Folkrádió

Tallózó

Könczei Csongor: „A gyűjtés nem lehet öncélú”. A Kallós-Archívum sorozat 2013 decemberében kiadott 20 lemezéről

„A gyűjtés nem lehet öncélú” – szokta mondogatni Kallós Zoltán, avagy ahogyan mi, kolozsvári, erdélyi táncházasok szólítjuk: Zoli bácsi. És való igaz! A népi kultúra, a folklór eredendően mindenkié, s a hagyomány felgyűjtött, rögzített alkotásait is közkincsnek tekinthetjük.

Művelődés, 2014. február 28.


Hétévesen kezdett néptáncolni, azóta tart a szerelem

Több, korábban nem ismert megyei néptáncot fedezett fel, évek óta vezeti sikerrel a békési Belencéres Néptáncegyüttest, korábban pedig a Népművészet Ifjú Mestere díjjal ismerte el munkásságát az emberi erőforrások minisztere. Mahovics Tamás békési néptáncpedagógust kimagasló eredményei, hagyományőrzésben vállalt munkája elismeréseképpen választottuk a hét emberének.

Békés Megyei Hírlap, 2014. február 28.


XVII. Nemzetközi Legényesverseny 2014. április 12.
Felhívás

A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez. Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatunk Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről.

Folkrádió, 2014. február 26.


Útjára indult a tavaszi táncház sorozat a Víz utcában

Tegnap egész estét betöltő program várta a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában az érdeklődőket. Késő délután a gyerekek számára kínáltak változatos elfoglaltságot a gyermek táncházban és kézműves foglalkoztatóban, este pedig a felnőtteket várta hasonlóan érdekes program.

Jászberény Online, 2014. február 23.


Elhunyt Olsvai Imre népzenekutató (1931-2014)

Olsvai Imre tanár úr, Kodály legfiatalabb tanítványa, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke, 2014. február 19-n délután elhunyt.

2014. február 20.


Táncház és néptáncoktató képzés Nagykárolyban
Hogy élhessenek a hagyományaink

Az első idei nagykárolyi táncházra szombaton kerül sor, méghozzá az elméleti középiskola dísztermében. Természetesen ezen, a február 22-én sorra kerülő rendezvényen is minden korosztállyal szeretnék megkedveltetni hagyományainkat, köztük a néptáncot, a népdalt... 17 órai kezdettel az óvodásoknak való foglalkozást, 18-tól az elemistáknak szólót, 19-től pedig az ifjaknak és felnőtteknek szólót tartják.

nagykaroly.ro, 2014. február 18.


Az idén 18 esztendős a Csángó bál

A nemzeti összetartozás ápolása mindannyiunk feladata, megőrzéséhez ragaszkodnunk kell – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Csángó bál szombat esti megnyitóján a Petőfi Csarnokban. Hozzátette: az idén 18 esztendős Csángó bál egyszerre jelenti a felszabaduló öröm érzését és a nemzetszolgálat fogalmát. A Csángó bált a Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség szervezte.

MTI, 2014. február 16.


A Kárpát-medence még mindig kincsesbánya

Agócs Gergely népzenész Érsekújváron született. Diplomáját az ELTE néprajz szakán védte meg. A nagyközönség a Fonó Zenekar tagjaként ismerte meg nevét, az igazi reflektorfénybe viszont a Fölszállott a páva versenyeinek zsűritagjaként állhatott. Az idei versenyben is részt vesz a döntnökök munkájában.

Erdélyi Napló, 2014. február 14.


FELHÍVÁS
VIII. Erdélyi Néptánc Antológia

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület megnyitja a jelentkezést a 2014. október 4-én sorra kerülő VIII. Erdélyi Néptánc Antológiára. A rendezvényre Nyárádszeredában kerül sor. A bejelentkezni óhajtó együttesek részéről kérjük a bejelentkezési ív minden pontjának pontos kitöltését. Az előző évekhez képest a pályázati kritériumok változtak, kérjük a jelentkezés feltételeit figyelmesen végigolvasni.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2014. február 14.


Muharay-díjat kapott Hégli Dusan

Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője, koreográfusa kapta a Muharay-díjat. A rangos szakmai elismerést a csaknem másfélszáz hagyományőrző csoportot és táncegyüttest, ezzel együtt mintegy 15 ezer népművészettel foglalkozó táncost, zenészt, kézművest, pedagógust, kutatót összefogó Muharay Elemér Népművészeti Szövetség ítéli oda.

Új Szó, 2014. február 11.


Nemes Szilvia: néptánc Európa szívében

A magyar néptánchoz nem kell „csimbumm cirkusz, fényjáték vagy varázslás. Mert olyan sokrétű és érzelemmel teli ez a műfaj, hogy egy-egy előadás alkalmával Európa teljes kultúrtörténete megelevenedik a színpadon. Állítja Nemes Szilvia, az Állami Népi Együttes fiatal táncosa. Vele beszélgettünk táncról, műfajról és tervekről.

marie claire, 2014. február 11.


Magyarpalatkai lejegyzések kontrásoknak és bőgősöknek

Virágvölgyi Márta Palatkai népzene I. és II. kötetei összesen 112 – Kodoba Márton magyarpalatkai prímás hegedűjátéka alapján lejegyzett – táncdallamot tartalmaznak. Az ott közölt dallamok brácsa-bőgő kíséretét bemutató jelen kötet a hegedűanyaggal teljes szinkronban készült, szerzői Árendás Péter, Nagy Zsolt és Koncz Gergely. A könyvben olyan kiváló palatkai muzsikusok játéka került lejegyzésre, mint Moldován Emerik, Kodoba Lőrinc, Radák Mihály és Moldován Stefán kontrások, vagy Kodoba Károly „Ica, Mácsingó Martin „Karcsi és Kovács Márton „Puki bőgősök.

Hagyományok Háza, 2014. február 11.


Példátlan felháborodás Papp megválasztása miatt

Pozsony. „Úgy érzem magam, mint akit megerőszakoltak, megbecstelenítettek, és most hiába próbálja lemosni magáról a mocskot. Azzal, hogy valakik beválogattak a bizottságba, egyben megpróbáltak prostituálni is” – nyilatkozta lapunknak Ján Blaho, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, aki szerint emberileg és szakmailag is rossz döntés volt Papp Sándor megválasztása az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes élére.

Új Szó, 2014. február 11.


Vagányság a négyzeten - Karakas Regina és Fényi Máté

Sokan különcnek, nem a mai világban élőnek tartják a népzenével vagy néptánccal foglalkozó fiatalokat. Karakas Regina és Fényi Máté arra vállalkoztak, hogy bebizonyítsák, nem kell választani jelen és múlt értékei közül, hiszen jól megférnek egymás mellett.

Médiaklikk, 2014. február 11.


„Ember, muzsikálj!” – riport erdélyi cigányprímásokról

„Ember, muzsikálj úgy, hogy senkinek ne menjen porrá a feje!” – ez a jelszavuk. Magyar cigánynak vallják magukat, habár többüknek már a román az első nyelve és ortodox a vallása. Ceausescu idejében szerettek igazán zenélni, de most egy budapesti táncházban találkoztunk a fáradhatatlan zenészekkel, Dumnezuval, Netivel és Florinnal. Riportunk erdélyi cigányprímásokkal, akiket imádnak Pesten.

Mandiner, 2014. február 8.


Folk-kocsmák a belvárosban

A modern városi élet kis hagyományőrző szigetei a táncházak és folk-kocsma estek, melyek egyre több belvárosi klub programjában is helyet kapnak. A magyar népzene sajnos még mindig nincs benne a köztudatban, a legtöbb ember számára még mindig ismeretlen világ ez, pedig a magyar táncházmozgalmat még az UNESCO Világörökség is jegyzi.

Impress Magazin, 2014. február 6.


A Küküllő-part népzeneművésze: Bárdosi Ildikó

A Sóvidék szűkebb-tágabb vonzáskörzetében nem kevés művelője van az irodalomnak, különösen a költészetnek; de ugyanúgy tevékenykednek festők, szobrászok, helytörténészek, tudósok, akik innen indultak, vagy itt is fejtik ki alkotói tevékenységüket. Most olyasvalakit mutatok be, aki a Küküllő-menti táj szülötte, és a népzene magas szintű művelése révén jelentősen gazdagította a helyi és az egyetemes magyar kultúrát. Első szólólemeze 2000-ben jelent meg a Téka együttessel együttműködve, azóta már a negyediknél tart. Műsoraiban elsősorban szülőföldje környékén gyűjtött népdalokat kötötte csokorba és énekelte el a kortársaknak, illetve az utókornak.

Parlando, 2014. február 5.


Táncháztalálkozó 2014
Etno-mozi felhívás

A „Táncháztalálkozó 2014” Etno-mozija idén is bemutatkozási lehetőséget ad a néprajzi témájú dokumentumfilmeknek, televíziós műsoroknak. Várjuk a műhelyek és az egyéni alkotók filmjeit.

Táncház Egyesület, 2014. február 4.


Felhívás a XXIX. Szólj síp, szólj! vetélkedőre

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió huszonkilencedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek. Három-öt perces műsorral léphetnek föl, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. A táncházi zenekarok mintájára alakult együtteseknél az átlagéletkor számít. Egy versenyző szóló kategóriában csak egyszer szerepelhet.

Vajdasag MA, 2014. február 3.


Testvér? Ellenség? Megbékélés a Kárpát-medencében

A Megbékélési Mozgalom elsősorban magatartási forma és életmód, nem szervezet – így hirdeti elveit a Charta XXI. nevű kezdeményezés. A Kárpát-medencében élő népek megbékélését szorgalmazó civil társaság múlt péntek esti összejövetelén Herczku Ágnes népdalénekes tartott előadást, Bartók Béla munkásságát állítva példaként.

Magyar Nemzet Online, 2014. február 3.


A Mezőségtől Moldváig: Kallós Zoltán útjai

Kallós Zoltán néprajzkutató 1926-ban született Válaszúton. Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában, Gyimesben és Csángóföldön is gyűjtötte a népzenét. Csángóföldre azután is ellátogatott, hogy a román állam megtiltotta neki, hogy oda menjen. Családjának birtokait elkobozták a kommunisták, a rendszerváltás után azonban visszaszerezte azokat. A válaszúti Bánffy-kastéllyal szembeni családi kúriájában kiállítást rendezett be egyedülálló gyűjteményéből. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely a szórványban született gyermekek taníttatását segíti. Birtokán kollégiumot épített a diákok számára. Itt tartják minden nyáron a mezőségi néptánc tábort is. Kallós Zoltán 87 éves.

Mandiner, 2014. február 2.