Folkrádió

Tallózó

Nem szűkölködtek szűrökben

A megye jellegzetes tájegységei mellett a Kiskunságból, a Dél-Alföldről, a Dunántúlról sőt még Erdélyből is érkeztek a 4. hajúböszörményi hagyományőrző napra a cifraszűrösök, akiknek először rendeztek találkozót az esemény szervezői.

Hajdú Online, 2012. június 30.


120 éve született Lajtha László

A Kossuth-díjas zeneszerző nevéhez a népdalgyűjtés, a zenepedagógia és a kulturdiplomácia területén is elévülhetetlen érdemek fűződnek. Lajtha László 1892. június 30-án született Budapesten. A jómódú és művelt polgárcsaládból származó Lajtha még diákként, Bartók és Kodály példájára kezdte a népdalgyűjtést, és a nála egy évtizeddel idősebb két nagy komponista munkatársává fogadta a tizenhét éves ifjút. A budapesti Zeneakadémiára iratkozott be, de szülei kívánságára közgazdaságtant tanult és doktorátust is szerzett.

2012. június 30.


Táncházat működtet Széken Michel van Langeveld

Született erdélyieket megszégyenítő jártassággal és odaadással ropja a széki, mezőségi és kalotaszegi táncokat a holland Michel van Langeveld, aki tájházat és táncházat működtet Széken.

Krónika, 2012. június 29.


Szimpózium
Anyanyelvű hagyományos kultúránk eróziója és a kitörési lehetőségek intézményes keretei
Hagyományok Háza, 2012. június 27.

A rendezvény az anyanyelv és zenei (tágabb, hagyományos kulturális) anyanyelvünk helyének, szerepének változásával foglalkozik. Mindazokkal a hatásokkal, amelyek az elmúlt 100 évben károsan érintették a hagyományos tudásátadás folyamatát. Leltárba vesszük azokat kitörési lehetőségeket, amelyek a hazai közművelődés és a pedagógia talaján születtek meg, amelyek a hagyományos kultúra korszerű eszközökkel való közvetítésében nagyhatalommá tették hazánkat nemzetközi szinten is (Kodály-módszer, táncház-módszer). A Hagyományok Háza élen járt ezen módszerek gondozásában, továbbfejlesztésében az elmúlt évtizedben és ezzel a rendezvénnyel is erősíteni kívánja koordináló, segítő szerepét e területen.

Hagyományok Háza, 2012. június 24.


Kárpát-medencei Néptánc Találkozó Hajdúnánáson

Pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmatalpak a nánási főtér színpadán június 23-án, szombaton este. Az V. Kárpát-medencei Ifjúsági Néptánc Együttesek Találkozójának lebonyolítása már hagyomány Hajdúnánáson a néptánc meghonosítása, a hagyományok ápolása céljából.

Hajdú Online, 2012. június 24.


Néptáncosok és tűzugrók a Csapókertben
Debrecen

Csapókert – Közel háromszáz táncos, zenész és utcaszínházas gondoskodott a szórakoztatásról szombaton a Csapókertben a Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál alkalmával.

Hajdú Online, 2012. június 23.


Jubileumot ünnepelt a Körösmenti Táncegyüttes

Alapításának 45. évfordulóját ünnepli a gyomaendrődi Körösmenti Néptáncegyüttes. Ebből az alkalomból szombaton délután nagyszabású gálaműsort szerveztek és emléktáblát is avattak.

Békés Megyei Hírlap, 2012. június 23.


Szelleműzés Szent Iván árnyékában

Ha nem jeleznék a csillagászok, akkor is egyértelmű lenne, hogy beköszöntött a nyár. A hőmérő higanyszála napok óta jócskán harminc fok fölött jár, aranysárgára váltott a búza, elszemtelenedtek a szúnyogok, a vízpartok pedig egyre hangosabbá váltak a felüdülést keresőktől, az utcák azonban mintha elnéptelenedtek volna, falun-városon egyaránt. Bújik, ki hova tud ebben a kegyetlen melegben. Kinek jutna most eszébe a tűzgyújtás, még ha az a nyárköszöntés ősi formája is? Ugyan ki gondol erre az igazán parádés, több száz éves néphagyományra, mely a június 24-ére, Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjára virradó éjszakához kötődik?

Magyar Szó, 2012. június 23.


Elhunyt Bálint Illés, moldvai furulyás

Vasárnap délután, 17.30-kor fejezte be földi utazását nagyapám.
Jusson eszünkbe olyan örömtelinek, amilyen volt, úgy ahogy unokái és barátai ismerték, mindig a furulyáján énekelve!
Isten bocsásson meg neki! A viszontlátásra nagyapa, egy szebb világban!
Lőrinc Cselesztin

Csángó Rádió, 2012. június 22.


Bérletek nagy kedvezménnyel

25–40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg a 2012/2013-as évadra szóló bérleteink (Dél-után, Táncról táncra, A la carte, Uzsonna) a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Hagyományok Háza, 2012. június 22.


Hungarikum Napok Szebenben

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete harmadik alkalommal rendezte meg a Hungarikum Napokat az elmúlt hétvégén. A szervezők magyar értékek bemutatására helyezték a hangsúlyt. A háromnapos rendezvény első napján Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, népzenész, népzenekutató tartott előadást, illetve megszólaltatta az ősi magyar hangszerekből álló gyűjteményének néhány darabját.

Székely Hírmondó, 2012. június 21.


Országos néptánc elismerés
Másodjára is elnyerte a Kispántlika díjat

Első helyezést ért el Oláh Nóra a IV. Országos Néptáncversenyen. A június 1-2-án, Szekszárdon megrendezett versenyen huszonnégy iskola közel százhúsz néptáncos diákja adott egymásnak találkozót. A martfűi művelődési központ gyermek néptánc csoportjának tagja Lukács Istvánnal, páros kategóriában mérte össze tánctudását korosztálya legjobb néptáncospárjaival. Nóriék, az első helyezés mellett, kategóriájuk legrangosabb elismeréseként, a Kispántlika és Bokréta díjak viselésére is jogot szereztek.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. június 18.


Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése

A népzenei képzés öt évvel ezelőtt végre hazaérkezett a Zeneakadémiára. Már Liszttől kezdve megvannak ennek az érdeklődésnek a történelmi gyökerei, Bartókon és Kodályon át Lajtháig az akadémiából sarjadt ez a gondolat. Az óriások kutatásait és gyűjtéseit követően Jagamas János, Almási István, Vargyas Lajos és Martin György munkássága, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Halmos Béla és Sebő Ferenc, Pávai István gazdag anyagának élővé tétele volt a fő szempontunk az önálló népzene szak elindításával.

Kultúra.hu, 2012. június 14.


Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése
Jubileumi konferencia, kiállítás és hangverseny

A néptánc, a néprajz és a népművészet oktatásban betöltött szerepét vitatják meg egy háromnapos konferencia keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol öt évvel ezelőtt indult meg a népzenész képzés.

prae portál, 2012. június 13.


III. Pásztortalálkozó Várhosszúréten

A Gömöri Kézművesek Társulása, a Meseszínház, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ és a Csemadok Várhosszúréti Alapszervezete Pásztorok öröksége - Pásztorok áldomása címmel, idén is megszervezi, immár 3. alkalommal a pásztortalálkozót, melyen megelevenedik a dombvidéki pásztorok továbbélő tudománya és hagyománya. A kétnapos találkozó 2012. június 15-16-án kerül megrendezésre Várhosszúréten a Buzgó - fogadóban és környékén.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2012. június 13.


Muzsikaszótól zengett a Szigetköz – Ladikos Fesztivál 2012

2012. június 9-én, szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Mecsér községben hetedik alkalommal került megrendezésre a már hagyománnyá vált Ladikos Fesztivál. A néptánccal, népdalokkal, hagyományos kézműves termékekkel, pálinka- és borkóstolóval, valamint ízletes ételekkel megtűzdelt tradicionális népművészeti rendezvény újra bebizonyította: méltón nevezik a Szigetköz egyik legkiemelkedőbb kulturális eseményének.

Ladikos Fesztivál, 2012. június 13.


POSzT Off: Folk a POSzT-on 2012

A Déli Kapu Folklórszövetség szervezésében, idén ismét lesz FOLK a POSzT-on, június 9-én, szombaton délután. A POSzT Off programjaként két helyszínre: szabadtéren a Zsolnay Kulturális Negyed Gingko Gasztró Korzójára, színházi körülmények között pedig a Pécsi Harmadik Színházba várják a folklór kedvelőit.

Déli Kapu Folklórszövetség, 2012. június 9.


„Leg-leg-leg” 4.: A legnépiesebb – a Fonó Budai Zeneház

A Budapesti művelődési intézmények „leg”-jeit bemutató cikkfolyamunk soron következő írásában most a legnépiesebb helyszínt mutatjuk be, az autentikus népzene, a világzene és a jazz otthonát, a Fonó Budai Zeneházat. A budapesti Sztregova utcában immár tizenhat éve működő intézmény történetét, hitvallását és további érdekességeit Török Ferenccel, a marketing és a sajtókapcsolatok felelősének segítségével tártuk fel és mutatjuk be.

Kaleidoskop, 2012. június 9.


Magyarhomorogi táncosok

Tíz éve lesz szeptemberben, hogy a településen együtt táncolnak hétévestől az ötven évesig a helyi tánccsoportban az „Őszi csalogató” néptánccsoport” tagjai.

Hajdú Online, 2012. június 8.


Himnusz a nőről – Hajnali hold
Kritika

A Magyar Állami Népi Együttes legújabb bemutatóját a női test, lélek, esszencia varázslatának szenteli. A Nap felbukkanása előtti, várakozással teli pillanatoknak. Teszi mindezt az ősi szimbólumok nyelvén.

Kultúra.hu, 2012. június 8.


Hajdú-bihari táncosok országos diadala

Debrecen, Esztár, Kismarja. Szép országos sikereket értek el a Hajdú Táncegyüttes növendékei a napokban – tudatta a Naplóval Tiszai Zsuzsa együttesvezető.

Hajdú Online, 2012. június 7.


36. Békés-tarhosi Zenei Napok
Sebestyén Márta népzenei estje Békésen június 18-án

A Békés-tarhosi Zenei Napok keretében 2012. június 18-án 19 órai kezdettel Békésen a református templomban Sebestyén Márta ad népzenei estet Évszázadok magyar zenéje címmel. Közreműködik: Andrejszki Judit barokkénekes, csembaló művész és Balogh Kálmán cimbalom művész.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. június 7.


XVII. Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál

Nemzetközi fesztivál június 9-től 17-éig. A karneváli hangulat megteremtésében közreműködnek a hazai hivatásos és amatőr néptánc és népzenei együttesek, a komolyzene, a fúvósok, a világzene és kortárstánc képviselői.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. június 7.


Egyedülálló a Kárpát-medence magyarsága körében
Vakler Anna: a Durindó és a Gyöngyösbokréta a vajdasági magyarság összetartozását jelképező rendezvény

Nem volt könnyű dolga a Magyarkanizsán hétvégén megrendezett Durindó és Gyöngyösbokréta szakbizottságának, hisz több mint száz előadást kellett megnézniük és értékelniük. Habár a fesztivál elsősorban nem versenyjellegű, mégis a kritikai megnyilvánulás tud támpontot adni azoknak, akik a fejlődés útjára kívánnak lépni. A rendezvény során naponta kétszer vonult félre a zsűri értékelésre, ahol személyesen, beszélgetés formájában mondták el véleményüket egy-egy produkció kapcsán. Az idén is három szempontból értékelték az előadásokat: zene, tánc és viselet.

Magyar Szó, 2012. június 7.


Pávát látván
A hétvégén kezdődnek a Fölszállott a páva válogatóversenyei

A Fölszállott a páva vetélkedő szakmai zsűrijének döntése alapján a területi válogatókba 374 produkció jutott tovább. A megmérettetéseket június 9-étől szeptember 15-éig nyolc helyszínen tartják. A Duna Televízió és a Hagyományok Háza március végén Fölszállott a páva címmel hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok számára népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedőt hirdetett. A felhívásra május 15-éig 474 produkciós nevezés érkezett, a szakmai zsűri 374 versenyszámot, mintegy kétezer versenyzőt küldött tovább a területi válogatókra. A közreműködők több mint ötöde külhoni induló.

Magyar Szó, 2012. június 7.


Nyisztor Ilona, a moldvai csángómagyarok egyik legismertebb énekese

Nyisztor Ilona a Románia területén élő moldvai csángómagyarok egyik legismertebb énekese. A kivételes tehetségű és hangú előadó repertoárját szüleitől, nagyszüleitől és a még élő falusi öregektől tanulta. Népdalokat gyűjt és hangversenyeket ad itthon és külföldön egyaránt. Több önálló lemeze jelent már meg és rendszeres vendége a nagy magyarországi fesztiváloknak.

Csángó Rádió, 2012. június 6.


Vasas: Táncos alkotók - Alkotó táncosok

Nagyszabású gála keretében összegzi az évadot vasárnap a Bartók Színháztermében a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes: a kétrészes műsor első fele a néptáncé, majd az Ifjúsági Táncműhely táncszínházi kísérleteinek tapsolhat a közönség - kötelező táncok!

Dunaújváros Online, 2012. június 6.


II. Baka András csángó ballada- és mesemondó találkozó

A beszédes veres kakas volt a május 19 -én megrendezett II. Baka András csángó ballada- és mesemondó találkozó „védnöke”. Baka András híres meséjét, amit többször előadott a diószéni kultúrotthonban, a találkozónk nyitányaként Dobos Lili, külsőrekecsini továbbtanuló előadásában éltük át újra.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2012. június 6.


Gyermeknap néptánccal

Sajátosan ünneplik a gyermeknapot a Gyimesekben, a völgyekben működő iskolákból ilyenkor összegyűlnek a gyerekek, népviseletbe öltöznek, és néptáncelőadásokkal örvendeztetik meg szüleiket, társaikat. Idén is aktívan őrizték a hagyományt, Gyimesközéplokon, a megállói kultúrotthonban pénteken több mint négyszázan szerepeltek.

Székelyhon.ro, 2012. június 5.


Itt a Duna Karnevál

A június 9. és 17. között megrendezendő Duna Karnevál különleges programsorozat a néptánc és a népzene, a világ- és kortárs tánc, a fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával.

Kultúra.hu, 2012. június 5.


A Kovács család összeforrt a méhkeréki népzenével

A méhkeréki hagyományőrzésben fontos szerepet tölt be a népzene és a néptánc. A román táncokat felelevenítő, számtalan sikert, hazai és külföldi túrát maga mögött tudó táncegyüttest szinte már tradíció szerint a Kovács család fémjelezte zenekar kíséri.

Békés Megyei Hírlap, 2012. június 5.


Hétszáz gyermek táncolt a Perkőn

Tegnap igazi nyári napsütésben tartották a kézdiszentléleki Perkő szabadtéri kőszínpadán az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek hetedik találkozóját a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében, melyen huszonegy csoport közel hétszáz gyermeke és ifja ropta a táncot Kovászna, Hargita és Maros megyéből, illetve Békéscsabáról.

Háromszék, 2012. június 4.


Pótolhatatlan szolgálat megmaradásunknak

Magyarkanizsán tegnap a néptáncosok fellépésével befejeződött az idei Durindó és Gyöngyösbokréta háromnapos rendezvénysorozata – A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési egyesület Csalogány asszonykórusa érdemelte ki a Bodor Anikó-díjat.

Magyar Szó, 2012. június 4.


Zenétől, tánctól hangos a vár

Miskolc – Pénteken kezdődött, szombaton pedig folytatódott a Diósgyőri Várfesztivál keretében a Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztivál. A rendezvény legfontosabb küldetése az idén is a Kárpát-medence élő népművészetének bemutatása. Ennek jegyében a Déryné-ház mellett Magyar Népművészeti Skanzent építettek föl, ahol a látogatókat mesterségbemutatók, népművészeti vásár, gasztronómiai utca, bor- és pálinkaudvar, népzenei produkciók és táncházak várják. Itt talpalávaló muzsikával a Tényleg zenekar, a Rézdudások, a Számadó zenekar és Barsi Csaba, valamint az Agyagbanda szolgál.

2012. június 3.


Ötven év után is virágzik a Kankalin

Az 50 éves Kankalin Néptáncegyüttes gálaműsorán a háttérben az éveik számát jelző két aranyszínű lufi közül az első egy légáram hatására átfordult, és az est nagy részében így is maradt, jelezve, hogy a tánccsoport akár harminc évet letagadhatna.

Promenád, 2012. június 3.


Pro Urbe Jászberény díj - Szűcs Gábor

Szűcs Gáborral a Jászság Népi Együttes vezetőjével készítettünk egy stúdióbeszélgetést. A kezdetektől mesél táncos karrierjéről és az együttesben betöltött szerepéről. Szóba kerülnek a szakmai sikerek, a koreográfusi munka és a család is. A Csángó Fesztivál alapításáról és az idei szervezés nehézségeiről is beszélt a jeles művészeti vezető.

Jász Trió TV, 2012. június 1.