Folkrádió

Tallózó

Végre kiderült, mi az a hungarikum

Több mint egy évvel azután, hogy a kormány felvetette a Hungarikum Bizottság megalakításának szükségességét, végre összeállt a hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első lista. A bizottság a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai termében döntött arról a 12 dologról, amely külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősül. Ezen mások mellett szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő ófalu, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park.

Index, 2013. január 31.


Pávai István: Az erdélyi magyar népi tánczene
Könyvbemutató az MTA BTK Zenetudományi Intézetében

Az MTA BTK Zenetudományi Intézete tisztelettel meghívja Pávai István AZ ERDÉLYI MAGYAR NÉPI TÁNCZENE című kötetének bemutatójára. A könyvet Richter Pál zenetörténész, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója ismerteti.

2013. január 31.


VII. Nemzetközi Néptánc Fesztivál
Jelentkezési határidő: április 15.

Az egri Szederinda Alapítvány VII. Nemzetközi Néptánc Fesztivált hirdet néptáncegyüttesek számára.
A találkozó időpontja: 2013. június 20 – 23.

2013. január 30.


A Silladriról másként...
A Vajdasági Magyar Folklórközpont elnöksége

A magyar népi kultúra továbbéltetése ügyében a szakmán belüliek egy csoportja, Nagy István néptáncoktató kezdeményezésére és szorgalmazására 1995-ben létrehozta a Vajdasági Magyar Folklórközpontot – VMF. A szervezet elsődleges célja volt és maradt, a Bácska-Bánát-Szerémség területén működő magyar művelődési egyesületekben tevékenykedők és minden a témában érdekelt megszólítása a közös, értékmegőrző, közösségteremtő munkához, annak segítése, irányítása, egy magas szakmai színt elérése érdekében.

Magyar Szó, 2013. január 29.


Közös szerelmük a néptánc
Lackó Illés és Ildikó volt a Lányi Ernő IME vendége

Lackó Illés fiatalok generációit oktatta néptáncra, a hagyományok megbecsülésére nemcsak Szabadkán, hanem Vajdaság-szerte. Nemcsak az életben, hanem a néptáncosi és oktatói pályán is társa, segítője volt felesége, Ildikó. Ők voltak a vendégek a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület vasárnapi rendezvényén. A telt házas összejövetelen Miklenovics Aranka szervezőtitkár beszélgetett velük életükről, pályájukról.

Magyar Szó, 2013. január 29.


Szellemi központot tervez a Téka Alapítvány

A szamosújvári Téka Alapítvány és a Kaláka Néptáncegyüttes fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték a múlt héten. Balázs-Bécsi Attila, a szórványkollégiumot is működtető alapítvány elnöke szerint egyre sürgetőbb lenne a Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ építésének befejezése.

Krónika, 2013. január 29.


Meghívás a Táncról gondolkodóknak
II. Kiscsőszi beszélgetés - 2013. február 9-10

...Kérdések feltevése, megoldásokról való gondolkodás azaz együttgondolkodásra hívlak Titeket , akiket igazán foglalkoztat a tánc ,a néptánc és annak megfogalmazása, színre vitele.

2013. január 29.


A délvidéki népzenei anyag éltetése

A II. Zengő Délvidék elnevezésű temerini népzenei szemlén újra bebizonyosodott: érdemleges hagyaték van birtokunkban – Sebestyén Márta feledhetetlen pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget.

Magyar Szó, 2013. január 28.


Pávai István: Az erdélyi magyar népi tánczene

Pávai István: Az erdélyi magyar népi tánczene című könyvének bemutatójával ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Kriza János Néprajzi Társaság. Pávai István kutatási területe a népi tánczene. Több száz erdélyi faluban végzett kutatómunka eredménye a kötet. A szerző szerint, bár vannak olyan falvak Erdélyben, ahol már Bartók sem volt mit gyűjtsön, még sok olyan települést találunk, ahol a szakavatott kutató igazi kincsekre lel.

Kolozsvári Rádió, 2013. január 26.


I. Kanász Válogató
Horváth János emlékverseny

Szent György napjának közeledtével minden gazda kanászt választott a régi időkben. Rátermettség, erő, kitartás kell egy konda fegyelmezéséhez. Mindezen képességek szükségesek a
somogyi kanásztánc eljárásához is. A kanászok válogatásakor,
még az első kihajtás előtt, mindig volt egy mulatozással,
tánccal egybekötött „megmérettetés”. Ha a gazda nem is, de a
lányok bizonyosan a tánc alapján döntötték el, hogy kire bízzák
a „kondát”.

2013. január 25.


Kitüntették Kallós Zoltán néprajzkutatót

A legjelentősebb hazai népművészeket tömörítő romániai népművészeti akadémia (Academia Artelor Tradiţionale din România) tagjává vált Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő; a tagságot szentesítő oklevelet kedden délután, az Octavian Goga Megyei Könyvtárban tartott könyvbemutató keretében vette át a Kossuth-díjas néprajzkutató.

Szabadság, 2013. január 24.


Női prímás a legtehetségesebbek között
A népzene ünnepe alkalmából Török Tillát mutatjuk be

Török Tilla története szép ívű modern mese népzenére hangszerelve a délvidéki Ada melletti Tisza-parttól Budapestig. Ősszel elnyerte a Junior Prima népzenei kategória egyik díját; énekel, dalokat gyűjt és huszonévesen már tanít is. Szombaton tartották a népzene ünnepét a Művészetek Palotájában; a fiatal tehetségek közül most őt emeljük ki.

Magyar Nemzet Online, 2013. január 22.


Újra lesz táncház Váradon

A táncházi hagyományát élesztené fel a Nagyvárad Táncegyüttes, a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen. A hivatásos táncegyüttes az egyetem dísztermében tart majd havonta legalább egy táncházat.

Krónika, 2013. január 15.


Figyelem! Fogalmi zavarelhárítás

Mi a különbség a népzene és a világzene között? Definiálhatók egyáltalán? Létezhet jó zene a nyugati műzene bevált receptjei nélkül? A népzenészek valóban kotta nélkül játszanak a színpadon? Milyen zenét játszik a Csík zenekar? És Herczku Ágnes népdalénekes? Kik a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató szereplői?

Fidelio, 2013. január 15.


A magyar népzene, az ének, a tánc éltetése

A kupuszinaiakkal, a Juhász családi zenekarral, a Kócos és a Fokos együttesekkel Szenttamáson megtartották a XI. Őseink zenéje népzenei rendezvényt.

Magyar Szó, 2013. január 14.


Táncház? Mi ez az őrület?!

Mi ez a féktelen pörgés az Európa Udvarban, rendszeresen, havi egy csütörtökön, egy szürke hétköznapon? Rendben, szép dolog ápolni a hagyományt, na de hogy jön ide a szórakozás? Hopp Juliska… egyet erre, egyet arra… nem túl iskolás ez az egész? Nem túl unalmas, megkövesedett, áporodott?

SziaKomárom.sk, 2013. január 14.


Maguk miért etetik reneszánsz tányérból a csirkét?
Interjú Sebő Ferenccel

„Urbánus művészet, új kortárs műfaj született, aminek Magyarországon vannak a gyökerei” – emlékezik vissza az eredetileg építészmérnök végzettségű népzenekutató, Sebő Ferenc, aki a hazai táncházmozgalom legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a népzene manapság már nem számít ciki dolognak, de visszautasítja, ha a munkássága kapcsán hagyományőrzést emlegetnek. Fellelhető-e még autentikus népzene? Hány tánclépés szükségeltetik az udvarláshoz? Vajon milyen elfeledett korszakra lelt Bartók a magyar folklórkincsben, és miért fontos az anyanyelvünkön énekelni? A tavaly Kossuth-díjjal kitüntetett egyetemi tanárral, a Sebő együttes vezetőjével többek között ezekről beszélgettünk.

Lángoló Gitárok, 2013. január 10.


Hódmezővásárhely
2013-ban is a táncház a Bessenyeiben

Itt az új év és folytatódik a táncház Bessenyei Ferenc Művelődési Központban! Január 12-én, szombaton este Kis-Jakab Péter, a Kankalin Néptáncegyüttes vezetőjének irányításával kicsik és nagyok, kezdők és haladók ismét együtt lépdelhetnek és táncolhatnak a Rozsdamaró zenekar muzsikájára a BFMK új épületének tánctermében.

Promenád, 2013. január 10.


Tükörbenézés
A népzene igazi ünnepe Budapesten

Év végén a budapesti Fonóban jubileumi koncertet adott három erdélyi „banda”. Fennállásának 20. évét ünnepelte az Üsztürü, a tízediket a Heveder (a Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekara), 5. évét a Harmadik zenekar. Három zenekar, három generáció, de ugyanaz a szív, ugyanaz a lelkesedés. A zenészek eltüntették a generációs szakadékokat. Kézről kézre adták a dallamokat, mint egy falat dédelgetett kenyeret, igazi mulattatókhoz híven zenélés közben cseréltek helyet, sokszor együtt muzsikáltak a színpadon.

Székely Hírmondó, 2013. január 8.


Megjelent a folkMAGazin 2012/6. száma

Tartalom: Hála József – Látogatóban a Kassák Klubban | Szász Lőrinc – A „modern” Csányi Mátyás | CD-ajánló: Papó zenedéje – Keresztes Dóra és Kiss Ferenc mesés zenekönyve | Csizek Gabriella – Könyvajánló – Molnár Zoltán: Fényerdők | Kóka Rozália gyermekrovata – Egyszer volt, hogy is volt? – Úgy éltek, mint az angyalok; A nap es gyönyörködött – Szűz Mária születése; Üdvöz légy, Mária!; Menjünk el a látására | Molnár János – Adalékok a Téka-újság történetéhez | Zsuráfszki Zoltán – „Ördöge motolla” (Emlékezés Martin Györgyre) | Bárdosi Ildikó – CD-ajánló: „Megjövendölve volt régen” | Eredics Gábor – CD-ajánló: Az egykori Mohács zenéje | Simó Márton – Ezüstmezőn a Pipacsok | Kóka Rozália – A történelem sodrában – Asszony a hatalom vasmarkában – II. | Lukács Péter – A tövisi vásár | Programajánló: A Nemzeti Táncszínház programjaiból | Fotógaléria – Füleki László – Bivalyok között Mérában | Henics Tamás – Dorel Codoban (1946. február 12. – 2012. február 12.) | Programajánló: „Fölszálott a páva” gálaműsor | Széki hagyományok (Közreadja: Juhos Kiss Sándor és Juhos-Kiss János) – Kocsis Rózsi – A leányfonóban | UNESCO-hír: Listára került a matyó népművészet és a solymászat | MAGTÁR – Follinus Anna versei | Ételek – Hagyományok: Juhász Katalin – „Karácsonykor kalácsot, húsvétkor kenyeret, pünkösdkor meg, amit lehet!” | Ábrahám Judit – A radzsasztáni langáknál – IV. rész (A lángi egy napja) | Pávai István – Szenik Ilona 85 éves | Széki Soós János rovata – Tallózó – Almási István: Jagamas János emlékezete | Grecsó Krisztián – Szabó Balázs (Aegon-társdíj, 2012)

Táncház Egyesület, 2013. január 8.


XI. Őseink zenéje

Tanulmányi kötelezettségei miatt lemondta részvételét a XI. Őseink zenéje rendezvényen Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny egyik győztese, tudtuk meg a szervezőktől, akik korábban sem tudták biztosra venni az egyetemi hallgató lány fellépését. Ennek ellenére a rendezvényre várják a népzene-kedvelőket, melyet január 12-én, szombaton 20 órai kezdettel tartanak meg a szenttamási Sportcsarnokban.

Magyar Szó, 2013. január 8.


Megjövendölve volt régen
A szép és a szakrális – A karácsonyi ünnepkör Bárdosi Ildikó énekhangján

...Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik.” Ezt a szólásmondást Dsupin Pál népzenész idézi Bárdosi Ildikó új szólólemezének a borítóján. Ők és még néhány zenésztársuk adventi, karácsonyi és újévi népdalokat adtak közre Megjövendölve volt régen címmel.

KUPÉ, 2013. január 5.


Fölszállott a páva: magasra jutott a Rába

Sikeres évvel büszkélkedhet a Rába néptáncegyüttes, aminek igazi csúcsát a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató döntője jelentette. A jövőt illetően ezzel magasra tette magának a mércét a nagy múltú, lelkes csapat.

Kisalföld, 2013. január 5.


A Kócos, a Fokos és a többiek
XI. ŐSEINK ZENÉJE

Jövő szombaton, január 12-én 20 órától minden bizonnyal Szenttamás lesz Vajdaság kulturális fővárosa. Ekkor adnak egymásnak találkozót a népzene kedvelői az Őseink zenéje rendezvény örve alatt, mely évről évre nagyszámú érdeklődőt szólít a dél-bácskai városkába.

Magyar Szó, 2013. január 4.


Bodor Anikó emlékére
Január végén rendezik meg a II. Zengő Délvidék népzenei szemlét Temerinben

Népzenészek, népdalénekesek, szólisták, énekcsoportok, hangszeres együttesek jelentkezését várják Vajdaság minden pontjáról a temerini Szirmai Károly MME szervezői, akik másodszor is meghirdették a Zengő Délvidék című népzenei szemlét. A rendezvény Bodor Anikó emlékét hivatott ápolni, célja pedig az általa gyűjtött dalokból készített összeállítások megszólaltatása, fellépési lehetőség biztosítása mindazon fiatal népzenészeknek, akik szívügyüknek érzik a Délvidék népzenei hagyományainak megőrzését és terjesztését.

Magyar Szó, 2013. január 3.


A jászságiak által a világ jobban megismerte az igazi kincset

Történetének egyik legnagyobb sikerét érte el az elmúlt napokban a Jászság Népi Együttes. Azután, hogy 1977-ben megnyerték a Ki mit tud? versenyét, majd a sorozat 1996-os szériájában a másodikak lettek, most az első alkalommal meghirdetett, „Felszállott a páva” verseny kategóriagyőzteseként – az egész világ előtt megmutatva tudásukat – térhettek haza Jászberénybe.

Szoljon, 2013. január 3.


Bokrétás évzárás – tervekkel Szanyban

A tavalyi évet értékelték záró közgyűlésükön a szanyi Bokréta néptáncegyüttes tagjai. Töreki Imre művészeti vezető beszámolójában kiemelte, hogy a csoport számára komoly erőpróbát jelentett a meghívások teljesítése.

Kisalföld, 2013. január 3.


A népzene ünnepe
Művészetek Palotája, 2013. január 19. 19:30

Immár hat esztendeje, hogy a Liszt Ferenc Akadémián megkezdte működését a népzenei tanszék. Ennek méltó köszöntéseként indította el a Művészetek Palotája A népzene ünnepe című rendezvénysorozatot, amely a műfaj - illetve az azzal rokon világzene - legrangosabb előadóit mutatja be. Nem lesz másként ezúttal sem: garanciát jelentenek erre magyar, délszláv és roma zenei hagyományunk kiválóságai.

Művészetek Palotája, 2013. január 2.


Alázatosnak maradni

Beszélgetés Csizmadia Annával, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny vajdasági győztesével — Csizmadia Anna csak nemrég töltötte be a huszadik életévét, és máris világraszóló sikereket tudhat maga mögött. A fiatal tehetség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves népi ének szakos hallgatója.

Hét Nap, 2013. január 1.