Folkrádió

Tallózó

Táncház a borházban: mindenki táncra perdül

Táncháznak ad otthont Makó régi stílusú étterme, a Szent Gellért Borház. Az esteket havonta egyszer tartja meg a makói Forgatós Táncegyüttes, ahová a tánc szeretete miatt, mások ismerkedés céljából jönnek. A hangulat pedig olyan remek, hogy itt még az is táncra perdül, aki sosem szokott.

Délmagyarország Online, 2013. február 26.


Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat 2013

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet fő partnerével a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival, a Honismereti Szövetséggel, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával, a Hagyományok Házával és a Hungarikum Szövetséggel.

Magyar Néprajzi Társaság, 2013. február 24.


Elhunyt Jaskó István Pitti györgyfalvi táncos, a Népművészet Mestere

Táncáról az első filmfelvétel 1972-ben készült, azóta számos néptáncgyűjtésnél működött közre, mint szervező, s mint táncos. Az egyetlen györgyfalvai hangos táncfilm az ő helyi előkészítő munkája nyomán készült el 1983-ban.

2013. február 23.


Gondolatok
Korzenszky Klára Szerelemcsütörtök, dobszerda c. CD-je
FolkEurópa Kiadó, 2012

Jól ismert énekes-táncos népi játékaink és dalaink – akárcsak egy varázslatos tükörcserép vagy kirakós darabjai – önmaguktól a helyükre találva, önállóan rendeződtek összefüggő egésszé a mese fonalán. Így az adott mesehelyzetet vagy mesehőst akár egyetlen közismert kis mondóka vagy játék is felidézheti, a mese pedig a játékok és a dalok sorozatában egyszerűen végigpergethető, közösen is újrajátszható. …Egyet szólok, kettőt szólok, harmadikra rátalálok!

2013. február 22.


Táncházas emlékérmét bocsát ki az MNB

Ezüstérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak emlékére, hogy a táncház módszer szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján - olvasható a szerdai Magyar Közlönyben.

MTI, 2013. február 20.


Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat felhívása

A Magyar Néprajzi Társaság 2013. február 20-án útjára indítja pályázatát fő partnerével, a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival. Egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek pályázhatnak a hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával.

Magyar Néprajzi Társaság, 2013. február 20.


Néptáncosok: svájci és német vendégszereplés

Idén Svájcban és Németországban vendégszerepelnek a kapuvári néptáncosok. A néptánciskola kiviszi a városba a táncházakat, ahol a Fölszállott a páva című műsor fellépőit is viszontláthatják a rábaköziek.

Kisalföld, 2013. február 18.


Csárdást járnak a tesiórákon

MOZGÁS | A törökszentmiklósi iskolákban nem mindig labdapattogás hallatszik a tornatermekből a testnevelésórákon. Előfordul, hogy a terem ajtaja előtt megállva fülbemászó muzsikák hallatszanak ki.

Szoljon, 2013. február 17.


Száz évig turné Magyarországon

Feb­ruár 27 — már­cius 4. között Magyar­or­szá­gon tur­né­zik a Három­szék Tánc­együt­tes, mely­nek kere­té­ben négy új hely­szí­nen lesz lát­ható a nagy­si­kerű Száz évig — Fodor Sán­dor “Netti” emlé­kére című előa­dás.

Háromszék Táncegyüttes, 2013. február 15.


A néptánc tartást ad
Beszélgetés Kallós Zoltán néprajzkutatóval

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozójának (MEGiNT) fő előadója Erdélyből Kallós Zoltán a neves néprajzkutató volt. Vele készített interjút Nagy László az Evangélikus magazin részére. Ebből közlünk most egy részletet.

Magyarországi Evangélikus Egyház, 2013. február 13.


Tedd ki a pontot!
XVI. Nemzetközi legényesverseny és gálaműsor dr. Martin György tiszteletére

2013. március 31-ig lehet nevezni a XVI. Nemzetközi Legényesversenyre, mely 2013. április 27-én a Budapesti Művelődési Központban kerül megrendezésre. Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatnak Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről. Az idei év táncosa a feketelaki Kiss Ferenc Frici.

Táncház Egyesület, 2013. február 11.


A jászberényiek erőssége a közösségben rejlik
Nemzeti értékünk a néptánc

Ezt az interjút a büszkeség, az elismerés, az öröm inspirálta. Szűcs Gáborral számos alkalommal beszélgettem az elmúlt 20 évben, de nem emlékszem olyan esetre, amikor ne hangzott volna el, hogy dolgozni kell tovább még jobb színvonalon. Most olyan csúcson van a Jászság Népi Együttes, ahonnan feljebb lépni igen nehéz lesz. Ez kicsit nyomasztó is lehet a fiatalok számára.

Jászkürt, 2013. február 8.


Elhunyt Kovalcsik Katalin, a roma folklór nemzetközi hírű kutatója

Mély fájdalommal és megdöbbenéssel tudatjuk, hogy Kovalcsik Katalin,
az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Szabolcsi Bence-díj kitüntetettje, az International Council for Traditional Music magyar szekciójának vezetője, a jelenkori zenei antropológia és a roma folklór nemzetközi hírű kutatója 2013. január 30-án, életének 59. évében
tragikus hirtelenséggel elhunyt.

MTA Zenetudományi Intézet, 2013. február 6.


IN MEMORIAM
Meghalt Czérna Miklós, a Népművészet Mestere címmel rendelkező mesemondó

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján 94 éves korában meghalt Czérna Miklós, a vajdasági magyarság Népművészet Mestere címmel rendelkező mesemondója. Igazi történetmondó ember volt, a tréfás mesék, mondák és az igaz történetek kiváló előadója, aki a közösségét a hagyományos történetmondói technikák alkalmazásával szórakoztatta. Mesetudását Burány Béla, a vajdasági magyar erotikus népmesék gyűjtője fedezte fel, népdaltudását Bodor Anikó népzenekutató rögzítette.

Magyar Szó, 2013. február 5.


Hárompatak-buli van, szederinda, rinda...!

..Honnan ezek a pergő ritmusok, ez a vad dallamokkal vegyülő titokzatos dobogás? Tán a föld alól szól ez a démonian megragadó muzsika, egyenesen a pokolból? Maga a kárhozat lenne ilyen ellenállhatatlanul hívogató? Ugyan, ennél sokkal evilágibb a helyzet: táncház van a Révben, annak is a féktelenebb fajtájából: népzenész barátaim, a Hárompatak zenekar muzsikál! Már itt is vagyunk a lépcsőnél, ide vezet hát az „ördög útja“!

2013. február 1.