Folkrádió

Tallózó

Hamar Dániel: A Muzsikás szerelemből zenél

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézi a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről beszélgettünk a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel.

Fidelio, 2012. december 29.


Népzene határok nélkül: Fölszállott a páva, tehetségkutató verseny 2012.
Kossuth Rádió, vasárnap 13:05

Fölszállott a páva címmel indított népzenei- és néptánc vetélkedőt idén ősszel a Duna Televízió fiatal hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok számára. Az MTVA és a Hagyományok Háza támogatásával zajló verseny alatt több héten keresztül szoríthattunk a Magyarországról és a határon túlról érkezett tehetséges versenyzőknek, akik bebizonyították, hogy népzene- és néptánckutatóink generációkon átívelő munkája nem volt hiába való, kiváltképp azoké, akik a táncházmozgalom elindításában tevékeny szerepet vállaltak.

2012. december 29.


Kodály karácsonya
Ünnepi műsorral köszöntötte közönségét és tisztelgett névadója előtt a topolyai Kodály Zoltán MMK

A 130 éve született Kodály Zoltánra, valamint arra a jeles eseményre emlékeztek karácsonyi műsoruk keretében a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ képviselői, hogy központjuk húsz éve viseli Kodály Zoltán nevét.

Magyar Szó, 2012. december 24.


Boldog karácsonyi ünnepeket!

Karácsonyi dallamokkal és egy ipolyvarbói pásztorköszöntővel kívánunk szép, örömteli ünnepet a Folkrádió minden hallgatójának és olvasójának.

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok kendteknek!
Mulassák kentek Krisztus Urunk születése napját
Több jóval, kevesebb búval!
Aggyon Isten országunkba bort, búzát,
Csendes békességet,
Holtunk után léleküdvösséget.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2012. december 24.


A jó példa a legjobb út

Silling Léda néprajzkutató szerint a hagyományokra való nevelődésnek természetes folyamatnak kell lennie a szó szoros értelemben vett tanítás helyett.

Magyar Szó, 2012. december 22.


Évadot zárt a HaTeha táncház

Idén harmadik alkalommal érkeztek a szerdai HaTeha táncházba hagyományőrző mesterek, szakszóval adatközlők, akiktől közvetlenül lehet megtanulni nemcsak a táncokat és dalokat, de a vendégek közelebb kerülhettek életmódjukhoz, kultúrájukhoz, ami valójában a miénk is. A Búzából és Melegföldvárról érkező fejkendős nénik fantasztikus hangulatot teremtettek.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. december 22.


Fölszállott a páva: beszélgetés a Harmadik Zenekarral

Ugyanannyi pontja volt a kolozsvári Harmadik Zenekarnak a Fölszállott a páva című népdal, népzene és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, mint a végül győztes tornaljai Parapács Zenekarnak. A tavasszal indított vetélkedő döntőjére december 15-én, szombaton este került sor, amikor a patthelyzetet a zsűri elnöke döntötte el, aki a felvidéki zenekart nevezte meg győztesként. Az erdélyi csapat még ki sem aludta a hazatérés fáradalmait, hétfő este már el is húzták a kolozsvári Bulgakov kávézóban összegyűlt néptáncosok nótáját.

Morfondír, 2012. december 21.


Önmagunkért is

Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész, a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára egyik zsűritagja volt a Fölszállott a páva című népzenei vetélkedőnek. A Duna Televízió produkciója nagy, egyesek talán azt mondanák, váratlan nézettséget hozott a csatornának. Hogy ennek mi a titka, azt próbáltuk felfejteni a Sebő-együttes vezetőjével.

Magyar Szó, 2012. december 18.


Rekult, Páva, rekult!

A Felszállott a páva tehetségkutató döntőjében történt egy kicsi, de jelentékeny intermezzo, mely a múltkori kérdésemre, azaz arra, Hová szállott a páva? részben megadja a választ: Novák Péter felolvas egy e-mailt, melyet bár sajnos nem tudok pontosan idézni, arról szól, hogy ez a műsorsorozat többet tett a magyar kultúráért, mint amennyit a kulturális intézmények együttesen egész évben...

Paraméter, 2012. december 17.


Spanyol főúri esküvőn is játszott a Prima Díjas zenekar
Bogyiszló

„Csápoltak” már a zenéjükre a hajógyári Sziget Fesztiválon, játszottak spanyol főúri esküvőkön, a legfontosabbnak azonban a nagyapáik által rájuk hagyott bogyiszlói népzenei hagyományok továbbvitelét tartják. A Bogyiszlói Zenekarnak nem csak a prímása príma: az együttes nemrégiben vehette át a megyei Prima Díjat.

Tolnai Népújság, 2012. december 17.


Fölszállott a páva: közönségdíjas az Ördögborda

A felcsíki Balánbánya Ördögborda Együttese kapta a Fölszállott a páva Kárpát-medencei népzene- és néptánc-tehetségkutató verseny szombati döntőjében a közönségdíjat, a gyimesi Kostelek Szellő táncegyüttese pedig a legjobb határon túli produkciónak járó elismerést kapta.

Krónika, 2012. december 17.


Tényleg fölszállott a páva - vége a tehetségkutatónak

A szombat este zárult tehetségkutató műsor döntőjében szóló ének és hangszer kategóriában Csizmadia Anna, szóló tánc és páros tánc kategóriában Berecz István, zenekar kategóriában a Parapács együttes, a tánccsoport kategóriában pedig a Jászság táncegyüttes vihette haza a nyerteseknek járó 1-1 millió forintot a Duna tévé műsorában. A legjobb magyarországi nemzetiségi együttes a Cace Rom lett, a legjobb határon túli produkciónak járó díjat pedig a Szellő táncegyüttes kapta, közönségdíjas az Ördögborda zenekar lett.

Origo, 2012. december 16.


Fölszállott a páva - Győzött a Parapács zenekar

Véget ért a a Fölszálott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny, ahonnan győztesként tért haza a tornaljai Parapács zenekar. Vetélytársát, a kolozsvári Harmadik zenekart Sebő Ferenc salamoni döntésének köszönhetően előzte meg a gömöri együttes.

Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál, 2012. december 15.


Népi megasztár – avagy kiből lesz Fölszállott a páva-rajongó?

Honnan jönnek azok a nézők, akiket egy modern köntösbe öltöztetett népzenei és néptánc tehetségkutatóval sikerült megnyerni a hagyományőrzés ügyének? A Skoff Elza blogban, a közmédia közösségi felületén erre keresték a választ a közönségkutatás legrafináltabb eszközeivel.

hirado.hu, 2012. december 14.


Népi megasztár - avagy honnan jön a néző?

Ugye megvan a vicc az elefánttal és az egérkével? Dübörgünk, dübörgünk? Na, pont ez jutott az eszünkbe arról, amikor kutatóink megkapargatták egy kicsit, hogyan duplázta meg a nézettségét a Fölszállott a pávával a Duna. Nevettünk a végén, de változott a poén. Nézettségkutatás 2.0 a közmédia műhelyéből.

Skoff Elza blogja, 2012. december 13.


A szívüket adták az ördögbordások

Meglepetést okozott a Hagyományok Háza, illetve a Duna TV által szervezett, Fölszállott a páva című televíziós népzenei vetélkedő középdöntőjén a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes. Közönségszavazattal sikerült a döntőbe jutniuk.

Székelyhon.ro, 2012. december 10.


A Néprajzi Múzeum fejlesztéseként megnyílt a legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény

Szenzációs hazai és jelentős nemzetközi eredmény a Néprajzi Múzeum mintegy 100 000 műtárgyat bemutató képes online adatbázisa, amely mostantól hozzáférhető a nagyközönség számára.

Néprajzi Múzeum, 2012. december 10.


Életöröm adventkor

December 15-én kiderül, kik lesznek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nyertesei. A zsűri egyik tagjával, a Kossuth-, Liszt- és UNESCO-díjas előadóművésszel, Sebestyén Mártával beszélgettünk.

RTV Részletes, 2012. december 9.


Ablak nyílt egy eldugott Magyarországra

Ezekben a hetekben pillanthatunk be egy fiatal és szép Magyarországra, amelyről a legtöbben még semmit nem tudnak. Négy videó és néhány gondolat kedvcsinálónak azoknak, akik még nem néztek bele a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőbe.

Origo, 2012. december 8.


55 éves a Duna Művészegyüttes

A Duna Művészegyüttes 55 éves jubileumi műsora a jelenlegi legsikeresebb produkciók mellett betekintést nyújt a társulat múltjába is. Az együttest a legendás koreográfus, Novák Ferenc Tata köszönti.
40 éves a Magyar Táncházmozgalom: a jubileum alkalmával indul útjára a Kertvárosi Táncház programsorozat, tánctanítással egybekötve.
A Duna Művészegyüttes jubileumi műsora 2012. december 8-án 18.00-tól program az Erzsébetligeti Színházban lesz látható.

KultúrPart, 2012. december 7.


kérdezett: Gál László
Lépésben
Könczei Csongor: a néptáncot már nem lehet visszahozni

Nem lehet tudni, hogy a néptánc „fedőnév” alatt mi zajlik az iskolákban, mert táncművészeti oktatás gyakorlatilag nincs, és a szaktudást nem lehet sem jóindulattal, sem ihaj-csuhaj bajuszpödréssel helyettesíteni.

Transindex, 2012. december 7.


XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Debrecen

December 7. és 9. között ismét a Debreceni Művelődési Központ ad otthont a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. December 7-én, 17 órakor a csoportok felvonulva érkeznek a Kossuth térre, a rendezvény ünnepélyes megnyitójára.

Debreceni Művelődési Központ, 2012. december 6.


Matyó diadal Párizsban

Többé már nem a mohácsi busójárás az egyetlen dolog, amellyel Magyarország képviselteti magát az emberiség szellemi kulturális örökségét számon tartó, több mint kétszáz elemet felsoroló UNESCO-listán. Nem hiába sorakozott fel még a Matyó Nagymama Klub is az új magyar jelölt mellett, Párizsban szerdán úgy döntöttek, hogy a matyó örökségnek is helye van a listán. Most már erősebb a magyar jelenlét, mint mondjuk a szlovák, de a horvátoktól még messze vagyunk.

Index, 2012. december 5.


Karácsonyi vásár a Hagyományok Házában

Idén kétnapos lesz karácsonyi kiadvány- és kézművesvásárunk: december 7-én és 8-án várjuk az érdeklődőket a portékák mellett könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval, Aprók táncával. A Népismei Tudománytár sorozat keretében december 7-én délután három órakor Richter Pál tart előadást A Magyar Népzenei Antológia digitális összkiadása címmel a nemrég megnyílt Tradíció vendéglőben.

Hagyományok Háza, 2012. december 5.


Zeneiskolák a népzene tükrében

A Budapesti Művelődési Központ – hagyományaihoz híven advent első vasárnapján – 15. alkalommal rendezte meg a népzenét oktató zene- és művészeti iskolák találkozóját.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. december 5.


Fesztiváldíjas az Alföld Néptáncegyüttes

A csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági táncosai az „Etyem, petyem, pontyom Országos Néptáncfesztiválról a fesztivál legjobb táncosainak járó fesztiváldíjjal tértek haza.

Délmagyarország Online, 2012. december 5.


A pécsi Tanac a „Felszállott a páva” döntőjében

A „Felszállott a páva” címen futó népzenei- és néptáncverseny első középdöntőjét közvetítette élő adásban múlt szombaton a Duna Televízió. Ebben a fordulóban 4 együttes versenyzett a táncegyüttesek kategóriájában, köztük a pécsi Tanac Néptáncegyüttes. Az együttes Dráva menti horvát táncokból összeállított koreográfiájáról csak dicsérő szavakkal nyilatkozott a zsűri és a maximálishoz közeli pontszámmal a Tanac Néptáncegyüttest a verseny döntőjébe juttatta.

Dunántúli Napló Online, 2012. december 4.


A leghitelesebb mezőségi
Interjú Kallós Zoltán néprajzkutatóval

A Kossuth-díjas néprajztudós 86 esztendősen is aktívan kutat, az emlékezetében őrzött hatalmas adat- és élménymennyiségbe bepillantást is nehéz nyújtani. Kallós Zoltánnal Válaszúton beszélgettünk, ahol a nevét viselő alapítvány szórványkollégiumot működtet, és múzeumot tart fenn.

Erdélyi Napló, 2012. december 1.


Choreomundus MA I/1. Trondheim

Eredményesen zárult a Choreomundus – International Master in Dance Knowledge, Practice and Heritage című nemzetközi etnokoreológiai és táncantropológiai mesterképzés 2012/2014-es év első szemesztere a trondheimi Természettudományi és Műszaki Egyetem (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet /NTNU/, Trondheim, Norvégia) Népzene és Néptánc Tanszékén.

2012. december 1.


Páva párizsi védjeggyel

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO védnökséget vállalt a Fölszállott a páva műsora felett. A gesztus a magyar hagyományőrzők és a közmédia munkájának méltó elismerése.

Kultúra.hu, 2012. december 1.