Folkrádió

Tallózó

Sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutató hangverseny

A Szabó Csaba alkotói világát és zenetudományi munkásságát ismertető emlékkönyv bemutatójára a zene világnapján, 2013. október 1-én 11 órakor a Zenetudományi Intézet Bartók termében kerül sor (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.) az MTA BTK és a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság közös rendezésében.

Szabó Csaba Nemzetközi Társaság, 2013. szeptember 30.


Táncegyüttesek randiznak Vásárhelyen

Marosvásárhelyen tartják október 4-e és 6-a között a romániai magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját. A vándorrendezvényen, amelynek 2006 után ismét a Maros Művészegyüttes a házigazdája, öt együttes táncosai lépnek fel. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban sorra kerülő találkozó házigazdája az idén a Maros Művészegyüttes, amelynek igazgatója, illetve az együttes mellett működő Folk Dancing and Music Egyesület elnöke csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertette a programot. „Mint intézményvezető, akár a többi együttes nevében is kijelenthetem, hogy mindenki pozitívnak látja az előremozdulást, egy éve erre készülnek valamennyien, hiszen fontosnak tartják itt lenni” – hangsúlyozta Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója.

vasarhely.ro, 2013. szeptember 28.


Román–magyar tanácskozás népzenetudományi téren

Tegnap a Román Akadémia Kolozsvári Folklórarchívum Intézetének székhelyén, román és magyar részvétellel, etnomuzikológiai konferencia kezdődött Jagamas János (1913–1997), Ioan R. Nicola (1913–1981) és Traian Mârza (1923–1985) zenetudósok emlékére, amely ugyanakkor áttekinti a kolozsvári és budapesti szakemberek együttműködésének további lehetőségeit is, és október 4-ig látogatható kiállítást mellékel a három személyiség életművéből.

Szabadság, 2013. szeptember 27.


A pécsi Zengő együttes 30 éves jubileumi műsora a Hagyományok Házában
2013. október 4., 19 óra

30. születésnapját jubileumi koncerttel ünnepli a Zengő együttes: október 4-én a Hagyományok Háza színpadán neves vendégművészek (Berecz András, Vujicsics együttes, Rüdiger Oppermann, Enkh Jargal) részvételével mutatják be a Zengő 30 című albumot.

Hagyományok Háza, 2013. szeptember 27.


A Securitate nem szerette ezeket a látogatásokat
Interjú a Csík zenekar vezetőjével

Míg a 80-as években még előfordult, hogy a Csík zenekart irredentaként kezelték, mára úgy tűnik, mindegyik politikai párt elismeri őket. Miért jelennek meg mégis többnyire fideszes rendezvényeken? Hol van a népzene helye a Coca-Cola–mámorban? Nem unalmas-e még a Most múlik pontosan? Csík Jánossal, a zenekar alapítójával beszélgettünk.

HVG, 2013. szeptember 25.


„Új élõ népzene” 2014
Jubileumi CD-pályázat
Határidő: 2013. november 4.

Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár huszadik darabját ismét élő koncerten szeretnénk rögzíteni. A korábbiakhoz képest a legfontosabb változás abban áll, hogy a zsűri által kiválasztott pályázókkal nem stúdióban készül a hangfelvétel, hanem közönség előtt, különleges hangversenyen vesszük fel a CD anyagát. Ez minden szempontból nagyobb kihívás, hiszen a koncerten nincs ismételgetésre vagy rájátszásra lehetőség, viszont a „live” CD „itt és most” hangulata kárpótolhatja a hallgatót az esetleges fésületlenségért.

Táncház Egyesület, 2013. szeptember 24.


Citerás táncház hangszerbemutatóval a Partiumi Keresztény Egyetemen

Szeptember 26-án, csütörtökön, 19 órától CITERÁS TÁNCHÁZBA várják az érdeklődőket a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alagsori kávézója előtti aulába. A tavaly elindult közös kezdeményezés hagyományait folytatva, a PKE és a Szigligeti Színház együttműködésében, ebben az egyetemi tanévben is havonta egyszer kerül majd megrendezésre a táncoktatással egybekötött tematikus rendezvény, amelyen a Nagyvárad Táncegyüttes művészei működnek közre. Sóvidéki táncokat oktat Forgács Zsombor és Kerekes Dalma.

Erdély ma, 2013. szeptember 24.


Táncház és nótázás Púderrel
ÚJ HELYSZÍN: Hagyományos Borozó

Csütörtöktől a Kazinczy utcai Hagyományos Borozóba költöznek a Nagy Zoltán József Púder által szervezett programok, a Játszó-Táncoló és a Táncház és nótázás Púderrel, mely ezentúl Hagyományos Táncház a Hagyományos Borozóban néven fut. Részletek a Folknaptárban.

2013. szeptember 24.


Bukarestben a Muzsikás

Bukarestben lép fel kedden a magyarországi Muzsikás együttes, amely idén ünnepli fennállása 40. évfordulóját. A számos díjjal elismert együttes Bukarest második legnagyobb előadótermében, a román közszolgálati rádió mintegy ezer férőhelyes koncerttermében lép fel.

MTI, 2013. szeptember 23.


Junior Prima Díjak

2013-as díjazottak: Kovács Márton - népzenész, Vódli Zoltán - ostorkészítő, bőrműves, Kubinyi Júlia – népdalénekes, Illés Vanda - kézműves, Berta Alexandra - népdalénekes, citerás, népzene tanár, Hevesi Ernő - hegedűművész, Rosonczy-Kovács Mihály - népzenész, népdaloskönyv-szerkesztő, Zsuráfszky Zoltán - néptáncos, Tintér Gabriella - népzenész, népdalénekes, Csoóri Sándor - népdalénekes, népzenész.

Hagyományok Háza, 2013. szeptember 23.


Ráckevei prímás nyert Kecskeméten

A 20 éves Mihó Attila nyerte meg a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt népzenekutató, Halmos Béla emlékére rendezett kecskeméti prímásversenyt pénteken (szeptember 20-án). A ráckevei fiatalember a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, és párhuzamosan végzi a Károli Gáspár Református Egyetemet történész szakon.

Kecskeméti Hírhatár, 2013. szeptember 23.


Sikerrel zajlanak a Népzenei Találkozó programjai
A prímásverseny győztese: Mihó Attila

Pénteken tartották meg a IV. Kecskeméti Népzenei Prímásversenyt, melyet a nemrégiben elhunyt Dr. Halmos Béla népzenekutató emlékének szenteltek. A verseny fődíját - egy 1 000 000,- Ft névértékű, XIX. századi német mesterhegedűt a Martin György emlékére megrendezett Hagyományőrző gálaműsor előtt adta át Mák Kornél a győztesnek, Mihó Attilának.

Kecskemét város honlapja, 2013. szeptember 21.


Rendhagyó népzenei órák

A 24. Kecskeméti Népzenei Találkozó hagyományos programjaként rendhagyó zeneórák keretében vendégeskednek a fesztivál résztvevői Kecskemét iskoláiban és óvodáiban. Ma a Kodály Zoltán Ének- zenei Általános Iskola és a Bányai Júlia Gimnázium tanulói hallhatták és láthatták autentikus előadóktól a népi dallamokat és táncokat.

Kecskeméti Televízió, 2013. szeptember 20.


Az élő népművészet fesztiválja

Hivatalosan is megnyílt az autentikus magyar népzene fesztiválja, a 24. Kecskeméti Népzenei Találkozó. Hogy élő a magyar népművészet, sok fiatal bizonyítja, szerte az országban. Az elkövetkező három napban 40 esemény vár a látogatókra Kecskeméten.

Kecskeméti Televízió, 2013. szeptember 20.


Folkrádió a Kossuth Rádióban
szombat 18:30

2013. szeptember 21-én, szombaton 18:30-kor a Kossuth Rádióban a Népzene határok nélkül c. műsorban a Folkrádióról lesz szó. Vasváry Annamária Kemecsei Gáborral, Pávai Istvánnal és Zagyva Natáliával beszélget a Folkrádió Közhasznú Alapítvány által működtetett népzenei rádióról és portálról.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2013. szeptember 19.


Interjú
Hatalmas siker a Magyar Állami Népi Együttes amerikai turnéja

Vasárnap délután a San Franciscó-i régióban, San Rafael városában tartotta három hónapos észak-amerikai, Magyar rapszódia című turnéja első előadását a Magyar Állami Népi Együttes – frenetikus sikerrel. A helyi Veterans­ Memorial Auditorium mintegy ezerfős közönsége nem akarta leengedni a színpadról a magyar zenészeket, táncosokat.

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 19.


Mihályi Gábor: Magyar rapszódia

Háromszor tapsolta vissza a San Rafael-i Civic Center közönsége amerikai turnéja első fellépésén a Magyar Állami Népi Együttes társulatát. A magyar idő szerint hétfő hajnalban elkezdődött fellépéssorozatról a művészeti vezetővel beszélgettünk.

Metropol.hu, 2013. szeptember 18.


Akadémiai népzene

A magyar népzenészek november 6-án a Zeneakadémia Nagytermében adnak önálló koncertet, nem vendégként, hanem mint a patinás művészképző intézmény legfiatalabb tanszéke.

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 18.


Meghívás a Táncról gondolkodóknak!
Jelentkezési határidő: október 15.

2013. október 19-20-án Kiscsőszön folytatódik a két éve megkezdett beszélgetés….
Vendégünk lesz László Csaba, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes vezetője, a Nagyváradi Táncszínház koreográfusa, az erdélyi táncélet kiemelkedő személyisége.

2013. szeptember 18.


Vastaps a magyar kultúrának Amerikában

Vastaps, éljenzés vasárnap a Magyar Állami Népi Együttes három hónapos amerikai turnéjának első állomásán, a San Francisco vonzáskörébe tartozó San Rafaelben.

Heti Válasz, 2013. szeptember 17.


Konferencia a népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulásáról
Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, 2013. szeptember 21. 10:00

A Magyar Néprajzi Társaság Népzene-néptánc Szakosztálya a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretei között konferenciát rendez, A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel. A magyar folklorisztika e két kiemelkedő területén világviszonylatban is fontos, megkerülhetetlen eredmények születtek.

Hagyományok Háza, 2013. szeptember 17.


Új régi hang

Halmos Béla és Szomjas György Új régi hang című népzenei filmsorozatának ünnepélyes bemutatója szeptember 24-én 19 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotók (Szomjas György rendező, Rosta Katalin szerkesztő-producer, Jantyik Csaba producer) az estet a közelmúltban elhunyt Halmos Béla emlékének ajánlják. A vetítést követően a Téka együttes, Kerényi Róbert és Tintér Gabi, valamint az Óbudai Waldorf Iskola és az Ürömi Művészeti Iskola növendékei muzsikálnak. A részvételi szándékot kérik az rfprod@upcmail.hu címen jelezni.

Hagyományok Háza, 2013. szeptember 17.


A hétvégén rendezik meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót

Halmos Béla népzenekutató emléke előtt is tisztelegnek az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyet szeptember 19. és 22. között rendeznek meg immár 24. alkalommal.

MTI, 2013. szeptember 16.


Richter Pál: a népzenét már csak őrizni lehet

Bár a 70-es évekig visszanyúló népzenei mozgalom ma is erős és népszerű, a paraszti életforma megszűnésével funkciója már csak a régi dallamvilág megőrzése lehet; közeg nélkül ez hagyomány sem tud gazdagodni - mutatott rá Richter Pál. A Zeneakadémia tanszékvezetője, az MTA Zenetudományi Intézetének kutatója népzenei képzés felépítéséről és a klasszikus zenével való kapcsolatáról beszélt a Rádió Orient műsorában.

OrientPress Hírügynökség, 2013. szeptember 16.


Őszi tábor vonósoknak Virágvölgyi Márta vezetésével

Elegendő számú jelentkező esetén idén is szervezünk őszi tábort a Szeged melletti Forráskútra október 26-tól 28-ig (szombat reggeltől hétfő ebédig). Terveink szerint Márta tanítványai a brácsásokkal és bőgősökkel széki és ádámosi zenét ismételnek, ill. folytatják a bonchidai tanulását. A költség szállással, étkezésekkel együtt 20 ezer Ft körül várható.

2013. szeptember 16.


NKA-pályázat a táncházak és táborok támogatására
Benyújtási határidő: 2013. október 11.

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet 4 témában: közművelődési és népművészeti programok megrendezése; amatőr művészeti, alkotó jellegű és honismereti táborok szakmai programjainak, valamint az élő népművészet országos, regionális és megyei hatókörű alkotótáborainak megvalósítása, és mindkét terület országos szakmai továbbképzéseinek lebonyolítása; rendszeresen működő táncházak; a közművelődési intézményekben, ill. annak keretei közt magas színvonalon működő műhelyekben, valamint a népművészet folyamatosan és magas színvonalon működő műhelyeiben létrejött műsorok, programok, produktumok kizárólag kistelepüléseken való terjesztésének, tájolásának támogatása.

Nemzeti Kulturális Alap, 2013. szeptember 16.


Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes gyerekeknek

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 2013 szeptemberétől gyermek utánpótláscsoportot indít!
Beiratkozás: 2013. szeptember 9-én és 10-én 16.30- 18.00 között, az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér előcsarnokában

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, 2013. szeptember 8.


Népzene klasszikus tréninggel

Hangszerelem rovatunkban Szabó Attila kerül bemutatásra, az a sokszínű gitáros-hegedűs, aki egyaránt jártas az angolszász könnyűzenében és a táncházak világába.

Fidelio, 2013. szeptember 7.


Szatmár megyében is bemutatkozik az Ördögborda

A Fölszállott a páva népzene- és néptánc-tehetségkutató verseny közönségdíjasa, a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes több alkalommal is fellép Szatmár megyében szeptember 8-11. között.

Szatmar.ro, 2013. szeptember 6.


Pozsonyban a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöksége

POZSONY | A Magyar Táncművészek Szövetségének elnöksége 2013. szeptember 6–8. között kihelyezett elnökségi ülést és fórumot tart Pozsonyban az Ifjú Szivek Táncszínházban, amelyre meghívást kaptak a határon túli hivatásos táncegyüttesek vezetői is Erdélyből.

Új Szó, 2013. szeptember 5.


Táncvásár
Hagyományok Háza, 2013. szeptember 14.

2013-ban hetedszerre szólítjuk meg a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat egy megújuló Táncvásárral, ami a mai kihívásokhoz, aktuális feladatok megoldásához igazodó tematikával várja az érdeklődőket. A jelentkezők keresztmetszet-jellegű, saját élményű műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción.

Hagyományok Háza, 2013. szeptember 1.