Folkrádió

Tallózó

Megjelent a Magyar Népzenei Antológia DVD-ROM

2012. október 1-én, a Zene Világnapján délelőtt 10 órakor mutatják be az MTA BTK Zenetudományi Intézetben a Magyar Népzenei Antológia című DVD-ROM-ot. A bemutató után kerül sor a Hangszerek Magyarországon című kiállítás megnyitására.

MTA Zenetudományi Intézet, 2012. szeptember 30.


Népzenei és néptánc-tehetségkutató indul

Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató showt indít október 6-ától, jövő szombattól a Dunán a közmédia - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-t.

prae portál, 2012. szeptember 28.


CD-pályázat
„Új élő népzene” 2013
Beküldési határidő: 2012. november 5.

Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár tizenkilencedik darabját az előzőhöz hasonló módon szeretnénk létrehozni. A korábbiakhoz képest a legfontosabb változás abban áll, hogy a zsűri által kiválasztott pályázókkal nem stúdióban készül majd a hangfelvétel, hanem közönség előtt, különleges hangversenyen rögzítjük a CD anyagát. Ez minden szempontból nagyobb kihívás, hiszen a koncerten nincs ismételgetésre vagy rájátszásra lehetőség, viszont a „live” CD „itt és most” hangulata kárpótolhatja a hallgatót az esetleges fésületlenségért.

Táncház Egyesület, 2012. szeptember 27.


Fölszállott a páva

Szeptember 8-án a Gödöllői selejtezővel befejeződtek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny területi selejtezői. A nyolc selejtezőn nagyon erős mezőny alakult ki, ezért a szakmai zsűriknek a döntéshozatalban sokszor parázs viták közepette nehéz feladattal kellett megküzdeniük: 374 produkciót, mintegy 2000 résztvevőt értékeltek.

Hagyományok Háza, 2012. szeptember 26.


A Zeneakadémiáról a Fonóba

A kampuszt még el sem hagyta, máris a Fonó Budai Zeneház népzenei műsorát erősíti programigazgatóként Tárkány-Kovács Bálint. A Tárkány Művek alapítójaként és a Fonó zenekar tagjaként is ismert cimbalomművész keze alatt a Fonó népszerű szerdai táncházai gyökeresen megújulnak a szakmaiság jegyében. Az új programigazgatót a Fonó szeptemberi évadnyitó sajtótájékoztatóján faggattuk.

Kultúra.hu, 2012. szeptember 26.


Együtt zenél gyermekeivel

Szombaton koncerttel és táncházzal ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a kecskeméti Hegedűs Együttes, amely jövő tavasszal nagy tengerentúli turnéba kezd. A Hegedűs Együttes 1982. februárjában adta első koncertjét, ők voltak Bács-Kiskun megyében az első táncházi zenekar. Az elmúlt három évtized számtalan haza és külföldi fellépést, tévés-és rádiós szereplést, és több kitüntetést is hozott számukra.

Petőfi Népe, 2012. szeptember 26.


Konok állandóság
Lukács József: Menthetetlenül belezúgtam a magyar népzenébe

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József nemrég Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Fidelio, 2012. szeptember 26.


A népzene nem titkol el sem örömet, sem bánatot
Beszélgetés Kallós Zoltánnal

„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk. Ez a kultúra őrzött meg minket ezer éven át Európában, ezeket a hagyományokat kötelességünk éltetni és továbbadni a következő nemzedékeknek” – a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Kallós Zoltán lapunk érdeklődésére fogalmazta meg ezeket a gondolatokat hét végi sepsiszentgyörgyi fellépése alkalmából.

Háromszék, 2012. szeptember 25.


Vannak vidékek – avagy van néptáncszínház

Bár az utóbbi években a Maros Művészegyüttes nyitotta a kulturális évadot Marosvásárhelyen, ezúttal a színház megelőzte a néptáncosokat. A hivatásos néptáncegyüttes azonban „cserébe” ismét valami újdonságot ígér, most a néptáncszínház rejtelmeibe vezetnek be, méghozzá egy magyarországi koreográfus segítségével.

Székelyhon.ro, 2012. szeptember 24.


„Etyem, petyem, pontyom…”

„A néphagyományok tartanak meg bennünket sajátosan magyarnak. Ha ápolásukkal felhagyunk, megszűnünk magyarok lenni, elszakítjuk azokat a kötelékeket, amelyek testvéreinkhez kötnek bennünket, gyökértelenül állunk a világban… A magyar tánc jövő sorsa mindenesetre a magyar fiatalság kezébe van letéve. Ha megismerkedik ősei tánckincsével, s tudatosan megszereti, soha többé el nem hagyja értéktelen idegen holmiért.” (Molnár István: Magyar Tánchagyományok – Budapest 1947.) A fenti gondolatok 65 év elteltével is aktuálisan, frissen szólnak hozzánk.

Jászberény Online, 2012. szeptember 23.


Néptánc és népzene elemi erővel

Szombaton XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok Palicson – 60 évvel a palicsi rendezvény után megemlékeznek elődeinkről, de úgy, hogy a mi mai értékeinket is bemutatják.

Magyar Szó, 2012. szeptember 21.


Táncestek – Táncházak - Folkélet az Agorában

A Somogy Táncegyüttes művészeti munkájának palettájáról válogathat az érdeklődő, a 2012/13-as évadra tervezett Néptánc az Agorában című Bérletes előadás sorozatból.

KaposPont, 2012. szeptember 20.


Kedélyjavító néptánc: 25 éves jubileumára készül a Tanac

Hívogató, csalogató, kedélyjavító a körtánc, amely a közösség erejével biztonságot ad a kissé ügyetlenül lépdelőnek is. Kevesen bírják ki, hogy csak ülve nézzék a makedón táncházat a Pécsi Nemzeti Színház előtt, amelyet a Tanac táncegyüttes koreográfusa, Szávai József vezet, és amelyen a Vizin Zenekar húzza a talpalávalót. A szeptemberi néptáncfesztiválra és a 25. születésnapjára készülő táncegyüttes vezetőjével és táncosaival beszélgettünk egy énekpróba keretében.

Pécsi Újság, 2012. szeptember 20.


VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója Nagyváradon

A Nagyvárad Táncegyüttes 2012-ben magára vállalta a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának megszervezését Nagyváradon október 4–7. között. 2004-től kezdődően évente rendezik meg a találkozót, amelyen öt erdélyi hivatásos táncegyüttes vesz részt: a sepsiszentgyörgyi Háromszék Hivatásos Néptáncegyüttes, a csíkszeredai Hargita Székely Nemzeti Népi Együttes, az Udvarhely Táncműhely Hivatásos Néptáncegyüttes, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, illetve a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes.

Erdély ma, 2012. szeptember 20.


Néptáncoktatás és táncház a MADISZ-szal

Az új tanévben is néptáncoktatást és táncházakat szervez a szatmárnémeti MADISZ. Rendezvényeik gyermekekhez, fiatalokhoz és felnőttekhez egyaránt szólnak. Szeptember 24-én, hétfőn újra várják a MADISZ néptáncoktatói azokat, akik szívesen megismernék különféle tájegységek táncait, vagy elmélyíteni szeretnék tánctudásukat.

Szatmar.ro, 2012. szeptember 20.


Teste része a hegedűje
Halmos Béla ha elölről kezdené, akkor sem választana más utat

Hatvanhét évesen kapta meg nemrég a Népművészet Mestere címet. Egész életét a táncházi muzsikára tette fel. Zenésztársával, Sebő Ferenccel kis időre szétváltak az útjaik, de mára újra együtt tudnak dolgozni. Ha elölről kezdhetné Halmos Béla, akkor sem választana más utat. Kitüntetése kapcsán beszélgettünk vele.

Szabad Föld Online, 2012. szeptember 19.


Vitanap a zsűrizési szempontrendszer módosításáról
2012. szeptember 28.

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye megkezdte a minősítési szempontrendszer módosításának munkálatait. Céljuk, hogy a zsűrizett termékek a hagyományos értékek megtartása mellett a mai kor elvárásainak megfeleljenek, használhatóak, eladhatóak legyenek. Ennek megvalósítását a zsűri és az alkotók közötti párbeszéddel, az alkotók új törekvéseinek figyelembevételével kívánják elérni. Ezen kívül kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a különböző szakágak minősítési szempontjainak egységesítésére is.

Hagyományok Háza, 2012. szeptember 17.


Csíkszereda
Állásajánlat néptáncosoknak

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes főállású hivatásos néptáncosokat alkalmaz. Jelentkezni lehet az intézmény székhelyén: Csíkszereda, Temesvári sugárút 6 szám alatti Városi Művelődési Házban telefonon vagy e-mailen. A versenyvizsga időpontja: 2012 szeptember 25-én, 15 órától.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2012. szeptember 13.


Játszó-Táncoló és Poros klub minden csütörtökön a Fonóban

Első alkalom a nyári szünet után: 2012. szeptember 13. A foglalkozás az egész családnak szól, anyukáknak, apukáknak és a még meg nem született vagy már megszületett kisebb és nagyobbacska gyermekeknek egyaránt. Népi játékokkal, dalolva és táncolva töltsünk együtt hetente élvezetes perceket!

Fonó Budai Zeneház, 2012. szeptember 11.


Várják a a tanulni vágyókat
Megújul a táncház a Fonó Budai Zeneházban

Megújul a nagy hagyományú szerdánkénti táncház és néptánctanfolyam a Fonó Budai Zeneházban, ahol két zenekar mellett új tánctanárok és havonta erdélyi hagyományőrzők is várják az érdeklődőket.

kulturport.hu, 2012. szeptember 11.


Horvát táncház, immár harmadik alkalommal

SELLYE | Nagy hangsúlyt fektet immár évek óta a horvát nemzetiségi önkormányzat az ormánsági városban a horvát hagyományok és a kultúra ápolására.

Dunántúli Napló Online, 2012. szeptember 8.


Közösségben és iskolákban (Néptáncoktatás)

A törzsanyagot kiegészítő, választható tantárgyak között szereplő néptáncoktatás igen közkedvelt mifelénk, a szülők mégis gyakran teszik fel a kérdést, vajon nem fölöslegesen töltik-e el hetente ezt az egy órát gyermekeik, ha a tanítók olyan fiatalok, akiknek erre semmiféle képzésük nincs.

Háromszék, 2012. szeptember 6.


Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház új igazgatója

Ertl Pétert nevezte ki a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013.január 1-jei hatállyal.

Táncélet, 2012. szeptember 5.


Moldvai népzenei kurzus Szegeden
2012. szeptember 21-23.

Intenzív gyakorlati oktatás kobzosoknak, furulyásoknak,
énekeseknek és hegedűsöknek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Oktatók: Hodorog András, Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde, Lipták Dániel.

Koboziskola.hu, 2012. szeptember 4.


Hajnalig húzzák az évnyitón

Hatalmas őszi táncház, harmonikaavatás és Sebestyén Márta fellépései a Fonó Budai Zeneház őszi felhozatalában. Szerdán indítja 2012 őszi évadát a budai népzenei központ. Mi mással indulna az évad a Fonó Budai Zeneházban, mint táncházzal: a szerdai szezonnyitón három különböző teremben fog szólni a muzsika. Egyszerre lépnek fel azok a zenekarok – szám szerint kilenc – amelyek az év során is rendszeresen szerepelnek a zeneház műsorán. A Szeret, az Eszterlánc, a Fonó zenekar, a Poros, az Erdélyi zenészek klubja, két moldvai zenekar, a Berka és a Fanfára komplexa, valamint a Góbé és a Felvonó húzza a talpalávalót.

Magyar Nemzet, 2012. szeptember 3.


Choreomundus - nemzetközi etnokoreológiai és táncantropológiai mesterképzés

A hosszú alapos előkészítő munkálatok eredményeképp létrejött Choreomundus – International Master in Dance Knowledge, Practice and Heritage című program a szellemi kulturális örökség jegyében, különböző elméleti és módszertani keretek között vizsgálja a táncot és az egyéb humán mozgásrendszereket. A képzés a táncra, mint közösségi tudásra, társadalmi gyakorlatra, a tánc társadalmi beágyazottságára, mondanivalójára koncentrál.

Norwegian University of Science and Technology, Trondheim (NTNU), 2012. szeptember 3.


Mezőtúr
Népdaléneklő verseny kicsiknek, nagyoknak!

A Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. meghirdeti, az „Ősz az idő Dömötör nap közeledik…” Regionális Dömötör napi népdalénekes versenyt.

2012. szeptember 1.