Folkrádió

Tallózó

Nyílt hét a Hagyományok Házában
2012. szeptember 10–16.

2012/13-as évadunk másodszorra megszervezett Nyílt Hetünkkel indul szeptember 10-én, amelynek keretében ízelítőt adunk a házban folyó munkából: többek között nyílt próbát tart a Magyar Állami Népi Együttes, amelynek jelmeztárába, a színpad mögött zajló életébe is betekinthetnek az érdeklődők., ingyenesen látogathatók kiállításaink, jegyeink és bérleteink kedvezménnyel vásárolhatók meg, továbbá egy sor szakmai és ismeretterjesztő program is várja az érdeklődőket.

Hagyományok Háza, 2012. augusztus 31.


Győr
Újra táncolják a régi sikereket

A Móra-iskolában újraalakult az egykor nagy sikerű táncegyüttes, hogy az elődök kitaposott ösvényein és az ő tapasztalataikra támaszkodva ismét meghatározó néptáncosközösséget adjanak a városnak. A kezdeményezés motorja újfent az a Ney Tamás, aki 1974-ben részt vett a megalakulásban.

Kisalföld, 2012. augusztus 31.


Aki hová való
85 éve született Zerkula János

Zerkuláék úgy zenélnek, ahogyan a levegőt veszik. Az életük része, nem bazsalyognak vagy primadonnáskodnak, élvezettel osztják meg, amit tudnak, és örülnek, ha az másnak is tetszik.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum, 2012. augusztus 28.


A Kárpát-medence táncos öröksége
2012/2013. tanév

A 60 órás akkreditált továbbképzést olyan, néptáncot oktató, gyakorlott pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy tájegységet ölel fel, a hallgatók a választott táncok néprajzi hátterét, az adott területre jellemző etnográfiai, történelmi, társadalmi, környezeti hatásokat, a paraszti öltözetet, a táncfolklorisztikai és népzenei vonásokat ismerhetik meg.

Hagyományok Háza, 2012. augusztus 27.


NKA
Közművelődés és Népművészet Kollégiuma pályázati felhívása

Pályázni lehet közművelődési és népművészeti programok megrendezésére; Amatőr művészeti, alkotó jellegű és honismereti bentlakásos (tematikus, naponta legalább 6 órás szakmai tartalommal, minimum 4 éjszaka időtartamú) táborok szakmai programjainak, valamint az élő népművészet (néptánc, népzene, tárgyalkotó népművészet) országos, regionális és megyei hatókörű alkotótáborainak megvalósítására, és mindkét terület szakmai továbbképzéseinek lebonyolítására; rendszeresen működő táncházakra. Benyújtási határidő: 2012. szeptember 27.

Nemzeti Kulturális Alap, 2012. augusztus 27.


Tizenöt év tánclépésben a Baracs Táncegyüttessel

Dunaújváros, Baracs - Derekas műsorfolyammal ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a Baracs Néptáncegyüttes. A kezdetekről és az elmúlt másfél évtizedről Suplicz Mihályt kérdeztük.

Dunaújváros Online, 2012. augusztus 27.


„Etyem, petyem, pontyom…”

Az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület együttműködve a jászberényi Jászkerület Nonprofit Kft.-vel, a Viganó AMI iskolával és a Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetséggel megrendezi az első „Etyem, petyem, pontyom…” Jászsági Gyermektáncosok Találkozóját.

Tutihír, 2012. augusztus 26.


A hangja a hangszere

Érzelemből, belső indíttatásból énekel, csodálatos hangjáért rajonganak világszerte, Amerikától Japánig. 1957-ben született alföldi anya és őrségi apa gyermekeként Budapesten. Már anyja hasában hallhatta Kodály Zoltánt a Zeneakadémián, ötévesen énekelt is neki, tízévesen pedig két lemezfelvételen is túl volt.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum, 2012. augusztus 23.


Letölthető folklór

A Bihari János Művészeti Iskola a „Néptánc a közösség formálás és a kultúra ápolás eszköze” projekt keretében 13 részes oktató dvd sorozatot készített a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára. A cél az volt, hogy az elkészített dvd-k és zenei cd mellékletek segítségével könnyebbé váljon az ország egész területén a gyermekek néptáncra való tanítása.

KultúrPart, 2012. augusztus 23.


Néptáncot tanultak és kézműveskedtek a hadadi táborban

A szatmárnémeti MADISZ immár tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Néptánc és kézművestábort. A rendezvények a hadadi Degenfeld kastély és környéke adott otthont augusztus 12-19. között.

Szatmar.ro, 2012. augusztus 20.


Sebestyén Márta ünnepel

A ma születésnapját ünneplő Sebestyén Márta hazánk egyik legismertebb énekese, aki több mint 30 éve folyamatosan szerepel a világ minden táján, igazi kulturális nagykövetünkként. Csomós Éva interjúja.

Szeretlek Magyarország!, 2012. augusztus 19.


Folklórprogamok a hétvégére

Pécsett és Egerben is nagyszabású folk-seregsemlét rendeznek augusztus 17-19. között. Az első alkalommal megrendezendő, ingyenes pécsi Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztiválra kilenc magyar mellett öt külföldi tánccsoportot és jelentős számú érdeklődőt várnak.

Fidelio, 2012. augusztus 18.


Közművelődési és közgyűjteményi díjakat adtak át augusztus 20. alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából közművelődési és közgyűjteményi díjakat adott át csütörtökön a Néprajzi Múzeumban.

MTI, 2012. augusztus 16.


Néptánc minden mennyiségben Egerben

A XXIV. Agria Nemzetközi Folkhétvégén erdélyi, görög, kanadai, lengyel, macedón, török, ukrán és hazai táncegyüttesek produkcióit láthatja a közönség.

Mandiner, 2012. augusztus 16.


Próbatánc
Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes próbatáncot hirdet tánckari állás betöltésére.
Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a néptáncművészet iránt, és nyitottak a néptánc kortárs színházi megjelenítési formái felé is.

Hagyományok Háza, 2012. augusztus 16.


VII. Csángó Túrós Puliszka Fesztivál

Hetedik alkalommal szervezik meg a hagyományos Csángó Túrós Puliszka Fesztivált Hidegségen a Fatányéros és Csángó Panzió udvarán, augusztus 25-26. között.

Erdély ma, 2012. augusztus 15.


Alkotótábort szerveznek koreográfusoknak

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület augusztus 26. és szeptember 1. között szervezi meg az első Koreográfus Alkotótábort. A részvételi díj 250 lejbe kerül. Az ár tartalmazza a hat napos étkeztetést, szállást valamint az oktatás díját.

manna.ro, 2012. augusztus 15.


Kiséren is van bíró!

Annak a bírónak van egy háza, annak háznak van egy udvara, és abba a jász udvarba járnak az emberek ünnepelni. Nem lesz ez így másként ezen a héten, pénteken sem a Pendzsom Folkfesztivál keretén belül. Lukácsi György barátunk meghívott és mi szívesen megyünk „A jászsági bíró udvarába…” Jászkisérre.

Tutihír, 2012. augusztus 15.


Sikeresen megtartották az I. Zabolai Népzene- és Néptánctábort

Szerdától vasárnapig csujogástól, víg zenétől, csizmák dobogásától és szoknyák suhogásától volt hangos Zabola, ugyanis lezajlott a gondos előkészületek után tető alá hozott I. Zabolai Népzene- és Néptánctábor, amit a hétvégén megrendezett faluünnep követett.

Székely Hírmondó, 2012. augusztus 14.


I. Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál
Nemzetközi folklórfesztiválnak ad otthont a Sétatér Pécsett

Augusztus 17-19. között kerül megrendezésre Pécsett, a Sétatéren az I. Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál. A folklórfesztiválok motorjai - nemzetközi kitekintésben is - a civil közösségek. A 2007-ben megalakult Déli Kapu Folklórszövetség tagjai között már kezdetektől felmerült az igény egy összehangolt nemzetközi programsorozat megrendezésére a Dél-Dunántúlon. A tagság most látta elérkezettnek az időt, egy helyi erőforrásokból építkező, folklór tematikájú programsorozat elindítására, amely a tagokat, az érintett településeket és a kapcsolódó szereplőket fokozatosan nemzetközi vérkeringésbe kapcsolja. Az idei háromnapos program a tervek szerint az első lépés egy strukturáltabb, nemzetközi nagyrendezvény felé.

Pécsi Újság, 2012. augusztus 14.


Baracs Néptáncegyüttes: 15 - és ünnep, együtt

Nagyszabású sorozattal ünnepli zászlóbontása 15. évfordulóját a Baracs Néptáncegyüttes: a város kulturális életéhez ezer és egy szállal kapcsolódó csapat három napon át tartó kavalkádot szervez – a DO pedig jó szokásához híven időben szól.

Dunaújváros Online, 2012. augusztus 14.


XIV. Szent István-napi Néptánctalálkozó
Kolozsvár

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes folyó év augusztus 16-20. között szervezi meg a 8 ország (Magyarország, Horvátország, Vajdaság/Szerbia, Kárpátalja/Ukrajna, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Erdély/Románia) 13 kisebbségi kultúrákat képviselő néptáncegyüttest, és 6 Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalját egybegyűjtő idei – sorrendben a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

Folkrádió, 2012. augusztus 13.


Rockizni vagy csárdásozni: ez volt a kérdés

A Sziget nagyszínpadán háromórás bulit nyomott vendégeivel a Csík zenekar. „Énekelte Körösfői Jánosné, körösfői asszony” – mondta be a nevét Kodály Zoltán kérésére egy idős hölgy a zenetudós népdalgyűjtése során. Mindezt a Sziget nagyszínpada kivetítőjén láthattuk a Csík zenekar koncertjének nagyjából félidejében. Kodály azt vallotta, hogy a zene mindenkié, a Csík missziója pedig az, hogy a Kárpát-medence népzenéje is legyen minél többeké az országban.

Hír24, 2012. augusztus 7.


Ismerd, műveld, élvezd - Néptánc a Völgyben

Ezzel a jelszóval érkezett Kapolcsra idén is a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, amely néptánccal, zenével, játszóházzal és vásárral olyan helyszínét adja a Művészetek Völgyének, ahol kicsit mindenki gyermekké és hagyományőrzővé válhat. Héra Éva, a szövetség elnöke számára a hagyományőrzés egész életének munkája, akivel az idei helyszínen, a kapolcsi Felső Iskola udvarán beszélgettünk.

Színház.hu, 2012. augusztus 5.


Táncházak a XXII. Csángó Fesztiválon

A XXII. Csángó Fesztivál szerdai napján, augusztus 8-án már nemzetközi táncházzal a köszönti a vendégeit. A Klapka György Iskolában a magyar táncok mellett szerb és ciprusi néptánccal is lehet ismerkedni.

Kultúra.hu, 2012. augusztus 5.


Fitos Dezső Társulat: Tántorgók

Személyes érintettségem okán, rendhagyó módon egy olyan művészeti ágról szól a mai napi bejegyzés, amely eddig nem túl sűrűn szerepelt a Manzárdon. Egy kedves ismerősöm jóvoltából immár évek óta lehetőségem nyílik a Kocsis Enikő, Fitos Dezső által terelgetett tánccsoportok fotózására. Minden egyes alkalommal ámulatba ejt a két művész maximalizmusa, szenvedélye, kitartása és odaadása, amellyel támogatják, tanítják a fiatal táncosokat. Mintapéldái annak, hogy milyen is az, amikor valaki azzal foglalkozhat, ami a szívéhez a legközelebb áll!

Manzárd Café, 2012. augusztus 5.


Táncházak a XXII. Csángó Fesztiválon
Jászberény

A XXII. Csángó Fesztivál szerdai napján, 2012. augusztus 8-án már nemzetközi táncházzal a köszönti a vendégeit. A Klapka György Iskolában a magyar táncok mellett szerb és ciprusi néptánccal is lehet ismerkedni.

Folkrádió, 2012. augusztus 5.


Frissült a Folkszemle

Ismeretterjesztő rovatunkban nyáron két új, hangfelvételekkel illusztrált cikket jelentettünk meg. Sebő Ferenc egy 1971-es alsótöki lakodalomról számol be, ahol az akkor 74 éves esztényi Csoma Ferenc muzsikált. A gyűjtés rejtelmeibe Kallós Zoltán vezette be őt és Éri Pétert. A töki lakodalom után Székre mentek, ahol Ádám István Icsán bandájának muzsikáját rögzítették. Lipták Dániellel a 2011-es Népművészet Ifjú Mestere pályázatra benyújtott tanulmányából készítettünk internetes változatot. Az Egy moldvai csángó hegedűs dallamkincse című dolgozat a lujzikalagori Gábor Antal dallamanyagát rendszerezi és elemzi nagy alapossággal.

Folkrádió, 2012. augusztus 2.


Agócs Gergely: A népzene legnagyobb ereje, hogy őszinte

Az interjúra készülve még nem tudtam, hogy a népzenész, a gyűjtő, a néprajzkutató, a szervező vagy a mesemondó áll meg velem beszélgetni útban Fülek felé. Agócs Gergely augusztus 2-án ad kiállításmegnyitóval egybekötött koncertet az Ördögkatlan Fesztiválon.

Fidelio, 2012. augusztus 2.


Hejőmenti Sokadalom

Augusztus elején immár 5. alkalommal rendezik meg Hejőbábán a Hejőmenti Sokadalom, Népművészeti Kirakodóvásár, Népzenei és Néptánc Fesztivált.

Népszava, 2012. augusztus 1.


Én mindig népzenét játszom igazából
Beszélgetés Pál István „Szalonnával”

Pál István neve sokunknak ismerősen csenghet, hisz a viski születésű zenész sok országot bejárt már hegedűvel a kezében, s ismertette meg népzenénk fület gyönyörködtető dallamaival hallgatóságát. Emellett a népzenei táboroknak is állandó résztvevője. Két hegedűlecke között sikerült beszélgetnem vele zenésszé válásának történetéről, s a zene életében betöltött szerepéről.

Kárpátalja - Online hetilap, 2012. augusztus 1.