Folkrádió

Tallózó

„Rohanunk a barbár világba” – interjú Sebő Ferenccel

Többedmagával együtt megteremtette a táncházmozgalmat; a népzene nagyköveteként tevékenykedik; nemrégiben jelentetett meg közös lemezt a Kaláka együttessel Weöres Sándor századik születésnapjának alkalmából. Sebő Ferenccel többek között tehetségről, munkáról, szégyenről és persze az ünnepekről beszélgettünk.

HVG, 2013. december 30.


Choreomundus MA II/1. Szeged

Sikeresen befejeződött a Choreomundus – International Master in Dance Knowledge, Practice and Heritage című nemzetközi etnokoreológiai és táncantropológiai mesterképzés 2012/14-es évfolyam harmadik szemesztere a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékén.

Folkrádió, 2013. december 29.


Magyar Örökség díjat kapott a Fonó

“Népművészeti és Hagyományőrző tevékenységéért” Magyar Örökség díjjal ismerték el a Fonót. A díjat Lukács József, üzletember, népzenegyűjtő, zenész, a Fonó alapítója vette át 2013. december 21-én az MTA dísztermében megrendezett díjátadón. Őt kísérte Rosonczy-Kovács Mihály művészeti vezető. A díjátadón a Fonó tevékenységét méltatta: Birinyi József hangszeres előadóművész, néprajz- és népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke.

2013. december 23.


Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

„Adjon Isten sokakat,
sok karácsony napokat,
búzát, bort eleget,
az üvegnek feneket,
hogy ihassunk eleget,
biket, bakot, barackot,
szőröstökű malacot.
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!”
(Szépkenyerűszentmártoni karácsonyi kánta)

Békés karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és sok szép zenei élményt kíván a folkrádiós csapat.

2013. december 22.


Ünnepi programok a Háromszék Táncegyüttesnél

Több programmal várja közönségét a két ünnep között a sepsi- szentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes: vendégzenekarokkal és karácsonyi táncházzal bővülnek az ünnepi programok. Műsoron lesz a társulat mindhárom idén bemutatott előadása, de megrendezésre kerül a hagyományos karácsonyi táncház is az Üsztürü zenekar közreműködésével.

Háromszék Táncegyüttes, 2013. december 22.


Kárpátaljáról jöttem, mesterségem címere: népzenész

A népzene és a néptánc által betöltött közegben nőtt fel Pál István Szalonna, aki népdalgyűjtőként Vikár Béla, Lajtha László, Bartók Béla és Kodály Zoltán nyomdokain halad, népzenészként pedig olyan mesterei voltak, mint a tiszaújlaki Murzsa Gyula cigányzenész, illetve az erdélyi zene ismerői, Blaskó Csaba és Kálmán Péter. Vele beszélgettem.

Kárpátalja.ma, 2013. december 21.


Marosvásárhely
Karácsonyi Fabatka koncert és táncház

Szombaton a Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda székhelyű Fabatka zenekar a Sörpatika Táncház meghívottja. A koncertet táncház követi, amelyen a vendégzenekar a Sörpatika Táncház állandó muzsikusaival a Cinige zenekarral közössen zenél.

Transindex, 2013. december 21.


Gyűjtést szerveznek a vagyonkájától megfosztott prímás számára

Múlt héten a budapesti Fonóban muzsikált Vajdaszentivány híres prímása, Horváth Elek bácsi, aki ezúttal is nagy elismerést aratott a magyar népzene- és néptánc kedvelők körében. Hazaérve azonban szomorúan tapasztalta, hogy házát távollétében kirabolták, megtakarított pénzét elvitték.

Székelyhon.ro, 2013. december 18.


Három a… tánc

Nagyon értékes bemutató előadással kedveskedett hűséges teltházas közönségének a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Pozsonyban az Új Színpad Színházban 2013. november 28-án. Az 1969-től folyamatosan működő erős tánckarból, 3-6 tagú parasztzenekarból szólóénekes/énekesekből álló együttesnek ez volt a huszonegyedik egész estét betöltő ősbemutatója.

Új Szó Színfolk melléklet, 2013. december 17.


Floridában ér véget a MÁNE turné
Villáminterjú Mihályi Gáborral

Floridában napfényben, pálmafák között ér véget a Magyar Állami Népi Együttes három hónapos észak-amerikai megaturnéja. Az együttes Magyar Rapszódia - Amerika című előadásával bejárta a fél kontinenst, több mint 70 helyszínen léptek színpadra az Egyesült Államokban és Kanadában. Az együttes művészeti vezetőjét, Mihályi Gábort – közismert nevén Misit – New Yorkban csíptük el, két fellépés között.

tánckritika.hu, 2013. december 15.


Egy színpadon a legjobbak

Több százan táncoltak az idén 15. alkalommal megrendezett Somogy Megyei Néptánc Antológián, Kaposváron. A találkozón Somogy legjobb 7 művészeti együttese lépett fel. A rendezvényen átadták a Csíkvár-díjat is.

KaposPont, 2013. december 15.


Elhunyt Szabó Éva marosvásárhelyi népi iparművész, néptánctanár

Mély fájdalommal tudatjuk, elhunyt Szabó Éva népi iparművész, az erdélyi hímzésművészetnek egyik legkiválóbb mestere, az erdélyi táncházmozgalom egyik katalizátora. Szabó Éva, mindannyiunk „Éva nénije” türelemmel és páratlan méltósággal viselt hosszú szenvedése után 2013. december 11-én visszatért Teremtőjéhez.

Hagyományok Háza, 2013. december 13.


Egy régi kertben - Foltin Jolán szerzői estje a Nemzeti Táncszínházban

Mindenki Joli nénije, az 50 éve pályán lévő néptáncművész és -oktató, Foltin Jolán szerzői estje látható december 20-án a Nemzeti Táncszínházban. A Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus-rendező meghívott vendégei között szerepelnek zenészek, színészek valamint egykori és mai táncosok is.

Táncház Egyesület, 2013. december 11.


Könyv és DVD a 40 éves Muzsikásról

Minden idők legismertebb magyar népzenei együttese, a magyar kultúra igazi nagykövete a Muzsikás együttes, már olvasható is! A legendás zenekarról 200 oldalas, fotóval gazdagon illusztrált, élményszerű visszaemlékezésekkel tarkított kötet jelent meg Jávorszky Béla Szilárd tollából, mely egyszerre hiánypótló kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”. A kötethez tartozó DVD-mellékleten a Muzsikás együttes idén augusztusban a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán adott jubileumi koncertjének egyórás kivonata látható. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, megvásárolható a könyvesboltokban.

Táncház Egyesület, 2013. december 11.


Betlehemes találkozóval és gospel kórusokkal jön a debreceni advent

Debrecen, 2013. december 10., kedd (MTI) – A hagyományos, idén 23. alkalommal rendezendő nemzetközi betlehemes találkozóval és amerikai, valamint magyar gospel kórusok fellépésével várja Debrecen az érdeklődőket advent idején.

Hajdú Online, 2013. december 10.


Lélekképek - Tiszta szívvel
Karácsonyi est a New York Művész Páholyban

December 17-én, 19 órától a New York Kávéházban a meghitt zene, fotográfia, a barátság, a közös, betlehemi hangulat kerül a középpontba; vendégünk lesz a Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, a Csík zenekar, illetve a Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter, Korniss Péter. Népzene és népi kultúra, fotográfia, mint a megörökítés művészete, művészeti ágak összefonódása és egy különleges könyv, mely a 25 éves Csík zenekarról íródott - minderről szól majd az ünnepi est a Világ Legszebb Kávéházában.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2013. december 9.


Nemzetiségi Gála és díjátadó a Budai Vigadóban

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájáért végzett kiemelkedő munkájáért nyolc közművelődési szakember, illetve közösség vette át este a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat a Budai Vigadóban.

hirado.hu, 2013. december 8.


Adventi gyűjtőakciót indított a szentendrei Skanzen

Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal gyűjtést indított a szentendrei Skanzen a nehéz sorsú családok és az idősek megsegítésére Igazi ünnep legyen a karácsony! elnevezéssel.

MTI, 2013. december 6.


Ifjú Szívek
Kvízzel akarták eldönteni, ki legyen a táncszínház igazgatója

A szlovákiai Ifjú Szívek Táncszínházat 1955-ben alapították pozsonyi magyar egyetemisták. Mára a társulat és szakmai otthonukként szolgáló székházuk a szlovákiai magyarság meghatározó kulturális központja lett. Fesztiválokat, tanfolyamokat szerveznek, prózai produkcióknak is helyet adnak. Vendégjátékok rendszeres befogadói, miközben saját külhoni fellépéseikkel világszerte ismertté váltak. Működésük során persze rendre adódnak nehézségeik is. Pár hónapja ismét megbízott vezető helyettesíti a hatalom által leváltott, más pozícióba irányított direktorukat.

168 óra, 2013. december 5.


Hagyományaink táncos őrzői
60 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes

A Népművészet Európa Díjával 1979-ben kitüntetett együttes immár 60 éve töretlenül ellátja Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a keleti régió néptánckultúrája érdekében vállalt tevékenységét, amelyre e rangos elismerés erkölcsileg kötelezi a jelenleg mintegy négyszáz tagot számláló Debreceni Hajdú Táncegyüttest.

Hajdú-Bihari Napló, 2013. december 4.


Összefogás Hagyományőrző Mestereinkért

Összefogásra kérjük a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket, táncházasokat: jótékonysági eseménysorozatot indítunk el, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassuk.

Folkrádió, 2013. december 2.


„A vajdasági magyar néptánc-egyesületek krémje”

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadát tegnap az Újvidéki Színházban. A minden páratlan évben megrendezett szemle évek óta nyújt kiváló lehetőséget a néptáncegyüttesek bemutatkozására, valamint a szakmai tapasztalatcserére.

Magyar Szó, 2013. december 2.