Folkrádió

Tallózó

Pávai István: Györfi Erzsébet

Az erdélyi magyar táncház-mozgalom Erzsikéje 1958. szeptember 23-án született abban a csíki faluban, ahol – amint az egykori verselő mondja, s annak nyomán Erzsike is énekelte: „Ezerhétszázhatvannégy év január hó virradóra / De sok ártatlan székely vér Madéfalván hullt a hóba”. Abban a környezetben született, ahol Bartók Béla 1907-ben felfedezte, hogy a magyar népdal ősrétege pentaton jellegű, ahol eszmélésekor a folklór még az emberek mindennapjainak lételeme volt.

2013. május 31.


Ritka Magyar örömzene

Szerda este óta (nem először) azon gondolkodom, miért nehéz megszerettetni a népművészetet az ifjabb nemzedékkel, miért lehet népszerűbb a népbutító, primitív Gangnam Style, amely videót a jó ég tudja, hány millióan töltötték le, ugráltatják rá szülők talán még az óvodáskor küszöbén totyogó gyereküket, s teszik a felvételt videómegosztókra.

Új Szó, 2013. május 31.


30 éves a fehérvári népzeneoktatás

Három évtized emlékeit idézték fel a Hermannn László Zeneiskolában, ahol „Tanszak született” címmel tartottak jubileumi ünnepséget május 24-én. A fehérvári népzene oktatás harmincéves fennállása alkalmából az 1982-es év eseményeit, és az azóta eltelt időszakot fotókiállítással elevenítették fel, felavatták a Petrovits Tamás –termet és együtt muzsikáltak az egykor volt és mai diákok, tanárok.

2013. május 29.


Tanévzáró néptáncgála
Sümeg

Néptáncos pályafutásuk első versenyén bemutatott műsort is előadták a kisiskolás táncosok a tanévzáró gálán. A Kisfaludy művelődési központban számos érdeklődő nézte végig a másfél órás programot.
A táncosokat és a közönséget Rátosi Ferenc polgármester köszöntötte a város nevében.

MTI, 2013. május 29.


A Szentendre Táncegyüttesé lett az első díj Szolnokon

A Szentendre Táncegyüttes sikerét hozta a XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelyen péntektől vasárnapig kereken ezer táncos és zenész lépett színpadra a versenyprogramban, illetve egyéb produkciókban. Három napig a hazai néptáncmozgalom szíve Szolnokon dobogott - mondta Felföldi László, a zsűri elnöke rövid értékelésében, hozzátéve: a rendezvény, megtartva régi karakterét, igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, hiszen a néptánc mellett egyéb művészeti ágak is teret kaptak a sok embert vonzó eseményen.

hirado.hu, 2013. május 26.


20 éves a folkMAGazin
Határidő: 2013. május 31.

Az idei évben ünnepeljük a folkMAGazin elindulásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból találkozókat tartunk, előfizetői nyereményjátékokat és szakdolgozat-pályázatot hirdetünk!

folkMAGazin, 2013. május 22.


Kutszegi Csaba: Néptáncfesztivál Szolnokon
Szigligeti Színház, Aba-Novák Kulturális Központ, 2013. május 24-25-26.

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Tisza parti városban a Szolnoki Néptáncfesztivált május 24-26-ig. A rendezvénysorozat 1964-ben indult útjára, a következő évtől kétévente tartották meg, ám az ezredforduló tájékán tíz évig szünetelt. Már e számadatokból kitetszik, hogy a fesztivál története nem idilli, konfliktusmentes mese, hanem – a korhoz, a régióhoz és a szereplőkhöz illően – igazi viharos sztori. Hogy happy end lesz-e a történet vége, azt remélhetőleg soha nem fogjuk megtudni, értsd: jó volna, ha örökké lenne Szolnokon néptáncfesztivál.

tánckritika.hu, 2013. május 20.


A néptánc fesztiválja

„A folklórban az édes és könnyű sablon helyett kerestem az összetettebb, dinamikusabb szöveg- és dallamritmust, az abszurditásig teljes képet, a szentségtörést, a komor, de szabad lelkületet” – írta mindezt Nagy László író, költő a néptáncról. Május 24-én, 25-én és 26-án a város különböző pontján, az Aba-Novák Kulturális Központban, a Szigligeti Színházban, a Verseghy parkban és a Frei kávézóban zajlik a XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál.

Szoljon, 2013. május 20.


Június 20-ig még lehet jelentkezni!
Passport Control 27. Mediawave film-, fotográfia-, zenei és néptáncműhely
2013. július 1-5. Osgyán, Gömör, Felvidék

A táborba nyitott szellemiségű, művészetek iránt érdeklődő fiatalokat és kevésbé fiatalokat várunk, akiket a fotózáson, filmezésen, a népzenén és néptáncon keresztül próbálunk belevinni népi kultúránk mélyrétegeibe.

2013. május 16.


Ezernyi gyermek a 45. megyei néptáncfórumon

A hajdúnánási Kéky Lajos Művelődési Központ immár negyedik éve ad otthont a megyei néptáncfórumnak. A rendezvényt idén május 11-én és 12-én (szombaton és vasárnap) szervezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája.

Hajdú Online, 2013. május 14.


Zagyi Bál: koncert és táncház Zagyi Lajos Bátyánk tiszteletére
Fonó Budai Zeneház, 2013. május 17.

..A táncházak állandó vendégét és dokumentátorát, a mindig mosolygós és mindenki számára kedves Zagyi Lajost minden táncházas tiszteli. Nem kevesebb, mint 15000 képet, és 2000 videót töltött föl az elmúlt 6-7 évben a különböző budapesti táncházak, folkkocsmák életéből.
Ez az este neki, az ő és az áldozatos munkájának tiszteletére szól.

Fonó Budai Zeneház, 2013. május 14.


XXIII. Csűrdöngölő, gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozó

Ahogy az már hagyománnyá vált, elődeink táncainak, dalainak, hagyatékának legfiatalabb éltetői Pünkösd ünnepe előtt találkozhatnak, idén május 16-án, csütörtökön.

Erdély ma, 2013. május 10.


Május 19-ig hosszabbodott a jelentkezési határidő a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorba
Hagyományok Háza

Az eredeti jelentkezési határidő május 12. éjfél volt, de a szervezők a határidő meghosszabbítása mellett döntöttek, hogy minél több fiatalnak biztosítsanak lehetőséget a részvételre.

Hagyományok Háza, 2013. május 9.


Hontalanítás – seckojedno
Sebők Géza kritikája

Hontalanítás – ezt a találó címet adta Hégli Dusan az Ifjú Szivek Táncszínház legújabb műsorának. Találó, mert mielőtt elmondhatjuk – egyénként is, népcsoportként is –, hogy hontalanokká váltunk, el kell venni hazánkat, azaz hontalanítani kell bennünket.

Új Szó, 2013. május 4.


II. Táncház Napja
2013. május 4., Liszt Ferenc tér

Szívesen tanulnál moldvai, dél-alföldi, somogyi, szilágysági, széki, délszláv vagy cigány táncokat? Énekelnél Herczku Ágival? Kipróbálnád a vesszőfonást, a nemezelést? Szeretnéd, ha a család együtt kézműveskedne vagy mesét hallgatna? Itt a helyed!

Hagyományok Háza, 2013. május 3.