Folkrádió

Tallózó

Gumicsizma, varázsfuvola, néptánc - itt a húsvét!

Húsvétkor választhatjuk a jól bevált Szentendrei Skanzent, olyan hagyományőrző helyszíneket, mint Mezőkövesd és Hollókő, de a húsvéti hétvégén lesz a táncháztalálkozó is, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában. A fesztivál szervezői koncertet és színházi előadást is időzítettek az ünnepekre.

Magyar Nemzet Online, 2013. március 30.


Negyvenöt év tánccal, dallal

A szentgyörgyi torony, jaj de messzire látszik – ki tudja, hányszor és hány városi, falusi színpadon hangzott el ez a dal itthon és a nagyvilágban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium népzene- és néptáncegyüttesének előadásában. Való igaz, a fennállásának negyvenötödik évfordulóját április 5-én ünneplő együttes messzire vitte Sepsiszentgyörgy és a Mikó hírét, ahol megfordult, hirdette: a tanítás mellett a hagyományőrzés is az iskola feladata.

Háromszék, 2013. március 30.


Nagyobb védelmet remélve
Mihalkó Gyula kalapkészítő mester

Hungarikum szavazásunkon 291 vokssal második helyen végzett a Mihalkó-kalap. Ez azonban egy gyűjtőnév, már-már fogalom, ami a Mihalkó család nevével fémjelzett 17 féle kalapot takarja. A család az elmúlt több mint másfél évszázadban a „Hortobágy mellyékén” Balmazújvároson, Polgáron, Földesen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton, a Szabolcs-Szatmár megyei Balkányban foglalkozott kalapkészítéssel. Mihalkó Gyula jelenleg Balmazújvároson él és alkot.

Hajdú Online, 2013. március 27.


Budavári Húsvéti Sokadalom

A Budavári Palotában második alkalommal várja - szabadtéri és fedett helyszíneken egyaránt - a hazai és külföldi közönséget az ország rangos húsvéti hagyományőrző, turisztikai, családi rendezvénye a Budavári Húsvéti Sokadalom.

Gazdasági Rádió, 2013. március 26.


Palóc húsvét a füleki várban

Húsvéthétfőn hagyományos ünnepi rendezvényével várja az érdeklődőket a Füleki Vármúzeum, felelevenítve a szlovákiai magyarság táncait, zenéjét és népi szokásait - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója kedden.

MTI, 2013. március 26.


Világzenei lemezek, miközben Hobo is szóba kerül (részlet)
Rácz Mihály kritikája a Fonó zenekar Vadbarokk című lemezéről

[...] És ha már a Fonó zenekar szóba került, friss lemezük a Vadbarokk az echte, hamisítatlan népzenében érdekelt, ahogy egyáltalán maga a zenekar szőröstül-bőröstül, világzenei kikacsintásokat itt ne is keressünk. Ez persze jól is van így, az olyan veretes zenekarok mellett, mint a Téka, a Tükrös, vagy a Gázsa, a Fonóhoz is a tiszta források sajátos ízű megidézéséért forduljunk. Itt a tiszta források mellett a sajátos ízeken van a fő hangsúly, ugyanis nincs arról szó, hogy valami egysíkú, unalmas megidézésről lenne szó.

Lángoló Gitárok, 2013. március 24.


„Gyerünk, gyerekek, ez az élet, nekem bejött!”
Interjú Kocsis Enikővel és Fitos Dezsővel

Személyes történetek, balladai misztikum, humor vagy éppen életre kelt tárgyak jellemzik a Fitos Dezső Társulat alkotópárosának világát, akik előadásaikkal sokakhoz, de önazonosságukat megőrizve kívánnak szólni. Az életben is egy párt alkotó művészek a kérdésekre is szenvedélyesen, a másik szavába vágva, de egymást harmonikusan kiegészítve válaszolnak, és jelenleg életük legfontosabb „projektjére” készülnek.

Táncélet, 2013. március 19.


Moszkvában lépett fel a Muzsikás együttes

Harminc év után újra Moszkvában lépett fel a magyarországi Muzsikás együttes, amely vasárnap az erdélyi és kárpátaljai zsidó népzenéből is ízelítőt adott az orosz főváros egyik legnépszerűbb klubjában.

Krónika, 2013. március 19.


Népzene, nindzsucu, informatika

Az óbecsei születésű Csonka Ferenc népi hegedűs, a népművészet ifjú mestere, emellett műszaki és informatika szakos tanár, valamint japán harcművészettel – nindzsucuval – is foglalkozik. Első hallásra úgy tűnik, e három terület igencsak távol esik egymástól, ám a kedves, szerény, mosolygós, ám mégis határozottságot, céltudatosságot sugárzó fiatalember életében mégis jól megférnek egymással, kerek egészet alkotnak. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szabadkai irodájában beszélgettünk, mert ő tölti be a szervezet ügyvezetői tisztjét.

Magyar Szó, 2013. március 17.


A Fonó már a bolondok napjára készül

Locsolóbál lesz április 1-én a Fonóban. Aki ismeri az előadókat, már most sejti, hogy kihagyhatatlan lesz a buli.Az év legbolondabb napján Locsolóbált szerveznek a Fonóban. A közreműködő zenekarok névsora alapján előre látható, hogy igazi örömzenére, közönséggel együtt lélegző muzsikusokra lehet számítani.

MIX Magazin, 2013. március 17.


Kitüntetések nemzeti ünnepünk alkalmából

Szvorák Katalin, Zsurávszky Zoltán, a Csík Zenekar tagjai Kossuth-díjat, dr. Andrásfalvy Bertalan, dr. Halmos Béla, Paládi-Kovács Attila Széchenyi-díjat, Erdélyi Zsuzsanna Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott.

2013. március 16.


Horváth László, a Fonó igazgatója Pro Urbe Újbuda díjat kapott

A magyar folklórkincs megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett értékes és eredményes munkájáért adta át Újbuda Polgármestere Horváth Lászlónak a Pro Urbe Újbuda díjat március 14-én a közelgő ünnep alkalmából.

Fonó Budai Zeneház, 2013. március 14.


Adatközlők március 13-án a Fonóban

„A gáztetőn megfújják a trombitát, Simon Dénes fölnyergelé a lovát…” Aki az elmúlt húsz évben táncházba tette a lábát, hallotta ezeket a sorokat. Azt is sokan tudjuk, hogy melyik „csávási cd-n” hangoznak el a mára folklegendává nemesedett szavak. De hogy ki énekli azon a merengő, nyugodt hangon, már jóval kevesebben; Balogh János bácsi Haranglábról.

Fonó Budai Zeneház, 2013. március 11.


Meghódította a nézők szívét a Magyar Állami Népi Együttes

Évtizedes tartozását rendezte a néptánc helyi szerelmeseivel Békéscsaba, mikoron a Csabagyöngye Kulturális Központ közreműködésével meghívta a városba a Magyar Állami Népi Együttest.

Békés Megyei Hírlap, 2013. március 10.


Néptáncosok találkája Kecskeméten

Pénteken újra megrendezték a nagy hagyományú néptánctalálkozót a kecskeméti Móra Ferenc Általános Iskolában. A házigazdákon kívül Kecskemétről a Damjanich, a Béke, a Ménteleki, az Arany János, a Lánchíd utcai, a Hunyadi János, a Petőfi és a Kodály iskola, a Hírös Néptánc Tanoda, a Kecskemét Táncegyüttes Parázs csoportja, Szentesről pedig a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc tagozata képviseltette magát.

Petőfi Népe, 2013. március 10.


Csárdás! A Kelet Tangója

A Honvéd Táncszínház Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse. A Honvéd Együttes, művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Érdemes és Kiváló Művész rendezésében most Debrecenben mutatja be Csárdás! – A Kelet Tangója című műsorát.

Hajdú Online, 2013. március 8.


Újabb kényszerköltözés (Háromszék Táncegyüttes)

Miközben a híres kalotaszegi muzsikus, Fodor Sándor Netti emlékére összeállított Száz évig című előadással Magyarországon turnézott a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, itthon a sokadik ideiglenes székházból is kilakoltatták irodáit.

Háromszék, 2013. március 6.


Látványtár is elképzelhető az új Néprajzi Múzeumban

A költözésre készülő Néprajzi Múzeum szeretné a lehető legrövidebbre fogni azt az időszakot, amíg a látogatók nem érik el az intézményt, ezért a hurcolkodás idejére külső helyszínen megrendezett vándorkiállításokkal, valamint virtuális jelenléttel készülnek. Utóbbit megkönnyíti, hogy a hazai múzeumok között a néprajzi rendelkezik a legnagyobb digitalizált gyűjteménnyel. Kemecsi Lajos, az intézet új főigazgatója a közeljövő programjait ismertette a múzeum napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

Heti Válasz, 2013. március 6.


A népzenei tanszék legjobb növendékét keresik

Nyíregyháza – Ki a legjobb népzene tanszakos növendék? Erre a kérdésre ad majd választ az a hangverseny, amelyet a Nyíregyházi Művészeti Középiskola zeneművészeti tagozata rendez a népszakos tanszakos növendékeknek március 7-én 15 órától az oktatási intézményben.

SZON, 2013. március 6.


17. Kőketánc énekes népi játék és néptáncvetélkedő

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tizenhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjét.A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek 1. énekes népi gyermekjáték – nagycsoportos óvodások, alsósok,2. néptánc – alsósok, felsősök, 3. szólótánc – felsősök, 4. népszokások – mindhárom korcsoport és lehet vegyes is.

Magyar Szó, 2013. március 5.