Folkrádió

Tallózó

Hétről hétre egyre többen nézik A Fölszállott a páva népi tehetségkutatót

Hétről hétre egyre többen nézik A Fölszállott a páva népi tehetségkutatót. Az idei negyedik elődöntőnek 297 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében (4+), ami az idei széria eddigi legnézettebbje. A műsor jelentősen javítja a csatorna átlagát, hiszen a felnőttek közti 7,4 %-os közönségarány több mint duplája a csatornáénak. Ebbe az elődöntőbe 845 ezer fő nézett bele legalább egy percre. Ennél az adásnál is (mint minden eddigi ideinél) elmondhatjuk, hogy minden mutatója magasabb volt a 2012-es sorozat elődöntőinek átlagánál. (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

Médiaklikk, 2014. március 31.


III. Bakonyi Vigasság

A Bakonyi Vigasság 3 éve indult két csodásfekvésű település, Jásd és Tés összefogásával. A hagyományőrzés mellet az igényes szórakoztatás elterjesztése volt a fő cél. Ez alatt a pár év alatt már olyan fejlődés mutatkozott, hogy az eredeti folklór műsor mellet megjelentek olyan kiegészítő programok, mint táncos felvonulás, hagyományőrző játszóház a gyerekeknek, és népi iparművészeti vásár.

Hidakfórum, 2014. március 31.


Lemezt ad ki a Parapács zenekar

Egyedülálló színfoltot képvisel a magyarországi népzenei lemezek között a Parapács zenekar Bëbocsátlak című albuma. A lemezbemutató koncertet a Hagyományok Házában tartják április 24-én.

KultúrPart, 2014. március 29.


Párkányban is bemutatták a Varjos zenekar népzenei albumát

A közönség egy percig sem unatkozott és vastapssal jutalmazta a Varjos zenekar párkányi lemezbemutató koncertjét. Korábban Dunaszerdahelyen és Érsekújvárban láthatta őket a közönség.

Új Szó, 2014. március 28.


Szórakoztató népzene a Páván

Március 22-én tartották a Fölszállott a páva harmadik elődöntőjét, ahol ezúttal is a zsűri döntött a továbbjutók sorsáról. Az élő show előtt Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenésszel, a zsűri elnökével beszélgettünk a népzene helyzetéről, a show után pedig a továbbjutók meséltek a műsorról, a lámpalázról és további terveikről.

Kultúra.hu, 2014. március 27.


Gondolatok a gondolatokról
Gondolatok a régiekről

Az Ördögtérgye néptáncegyüttes előadása mintha cáfolná, hogy a színpadra helyezett hagyomány törvényszerűen elveszti természetességét, igazi tartalmát, s egyben a legfontosabb értékét is.

Transindex, 2014. március 27.


Árendás Péter felkészítő mester

Nagyban folynak a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor elődöntői, melynek keretében az ország legtehetségesebb népzenészei és táncosai mérik össze tudásukat. A műsor múltjáról és jelenéről, a felkészülés nehézségeiről Árendás Pétert, a fellépő zenekarok egyik felkészítő mesterét kérdeztük.

Médiaklikk, 2014. március 26.


A jófajta egyszerűség híve vagyok - Bognár Szilvia a Quartnak

Bognár Szilvia a nép- és világzene szűkebb körein kívül is ismert. Sokakhoz eljutott saját lemezeivel, újabban gyerekműsorával, valamint sokféle szereplésével a korai Anima Sound Systemben, a Szalóki Ágival és Herczku Ágnessel közös produkciókban, a Makámban stb. Eddigi pályáját tekintjük át interjúnkban, szó esik a hiteles népdaléneklésről, az anyaságról és persze számos zenei projektjéről.

Quart, 2014. március 25.


30 éves a Szentendre Táncegyüttes

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál keretén belül, jubileumi gálaműsorral ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Szentendre Táncegyüttes. A szombat esti eseményen az együttes az elmúlt három évtized legszebb koreográfiáit mutatja be.

Magyar Nemzet Online, 2014. március 24.


Citerás szakmai hétvége
Hagyományok Háza, 2014. április 11–13.

Szeretettel várjuk programunkra a citerát tanító, a citeratanítás iránt érdeklődőket, pedagógusokat, zenekarvezetőket!
Az előadássorozat meghívott előadói (Agárdi Éva, Balogh Sándor, Birinyi József, Széles András, Varró János) mindannyian sokéves népzenetanári tapasztalattal, szakmai elismerésekkel rendelkeznek.
A tematika átfogja a hangszer oktatásának különböző formáit és szintjeit – a szakkörtől a Zeneakadémia Népzene Tanszékéig. A felkért előadók bemutatják a citeraoktatás egyes szintjeinek követelményrendszerét, didaktikai és módszertani sajátosságait, az alap-, közép és felsőfokú citeraoktatás bemeneti és kimeneteli követelményeit. Filmvetítés, szakkönyvek és hangzóanyag ismertetése, és bemutató foglalkozás citerás tanítványokkal várja a jelentkezőket.

Hagyományok Háza, 2014. március 24.


Megjelent az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiumának pályázata

1. Megyei, országos, és nemzetközi hatókörű közművelődési és népművészeti: nagyrendezvények, kiállítások, fesztiválok, valamint szakmai konferenciák megrendezésére
2. Országos szakmai továbbképzések lebonyolítására
3. Rendszeresen működő, olyan táncházi programokra, amelyek a megvalósítási időszakon belül legkevesebb 4 alkalommal, illetve heti-havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre

Nemzeti Kulturális Alap, 2014. március 22.


Herczku Ágnes: „Az erdélyi zene gyomortájékon beindított egyfajta bizsergést”

Herczku Ágnes a magyar népzene egyik legnépszerűbb tolmácsolója. Az Állami Népi Együttes szólistája, világzenei projektek állandó résztvevője, a Duna Televízión idén is elindult Fölszállott a páva című tehetségkutató társműsorvezetője. A mágikus hangú énekest már gyermekkorában „eljegyezte” a népzene.

Nők Lapja Cafe, 2014. március 19.


Három napra leáll a Folklista és a rádió

Március 19. és 21. közt egy szerverünk meghibásodása miatt az alábbi szolgáltatásaink nem elérhetőek:
- Folklista
- Adományvonal
- Rádió
Köszönjük a türelmet és megértést!

Folkrádió, 2014. március 19.


Kallós Zoltán a ZeneSzó beszélgető sorozat vendége

Kallós Zoltán Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett néprajz- és népzenekutató lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2014. március 19-én, szerdán, 18 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.).

Györkös Mányi Albert Emlékház, 2014. március 18.


Pályázat
Népművészet Ifjú Mestere

A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható, átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor. A díjazott az adományozást igazoló oklevelet és pénzjutalmat kap. A díjjal járó pénzjutalom mértéke az illetményalap tizenkétszeresének megfelelő összeg.

Hagyományok Háza, 2014. március 18.


30 éves a Szentendre Táncegyüttes

Jubileumi gálaműsorral ünnepli 30 éves fennállását a Szentendre Táncegyüttes. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál programjai között, március 22-én 15:00  és 18:30 órai  kezdettel mutatja be két műsorban, 250 táncossal, legkisebbektől egészen az alapító tagokig az elmúlt három évtized legszebb koreográfiáit. 
A muzsikát a Dűvő zenekar szolgáltatja, énekes Tintér Gabriella, az est házigazdája Berecz István.

Folkrádió, 2014. március 15.


100 perc öröm

Egy japán férfi legényest jár Washington központjában, egészen pontosan a györgyfalvi Pitti bácsi, vagyis Jaskó István figuráját táncolja. A Smithsonian Folklife Festival egyik nagy rejtélye marad, hogy juthatott el ez a lépéssor az erdélyi Györgyfalváról az amerikai fővárosba, ráadásul japán közvetítéssel.

Magyar Nemzet Online, 2014. március 14.


Kossuth-díj
Vujicsics együttes: nem csupán éltetni akartuk a hagyományt

“Nem csupán éltetni akartuk a hagyományt, hanem azt akartuk, hogy a kis falvak zenéje mindenki számára befogadhatóvá váljon” – mondta el az MTI-nek Eredics Gábor, a Vujicsics együttes vezetője, amelynek tagjai pénteken megosztott Kossuth-díjat vehettek át.

MTI, 2014. március 14.


Kossuth-díj
Kobzos Kiss Tamás: sajnálom, hogy költő édesapám nem kaphatta meg

A 63 éves zenész egyedülálló előadóművészi pályája, népzenei oktatómunkája, valamint a magyar népzene hazai és külföldi népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként vehette át pénteken a Kossuth-díjat.

MTI, 2014. március 14.


Tánccal tanít a régiek tiszteletére Sára Ferenc

Szerdán mutatják be a kolozsvári Diákművelődési Házban a Gondolatok a régiekről – Gyimes című produkciót az Ördögtérgye Néptáncegyüttes előadásában. A „Studház” színfalai mögött az esti előadásra utolsó simításokat végző rendezőt, Sára Ferencet kérdeztük.

Új Magyar Szó, 2014. március 14.


Timár Sándor Kossuth-díjas

Timár Sándor nyugalmazott koreográfus, néptáncpedagógus a magyar néptáncoktatás egyedi módszertanának kidolgozása, a hazai táncházmozgalom elindítása és fenntartása, valamint a magyar néptáncművészet nemzetközi népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Kossuth-díjat kapott.

MTI, 2014. március 14.


Állami kitüntetések

Gratulálunk nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetett, a néphagyomány területén alkotó művészeknek, pedagógusoknak: Béres Jánosnak, Kobzos Kiss Tamásnak, Timár Sándornak, a Vujicsics Együttesnek, Dresch Mihálynak, Farkas Zoltánnak, Mihályi Gábornak és Hortobágyi Gyöngyvérnek.

Hagyományok Háza, 2014. március 14.


Április 2-án búcsúzunk Olsvai Imre népzenekutatótól

Olsvai Imre 2014. február 19-én, 82 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése április 2-án 12 órakor lesz Farkasréten, a Hóvirág utcai ravatalozóban.

MTA Zenetudományi Intézet, 2014. március 14.


„Tiszta forrás település” program

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata és az MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésével elindult a „Tiszta forrás település” program, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia minden évben 4 település részére „Tiszta forrás település” címet adományoz.

MTA Zenetudományi Intézet, 2014. március 14.


Kolozsvári tavasz

A Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál a kolozsvári magyar néptáncegyütteseket támogató civilszervezetek közös rendezvénye, amelyik 2008. márciusa után immár negyedjére kerül megrendezésre. A szinte egyhetes műsor megpróbál egy színvonalas programot biztosítani a tradicionális népi kultúrát, s ezen belül hangsúlyosan a népzenét és néptáncot kedvelő közönségnek. A fesztivál keretében kerül sor a XII. Ifjúsági Néptánctalálkozóra is, a Kolozs megyei magyar néptánc együttesek találkozójára.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2014. március 13.


Dudanótákkal indul Zsikó Zsuzsanna

Székesfehérvár - – Szombatonként láthatjuk a Duna Televízióban a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor elődöntőit. Legutóbb az Alba Regia Táncegyüttes tagjaiért izgulhattunk, ezen a héten Zsikó Zuzsanna énekes szólistának drukkolhatunk...

FMH Online, 2014. március 13.


Halálhíremet határozottan cáfolom
Igazat szólt Hazug Pista

Nem tudni, honnan indult a híresztelés, de pár nap alatt elterjedt a Gyergyói-medencében: Hazug Pista meghalt. Az érintett határozottan cáfolja halálhírét.

Székelyhon.ro, 2014. március 12.


A dudaszó katarzisa

A Fölszállott a páva műsoraival és a táncházakban is a kulturális diverzitást ápoljuk: ez a záloga hosszú távú fennmaradásunknak – véli Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja, akivel csodabogarakról, a dudanóta okozta katarzisról és a táncházmódszer diplomáciai sikereiről beszélgettünk.

Demokrata, 2014. március 12.


Régi mozdulatok misztikuma
Interjú Both Józseffel, az Ördögtérgye vezetőjével

Szerdán 19 órai kezdettel a kolozsvári Diákművelődési Házban mutatja be az Ördögtérgye Néptáncegyüttes legújabb, Gondolatok a régiekről – Gyimes című előadását Sára Ferenc, a gyimesi táncok avatott ismerőjének rendezésében. Both Józseffel, a társulat művészeti vezetőjével a hagyományőrzés elveiről, a néptánc kifejező erejéről és misztikumáról beszélgettünk.

Krónika, 2014. március 11.


Fölszállott a páva: aranyfedezet

Láttak már komplett néptáncegyüttest fémdetektoros kapun átvonulni? Mert én láttam. A TEK hermetikusan lezárta az épületet – mondja valaki mellettem, és nem tudom, hogy viccel-e. Mert miről van szó? A Fölszállott a páva című népi tehetségkutató első élő adására jöttem, és tényleg nem tenne jót egy jó kis fémes kormányellenesség a bal zsebben, meg az sincs kizárva, ugye, hogy egyszer csak felállok, és egy papírlapról acélhangon üvölteni kezdem, hogy.

Népszabadság, 2014. március 10.


Táncprogramok a BTF-en

Néptánc- és kortárstánc bemutatók, külföldi társulatok vendégjátékai és a hagyományos országos táncháztalálkozó is szerepel az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál tánckínálatában, amely a város különböző intézményeire kiterjedve várja a táncművészet kedvelőit március 21. és április 6. között.

InfoRádió, 2014. március 9.


A Fölszállott a páva első elődöntőjének továbbjutói

A zsűri döntése értelmében Varga Veronika énekes, Salamon Soma furulyás, Hajdara Tamás és Herczeg Hajnalka Anikó táncos pár, illetve az Alba Regia Táncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes jutott tovább pontozással a Fölszállott a páva első elődöntőjéből a népi tehetségkutató középdöntőibe. Vigaszágon pedig a Tanyád zenekart küldték tovább az ítészek.

Médiaklikk, 2014. március 8.


A népművészet mindig jó befektetés

Február 27-én a Veszprémi Petőfi Színházba látogatott a Honvéd Együttes a Csárdás – A kelet tangója című előadással. Az együttes művészeti vezetőjével, Zsuráfszky Zoltánnal beszélgettünk pályájáról, az Együttesről, a népi kultúráról.

Balaton.hu, 2014. március 8.


Indul a Fölszállott a páva élő adása

Az elődöntőkhöz érkezett az MTVA és a Hagyományok Háza Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, amelynek első élő adását március 8-án láthatják a nézők a Duna Televízióban. A 18 órakor kezdődő Híradó után, immár élőben láthatják a nézők a Fölszállott a páva fellépőit. Az est házigazdái, Herczku Ágnes és Novák Péter szombatról szombatra a képernyők elé várja mindazokat, akik a Kárpát-medence színeiben, zenéjében és táncában szeretnének gyönyörködni a területi válogatókból továbbjutott 48 tehetséges szólista, zenekar vagy táncegyüttes tolmácsolásában.

Médiaklikk, 2014. március 6.


Kalotaszegi tánclépések szombaton a Múzeumfaluban

Nyíregyháza – A Sóstói Múzeumfalu újlétai magtárában szombaton 15 órától kalotaszegi táncokat lehet tanulni. Negyedik epizódjához érkezik a téli-tavaszi táncház a Sóstói Múzeumfalu újlétai magtárában. Az ingyenes rendezvényre minden érdeklődőt várnak.

SZON, 2014. március 6.


A hagyománytisztelet és a modern szemlélet
Dunán innen, Tiszán túl - lehet pályázni!

Az elmúlt évekhez hasonlóan „Dunán innen, Tiszán túl címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági tehetségkutató versenyt hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Idén először a budapesti és Pest megyei régió is csatlakozott a kezdeményezéshez. A budapesti és Pest megyei elődöntő szervezője az Országos Baranta Szövetség.

kulturport.hu, 2014. március 6.


Élőben a Páva!

A Duna Televízió 18 órás híradója után, immár élőben is FÖLSZÁLLOTT A PÁVA! Az est házigazdái, Herczku Ágnes és Novák Péter szombatról szombatra a képernyők elé várja mindazokat, akik a Kárpát-medence színeiben, zenéjében és táncában szeretnének gyönyörködni – a területi válogatókból továbbjutott 48 tehetséges szólista, zenekar vagy táncegyüttes tolmácsolásában. Márciusban tehát elődöntők – melyekről az oldalon böngészve minden részletre fény derül.

Hagyományok Háza, 2014. március 6.


Indul a nemzeti tehetségkutató

Az X-Faktor formulát továbbgondolva tér vissza a képernyőre a közmédia néptáncorientált vetélkedője, a Fölszállott a páva. Szombaton indulnak a 2012-ben már nagy sikerrel futott rakottszoknyás tehetségkutató, a Fölszállott a páva élő adásai a Duna Televízión. A Hagyományok háza szervezésében megvalósuló, az MTVA gyártotta műsor célja a magyar hagyományok, a népzene és néptánc népszerűsítése a fiatalok körében.

HVG, 2014. március 6.


Újra szól a rádió

Kedves Hallgatóink! Sajnos technikai problémák adódtak, ezért kedd este óta nem szólt a Folkrádió. Szerda reggel sikerült elhárítani a hibát. Kellemes rádióhallgatást kívánunk!

2014. március 5.


Nincs pihenő a táncszínpadon

Debrecen – Még az új esztendőre is áthúzódott a Debreceni Hajdú Táncegyüttes 60 éves jubileumi rendezvénysorozata, hiszen a nagy érdeklődés miatt januárban még két telt házas előadást tartottak ünnepi gálaműsorukból a színházban. Ám azóta sincs alkalmuk megpihenni: legutóbb szólótáncversenyen és a Néptánc-antológián jeleskedtek.

Hajdú Online, 2014. március 4.


VIII.Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál
Jelentkezési határidő: március 30.

A jelentkezés feltételei:
- legalább három éve működő táncegyüttesek jelentkezését várjuk,
- két koreográfiával, lehet nevezni:
egyik a lakóhelyük tájegységének táncanyaga,(ha nincs, nem kizáró ok)
másik szabadon választott terület táncanyaga,
...

Folkrádió, 2014. március 3.