítőt a magyar tánckultúrából.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. május 29.


Vasas: két fődíj a Méta Fesztiválon

Kiválóan szerepeltek a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes gyermek és ifjúsági csoportjai a hétvégén Balatonbogláron megrendezett XVI. Méta Fesztiválon. A dunaújvárosi fiatalok semmi sem bíztak a véletlenre: mindkét kategóriában korcsoportjuk legjobbjaként zárták a rangos megméretést.

Dunaújváros Online, 2012. május 29.


Folklórgyűjtők Fóruma Sebő Ferenccel

Május 29-én, kedden délután 4-kor Sebő Ferenc tart előadást a Folklórgyűjtők Fórumában Első erdélyi gyűjtőutam Kallós Zoltánnal címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Hagyományok Háza közösségi termébe.

Hagyományok Háza, 2012. május 29.


A csárda közepén kétfelé hasadok
Fonó Budai Zeneház, 2012. június 7. 17:00

A halálra táncoltatott lány balladáját járja körül június 6-án a Fonóban Tóth Lilla vizsgakoncertje. A sok változatban ismert, tragédiába torkolló szerelmi háromszög története Tóth Lilla, a Liszt Akadémia népi ének mesterszakos hallgatójának színpadi feldolgozásában a ballada gyergyószentmiklósi változatára alapul, más erdélyi dallamokat és táncokat is felhasználva.

Fidelio, 2012. május 28.


Az egyszerűség dicsérete
XVI. KŐKETÁNC

Szombaton 16. alkalommal tartották meg Óbecsén a Kőketáncot, azaz a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét, amelyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya szervezett, a házigazda szerepét pedig immár 14. alkalommal az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör töltötte be. 25 vajdasági település több mint ezerszáz versenyzője összesen 51 produkciót mutatott be a kultúrkör színpadán.

Magyar Szó, 2012. május 28.


Megújulva, kibővülve jön a Borsodi Fonó

Mind időtartamban, mind pedig zenei kínálatban kibővül idén a június 1–3. között a diósgyőri várban megrendezett XVI. Borsodi Fonó, sőt, a programok már május 31-én a Szinva teraszon elkezdődnek. A folkrendezvény idén időben „összeér” a nemzeti összetartozás napjával.

Miskolci Napló, 2012. május 28.


Muravidéki lakodalmas - szlovén-magyar szuperprodukció a Pünkösdi Vigasságokon

Gencsapáti – A vasárnap mindig a csúcsnapja, a népünnepi napja a gencsi, könnyűzenei programokkal, vásárral színesített Pünkösdi Fesztiválnak. Különleges program volt idén a Múltunk közös értékei - élő örökségünk szlovén-magyar együttműködés zárása. Ennek egyik fontos eredményeként mutatták be a Muravidéki lakodalmast, amely egyben megnyitotta a Regionális Néptánc Fesztivált.

Vas Népe, 2012. május 27.


Ezren ropták a táncot
40 néptáncsoportjának közel ezer fiatal fellépője pénteken Csíkszeredában.

Népes közönség előtt lépett színpadra a XXI. pünkösdi Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó negyven néptáncsoportjának közel ezer fiatal fellépője pénteken Csíkszeredában.

Székelyhon.ro, 2012. május 27.


Mesés táncház moldvai dallamokkal

Székesfehérvár - A népzenét játszó Kákics zenekar moldvai táncházába legközelebb május 26-án, szombaton várják a mulatozni vágyókat. A helyszín továbbra is a Helyőrségi klub, ahol 17 órától gyermektáncházzal kezdődik a program, Bodó Bán Enikő vezetésével.

Fejér Megyei Hírlap, 2012. május 26.


Pünkösdi vigasságok Szepsiben

Szepsiben, a Bódva völgyének központi településén pénteken és szombaton pünkösdi fesztivált tartanak a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ rendezésében.A pünkösdi ünnepkört a népművészet felől próbálják megközelíteni a szervezők és igyekeznek minden korosztály számára szórakoztató műsorral szolgálni.

Bumm.sk, 2012. május 25.


Hódolat Nettinek

Sok vita volt arról Szatmárnémetiben, hogy lehet-e egy színházi fesztivál, esetünkben a most zajló Sorompók nélkül programjában külön dal- és táncműsor.

Új Magyar Szó, 2012. május 24.


Öt tánccsoport érkezett a találkozóra

BÖLCSKE | Ahogy eddig minden évben, idén is remekül sikerült a Bölcskei Néptánc Egyesület által szervezett néptánc találkozó. Igaz, nem is bízták a véletlenre, az egyesület tagjait családjaik is segítették a program sikerében. Ezúttal öt – elsősorban a térségben működő – együttes mutatkozott be, köztük persze a házigazdák is.

Tolnai Népújság, 2012. május 24.


Régiós Néptánc Találkozó 2012.

Mintegy 500 gyerek részvételével szervezett idén Régiós Néptánc Találkozót az Alba Regia Művészetoktatási Intézmény az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel együttműködve szombaton, a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza színháztermében.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. május 23.


Új népzenei és világzenei műsorok a Bartók Rádión

A Hangvető Zenei Terjesztő Társulás májustól hetente 5 alkalommal, este 7 és fél 8 között a Bartók Rádión jelentkezik nép,- és világzenei műsoraival.

Hangvető, 2012. május 23.


Szóval hagyják-e felszállni azt a pávát?

Készül egy népzene- és néptáncvetélkedő a Duna TV-n. Ennyi történt, semmi több. Hívhatják népi megasztárnak, ki mit tudnak, bárminek poénból, csak az a poén, hogy ez így nem poén. Kicsiny országunkban sajnos ez a téma ha nem is tabu, de buta tekintetekkel találkozni mindenhol, ahol felvetődik a hagyomány, a népi. Mert bizony a nagy-nagy többségnek fingja sincs az egészről.

Folkaholic, 2012. május 22.


Csürdöngölő, gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó Csíkszeredában

Amint az utóbbi években rendszeresen, Pünkösd hetében Csíkszeredában összegyűlnek a hagyományokat szeretően őrző gyerekek és ifjak feltárni a világnak értékeinket, és egymásnak azt, amit újabban tanultak. Idén május 25-én találkoznak délután 1 órakor, terv szerint a Megyeháza előtt, kedvezőtlen idő esetében a Városi Művelődési Házban.

Erdély ma, 2012. május 22.


Vasárnap zárul Az Értől az Óceánig

A magyar nép- és világzenei népszerűsítésére szervezett Az Értől az Óceánig című programsorozat utolsó koncertjét május 27-én rendezik meg a Hagyományok Házában a Tükrös együttes, a Szeret és a Fonó zenekar, a Csűrös Banda és a Magyar Állami Népi Együttes részvételével.

Kultúra.hu, 2012. május 21.


Táncházzenészek útkeresései

Gyimesközéplok egyik völgyében, Borospatakán ezen a hétvégén immár hetedik alkalommal gyülekeztek az erdélyi táncházzenészek. Könczei Árpád népzenekutatót, koreográfust, zeneszerzőt többek közt a táncházzenészek lehetőségeiről faggattuk.

Székelyhon.ro, 2012. május 21.


Fiatal néptáncosok találkozóját rendezték

Pápa - A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület jóvoltából a színpadon pénteken este és szombaton egész nap a táncosoké volt a főszerep: hagyományosan a városban rendezték meg a XI. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót.

Napló, 2012. május 20.


Suplicz Mihály táncjárványa

Egy cimborám szerint az a baj velem, hogy mindig mindent elvállalok. Egyszerűen nem tudok nemet mondani - tárja fel hibáját Suplicz Mihály, a Bartók Táncszínház művésze, a Vasas Táncegyüttes ifjúsági és utánpótlás csoportjának kapitánya. Ami a betöltött funkciókat, segítő-tanácsadói, valamint mentori posztokat illeti, még hosszan folytathatnánk a sort, ám fent már említettük: Suplicz úr nem tud nemet mondani. Mint mondja, mindig is dolgozott benne egyfajta mozgalmár attitüd, ami a közösségi cselekvés felé vitte, és azóta is hajtja rendületlenül. Hősünk a táncművészettel, azon belül is a néptánccal 1984-ben fertőződött meg.

Dunaújváros Online, 2012. május 19.


Kádár Ignác már másodszor lett az év legjobbja
Tiszteli a tánc tisztaságát

Ajka - Kádár Ignác, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője az Év táncművésze kitüntető címet vehette át a tánc világnapja alkalmából rendezett gálán a Müpában. Kádár Ignác elkötelezett híve a néptáncnak, a hagyományőrzésnek. A Szentdomokoson, Csíkszeredához közel cseperedő fiút már gyermekkorában megfertőzte a néptánc szeretetével táncos nagyapja.

Napló, 2012. május 17.


A Kassa-vidék magyar népművészete Budapesten

Kassa vidékének magyar népművészete mutatkozik be Budapesten a Polgárok Házában pénteken. Az est egy népi kézműves kiállítás megnyitójával kezdődik. Ezt követően Múlt a jelenben a jövőért címmel a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes és a hidasnémeti Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes műsora látható. Muzsikálni a miskolci Tényleg Zenekar fog.

Bumm.sk, 2012. május 17.


A Gyenesdiási Dalárda és Citerások első CD-lemeze
Balatoni halászlegények

Zalaegerszeg - Szent Borbála napján pincében születtem - énekli 15, érces hanggal bíró férfiember. Stílusos a nóta, sokat elárul a Gyenesdiási Dalárda és a velük dolgozó Gyenesdiási Citerások műsorának hangulatáról.

Zalai Hírlap, 2012. május 17.


20 éves az Üsztürü Zenekar
2012.05.19. - 21 h - Borospataka Skanzen

.. csatlakozzanak személyes ünneplésünkhöz, amely mindenekelőtt az elődeink iránti tisztelet, megbecsülés és hála kinyilvánításával kezdődhet. Hisz mit sem érnénk, ha az emberek halk többsége a történelem során a mindenkori nehézségek mellett, nem fejezte volna ki magát úgy dalban, mint táncban..

Folklista, 2012. május 16.


Pünkösdkor kiderül kié a legjobb néptánc-koreográfia

A Helyiérték Egyesület a gyermek és ifjúsági néptáncosok koreográfia versenyét, a Méta Fesztivált idén rendezi meg tizenhatodik alkalommal. A megmérettetésre az ország 13 településéről 15 koreográfiával, több mint 500-an jelentkeztek. A balatonboglári Urányi János Sportcentrum színpadon bemutatott előadásokat egy szakértői zsűri fogja értékelni. A legjobb csapatok a május 28-án, pünkösd hétfőn tartandó gálán is fellépnek.

KaposPont, 2012. május 16.


Csillagszeműek a Müpában

Nagyszabású gálaműsorral tisztelgett az UNESCO szellemi örökség listájára felkerült magyar táncházmozgalom elindítói és legendás tanítója, Timár Sándor előtt a Csillagszemű Táncegyüttes. A Negyven éves a táncház című előadást kedden nézhették meg az érdeklődők a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

MTV Híradó, 2012. május 16.


Táncházzenészek találkozója hetedszerre

Hagyományosan Gyimes­középlokon, a Borospatakán működő skanzenben tartják az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóját május 17. és 20. között. A találkozó egyfajta nyári egyetemként működik, hiánypótló szerepe van, mivel Romániában még nem létezik szakoktatás, az erdélyi táncházzenészek itt hallgathatnak szakmai előadásokat – tudtuk meg Molnár Szabolcs főszervezőtől, népzenésztől.

Székelyhon.ro, 2012. május 15.


Táncházmozgalom 40
Ami világpolgárságunkban is sajátosan magyar: a táncházmozgalom

1972 májusa kulcsfontosságú a magyar művelődéstörténetben. A Liszt Ferenc téren négy budapesti néptáncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas megtartja az első táncházat. A néptánc lekerül a színpadokról és városi fiatalok szórakozási és életformájává válik. Azóta sokszor érezni azt, hogy nemzetközi szinten jobban megbecsülik, mint idehaza.

Magyar Nemzet Online, 2012. május 15.


50 év után Hajdúböszörménybe látogat a világhírű Magyar Állami Népi Együttes

Az idén 60. jubileumát ünneplő hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes meghívására 50 év után újra Hajdúböszörménybe látogat a világhírű Magyar Állami Népi Együttes “Magyar rapszódia” című műsorával május 19-én 19 órától a Sillye Gábor Művelődési Központba.

Hajdú Online, 2012. május 15.


Legényes döntés: tánc egy életen át

“Az Évad Legjobb Végzős Növendéke” elnevezésű díjat vehette át a közelmúltban a Magyar Táncművészek Szövetsége Elnöksége döntése alapján Bordás Barnabás, a nyíregyházi Művészeti Középiskola táncművészeti tagozatának 5. éves diákja. A rangos elismerést a tánc világnapja alkalmából rendezett, műsorral egybekötött ünnepségen kapta meg Budapesten a Művészetek Palotájában.

SZON, 2012. május 14.


Somogy táncai kortárs átiratban a Nemzeti Táncszínházban

Különleges neoautentikus előadást állít színpadra ifj. Zsuráfszki Zoltán a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában: a somogyi autentikus néptáncot és a koreográfus egyéni kortárs mozgásvilágát ötvöző Kreatív kríziSom című produkció premierjét hétfőn láthatják az érdeklődők.

MTI, 2012. május 14.


A magyar tánc történelmi rétegződése

A magyar tánc évszázadai címmel tartott rendhagyó történelemórát pénteken Sepsiszentgyörgyön Novák Ferenc Kossuth-díjas rendező-koreográfus és a Háromszék Táncegyüttes, tánccal, zenével. A különleges előadást a hét folyamán bemutatták Háromszék több városában, tegnap délben megyeszékhelyi diákok, este pedig főként a tánc holdudvarában mozgó felnőttek követték.

Háromszék, 2012. május 13.


Isztambulban járt a Debreceni Népi Együttes Pulykakakas csoportja

A debreceni táncosok Ázsia kapujából, a lenyűgöző Boszporusz-parti metropoliszból tértek haza. A Debreceni Népi Együttes Pulykakakas csoportja harminc táncos gyerekkel és zenészekkel nemzetközi néptáncfesztiválon mutatta be a török közönségnek a magyar tánchagyományokat.

Hajdú Online, 2012. május 12.


Berka-táncház Lészpeden

Újabb Moldvai turnén volt a Berka együttes, mely most már harmadik éve rendszeresen látogatja a moldvai magyar oktatási programban résztvevő falvakat, hogy hagyományos táncházakat tartson a gyerekeknek.

Erdély ma, 2012. május 11.


XXI. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivál
Nevezési határidő: 2012. szeptember 15.

A Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány meghirdeti a XXI. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált.
A verseny évtizedek óta fórumot teremt a néptáncosoknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptáncismeretükről, annak újraalkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról.

Martin György Néptáncszövetség, 2012. május 11.


Támogasd a Folkrádiót adód 1%-ával!

Már csak néhány nap van hátra az adó 1% felajánlásának határidejéig. Ha még senkinek sem ajánlottad föl, de szívesen támogatnád valamelyik civil szervezetet -- például a Folkrádió Közhasznú Alapítványt :) --, még május 20-ig megteheted. A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz. A Folkrádiót elsősorban az 1%-okból befolyó összegből működtetjük. Tavaly 464 ezer Ft-ot ajánlottatok fel a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak, amit ezúton is hálásan köszönünk. Ez az összeg 7-8 hónapnyi működtetésre elegendő.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2012. május 11.


IV. Vándorcsizma fesztivál Erdőszentgyörgyön

A múlt hét végén ismét megszervezték Erdőszentgyörgyön a Szent György-napi rendezvények keretében a hagyományos Vándorcsizma néptáncfesztivált, amelynek érdekessége, hogy két új néptáncegyüttes is bemutatkozott a szépszámú közönségnek. Idén sem volt másképp, a közönség megtöltötte a művelődési ház nagytermét. A rendezvény vasárnap délután 4 órakor kezdődött.

Népújság, 2012. május 9.


Régen régen
Bemutatóra készül a Kalangya Néptáncegyüttes

A „Régen-régen” című néptáncelőadás a Felső-Marosmente, Marosszék folklórját mutatja be: tánc, ének, dramatikus szokások, költészet, képzőművészet. Az előadás megvalósítása azt a célt szolgálja, hogy e vidék népi kultúráját megismertetni és terjeszteni tudjuk. A 21. Században, amikor a globalizáció háttérbe szorítja az egyének kultúrájának értékét, fontosnak tartjuk, hogy saját népművészetünket megörízzük, terjesszük és továbbadjuk.

Erdély ma, 2012. május 8.


Piros póló fehér alsószoknya: 15 éves lett a Pöndöly

Nagyszabású műsorral ünnepelte 15 éves fennállását a Pöndöly Néptáncegyüttes. A Komlói Színházban megtartott rendezvényeken szinte valamennyi néptánccal „megfertőzött” korosztály színpadra lépett.

Komlói Újság, 2012. május 8.


Táncházas villámcsődület New Yorkban

A táncházmozgalom 40. évfordulóját ünnepelték a magyarok mindenhol a világon 2012. május 6-án. New Yorkban az Életfa Zenekar és a Csűrdöngölő Táncegyüttes a magyarországi Magos zenekarral megerősítve ünnepelte az évfordulót. A flash mob május 5-én a Metropolitan Múzeum lépcsői előtt történt, pontosan 6:05-kor, amikor már Budapesten az évforduló napja beköszöntött. Isten éltesse a táncházmozgalmat, és minden embert, aki abban részt vett vagy részt vesz ma is.

2012. május 7.


Harmincnyolc éves a táncházmozgalom Fehérváron

Székesfehérvár - A budapesti Liszt Ferenc téri könyvesboltban 1972. május 6-án rendezett legelső táncház résztvevői között sokan voltak olyanok, akik később Székesfehérváron folytatták hagyományteremtő munkájukat, s valamivel később, 1974-ben megalakították, útnak indították a fehérvári táncházmozgalmat.

Fejér Megyei Hírlap, 2012. május 5.


Fölszállott a páva
Közlemény

A Fölszállott a páva vetélkedő szakmai szervezői elvégezték a 2012. április 30. éjfélig beérkezett pályázatok összesítését. A több mint 450 jelentkező (együttestagokra és egyéni pályázókra lebontva majdnem 2000 személy) adatainak összesítése alapján a következő elhatározásra jutottunk:
1. A versenyre való jelentkezést az énekes szólista kategóriában lezártuk.
2. A fennmaradó kategóriák esetében a jelentkezés határidejét meghosszabbítjuk 2012. május 15. éjfélig.

Hagyományok Háza, 2012. május 5.


Timár Sándor, a táncházmozgalom legendás táncoktatója - a módszer az UNESCO szerint követendő
Követendő módszer

A szellemi kulturális örökség átadásának követendő modelljeként vette nyilvántartásba az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága a magyar táncházmódszert. A november 25-én Bali szigetén hozott döntés a jövőre negyvenedik születésnapját ünneplő táncházmozgalom elismerése.

Heti Válasz, 2012. május 4.


Tanulj on-line néptáncolni!

A Bihari János Művészeti Iskola oktató sorozatot készít, melynek segítségével a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára könnyebbé válik a gyerekek néptáncra való tanítása az ország bármely területén.

KultúrPart, 2012. május 4.


Az „ember Szépbe-szőtt hite
Kutszegi Csaba a XXV. Zalai Kamaratánc Fesztiválról

...igen biztató, hogy az autentikus kategóriában is többször, markánsan érezhető volt a friss szemlélet, a műfaj szabályait, követelményeit, eredetiségét megtartó újításra törekvés, amely a néptánc jövőjének legfontosabb záloga lehet.

tánckritika.hu, 2012. május 3.


II. Orgona Néptáncfesztivál Egriben

Az Orgona Néptáncfesztivált első alkalommal 2011 májusában rendezték meg számos Szatmár megyei néptánccsoport részvételével. Az Egri Csodaszarvas Néptánc Csoport szervezésében idén is lesz Orgona Néptáncfesztivál. A hagyományőrző, tavaszi eseménynek Egri település ad otthont május 6-án.

Szatmar.ro, 2012. május 3.


Flashmobok a néphagyomány népszerűsítéséért

Néphagyományt népszerűsítő projektünk keretében spontán „folk flashmobokra” invitálunk és buzdítunk titeket! Rövid, spontánnak tűnő akciókat szervezünk városszerte, amihez bárki csatlakozhat, de nagyon örülnénk, ha ti magatok is szerveznétek hasonlókat a következő két hétben, hogy felhívjuk a figyelmet a közelgő TÁNCHÁZ NAPJÁRA (május 5.), amit ezután minden évben szeretnénk megrendezni.

Néphagyomány ma, 2012. május 3.


„Párhuzamos Kultúráért” díj Fábri Gézának

A kobzos, pengetős tanár Fábri Géza, a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója, s így azon mozgalom születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója.

Vajdasag MA, 2012. május 2.