Folkrádió

Tallózó

Az Ifjú Szivek Táncszínház felvételt hirdet női és férfi táncos munkakörbe
Jelentkezési határidő: 2014. június 8.

Előny a gyors, önálló munkára való képesség, kreativitás. Előny, de nem kizárólagos követelmény a több éves szakmai múlt, szakirányú végzettség, a más mozgásformákban, tánctechnikákban való jártasság, valamint a Felföld táncainak beható ismerete.

Ifjú Szivek, 2014. május 30.


Népművészet Ifjú Mestere Pályázat gyakorlati – előadóművészeti bemutatója
2014. június 4. 14 óra, Hagyományok Háza Színházterem

Szeretettel várunk minden népzene és néptánc iránt érdeklődőt a Hagyományok Háza Népművészet Ifjú Mestere pályázatának meghallgatására, ahol a népzene, népdal és néptánc kategória szólistái, párjai és együttesei színvonalas műsor keretében mutatkoznak meg a zsűri és a közönség előtt!

Hagyományok Háza, 2014. május 29.


A jelent és a múltat ünnepelte a Miklós Néptáncegyüttes

A jelen és a múlt. Ennek jegyében rendezte meg a Miklós Néptáncegyüttes gálaműsorát a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Kulturális Központ melletti szabadtéri színpadon május 24-én este.

Szoljon, 2014. május 26.


IX. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

9 év következetes munka gyümölcse az idei perkői néptánctalálkozó, amelyet 2014. június 14-én, szombaton rendeznek a kézdiszentléleki zarándokhelyen. Az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójának első kiadására 2005-ben került sor, amikor már célként megfogalmazodótt a szervezőkben, hogy szükség van egy olyan találkozóra, ahol a székelyföldi gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre és egyáltalán megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a magyar néptánc örökségünk.

Erdély ma, 2014. május 26.


A Nagyvárad Táncegyüttes két előadása a Hagyományok Házában
Néptánc-thriller és vigyázó látomás
Beszélgetés Dimény Leventével

Május 30-án két különálló koreográfiával érkezik a Nagyvárad Táncegyüttes Budapestre, a Hagyományok Házába. Az egyik, a Szerelemkert a Kalotaszegről kialakult képünket árnyalja, gazdagítja, a másik, A villa a Gyimesek táncos, zenés szokásvilágát tárja elénk. A két előadás magyarországi bemutatója előtt kérdeztük Dimény Leventét, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének igazgatóját.

tánckritika.hu, 2014. május 26.


Táncházak és generációk

Kezdetben a kultúra leszállt a földre. Akkor még nem is kultúra volt, hanem az angyalok által énekelt és táncolt mennyei liturgia. Az emberek csak bámultak, úgy csodálkoztak, ahogy egy gyermek tud, majd szemérmetes igyekezettel elkezdtek ők is énekelni és táncolni, és rájöttek, hogy az jó. Mindezt Zelnik József írja a Nomád nemzedék negyven év után című értékelésében a népi kultúra újbóli szárba szökkenésének időszakáról.

Napló, 2014. május 25.


Téka: Ritka magyar - lemezbemutató koncert a Fonóban
2014. május 24. 19:45!

A ritka magyar, a Mezőség nyugati felén általánosan ismert legényes férfitánc mely típus a közép-erdélyi falvak körében is népszerű. A legények általában a táncrend elején táncolták (egyedül vagy csoportosan) rögtönözve, a rendkívül bonyolult ritmus motívumokat gazdagon díszítve. A Téka két ifjú prímása ebből a gazdag falusi parasztzenei hagyományból muzsikálja a jellegzetes típusokat, a végsőkig érlelt, sűrített vonós kíséret segítségével. Mivel a koncert egyben élő lemezfelvétel is, így arra kérjük a közönséget, hogy legkésőbb 19.45-ig foglalják el helyüket a teremben!

Fonó Budai Zeneház, 2014. május 24.


Kibojtár-ügy: Bugár nyílt levelet írt Bárdosnak

POZSONY | A Csemadok párkányi alapszervezete júliusban ünnepli a szövetség megalapításának 65. évfordulóját. A gálaműsor terve is összeállt, a Csemadok Kiváló Népművészeti Csoportja címmel kitüntetett gyermektáncegyüttes, a Kisbojtár viszont nem kapott helyet a fellépők között. Az eset kapcsán Bugár Béla, a Híd elnöke levelet intézett Bárdos Gyulához, a Csemadok elnökéhez, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk.

Új Szó, 2014. május 23.


Félúton jár Mexikó felé a Bartina Néptánc Egyesület

SZEKSZÁRD | Nemcsak szülők és a szűkebb bartinás közösség, hanem a Bartina Néptánc Egyesülethez lazábban kötődő magánszemélyek és vállalkozók is támogatják az együttest, hogy eljusson a mexikói Zacatecas Fesztiválra.

Tolnai Népújság, 2014. május 23.


Dalban a madéfalvi veszedelem következményeiről

Közösen lépnek fel madéfalviak, bukovinai székelyek, moldvai csángók és gyimesbükkiek a Kóka Rozália által rendezett Madéfalva gyermekei című előadásban. A műsort, amelyben a madéfalvi veszedelem után „született” népcsoportok történetét mutatják be népdalok által, pünkösd napján adják elő.

Székelyhon.ro, 2014. május 21.


Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, Borospatak

A rendezvényre 2014. május 22-25. között kerül sor Borospatakon, a már megszokott Gyimesi Boros Skanzen és Panzióban. Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója egyike szervezetünk amatőröknek szánt „továbbképzőinek”. Romániában, Erdélyben nem létezik intézményes oktatás, ezért sem zenészeink, sem táncosaink, sem koreográfusaink nem sorolhatóak hivatásos művészeknek, leszámítva azt a néhány embert, akik Magyarországon végezték ezirányú tanulmányaikat. A legnagyobb átjárás talán még a zenészeknél van, számos táncházzenész rendelkezik komolyzenei képzéssel, viszont a táncház muzsika, az eredeti folklór messzemenően eltér a klasszikus zenei oktatástól.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2014. május 19.


Néptáncoktatás: ennél aktuálisabb nem is lehetne
Interjú Balatoni Katalinnal és Kovács Henrikkel

Épphogy megjelent az óvodásokkal, kisiskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak íródott Így tedd rá! 2. című, a néptáncot, a népdalt, a népi kultúrát a mindennapokba integráló módszertani könyv, máris elfogyott. Sőt már a második kiadás is lassan hiánycikk. A hiánypótló kötet születéséről és fontosságáról beszélgettünk a szerzőkkel, Balatoni Katalinnal és Kovács Henrikkel.

Családháló, 2014. május 17.


Balatonfüredi prímásverseny
2014. július 22–23.

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei prímásverseny is.

Hagyományok Háza, 2014. május 16.


A Hagyományok Háza bérletei, sorozatai

Bérleteinket, sorozatainkat igyekszünk úgy összeállítani, hogy mindenki – ifjak és örökifjak, a tánc szerelmesei, zenerajongók, iskolai csoportok, családok stb. – megtalálja közöttük a kedvére valót. Esti táncelőadásaink és koncertjeink különleges színházi élményt nyújtanak, a hétköznap délutáni bérleteket elsősorban az idősebb vendégeink és az iskolai csoportok igényei szerint válogattuk, Almáriumunkat pedig tiszta szívvel ajánljuk nemcsak a tradicionális tánc híveinek, hanem különleges, értéknyújtó családi programként is. A bérletek megváltásával – amellett, hogy biztosítja helyét az előadásokon – a jegyekhez is hatalmas kedvezménnyel jut hozzá!

Hagyományok Háza, 2014. május 13.


Feltörekvő tördemici táncosok

Badacsonytördemic - Sikert sikerre halmoz a Tördemic Néptáncegyüttes, ami egyértelműen tükrözi azt az áldozatos munkát, amit a tagok és a vezetők immár öt éve folyamatosan kifejtenek.

Napló, 2014. május 13.


Sebő Ferenc táncháznapi üzenete

42 évvel ezelőtt nagy esemény történt a magyar néptánc történetében: a színpadon már meghonosodott és megerősödött Táncházmozgalom hirtelen leszállt a földre, és a civil körökben kezdett sikert aratni.

Hagyományok Háza, 2014. május 10.


Emléktábla Halmos Béla tiszteletére

Emléktáblát avattak pénteken Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész, a magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója tiszteletére volt lakásánál, a budapesti Forint utca 3-as számú ház falán.

MTI, 2014. május 10.


Közeleg a Táncház Napja

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Táncház Napját, ami a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl. Május 10-én, szombaton reggeltől estig várják az érdeklődőket a Liszt Ferenc téren tartott ingyenes rendezvényen, a Hagyományok Háza szervezésében. A Fonó Budai Zeneház pedig este 7-től az Erdélyi zenészek és írók klubjával kapcsolódik a Táncház Napjához.

Médiaklikk, 2014. május 8.


Bazseva
Első bekezdés

Szépek, fiatalok, és nagyon zenészek. Ehhez képest nem a jól fizető popiparban próbálnak szerencsét (pl. a Petőfi Rádió támogatásával). Azok közé a „fura” kivételek közé tartoznak, akik – anyámborogass – autentikus magyar népzenét bazseválnak - pejoratív felhangok nélkül! A Bazseva debütáló CD-jén hallható muzsika ugyanis zene füleinknek!

Riff, 2014. május 7.


„Citerával és zengő muzsikával!” – Népzeneoktatás és módszertani „kísérlet” a Vadnyugaton

Közel egy hónapja indult el a citeratanítás Denverben, a magyar gyerekek körében. Két nyolc éves kislánnyal és egy öt éves kisfiúval kezdtük el lefektetni a hagyományos citerajáték alapjait, de rajtuk kívül egy lelkes szülő is bekapcsolódott a tanulásba.

Nemzeti Regiszter, 2014. május 7.


„Lelkem a lelkeddel” - Berta Alexandra lemezbemutató koncertje
Hagyományok Háza, május 18. (vasárnap) 17:00

Hét év telt el Berta Alexandra első, Ifijúság gyöngykoszorú... című lemeze megjelenése óta. Ez idő alatt elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének mesterképzését pengetős és népi ének szakokon. Jelenleg a Népzene Tanszék óraadó citeratanára és a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója. Munkásságát 2013-ban Junior Prima díjjal ismerték el, 2014 januárjában szülővárosa Paks Kultúrájáért kitüntetéssel jutalmazta.

Port.hu, 2014. május 7.


Mintaóvoda lett a Ceglédi úti Óvoda

Ráadásul az országban az első, és jelenleg az egyetlen is, ahol a néptánc-oktatást a mindennapokban is alkalmazzák. Az Így tedd rá program mintaóvodájaként megújíthatják a nevelési palettát, és az óvodának is egyre nagyobb a híre az országban.

Kecskeméti Televízió, 2014. május 6.


Villámcsődületek a Táncház Napja előtt

Villámcsődületek, flash-mobok előzik meg a III. Táncház Napját: május 7-én 18 órától a Keleti Pályaudvarnál (Baross tér) somogyi és dél-alföldi nótákkal és táncokkal, május 8-án 18 órától a Deák téri evangélikus templom előtti téren pedig kalotaszegi táncrenddel hívjuk fel a figyelmet a közelgő Táncház Napjára.

Hagyományok Háza, 2014. május 6.


„Magyarország népművészetben nagyhatalom”

A népi kultúra nemcsak puszta, puli, gulyás és csárdás, hanem ennél sokkal több – ezt kell a külvilágnak megmutatni. Diószegi László szerint jó úton haladunk, a Fölszállott a páva pedig kitűnő alkalom arra, hogy a népi kultúra kikerüljön a média árnyékából. A történész-koreográfus zsűritaggal párhuzamos életpályákról, szép pillanatokról és a végeredményről beszélgettünk.

Médiaklikk, 2014. május 5.


Tokos zenekarral, néptáncosokkal, bábszínházzal majálisoztak a kolozsváriak

Gyönyörű napsütésben volt részük azoknak, akik szombaton a KIFOR Családi Majálisán vettek részt. A több mint 2000 résztvevőt a Mérai Hagyományőrző Néptánccsoport, a szentmihályi Rügyek néptánccsoport és Deák Albi és bandája előadásával szórakoztatták.

Erdély ma, 2014. május 4.


Pityu a nagy öregektől tanult
„Háromszéken még a tehetségért, nem a diplomáért hívnak zenélni”

Kelemen István, „Pityu” a háromszéki népzenei élet egyik meghatározó figurája, nevét számos lemez fémjelzi, rengeteg zenei projekt részese, még a megyeközponti Tein Teaház is róla nevezte el az itallapon fellelhető különleges Pityu-kávét. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a tehetséges sepsiszentgyörgyi muzsikus miként tért a népzene útjára.

Székely Hírmondó, 2014. május 3.


Nem sztár, „csak” kosteleki

Zsuráfszki Zoltán táncművész szerint benne összeér a föld az éggel, Sebestyén Márta énekes a verseny legkarizmatikusabb személyiségének titulálta. Vaszi Levente énekes nemcsak a Fölszállott a páva című tehetségkutató zsűrijének bizalmát nyerte el, hanem a publikum szeretetét is kivívta. A gyimesi csángó közönségdíjassal versenyről és tervekről beszélgettünk.

Erdélyi Napló, 2014. május 3.


Kutszegi Csaba: Nem lecserélni, támogatni!
XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztivál – JEGYZET

A megújult, kortárs néptáncra nem az autentikus helyett, hanem az autentikus mellett van szükség. Tehát az innovációval nem kiszorítani, eltakarítani, lecserélni kell az autentikust, hanem megtámogatni. Ugyanis mindkettőre szükség van, mert biztos jövője csak annak a művészeti ágnak van, amelyik nemcsak múlttal bír, hanem a jelenről is tud adekvát képet tükrözni.

tánckritika.hu, 2014. május 3.


Pénteken este Tázló lemezbemutató az Eötvös10-ben

Május 2-án, pénteken este 8-kor színpadra lép a Zuboly, kiegészülve a Tázló népzenészeivel. 9-től a házigazda Tázló lemezbemutatója, majd a Fanfara Complexa és a Tázló táncháza következik. Ami közös a zenekarokban: moldvai csángó dallamok, vad ritmusok, kreativitás és a mai, modern zenei megközelítés ötvözése.

2014. május 1.