Folkrádió

Tallózó

Tánc Világnapján díjazottak

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai néptánc kategóriában

2013. április 30.


A népzene és néptánc ünnepe
A hétvégén Adán megtartották a 11. Tavaszi Vadvirág Fesztivált

A Vadvirág Hagyományápoló Kör pénteken és szombaton tizenegyedik alkalommal rendezett Adán népművészeti fesztivált, amelyen kézműves-foglalkozások, gyermekkoncert, táncházak és táncgála várta az érdeklődőket. Az adai színházteremben megrendezett szombat esti gálaműsoron a házigazda táncosok, énekesek és zenészek mellett felléptek a horvátországi Várdarócról a Daróca táncegyüttes, a kelebiai Vackor néptáncegyüttes, a temerini Szirmai Károly ME és a moholi Novak Radonić ME tagjai. A műsoron a Véka népzenei együttes muzsikált.

Magyar Szó, 2013. április 29.


„Addig maradunk, amíg anyukámék mulatnak” - galéria és videó

A Rojtos táncház különleges színfoltja Budakeszinek. Ide nemcsak fiatalok járnak, hanem idősebbek is, egész családok. Ezúttal március havi rendezvényükbe pillantunk bele. Az együttes vezetője, lelke, motorja Jánosi Attila (Pici bácsi) 6 éve „keveredett” ebbe a táncházba, és mindjárt jól érezte magát.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. április 28.


Április 29.
A Tánc Világnapja

Lin Hwai-min üzenete a Tánc Világnapján 2013-ban: Ahogy az Énekek Könyvének Nagy Előszava a Krisztus előtti 10-7. századi kínai versgyűjteményben mondja: „Az érzelmek kavarognak s szavakban is testet öltenek. Ha a szavak nem elegendőek, akkor a beszéd sóhajjá alakul. Ha a sóhaj nem elég, dalra fakadunk. Ha az ének nem elég, akkor önkéntelenül a kezünkkel táncoljuk el, s a lábunkkal dobogjuk ki az érzéseinket.”

Táncház Egyesület, 2013. április 27.


Vasárnapig még lehet jelentkezni a Hargita megyei amatőr néptánccsoportok seregszemléjére

Hargita megyei amatőr néptánccsoportok seregszemléjét szervezi meg a Hargita Megyei Kulturális Központ május 12-én Csíkkozmáson. A szervezők vasárnap délutánig várják a néptánccsoportok jelentkezését.

Erdély ma, 2013. április 26.


Negyvenöt éves a Mikó néptánccsoportja

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium népzene és néptáncegyüttese nemrég ünnepelte 45. évfordulóját. Az együttes alapítója Péter Albert, orosz szakos tanár, táncoktató, koreográfus, aki 81 esztendősen is aktív irányítója a néptáncegyüttesnek. Az elmúlt 45 év alatt több generációt avatott be a néptánc, a népzene, a népi kultúra világába. A régi és új tagok több héten át próbáltak az évfordulós előadásra.

Duna TV, 2013. április 23.


Szilas Fesztivál

A Közép–magyarországi Folklór Szövetség és Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes közös szervezésében kerül sor immáron a negyedik Szilas Fesztiválra a Csokonai Művelődési Központban (1153 Bp., Eötvös utca 64-66.) 2013. április 27-én.

MTI, 2013. április 23.


Remekelt az Alföld az ifjúsági néptáncfesztiválon

Csongrád - A közelmúltban mintegy félszáz csoport részvételével Szegeden rendezték meg a háromnapos 23. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált. A Szent-Györgyi Albert Agórában a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja – megosztva a deszki művészeti iskolával – hozhatta el a vándorserleget.

Dél-Magyarország, 2013. április 23.


Ismét lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere címre

Idén is lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére előadóművészeti és tárgyi alkotóművészet kategóriában, a jelentkezéseket április 30-ig kell eljuttatni a Hagyományok Házába.

Hagyományok Háza, 2013. április 22.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Mesterek és tanítványok sorozat

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozata közreműködőinek kiválasztása céljából. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, néptáncosok, néptánccsoportok, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják.

Hagyományok Háza, 2013. április 22.


Budapest Folk Feszt

Április 17-21 között a főváros népviseletbe öltözött-öltözik, ekkor zajlott-zajlik ugyanis a az év népzenei és világzenei fesztiválja, a Budapest Folk Feszt. A Fonó Budai Zeneház negyedszer szervezte meg a sorozatot, ahol idén tematikus napok várták várják a műfaj kedvelőit.
Az ötnapos fesztivál nyitónapját táncházzal köszöntötték, ahová az erdélyi Szászcsávásról érkeztek hagyományőrző cigány zenészek.

MTI, 2013. április 21.


Nagyvárosi bújdosók

Bizonyára hallottuk már miért kifogásolható hagyományápolásról beszélni: a tradíció ugyanis nem beteg, hogy ápolni kellene. Jómagam a hagyományőrzés fogalmát sem kedvelem, mert valamiféle múltban ragadást sugall számomra: egyfajta megtorpanást, ami gátat vet a korszakok közötti párbeszédnek. A hagyományőrzés sokkal inkább a múzeumok dolga, színpadi műfajként éppen mutatóssága és megszerkesztettsége lehetetleníti el az értelmezést.

2013. április 21.


Magyarlapádi és somogyi tánctanítás
Budapest, 2013. április 27-28.

Magyarlapádi táncokat a községből származó Kiss István és felesége, somogyi táncokat Cigány Tamás és párja tanít.

2013. április 18.


FELHÍVÁS
I. Tehetségpont Napi Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny

Tehetségpont műhelyek és művészeti iskolák tanulói számára hirdet szólótáncversenyt 2013. május 25-én az Aranyaink Közhasznú Egyesület. A versenyre négy korcsoportban lehet nevezni, szólóban vagy párban. A szervezők a versenyre felkészítő lehetőséget is biztosítanak. A következő alkalom április 27-28-án Budapesten lesz.

Oktatási Hivatal, 2013. április 18.


Washington díszvendége lesz Magyarország

Magyarország a Smithsonian Folklife Festival díszvendége Washington DC-ben idén nyáron. A szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztiválra utoljára tizenöt éve hívtak meg közép-európai országot, akkor Románia mutatkozhatott be. A magyar program Magyar örökség – Éltető hagyomány címmel az autentikus magyar kézművességet, a Kárpát-medence sokszínű népzenei és tánckultúráját, valamint a magyar gasztronómiát és borkultúrát ismerteti meg az amerikai közönséggel a június 26-án kezdődő, tíznapos fesztiválon.

Magyar Nemzet, 2013. április 15.


Szokatlan (tánc)lépések

Az Ifjú Szivek Táncszínház új bemutatója a kitelepítésekről szól, illetve – Hégli Dusán igazgató, az előadás koreográfusa szavaival élve – sok minden másról is. A táncszínház hétköznapjai mostanában nem csak a próbákról és a fellépésekről szólnak. Az elmúlt hónapokat a fenntartó szerv nem szokványos hozzáállása is meghatározta. Erről is beszélgettünk Hégli Dusánnal.

Új Szó, 2013. április 14.


„Tedd ki a pontot!” – XVI. Nemzetközi legényesverseny és emlékműsor dr. Martin György tiszteletére
BMK, 2013. április 27.

A Bartók Kulturális Táncegyesület és a Budapesti Művelődési Központ ismét közös szervezésben rendezi meg a Nemzetközi legényesversenyt és a dr. Martin György néptánckutató előtt tisztelgő emlékműsort.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2013. április 14.


Nehéz időszakot él át a népszerű tánccsoport
Szekszárd

Nehéz időszakot él át a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület. Az együttestől megszokott magas színvonalú munka azonban semmilyen körülmények között nem szenvedhet csorbát.

Tolnai Népújság, 2013. április 12.


Magyarország a Smithsonian Folklife Festival díszvendége

Az SFF az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja, látogatóinak száma minden évben 1-1,5 millió főre tehető, médianyilvánossága 40 millió embert ér el.

MTI, 2013. április 12.


Európai Turné 2013

Nem engedtük el a 2012-es Junior Prima díjasaink kezét, akik most összefogtak, hogy az autentikus magyar népzenét külföldön is népszerűsítsék. Tavalyi hét díjazottunkra ösztönzőleg hatott az elismerés, ezért úgy döntöttek, hogy az újonnan szerzett ismertségeket és kapcsolatokat felhasználják egy koncertsorozat megvalósítására. Cégcsoportunk örömmel állt a kezdeményezés mellé, hogy támogatásunkkal európai turnéra indulhasson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hat Junior Prima díjas népzenésze kiegészülve egy néptáncossal, az egyetem adjunktusa pedig vállalta a vezetői feladatokat.

2013. április 12.


Ismét fölszáll a páva

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza ismét meghirdeti a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutatót, amelyre idén május 12-ig várják a jelentkezéseket.

Hagyományok Háza, 2013. április 10.


A magyar folk története

A napokban jelent meg Jávorszky Béla Szilárd könyve, mely a Kossuth Kiadó, a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház közös együttműködésével jött létre

KultúrPart, 2013. április 5.


Jávorszky Béla Szilárd megírta a magyar folk történetét

Négy évtizeddel ezelőtt nyílt meg a Liszt Ferenc téri Könyvklubban az első táncház, az évforduló alkalmából jelent meg a magyar népzene és világzene történetét feldolgozó első átfogó könyv.

hirado.hu, 2013. április 4.


Kovács Norbert „Cimbi” nyerte el 2013-ban az OTP Táncház Díjat

Az OTP Bank a Táncház Egyesülettel karöltve alapította meg azt a pénzjutalommal is járó Táncház Díjat, mellyel minden évben egy olyan kiemelkedő népzenész vagy néptáncos egyéniséget jutalmaznak meg, aki tevékenységével aktívan hozzájárul a néphagyomány fenntartásához és átörökítéséhez a következő generációk számára.

Táncház Egyesület, 2013. április 2.