Folkrádió

Tallózó

Emléktábla avatás Halmos Béla tiszteletére
Budapest II. kerület, Forint utca 3., 2014. május 9., 15 óra

A második kerületi önkormányzat és a család kezdeményezésére, a Táncház Napja előestéjén, május 9-én 15 órától emléktábla avatásra kerül sor Halmos Béla egykori lakásánál, a budapesti Forint utca 3. szám alatt. Az eseményen beszédet mond Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Hagyományok Háza, 2014. április 30.


A Magyar Táncművészek Szövetségének díjai

A tánc világnapján, kedd este adják át a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai díjakat és az Imre Zoltán-díjat.

MTI, 2014. április 29.


Április 29. a Tánc Világnapja

Gálaesttel ünnepli a hazai táncszakma a Tánc Világnapját 2014. április 29-én. Ismertették a táncszakmai díjakat és a hazai táncélethez kapcsolódó eseményeket és programokat a Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón.

Nemzeti Táncszínház, 2014. április 29.


A Göncöl Néptáncegyüttes Alapítvány közleménye
Megtáncoltatjuk Óbudát

A Göncöl Néptáncegyüttes eltökélt szándéka, hogy a lehető legszélesebb körben közvetítsék a néptánc, a népzene és a mozgás örömét, valamint közösségformáló erejét. Ennek érdekében május 4-én, vasárnap az Óbuda napja rendezvény keretében este 7 órakor a III. kerület négy különböző pontján (a Fő téren, a Gázgyári lakótelepen, a Csillaghegyi Közösségi Háznál és Kaszásdűlőn, a 3K Kulturális Központ előtt) egy időben hívják az együttes tagjai rövid közös táncba az érdeklődőket.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2014. április 29.


„Tudják rólam, hogy énekelek, de ez a műsor nem rólam szól

Herczku Ágnes már több mint egy évtizede nem aktív táncos, énekesnőként ismeri az egész ország. Két évvel ezelőtt azonban úgy döntött, hangját nemcsak éneklésre, hanem konferálásra is használja – természetesen szigorúan a népzene keretein belül. A Fölszállott a páva műsorvezetőnőjével, a februárban Érték-díjat kapott énekesnővel vérprofi kollégákról, kihívásokról és a jövőről beszélgettünk.

Médiaklikk, 2014. április 26.


Népes volt a jubileumi KNV

Jubileumi 25. alkalommal rendezték meg a KMV népzenei és néptánc döntőjét az idén. Természetesen ezúttal is Temerinben, a Szirmai Károly MME szervezésében. A csütörtök délutáni rendezvényre több mint százan jelentkeztek, és mintegy negyven műsorszámban mérték össze tudásukat.

Magyar Szó, 2014. április 26.


A közönség kedvence a Páván

A Fölszállott a páva népi tehetségkutató verseny döntőjébe három erdélyi fellépő jutott be: a Bekecs Néptáncegyüttes, a Tokos Zenekar és a kosteleki énekes, Vaszi Levente. A döntőben a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Tokos Zenekar nyert, a legjobb határon túli előadásért járó különdíjat a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes kapta, a nézői szavazatok alapján pedig Vaszi Levente lett a közönségkedvenc. Hazatérése után az énekessel a népszerűségét bizonyító díjról, élményeiről, repertoárja megválasztásáról és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Morfondír, 2014. április 25.


Paks
Néptánc és táncszínház a Tűzvirág premierjén

Április 25-26-án látható a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban a Tűzvirág Táncegyüttes új kétfelvonásos műsora. Mádi Magdolna, az együttes művészeti igazgatója, koreográfusa az MTI-nek elmondta, hogy az új műsor magyar néptáncokból álló felvonással, magyar lakodalmassal kezdődik. Ezt az együttes gyermekcsoportjainak közreműködésével adják elő. Észak-magyarországi, moldvai, szilágysági koreográfiákat tartalmaz az összeállítás.

MTI, 2014. április 24.


Így nyert a Cirkalom

Díjátadással és online táncházzal ért véget április 19-én az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató sorozata, a Fölszállott a páva, 2014. A zsűri pontozása alapján a táncegyüttesek kategóriáját a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese nyerte meg.

Hét Nap, 2014. április 23.


Mexikóba utazhat a Bartina Néptánc Egyesület

SZEKSZÁRD | Borászok, képzőművészek, népi- és iparművészek ajánlották fel termékeiket, alkotásaikat a Bartina Néptánc Egyesület április 24-i jótékonysági árverésére (Művészetek Háza, 18 óra).

Tolnai Népújság, 2014. április 23.


Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja
Kolozsvár, Tranzit Ház, 2014. április 26–29.

A Tánc Világnapjának nemzetközi megünnepléséről 1982-ben hozott határozatot az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színház Intézet (ITI – UNESCO). A Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához, azaz április 29-hez kötött emléknapot azóta ünnepli a világ táncos közössége, tánckedvelő közönsége.

Bogáncs-Zurboló, 2014. április 23.


A héten még lehet jelentkezni a Táncház Napjára

Meghosszabított határidővel, április 27-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik tánctanítással, népdaltanítással, zenéléssel, meséléssel, gyerek- vagy kézműves foglalkozásokkal szívesen színesítenék a Táncház Napja programját.

Hagyományok Háza, 2014. április 23.


Mégsem csak a gagyi hódít a televízióban

A felmérések szerint 1 millió 562 ezer fő, azaz a teljes lakosság 17,3 százaléka nézett bele legalább egy percre a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny szombati döntőjébe, amelyet a közmédia három csatornája, az M1, a Duna TV és a Duna World is élőben közvetített.

Magyar Nemzet Online, 2014. április 22.


XXIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál

Immár 24. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, idén Szegeden április 25. és 27. között a Szent Györgyi Albert Agórában.

2014. április 22.


Valódi kincsek nagyon régi szomorúságokról

A Fölszállott a páva fellépői önmagukat alakítják, nem pedig egy rájuk erőltetett szerepet próbálnak meg minél kevesebb rontással eljátszani. Őszinték, autentikusak - és árad belőlük, áthatja őket a honvágyról, fárasztó melókról, elrontott szerelmekről szóló népi zene és tánc.

Népszabadság, 2014. április 21.


Sebő Ferenc: aki lemond a zenéről, beteg emberré válik

Építésznek tanult, ma mégis a magyar népzenei élet egyik legismertebb alakja. Mit jelentett a folklór negyven évvel ezelőtt, és hogy él tovább most? Sebő Ferenc-interjú.

KultúrPart, 2014. április 19.


Megszületett a Fölszállott a páva végeredménye

A zsűri pontozása alapján szóló és páros tánc kategóriában a Kaszai Lili – Fundák Kristóf páros vehette át az elismerést, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában pedig Kacsó Hanga Borbála érdemelte ki a díjat. A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Tokos Zenekar bizonyult a legjobbnak, a táncegyüttesek kategóriáját pedig a négy döntőbe jutott csoport közül a Cirkalom Táncegyüttes nyerte meg.

Médiaklikk, 2014. április 19.


Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

A komáromi Monostori Erődben rendezik április 29. és május 3. között a 24. Mediawave Film és Zenei Együttlétet. Kiemelt téma a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és néptánca. A Mediawave szervezői mindig is nagy gondot fordítottak a népi hagyományok ápolására és bemutatására. Idén, az Együttlét alatt működő műhelyek között egy felvidéki népi műhely is helyet kap. A cél, hogy az érdeklődők megismerjék a felvidéki népi kultúra mélyrétegeit: a néptánc, a népzene és a népszokások világát. A Csallóköztől Gömörig terjedő tájegységek táncait felvidéki oktatók fogják tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

Bumm.sk, 2014. április 18.


Szent György-napi kincskeresés és bárányleves kóstoló Húsvétkor a Skanzenben
Szentendre

A szentendrei Skanzenben idén se szeri, se száma a 60 hektáron zajló húsvéti programoknak. Az ország legnagyobb húsvét fesztiválján az érdeklődők április 20-án és 21-én a múzeum valamennyi szegletében találnak izgalmas elfoglaltságot. Szent György naphoz közeledvén a híres pásztor szenthez kapcsolódó hagyományokon kívül a portákon minden a bárányról szól.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2014. április 18.


Budapest Folk Fest – népzenei mustra öt helyszínen

A Fonó 2010 óta minden tavasszal egyhetes ünnepen mutatja be a népzene és világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit, rangos külföldi előadóit. Idén Húsvéthétfőn indul a Budapest Folk Fest a Locsolóbállal; a fesztivál április 27-ig, vasárnap estig tart.

Gramofon, 2014. április 18.


„Ennek a közösségnek nagy szüksége van már egy kis sikerélményre”

A Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny középdöntőjében a zsűri a legjobbakat mondta a topolyai Cirkalom Táncegyüttes produkciójára, azután mégis úgy adódott, hogy a közönségnek kellett őket bejuttatni a döntőbe. Szombaton, április 19-én így újra szurkolhatunk nekik. Arról, milyenek voltak a csoport tagjai számára a “pávás hétvégék”, Sörfőző Kornél, a táncegyüttes tagja mesélt.

Vajdasag MA, 2014. április 17.


Palóc Húsvét a Füleki Várban

A szlovákiai Füleki Várban kilencedik alkalommal rendezik meg hétfőn a Palóc Húsvétot; a program folklórműsorában fellépnek a 2012-es Fölszállott a páva szlovákiai döntősei is - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum igazgatója.

MTI, 2014. április 17.


Páva - Döntő: szombaton kiderül, kik a legjobbak

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös tehetségkutató műsorának döntőjére április 19-én, szombaton kerül sor. A Fölszállott a páva második középdöntőjének 336 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében (4+) a Duna TV-n és a Duna World-ön együtt, ezzel alig maradt el az előző heti legnézettebb adás mögött. A két csatornán együtt a felnőttek közti 9,1 %-os közönségarány (Duna 5,9%; DW 3,2%) messze a csatornaátlag feletti mindkét esetben – ebben a mutatóban ez a rész érte el az eddigi legjobb eredményt. Ebbe a középdöntőbe a két csatorna valamelyikén 1 millió 126 ezer fő nézett bele legalább egy percre, ez a teljes népesség 12,5 százaléka. Ennél az adásnál is (mint minden eddigi ideinél) elmondhatjuk, hogy minden mutatója magasabb volt a 2012-es sorozat adásainál.

Hírek.sk, 2014. április 16.


Ceglédi népzenei tábor
2014. május 2-4.

Virágvölgyi Márta, Sturmann Jenőné „Toncsi” és Kerékgyártó Gergely május elején tartják vonós népzenei tanfolyamukat a ceglédi Diáktáborban. Jelentkezési határidő április 25.

2014. április 16.


„A sztárgyár-jelleg föl sem merül”

Miben hasonlít az anno földeken robotoló parasztember és a fővárosi fiatal, aki hobbiból néptáncol? Megfér-e egymás mellett a hagyomány és a liberalizmus, és miért nem való a múzeumba a népművészet? Novák Péterrel, a Duna TV-n látható Fölszállott a páva tehetségkutató házigazdájával beszélgettünk, aki igazi „bennfentesként vezeti szombat esténként a műsort, hiszen maga is hosszú időn át hódolt a néptánc szenvedélyének.

Fidelio, 2014. április 14.


OTP Bank Táncház Díj 2014

Draskóczy Lídia nyerte el 2014-ben az OTP Bank Táncház Díjat
Az OTP Bank a Táncház Egyesülettel karöltve alapította meg azt a pénzjutalommal is járó Táncház Díjat, mellyel minden évben egy olyan kiemelkedő népzenész vagy néptáncos egyéniséget jutalmaznak meg, aki tevékenységével aktívan hozzájárul a néphagyomány fenntartásához és átörökítéséhez a következő generációk számára.

Táncház Egyesület, 2014. április 14.


Nagyon sokat segíthetsz a Folkrádiónak adód 1%-ának felajánlásával
Adószámunk: 18565449-1-09

Tavaly 35-en ajánlották föl a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak adójuk 1%-át, és ebből 230894 Ft bevételünk származott. Nagyon köszönjük minden felajánlónak. Idén is gyűjtjük az 1%-ot, mely az állami működési támogatás hiánya miatt rendkívül fontos szerepet játszik a rádió és a weblap fenntartásában. Kérjük, élj a felajánlással akkor is, ha az adód 1%-a kicsi összeg, mert nekünk az is sokat jelent!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2014. április 14.


Kodály is büszke lenne rájuk
Interjú Sebő Ferenccel

A Fölszállott a páva döntője előtt a magyar néptáncmozgalom atyjával, a Kossuth-díjas művésszel, népzenekutatóval, a tehetségkutató verseny zsűrijének elnökével, Sebő Ferenccel beszélgettünk.

RTV Részletes, 2014. április 13.


Az örökséget tovább kell adni

A Gyergyói Népzenészek Találkozóján, a gálaműsort megelőzően a gyergyószentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor-termében mutatták be Mezei Magdolna Szivárvány havasán – Gyergyóban gyűjtött népdalok című könyvét. A négy év kihagyás után újra megszervezett rendezvény célja az évek múlásával mit sem változott: legalább ezen a napon felhívni a vidék figyelmét a gyergyói népzenei hagyományokra.

Székelyhon.ro, 2014. április 13.


Aki hallja, amit lát, és látja, amit hall

Énekel, amióta él. Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy már a bölcsőben is. Hogy már a pólyában is. Sorsa ugyanis már a születése után (előtt?) eldőlt, amikor Kodály-tanítvány karvezető édesanyja nyilván sokat és gyönyörűen dalolt neki. Hét nyelven beszélő, a világot járó közgazdász édesapja jóvoltából pedig hanglemezek formájában jutott el hozzá a nagyvilág. A jazz, a blues, az indián zene, a nápolyi dal. Úgy mondja, beleszületett a zenébe.

Müpa Magazin, 2014. április 13.


Pénzgyűjtő kampányunk állása: Már megvan 355 nap a 365-ből!

Köszönjük a Folkrádió 2014-es működtetésére nyújtott adományokat. Máig 1.065.000 Ft, vagyis 355 napra elegendő pénz gyűlt össze 210 hallgatónk jóvoltából. Ez azt jelenti, hogy már megvan a 2014-es évre szükséges pénz 97%-a. Nagyon örülünk a pozitív visszajelzéseknek, szép szavaknak, köszöneteknek, és lelkesen folytatjuk munkánkat idén is.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2014. április 13.


„Tüzet viszek”
Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában

A Magyar Etnokoreológiai Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke és a Móra Ferenc Szakkollégium szeretettel hívja az érdeklődőket Balogh János néptáncpedagógus „Tüzet viszek”. Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában c. táncfolklorisztikai előadására.

2014. április 10.


Kóka Rozália a Guzsalyasban
Bonyhás, 2014. április 11.

A Székely Ház Guzsalyas sorozatának következő vendége Kóka Rozália lesz, aki a Magyarország szélin, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör történetét feldolgozó kötetet, illetve a Napsugárkisasszonyok 2. című kiadványt és annak három főszereplőjét, Lőrincz Aladárnét, Csillag Etelkát és Schneider Jánosnét mutatja be.

Folkrádió, 2014. április 9.


A Hortobágy beüzent Debrecenbe
2014. április 10.

A Hortobágy beüzent Debrecenbe - Város a megtartó erők metszéspontjában” ez a címe annak a kiállításnak, amelyet április 10-én (csütörtökön) 17 órakor nyitunk meg a Város napja alkalmából a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.). A kiállítást megnyitja: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Köszöntőt mond: Galánfi András, a Népművészet Mestere. Közreműködnek: Németi János, Gyönyörű Zsigmond, Molnár Miklós és zenésztársai, valamint a Hajdú Táncegyüttes táncosai.

Debreceni Művelődési Központ, 2014. április 9.


FolkEmbassy Szabadegyetem
„A Kárpátokon innen és túl” beszélgetés és táncház

A Téli Kertemben 2014. április 10-én 20 órától kerekasztal-beszélgetés lesz Szesztay Ádámmal, a Külügyminisztérium Stratégiai Főosztályának vezetőjével és Megadja Gábor eszmetörténésszel. A beszélgetés után táncház és folkkocsma a FolkEmbassy-vel. Házigazda és táncoktató: Popovics Márk.

Folklista, 2014. április 8.


Büszkén őrzik a hagyományt

A Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata és az MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésével 2014-ben elindult a „Tiszta forrás település” program, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia minden évben négy önkormányzat részére adományozhatja ezt a címet. Ebben az idén népzenekutatásunk négy legfontosabb szereplője, Vikár Béla, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Lajtha László gyűjtőhelyei kapták meg a megtisztelő címet. A négy település egyike Iregszemcse.

Tolnai Népújság, 2014. április 8.


Közösségformáló Kismakkosok

GÁTÉR | Húszéves fennállását ünnepli idén a Gátéri Kismakkos Néptánc Egyesület. A jeles évforduló alkalmából nagyszabású Tavaszköszöntő gálát rendeznek szombaton.

Petőfi Népe, 2014. április 7.


Iskoláknak másképp a néptáncról

Több ezer gyerekhez juttatja el a néptáncot és a népművészet szeretetét a Maros Művészegyüttes jövő héten az Iskola másként program keretében. Öt nap alatt a két tagozat húsz előadást játszik, de megnyílik az intézmény kapuja is a diákok előtt.

Székelyhon.ro, 2014. április 7.


Táncház Napja idén harmadszor!
2014. május 10.

Idén is lesz Táncház Napja – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl! A Táncház Napja egy civil kezdeményezés, amely azért jött létre, mert fontosnak érezzük, hogy megmutassuk a több mint 40 éves táncházmozgalom értékeit. Április 22-ig várjuk azon önkéntesek jelentkezését, akik tevékenyen is részt szeretnének venni az eseményen táncház-muzsikálással, tánc- vagy népdal tanítással, meséléssel, gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások tartásával.

Hagyományok Háza, 2014. április 3.


Szurkoljunk a Bekecs együttesnek!

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes április 5-én, szombaton kel versenyre a Fölszállott a páva középdöntőjében, amelyet a Duna televízió 19.30 órától élőben közvetít. A műsort nagy érdeklődéssel követik minden magyarlakta vidéken.

Népújság, 2014. április 3.


Magyarországon táncoltak

2014 márciusában a Maros Művészegyüttes kilencnapos előadás-sorozatot tartott az anyaországban a Mátyás király álruhái, valamint a Fekete-piros című előadásokkal.

Népújság, 2014. április 2.