Folkrádió

Tallózó

Gyergyói tánctábor: meghosszabbították a jelentkezési határidőt

Augusztus 3-ig még jelentkezhetnek mindazok, akik részt szeretnének venni Remetén, az augusztus 6–12. között zajló gyergyói tánctáborban. A tánctábor ötletét Berecz András mesemondó adta, aki Gyergyó-vidéki népdalokat gyűjtött össze, emellett pedig rég elfelejtett gyergyói táncra is rábukkant. Az év elején láthattuk ezt több település színpadán, a Békéscsabáról érkezett Farkas Tamás és Almási Berta elevenítette fel a különleges tánclépéseket. Újra kell tanulni őseink táncát – erősödött meg a vágy, és ez is hozzájárult, hogy Remetén megszervezzék a gyergyói tánctábort.

Székelyhon.ro, 2012. július 30.


Szent István-napi Néptánctalálkozó Romániában

Nemzetközi kulturális kapcsolatépítés céljából nyolc ország részvételével rendezik meg Romániában a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozót. Az augusztus 16-án kezdődő és 20-án záruló fesztiválon részt vesz Magyarország, Horvátország, Szerbia (Vajdaság), Ukrajna (Kárpátalja), Lengyelország, Olaszország, Görögország, Románia (Erdély) 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttese, továbbá hat Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalja.

MTI, 2012. július 28.


Csángó Fesztivál Jászberényben

Öt nap alatt ötven program, 700 közreműködő, húsz zenekar, tíz helyi együttes és húsz hagyományőrző csapat várja a Jászság központjában az érdeklődőket. Egymást váltó népzenei koncertek és folklórműsorok, zenés-táncos felvonulás, valamint népművészeti vásár forgataga kínál kellemes időtöltést augusztus 8. és 12. között a Csángó fesztiválon, amelynek Jászberény immár 22. alkalommal lesz a házigazdája.

MTI, 2012. július 28.


Kilenc nap vigasság

Jászberényben az V. Jubileumi NÉNOH (Néptáncosok Népzenészek - és barátaik - Országos Horgászversenye) a Lehel tavon és a III. Érpart Fesztivál, Erdélyben a III. Csobotfalvi Vigadalom Csíkcsobotfalván és a VI. Csángó Hétvége, Fesztivál a Tatros forrásánál testvértelepülésünkön Gyimesfelsőlokon. Mindez tizenhat nap alatt, melyből a rendezvények kilenc napig zajlottak. A programok közötti összekötő kapocs pedig a jászberényi székhelyű Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület volt.

Tutihír, 2012. július 23.


Hencidától Boncidáig
Novák Ferenc: Hegyen-völgyön lakodalom, Szegedi Szabadtéri Játékok

Nincs sok szórakozás abban, ha valaki egy lakodalmat csak távolról figyel, és sehogyan sem tud bekapcsolódni a mulatozásba. Képzeljük csak el, hogy meghívnak minket valahova, de azzal a feltétellel, hogy nem ehetünk, nem ihatunk, nem táncolhatunk, és nem beszélgethetünk. Ki akar ilyenben részt venni? De ha nem a részeg rokonság rángatózását kell néznünk, hanem egy profi táncprodukciót, akkor talán mégis megéri. Most, Szegeden, megérte.

Magyar Szó, 2012. július 22.


Forgószél Fesztivál - Négy nap népzene Tamásiban
Forgószél közeledik Tamásihoz

Négynapos népzenei fesztivált rendez augusztus 1-től a Tamási Városi Művelődési Központ a helyi parkerdőben, ahol összesen 21 magyar, délszláv, görög és ír népzenei együttes lép fel.

kulturport.hu, 2012. július 21.


Sikeresen, de vesztességgel zárult a néptánctábor

Sátorfát bontottak a táncoskedvű vendégek Jobbágytelkén, bezárta kapuit a tizennegyedik Marosszéki Népzene és Néptánctábor. A jókedv és a jó időjárás egész idő alatt a táborozók mellé szegődött, így a jó muzsikának és hangulatnak köszönhetően sikeres hetet tudhat maga mögött a rendező marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány.

Székelyhon.ro, 2012. július 19.


Van Isten

Sokan vagyunk magamfajta globalista-urbánus negyvenes-ötvenes ateisták, akiknek kimaradt az életéből a Kárpát-medence népeinek talán legfontosabb vallása. Valahogy nem jól, nem jókor, nem jó hittérítők hozták elénk, mutatták meg, vagy egyszerűen nem volt elég érdekes. Volt helyette annyi más, és bár tudtuk, hogy van, hogy sokakat összeköt és összehoz, mégsem talált el akkor, amikor még fogékonyak voltunk oly sok mindenre.

KultúrPart, 2012. július 18.


Véget ért a 14. Marosszéki Népzene és Néptánctábor – VIDEÓ

Vasárnap este véget ért a 14. Marosszéki Népzene és Néptánctábor. A többéves múltra visszatekintő tábort a hagyományok megőrzése és továbbadása érdekében hozták létre. Mára viszont maga a jobbágytelki tábor is hagyománnyá vált.

Erdély ma, 2012. július 17.


Somló Hangja, negyedszer

A dobai Erdődy Kastély parkjában rendezik a Somló Hangja összművészeti fesztivált, amely csütörtöktől vasárnapig tart. A rendezvényen a legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és a dzsessz kapja. Idén új színfolt lesz a külhoni magyar hagyományőrző néptáncegyüttesek megjelenése: Kanadából (Montréal), Szlovéniából (Lendva), Erdélyből (Székelyudvarhely) és Ausztriából (Bécs) is érkeznek néptánccsoportok.

Mandiner, 2012. július 17.


Jól szolgálta a népzene népszerűsítését
Medina

Jól szolgálta a falu és a népzene népszerűsítését a hétvégén lezajlott Medinai Népzenei Fesztivál – mondta Vén Attila polgármester a rendezvényről.

Tolnai Népújság, 2012. július 16.


Hetedhét országra szóló lakodalom

Három dudás is jól megfér egy csárdában, vagyis a Novák család egy nagy előadásban egyesíti energiáit megszámlálhatatlanul sok táncos részvételével. A Szegedi Szabadtéri Játékok Hegyen-völgyön lakodalom című előadásának próbáján jártunk körbe.

Fidelio, 2012. július 13.


Fesztiválon és klipben a Forgatós

Makó - Néptánc kategóriában első díjat, ráadásként a leghitelesebb előadásért, öltözetért és a népi hagyományok ápolásáért járó különdíjat kapott a napokban a makói Forgatós táncegyüttes a siófoki nemzetközi táncfesztiválon.

Dél-Magyarország, 2012. július 12.


Felhívás
Aranygyöngyös és Aranysarkantyús felkészítő
Székesfehérvár, 2012. szeptember 22–23.

Az idei év őszén kerül sor a XXI. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncverseny előválogatójára. A verseny első megrendezése óta a táncosok, szólisták legrangosabb eseményei közé tartozik. Évtizedek óta fórumot teremt a néptáncosoknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükről, annak újra-alkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról.

Táncház Egyesület, 2012. július 12.


Forgószél Népzenei Fesztivál Tamásiban

2012. augusztus 1. és 5. között Tamásiba invitáljuk a magyar népzenét szerető és értő közönséget a Forgószél népzenei fesztiválra. Hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal kerül megrendezésre Tolna megye szívében, a Parkerdő csodálatos környezetében a Forgószél, annak érdekében, hogy a remek turisztikai attrakciókkal (Termálfürdő, vadaspark) rendelkező Tamási bekapcsolódhasson a népzene egyre pezsgőbb vérkeringésébe. Néhányan a fellépők közül: Bran táncház, Berecz András, Kéri György első magyar skót dudás, Pyrgos, Tatros, Fix Stimm, Gajdos, Kolo, Juhos, Zurgó, Dobroda, Szeret, Vujicsics, Bartina, Szöktető, Hangabanda, Cimbaliband, Szalonna.

2012. július 12.


Nemzetiségi Tánctábor Körösszakálban

Körösszakál – XI. alkalommal rendezik Körösszakálban a Körösszakáli Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábort.

Hajdú Online, 2012. július 11.


Ezer székely leány ropta a táncot

Szombaton reggel Székelyföld megannyi településéről érkeztek a népviseletbe öltözött fiatalok, hogy részt vegyenek a viselet, a tánc és a dal ünnepén. A csíkszeredai Szabadság téren kis ízelítőt nyújtottak a közös táncból, majd a sokaság a csíksomlyói kegytemplomba vonult, ahol Böjte Csaba ferences szerzetes osztotta meg alkalmi gondolatait.

Székelyhon.ro, 2012. július 11.


Zsigárd
Kaszás Attila Kulturális Fesztivál 2012

2012. augusztus 8 – 11. Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral. Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola. Szakmai közreműködők: néptáncoktatás felnőttek részére – Mezőszopori és füzesi táncok - Gémesi Zoltán és párja, zenei kíséret: Rév zenekar - Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor

2012. július 10.


Kerekes Tóth Erzsébet „hazaérkezett”

Barátai, rokonai, kollégái vettek búcsút csütörtökön a Maros Művészegyüttes épületének előcsarnokában az intézmény néhai énekesétől és vezetőjétől, a 83 éves korában hirtelen elhunyt Kerekes Tóth Erzsébettől.

Krónika, 2012. július 9.


Hadad
XVI. Kézműves és Néptánctábor

Augusztus 12-19. között szervezi meg a MADISZ hagyományos néptánctáborát, melynek idén is a hadadi Dégenfeld kastély ad otthont.

Szatmar.ro, 2012. július 9.


Barátságfesztiválon az NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes

A barátság jegyében gyűltek össze a hármashatár menti országok kézművesei, táncosai. Az egy évvel ezelőtt Bosznia-Hercegovinában megrendezett Dukat Fest nemzetközi néptáncfesztivált követően ismét külföldi meghívást kapott az NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes. Az ausztriai Bärnbach városában a XII. Freundschaftsfest-en, június 15-17. között vendégszerepelt a csapat.

Folkrádió, 2012. július 9.


Eláztak a néptáncos lányok

Pénteken kezdődött és jövő szombatig tart a szegedi, immár 25. Nemzetközi Néptáncfesztivál, amire táncosok százai sereglenek, hogy kizárólag erre az alkalomra összeállított műsorukat bemutassák. Bár a táncosok a nyitó ünnepségen eláztak, azért kitettek magukért.

Szeretlek Magyarország!, 2012. július 9.


Pápa a néptánc fellegvára lehet

Valami történik a népi kultúra, a néptánc ügyében a városban. Átgondolt, világos folyamat zajlik, aminek egyik eleme a Vadvirág néptáncegyüttes, a másik a Tánc-Lánc művészeti iskola, míg a harmadik a nemrég az ifjúsági néptáncfesztiválon nagy sikert aratott, néhány hónapja létező Réthei együttes.

Napló, 2012. július 8.


A szaporcai muzsikás

Erdők, mezők, vad ligetek, De sokat jártam köztetek... Ezt a dalt Tar Istvántól a Kémes-Szaporcai Banda cimbalmosától hallottam először. Sokat énekeltem azóta. Mától mást jelent. Vasárnap 2012. július 1-én éjjel ugyanis elment.

Bélabá mondja a magáét, 2012. július 5.


Határtalan tánc és ének
Népművészeti gyermekfesztivált tartottak Péterrévén

Péterrévén, a helyi Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület szervezésében a közelmúltban hatodik alkalommal tartották meg a Nemzetközi Gyermek Néptánc- és Népművészeti Fesztivált.

Magyar Szó, 2012. július 5.


A moldvai népzene nemzetközi elismerése – Audió

2001-ben a győri MEDIAWAVE Alapítvány kezdeményezte, hogy díjazásban részesüljenek az olyan magyar, és Magyarországon fellépő külföldi művészek, akiknek művészete nem igazodik egyetlen divatos kulturális irányzathoz sem. Az elismerés neve ez lett: Párhuzamos Kultúráért” díj. Ez az elnevezés arra utal, hogy a díjazottak az általános művészi elvárásokkal, szokásokkal párhuzamosan egy szokatlan, de ugyanakkor igényesen művészi kifejezésmóddal gyönyörködtetik közönségüket.

Erdély ma, 2012. július 4.


Ha népzene, akkor II. Folkbeats Fesztivál

Természet, strand, vásár, lovaglás és bemutatók, pácolt, bárdudvarnoki fokhagymás hal tárcsán sütve, kaposmérői rétes és pacal is várja a látogatókat a július 6-án induló, ingyenes ’Zselic, ahol a szívem dobban!’ világzenei, népzenei és néptáncfesztiválon.

Zene.hu, 2012. július 4.


A hétvégén Ilosvai Fesztivál Nagyidán és Hidasnémetiben

Július 6-án és 7-én ötödik alkalommal rendezik meg az Ilosvai Fesztivált a szlovákiai Nagyidán és a magyarországi Hidasnémetiben. A népi kultúra jegyében szórakozhatnak az érdeklődők.A fesztiválra Nagyida Község Önkormányzata, az Ilosvai Néptáncegyüttes, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye közös szervezésében kerül sor.

Bumm.sk, 2012. július 4.


Beszélgetés Balogh Júliával, a Fölszállott a páva megálmodójával

Március végén hirdette meg a Duna Televízió és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva című népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedőt hagyományőrző énekesek, zenekarok és néptáncosok számára a Kárpát-medence teljes területén.

Krónika, 2012. július 4.


Kulturcsók - Hagyományok találkozása a zenében
Trafik Klub, 2012. július 5.

A Kulturcsók nem csak az egymásnak örülés ünnepe, hanem csemege zenészeknek, zene szeretőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Olyan élményt szeretnénk szerezni a közönségnek, mely felébreszti bennük az érdeklődést az embertársaik iránt. Az ismerős népi dallamok, és a táncra perdítő muzsika előhozza az emberi lélekből azt az érzést, melyet csak a gyerekek ismernek: az önfeledtséget.

2012. július 2.


Táncestek a Karmelita Udvarban

Ha itt a nyár, akkor a Nemzeti Táncszínház kiköltözik a különleges hangulatú, repkénnyel befutott, macskaköves Karmelita udvarba. A nyári előadássorozaton a néptánc műfaját több együttes képviseli. A Honvéd Táncszínház külföldön is nagy sikert aratott Csárdás! – A kelet tangója című előadása egy szerelmi háromszöget állít középpontba, miközben szebbnél-szebb autentikus táncok jelennek meg a színpadon. Fitos Dezső Társulatának Tántorgók című előadása a XX. század elején Amerikába kivándorolt magyarokra emlékezik. A Duna Művészegyüttes Gyöngyszólam című produkciója három női koreográfus – Kocsis Enikő, Horváth Zsófia és Furik Rita – segítségével jeleníti meg a nő életének legfontosabb állomásait.

Kultúra.hu, 2012. július 2.