Folkrádió

Tallózó

Tájékoztatás a Népművészet Mestere díjra való jelölésről

A kormány Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén.
A Népművészet Mestere díjjal az adományozást igazoló okirat és pénzjutalom jár. Az elismerés átadására évente, államalapító Szent István király ünnepének alkalmából kerül sor.

Kormányportál, 2014. január 31.


100 éve született Vargyas Lajos

Vargyas Lajos Széchenyi-, Erkel-, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas népzenekutató, néprajztudós, a Bartók és Kodály utáni kutatónemzedék kiemelkedő egyénisége 100 éve, 1914. február 1-én született Óbudán.

2014. január 30.


Norina végigtáncolta Amerikát

Norina végigtáncolta Amerikát Tiszavasvári - A Magyar Állami Népi táncegyüttes tagja, és a turnén részt vett a tiszavasvári kötődésű Aranyos Norina is, aki a néptánc alapjait a szabolcsi kisvárosban sajátította el.

SZON, 2014. január 25.


Cifra szoba, egyenesen Erdélyből

Hajdúsámson – „Cifra szoba Mérából” címmel nyitnak meg kiállítást a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan, január 24-én pénteken Hajdúsámson kiállítótermében.

Hajdú Online, 2014. január 24.


Állva, vastapssal köszönték meg a nézők a Hontalanítást

Megrázó, katartikus élmény. Röviden így lehetne jellemezni az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című műsorát. Aki egyszer látta, tudja, hogy legalább még egyszer meg kell néznie, mert az egész egy fogyasztás után nehezen emészthető meg. Nem egyszerű egy látás után mindent értelmezni: a témát, a zenét, a táncokat, a díszleteket, a háttérben vetített felvételeket.

Új Szó, 2014. január 24.


XVIII. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2014. február 15-én (szombaton) tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Csángó.hu, 2014. január 23.


A Fölszállott a páva 2. adása

A Fölszállott a páva 2. adásának továbbjutói voltak: Varga Veronika, Góbé Zenekar, Fekete Borbála, Zimber Ferenc, Tintér Gabriella, Zsikó Zoltán és zenekara, Tanyád Zenekar és a Forrás Néptáncegyüttes.

Médiaklikk, 2014. január 20.


Folkszabadság: nem a „dömping lájkokra” hajt a nagy bulira készülő Bakator
Öt éves a Bakator

Debrecen – Jókat főznek, jó borokat isznak, így készülnek a koncertre. Ott vannak az interneten is, de a hagyományt tartják szem előtt, nem a virtuális népszerűséget.

Debreceni Hírek, 2014. január 19.


Fölszáll a páva

Múlt szombaton elindult a Duna Tévében a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsor. Balogh Júlia, a műsor ötletgazdája, az MTVA kiemelt szerkesztője a területi zsűrikben az MTVA-t képviselte.

Heti Válasz, 2014. január 16.


Népzenei fesztivál Gyulán Halmos Béla emlékére

Népzenei fesztivállal tiszteleg tavaly elhunyt díszpolgára, Halmos Béla népzenész, népzenekutató előtt Gyula városa január 17-én és 18-án a magyar kultúra napja alkalmából.

Magyar Hírlap, 2014. január 15.


Lelkem a lelkeddel – megjelent Berta Alexandra második lemeze

Vágyott, beteljesült és beteljesületlen szerelem; bánat és öröm; várakozás és csalódás, elvágyódás és megérkezés… érzések megéneklése a magyar népdalok egyedülálló szimbólumrendszerével – ezekkel a szavakkal ajánlja a közönség figyelmébe második lemezét Berta Alexandra. A Lelkem a lelkeddel című CD lemezbemutató koncertjét Pakson, a Csengey központban tartják február 1-jén 18 órai kezdettel.

Paksi Hírnök, 2014. január 15.


A népzene ünnepe a Müpában

A népzene ünnepe címmel tartanak délutántól késő estig rendezvényt szombaton a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa). A programok sorában nyílik Kása Béla fotóművész kiállítása, este gálakoncert lesz mások mellett a Kerekes Band, a Karaván Família és Balogh Kálmán triója, valamint a Vujicsics együttes részvételével.

MTI, 2014. január 15.


Eszterlánc: Jegesen lemezbemutató koncert
Fonó, Január 18. 20 óra

Szombat este új, Jegesen című lemezét mutatja be az Eszterlánc a Fonóban. A műsorban, csakúgy mint a CD-n Búza, Melegföldvár, Mezőkeszü és Mezőveresegyháza dalait hallgathatják. Közreműködik Szilágyi Anna Mezőföldvárról.

2014. január 15.


Miért csak a Happy Birthdayt éneklik együtt a magyarok?

A politika sokszor szándékosan félreértelmezi, rossz célok mögé állítja a magyar népzenét – állítják a legnevesebb világzenei listát meghódító Buda Folk Band tagjai, akik brácsás tánczenével tarolnak Európában, miközben a nemzeti zárkózottság trendjével szembeszállva igyekeznek bebizonyítani: a Kárpát-medence még mindig a kontinens legsokszínűbb olvasztótégelye. Interjú.

HVG, 2014. január 15.


Magyar táncház és kézműves foglalkozás a Cziffra Házban

Dél-Buda is bekapcsolódik a táncházi körforgásba. Havonta egy pénteken a
régi Tétény mozi helyén várjuk a táncolni, énekelni vágyó, az élő népzenével, néptánccal barátkozni vágyó kicsiket és nagyokat. Tánc-, játék- és énektanítás, jeles napi szokások felelevenítésével 16-tól 18 óráig. Muzsikál Boldi és bandája.

Folklista, 2014. január 14.


Gábor Áron táncdráma
A Háromszék Táncegyüttes próbatermében

Március 15-én a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatja be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron című táncdrámát, amelynek első próbanapjain Imreh-Marton István forgatókönyvíróval, Orza Călin rendező-koreográfussal és Kádár Elemér koreográfussal beszélgettünk.

Háromszék, 2014. január 13.


Országos Nagyecsedi Verbunkverseny 2014
Jelentkezési határidő: 2014. február 13.

Örömmel tájékoztatjuk a szíves érdeklődőket, hogy a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola és Szakiskola, Nagyecsed Város Önkormányzata, és a Népmővészet Táncos Mesterei Egyesület közremőködésével, III. alkalommal szervez Verbunk Versenyt szóló táncosok részére, ezzel tisztelegve a Nagyecsedi táncos hagyományok előtt.

Táncház Egyesület, 2014. január 13.


Húszéves a Tabán Néptáncegyüttes

Gálaműsorral ünnepelte húszéves fennállását szombaton a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban a Tabán Néptáncegyüttes, mely a hangversenyteremben két előadást is tartott. A két évtized legsikeresebb számait vitték színpadra, 80 fellépővel. Az együttes számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat maga mögött.

Békés Megyei Hírlap, 2014. január 12.


Idén áttáncolják a világot

A magyarok értékeit tánccal, muzsikával sokan őrzik és viszik a világ minden részére. A Jászság Népi Együttes is ezek közé tartozik. Az együttes művészeti vezetője Szűcs Gábor lapunk érdeklődésére elmondta, kellemes gondjaik vannak: heteken belül dönteni kell, hogy 2014 őszén az Egyesült Államokba vagy Dél-Amerikába mennek-e turnézni. Valamint alakul annak a lehetősége is, hogy májusban Kínában lépjenek a közönség elé, építve ezzel is a magyar-kínai kulturális kapcsolatokat.

Tutihír, 2014. január 10.


Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj
Határidő: január 20.

Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj program, melynek keretei között a nyugati magyarság közösségeibe küldenek fiatal ösztöndíjasokat, akik a helyi közösségek oktatási, szervezési, hagyományőrzési munkáját segítik majd.

Folklista, 2014. január 10.


Agócs Gergely: Lélegzik a barokk levegőjétől

A Fonó zenekar a Musica Profana régizenei együttes közreműködésével január 11-én, szombat este a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában mutatja be Vadbarokk című, 2012-ben megjelent lemezét. Az album és a koncert különlegessége, hogy a zenei anyag egy korábban alig feltárt területre, a késő barokk kor műzenéjének a népzenére gyakorolt hatására koncentrál. A Kárpát-medence népi kultúrája Európában egyedülálló módon őrizte meg a barokk kor zenei hagyományát. Erről a páratlan értékről, a lemezről és a koncertről a Fonó zenekar vezetőjével, Agócs Gergely népzenésszel, népzenekutatóval beszélgettünk.

Magyar Nemzet Online, 2014. január 10.


Új ruhába bújik a Bokréta

Felújítja, fejleszti ruhatárát a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. Pályázati támogatást nyertek ehhez a nem olcsó beszerzéshez. Töreki Imre művészeti vezető együttese elmúlt évéről elmondta: a csoportnak ítélt Pesovár-díj „aranyozta be az esztendőt.

Kisalföld, 2014. január 10.


„Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom!
Népviseletcsere és -vásár a Fonóban február 8-án

Viseletek, táncos ruhák, fellépőruhák, karaktercipők, kiegészítők, szőttesek, textilek stb. cseréje és vására. Minden jó állapotban lévő és kizárólag eredeti (nem kézműves vásár!), használt, nem használt, megunt, kinőtt viseletet, kiegészítőt, lehet árulni és cserélni, ami másnak hasznos lehet.

Fonó Budai Zeneház, 2014. január 9.


Könyvbemutató: Eleven történet
Duna Palota, 2014. január 14.

Megjelent Péter Márta Eleven történet című könyve, amely a Duna Művészegyüttes és elődegyüttesei történetét mutatja be és dolgozza fel egyszerre tudományos és szórakoztató igénnyel. A táncfotókkal gazdagon illusztrált kötet az együttes felkérésére készült, a megjelentetés apropóját a Duna Művészegyüttes fennállásának 55. évfordulója adta.

Duna Művészegyüttes, 2014. január 8.


Vasi táncok
2014. február 8.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület farsangi táncképzést rendez ifjúsági korosztályú néptáncosok számára Kiscsőszön.
A képzés szokás szerint kapcsolódik az egyesület farsangi disznóvágó rendezvényéhez, melynek keretében este táncműsort, néptáncos bált rendezünk. A képzés délelőtt – délután, három – három órában zajlik a Faluházban. A résztvevők számára délben egy nagy tányér orjalevest biztosítunk, mely a frissen vágott disznóból készül.

Folkrádió, 2014. január 8.


A népzenét is támogatnia kellene az államnak

A 2013-ban komoly nemzetközi sikereket aratott Fonó Budai Zeneház vezetője, Horváth László szerint az államnak a komolyzene mellett a folkot is támogatnia kellene, mert a népzene igazi nemzeti kincs.
A 2013-ban megjelent világzenei lemezek listáján, a World Music Charts Europe-on (WMCE-n) Lajkó Félixnek a Fonó gondozásában megjelent Mező című citerás lemeze az előkelő 5. helyen végzett. A 149 albumot tartalmazó listán Lajkó Félix az egyetlen magyar, az európai születésű előadók közül első lett, előtte csak afrikai vagy közép-amerikai születésűek végeztek.

Magyar Nemzet Online, 2014. január 7.


Nagy siker volt az erdődi táncház

Nagy sikere volt az Erdődön megszervezett élőzenés táncháznak. Több mint száz résztvevő járta a táncot a Berena zenekar muzsikájára. Több településről is érkeztek résztvevők köztük Dobráról, Géresről, Szárazberekről, Szatmárnémetiből és Tasnádról. A legkisebb táncostól, aki nem volt több mint négy éves, a legnagyobbig tudása legjavát nyújtotta.

Szatmar.ro, 2014. január 5.


Muzsikás: A zene képes gyógyítani

A városi világban sem mulatni, sem sírni nem merünk igazán. A gyász a földig lesújt, de ott nem maradhatunk, fel kell kelni. Ebben segít a zene – mondja Hamar Dániel, a negyven éves Muzsikás nagybőgőse a Mandinernek.

Mandiner, 2014. január 3.


Elszabadult a Vadbarokk

A Fonó zenekar és a Musica Profana régizene együttes a Művészetek Palotája meghívására a Fesztivál Színházban mutatja be a Vadbarokk projektet 2014. január 11-én.

KultúrPart, 2014. január 2.


Merre tartasz, Ifjú Szivek?

Legutóbb Hégli Dusan volt az Új Szó Stúdió vendége. Az Ifjú Szivek korábbi igazgatójával, jelenlegi művészeti vezetőjével a táncszínház finoman szólva is fordulatos utóbbi egy évéről beszélgettünk. Az alábbiakban a beszélgetés rövidített, szerkesztett változatát közöljük.

Új Szó, 2014. január 2.


Népzenész Bál nemcsak népzenészeknek
Fonó Budai Zeneház, 2014. január 11.

Az idei Népzenész Bál, immár ötödik a sorban. Úgy tűnik, sikerült tradíciót teremteni. A műfaj évadnyitó ünnepén Kalász Máté és Bandája vendége Kodoba Florin lesz Magyarpalatkáról. A hagyományoknak megfelelően mindenki kedvére muzsikálhat! A zenészeken kívül szertettel várunk minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is. Legyen ez az este a zenészeké, de táncosok nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan mindenkit várunk szeretettel!

Fonó Budai Zeneház, 2014. január 2.


Minden néprajzos paradicsoma

A Fekete-Körös alsó és felső völgye. Egy olyan hely, ahol a huszadik század elejéig szinte maradéktalanul megőrződött a régi élet, sőt ennek nyomai a mai napig tanulmányozhatók. Minden néprajzosok paradicsoma Györffy Istvántól egészen a napjainkig. Most Györffy 1911-es, kutatásának eredményeiből rendeztek pazar kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Manda, 2014. január 2.


Az utolsó esély

Népzenegyűjtés: Hamarosan elhalkul az ének, a falvakban megjelent a popkultúra. Még tizenöt év, és legfeljebb ha mutatóban marad olyan falu Magyarországon, ahol az emberek tradicionális magyar népzenét „használnak”, azaz játszanak és énekelnek a maguk örömére, addigra tehát aligha marad begyűjthető kincs – hívja fel a figyelmet a szakember. Vagyis itt az idő, most vagy soha: aki keres, az még találhat.

Népszabadság Online, 2014. január 1.