Folkrádió

Tallózó

Arcvonások: Györfi Erzsike népdalénekes

Neve összefonódik az erdélyi táncházmogalommal és az erdélyi régi zene közkinccsé tételével. Énekelt a csíkszeredai Barozda népzenei és a Kájoni Régi zene Együttessel. Pályája abból a csíki faluból indult, amelynek hírét az 1764-es madéfalvi veszedelem őrzi és ahol Bartók Béla is gyűjtött. Hosszú ideig Németországban élt, de hazatért szülőföldjére és folytatja énekesi, népművelői munkáját. Tevékenységért idén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kacsó András díjjal tűntette ki.

Magyar Rádió Online, 2013. október 31.


Fiatalon megmutatkozik a néptánc-tehetség

Megkezdődött a Gyermek Népművészeti Egyesület országos néptáncversenye. A kecskeméti selejtezőn összesen 24 együttes mutatta be koreográfiáját. Két hét múlva Szekszárdon folytatódik a verseny, a legjobbak pedig majd Budapesten egy gálaműsor keretében mutathatják meg tudásukat.

Kecskeméti Televízió, 2013. október 29.


Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat 2014
2013. október 22-én pályázatot hirdet a Magyar Néprajzi Társaság

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a ELTE BTK Néprajzi Intézettel, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, a Hagyományok Házával, a Honismereti Szövetséggel és a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal.

Magyar Néprajzi Társaság, 2013. október 29.


Elindult a Táncházkaraván Udvarhelyszéken

Körülbelül százhatvanan perdültek táncra a Táncházkaraván Udvarhelyszéken elnevezésű rendezvénysorozat megnyitóján csütörtökön az Udvarhely Táncműhely próbatermében. A hőség és a helyszűke mindenkit csak addig zavart, amíg be nem kapcsolódott a néptánc- és énekoktatásba, illetve a páros és körtáncokba.

Székelyhon.ro, 2013. október 27.


A legendás prímás emlékét is megidézik

Nemrég ment el közülünk Halmos Béla, a táncházmozgalom első prímása, aki annak idején Sebő Ferenccel együtt a legelső táncházat muzsikálta végig. Szombat este az ő emlékét is megidézik a Kaláka-koncerten.

Magyar Nemzet Online, 2013. október 26.


Dömötör naphoz igazítva hajtották be az állatokat a Hortobágyon

A pásztorhagyományok szerint a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtják haza. A behajtáshoz kapcsolódik a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is, amit jelképesen minden évben nagyközönség előtt tesznek meg

Hajdú-Bihari Napló, 2013. október 26.


Indul a második Táncházkaraván

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) és tagszervezetei második alkalommal szervezik meg a tavaly nagy sikerrel debütáló Táncházkaraván Udvarhelyszéken elnevezésű, a táncházat népszerűsítő programsorozatot. A második karavánba Székelyudvarhely, Máréfalva, Béta, Farkaslaka, Zetelaka, Lövéte, Oroszhegy, Székelykeresztúr és Szentegyháza ifjúsága is bekapcsolódott.

Udvarhelyi Híradó, 2013. október 24.


folkMAGazin 2013/4.

A folkMAGazin őszi számának borítójáról idős, balmazújvárosi parasztember tekint a potenciális olvasóra, a hátulsó borítóról pedig egy kecskeméti juhász. Kunkovács László két fotóját öt év és negyvennél több oldalnyi írás és kép választja el egymástól.

librarius, 2013. október 24.


Kolozsvár
Könyvbemutatóval ünneplik a Vadrózsák 150. születésnapját

A kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság és a Magyar Unitárius Egyház könyvbemutatót szervez abból az alkalomból, hogy Kriza János, Erdély unitárius püspöke, hírneves folklórgyűjtő 1863-ban, éppen 150 évvel ezelőtt megjelentette a Vadrózsák című székely népköltési gyűjtemény első kötetét.

Új Magyar Szó, 2013. október 24.


Tíz éves a Pántlika Néptánc Együttes

Nagyszabású, kiváló hangulatú gálaműsorral ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a tamási Pántlika. Az együttes a városi művelődési központ kezdeményezésére alakult 2003-ban, jelenleg 95 taggal működik, a legfiatalabb öt, a legidősebb negyven éves. Az öt csoportból négy a gyermek-, illetve ifjúsági korosztályt foglalja magába, és van egy asszonyokból álló felnőtt csoportja is.

Tolnai Népújság, 2013. október 22.


A Banda - Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
2013 október 29.

A „Száz évig” sikere folytatásra ösztönzött: a magyarpalatkai banda és a mezőségi esküvők-lakodalmak emléke, a Heveder zenekar mai tudása, érett előadásmódja és a Háromszék Táncegyüttes erősödő tánckara új előadás megszületésére inspirált.

Gyergyószentmiklós Művelődési Központ, 2013. október 21.


Magyar táncház Udmurtföldön és Moszkvában

Udmurtföldön és Moszkvában táncházat tartottak, az orosz fővárosban Párhuzamos lépések - magyar és zsidó táncok címmel rendezett folklór esten is felléptek a Honvéd Együttes táncosai és zenészei Zsuráfszky Zoltán vezetésével.

prae portál, 2013. október 21.


Federičék nem akartak új igazgatót a Szivekbe

Néhány hónapig még biztosan igazgató nélkül marad az Ifjú Szivek Táncszínház. Tegnap délelőtt zajlott a jelentkezők meghallgatása, az írásbeli teszten viszont a négy jelentkező közül információink szerint senki nem tudta elérni a kellő pontszámot.

Új Szó, 2013. október 19.


Szeretne még muzsikálni, szívéből úgy igazán

Budapesti meghívásnak, külföldi csábításnak mondott ellent fiatal korában Greznár Zoltán szanyi cigányprímás. Nem bánta meg, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodott. Most viszont kényszerű pihenőt írt elő számára az élet.

Kisalföld, 2013. október 18.


A népzene a hazaszeretet dala

Sebestyén Márta dalai szálltak a Maulbertsch freskókkal díszített Plébániatemplomban. A művésznő a barokk napi programsorozat keretében telt ház előtt adott hangversenyt zenész társaival, Andrejszki Judittal, Havasréti Pállal és Caius Herával. A koncerten az egyetemes értékek jelentek meg népzenei és műzenei darabok által közvetítve. A hangverseny végén állva tapsolt a közönség.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. október 15.


„Csak a népzenében érzem otthon magam” – bemutatkozik Pap Endre

Ha tehetné, a civil életben is népviseletben, kedvenc kanászruhájában járna, ezzel is büszkén vállalva kötődését a néphagyományokat őrző népdalokhoz, népi hangszerekhez. Utcazenész, hangszerkészítő, ha hívják, vásárokban, népzenei rendezvényeken is örömmel játszik citeráján, hegedűjén, furulyáin. Bár felsőfokú tanulmányai miatt évek óta Budapesthez kötik a mindennapok, Pap Endre továbbra is büszkén vallja magát martfűinek, azt mondja, nem került el Martfűről, csak diplomáért ment a fővárosba.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. október 15.


„Ne kapkodj, ne lazsálj, haladj!”

a Kaláka októberi Marczibányi téri koncertjén Halmos Bélára emlékeznek a fellépő vendégekkel közösen. A megemlékezésen részt vesz Kányádi Sándor, Ökrös Csaba, Sebestyén Márta, Rátóti Zoltán, valamint a Kaláka és a Rackajam együttes. Időpont: október 26., 19 óra.

Budai Polgár Online, 2013. október 14.


Háromszék Táncegyüttes
Az évad első bemu­ta­tója: A banda

Kön­czei Árpád ren­de­zé­sé­ben viszi színre az évad első bemu­ta­tó­ját a Három­szék Tánc­együt­tes. A banda c. pro­duk­ciót októ­ber 17-​én, csütörtökön mutat­ják be az Új Stúdióban!

Háromszék Táncegyüttes, 2013. október 14.


Összefogás hagyományőrző mestereinkért
Jótékonysági eseménysorozat az idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére

Egyre több idős mester kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Mezei Ferenc Csángáló, a Szászcsávási zenekar brácsása Parkinson-kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolja. Éppen ezért összefogásra kérjük a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket, táncházasokat: jótékonysági eseménysorozatot indítunk el, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassuk.

Hagyományok Háza, 2013. október 14.


Fölszállott a páva
Közlemény

2013. szeptember 15-én a nyíregyházi válogatóval befejeződtek a Fölszállott a páva 2014 népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny területi selejtezői. A nyolc selejtezőn nagyon erős mezőny alakult ki, ezért a szakmai zsűriknek a döntéshozatalban nehéz feladattal kellett megküzdeniük: 292 produkciót, mintegy 1500 résztvevőt értékeltek. Büszkén mondhatjuk, hogy a táncházmozgalom magas színvonalon és mindenki számára nyilvánvalóan bizonyította életerejét, elkötelezettségét.

Fölszállott a páva, 2013. október 5.


Elhunyt Mandache Aurel

Mandache Aurel 1933-ban született a Rekecsin melletti Gîsteni faluban. Édesapja zenész volt, de korán meghalt, így az édesanyja egyedül nevelte fel. 14 éves korában magától kezdett el hegedülni. Nagyon sok lakodalomban játszott szülőfalujában és a környező falvakban, szakmát nem tanult, mindig a muzsikálásból élt. Nemcsak a csángóknak hegedült, hanem játszott egy zenekarban is, amellyel több városban koncertezett. Magyarországon először az 1997-ben tartott Csángó Bálon hegedült, itt hívta fel magára a figyelmet tiszta, világos és könnyen érthető hegedűjátékával.

Moldvahon.hu, 2013. október 5.


Kulturális negyedbe költözött a Népzenei Iskola

A nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselői, az önkormányzat vezetői, és a társintézmények igazgatóinak jelenlétében hivatalosan is átadásra került az Óbudai Népzenei Iskola új, Mókus utcai épülete.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. október 3.


A tehén szarvával tanult táncolni

Önmaga tanítója volt a mezőkölpényi Szabó Teréz, akit nemrég Népművészet mestere címmel tüntettek ki Magyarországon. Ahogy ő mondja, a rádióból tanult énekelni, táncolni meg a tehén szarvánál kezdett. Mezőkölpény büszkesége több mint húsz éve már, hogy Magyarországra jár táncolni, énekelni, de tanítani is, itthon azonban még nem „fedezték fel”.

Székelyhon.ro, 2013. október 2.


IX. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója

A Maros Művészegyüttes szervezésében október 3-6. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója, a vándorfesztiválnak idén Marosvásárhely ad otthont. Négy nap alatt mind az öt hivatásos táncegyüttes - a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Táncműhely és a házigazda Maros Művészegyüttes is - bemutatkozik, a rendezvény kitűnő alkalmat teremt betekinteni egymás munkájába, egyszerre verseny, találkozó és szakmai fórum. Az önálló produkciókat kilenctagú zsűri értékeli majd, a díjkiosztóra pedig a találkozó ünnepi gálaműsorán kerül sor, vasárnap 19 órától.

Háromszék Táncegyüttes, 2013. október 2.


Itthon vagy – Magyarország szeretlek!
Népzenei fesztivál a Rákóczi Kertben

A népzenéről szólt szeptember 29-e a Rákóczi Kertben. Az Itthon vagy – Magyarország szeretlek! országos és határon túli rendezvénysorozat csepeli helyszínén délben már kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, a népi játszótér pedig az egész napos esemény végéig a kicsik rendelkezésére állt. A változatos programok mellett finom falatok és forralt bor is kényeztette a vendégeket.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. október 1.