Folkrádió

Tallózó

Tállyától Tornaljáig a Parapács zenekarral

Eddig három fordulót is sikeresen vett a Duna Televízión futó népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedőn, a Fölszállott a páván a tornaljai színekben induló Parapács zenekar. A népzenei együttes tagjai elmondták: igaz, hogy a prímásuk tornaljai, de a zenekar többi tagja nem itt lakik. Mindezzel együtt – azon túl, hogy a helyi művelődési központ mindenben támogatja őket és kiváló szakmai hátteret biztosít számukra – úgy gondolják, hogy szeretnék bemutatni, tovább népszerűsíteni a gömöri néphagyományok egy szeletét.

Tornalja, 2012. november 30.


Ha nem dolgozunk a kultúráért, akkor eltűnik

A Silladri gyűjtötte maga köré újra, immár ötödször azokat a pancsovaiakat és környékbelieket, akik ragaszkodnak a magyar kultúrához, jól érzik magukat a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Silladri néven indították útjára 2004-ben azt a rendezvényt, amelyet kétévente szerveznek meg, és a kisebb, tehát kamara táncegyütteseknek ad bemutatkozási lehetőséget.

Magyar Szó, 2012. november 29.


Fölszállott a páva 2012 - szombaton indulnak a középdöntők
Már a nézők szavazatai is segíthetik a táncosokat, énekeseket.

Élőben közvetíti a Duna és a Duna World szombat este a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptáncverseny első középdöntőjét. A népszerű tehetségkutató műsornak ebben a szakaszában már a nézők szavazatai is segíthetik a táncosokat, énekeseket a továbbjutásban. Az MTVA Sajtóirodájának csütörtöki közleménye szerint a szombati közvetítésben négy kategóriában összesen 12 produkciót láthat a közönség a két középdöntőbe bejutott 24-ből. A középdöntőkből kategóriánként csak egy produkció kerülhet a döntőbe, de a nézők SMS-szavazataikkal egy ötödiket is bejuttathatnak.

hirado.hu, 2012. november 29.


Módszerek az erdélyi népi tánczene táji tagolódásának meghatározására
Pávai István előadása a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében

A néprajz-, a népzene- és a néptánckutatás gyakran egy-egy tudományágon belül is eltérő, néha ellentmondó eredményeket mutat fel a Kárpát-medence táji tagolódása terén. Ez részben természetes, hiszen a kultúra egyes elemeit kiemelve más-más eredményre jutunk. A néptáncok és a népi tánczene viszont olyan területe a népi kultúrának, amely fontos szerepet játszik a helyi közösségek táji identitástudatának kialakulásában. A falvak közötti exogám hálózatok egyszersmind nagyszámú közös táncalkalmakat is feltételeznek, amelyeken belül egységes táncrendek, közös dallamrepertoár alakul ki. Az előadás bemutatja azokat a kutatási módszereket, amelyek segítségével jó eséllyel meghatározhatjuk a népéletben valósan összefüggő kistájakat.

Magyar Tudományos Akadémia, 2012. november 29.


Óbecsei betyárok
A Fokos zenekar a Fölszállott a páva szombati elődöntőjében Rózsa Sándor nótáit adja elő

Szombaton, november 24-én 18.35-től újabb néptáncegyüttesért, zenekarért vagy énekegyüttesért, énekes vagy hangszeres szólistáért, valamint táncos szólistáért vagy táncospárért izgulhatnak a nézők az egész Kárpát-medencében. Közöttük lesz az óbecsei Fokos zenekar is. A Sterbik László (hegedű), Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra), Jovánovity Péter (nagybőgő), Csonka Balázs (harmonika, prímtambura), Szabó András (hegedű, basszprímtambura) összetételű zenekar a pécsi válogatóról dél-alföldi muzsikával jutott az elődöntőbe.

Magyar Szó, 2012. november 29.


Novák Péter: Ez a hőn áhított nemzeti identitás

Dolgozik zenészként, koreográfusként, vagy éppen színházban. A sokoldalú Novák Péter szombatonként a Duna Televízióban látható Fölszállott a páva műsorvezetője.

Stop!, 2012. november 29.


Bárdosi Ildikó karácsonyi dalokat énekel új lemezén
December 8-án lesz a Motolla adventi alkalmán

Debrecen – Megjövendölve volt régen: ezen a címen jelent meg a debreceni népdalénekes új albuma, az utóbbi évek egyik legszebb karácsonyi lemeze.

2012. november 28.


A Fonó Zenekar lemezbemutatója a Hagyományok Házában

A táncházas népzenei új hullám második generációját képviselő Fonó Zenekar csütörtökön este a Hagyományok Házában, a Budai Vigadóban mutatja be Vadbarokk című új lemezét.

MTI, 2012. november 28.


Nagykunsági krónika az Almáriumban
Hagyományok Háza, 2012. december 1. 17 óra

„Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent, amit az emberi művelődés nyújthat, hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést.” Györffy István szellemi végrendeletét idézve, valamint a Nagykunságon végzett kutatásainak, írásainak hatására készült el a Nagykun Néptánc Együttes Nagykunsági Krónika című műsora.

Hagyományok Háza, 2012. november 27.


Földesi büszkeségek

Rangos minősítő versenyen vett részt a Gyönyörű Zsigmond és Puskás László által vezetett földesi Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület.

Hajdú Online, 2012. november 26.


Másfél százan álltak színpadra a gálán

Közel százötven fellépője volt az Árendás Néptáncegyüttes november 24-i gálaműsorának, amellyel a 40 éves táncház mozgalom előtt tisztelegtek, felidézve a történelmi Magyarország valamennyi tájegységének táncait.

Promenád, 2012. november 24.


Szombaton népzene- és néptánctalálkozó Kolozsváron

Immár kilencedik alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót, az eseményen szombaton vehetnek részt az érdeklődők a Diákművelődési Házban.

Krónika, 2012. november 23.


Tanítani tanít az egykori táncos

Játékos formában, szinte észrevétlenül sajátítják el a néptánc alapjait a kisgyermekek egy új, egyre szélesebb körben ismert módszerrel, melyet az egykori kiváló gyulai táncos, Zsótér Boglárka dolgozott ki társával, Budainé Balatoni Katalin néptáncpedagógussal közösen.

Békés Megyei Hírlap, 2012. november 22.


Dallamok Noé bárkájáról

Tárlattal emlékezik a Néprajzi Múzeum a Lajtha-csoport gyűjtésére
Már ezért a különleges történetért is érdemes felkeresni a Néprajzi Múzeum tárlatát.

Népszabadság, 2012. november 21.


Violin-kulcs
Az erdélyi hegedű
2012. november 24. 19:30

Ugyan mi olyan különleges az erdélyi hegedűben? Hegedű ez is, hegedű az is - mondhatjuk. Na jó, népi hegedű, és? Természetesen nem a hegedű a különleges, bár Gyimesben a zengőhúros hegedű a reneszánsz gambák visszfényét őrzi. A hagyományos hegedülés módja Erdély-szerte az, ami Lajtha széki gyűjtésétől kezdve elvarázsolta a gyűjtőket, és Erdélyt a táncházmozgalom Mekkájává tette, ahova akkor is el kell zarándokolni, legalább a feketetói vásárba, ha nem is zenélünk…

Művészetek Palotája, 2012. november 20.


Ünnepel a Héttorony

A Fonó Budai Zeneház szervezésében rendezték meg a határokat átívelő Héttorony Fesztivált, amely lassan végéhez közeledik. November 20-án az Uránia moziban vehetünk részt a gálakoncerten.

KultúrPart, 2012. november 19.


A másik Magyarország

Ez a műsor óriási lehetőség, mert nyilvánosságot ad a másik Magyarországnak, ahol nem a konzumidióták kapják a főszerepet, hanem azok, akiknek személyes, élő kapcsolatuk van a népművészettel – mondja a most indult közszolgálati tehetségkutató apropóján Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője. A Fölszállott a páva zsűritagjával az önmagát gyógyító művészeti ágról, az évszázados kódrendszerről, és a győztes jutalmáról beszélgettünk.

Demokrata, 2012. november 18.


Bárdosi Ildikó új Advent-i albuma

A karácsonyi ünnepkör rendkívül gazdag hagyományából azokat a számomra legkedvesebb dalokat, énekeket válogattam erre a lemezre, melyek több éven át adventi műsoraimat alkották. Az előadásokat követő közös éneklések után fogalmazódott meg a közönség körében, hogy a hallott, tanult dalokat jó lenne otthonukban is hallgatni, énekelgetni. Ilyenformán kerekedett ki ez a mostani lemez.

Varjasi Imre oldala, 2012. november 17.


Novák Péter a Pávában: „Küzdök a hagyományaimért”

Mindig fölszállott, röpült valamiért az a páva! Szegénylegényekért, új magyar csodákért, most újra azért, hogy otthonosan érezzük magunkat a saját kultúránkban. A Duna tévé tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva autentikus házigazda párt talált Herczku Ágnes és Novák Péter személyében. Előbbi mellénykéje vállán kisliba ült békésen (kézi horgolás, éppúgy eredeti, mint a régi falvédők, melyekből az alkalmi overallja készült) az első adásban, Péteren pedig látszik, hogy bármikor szívesen letenné a mikrofont egy kis csizmaszárcsapkodásért.

mimind, 2012. november 17.


Mindenki megkönnyezte a föllépést
A kupuszinai Csizmadia Anna bejutott a Fölszállott a páva vetélkedő középdöntőjébe

Amikor lement a Fölszállott a páva adása a Duna Televízióban, meghatottan ültünk Annával, a feleségemmel a készülék előtt, és csendesen örültünk a lányunk föllépésének, és a zsűri őt továbbjuttató döntésének. Egyszerre csak csörögni kezdtek a telefonok, a vezetékes és mobilkészülékek egyaránt. Egymás után és nagyon sokáig érkeztek a gratulációk – idézi föl Csizmadia János, a vetélkedő középdöntőjébe jutott Csizmadia Anna édesapja. – Megdöbbentett és mélységesen elérzékenyített, hogy mindenki azt mondta, könnybe lábadt a szemük Anna produkciója láttán. Nem tudom miért, de mindenkinek ez volt a reakciója. Rettenetesen jó és felemelő érzés volt.

Magyar Szó, 2012. november 17.


Lajtha László Emlékhangverseny az Óbudai Társaskörben
2012. december 5. 19.00

Lajtha László 1892-ben, 120 éve született, és 2013 februárjában lesz halálának 50. évfordulója. E két évforduló között tartjuk a huszadik századi magyarság harmadik nagy zeneszerzőjére, és egyben egyik legjelentősebb népzenekutatóra emlékező koncertünket. Az Óbudai Népzenei Iskola 20 évvel ezelőtt, 1992 novemberében ugyanitt emlékezett meg Lajtháról, akinek 1940/41-es széki gyűjtése nélkül aligha beszélhetnénk ma a 40 esztendős Táncházmozgalomról. A hangverseny első részében a népzenekutató Lajthát idézzük meg, a második részben az évtizedeken át méltatlanul mellőzött zeneszerző műveiből hallhatnak ízelítőt.

Óbudai Társaskör, 2012. november 15.


Sikeres volt a táncházexport

Hét országban rendeztek magyar táncházat hazánk külképviseletein az idén: Bukaresttől Lendván, Helsinkin és Párizson át Lisszabonig rendkívüli érdeklődés volt a programok iránt – tudtuk meg Ferencz Máriától, a szervezésben közreműködő Hagyományok Háza menedzserigazgatójától. A szakembert kérdeztük a Hagyományok Házában nemrég megnyitott Tradíció vendéglőről is, ahol a Kárpát-medence hagyományos ételeit kínálják.

Magyar Hírlap, 2012. november 15.


Letette névjegyét a legjobb hazai táncegyüttesek között a Pöndöly

November elején folytatódott a Fölszállott a páva című népzenei- és néptánc tehetségkutató sorozat a Duna Televízió műsorán. A második elődöntőben, a Pöndöly Néptáncegyüttes jóvoltából komlói résztvevő is bemutatkozhatott az ország nyilvánossága előtt.

Komlói Újság, 2012. november 14.


Az Erdélyi zenészek klubjának vendége Moldovan Giani, nagysármási prímás

November 17-én, szombaton a Fonóban az Erdélyi zenészek klubjának vendége Moldovan Giani lesz Nagysármásról. A klub most első ízben kiegészül a szünetben egy beszélgetéssel, amelyet a Magyar Rádió népzenei programjainak főszerkesztője, dr. Fehér Anikó vezet.

Fonó Budai Zeneház, 2012. november 14.


Erdélyi siker a XXI. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési vetélkedőn

Összesen harminchárman jelentkeztek arra a népdaléneklési vetélkedőre, amely november 10-11. között került megrendezésre a szatmárnémeti „Dinu Lipatti Filharmóniában. A rendezvényen négy versenyző képviselte Szatmár megyét – tudtuk meg Ilonczai Annamáriától, a MADISZ társelnökétől.

Szatmar.ro, 2012. november 13.


Székiek Sepsiszentgyörgyön

A gálaest fénypontjában a háttérben ülő idős széki hagyományőrzők álltak fel táncolni, az eredeti népviseletben fellépő székiek tánca eredetiségével és őszinteségével gyönyörködtette a nézőtéren ülőket. A táncot követően az Erdély néptánc gazdája kitüntetést vehették át a fellépő Szabó István - Kicsi Józsi Pista bácsi és felesége Szabó Róza, valamint Csorba János - Kocsmáros és felesége Csorba Rózsi, akik már húsz évvel ezelőtt is részt vettek a Népzene- és néptánctalálkozón, Sepsiszentgyörgyön. Az ugyancsak Székről érkező fiatal Szalmakalap néptánccsoport pedig bebizonyította, hogy méltón éltetik apáik, nagyapáik örökségét.

Kultúrpart Erdély, 2012. november 12.


Pályázati felhívás
Néptáncantológia 2012
Beküldési határidő: 2012. november 26.

A Martin György Néptáncszövetség pályázatot hirdet a Néptáncantológia 2012 című rendezvényen való részvételre, amelyet 2013. február 2-án rendeznek meg a Budapesti Operettszínházban.

Martin György Néptáncszövetség, 2012. november 12.


Nagy sikerű néptánctalálkozó Pécskán
Felállva ünnepelték a több mint 100 táncolót

Arad – Szombaton XI. alkalommal szervezte meg a hagyományos Néptánctalálkozót a pécskai Búzavirág néptáncegyüttes. Dancu Gréta Mária műsorvezető valamivel 16 óra után köszöntötte a nagy számú közönséget, majd a néptánc nemzeti kultúránkban elfoglalt kiemelten fontos szerepéről szóló mélyen szántó gondolatokkal indította útjára az idei rendezvényt.

Nyugati Jelen, 2012. november 12.


Kovács Norbert Príma-díjas

Príma-díjjal jutalmazta a szakemberekből álló zsűri Kovács Norbert néptáncost, koreográfust, a Népművészet Ifjú Mesterét, Örökös Aranysarkantyús Táncost, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnökét, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségének tagját. Az elismerést az idén négyen vehették át Veszprémben a Megyeháza Szent István termében.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. november 12.


Vélemény
Fölszállott a páva

Ha otthon tévé elé kerülök, én már csak Poirot-t és Paprika Tv-t nézek, valamint olykor a Bajnokok Ligáját. Így aztán meglepődtem, amikor szombat este azon kaptam magam, hogy már fél órája bámulom meredten az X-Faktort. [...] És akkor az ember átkapcsol a Duna Televízióra, és belecsöppen a Fölszállott a páva vetélkedő középdöntőjébe. A zsűriben világklasszisok: a táncos-koreográfus Zsuráfszky Zoltán, a Grammy-díj magyar hangja, Sebestyén Márta, a hazai táncházmozgalom kulcsfigurája, Sebő Ferenc és a többiek. A nézőtéren Timár Sándor, ünnepélyes tekintettel. A szívekben pedig Kodály Zoltán és Bartók Béla.

Magyar Hírlap, 2012. november 12.


Visszatanítanák a táncokat és a néphagyományokat a falvakba

Három napon át ismét a néptánc és a népzene volt a főszereplő Sepsiszentgyörgyön, ahol a Háromszék Táncegyüttes huszonnegyedik alkalommal is sikerrel szervezte meg a Népzene- és Néptánctalálkozót.

Krónika, 2012. november 12.


Nemzedékek hagyománylánca
XXIV. Népzene- és néptánctalálkozó

Ha borban az igazság, akkor csizmában a magyar lélek. A tegnap véget ért sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó újból bizonyította: bár egyre kevesebben élnek azok közül, akik beleszülettek abba a kultúrába, amely a magyar lélekből fakad, népzene- és néptánchagyományainkat van, aki továbbadja és nemzedékről nemzedékre éltesse.

Háromszék, 2012. november 12.


Néptáncok négy dimenzióban
Mozgáselemzés - A Norvég Alap 2,4 millió euróval segítette a kutatást

A népzene beköltözött a számítástechnika egyik hazai fellegvárába. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) épületében tegnap egy ifjú hölgy dunántúli ugrós táncot mutatott be egy zöld drapériával körbeölelt fülkében. Mozgását tizenhárom kamera rögzítette, s ültette át négydimenziós (időben változó) adatállományba.

Népszabadság Online, 2012. november 11.


A második elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva

A népzenei és néptánc tehetségkutató első elődöntőjének közönségaránya csatornaátlag feletti volt. A második elődöntővel folytatódik szombaton a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozat a Duna műsorán. A zenekarok, énekegyüttesek kategóriában a Tik trio, a Bara zenekar, Petrovics Roland és Balogh Ottó (Cace Rome zenekar), a táncos szólisták és táncospárok kategóriában Juhász Bence Zsombor, Okányi Mihály, valamint Markó Fruzsina és Iván Róbert, a néptáncegyüttesek kategóriában a Jászság Népi Együttes, a Pöndöly Néptáncegyüttes és a Szellő Táncegyüttes, énekes és hangszeres szólisták kategóriában Csizmadia Anna, Kovács Krisztián és Krajcsó Bence mutatja be produkcióját.

MTV Híradó, 2012. november 10.


XV. Erdélyi Prímások Találkozója
2012. november 17-18.

Az idén tizenötödik alkalommal szervezi meg a Hargita Együttes az Erdélyi Prímások Találkozóját. A rendezvény szakmai körökben ismertséget és elismertséget vívott ki magának. A szomorú, hogy azóta a hiteles adatközlő zenészeink száma alaposan megcsappant, az első találkozókra meghívottak közül sokat kísértünk el utolsó útjára. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy időközben a rendezvény szerkezete és a célok is valamelyest megváltoztak.

Folkrádió, 2012. november 8.


„Mesés” élet
Hideg Anna népművész igaz története

A mese közepébe csöppentem. Hideg Anna ördöngösfüzesi népi mesemondó sikamlós történetein jóízűen derült a közönség, s néhány perc után felszabadultan nevettem én is. Magam sem értem, hogyan történt, hiszen úgy gondoltam: régen kinőttem már a mesékből, de Anna néni, ahogy idősek és fiatalok Hideg Istvánné Lakatos Annát szólítják, rácáfolt erre. Csak ült egy széken, fejkendősen, füzesi zöld mellényben, rokolyában, csipkés ingblúzban, s úgy hajlította, csűrte-csavarta a szót, úgy suhantak át az érzések az arcán, a hamiskás humortól a tettetett komolyságig, annyi erő, jókedv áradt az egyéniségéből, hogy pillanatok alatt lebilincselte a hallgatóságot.

Népújság, 2012. november 7.


Martin György-emlékülés

Az MTA Néprajztudományi Bizottsága Tánctudományi Munkabizottsága a Magyar Tudomány Hete rendezvényeinek keretében 2012. november 8–10-én születésének 80. évfordulója alkalmából Martin György-emlékülést szervez az MTA BTK Zenetudományi Intézetben.

2012. november 7.


Táncház is lesz a népdaléneklési verseny keretében

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ), a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége-KÓTA szakmai támogatásával november 9-11. között szervezi meg Szatmárnémetiben a XXI. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt.

Szatmar.ro, 2012. november 7.


Hagyományérzés gyerekeknek

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember. De az olyan szegény volt, hogy a sárga virág kinyílott a háza tetején... Szinte látom magam előtt a sok lurkót, ahogy szájtátva hallgatja Agócs Gergely meséjét. A varázslat működik - immár negyven éve. Első alkalommal rendeznek gyerektáncház-sorozatot a Művészetek Palotája Üvegtermében.

Fidelio, 2012. november 6.


„A zenész feladata összekötni az eget a földdel - interjú Kiss Ferenccel

Idén újraindul a Héttorony Fesztivál. Határon innen és túl november 8. és 20. között meghallgathatjuk többek között Herczku Ágnest, Balogh Kálmánt, Sebestyén Mártát vagy éppen a Muzsikás Együttest, hiszen - ahogyan a fesztivál művészeti igazgatója fogalmaz - céljuk, hogy minél szélesebb közönséggel szerettessék meg a népzenét és a Kárpát-medence kultúráját. Az Etnofon Népzenei kiadó vezetőjét, Kiss Ferencet kérdeztük a fesztiválról és a most indult népzenei tehetségkutató hatásáról.

Heti Válasz, 2012. november 6.


XXIV. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében november 9-11. között huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozó.

Erdély ma, 2012. november 6.


Brad Pittnek becézik a táncost

Budapest - Ugyan barátai szerint hasonlít Brad Pittre (48), szellemében viszont teljes ellentéte a hollywoodi színésznek az a budapesti néptáncos, aki szólótáncával továbbjutott a Duna tévécsatorna által megrendezett, Fölszállott a páva című néptáncversenyen.

Blikk, 2012. november 4.


Páva Táncház a tehetségkutató műsorvezetőivel

Novák Péterrel és Herczku Ágnessel, a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsorvezetőivel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes tagjaival tartanak táncházat szerda este hét órától Budapesten az Akvárium Klubban. A Páva Táncház női vendégeit Novák Péter, a férfi vendégeket Herczku Ágnes viszi táncba.

Magyar Nemzet Online, 2012. november 4.


Apáról fiúra
XXIV. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Utolsó óráit éljük egy kultúrának, az idén huszonnegyedik alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón még láthatunk idős táncosokat, zenészeket, de tíz év múlva már csak az utódoknak tapsolhatunk, akik másképp járják és másképp húzzák – mondta Ivácson László, a házigazda Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője.

Háromszék, 2012. november 3.


Adatközlők találkozója Háromszéken

„Évről évre nehezebb az eredeti koncepciót megtartva, vagyis az adatközlőkre építve megszervezni a találkozót” – mondta el Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője a november 9. és 11. között 24. alkalommal sorra kerülő Népzene- és Néptánctalálkozó tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján.

Krónika, 2012. november 1.