Folkrádió

Tallózó

Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat 2014
határidő: 2014 március 14

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a ELTE BTK Néprajzi Intézettel, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, a Hagyományok Házával, a Honismereti Szövetséggel és a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal.

Magyar Néprajzi Társaság, 2013. november 28.


Kiállításmegnyitó és könyvbemutató a Zenetudományi Intézetben

2013. december 3-án (kedden) 14 órakor az MTA BTK Zenetörténeti Múzeumban emlékkiállítás nyílik Martin György néptánckutató és zenefolklorista születésének 80.évfordulója alkalmából. A megnyitót követően, 16 órakor mutatják be a Régi Magyar Táncstílus - Az ugrós című kötetet, amely Fügedi János és Vavrinecz András szerkesztésében a közelmúltban jelent meg.

MTA Zenetudományi Intézet, 2013. november 28.


Életet muzsikáltak a táncházba

Jó muzsika, jó muzsikusok, jókedv, telt ház – az évtizedekkel ezelőtti udvarhelyi táncházak hangulatát hozta vissza másfél év alatt a Kaszaj zenekar a csütörtök esti táncházba. A moldvai csángó és gyimesi muzsikát játszó zenekar, a mezőségi muzsikát játszó csíkszeredai Kedvessel és a mezőségi táncot oktató Boros Bélával és Oláh Hildával együtt, szó szerint életet muzsikált a táncházba. Vannak esték, amikor a művelődési ház alatt levő táncterem szűk, a 140-150 főt számláló táncosnak.

Udvarhelyi Híradó, 2013. november 27.


Az Összefogás jegyében

Jótékonysági eseménysorozat indul az idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére a Csík Zenekar, a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház kezdeményezésével. 2013. december 5-én 19 órától a Hagyományok Háza színháztermében neves népdalénekesek, népzenészek, világzenei előadók összefogásával indul az eseménysorozat.

Folkrádió, 2013. november 26.


Elhunyt Kádár Sándorné Papp Erzsébet
1925-2013

Papp Erzsébet 1925-ben született a Kolozs megyei Magyarszováton. Örömmel énekelt, válaszolt a kérdésekre, kitűnő memóriájának köszönhetően rengeteg információval segítette a romániai és magyarországi népzenekutatók magyarszováti munkáját. Nemcsak énekelt a kutatóknak, hanem elkísérte őket a faluban a többi jó énekeshez, segített másoknak is feledésbe merülő szövegek felidézésében.

2013. november 24.


Elhunyt Brandl Ferenc, a Csallóközi Néptáncegyüttes vezetője

Ma délután hirtelen elhunyt Brandl Ferenc, a Csallóközi Néptáncegyüttes vezetője, szabadúszó koreográfus. Brandl Ferenc 1958. június 20-án született, A Szőttesben tanult táncolni, Dunaszerdahelyen élt, készített koreográfiát a Teátrum színháznak is és az utóbbi években a Csallóközi Néptáncegyüttes mellett több amatőr tánccsoportot is vezetett a környéken.

Magyar Interaktív Televízió, 2013. november 22.


Idén is sikeres volt a sepsiszentgyörgyi néptánctalálkozó

Az ünneplés jegyében szervezte meg a XXV. Népzene- és néptánctalálkozót a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány a hétvégén. Tartalmas és színvonalas programokkal ünnepeltek a népzene- és néptánc kedvelői három napon át Sepsiszentgyörgyön.

Erdély ma, 2013. november 21.


Hat évtizede ropják
Debrecen

„Az egyetemes magyar kultúra – ezen belül a néptánc, a népdal – nemzetünk jellemének egyik sajátos kifejezője, amely megtarthat bennünket magyarnak és egymást becsülő embernek…” – írja dr. Kardos László és hirdeti tevékenységével a Debreceni Hajdú Táncegyüttes immár hatvan éve.

Hajdú-Bihari Napló, 2013. november 20.


Kevés európaibb dolog van, mint a magyar néptánc és népzene

Nemrég ért haza a cardiffi világzenei expóról Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Fonó Budai Zeneház négy nyelvet felsőfokon beszélő, Junior Prima-díjas művészeti vezetője, s a kultúrmissziót magára vállaló zenekar, a Kazinczy utcában szabadegyetemmel egybekötött táncházat tartó Hungarian FolkEmbassy vezetője és másodprímása. Többek közt a magyar népzene külföldi és hazai becsületéről, a nemrég indult táncházas évadról és a Fonó nem létező állami támogatásáról, valamint az év elején megjelent népdalos könyvéről is kérdeztük. Feltettük azt a kérdést is: meg lehet-e élni a népzenéből?

Mandiner, 2013. november 20.


Erdélyi Prímások Találkozója - Beszélgetés Pávai Istvánnal

Mindkét napon zsúfolásig teltek a padsorok a Csíki Játékszín nagytermében az Erdélyi Prímások Találkozójának előadásain. Az idei rendezvény különlegessége az volt, hogy a találkozóra meghívott hivatalos adatközlőkkel Pávai István népzenekutató beszélgetett a színpadon. A különböző tájegységek hagyományos zenei anyagának mennyiségéről, a népzene és a műdal, illetve a nóta kapcsolatáról kérdeztük a népzenekutatót.

Hargita Népe, 2013. november 19.


Táncház-vezető tanfolyam felnőtt néptáncosoknak
2013. november 23-tól

Célunk olyan táncházas házigazdák, gazdasszonyok, ceremóniamesterek képzése, akik jó táncos képességeik mellett alkalmi és rendszeres táncházak vezetőiként is megállják majd a helyüket.

Táncház Egyesület, 2013. november 19.


A VII. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó - Földes
2013. november 29-én és 30-án.

Több mint 120 vőfély, közel száz régi magyar településről érkezve idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét a hajdú-bihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Közösségi Házában 2013. november 29-én és 30-án.

Folkrádió, 2013. november 18.


Megőrizni és megélni hagyományainkat

Megőrizni és megélni hagyományainkat Az elmúlt hétvégén tartották meg tizenegyedik alkalommal a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely idén is hatalmas sikernek örvendett. „Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket” – hangzott el a köszöntők során.

Erdély Online, 2013. november 18.


Sikeres a második táncházkaraván Udvarhelyszéken

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) és tagszervezetei második alkalommal szervezték meg a tavaly nagy si- kerrel debütáló Táncházkaraván Udvarhelyszéken elnevezésű, a táncházat népszerűsítő programsorozatot. A második karavánba Székelyudvarhely, Máréfalva, Béta, Farkaslaka, Zetelaka, Lövéte, Oroszhegy, Székelykeresztúr és Szentegyháza ifjúsága is bekapcsolódott.

Erdély ma, 2013. november 17.


Debrecen
Húsz éves a Szeredás

Lemezbemutató koncerttel ünnepelt a zenekar. Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a Szeredás Népzenei Együttes. Ebből az alkalomból szombaton egész napos rendezvénysorozattal várták a népzene szerelmeseit – kicsiket és nagyokat – a DMK Belvárosi Közösségi Házába, ahol este lemezbemutató koncertet is adtak.

Hajdú Online, 2013. november 17.


Népi muzsika generációról generációra
Adatközlő zenészek muzsikáltak a Prímástalálkozó második napjá

Sokan szeretik Csíkszeredában a magyar népzenét, az Erdélyi Prímások Találkozójának második napján a Csíki Játékszín zsúfolásig megtelt nézőtere is ezt bizonyította.

Székelyhon.ro, 2013. november 17.


Fiatal nemzedékek a Prímástalálkozó első napján

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szervezte kétnapos rendezvény első napján a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőn széles körben megismert hangszeres és énekes szereplők léptek színpadra csütörtök este a Csíki Játékszín nagytermében. Házigazdaként András Mihály, a Hargita együttes vezetője örömét fejezte ki, hogy az idős adatközlők mellett az idei évben fiatal tehetségek is bemutatkoznak, akik az elődöktől eltanulták a muzsikálás fortélyait. „Első nap azokkal találkozunk, akik megtanulták, második nap azokkal, akik még mindig tudják hogyan kell zenélni” – fogalmazott az együttes igazgatója.

Székelyhon.ro, 2013. november 15.


Háromszék
Néptánctalálkozó régen és ma

A tánc egy életvilág. Mozdulataiban, figuráiban, minden apró rezdülésében őrzi a vidék szokásait. Az öregek saját táncukat járják, abban benne van a gyerekkoruk, szüleik és nagyszüleik tánca, az egész életük. A tánc, ami átölel és egybefon erdélyi tájakat, elhívja, és néhány napra egyben tartja a népi kultúra művelőinek és kedvelőinek közösségét. Ahol múlt, jelen és jövő eggyé válva él a zenében, a táncban. Özönlik a közönség, tapsol és vígad. Az új generáció belepirosodott arcát látva, azt gondolhatjuk, bárcsak mi is beleszülettünk volna a táncba.

Morfondír, 2013. november 15.


Húsz éve zenél a Szeredás, szombaton nagy bulit csapnak

A debreceni Szeredás Népzenei Együttes idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból november 16-án (szombaton) 10 órától egész napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket, a népzene szerelmeseit – kicsiket és nagyokat – a DMK Belvárosi Közösségi Házába (Kossuth u. 1.).

Debreceni Hírek, 2013. november 14.


Rendszeres táncháza lesz péntektől a Tázló együttesnek

November 15-én lesz a Tázló együttes első táncháza. A Zurgó tagjaiból alakult régi-új formáció most péntektől kéthetente vár mindenkit, aki szeretné átélni a csángó körtánc közösségi élményét és felszabadító erejét. Az idei Tázló táncházak a Blaha Lujza téren, a Müsziben lesznek. A klub januártól költözik végleges helyére, az Eötvös10-be.

2013. november 14.


Csíkszereda
Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét mutatta be

Pávai István népzenekutató könyvbemutatója vonzotta a közönséget hétfőn, november 11-én este könyvtárunk előadótermébe. Zsúfolásig telt teremben - százkét érdeklődő előtt - mutatta be a szerző Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét. A közönséget Györfi Erzsébet énekes előadásában, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes zenekara tagjainak kíséretében elhanzott népdalok mintegy ráhangolták a témára.

Kájoni János Megyei Könyvtár, 2013. november 13.


Székesfehérvár
Hangversennyel ünnepli a népzenei tanszak 30 éves fennállását a Hermann Zeneiskola

Harminc évvel ezelőtt indult a Népzenei Tanszak a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. A jubileum tiszteletére ünnepi hangversenyt rendeznek november 14-én, csütörtökön 18.00 órakor a Városháza Dísztermében. A programra ingyenes a belépés, szeretettel várják Székesfehérvár zenekedvelő közönségét!

Székesfehérvár online, 2013. november 13.


Pávai István, a népi tánczene szakértője

Az erdélyi magyar népi tánczenével foglalkozó kötetét ismertette a székelyudvarhelyi születésű Pávai István népzenekutató hétfőn este a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Székelyhon.ro, 2013. november 11.


Utoljára száll fel a Felvidéki Páva

Véget ér a sikeres Felvidéki Páva-Gála turné az Ifjú Szivek Táncszínház közreműködésével Pozsonyban és Zselízen. A gála részleteiről Csiba Pétert, a Felvidéki Páva-Gála rendezvénysorozat egyik főszervezőjét kérdeztük.

Bumm.sk, 2013. november 11.


X. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a X. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra. A jubileumi rendezvényre 2013. november 29-30-án kerül sor a kolozsvári Diákművelődési Házban és a Kolozsvári Magyar Operában.

Ördögtérgye Néptáncegyüttes, 2013. november 11.


Sikeres néptánc-találkozót tartottak az Arad megyei Pécskán

Szombaton a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban 17 órakor kezdődött a Búzavirág néptánccsoport által XII. alkalommal megszervezett néptánctalálkozó. Bevezetőben Engi Márta, a Búzavirág vezetője köszöntötte Antal Péter polgármesterrel együtt a nézősereget, majd be is konferálta a Búzavirág apraját, a Bojtocska gyermek néptánccsoportot, melynek tagjai gyermekjáték-feldolgozást adtak elő rábaközi koreográfiára, vastaps közepette. Utánuk a nagyváradi Csillagocska néptánccsoport 8 fiúja és 16 leánya mutatott be felcsíki táncokat, élőzene kísérettel.

Nyugati Jelen, 2013. november 11.


Pityu! – 60 éves Éri Péter, a Muzsikás zenésze

Nem tudom, szólította-e valaha valaki Péternek, már a rendőrökön kívül, talán egyszer Sanyi bácsi Mindszentkállán, ő, azt hiszem, egészen a Petizésig elment, de aztán hamar visszajött. Ettől persze még nem lett Pityu bácsi, valószínűleg nem is lesz soha, nem az az alkat. Már nem emlékszem, hol láttam először, színpadon vagy a Tik-Tak eszpresszóban, de egyből arra gondoltam, na, így néz ki egy igazi rock and roll népi arc.

Magyar Nemzet Online, 2013. november 11.


XXV. Népzene- és néptánctalálkozó
Nincs itt az utolsó óra

Sem korán, sem későn nem lehet úgy belenőni a néptáncba, a muzsikába, hogy az olyan legyen, mintha az anyatejjel szívtuk volna magunkba, de meg lehet tanulni mindazt, amit eleink tudtak, és ami szervesen hozzátartozott a hétköznapjaikhoz. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes eme gondolat mentén szervezte meg a hét végén a XXV. Népzene- és néptánctalálkozót, amelynek rendkívüliségét az adta, hogy jelen volt az elmúlt huszonnégy találkozón részt vett hagyományőrzők reprezentatív csoportja, akiknek élete, tánca, muzsikája kíséretével évtizedek múlva is egyenes úton lehet járni.

Háromszék, 2013. november 11.


Ötvenöt éves a Georgikon Néptáncegyüttes

Alapításának ötvenötödik évfordulója alkalmából rendezett gálaműsort a Balaton Színházban a Georgikon Néptáncegyüttes. A jubileumi programon Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere mondott köszöntőt, amiben csodának és Keszthely egyik jeles büszkeségének nevezte az együttes öt évtizedes tevékenységét.

Monitor Magazin, 2013. november 10.


XXV. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
Életképekben, énekben, táncban

Egyetlen délutánba sűrítve Erdély több tájegységének hagyo- mányőrző világa tárult elénk Ferencz Csaba tegnap megnyílt fotókiállítása, valamint István Ildikó és barátai udvarhelyszéki hangulatokat idéző lemezbemu­tatója révén, este pedig Gyimestől a Küküllő mentén át a Dél-Alföldig vezetett a budapesti Bem Táncegyüttes Adok néktek aranyvesszőt című, népi szokásvilágunkból gazdagon merítő előadása. A sepsiszentgyörgyi Há­rom­szék Táncegyüttes által szervezett XXV. Népzene- és néptánctalálkozó tegnapi nyitórendezvényei azt sugallták: a tájegységenként változó különbözőségek ellenére a magyar népi kultúra egységes, és aki benne felfedezi az egyedit, az gazdagnak tudhatja magát.

Háromszék, 2013. november 9.


Debreceni Folkmásfélnap
Szalonna, ami nem hizlal!

[...]Debrecennek mindig is magas színvonalú népzenei és néptánc élete volt. Kezdve a Délibáb együttestől, a mai napig. És azt is meg kell említeni, hogy volt hozzá egy fantasztikus közönsége a városnak. Olyan emberek, mint például Tóth Ottó családja, akiknél nem emlékszem olyan alkalomra, hogy valamelyikük ne lett volna ott egy népzenei megmozduláson. Fordulhattál hozzájuk ha gondod volt, de örültek ha valami jó történt az életetben. Ilyen emberek és családok járultak hozzá, hogy ilyen fantaszikus legyen a népzenei és néptáncos élete a városnak. Ez egy igazi család. A Folkmásfélnap nagyon ízes szelete ennek az érzésnek.

CivisHír, 2013. november 8.


Már nem ciki népzenét játszani

Sebő Feri Erdélyben turnézott, s nem azt meséli, hogy volt olyan nap, amikor háromszor is színpadra kellett állni, hanem hogy mindenki a Fölszállott a pávát emlegette. Úgy látszik fél Erdély a tévé előtt ült, pedig itthon a tévések sem nagyon hittek benne. Halmos Béla is meghalt, a minap megjelent „A magyar folk története” című alapmű idézi föl, hogy vitték ők ketten sikerre a táncházat, miközben a szakemberek már abban sem hittek, hogy lehet autentikus népzenét játszani.

MIX Magazin, 2013. november 6.


Huszonötödször lesz Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány 25. alkalommal szervezi meg november 8-10. között a sepsiszentgyörgyi Népzene- és néptánctalálkozót. A jubiláló rendezvény közel száz meghívottal várja a népzene és néptánc iránt érdeklődőket.

Transindex, 2013. november 2.


XXV. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Egy évvel megalakulása után, 1991 novemberében tartotta az első népzene- és néptánctalálkozót a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Kalotaszegi és mezőségi muzsikusok voltak a meghívottak, elkezdődött a gyűjtés.

Háromszék, 2013. november 2.


Táncház-vezető gyerekeket képez a MADISZ
Néptáncoktatás a Kölcseyben

A Szatmárnémeti MADISZ megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a néptánc, népzene, népdal bemutatására és oktatására. Ha komolyan vesszük Kodály Zoltán intő szavait, aki azt mondja, hogy a kultúrát nem lehet örökölni, hanem újra és újra meg kell tanulni, akkor fontos feladat hárul a pedagógusokra ennek a kultúrának az átadásában.

Szatmar.ro, 2013. november 1.