Folkrádió

Tallózó

Muzsikás Együttes: Sosem lennénk pártzenekar

Negyvenéves a Muzsikás együttes. Nemrég óriási sikerrel koncerteztek a Sziget Fesztiválon. Pályafutásuk egyik csúcspontja volt a New York-i Carnegie Hallban való szereplésük, váratlanul érte őket az 1999-es Kossuth-díj vagy a 2008-as Womex Award, amit a világ legnagyobb zenei vásárán ítéltek oda nekik. Hamar Dániellel, a banda civilben űrkutatással foglalkozó nagybőgősével beszélgettünk családja dunaföldvári parasztházában.

Szabad Föld Online, 2013. augusztus 31.


Könyvbemutató az MTA BTK Zenetudományi Intézetében

2013. szeptember 11-én, szerdán délután 4 órakor mutatják be az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében Bereczky János A magyar népdal új stílusa című négykötetes monográfiáját, amelyet az Akadémiai Kiadó jelentetett meg. Az esemény házigazdája Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, köszöntőt mond Batta András kormánybiztos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A művet Almási István, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Richter Pál, a ZTI igazgatója ismerteti.

MTA Zenetudományi Intézet, 2013. augusztus 30.


Elhunyt Ág Tibor

Életének 85. évében elhunyt Ág Tibor szlovákiai magyar népzenekutató, karnagy, zeneszerző, zenepedagógus. A szlovákiai magyar kórusmozgalom kiemelkedő, vezető-irányító alakja volt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2013. augusztus 30.


Vásárhelyi Forgatag
Hasznos tudnivalók

Vasárnap, szeptember 1-én a néptánctalálkozó 17 órakor kezdődik a Kultúrpalota nagytermében. Muzsikál az Üver Zenekar (Bartis Zoltán, Bálint Zsombor, Kostyák Márton). Fellépnek: Vajdaszentiványi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Erdőcsinádi Árvácska Néptáncegyüttes, Szentgericei Gyöngyösbokréta Néptánccsoport, Segesvári Kikerics Néptáncegyüttes, Mezőmadarasi Árvalányhaj Néptáncegyüttes, Szabédi Fürgelábak Néptáncegyüttes, Ludasi Hajdina Néptánccsoport, Felfalusi Bíborka Néptánccsoport, Szászrégeni Bíborka, Kalangya és Kéknefelejcs Néptáncegyüttesek, Szászrégeni Rügyecske Néptánccsoport, Kendi Csillagok, valamint Erdőszentgyörgy, Sóvárad és Holtmaros néptánccsoportja.

Mediatica.ro, 2013. augusztus 30.


„Csak úgy, a saját érzésem szerint…”
Szabó Teréz, a Népművészet Mestere otthonában

Nem a szivárvány végén, hanem a Mezőség ölében, egy első pillantásra mozdulatlannak látszó faluban találtunk kincset a minap. A bokrokkal szegélyezett, göröngyös úton a mezőkölpényi Szabó Teréz népdalénekes, néptáncos házát kerestük, aki nemrégiben, a budapesti Mesterségek Ünnepén – Maros megyéből egyedüliként – vehette át a magyar állam Népművészet Mestere kitüntetését. A 72. évében járó asszony nem tudott érkezésünkről, dologidőben leptük meg, de amint bemutatkoztunk, már tessékelt is befele, a családi fotókkal – gyermekei, unokái képeivel – díszített szobába, ahol aztán sorra elénk teregette a dalban, táncban megélt évtizedeket.

Népújság, 2013. augusztus 28.


A Dohány utcában muzsikált a Muzsikás

A Muzsikás együttes vastapssal vonult le a Dohány utcai Zsinagóga színpadáról. A 40 éves zenekar két híres albumból játszott, a Bartókról valamint az erdélyi magyar zsidó zenét tartalmazó Szól a kakas már című lemezről. Vendégei, Herczku Ági hangjával és Alexander Balanescu hegedűjátékával ugyancsak elkápráztatta a közönséget.

MIX Magazin, 2013. augusztus 28.


Népzenei hagyományőrző fiatalok táboroztak Piricsén

2013. augusztus 11-e és 16-a között az NKA támogatásával szervezték meg a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája munkatársai az Ifjúsági Népzenei Tábort Piricsén.

SZON, 2013. augusztus 28.


Négy pályázó az Ifjú Szivek élére

POZSONY | Négy személy nyújtotta be pályázatát az Ifjú Szivek igazgatói pozíciójára. Ezt a kormányhivatal közölte, miután lapunk egyik munkatársa az infótörvényre hivatkozva magánszemélyként kért tájékoztatást.

Új Szó, 2013. augusztus 28.


Idén is lesz prímásverseny a Kecskeméti Népzenei Találkozón

A Hagyományok Háza a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2013. szeptember 20-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 1.

Hagyományok Háza, 2013. augusztus 26.


Gömöri Éva a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Áder János köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át a Nemzeti Színházban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. Az ünnepet megelőző napon rendezett az eseményen egy szarvasi táncost, Gömöri Évát, a Honvéd Együttes táncos szólistáját érte az a megtiszteltetés, hogy Balog Zoltántól a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Newjság, a szarvasi hírblog, 2013. augusztus 25.


Folytatódnak a Páva területi válogatói

Folytatódnak a Fölszállott a páva 2014 területi válogatói: augusztus végén és szeptember elején újabb négy helyszínen folytatódik a válogatás. Augusztus 31-én a váci Madách Imre Művelődési Központban, szeptember 7-én a kaposvári AGÓRA – Együd Árpád Kulturális Központban, szeptember 13-án Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székházában, két nappal később, 15-én pedig a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban mérhetik össze tudásukat a zenészek, táncosok, énekesek. Mindegyik helyszínre várják az érdeklődőket, hiszen a versenyzőknek jól jön a biztatás. A belépés ingyenes.

Hagyományok Háza, 2013. augusztus 24.


Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tíz kiemelkedő népművésznek adta át a Népművészet Mestere díjakat augusztus 18-án Budapesten, a Mesterségek Ünnepén. A kitüntetést idén hatvanadik alkalommal osztották ki.

Hagyományok Háza, 2013. augusztus 20.


Virágvölgyi Márta Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült

Virágvölgyi Márta, az Óbudai Népzenei Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára a mai napon a táncházmozgalom érdekében végzett tanító, gyűjtő-lejegyző, kiadványszerkesztő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

2013. augusztus 19.


Barsi Ernő temetése augusztus 16-án lesz Győrben

A Szabadhegyi Új Temetőben kísérik utolsó útjára Barsi Ernő néprajztudóst augusztus 16-án 3 órakor. Az elhunytat Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Barsi Ernő, Győr város díszpolgára, Pro Urbe-díjas, Szent László-díjas néprajztudós, zenetörténész, főiskolai tanár augusztus 8-án hunyt el 93 éves korában.

Kisalföld, 2013. augusztus 14.


Ifjú Szivek – a magyar nyelv nem feltétel
Pozsony

Elég hároméves vezetői tapasztalat, magyarul nem kell tudnia az Ifjú Szívek majdani igazgatójának. A kormányhivatal nem verte nagydobra, hogy augusztus elsején közzétette a felhívást, miszerint új igazgatót keres a júniusban leváltott Hégli Dusan helyére.

Új Szó, 2013. augusztus 14.


„Munkájának eredménye ma is itt van közöttünk Kalotaszentkirályon”
Emlékfát ültettek Halmos Bélának

Közel száz zenész húzta a kalotaszegi hajnalit Halmos Béla emlékére, akinek tiszteletére emlékfát ültettek augusztus 8-án Kalotaszentkirályon, a magyar népzenészek emlékfasorában.

Heti Válasz, 2013. augusztus 14.


Eltemették Halmos Bélát

Pályatársai, családtagjai, barátai és tisztelői sokasága kísérte utolsó útjára pénteken a budapesti Farkasréti temetőben Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutatót, előadóművészt, aki július 18-án 67 éves korában hunyt el.

MTI, 2013. augusztus 9.


Meghalt dr. Barsi Ernő

„Árvák lettünk egy kicsit! – mondta egy hozzá közel álló, amikor megtudta a hírt: csütörtük délután 93 éves korában csendesen elaludt dr. Barsi Ernő néprajztudós. Egy hitében, magyarságában, világnézetében, tudásában rendíthetetlen ember sétált át a „túlsó partra. Olyan szolgálattevő, aki édesapjától tanulta a nép szeretetét, azt, hogy minden tudás csak akkor ér valamit, ha az az embereket szolgálja.

Kisalföld, 2013. augusztus 9.


Kalotaszentkirály - Nyírfacsemete őrzi Halmos Béla emlékét

Csütörtök délután a Kalotaszentkirályon zajló Néptánc és Népzene Tábor keretében nyírfacsemetét ültettek el a két hete elhunyt népzenész-oktató, Halmos Béla emlékére. A magyar népzenészek emlékfasorának első csemetéjét a Kalotaszegi Népzene és Néptánc Tábort szervező Archívum Kulturális Alapítvány és az Ady Endre Általános Iskola, valamint a jelenlevő vendégek és a táborozók avatták fel.

Kolozsvári Rádió, 2013. augusztus 8.


Több évtizedes történet egy új fejezete kezdődött el

Ismét megnyitotta kapuit Jászberényben a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor. Két év kihagyás után vasárnap immár a 31. tábor indult útjára. A Kárpát-medence egyik legpatinásabb ilyen jellegű rendezvénye történetében egy új fejezet nyílt meg.

Szoljon, 2013. augusztus 8.


Remetéről üzenik: gyergyói tánc márpedig létezik

Néptánc, ének, csujjogatások, furulyaszó és gardon diktálta ritmus – Remetén a néptánctáborban nem hagyják feledésbe menni az ősök tudását. Vidám hangulatban táborozik együtt közel százharminc fiatal, akik pirosra tapsolják tenyerüket, amikor a nyolcvan év körülieket látják perdülni, muzsikálni.

Székelyhon.ro, 2013. augusztus 7.


Bartóktól a Bikiniig: Muzsikás a Szigeten

Tíz év kihagyás után izgalmas élmény újra a Szigetre vetődni, alig van, ami változatlan: a diáklányok megvannak még, csak már németajkúak, a sör is folyik (talán már kevésbé vizezik, mint annak idején, bár tény, hogy pont háromszor annyiba kerül).

Index, 2013. augusztus 7.


Halmos Béláé lesz az első fa a népzenészek kalotaszentkirályi emlékfasorában

Halmos Béláé lesz az első fa a Magyar népzenészek emlékfasorában, amelyet a Kalotaszentkirályon zajló Kalotaszegi Népzene és Néptánctábor keretében ültetnek el csütörtökön a helyi általános iskola udvarán.

MTI, 2013. augusztus 6.


Elment az első városi táncházi prímás, Halmos Béla (1946-2013)
Abkarovits Endre nekrológja

Július 18-án váratlanul elhunyt (dr.) Halmos Béla népzenész, népzenekutató. Temetése augusztus 9-én a Farkasréti-temetőben lesz. A Makovecz Imre által tervezett ravatalozóból indul a menet, aki maga is gyakori látogatója volt Halmos Béláék táncházainak. Előző este a Hagyományok Házában zenés virrasztást tartanak, ahol a legjelentősebb prímások fognak sorban fellépni és muzsikálni emlékére.

Hangtárnok, 2013. augusztus 5.


Életre kel a nép zenéje
Népzenész-képzés indul, tanoncok kerestetnek

Táncosok bőven vannak Székelyudvarhelyen, csupán egy helyi zenekar hiányzik, aki muzsikál nekik. Ennek létrehívását vállalta fel a Művelődési Ház és az Orendi István vezette Kaszaj együttes. Plakátok hirdetik már városszerte, hogy lehet jelentkezni négy hangszeren (hegedű, brácsa, nagybőgő és parasztfurulya) zajló képzésre, ami októberben indul, és a jelentkezők toborzása javában zajlik. Az újdonságnak számító oktatásról az ötletgazdákkal, Elekes Gyula igazgatóval és Orendi Istvánnal beszélgettünk.

Udvarhelyi Híradó, 2013. augusztus 5.


Szégyent hozott Magyarországra” – ünnepeljen a Szigeten a Muzsikással!
Hamar Dániel interjú

Negyvenéves születésnapját ünnepli kedden a Szigeten a hazai népzenei- és táncházmozgalom emblematikus, világszerte ismert formációja, a Muzsikás együttes. A koncerten hazai és külföldi vendégek, többek közt falusi muzsikusok és táncosok, az Amadinda ütősegyüttes és az amerikai Woven Hand rockzenekar társaságában adnak életműkoncertet. Arról, hogy mi történt az elmúlt négy évtizedben a Fővárosi Művelődési Háztól a Carnegie Hallig, Hamar Dánielt, az együttes bőgősét kérdeztük.

HVG, 2013. augusztus 5.


Birtokba vehették a székházat

Jászberényben délután ünnepélyes keretek között átadták a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházát. Az új épület megépítését valamennyi városlakó szívügyének tekintette.

Szoljon, 2013. augusztus 2.


Jézus, milyen nép ez a magyar! - Hamar Dániel (Muzsikás)

A Sziget nulladik napján ad szuperkoncertet a negyvenéves Muzsikás. A zenekar alapító tagjával, Hamar Dániellel (bőgő, gardon, dob, ének) beszélgettünk ebből az alkalomból a népzenében megjelenő vulgaritásról és líráról, a párválasztásról és a kalotaszegi zenéért rajongó japán prímásról, román buszokról és nemzetközi sikerekről. Valamint a történelmi sorscsapások előnyös következményeiről.

Quart, 2013. augusztus 2.