Folkrádió

Tallózó

Kétgenerációs műsort szervezett az együttesvezető
Hajdúböszörmény

A hajdúk fővárosában, Hajdúböszörményben immáron 3. alkalommal rendezte meg a 61 éves kiváló minősítéssel rendelkező Bocskai Néptánc Együttes és Baráti Köre a Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivált a közelmúltban.

Hajdú-Bihari Napló, 2013. július 31.


Ami kitörölhetetlenné teszi a magyarságtudatot
Koncertek mellett néptánctábort is tartott a Tükrös együttes Amerikában

Nemrég tért haza harmadik amerikai turnéjáról a Tükrös együttes: a népzenét játszó zenekar nemcsak koncertezett, a michigani Csipke táborban is részt vett. Lapunk Árendás Péterrel, a Tükrös brácsásával beszélgetett. (A Magyar Nemzetben megjelent interjú bővebb változata.)

Magyar Nemzet Online, 2013. július 27.


Zengővárkonyiak a Muharay Udvarban!

Zengővárkony, Magyarország legdallamosabb nevű települése, mely nevét a legenda szerint egy vadkanról kapta…a falu erdejében vadkant kergető telkes gazda, „Várj kan!” kiáltásait hallotta a csősz Várkonynak. Hát innen a név.

Népzene.hu, 2013. július 26.


In memoriam Halmos Béla

Igen, húzd rá, ott fenn is, együtt az icsánokkal, kodobákkal, árusokkal, varga-csipásokkal, netivel, méhkerékiekkel, cigányokkal, magyarokkal, románokkal, szlovákokkal és még sokakkal, székiesen, szovátiasan, marosszékiesen, méraiasan...

Erdélyi Napló, 2013. július 26.


Megjelent Kriza János népköltészeti gyűjtésének második kötete

A 150 évvel ezelőtt felgyűjtött anyag egy olyan szövegállapotot rögzít, amelyet ma nem tudnánk rekonstruálniA 150 évvel ezelőtt felgyűjtött anyag egy olyan szövegállapotot rögzít, amelyet ma nem tudnánk rekonstruálniAz első kötet után 150 évvel jelent meg Kriza János Vadrózsák című székelyföldi népköltészeti gyűjtésének második része. A vaskos könyvet Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében mutatta be a kiadást koordináló kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság, valamint az anyagot kötetbe rendező Olosz Katalin.

MTI, 2013. július 26.


Halmos Béla emlékére

...És most csend van. Makacs csend. Míg majd valakik, mint Imre temetésén elkezdik húzni azt a lélekemelő, meggyötrő, szörnyedelmesen gyönyörű, vállrázkódtató keservest. Csak, most már nélküled. Mert neked húzzák. Neked Béla. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ismerhettelek. Áldjon meg az Isten!

Építészfórum, 2013. július 25.


Virrasztás Halmos Béla emlékére

Mindannyiunkat váratlanul és sokkolóan ért a hír, hogy a táncházmozgalom első prímása, Halmos Béla múlt héten eltávozott közülünk. Utolsó útjára augusztus 9-én, pénteken, 14 óra 15 perckor kísérjük a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójából. Előző este 7 órától a Hagyományok Háza aulájában hagyományos népzenész szokás szerint virrasztáson szeretnénk tőle búcsút venni. A virrasztáson való zenélésre hívjuk és várjuk zenészkollégáit, tanítványait, közeli és távoli tisztelőit.

Hagyományok Háza, 2013. július 23.


Halmos Béla emlékére – Ikon
HírTV

..2011-ben volt az Ikon vendége, ezzel a beszélgetéssel emlékezünk rá.
Adás:
2013. július 24. szerda 22.30
2013. július 25. csütörtök 14.05
2013. július 26. péntek 9.05
2013. július 27. szombat 10.30
2013. július 28. vasárnap 11.30

HírTV, 2013. július 22.


Augusztus 9-én lesz Halmos Béla temetése

Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenészt, népzenekutatót augusztus 9-én 14 óra 15 perckor kísérik utolsó útjára a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójából - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel.

MTI, 2013. július 22.


A magyar folk balladája

Halmos Béla halála szomorú apropót ad, hogy újra elolvassam A magyar folk történetét, Jávorszky Béla Szilárd remek könyvét. A giccses, árvalányhajas, Trianon előtti térképes magyarkodás árnyékában eddig megbújt a magyar folk, amiről már-már kevesebbet tudunk, mint Bob Dylan és Joan Baez kalandjairól az amerikai folkzenében, vagy New Orleans hatásáról a rockzenében. Hiába kutatott itt Vikár, Bartók, vagy Kodály ,a magyar folkzene 1972 május 6-án indult hódító útjára, amikor a táncház mozgalmat kitalálták.

MIX Magazin, 2013. július 22.


Elhunyt Halmos Béla
A Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész 67 évet élt.

Elhunyt 67 éves korában Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész - tudatta felesége az MTI-vel pénteken.
Gyenes Katalin tájékoztatása szerint Halmos Bélát csütörtökön budapesti otthonában váratlanul érte a halál. A Hagyományok Háza MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 67 éves népzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

hirado.hu, 2013. július 19.


Meghalt Halmos Béla a táncházmozgalom ikonja

A táncházmozgalom egyik elindítója. Népzenekutató, elkészítette az első zenekari monográfiát, a zenetudományok kandidátusa. Népzeneoktató több száz hazai és külföldi tanítvánnyal. Részt vett a népzeneoktatás megszervezésében, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára.

Népzene.hu, 2013. július 19.


Nekrológ
Meghalt az első táncházas prímás, Halmos Béla

Életének hatvannyolcadik évében elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész, a táncházmozgalom egyik elindítója. Többek között neki köszönhető az is, hogy a magyar táncházmozgalom az autentikus népi örökségből táplálkozott: nem alkalmi feldolgozásokra, egyszerűsített, divatos-népies számokra épült, hanem tudományos kutatómunkára, valahogy úgy, ahogy Bartók és Kodály is gondolkodott.

Magyar Nemzet Online, 2013. július 19.


Meghalt Halmos Béla

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, a táncházarchívum alapítója. A 67 éves népzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Hagyományok Háza, 2013. július 19.


Az V. Pusztinai Zenetábor

Izgatottan vártuk a már hagyománnyá vált, július első felében tartott, Pusztinai Zenetábort, amit az idén az ötödik alkalommal szerveztünk meg. Az előző évekhez hasonlóan a tábor helyszíne a pusztinai Magyar Ház volt. Július 7-én érkeztek meg az Óbudai Népzenei Iskola tanárai Kobzos Kiss Tamás igazgató vezetésével, akik a tábor ideje alatt visszatanítják gyermekeinknek a moldvai hagyományos hangszereken való játszást, zenélést. Szintén hangszeroktatói feladatot vállalt a klézsei hagyományőrző Legedi László István is, ő is visszajáró oktatója a Pusztinai Zenetábornak.

Pusztina.ro, 2013. július 17.


Ada
Néptáncot és népzenét tanultak

Vasárnap este Adán látványos gálaműsorral zárult a 19. Vadvirág népzenei- és néptánctábor, amelyet július 8. és 15. között tartottak meg a helyi lóversenypályán a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében. A táborlakók, akik a Tisza mentéről és az anyaországból érkeztek, a gálaműsoron bemutatták mindazt, amit az elmúlt egy hét során elsajátítottak a magyar néptánc és népzene gazdag kincsestárából.

Magyar Szó, 2013. július 16.


Washingtoni siker testközelből
Magyar program a Smithsonian Folklife Fesztiválon

Két dolgot szeretnék leszögezni: fontos volt, és még sok hasonló kellene. A Smithsonian Folklife Festival Amerika legnagyobb szabadtéri folklórrendezvénye, 1967 óta minden évben megrendezik Washington szívében, a National Mallon. Idén először Magyarország volt a díszvendége 2013. június 26. és július 7. között.

Táncélet, 2013. július 15.


Ropják a táncot Jobbágytelkén

Tizenötödszörre nyitotta meg kapuit a nyárádmenti néptánctábor, és már a kezdő estén tetőfokán volt a hangulat. Ezen a héten folyik a Marosszéki Népzene- és Néptánctábor tizenötödik kiadása Jobbágytelkén. Néptáncot, népzenét, népdalokat reggeltől estig tanulhat itt a résztvevő, a gyerekek számára pedig rengeteg kézműves foglalkozást szerveznek. Néprajzi előadásokat, filmvetítést is tartanak, de természetesen azért lehet pihenni, kirándulni, íjászni is a táborlakóknak. Minden este meghívott hagyományőrző tánccsoport mutat be néptáncot. Szerdán az esztenára kirándulnak, és idén a hetedik emlékjel-kopjafát is felállítják az Ötösfenyőnél a szervezők és résztvevők, amelyet tábortűzzel tesznek emlékezetessé.

Székelyhon.ro, 2013. július 15.


40 éves legenda a Szigeten

A szinte nemzeti intézménynek tekinthető Muzsikás együttes, a világ nagy fesztiváljainak és híres koncerttermeinek állandó vendége a 40., jubileumi születésnapját a Sziget Nulladik napján ünnepli, baráti társaságban.

Népzene.hu, 2013. július 4.


A néptánc tanításához nem elég a lelkesedés

Egy életre el lehet venni a gyermek kedvét a néptánctól, ha erőltetik, rosszul tanítják, és nem a játék, hanem a színpadi bemutató az elsődleges cél – véli Both József, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes művészeti vezetője, aki ezen a héten a pedagógusok számára szervezett rétyi tánctáborban oktatja a résztvevőket.

Háromszék, 2013. július 4.


Magyar invázió Washingtonban

Mindnyájan magyarok vagyunk Washingtonban - mondta a Smithsonian Folklife Festival egyik lelkes résztvevője. A washingtoni National Mall magyar zenétől hangos, magyar tánc bűvöli el a közönséget, magyar ételeket esznek, magyar borokat isznak. A rendezvény szakmai és közönségsiker, amiről a washingtoni sajtó is beszámol. A június 26-30-ig, illetve július 3-7-ig tartó Smithsonian Folklife Festival idei díszvendége Magyarország. Hatos Pált, a Balassi Intézet főigazgatóját kérdeztük a washingtoni magyar jelenlétről.

Heti Válasz, 2013. július 3.


Choreomundus MA I/2.
Trondhiem

Szemináriumok keretében különböző tánctanulási módszerek és modellek kapcsán végeztek helyzet gyakorlatokat, „szituációkat”.A táncra, mint közösségi tudásra, társadalmi gyakorlatra fokuszáltak. A tanulók esszét írtak módszertani problémákról, valamint a tanegységhez tartozóan szóbeli és gyakorlati vizsgát is letettek.

2013. július 1.