Folkrádió

Tallózó

Fölszállott a páva: szombaton indul az élő műsor

Utolsó állomásához érkezik szombaton a közmédia Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozata a Dunán: indulnak az élőben sugárzott elődöntők.

MTV Híradó, 2012. október 30.


Fölszállott a páva
Publikus az elődöntőkbe jutottak névsora

2012. október 29-én a Duna Televízió Kívánságkosár című műsora különálló Páva műsorrá lényegült át. A területi selejtezők zsűritagjai, valamint Sebő Ferenc a zsűri elnöke, továbbá a versenyzők felkészítő mesterei és a verseny műsorvezetői közreműködésével bemutatták az elődöntőkbe jutó 48 versenyszám közreműködőit.

Hagyományok Háza, 2012. október 29.


Magyar citerás antológia II.
Lejegyzések, dalszövegek, életrajzok

A Magyar citerás antológia hangzó sorozat második részét 2005-ben adta ki a Flaccus Kiadó. Azóta két újabb rész is megjelent, és előkészületben van a hagyományos citerazenét feldolgozó sorozat ötödik, egyben záró darabja is. Érdemes felidézni néhány gondolatot az akkor leírtakból: ahhoz, hogy egy értékes dallam eljusson mindenkihez, hivatalosan kiadott hanghordozón vagy lejegyzett formában, igen hosszú utat kell végigjárnia, a gyűjtés-feldolgozás-publikálás mindhárom lépcsőfokát. Az utolsó kettő a legnehezebb. Ez a két lépés a táncházmozgalom mai feladatai közül talán a legfontosabb, így lesz a helyszíni gyűjtésből mindenki számára hozzáférhető és használható közkincs. Ezen az úton egy kis lépés ez a könyv.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2012. október 28.


A néhai prímásnak szólt a taps

BOGYISZLÓ | Bár a szakma krémje, a magyar népzene legnagyobb mai alakjai közül is sokan jelen voltak szombaton este Bogyiszlón, a helyi művelődési házban rendezett folklórműsoron, az első nagy taps és ujjongás azonban egy néhai bogyiszlói zenésznek, Orsós Kis Jánosnak szólt.

Tolnai Népújság, 2012. október 28.


Nyíregyháza
Táncházba hívogató Szikes módra

A táncházban nemcsak a főiskola ének-zene szakos hallgatói kapnak lehetőséget, a kezdeményezés nyitott, mindenkit szeretettel látnak. Azt mondják a mindenféle bölcsek, hogy „a hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik”. A Szikes zenekar ellene megy a vánszorgó időnek és röpke pillanatokkal bizsergeti a lábakban nyugvó érzeteket. Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen állandó táncháza, ami minden hónap utolsó szerdáján nyitja meg kapuit.

SZON, 2012. október 28.


Csángó Balladaéneklő Verseny Moldvában
Audió

A Csángó Rádió műsorában megismerkedhetünk Boetzatu Viktoria csángó tanítónővel, a második Csángó Balladaéneklő Verseny főszervezőjével.
A beszélgetések során felelevenedtek a gyermekkori élmények, és karácsonykor már együtt mentek kántálni. Ez valóban igazi közösségformáló ténykedés!

Csángó Rádió, 2012. október 27.


Pávatáncdal-fesztivál

Brékingnyúz. Mármint nem olyasféle információ, ami miatt azonnal a CNN-re kapcsolunk, esetleg széles mutatóujj-mozdulattal megcirógatjuk a mellettünk pihenő táblagépet. Szó sincs arról, hogy a görög kormány legújabb kiadáscsökkentő csomagja keretében – a hobbiszívsebészek nagy örömére –önellátóvá tette az egészségügyi rendszert, de még csak Némethné fejlesztési minisztert sem nevezték ki – egyelőre – a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé.

Népszabadság, 2012. október 26.


VI. Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsor lesz Nagyváradon

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület által szervezett Erdélyi Néptánc Antológia hatodik Gálaműsorára szombaton, október 27-én, d.u. 17.00 órától kerül sor Nagyváradon, a Keresztény Partiumi Egyetem Dísztermében. A tavaszi előválogatás során továbbjutott tíz együttes mutatkozik be.

Transindex, 2012. október 25.


VIII. Debreceni Folkmásfélnap
2012. november 2–3.

A Hétmérföldes Kulturális Egyesület a nagy érdeklődésre való tekintettel természetesen idén is - immár nyolcadik alkalommal - megrendezi a Debreceni Folkmásfélnapot. A rendezvény lesz a záró programja a „2012 - A magyar táncház éve Hajdú-Biharban” elnevezésű programsorozatnak.

2012. október 25.


A népi hagyományőrzőkkel valami el fog tűnni

A Fonó Budai Zeneház ebben a szezonban újjászületett népzenei programjainak keretében Erdélyből, Búzáról és Melegföldvárról falusi mesterek érkeztek október elején. A programról és a táncházmozgalomról Tárkány-Kovács Bálinttal, a Fonó népzenei programigazgatójával beszélgettünk.

Kultúra.hu, 2012. október 24.


Mohay Tamás előadása a Népismei Tudománytárban

Dr. Mohay Tamás néprajzkutató tart előadást Régiók és kultúrák a magyar néprajzi kutatásban címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Hagyományok Háza stúdió termébe október 26-án, pénteken délután 5 órakor.

Hagyományok Háza, 2012. október 24.


Egy kiemelkedő pedagógiai program

A Nagyvárad Táncegyüttes hétfőn mutatta be Bihar megyei tanároknak, iskolaigazgatóknak a Kilencezer kilométer a hagyományok szolgálatában című programjának első két műsorát a váradi Árkádia bábszínházban.

Erdély Online, 2012. október 23.


Indiai turnén a Csillagszemű Táncegyüttes

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására kéthetes indiai turnéra utazott a Csillagszemű Táncegyüttes. A néptáncosok - a hatszáz fős együttes 23 tagja - Timár Böske művészeti igazgató vezetésével október 20-án érkezett meg az indiai fővárosba.

Heti Válasz, 2012. október 23.


Autentikus népi kultúra magyar diákoknak

A népi kultúra megismertetése a gyermekekkel, fiatalsággal iskolai körülmények között, szervezetten és hatékonyan kellene történjen. Mivel ez mégsem így történik, a Nagyvárad Táncegyüttes a Szigligeti Alapítvánnyal karöltve egy merész vállalkozásba kezdett: egy táncos történelem órát, egy táncos földrajz órát valamint egy adventi játékot állított össze, amelyeket bemutat majd Bihar, és négy környező megye (Arad, Kolozs, Szilágy Szatmár) magyar iskolásainak. A váradi színházban számoltak be a sajtó munkatársainak a magyarul Kilencezer kilométer a hagyományok szolgálatában elnevezésű projektről annak megálmodói és megvalósítói.

Erdély Online, 2012. október 23.


Alapmunkák, a teljesség igényével

Öt éve halt meg Vargyas Lajos néprajztudós, népzenekutató. Róla is elmondható, amit ő Bartókról és Kodályról írt: „Nemcsak a művészetben: a tudományban is másként hagyták maguk után a világot.”

Manda, 2012. október 21.


Indiai turnén a Csillagszemű Táncegyüttes

A kéthetes vendégszereplés alatt a néptáncegyüttes 18 alkalommal lép fel India különböző városaiban – így Chandigarh-ban és környékén, Jaipurban, Rishikeshben, Saharanpurban, Yamuna Nagarban, Meerutban –, illetve a fővárosban.

Csillagszemű Táncegyüttes, 2012. október 21.


Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Felhívás

...A találkozóra olyan felnőtt és gyermek, báb-, színjátszó és egyházi, ill. más csoportok jelentkezését várjuk, melyek a népi hagyományok alapján dolgoznak.

Debreceni Művelődési Központ, 2012. október 20.


Mohay Tamás előadása a Népismei Tudománytárban

Dr. Mohay Tamás néprajzkutató tart előadást Régiók és kultúrák a magyar néprajzi kutatásban címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk október 26-án, pénteken délután 5 órakor.

Hagyományok Háza, 2012. október 18.


Sárközi hagyományőrzők az Almáriumban

Őcsényi, decsi, sárpilisi és bátai hagyományőrzők mutatkoznak be a Cuháré Táncegyüttes és a Gázsa zenekar Szép Sárközben című műsorában október 20-án az Almárium sorozat újabb estjén.

Hagyományok Háza, 2012. október 17.


Korszerűen hagyományos díszletben a Fölszállott a páva

„A műfajnak ugyan vannak nemes hagyományai, de évtizedek maradtak ki korszerű népzenei műsorok nélkül. Így nagyon fontosnak tekintem az enteriőrt: a hagyományos népművészetet 21. századi színvonalon tárhassuk a nézők elé. Ennek része a szép, tiszta, derűs díszlet, a gondos világítás, a produkcióhoz igazodó kameramozgás” – jelentette ki Kázsmér Kálmán, a Fölszállott a páva népzenei vetélkedősorozat technikai irányítója, az MTVA vezető rendezője.

Krónika, 2012. október 16.


Újra meghódítják Mexikót a szinvavölgyi táncosok
Huszonöt város színpadán lép fel a miskolci tánccsoport

Ismét mexikói turnéra indulnak a Szinvavölgyi Néptánc Műhely táncosai. Két évvel ezelőtt jártak már az észak-amerikai országban, és akkor olyan nagy sikert arattak, hogy a szervező most újból felkérte őket.

Borsod Online, 2012. október 12.


Fölszállott a páva: újabb selejtezők a Duna Televízióban

A kolozsvári és százhalombattai selejtezők résztvevőivel ismerkedhetnek meg a nézők a tehetségkutató verseny szombati adásában, amely 18.35-kor kezdődik.

MTV Híradó, 2012. október 11.


Egy produkció sikere...
Baranyai Népek Zenéje
Népek zenei találkozása a pécsi Kodály Központban

Egy produkció sikere a vastapsból, a ráadások számából, a bevételből lemérhető. Azonban, ha az ember úgy érzi, hogy valami más volt egy közös vállalkozás célja, akkor már nehezebb mérlegelni...

BaranyaFolk, 2012. október 10.


Néptánccsoport söpör végig a Csallóközön és Mátyusföldön...

Október 4-től október 13-ig a Csallóközben és Mátyusföldön turnézik az Ifjú Szivek Táncszínház. Az őszi turné 17 állomásán 21 előadással kedveskednek a közönségnek – a „Szlovákiai és magyar”, „Az ördög tánca” és a „Tánciskola” előadások vannak most repertoáron.

Paraméter, 2012. október 8.


Szatmárnémeti
Élőzenés táncház lesz a Kölcseyben

A negyvenénes táncház mozgalom előtt tisztelegve a Szatmárnémeti MADISZ élőzenés Táncházat szervez október 13-án 17.00-20.00 órák között, gyermekeknek és felnőtteknek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium földszinti termében.

Szatmar.ro, 2012. október 5.


Fölszállott a páva: szombaton indul a Duna tehetségkutatója

A csíkszeredai és győri területi selejtezőket összefoglaló adásokkal indul a Fölszállott a páva 2012 tehetségkutató verseny szombaton 18.35-től a Dunán.

MTI, 2012. október 4.


Nagyváradon találkoznak az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek

Nagyváradon rendezik meg az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek nyolcadik találkozóját október 4–7. között az idén tízéves Nagyvárad Táncegyüttes szervezésében.

Színház.hu, 2012. október 3.


Fölszállott a páva: a külhoni televíziók ingyen kaphatják a műsorokat

A külhoni magyar televízióknak díjmentesen adja át ismétlésre a szombaton induló Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató műsorait az MTVA.

MTV Híradó, 2012. október 3.


Erdélyi hagyományőrző mesterek, adatközlő őstehetségek a Fonó Budai Zeneházban
2012. október 10.

A Fonó Budai Zeneház ebben a szezonban újjászületett népzenei programjainak keretében Erdélyből, Búzáról és Melegföldvárról falusi mesterek érkeznek, akiktől közvetlenül lehet megtanulni nemcsak a táncokat és dalokat, hanem közel kerülni életmódjukhoz, kultúrájukhoz, ami valójában a miénk is. A mesterek az október 10-ei HaTeha táncházban adják át tudásukat az érdeklődőknek.

Fonó Budai Zeneház, 2012. október 2.


Magyar Népzenei Antológia jelent meg

Elkészült digitális formában a Magyar Népzenei Antológia. A CD-ROM-ot hétfőn mutatták be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetében (ZTI), ahol hangszertörténeti kiállítás is nyílt.

MTI, 2012. október 1.


Megjelent a folkMAGazin 2012/4. száma

Tartalom: Gebauer Hanga – A Fekete-Körös völgye lakói | Mihályi Gábor – Erdélyi Tibor köszöntése | Sebő Ferenc – A sóvidéki táncokról | Programajánló: A Nemzeti Táncszínház programjaiból | Kóka Rozália gyermekrovata – Egyszer volt, hogy is volt? – Az Úrjézus Krisztus, Szent Péter és a tehén; Szent Péter szüreten;Szent Péter hegedűje; Miből lett a gomba? | Kóka Rozália – Mesebácsi | Kitüntetések augusztus 20. alkalmából | Pályázati felhívás: Új élő népzene 2013 | Pályázati felhívás: Táncház – Népzene 2013 | Szász Lőrinc – Üzenet a múltnak | Henics Tamás – Muzsikaszótól zengett a Szigetköz | Szávai József – Magas a tavankúti templom tornya | Korniss Péter állandó kiállítása Széken | Programajánló: Mezőség – Mikrokozmosz | Novák Ferenc – A néptáncmozgalom művészeti irányzatai – II. | Ábrahám Judit – A radzsasztáni langáknál – III.rész | Kóka Rozália – A történelem sodrában – Magdolna, aki meghúzatta a harangokat | Grozdits Károly – Falusi Káin (Trifusz Péter képeihez) | Serfőző Melinda – Ismerkedés a néphagyománnyal | Almási István – Időbeli és tájbeli eltérések az újstílusú népdalok erdélyi térhódítása során | MAGTÁR – Murányi Sándor Olivér – Zordok, a székely szamuráj (részlet) | Táncházak, tanfolyamok, folk-klubok listája | Ételek – Hagyományok: Juhász Katalin – Tarhó, lebbencs, fordított kása (Gróf Zichy István a bugaci pusztán) | Karácsony Zoltán – A kanásztánc-ugrós stílus fogalmának kialakulása | Kóka Rozália – Ezer Székely Leány Napja | Széki hagyományok (Közreadja: Juhos Kiss Sándor és Juhos-Kiss János) – Kocsis Rózsi – Kié lesz a bokréta? | Sue Foy angol nyelvű ismertetője

Táncház Egyesület, 2012. október 1.


Négy díjat hozott haza Zakopanéból a Balaton

Hazahozták a fődíjat, egy keretbe foglalt arany fokost, de nemcsak a néptánc-összeállítását jutalmazták a siófoki Balaton Táncegyüttesnek a lengyelországi fesztiválon.

Somogyi Hírlap, 2012. október 1.


Teste része a hegedűje

Hatvanhét évesen kapta meg nemrég a Népművészet Mestere címet. Egész életét a táncházi muzsikára tette fel. Zenésztársával, Sebő Ferenccel kis időre szétváltak az útjaik, de mára újra együtt tudnak dolgozni. Ha elölről kezdhetné Halmos Béla, akkor sem választana más utat. Kitüntetése kapcsán beszélgettünk vele.

Szabad Föld Online, 2012. október 1.